Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#501 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Sanjarko »

mali_milojica wrote: Kakvi ba mi,ne placamo vodu,ne placamo smetlje,ne placamo RTV taksu,odrzavanje,ustvari ne placamo nista sto nam se moze ne moze iskljuciti,ali zato se glupan ponosi kad napravi 100 KM telefona (svaka cast ko posao radi,pa taj racun opravda zaradom) a ovamo hoda u iste tri majice 5 godina.
Ali zato serbes pljujemo sto su redukcije vode,sto se smetlje ne cisti bolje,sto drzavna tv je na aparatima (npr od provjerenog izvora znam da MTEL vise para od pretplate uplati,nego BHTelecom i Eronet zajedno),zgrade oronule.
To ti mislis.
Vecina Ljudi navedeno nema odakle uopste da plati.
A sad i te dugove utjeruju, znaci duze te, tuzit ce te kad tad, i naplatit kad tad.
Evo mom starom po penzije blokiralo za dug, utuzilo i odbija navodno od tog duga.
A to nam je jedino primanje na cetveroclanu porodicu.
Legalno jedino primanje a primanja su nam ispod, daleko ispod potrosacke korpe.
Eto neko voli da duguje i da ne placa komunalije.
Da Ljudi imaju para placali bi.
Jednostavno mane para kad je Administracija sebi plate nabila od 1.500-15.000 km
samo plate gdje su ostali kurko palci. + Mito.

Bolan nemres se operisat bez 200-500 km.
Mita.

To jest Oni to Mitom ne smatraju nego dodatnim bonusom iako je Mito.
Al za njih je Bonus.

Cisto sumnjam da je puno bolje u Hrvatskoj i Srbiji.
Mozda malo bolje.
Sanjarko

#502 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Sanjarko »

Dobro napisase 20-30% bolje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#503 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by mali_milojica »

Vizionar 1985 wrote:
mali_milojica wrote: Kakvi ba mi,ne placamo vodu,ne placamo smetlje,ne placamo RTV taksu,odrzavanje,ustvari ne placamo nista sto nam se moze ne moze iskljuciti,ali zato se glupan ponosi kad napravi 100 KM telefona (svaka cast ko posao radi,pa taj racun opravda zaradom) a ovamo hoda u iste tri majice 5 godina.
Ali zato serbes pljujemo sto su redukcije vode,sto se smetlje ne cisti bolje,sto drzavna tv je na aparatima (npr od provjerenog izvora znam da MTEL vise para od pretplate uplati,nego BHTelecom i Eronet zajedno),zgrade oronule.
To ti mislis.
A sad i te dugove utjeruju, znaci duze te, tuzit ce te kad tad, i naplatit kad tad.
Evo mom starom po penzije blokiralo za dug, utuzilo i odbija navodno od tog duga.
Jednostavno mane para kad je Administracija sebi plate nabila od 1.500-15.000 km

Mita.

Al za njih je Bonus.

Mozda malo bolje.
Nazalost ima i ljudi koji ne mogu da placaju,ali je puno vise onih koji mogu,ali nece i jos se busaju u prsa i pricaju okolo kako ne placaju i oni su kao pametni,kao zajebali su nekoga.
Kod mene u ulazu imas porodica gdje dvoje radi,pristojne plate a pazi dug. 7000 grijanja,2500 odrzavanja,2000 vode i kazu boli me neka stvar,neka me tuze. I nije to samo jedan,ima ih 10 takvih u ulazu. To je postalo normalno ponasanje :-)
A ima i zena,penzioner,sama. Jednu jedinu KM nema duga,na bilo kojem racunu
Sanjarko

#504 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Sanjarko »

mali_milojica wrote:
Vizionar 1985 wrote:
To ti mislis.

Mita.

Al za njih je Bonus.

Mozda malo bolje.
Nazalost ima i ljudi koji ne mogu da placaju,ali je puno vise onih koji mogu,ali nece i jos se busaju u prsa i pricaju okolo kako ne placaju i oni su kao pametni,kao zajebali su nekoga.
Kod mene u ulazu imas porodica gdje dvoje radi,pristojne plate a pazi dug. 7000 grijanja,2500 odrzavanja,2000 vode i kazu boli me neka stvar,neka me tuze. I nije to samo jedan,ima ih 10 takvih u ulazu. To je postalo normalno ponasanje :-)
A ima i zena,penzioner,sama. Jednu jedinu KM nema duga,na bilo kojem racunu
Ma naplatit ce se to ne brini uz kamate al izgleda moj post nisi skroz procitao.
Zakonski ti samo 1/3 primanja mogu blokirat za dug osim ak nisu zakon promjenili a da to nijedan medij Narodu nije prenio.
prog321

#505 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Havana,
I ti bi se hvalio da guzis okolo kad bi mogao. Ali ti udaras u istu rupu 18 god. To je kao da pricas o ciru na zeludcu. Niko to ne zeli slusati. :-D :lol:
Nema razlike kod Hr gazdi. Zna Severina :-D
HAVANA

#506 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by HAVANA »

Jebi ga jarane,volim tako,sta cu,da mi ne valja,ne bi..A curice od 18 guzis kad ti je 18,19,20...Sve u svoje vrijeme.Ne guzis ih sa 45,50,60...Pa moje dijete ima skoro 19 godina.Ja sam svoje prozivio i izivio kad je trebalo.
prog321

#507 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

18 god isto taslacit? Grehota je to. :-D
Ali ima svakakvih ljudi. Ko sam ja da sudim?
Cak se neki i vole toliko dugo :-)
HAVANA

#508 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by HAVANA »

Hoces tako i cerku i sina savjetovat?
Tomahawk11
Globalni moderator

#509 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:Hoces tako i cerku i sina savjetovat?
Stipu, Havana, forumski jebaci su nenadjebivi.
Znam jednog takvog lika, sad u kasnim 40-tim, promijenio zena i zena, sto je najgore, sve je to neka djecurlija, curice po 17-18, max 20 godina :-)
Isprazan zivot. Nista se kod njeg ne zna. Ne bih se mijenjao s njim. Nema on pojma vise sta i zasto radi.
prog321

#510 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Sina kad dodje naravno, Kcerku necu imati. :-D
HAVANA

#511 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by HAVANA »

:lol: Zajebajes ti nas,jelde?
prog321

#512 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

:lol:
tututuuuu

#513 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

mali_milojica wrote:Meni je apsolutno nevjerovatno da se ne trkeljaju ovi "trgovci" automobila. Ima ljudi koji su desetine hiljada okrenuli na preprodaji auta,a KM nisu drzavi dali. Svaka cast ovim legalnim placevima,gdje dodjes pogledas,vidis,kupis i ides
Ali PIK je pun nekih ljudi koji pred kucom drze 2-3 ili 10 auta. Prodaju,vrte,a drzavi qrac.
Kakvi ba mi,ne placamo vodu,ne placamo smetlje,ne placamo RTV taksu,odrzavanje,ustvari ne placamo nista sto nam se moze ne moze iskljuciti,ali zato se glupan ponosi kad napravi 100 KM telefona (svaka cast ko posao radi,pa taj racun opravda zaradom) a ovamo hoda u iste tri majice 5 godina.
Ja sam jedan od onih koji ne placa (sve). A sto bih placao vodu? Sto bih placao nesto sto skoro pola dana nemam a kad imam ne mogu tanjur isprati normalno kakav je pritisak. Meni nisu jasni ovi sto placaju. Imaju slobodu da me tuze pa cemo na sud, ja im ovako ne lijepe oci nista necu platiti.
Redukcije nisu zbog (ne)placanja. Najvise kradje vode i malverzacija je upravo u direkciji zaposlenih u ViK-u. Nisi duzan nista platiti ako nemas punu uslugu.
detroit-mercy

#514 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

Tomahawk11 wrote:Cuj gazde ustaju u 11....mozda ove nase, bosanske....to ono sto dignu 100 000 KM kredita, pa 60 000 daju za Audi :zzzz:
Takve gazde nemaju gume da zamjene na tom Audiju, da ne pricamo o necemu drugom.
Ja sto znam ovih privatnika, prvi su u firmi a zadnji je napustaju. Nema praznika, vikenda, bolestan, ne moze i sl. A ove nase samozvane gazde, uglavnom neizivljeni djikani, skucalo malo parica pa misli da je svijet njihov :skoljka: .
Tomahawk11
Globalni moderator

#515 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Tomahawk11 »

detroit-mercy wrote:
Tomahawk11 wrote:Cuj gazde ustaju u 11....mozda ove nase, bosanske....to ono sto dignu 100 000 KM kredita, pa 60 000 daju za Audi :zzzz:
Takve gazde nemaju gume da zamjene na tom Audiju, da ne pricamo o necemu drugom.
Ja sto znam ovih privatnika, prvi su u firmi a zadnji je napustaju. Nema praznika, vikenda, bolestan, ne moze i sl. A ove nase samozvane gazde, uglavnom neizivljeni djikani, skucalo malo parica pa misli da je svijet njihov :skoljka: .
:thumbup:
Druga je stvar sto gro nasih ''gazdi'' misli da su neki direktori, ono noge na stol i lagano. Ni brige ni pameti.
detroit-mercy

#516 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:
detroit-mercy wrote:Kod nas se svaki kurac objasnjava sivom ekonomijom. Pa jebem ti vise i tu sivu eknomiju, GRASovi tramvaji jos iz vremena olimpijade, vode u Sarajevu nema, TV pretplatu niko ne placa, institucije kulture nam u kurcu kurcevom, pogledaj stadione, skole, fakultete, bolnice, ulice, deponije smeca. Ali zato je za sve tu siva ekonomija, pa na sta onda raja trosi tu lovu iz sive ekonomije, na kladionice.Iluzorno je porediti nas i Rumuniju i govriti kako smo bare/bare. Trenutno da, ali Rumunija privlaci toliko kapitala u auto, IT, masinogradnji i drugim sektorima i udara zdrave temelje za buducnost dok mi jos uvijek camimo cekajuci.
:thumbup:

rumuni su i bez rata imali katastrofalnu polaznu tacku, ali ne ide im lose kako su se rijesili komunizma. trenutno su fazi da neko srednjih godina mozda nece imati prosperitetnu buducnost, ali se s pravom moze nadati da ce mu bar dijete imati. samim tim su bolji od nas
Mi nemamo predstavu kakva su oni bijeda bili i koliko ih je Caushesku jebo :mrgreen: , svaki Rumun koga sam upoznao jal ovdje jal u Z. Evropi kaze da smo za njih bili zemlja snova, Amerika :skoljka: To je ta njihova polazna tacka koja je bila stvarno niska. E sad, ovo je vec treca kompanija za koju radim da ima proizvodne pogone u Rumuniji. Ova za koju trenutno radim, a imamo proizvodnju malte ne na svim kontinentima, nas najveci proizvodni pogon u svijetu je u Rumuniji. Nevjerovatno koliko se je business prosirio samo u zadnjih pet-sest godina. Na pocetku, svi strucnjaci kada je proizvodnja uspostavljena su bili sa strane, danas su svi Rumuni. Radio sam za firmu koja je kompletan IT izmjestila u Rumuniju, sta god ti treba nazoves hot line i njihovi IT ljudi ti rjesavaju problem. To su hiljade IT strucnjaka, inzinjera, masinaca, stvara se jedan stabilan srednji sloj, pored toga, usvajas i osvajas znanja koja mozes sutra iskoristiti i pokrenuti vlastiti business. Tu je razlika izmedju ovih sto kazu da smo bare/bare, trenutno mozda mada i to tesko ali godinama ce se ta razlika sve vise povecavati.
galactikos

#517 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by galactikos »

moj rodjak,porijeklom iz osijeka,rodjen i zivi u sloveniji,je upaoznao prije godinu dana jednu prekrasnu Denisu iz Mostara.upoznali su se preko facebooka.ja sam mu tad rekao,neka bude pazljiv,jer zna se kakva je situacija u BiH,i da su stranci tamo neke vrste jake pot za domace djevojke,koje u njima vide jedino pare.bio sam siguran,da ce djevojka kada spozna,da on nema para prestati da se zanima za njega.kad je prvi put bio u posjeti tamo,planirao je da ostane 3 dana,na kraju je ostao 14 dana i bio je udosevljen.kada je drugi put otiso u mostar,nije se ni vracao u sloveniju.sta je najzanimljivije,sad je ispalo da je ona njemu dosla kao jake pot.ta djevojka,potice iz jako bogate familije,u posjedu imaju nekoliko apartmana u samom centru Mostara,veliku kucu u herceg novom,i sta je najbitnije prihvatili su ga kao svoga,iako je on hrvat katolik,a oni su muslimani.sad u 5 mjesecu planiram da idem u mostar,i nadam se da cu i ja imati srece kao on.reko mi rodjo da vec ima neke djevojke za mene.ja inace zivim u belgiji,ali mi se ni malo ne svidja.planirao sam da se preselim u hrvatsku,ali sad mi je mostar postao prva opcija.
tnnt

#518 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tnnt »

čini mi se da mnogi ovdje nemaju pojma kako se inozemni dug obračunava
Hrvatski bruto inozemni dug je trenutno 45-46 mllijardi eurića, od toga je DRŽAVA dužna 15-16 a ostalo je PRIVATNI sektor
neznam kako u Bosni obračunavate vaš dug ali rekao bih da neke stvari niste uračunali kao npr privatnike i banke :D
AmirBaa

#519 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by AmirBaa »

pišam se ja na ovu bosnu i sve vas koji na silu hoce da dokazu kako smo mi tu negdje s nekim. Mi smo najveci kur** u europi, a to najvise dokazuje ovo glupo stanovnistvo koje nije ni svjesno u kakvoj smo situaciji.
vivaldi

#520 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by vivaldi »

tnnt wrote:čini mi se da mnogi ovdje nemaju pojma kako se inozemni dug obračunava
Hrvatski bruto inozemni dug je trenutno 45-46 mllijardi eurića, od toga je DRŽAVA dužna 15-16 a ostalo je PRIVATNI sektor
neznam kako u Bosni obračunavate vaš dug ali rekao bih da neke stvari niste uračunali kao npr privatnike i banke :D
ja sam upravo to detaljno analizirao na forumu prije par godina - ne samo o obracunu, vec uporedjivao i devizne rezerve, investicije u inostrnastvu itd., ali ne mogu sad da nadjem taj post preko trazilice.

u svakom slucaju je ta razlika skoro pa ogormna kada se uporede cijela lepeza faktora koji govore o kvalitetu zivota pocevsi od nekih vrlo bitnih poput vrijednosti imovine jer je kvadrat u nekom mjestascetu na obali sa 2 hiljade stanovnike jednak cijeni kvadrata usred sarajeva ili dosta bitnom parametru poput opremjenosti bolnica jer masa nas ide na lijecenje ili se salje na lijecenje u hrvatsku, ili srednje bitnog faktora poput cinjenice da se u hrvatskoj godinje proda 35 hiljada novih auta, a u bosni 8 hiljada, ili nekog malog indiktaora mada za obicnog covjeka mozda cak i najbitnijeg indikatora o drzavnim subvenicjama i do 80% za stavljanje fasade na kucama i energetske efikasnosti.

sve ovo sto sam nabrojao je puno puno vise od onog naseg "u pet deka".

doduse, hrvastka ekonomija je bazirana prije svega na 90 suncanih dana i 15-16 milijardi maraka koje kapaju na guzove, mada obicnog covjeku to nije bitno. para je para.

ono sto je problem hrvatske jeste to sto je turizam vrlo blizu maksimuma. rast doduse u narednih par godina moze malo pogurat clanstvo u eu i pristup raznim fonodvima, ali ozbiljnijeg napretka u buducnosti hrvatskoj nema bez ozbilne reindustrijalizacije.

postojeca industrija je poptuno atrofirana i to ce biti ogorman izazov svakoj buducoj vladi.
prog321

#521 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Ako si bas studirao tu Hr ekonomiju, sto nisi covjeku objasnio sta znaci inozemni dug ?
I zasto nema razlike da li taj dug duguje Hratska vlada ili neka tvrtka kao sto je Hrvatske Autoceste ? :-D

PS.
Od tih novih auta koliko je otpalo na leasing, znas li to ? :-D
tnnt

#522 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tnnt »

prog321 wrote:Ako si bas studirao tu Hr ekonomiju, sto nisi covjeku objasnio sta znaci inozemni dug ?
I zasto nema razlike da li taj dug duguje Hratska vlada ili neka tvrtka kao sto je Hrvatske Autoceste ? :-D

PS.
Od tih novih auta koliko je otpalo na leasing, znas li to ? :-D
u pravu si, Hrvatska država je sa javnim poduzećima dužna 19.5 a 25,9 privatni sektor
http://vijesti.hrt.hr/329460/bruto-inoz ... osto-bdp-a

kakav je sastav BiH duga od onih 8 milijardi, mislim da si upravo ti naveo taj podatak?

PS taj leasing na auto isto spada u inozemni dug, jer se banke vani zadužuju da bi financirale taj auto :D
statixx

#523 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by statixx »

tnnt wrote: u pravu si, Hrvatska država je sa javnim poduzećima dužna 19.5 a 25,9 privatni sektor

To je samo vanjski dug, a kada uzmes u obzir i unutrasnji, on je oko 38 milijardi eura.
prog321

#524 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

dupli.
Last edited by prog321 on 20/04/2016 20:59, edited 1 time in total.
prog321

#525 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Privatne tvrtke se vani zaduzuju ali kroz garancije koje daje drzava.
I naravno da Hrvati uzimaju vise leasing jer im je to dostupno. Ali ne govori nista o standardu. Leasing je trosak kao sto je mjesecna stanarina ili komunalije.
Jedino mjerilo standarda su plate minus troskovi.

Sto se tice BiH ukupni dug je oko 6 milijardi eura. Ne 8.
Manje od 4 milijarde eura otpada na inostrani dug a tu je ukljuceno sve. Od vlade do privatnih firmi.
Post Reply