Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
Warashii

#501 Re: Zenica tokom rata

Post by Warashii »

TRENT wrote: Jarane,jesu li u Zenici bili snajperi,svakodnevna granatiranja ?
Pa druze meni je sasvim dovoljno da me ovo pitas. :roll:
Nikom nije bilo lako al nemojte praviti da je jedino Sarajevo bilo u ratu i da je samo njima bilo najteze.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#502 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

TRENT wrote:
Bezobrazna recenica.Nisi svjestan kakvu si glupost napisao.Kolika ja ta glad trajala u Zenici ,3 mjeseca do pola godine ? U Sarajevu preko 3 godine opsade,cetnici sa svih strana,granate,snajperi,nema vode,gusile se Sarajlije od hrane ,nisu znali sta ce od viska...

Ukratko ,glup si.
pricamo o toj gladi, samo o TOME periodu, PAMETNI!!!

dok je u SA barem stizalo putem aviona i itd... Ne dovodim uopce stvari generalno u istu ravan.
TRENT

#503 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

Warashii wrote:
Nikom nije bilo lako al nemojte praviti da je jedino Sarajevo bilo u ratu i da je samo njima bilo najteze.
Nisam to ni rekao ,treba se sjetiti Bihaca (Abdicevci,cetnici pa i Hrvati),Gorazde totalno odsjeceno,.Ali ipak ratnu Zenicu porediti sa ratnim Sarajevom je bezobrazno.Zenica ,glede ratnih desavanja je bio grad za pozeljeti(ibreti se koliko hoces ali tako je bilo).Mozda jedino Kakanj ,jer mislim da nije nijedna pala granata tu pa neka me neko ispravi ako grijesim.

I jos jedno pitanje off topic,sta je bilo sa Travnikom nakon potpisivanja primirja sa Hrvatima ? Da li su Srbi napadali kasnije?
TRENT

#504 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

anthraxQ wrote:
TRENT wrote:
Bezobrazna recenica.Nisi svjestan kakvu si glupost napisao.Kolika ja ta glad trajala u Zenici ,3 mjeseca do pola godine ? U Sarajevu preko 3 godine opsade,cetnici sa svih strana,granate,snajperi,nema vode,gusile se Sarajlije od hrane ,nisu znali sta ce od viska...

Ukratko ,glup si.

dok je u SA barem stizalo putem aviona i itd... Ne dovodim uopce stvari generalno u istu ravan.

3 mjeseca nije jednako 3.5 godine.Zato sam ti odgovorio na komentar.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#505 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

crysis wrote:
Druze moja,satro, ja u Ze za vrijeme gladi nisam imao sta jesti... Dok je u Sa dolazilo, te konvoji, te avioni... Nesto je bilo. U Ze nista...
poslije ranjavanja na bjelasnici 93 , bio u zenickoj bolnici 40 i kusur dana . poslije izlaska proseto zenicom i imam sta vidit , prodavala se pecena jagnjetina u mesarama, pusio se plavi ronhil i jork, u prodavnicama nema kakvog povca nema , a sve se gladovalo.ja se nesto nesjecam da sa tim i takvim konvojima udje u sarajevo gajba paradajza ili kako janje, o cigarama i da nepricam.
daj ne seri... moze?

svercera je svugdje bilo. Nemoj da pricam kako ste tunel u Sa koristili PRVO za sverc pa onda za vojsku, ranjenike, oruzje i itd...

mozda su paradajiz posadili, jel? eventualno.

mozda su neki seljaci imali neke stoke? zar ne?

mislim sad raspravljati o tome, a u Sa se desavale iste stvari.

i uopce nisam imao namjeru da tok asprave ide u ovome smislu. niti sam pominjao Sarajevo u nekom negativnom smislu.
ta janjetina, paradajiz i itd nije bila namjenjena za obican narod svakako... Obican narod je cekao konvoje, pomoc itd. I zavisio od toga.
anthraxQ

#506 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

TRENT wrote:
anthraxQ wrote:
TRENT wrote:

Ukratko ,glup si.

3 mjeseca nije jednako 3.5 godine.Zato sam ti odgovorio na komentar.
kakva 3 mjeseca? o cemu ti?

pocelo je i zavrsilo sa sukobom sa HVO. sad racunaj koliko je sukob trajao...3 mjeseca sigurno nije.
anthraxQ

#507 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

Warashii wrote:
a jesam li ja to negirao sve?

moj otac je, npr, isao braniti isto to Sarajevo, iz Zenice, i znam sta je i kako.
TRENT

#508 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

Sta hoces da kazes ? Da je dvije godine bila glad dok nije potpisana Federacija BiH ? Od 92.pa do marta 1994 kad je potpisan Washingtonski sporazum ? Ne seri.Ja se sjecam da se na pijaci u Zenici mogao hladno sudzuk kupovat na trznici tokom rata.

Ne pravi vecu zrtvu od sebe nego sto ste bili.
Last edited by TRENT on 18/09/2013 19:39, edited 1 time in total.
Warashii

#509 Re: Zenica tokom rata

Post by Warashii »

TRENT wrote: Nisam to ni rekao ,treba se sjetiti Bihaca (Abdicevci,cetnici pa i Hrvati),Gorazde totalno odsjeceno,.Ali ipak ratnu Zenicu porediti sa ratnim Sarajevom je bezobrazno.Zenica ,glede ratnih desavanja je bio grad za pozeljeti(ibreti se koliko hoces ali tako je bilo).Mozda jedino Kakanj ,jer mislim da nije nijedna pala granata tu pa neka me neko ispravi ako grijesim.

I jos jedno pitanje off topic,sta je bilo sa Travnikom nakon potpisivanja primirja sa Hrvatima ? Da li su Srbi napadali kasnije?
Za civile donekle jest, ali je i dalje bilo opasnosti od granata i od gladi, ja se ne ibretim a nemoj ni ti kad ja pricam za Sarajevo jer je to tako bilo sto se pomoci tice.
Ja na prste jedne ruke prebrojim koliko sam puta dobio pomoc i isto toliko koliko sam puta jeo taj omrazeni Ikar.
Zenica nije imala snajperiste ali je imala civilnih zrtava koji su stradali ponajvise od granata, sto srpskih sto hrvatskih.
anthraxQ

#510 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

TRENT wrote:Sta hoces da kazes ? Da je dvije godine bila glad dok nije potpisana Federacija BiH ? Od 92.pa do marta 1994 kad je potpisan Washingtonski sporazum ? Ne seri...

o cemu ti sad pricas?

znas li kad Zenica ulazi u sukob sa HVO? Kad pocinje nestasica svega i svacega?
TRENT

#511 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

Warashii wrote:
TRENT wrote: Nisam to ni rekao ,treba se sjetiti Bihaca (Abdicevci,cetnici pa i Hrvati),Gorazde totalno odsjeceno,.Ali ipak ratnu Zenicu porediti sa ratnim Sarajevom je bezobrazno.Zenica ,glede ratnih desavanja je bio grad za pozeljeti(ibreti se koliko hoces ali tako je bilo).Mozda jedino Kakanj ,jer mislim da nije nijedna pala granata tu pa neka me neko ispravi ako grijesim.

Za civile donekle jest, ali je i dalje bilo opasnosti od granata i od gladi, ja se ne ibretim a nemoj ni ti kad ja pricam za Sarajevo jer je to tako bilo sto se pomoci tice.
Ja na prste jedne ruke prebrojim koliko sam puta dobio pomoc i isto toliko koliko sam puta jeo taj omrazeni Ikar.
Zenica nije imala snajperiste ali je imala civilnih zrtava koji su stradali ponajvise od granata, sto srpskih sto hrvatskih.

Ne umanjujuci nicije zrtve ali u Sarajevu je poginulo najmanje oko 2000 djece ,da ne racunam starije zrtve.

Broj granata na Zenicu nije jednak broju granata na Sarajevo.Zato ne baljezgaj gluposti.
TRENT

#512 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

anthraxQ wrote:
TRENT wrote:Sta hoces da kazes ? Da je dvije godine bila glad dok nije potpisana Federacija BiH ? Od 92.pa do marta 1994 kad je potpisan Washingtonski sporazum ? Ne seri...

o cemu ti sad pricas?

Znam je sve to dobro jer sam zivio u tom periodu u Zenici.Znam sve kako je islo,samo nemoj glumiti,opet kazem vecu zrtvu nego sto jeste bili.
anthraxQ

#513 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

Warashii wrote:

mijesaju sigurnost i opce stanje u gradu. Sigurnost je dakako daleko vise bila narusena u Sarajevu, to je neupitno. Ali tokom 93. i pocetkom 94., Zenica je, sto se tice osnovnih zivotnih potrebstina, bila mozda i u goroj situaciji nego Sarajevo. Da ne govorim o hiljadama izbjeglica, koje su dosle iz cijele drzave, pa je Zenica tada bila mnogo naseljeniji grad nego sada...
TRENT

#514 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

Ispadoste vi Zenicani na kraju najvece zrtve u ratu. :lol:
korisnik101

#515 Re: Zenica tokom rata

Post by korisnik101 »

anthraxQ wrote:Steta sto nema vise podataka o jedinici, videa i ostalog materijala...

Mnoge druge jedinice su ispromovisane, a ova zenicka kao da nikad nije ni postojala.

Da li neko zna da li su oni dolazili u direktne sukobe sa Jokerima?

pozz..

p.s. zelim da cujem i druge podatke, stari mi bas i nije nesto pricljiv o tim danima.

Mozda nema sta reci ?

Ako je bila specijalna jedinica, ne znaci da je bila uspjesna ili bili znacajna u sukobima.
Recimo, Sarajevo je imalo gomilu nekih specijalaca.
Nigdje nisu napravili neki proboj, vrijedan spomena.

Iskreno, ne poznaje niko manevre.
Dok se recimo o 7oj Muslimanskoj i Crnim Labudovima dosta tog zna.
_mufljuz_

#516 Re: Zenica tokom rata

Post by _mufljuz_ »

TRENT wrote:
anthraxQ wrote:

o cemu ti sad pricas?

Znam je sve to dobro jer sam zivio u tom periodu u Zenici.Znam sve kako je islo,samo nemoj glumiti,opet kazem vecu zrtvu nego sto jeste bili.

jebo majku koje si ti kurtonske postove napisao/ da ne bih fasovo ban bolje da nista ne pisem.....
bas mi je zao sto te neki smradalj nije rokno
Warashii

#517 Re: Zenica tokom rata

Post by Warashii »

TRENT wrote:Ispadoste vi Zenicani na kraju najvece zrtve u ratu. :lol:
Eto nek su Sarajlije ispale najvece.
Sve hocu da zaustavim ovo s tobom al me uvijek iznova raspalis.
TRENT

#518 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

TRENT wrote:I veci problem od tih izbjeglica,koje ste prezirali ,**,su bile seljacine iz Babina,Nemile,Orahovca koju su se bogatili na racun gladi.Komsinica iz zgrade ,iz Babina,sjecam se kako se hvalila kako je nekoj zeni za 2 kile brasna i 2 kile krompira uzela prstenje sa ruku.A nije jedina prica koju sam cuo odnosno dozivljaj kojem sam prisustvao.

**(slazem se bilo je svega,doslo svakavkih djikana sa strane,bilo je problema.Ali onda kad je stao rat ,sa velikim odusevljenjem se docekivale komsije Srbi koji su citav rat bili u Srbiji ).Jednom cetniku sto je moju majku rahmetli izbacio iz kuce,se napravio dernek kad se vratio u svoju zgradu u Zenici uz nezaobilazni balinluk "Komso ko nas to zavadi".Jednog RVI izbacili iz stana ko zadnje pseto,da bi se vlasnik vratio u svoj stan (iz Srbije se vratio).Shvatam situaciju,svi su vratili svoje nekretnine,ali zasto se i njemu pravio taj "komso ko nas zavadi" dernek?
Naravno,ovo niko ne komentarise.
anthraxQ

#519 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

TRENT wrote:
anthraxQ wrote:

o cemu ti sad pricas?

nebitno vise eto.

glupa rasprava uopce.
TRENT

#520 Re: Zenica tokom rata

Post by TRENT »

Warashii wrote:
Opet grijesis,ko ti je kriv sto se palis,napisao sam komentar za Bihac i Gorazde.A inace Zenicom su hodali Batko i slicni njemu,jel' EEE ?
anthraxQ

#521 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

TRENT wrote:
TRENT wrote:I veci problem od tih izbjeglica,koje ste prezirali ,**,su bile seljacine iz Babina,Nemile,Orahovca koju su se bogatili na racun gladi.Komsinica iz zgrade ,iz Babina,sjecam se kako se hvalila kako je nekoj zeni za 2 kile brasna i 2 kile krompira uzela prstenje sa ruku.A nije jedina prica koju sam cuo odnosno dozivljaj kojem sam prisustvao.

**(slazem se bilo je svega,doslo svakavkih djikana sa strane,bilo je problema.Ali onda kad je stao rat ,sa velikim odusevljenjem se docekivale komsije Srbi koji su citav rat bili u Srbiji ).Jednom cetniku sto je moju majku rahmetli izbacio iz kuce,se napravio dernek kad se vratio u svoju zgradu u Zenici uz nezaobilazni balinluk "Komso ko nas to zavadi".Jednog RVI izbacili iz stana ko zadnje pseto,da bi se vlasnik vratio u svoj stan (iz Srbije se vratio).Shvatam situaciju,svi su vratili svoje nekretnine,ali zasto se i njemu pravio taj "komso ko nas zavadi" dernek?
Naravno,ovo niko ne komentarise.
sta da ti kazem?

za to prvo - svugdje su se iste stvari desavale, Zenica uopce nije tu posebna. Zalosno je, jbg.

drugo - ti sad nadjes neki slucaj, ko zna kakve realne podloge, i sad ja trebam to komentarisati. Sta ja znam kakvi su tu odnosi vladali, i o kojim se osobama radi. Ako je to zaista tako bilo, i to je zalosno. Ali to ni u najmanjem djelicu ne opisuje Zenicane i njihove zasluge u ratu. Mnogo zenicana je isto tako branilo Sarajevo, dok su sarajlije cekali Un, Avione i konvoje da se ispale.. ali jbg, to je rat.
Warashii

#522 Re: Zenica tokom rata

Post by Warashii »

TRENT wrote:
Warashii wrote:
Opet grijesis,ko ti je kriv sto se palis,napisao sam komentar za Bihac i Gorazde.A inace Zenicom su hodali Batko i slicni njemu,jel' EEE ?
Pa sto ne citas onda???
Jesam li ja igdje napisao da su Zenicani najvece zrtve???
Ti decko imas ociglednih nerjesivih problema sam sa sobom.
Gdje ti je Jajce, gdje ti je Zepa, gdje Srebrenica, i jos gradova koje su ljudi morali napustati, gdje su ti ljudi iz Viteza, Busovace, Novog Travnika???
Nemoj Boga ti da se raspravljamo vise, vidis da smo mi Zenicani zajebali i Visocane u ratu.
anthraxQ

#523 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

korisnik101 wrote:
anthraxQ wrote:Steta sto nema vise podataka o jedinici, videa i ostalog materijala...

Mnoge druge jedinice su ispromovisane, a ova zenicka kao da nikad nije ni postojala.

Da li neko zna da li su oni dolazili u direktne sukobe sa Jokerima?

pozz..

p.s. zelim da cujem i druge podatke, stari mi bas i nije nesto pricljiv o tim danima.

Mozda nema sta reci ?

Ako je bila specijalna jedinica, ne znaci da je bila uspjesna ili bili znacajna u sukobima.
Recimo, Sarajevo je imalo gomilu nekih specijalaca.
Nigdje nisu napravili neki proboj, vrijedan spomena.

Iskreno, ne poznaje niko manevre.
Dok se recimo o 7oj Muslimanskoj i Crnim Labudovima dosta tog zna.
Manevar je bio dio MUP-a. Ne korpusa...

Mene i ne zanimaju proboji, nego ratni put, situacije i itd...
anthraxQ

#524 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

sta ja imam pricati s nekim ko misli da je glad trajala 3 mjeseca.

A Zenica u ratu sa HVO od aprila 93. pa do kraja sukoba...
svjezi_ustipak

#525 Re: Zenica tokom rata

Post by svjezi_ustipak »

Moderatore de zakljucaj ovu temu ziv bio
Post Reply