Kitrona wrote:agent_zero wrote:Zar ovaj ustaša i ovdje prosipa svoje laži? Još nije poslan u Banoviće?
Ustaša ti dedo.... Vjerojatno je i bio...
Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- agent_zero
#501 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
-
titinpionir
#502 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nije , vec sto nisam prespavao po SarajevuPM72 wrote:ČINJENICA??????Te gluposti da Armija nije supila u Kupres mozes da prosipas svome jaranu @wodiju i bratiji iz birtija u Lukavici ali meni neces. Momci iz 7 Korpusa su OSLOBODILI Kupres i to je cinjenica. Uzeli su u ga prije hv-hvo i povukli su se zbog dogovora.
Čime to podkrepljuješ ili dokazuješ? Time što si ti to izjavio ?E dobra ti argumentacija...
A imas izjava o tome po ovom forumu, imas izjava o tome od ljudi koji su bili tu, u Bugojnu, Donjem Vakufu, Jajcu , sjedni u auto ili autobus pa malo dalje od Lukavice i Pala, nije zlatom zapisano samo ono sto te @wody naucio a ti ponavljas za njim, vidim da si izgleda i @jeronimu pametovao o tome cim te spominje
JeronimoBa wrote:1. Armija BIH je prva zauzela Kupres i dobili naređenje da se povuku da uđe HVO! (već sam se negdje raspravljao s nekim forumskim mudroserima, i oni znaju bolje od mene, a ja bio tamo)
2. HV i HVO je i po nama na Kupresu opalio malo iz VBR-ova, fol promašili...
http://forum.klix.ba/arbih-i-hv-pred-ba ... 12s50.html
-
PM72
#503 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Pionir,
Koliko si imao godina kad je Armija UNIŠLA
u Kupres? pa ćemo dalje...
Koliko si imao godina kad je Armija UNIŠLA
-
titinpionir
#504 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Vidim ja da te je@jeronimo vec spominjaoPM72 wrote:Pionir,
Koliko si imao godina kad je Armija UNIŠLA![]()
![]()
Ili nam je i @fudo bio u pelenama pa ne zna sta nam govori :
Fudo387 wrote:Niko.PM72 wrote:Kao četvrto,ako je Armija UNIŠLA u Kupres,ko ih istjera iz njega? Sjećam ih se na kupreškim vratima i kod tunela a nizbrdo nisu silazili.
Prepustili grad ustasama da ih uvucemo u rat sa cetnicima.
Last edited by titinpionir on 29/12/2015 14:13, edited 1 time in total.
- seln
#505 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Jesam li ih ja strpao? Inace, zar Srbija nije kanonizirala Drazu?_BataZiv_0809 wrote:Jelde? A kad neko strpa Tita, Drazu i naciste u istu recenicu, to ne vidisseln wrote:Jedan je nesposoban politicar, drugi je ratni zlocinac, sto tebi isto dodje._BataZiv_0809 wrote:Ma neko voli Aliju, neko Karadzica, ne ulazim ja u to
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#506 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nisi, ali si reagovao na post kojim ne obracam tebi, zazmirivsi na sustinu.seln wrote: Jesam li ih ja strpao? Inace, zar Srbija nije kanonizirala Drazu?
Nije.
- seln
#507 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Polemika, lijepi moj, jeftina polemika. Eto, objasni nam sta je sustina?_BataZiv_0809 wrote:Nisi, ali si reagovao na post kojim ne obracam tebi, zazmirivsi na sustinu.seln wrote: Jesam li ih ja strpao? Inace, zar Srbija nije kanonizirala Drazu?
Nije.
Srpska narodna bajka "svi su cinili zlocine"?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#508 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ne, samo koristenje iste logike upotrebom drugih pojmova, da bi se onom koji je to napisao ilustrovala pogresnost iste.seln wrote: Polemika, lijepi moj, jeftina polemika. Eto, objasni nam sta je sustina?
Srpska narodna bajka "svi su cinili zlocine"?
-
PM72
#509 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
titinpionir wrote:Vidim ja da te je@jeronimo vec spominjaoPM72 wrote:Pionir,
Koliko si imao godina kad je Armija UNIŠLA![]()
![]()
Sta mislis koliko je on imao godina, jel to i on laze ili nam samo vjerujes ono sto @wody prepise sa stormfronta a ti nam ponovis ?
Ili nam je i @fudo bio u pelenama pa ne zna sta nam govori :
Fudo387 wrote:Niko.PM72 wrote:Kao četvrto,ako je Armija UNIŠLA u Kupres,ko ih istjera iz njega? Sjećam ih se na kupreškim vratima i kod tunela a nizbrdo nisu silazili.
Prepustili grad ustasama da ih uvucemo u rat sa cetnicima.
Ja nikad prije nisam učestvovao u diskusiji oko Kupresa a ti već izbacuješ "argumentaciju" o tome kako je mene "neko pominjao".Niđe veze.ja te pitam koliko si imao godina pa se primaš na svakojake nebuloze.
- Ali Kemal
#510 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ovakvo jedno srozavanje i pojednostavljivanje tako jedne kompleksne situacije kakva je bila pocetkom devedesetih je mozda u redu za polupismeni, neobrazovani puk, a objektivno nije ni za njih, jer su na takav nacin obmanuti, kao sto se desava vec 25 godina.Pitar s Kariba wrote:To je otprilike situacija u kojoj hodaš ulicom, ispred tebe stane siledžija duplo veći od tebe, prebije te, i onda neko kaže - eh znaš, kriv je on, ali kriv si i ti, jer što si hod'o tuda.
Glavni cilj gospodara je izbjegavanje bilo kakve odgovornosti za bilo sta.
Ja ne tvrdim da nepristajanje ostanka u tzv krnjoj Jugoslaviji nije bio sasvim legitiman stav, ali se ne slazem da je to bio pametan izbor u tom trenutku, a pogotovu se ne slazem da se rat nije mogao izbjeci!
Cak sta vise mislim da se rat mogao mnogo lakse izbjeci nego sto se i misli, nekoliko kompromisa, taktickih poteza, malo pregovaranja i vrijeme bi ucinilo svoje, BiH bi bila cijela, ne bi bilo RS-a itd.
Sve u svemu ljudi, stranke i ideje koje su na vlasti u poslijednjih 25 godina su pogresan izbor, i tu nema iznimke, kao svi su krivi osim bosnjackih politicara
Jednostavno nema logike da se politicka elita najbrojnijeg naroda izuzme od odgovornosti za sudbinu naroda koji mu je dao mandat da ga vodi i odveo ga je u jedno stanje tesko opisano bilo kakvim dobrim atributima. WTF!!!
Ako si politicar i tvrdis da ne moze bolje, ko te tjera da se time bavis
- agent_zero
#511 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Slažem se u potpunosti sa svimAli Kemal wrote:Ja ne tvrdim da nepristajanje ostanka u tzv krnjoj Jugoslaviji nije bio sasvim legitiman stav, ali se ne slazem da je to bio pametan izbor u tom trenutku, a pogotovu se ne slazem da se rat nije mogao izbjeci!
Cak sta vise mislim da se rat mogao mnogo lakse izbjeci nego sto se i misli, nekoliko kompromisa, taktickih poteza, malo pregovaranja i vrijeme bi ucinilo svoje, BiH bi bila cijela, ne bi bilo RS-a itd.
Sve u svemu ljudi, stranke i ideje koje su na vlasti u poslijednjih 25 godina su pogresan izbor, i tu nema iznimke, kao svi su krivi osim bosnjackih politicara![]()
Jednostavno nema logike da se politicka elita najbrojnijeg naroda izuzme od odgovornosti za sudbinu naroda koji mu je dao mandat da ga vodi i odveo ga je u jedno stanje tesko opisano bilo kakvim dobrim atributima. WTF!!!
- fakat
#512 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ali Kemal wrote:Ovakvo jedno srozavanje i pojednostavljivanje tako jedne kompleksne situacije kakva je bila pocetkom devedesetih je mozda u redu za polupismeni, neobrazovani puk, a objektivno nije ni za njih, jer su na takav nacin obmanuti, kao sto se desava vec 25 godina.Pitar s Kariba wrote:To je otprilike situacija u kojoj hodaš ulicom, ispred tebe stane siledžija duplo veći od tebe, prebije te, i onda neko kaže - eh znaš, kriv je on, ali kriv si i ti, jer što si hod'o tuda.
Ja ne tvrdim da nepristajanje ostanka u tzv krnjoj Jugoslaviji nije bio sasvim legitiman stav, ali se ne slazem da je to bio pametan izbor u tom trenutku, a pogotovu se ne slazem da se rat nije mogao izbjeci!
Sve u svemu ljudi, stranke i ideje koje su na vlasti u poslijednjih 25 godina su pogresan izbor, i tu nema iznimke, kao svi su krivi osim bosnjackih politicara![]()
- LBVIEW
#513 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Klepiti usima,uzeti ucesca u serpskoj agresiji i zlocinackom pohodu na Hrvatsku-ginuti u "oslobadanju" Vukovara,Karlovca,Zadra...,za serpski osmijeh, tapsanje po glavi i Slobino obecanje.Srbi u "RSK" se 91-e ujedinjuju sa Srbijom a ista 500 km istocno,dakle BiH se smatra dijelom malo prosirene Srbije,ovaj krnje JugoslavijeSarajmen wrote:Hajde, ako već hipotetički naprđujemo , dajte po vašem mišljenju model , kompromis ili taktički potez koji bi trebao biti povučen do kraja 1991-ve a koji bi bio presudan da do agresije na R BIH ne dođe. ?agent_zero wrote:Slažem se u potpunosti sa svimAli Kemal wrote:Ja ne tvrdim da nepristajanje ostanka u tzv krnjoj Jugoslaviji nije bio sasvim legitiman stav, ali se ne slazem da je to bio pametan izbor u tom trenutku, a pogotovu se ne slazem da se rat nije mogao izbjeci!
Ako si politicar i tvrdis da ne moze bolje, ko te tjera da se time bavis, osim sa ovim zadnim dijelom da je narod kao cjelina dao mandat Aliji i SDA tada, a i sada. Zna se ko su glasači i simpatizeri te pogubne stranke za BiH, a ponajviše bošnjački narod (čast rijetkim izuzecima u toj stranci, endemskim vrstama bolje rečeno).
- Pitar s Kariba
#514 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nek' si nam ti dao sofisticirano, visokointelektualno, taktički genijalno rješenje kompleksne situacije iz 90-tih. Kandiduj se na izborima da glasamo za tebe i povedi nas u bolje sutra, ka Evropi i prosperitetu!Ali Kemal wrote:Ovakvo jedno srozavanje i pojednostavljivanje tako jedne kompleksne situacije kakva je bila pocetkom devedesetih je mozda u redu za polupismeni, neobrazovani puk, a objektivno nije ni za njih, jer su na takav nacin obmanuti, kao sto se desava vec 25 godina.Pitar s Kariba wrote:To je otprilike situacija u kojoj hodaš ulicom, ispred tebe stane siledžija duplo veći od tebe, prebije te, i onda neko kaže - eh znaš, kriv je on, ali kriv si i ti, jer što si hod'o tuda.
- Ali Kemal
#515 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Pa odgovor je prost, nastaviti pregovarati, traziti model koji ce da odvede drzavu u bolju buducnost, a ne u katastrofu.Sarajmen wrote:Hajde, ako već hipotetički naprđujemo , dajte po vašem mišljenju model , kompromis ili taktički potez koji bi trebao biti povučen do kraja 1991-ve a koji bi bio presudan da do agresije na R BIH ne dođe. ?
Kao sto se zna ti pregovori umjesto da su se dogadjali tokom 1992, pa ako treba i 1993, su se odigrali u Dejtonu krajem 1995, a nastavljaju se i danas, i to u mnogo tezim okolnostima, opustosenoj i raseljenoj BiH.
Znaci, cemu onda odustajanje od trazenja modela zivljenja, pa se onda vracanju ka pregovaranju i to sve od strane istih stranaka koje su odustale od pregovora. Jedni te isti ljudi.
Odbacivanje odgovornosti najbrojnijeg naroda nije dobro, jer se lako mogu desiti slicne greske i u buducnosti, jer ce politicari smatrati da im se nista ne moze desiti, bez obzira na posljedice njihovih odluka, i jos se obogate
Ovo jednostavno nije tacno, regruti su prestali ici tamo. Sa druge strane nelogicna je ova briga za Hrvatsku, gdje ispade Hrvatska vise vazna za Bosance od BosneLBVIEW wrote:Klepiti usima,uzeti ucesca u serpskoj agresiji i zlocinackom pohodu na Hrvatsku-ginuti u "oslobadanju" Vukovara,Karlovca,Zadra...,
Posljedica te "brige" za Hrvate u Hrvatskoj je rat sa Hrvatima u Bosni.
Pa kompromise se desio jarane, ali poslije tri godine rata i priznavanjem RS. Jel tako ili nije? Sad imas Dodika i evo potrosilo se vec 20 godina boreci se, bolje reci prepucavajuci se, zbog stvari koje su za zivot ljudi prakticno beznacajne, da li ce se slaviti ovaj ili onaj datum i slicno, a svega toga ne bi ni bilo da su oni koji su imali vlast i koji su odlucivali o svemu, to uradili bolje i pametnije.LBVIEW wrote:za serpski osmijeh, tapsanje po glavi i Slobino obecanje.Srbi u "RSK" se 91-e ujedinjuju sa Srbijom a ista 500 km istocno,dakle BiH se smatra dijelom malo prosirene Srbije,ovaj krnje Jugoslavije,bez da je iko Bosnjake pitao sto misle o tome,a ovi trune o mogucnosti kompromisa.
![]()
Sto kazes, ko je pitao Bosnjake, ko je eto tebe ista pitao sta da se radi
Dobro nije te pitao, ali onda neka onda oni koji su odlucivali placaju cijenu svojih odluka, a ne da tu cijenu placa narod koji je uvucen u svu tu nesrecu, a oni koji snose najvecu odgovornost su pored svega i strahovito materijalno profitirali.
Ja se zaista cudim da ljudi to ne vide, ili ne zele da vide zbog virusa nacionalizma, pa kazu branicu svoga da je ne znam kakav.
U principu ne bih se mogao odluciti sta je gore
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#516 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
@Kemo... Mogu ti reći samo:

- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#517 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nemam ja šta iznositi. Odveć sam star i umoran... A i popušio sam tu foru o "srbo-četničkoj-armadi-sa-genetskom-predispozicijom-da-kolju-turke" i "10 genocida nad muslimanima" još '91-e. Popušio jarane - do balčaka. Popušio toliko da sam bacio cigare evo već 15-a godina. Mashallah
Evo @Keme, uzdanice moje
On ti je sve rekao šta ja mislim.
Allah mu dao duga života i ovakve pameti. Mene sada nije strah ni umrijet (neuzubillah
)
Evo @Keme, uzdanice moje
Allah mu dao duga života i ovakve pameti. Mene sada nije strah ni umrijet (neuzubillah
- Ali Kemal
#518 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Sad svakako vise za devedesete nema veze, proso voz sto bi se reklo, ali je vazno pobiti teoriju da se nije moglo drugacije, da je rat morao da bude i slicne nebuloze zbog buducnosti, da se ne ponavlja populizam koji nigdje nista dobroga nije donio, da se stvara drzava sa pojedincom kao nekim osnovnon jedinicom, a ne narodom, vjeroispovjesti i slicno.
Prava naroda su nesto totalno iracionalno, podlozno manipulacijama, dok je pravo pojedinca konkretno, mjerljivo u standardu, slobodi, pa cak i parama.
Prica o narodu se uglavnom svodi na pljackanje pojedinaca
Svjestan sam ja da vecina ne prihvata ovo sto ja pisem, ali ako su ljudi kalibra Muhameda Filipovica i Adila Zulfikarpasica smatrali da je to pametan potez, onda makar da razmisle o tome, da li je pametnije prihvatati ideje obrazovanih i pametnih ljudi ili klerikalno-populisticke ideje zrtvovanja pojedinaca zarad stvaranja feudalno plemenskih familija koje prebacuju vlast sa oca na sina.
Prava naroda su nesto totalno iracionalno, podlozno manipulacijama, dok je pravo pojedinca konkretno, mjerljivo u standardu, slobodi, pa cak i parama.
Prica o narodu se uglavnom svodi na pljackanje pojedinaca
Svjestan sam ja da vecina ne prihvata ovo sto ja pisem, ali ako su ljudi kalibra Muhameda Filipovica i Adila Zulfikarpasica smatrali da je to pametan potez, onda makar da razmisle o tome, da li je pametnije prihvatati ideje obrazovanih i pametnih ljudi ili klerikalno-populisticke ideje zrtvovanja pojedinaca zarad stvaranja feudalno plemenskih familija koje prebacuju vlast sa oca na sina.
- LBVIEW
#519 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Regruti su prestali ici jer se nije htjelo pristati na serpski "kompromis".I to samo u onim opcinama gdje SDS nije imao vlast,inace su nastavili po starom i pored odluke o neslanju rezervista u Hrvatsku.E sad, zamisli kako bi se Sloba & co ponasali da su Alija & co pristali na neku krnju Jugoslaviju, s obzirom da su vec imali vojnu kontrolu nad vecinom BiH, i sta bi se desilo sa onima koji bi odbili uzeti ucesca u agresiji na Hrvatsku.Ali Kemal wrote:Ovo jednostavno nije tacno, regruti su prestali ici tamo. Sa druge strane nelogicna je ova briga za Hrvatsku, gdje ispade Hrvatska vise vazna za Bosance od BosneLBVIEW wrote:Klepiti usima,uzeti ucesca u serpskoj agresiji i zlocinackom pohodu na Hrvatsku-ginuti u "oslobadanju" Vukovara,Karlovca,Zadra...,
Posljedica te "brige" za Hrvate u Hrvatskoj je rat sa Hrvatima u Bosni.![]()
I ne radi se samo o Hrvatima niti je posljedica brige za iste rat s HVO-om,kako ti bubnu, vec jedne velikodrzavne politike,no nije tema.Da ti pojasnim posto se pravis neupucen:knindze,sepski rezervisti i ostalo smece je vec pocelo sa sikaniranjem Bosnjaka u krajevima blizu granice sa Hrvatskom i istim jasno stavilo do znanja sta ih ceka.Uz to,prateca cetnicka ikonografija,zlocini nad Hrvatima su vjerovatnocu za bosnjackim ucescem u tom ratu na srpskoj strani sveli na minimum-narod nije htio sa koljacima i cetnicima i to je jasno porucio bosnjackom rukovodstvu koje,sve i da je htjelo,nije moglo drugacije postupiti.
LBVIEW wrote:za serpski osmijeh, tapsanje po glavi i Slobino obecanje.Srbi u "RSK" se 91-e ujedinjuju sa Srbijom a ista 500 km istocno,dakle BiH se smatra dijelom malo prosirene Srbije,ovaj krnje Jugoslavije,bez da je iko Bosnjake pitao sto misle o tome,a ovi trune o mogucnosti kompromisa.
![]()
Ne praviti se naivan i bukvalan-radi se o tome da su legitimni prestavnici Bosnjaka ignorirani od strane onih srpskih i ovaj primjer odluke "RSK" samo potvrduje koliko su Srbi zaista bili spremni za komromis sa istima.I nisu bosnjacki politicari uveli svoj narod u nesrecu vec srpski koji su pokrenuli agresiju i sproveli genocid zbog toga sto se nije pristalo na njihov ultimatum.Ali Kemal wrote: Pa kompromise se desio jarane, ali poslije tri godine rata i priznavanjem RS. Jel tako ili nije? Sad imas Dodika i evo potrosilo se vec 20 godina boreci se, bolje reci prepucavajuci se, zbog stvari koje su za zivot ljudi prakticno beznacajne, da li ce se slaviti ovaj ili onaj datum i slicno, a svega toga ne bi ni bilo da su oni koji su imali vlast i koji su odlucivali o svemu, to uradili bolje i pametnije.
Sto kazes, ko je pitao Bosnjake, ko je eto tebe ista pitao sta da se radi![]()
Dobro nije te pitao, ali onda neka onda oni koji su odlucivali placaju cijenu svojih odluka, a ne da tu cijenu placa narod koji je uvucen u svu tu nesrecu, a oni koji snose najvecu odgovornost su pored svega i strahovito materijalno profitirali.
Ja se zaista cudim da ljudi to ne vide, ili ne zele da vide zbog virusa nacionalizma, pa kazu branicu svoga da je ne znam kakav.
U principu ne bih se mogao odluciti sta je gore
- LBVIEW
#520 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Cuj ti samo salonske konstrukcije:"klerikalno-populisticka ideja zrtvovanja pojedinaca..."Ali Kemal wrote:Sad svakako vise za devedesete nema veze, proso voz sto bi se reklo, ali je vazno pobiti teoriju da se nije moglo drugacije, da je rat morao da bude i slicne nebuloze zbog buducnosti, da se ne ponavlja populizam koji nigdje nista dobroga nije donio, da se stvara drzava sa pojedincom kao nekim osnovnon jedinicom, a ne narodom, vjeroispovjesti i slicno.
Prica o narodu se uglavnom svodi na pljackanje pojedinaca![]()
Nego,potrci u Hag,mozda te uzmu u momcad koja brani one sto su planirali i spoveli genocid.
-
Dominion93
#521 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
A kako bi ti objasnio događaje u proljeće i ljeto 92-e? Ja sam živio u gradu gdje nije bilo ni pomisli na organizirani otpor, pa su opet pobili stotinjak ljudi i u naredne dvije godine što milom što silom protjerali sve Bošnjake. U gradovima gdje su se "drznuli" pokušati sa odbranom tipa Brčko, Prijedor, cijela istočna Bosna doslovno su leševe bagerima bacali u jame. Prije ikakvih Kazana, Skelana i mudžahedina. Srebrenicu čovjek još i može "nazor" vidjeti kao ekstremnu osvetu, a za šta su se svetili na početku? Siguran sam da ima brdo sela za koja nismo ni čuli gdje je broj pobijenih ljudi već sredinom 92-e bio trocifren.Woody wrote:Nemam ja šta iznositi. Odveć sam star i umoran... A i popušio sam tu foru o "srbo-četničkoj-armadi-sa-genetskom-predispozicijom-da-kolju-turke" i "10 genocida nad muslimanima" još '91-e.
- Tesla10
#522 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Bože kakvih sve postova neću pročitati u svome životu
.
- Ali Kemal
#523 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Fakat jel ti vjerujes u ovo sto si napisao. Da je narod jasno porucio svom rukovodstvu te ono nije moglo drugacije cak i da je htjeloLBVIEW wrote:narod nije htio sa koljacima i cetnicima i to je jasno porucio bosnjackom rukovodstvu koje,sve i da je htjelo,nije moglo drugacije postupiti.
Shvatas li ti da time skidas svu mogucu odgovornost za sve sto je jadnom narodu potureno, da ne kazemo koliko je to netacna i besmislena tvrdnja.
Da ti nesto pokusam objasniti, kada vlast preuzme medije u svoje ruke i onda bombarduje 24/7 vijestima, komentarima i slicno, narod je kao plastelin, napravis od njega sta hoces, pogotovu u drustvu gdje je nacija centar svijeta i gdje je pojedinac beznacajan. Sve se svodi u brojeve i procente.
Pokusaj biti objektivan sam sa sobom, da li je tako ili nije.
Potrci ti, sta mene u to petljas, tako da umjesto sto spinujes, kazi konkretno sta to nije tacno u prostoj cinjenici da imamo familiju koja vlada vec 25 godina i da je vlast presla sa oca na sina koji je se provlacio kroz gimnaziju, kao neki pokazatelj kvaliteta naseg predsjednika. (kakva je to poruka mladim ljudima)LBVIEW wrote:Cuj ti samo salonske konstrukcije:"klerikalno-populisticka ideja zrtvovanja pojedinaca..."Ali Kemal wrote:Sad svakako vise za devedesete nema veze, proso voz sto bi se reklo, ali je vazno pobiti teoriju da se nije moglo drugacije, da je rat morao da bude i slicne nebuloze zbog buducnosti, da se ne ponavlja populizam koji nigdje nista dobroga nije donio, da se stvara drzava sa pojedincom kao nekim osnovnon jedinicom, a ne narodom, vjeroispovjesti i slicno.
Prica o narodu se uglavnom svodi na pljackanje pojedinaca![]()
Nego,potrci u Hag,mozda te uzmu u momcad koja brani one sto su planirali i spoveli genocid.
Kazi da li znas kako su se obogatile pojedine familije i ko je podnio zrtvu njihovog bogacenja.
Kazi mi sta je to lose u ideji da se drzava gradi oko pojedinca, a ne oko naroda i vjere?
Umjesto ociglednog nacionalizma, mozes li nesto vise da kazes?
- Gojeni H
#524 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Je l' ti dobijes ovakav pljesak na stormfrontu?Woody wrote:@Kemo... Mogu ti reći samo:
- Gojeni H
#525 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Napisacu iskustva dvojice ljudi koje dobro poznajem, da bi mala raja shvatili sta se desavalo s bosnjackom omladinom koje je rat u Hrvatskoj zatekao u uniformi JNA, cisto zbog toga da bi shvatili sta i jos mnoooogo gore su Bosnjaci mogli ocekivati u krnjoj Jugoslaviji:
Regrut 1 - 2 godine stariji od mene, odrasli smo zajedno, dobri jarani, kasnije smo se zajedno borili i Armiji. Zaglavio na zadarskom ratistu u JNA. Bio u rovovima s cetnicima (svi su bili cetnici, ali ovo su bili oni s kokardama, najgori srpski sljam i olos, psihopate i ubice, ljudi koji nikada u zivotu nista nisu mogli napraviti svojom glavom i rukama).
Cetnici mu govorili da je Srbin jer ima prezime koje nose i pravoslavni, govorili mu da je pitanje trenutka kad ce oni (cetnici) "rijesiti situaciju i s balijama".
Mlada vojska, pretezno Bosnjaci, Hrvati i Albanci, ali i pojedini Srbi, koji su iz prve ruke mogli vidjeti da se ne radi ni o kakvom ratu za odbranu SFRJ, vec o pokolju onih koji se nisu htjeli pokoriti velikosrpskoj agresiji, pokusali su da se izvuku na bilo koji moguci nacin, a u tom trenutku jedna od malobrojnih mogucnosti je bio bijeg.
Onaj kojeg je JNA uhvatila u bjekstvu, bio je "predat lokalcima". Ovo je znacilo egzekuciju.
U ovakvim uslovima svi su sumnjali u svakoga i vojnici su rijetko jedni drugima iznosili svoje sumnje i stavove.
Regrutu 1 se povjerio Albanac iz Makedonije i rekao da misli da bjezi, jer ne zeli da ubija ili bude ubijen za srpske ciljeve.
Regrut 1 mu predlozi da idu preko linije na drugu stranu. Iako je to bio skoro sulud prijedlog, odlucili su da tako ucine, jer su se nalazili u neprijateljskom okruzenju (srpska sela), a nisu dovoljno dobro poznavali teren.
50 metara su puzali kroz minsko polje nadajuci se da dovoljno poznaju polje da izbjegnu mine.
Nakon prelaska preko minskog polja, pjesacili 200-300 metara, gdje ih je zaustavio hrvatski vojnik a oni se predali. Kaze da ne zna ko se vise bojao, oni ili covjek kome su se predali.
Regrut 2 - sin ocevog radnog kolege, poznavali smo se ali nismo se druzili. Bio tenkista, nakon obuke poslat na Vukovar. U jednom od napada JNA i cetnika na VUkovar, hrvatski branioci su pogodili njegov tenk. Tesko ranjen, neko se vrijeme lijecio, posljedice su ostale, ali hvala Allahu ziv je.
Regrut 1 - 2 godine stariji od mene, odrasli smo zajedno, dobri jarani, kasnije smo se zajedno borili i Armiji. Zaglavio na zadarskom ratistu u JNA. Bio u rovovima s cetnicima (svi su bili cetnici, ali ovo su bili oni s kokardama, najgori srpski sljam i olos, psihopate i ubice, ljudi koji nikada u zivotu nista nisu mogli napraviti svojom glavom i rukama).
Cetnici mu govorili da je Srbin jer ima prezime koje nose i pravoslavni, govorili mu da je pitanje trenutka kad ce oni (cetnici) "rijesiti situaciju i s balijama".
Mlada vojska, pretezno Bosnjaci, Hrvati i Albanci, ali i pojedini Srbi, koji su iz prve ruke mogli vidjeti da se ne radi ni o kakvom ratu za odbranu SFRJ, vec o pokolju onih koji se nisu htjeli pokoriti velikosrpskoj agresiji, pokusali su da se izvuku na bilo koji moguci nacin, a u tom trenutku jedna od malobrojnih mogucnosti je bio bijeg.
Onaj kojeg je JNA uhvatila u bjekstvu, bio je "predat lokalcima". Ovo je znacilo egzekuciju.
U ovakvim uslovima svi su sumnjali u svakoga i vojnici su rijetko jedni drugima iznosili svoje sumnje i stavove.
Regrutu 1 se povjerio Albanac iz Makedonije i rekao da misli da bjezi, jer ne zeli da ubija ili bude ubijen za srpske ciljeve.
Regrut 1 mu predlozi da idu preko linije na drugu stranu. Iako je to bio skoro sulud prijedlog, odlucili su da tako ucine, jer su se nalazili u neprijateljskom okruzenju (srpska sela), a nisu dovoljno dobro poznavali teren.
50 metara su puzali kroz minsko polje nadajuci se da dovoljno poznaju polje da izbjegnu mine.
Nakon prelaska preko minskog polja, pjesacili 200-300 metara, gdje ih je zaustavio hrvatski vojnik a oni se predali. Kaze da ne zna ko se vise bojao, oni ili covjek kome su se predali.
Regrut 2 - sin ocevog radnog kolege, poznavali smo se ali nismo se druzili. Bio tenkista, nakon obuke poslat na Vukovar. U jednom od napada JNA i cetnika na VUkovar, hrvatski branioci su pogodili njegov tenk. Tesko ranjen, neko se vrijeme lijecio, posljedice su ostale, ali hvala Allahu ziv je.