Upravo o tome govorimo. Sad se akcentiraju prvi slog(ovi) mase rijeci, ili im se razvlaci prvi samoglasnik.
Ja mislim da se radi o ciljanoj stvari, tj. da se to radi namjerno, kako bi se, kao, dobio "izvorni bosanski naglasak/izgovor". Ovo zakljucujem iz vrlo jednostavne stvari - imam par prijatelja na FTV, BHT i Hayatu, i svi mu kazu isto - urednicka politika je da se tako izgovara.
Kazu da ih se pravo maltretira s tim takvim izgovorom, kao i da je i njima smijenso upravo ovo o cemu govorim, tj. da se izvorna rijec razvlaci i/ili slogovno akcentira kako se to sad radi, dok se varijacije iste rijeci ne mijenjaju. I oni se smiju upravo na ove primjere "parlamenta", koji se najcesce koristi, ali kazu i da su se htjeli zajebavati pa i "parlamentarno" izgovarati na nacin kao i "pArlament", gdje bi ispalo "pArlamentaaarno", ali im nisu dali
Bloo wrote:Ne može silazni akcent na tim slogovima, zato ne valja teleVIzija, već teLEvizija

Nema tu ni silaznog ni uzlaznog akcenta. Tj. ovdje ga, u Sarajevu, nikada nije ni bilo (a ne sjecam se da ikada i u Jugi jeste...).
Televizija je Televizija. Nema nikakvih uz/niz slogova i akcentiranja.
To s akcentiranjem je neka nova budalastina.
Hebo majku...smijali smo se Hrvatima i njihovim vunenim travojedima, zrakomlatima, samokresima i okolostomacnim pantalodrzacima, kao i raznim naglaaascima, a vidi na sta mi sad dodjosmo... Jos grdje budalastine....