1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#501 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Fudo387 »

btw,
A Chicago Public Schools spokesperson said average pay for teachers, without benefits, is $76,000.
http://chicago.cbslocal.com/2012/06/12/ ... hers-make/
prog321

#502 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote:
Nego da provjerimo, o kojoj saveznoj drzavi pricas ?
http://www.freep.com/story/opinion/cont ... /15688613/
I reci mami svojoj da laze.

http://www.payscale.com/research/US/All ... ers/Salary

Nego reci ti nam tacno o kojim saveznim drzavama pricas ?
Dr.medicine

#503 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr.medicine »

Lajavikrelac wrote:I nisi u to sve računao i kuFertu i čast :) jbg učio je da bude doktor i da liječi ljude i da pazi na pacijente, trebao je biti veterinar pa nek škropi krmke po selima za dnevnicu :roll: I za tu cifru u Čemerici se dooobro radi, dežura, sastankuje....
htio sam spomenuti i kovertu, al hajde reko da nju ne spominjem jer nije tema price.

Ja kao ljekar razumije kolege koje uzimaju mito
Ja kao pacijent koji sam bio mnogo puta ne podržavam uzimanje mita

Zašto sam ZA: Razbolimo se, treba nam npr hirurg da nas operiše. Ide odmah raspitivanje ko je najbolji? Isto kao sto auto odvedes najboljem mehanicaru tako i za sebe tražis najboljeg. E dobro mehanicari su privatnici, ovi su na državnoj sisi. PO tom slijedu ne bi trebalo biti biranja, dodjes na pregled pa koji te potrefi - zar ne? E nije hoću najboljeg. Kako je najbolji postao takav? Eduakacija, edukacija. Nešto mu se plati, a mnogo toga bome iz svog novcanika mora da finansira. Eto zbog toga sam za:) Hoćeš da biraš bujrum brate, keširaj :D
Ide naravno tu i podmicivanje za termine ovog onog. Zakitis i dodjes prije na red i ti happy.A da li se ta osoba zapita, ko zbog nje je pomjeren za neki dalji termin? Ne nikad, egoisticno je sebi sredila i je.e je se za druge ;) Ni ovo ne opravdavam, al jbg i u opstini hoces nesto da se brže sredi pa zakitis.

Zašto sam protiv: Zato što mi se od plate odbija za zdr.osiguranje. Ali time nemam pravo da biram hocu ovog onog. Nemas ni u njemačkoj, ni u USA. Nema biranja, samo u bosni ima. Ono što niko ne zna je to da se od tog novca ne finansira plata ljekara/sestri. Od tog novca se finsira i plate i lijekovi, i komunalije i sve ono što se u zdravstvu koristi. Znaci od pokvarenog lifta pa do nezz.....
Poznanik mi je jednom rekao: citav život mi se odbija zdravstveno a nikad ga nisam koristio. A onda sam ga pitao, ko tvojoj ženi placa lijekove za pritisak koja nikad nije radila? KO je tvojoj majci placao operacije koja nikad nije radila? Ko? Knjižica!!!
Zdravstvo u Bosni i Hercegovini je uzajamno solidarno. Znaci svi placamo u jednu kasu. KOliko nas je zaposleno u Dražci? par stotina hiljada!
na birou 600 hiljada + 300 hiljada penzionera+ studenti/skolarci. znaci nekih 400-500 hiljada uplacuje u kasu za 1,5 milion ljudi

Budimo sretni dok je tako. Ako nam uvedu američki sistem, onda će Vam kad dodjete ljekaru, prici i lik iz naplatne službe da pita koje osiguranje imate i da li se možete lijeciti u toj privatnoj bolnici i koje lijekove možete dobiti! Ne nije šuplja! Hvala Bogu pa imamo državne bolnice. Ako ode u privatluk.......

eto ne bih da se ovaj post citira jer bi izasli iz okvira teme, ali sam samo htio razumno odgovoriti na provokaciju
Last edited by Dr.medicine on 03/12/2015 21:39, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#504 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote:
Nego da provjerimo, o kojoj saveznoj drzavi pricas ?
http://www.freep.com/story/opinion/cont ... /15688613/
I reci mami svojoj da laze.

http://www.payscale.com/research/US/All ... ers/Salary

Nego reci ti nam tacno o kojim saveznim drzavama pricas ?
Pricam ti o mom okruzenju, boli me kurac za Aljaskom, valjda ti nije tesko skontati za koju drzavu pisem. I pisem ti o ljudima sa kojima se svakodnevon srecem, ne o Indijancima :mrgreen: . O nasim ljudima koji rade odredjene poslove.
Fudo387

#505 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Nego reci ti nam tacno o kojim saveznim drzavama pricas ?
Valjda bi ti trebalo biti jasno da je neko sa smislom za logiku u zaradu uracunao cost of living, ne treba biti previse promicuran pa shvatiti
da sa 40 000 dolara godisnje u nekom selu u Alabami mozes imati isti standard kao neko sa 80 000 u Chicagu.
prog321

#506 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

@fudo
Hoces reci Detroit u Michiganu treba 90 000
dok meni u BiH moze i sa 10000 ? :-D
madner

#507 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by madner »

Doktori i advokati su u USA predobro placeni.

Kao i nastavnici kod nas. :D
Fudo387

#508 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:@fudo
Ima smisla, s tim sto bi ti u BiH trebalo puno vise od 10000 da priustis standard nekog u Detroitu ko zaradjiva 90000.
PM72

#509 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by PM72 »

Imam jednog prijatelja koji radi u USAID-u pa ću ga zamoliti da vas malo pogura humanitarnom.I
kox

#510 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by kox »

detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:U sustini se sve svede na jedno.
Zapad ima socijalu. BiH i slicne drzavice nemaju .
Sve ostalo je u par deka i zavisi od individualnog ubjedjenja i ukusa. :-D
Naravno da je u par deka :mrgreen: 1500km mjesecno placa jednog doktora i minimum 200k placa jednog doktora u USA.
Inzinjer u BiH oko 1000km i oko 100k godisnje u USA.
Nastavnik 500-800 kad isplate u BiH mjesecno u USA od 65k pa nagore.

Kamiondzija sa svojim kamionom 120k u USA na godinu a koliko u BIH.
I da ne nabrajam sve i jednu granu, gdje je disproporcija mnogo veca nego razlika u cijenama.
Jos na to dodaj 3-5% nezaposlenost u jednoj i 47% u drugoj drzavi.
Nemoj samo opet da mi kazes da 300 stoje dobiju na racun a u koverti po 3000 :mrgreen:
Ne znam o kojim inžinjerima govoriš i da li misliš samo na platu ili platu sa toplim obrokom i prevozom koji su neoporezivi i ne ulaze u podatke o platama. Kako god, prosjek je veći. I da, mnogi u privatnim firmama su prijavljeni na manji iznos a razliku dobijaju u koverti.
Za nastavnike takodje nije 500-800 km. Nastavnik u osnovnoj školi u Sarajevu sa 10-ak godina staža ima platu na ruke oko 1200 km (sa toplim obrokom) + kupon od 53 km. Sa godinama je i veći minuli rad pa i iznos.
Naravno, govorim o neto iznosu plate.
Nezaposlenost nije 47 %.
Helem, sigurno je da se u SAD-u u prosjeku živi bolje nego u BiH ali ne toliko bolje koliko bi se moglo zaključiti na osnovu cifara iz tvog posta.
BTW, ja lično znam više inženjera koji su u SAD živjeli decenijama, završili komplet obrazovanje tamo uključujući fakultet i onda došli u BiH. Kakav je njihov kont nemam pojma ali očito da su našli neko svoje zadovoljstvo ili interes u tome.
prog321

#511 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Detroitmercy,. Evo info za Michigan:

Koliko javne škole placaju učitelje u Michiganu ? U Detroitu , Michigan Prosjecna Javna škola plaća ucitelja je 53.449 $ s nizom obično između $ 61.718 i $ 46,657- . Međutim , u Michiganu postoji mnogo varijacija u platama učitelja od grada do grada . Ove varijacije mogu biti uzrokovane širokim rasponom čimbenika , uključujući opće populacije i konkurentnosti na tržištu

http://www1.salary.com/MI/Public-School ... alary.html

Znaci uzeo si najvisu platu u Michiganu za nastavnike. Dok je najniza 46000.
Prosjecna plata je 53000.

Znaci,lagis (malo) ? :-D
detroit-mercy

#512 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:@fudo
Ne moze, koliko kosta auto u BiH koliko u Detroitu, koliko kosta TV, hrana, gorivo, struja, voda, gas, odjeca. Sve saberi i oduzim i vidjeti ces da troskovi zivota u USA nisu 9 puta visi nego u BiH.
Mani te se te mantre kako je u BiH sve jeftinije, neke stvari jesu ali dosta stvari je cak i skuplje.
detroit-mercy

#513 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Detroitmercy,. Evo info za Michigan:

Koliko javne škole placaju učitelje u Michiganu ? U Detroitu , Michigan Prosjecna Javna škola plaća ucitelja je 53.449 $ s nizom obično između $ 61.718 i $ 46,657- . Međutim , u Michiganu postoji mnogo varijacija u platama učitelja od grada do grada . Ove varijacije mogu biti uzrokovane širokim rasponom čimbenika , uključujući opće populacije i konkurentnosti na tržištu

Ja ti postavi drugi link gdje za prosjek kazu da je $61k, da ti utuvim jos jednom u glavu. Ja pricam o ljudima koje poznajem, nasim ljudima i sta prave i koliko prave. Naravno da imas razlika, razlika od school districta do school districta, koliko godina predajes, sta predajes i masu drugih stvari. Hocu li ja sad ganjati svaku osobu posebno kolika joj je plata. Kolika je plata u B. Petrovcu ili Kalesiji, Varesu i sl. Koliko kasni plata u Ze-Do kantonu, koliko kasne peznije, hoce li se mocu sutra isplatiti. Generanlo govoris da je to sve u pet deka samo je razlika u socijali, razlika je puno veca od tih tvojih pet deka. Valjda je to svima jasno.
detroit-mercy

#514 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Doktori i advokati su u USA predobro placeni.

Kao i nastavnici kod nas. :D
I u USA su nastavnici dobro placeni obzirom koliko rade :mrgreen:
saja_dj

#515 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by saja_dj »

detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:Detroitmercy,. Evo info za Michigan:

Ja ti postavi drugi link gdje za prosjek kazu da je $61k, da ti utuvim jos jednom u glavu. Ja pricam o ljudima koje poznajem, nasim ljudima i sta prave i koliko prave. Naravno da imas razlika, razlika od school districta do school districta, koliko godina predajes, sta predajes i masu drugih stvari. Hocu li ja sad ganjati svaku osobu posebno kolika joj je plata. Kolika je plata u B. Petrovcu ili Kalesiji, Varesu i sl. Koliko kasni plata u Ze-Do kantonu, koliko kasne peznije, hoce li se mocu sutra isplatiti. Generanlo govoris da je to sve u pet deka samo je razlika u socijali, razlika je puno veca od tih tvojih pet deka. Valjda je to svima jasno.
Stvarno si bezobrazan pa valjda on bolje zna od tebe kako je tebi životi u Americi, nikad nije izašo iz mahale, u mahali se sve zna. :D
prog321

#516 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Ja sam se vratio iz USA prije 7 dana.
Isao malo biznis, malo plezzrr. :-D
Niti je dolar 1.85 KM, niti je gorivo 1.60 USD/ galon
Barem nije bilo na istocnoj obali.

To sto ti i Fudo malo iskrivljujete pricu to je do vas. Valjda imate neku zadovoljstvo podjebavat raju ovdje.
Koji odron ljudi se moze naci na ulicama Michigana, mi ih u Bosni ne mozemo ni izmisliti.
Dajte ba, kamiondzija zaraduje 120 000 USD ? Mozda ako ne spava i na putu je 12 mjeseci u godini. :-D
vade_mecum

#517 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by vade_mecum »

i sta sad: jel se isplati ispaliti vani ili ne? :D
detroit-mercy

#518 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Ja sam se vratio iz USA prije 7 dana.

To sto ti i Fudo malo iskrivljujete pricu to je do vas. Valjda imate neku zadovoljstvo podjebavat raju ovdje.
Koji odron ljudi se moze naci na ulicama Michigana, mi ih u Bosni ne mozemo ni izmisliti.
Dajte ba, kamiondzija zaraduje 120 000 USD ? Mozda ako ne spava i na putu je 12 mjeseci u godini. :-D
Cetiri vremenske zone, 320 milliona stanovnika on bio na Istocnoj obali u famlije i zna sve :mrgreen: .
detroit-mercy

#519 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Ja sam se vratio iz USA prije 7 dana.

http://www.michigangasprices.com/
Evo ti cijene od danas, pa gledaj.
Hakiz

#520 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Hakiz »

vade_mecum wrote:i sta sad: jel se isplati ispaliti vani ili ne? :D
Ako dobro prođeš, isplati se. Ako ne prođeš dobro, ne isplati se.
vade_mecum

#521 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by vade_mecum »

Hakiz wrote:
Ako dobro prođeš, isplati se. Ako ne prođeš dobro, ne isplati se.
:thumbup: :lol: :lol:
detroit-mercy

#522 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

To ti je licna stvar svakog pojedinca. Ja ti ne mogu reci ni da ni ne. Da se je lakse snaci nego kod nas jeste ali je sve do tebe.
Maverick78

#523 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Maverick78 »

oridjidji wrote:Kmece oni koji se gore nisu najbolje snasli. :D

Onima koji imaju dvije plate u kuci dovoljna im je jedna za pristojan zivot, a druga za steka.

Sad ko hoce da se izdrkava i izivljava, trosi, lomi i zivi ko grof, a ima pristojan posao kojim moze priustiti sto priusti prosjek, nek poslje kmeci. U Skandinaviji gdje je luksuz pusiti i piti, bas kurcenje i ne ide uz tanak dzep, osim ako nisi na tudjem loncu realno.
Upravo... zavisi od troskova, mislim od prohtjeva, kredita i td. Ali svakako za sasvim dobar zivot moze jedna i po sigurno, bez ikakvih problema. Znam po meni i mojoj porodici. Govorim o tome da se ima stan na pristojnom mjestu, neko normalno auto i da se moze sebi i porodici priustiti normalan zivot. Ali znam i onih sto kupuju i puno vise... kuca, pa po dva auta, stanovi negdje u Spaniji ili Turskoj... jeste da zaradjuju jako dobro, ali opet, ode to sve na troskove. Da ne pricam o riziku ako se ostane bez posla, tu A kassa ne moze pomoci, jer nije dovoljno da se pokrije sve to.

Nego vidim pisao si da ti je brat u Jkpg i da ima firmu... Da li si probao da izganjas radnu dozvolu? Tesko je malo, ali vrijedi pokusati.
Last edited by Maverick78 on 03/12/2015 22:07, edited 1 time in total.
prog321

#525 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote: Cetiri vremenske zone, 320 milliona stanovnika on bio na Istocnoj obali u famlije i zna sve :mrgreen: .

Dobro, to je tacno.
Da bi pravilno rezonovali, treba uvijek reci koja drzava i grad. Pa onda porediti.
Ovako je to neumjesno. :-D
Post Reply