Ubrzano naoruzavanje

Post Reply
daddy-kool

#501 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:
u pravu si ti, samo sto sve pomenute zemlje ima hrpu svojih proizvoda koje kupuje cijeli svijet. Ja se nesto nesto ne sjecam nijednog naseg, osim pipmovanja tudjih licenci.
Bilo je nekog izvoza, ali domaće pameti relativno malo.

Od robe široke potrošnje se moglo vidjeti Elanove skije i Vegetu na zapadu.

Kod specijalizovanih proizvoda je takođe nešto bilo domaće pameti, Energoinvest je bio dobar primjer.

Međutim, slažem se sa suštinom tvoje kritike, bilo je to drugo vrijeme sa drugim odnosima u svijetu pa je nama išlo bolje nego što smo objektivno vrijedili.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#502 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

Bodkin wrote:Ono uvijek ta neka zelja postoji i ni u ludilu ne mogu da zamislim da negdje u bosni moze postojati institucija koja je dovoljno dobra da radi bilo sta za svjetske gigante. Ako hoces nesto slicno moras na zapad (ili istok ovih dana).

To je ono na cemu zavidim vasoj generaciji. I ja sam vidio i naucio svakakvih gluposti ali ni blizu tome. Danas se svodi na krkanluk i velike ideje su davno nestale iz drzave...
Pokusaj zamisiti kraj IIWW, Yuga prije IIWW tipicno agrarna. U ratu sravnjena, Britanci patentirali mlazni motor u toku IIWW i poklone patent amerima u znak zahvalnisti na pomoci i da bi vratili dio duga za ratne kredite.. 20 godina poslije IIWW Yuga ugradjuje i reparira te iste mlazne motore u Jastreba kojeg je ocekicala po lincenci koje voze domaci piloti..
Ako se pitas kako i zasto ?? pa stvar je jednostavna: ljudi su imali viziju. samopouzdanja i povjerenja u sebe i svoje iz mahale..
ono sto je bila inusrtijalizacija poslije 1945 za titine, to je bila informatizacja poslije 1995 .. nista manje izazovno i kreativno ..
ja sam misljenja da mladje generacije od moje i ove danjasne imaju manje samopouzdanja na pojedinacnom nivou i nedostatak smisla i osjecaja za zajednistvo na nivou tima, grupe drustva.. a treba i jednog i drugog za megdana i napretka

tacno je da je Bil gates pojedinac ali je isto tacno da silicijsku dolinu nije napravio pojedinac vec zajednica .. sastali se i zapitali: stacemo kaocemo?? ..
ovi sa faksa spomenuli da rade na kompjuterima, gradski oci sklizali ciijenu zemljista, bankari tusnuli nesto love fabrikantim.. djeca cvjeca donijeli trave i ozozi i bi silicijska dolina u Klaiforniji, ko sto bi dolina aviona u Hrecegovini koja netade krajem proslog vijka..
nestaje i Silicon valey .. outsourcing iselio hardweare i sva radna mjesta iz amerike na istok .. softweareu postalo skupo zemeljiste i cvijetni vrtovi u Kaliforniji, pa sele u Yutah medju krompire i zlatice.. SIlicon valey se utapa u organic production ..
a zeljenica i se ponova vraca u Ameriku .. mozda iz SV pocne izlijetati zeljeznica na mlazni pogon ..
da se ja pitam: ja bi investiro samo u jezike: programske najvise, strane za komunikacije.. u gastronomiji: jezik na kiselo sa sosom od sipka/nara ..
i zensku jezik posto drazi od cune
moraju se pratit trendovi ...
General War

#503 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

vivaldi wrote:
Toto wrote:slazem se sa ovom tvojom pricom o kvaliteti madjarske mesnej industrije onog doba, samo prica ima i drugu dio koji ti ne pricas ..
pa mislim da sam upravo ja taj drugi dio, jer u tvojim postovima ima samo prvog dijela. Osim toga, tebe je jako tesko pratiti jer imam osjecaj da si ti raspolozen samo za monologe, koje sa 2 rijeci nekako povezes s temom, a onda raspalis ono sto si naumio.

ali nije cak ni to problem vec nagle promjene stavove. Pa neki dan si popljuvao sve komponetase fiata, a danas to isto predlazes i to na kakav nacin
Toto wrote:
Kad bi "Titini" kupovali ove helikoptere od Amera, koji se vrate po ovoj temi: prodali bi makar nesto domace amerima il ga ne bi kupili a imas se sta: zemaljska oprema koja ide uz helikoptere, Prevent bi sio presvlake za pilotska sjedista u helikopterima, ceradne, zastite za rotore i stakla. Behto u Gorazdu bi radio okove za pilotska sjedista -za helikopter su slicna anutombilskim .. Onaj les od Sokola bi mogo savijat makar dva metra cijevi za gorivnu instalaciju - ako nista drugo. Vojna industrija u Pucarevu moze na CNC masinama da u duralu glodje sve okove i nosace razne opreme unutar helikoptea, ima neki na Grmecu ili Kozari sto pravi jahte od kevlara: on moze da radi nesto od galanterije za kabinski prostor i komandu tablu.
Napunio bi se dobar sepet i stotinjak radnih mjesta za BiH i dobila referenc, da se radi za USA vojnu avio industriju.. nema veze sto je za sjediste u pitanju .. bitno je sa de uguzeljas na svjetsko trziste a onda: leti sokole.
ovi mogu, ovo, oni mogu ono...na kraju sam ocekivao da ces napisati da bi "malom zoki iz citluka sto popravlja djeci autice na daljinski mogli kupiti kakve 2 polovne masine pa da on pravi navodece rakete, bar ove zrak-zemlja".

pa i za somun ima neki standrad jebemu majku, a ne za vojnu idnustriju i to amere, ni manje ni vise. Nego mi je glupo da sada ulazim u svaku sitnicu iako tebi to npr nije mrsko. Ljudi prije dva dana bacise stotine tona kornisona negdje u istocnoj bosni, prije 10 dana su bacali maline po putu.., a ti savjetjes ulganja u maline i korsinone da se "vojska hrani".

Danas je najbitnije trziste, ali toga kod tebe nema - ti se ponasas ko cijeli svijet jedva ceka nase umotvorine
Najbitnija je Ideja...Nikoa Tesla je kod nas samo bio seljacic dok nije otisao u ameriku koji su bili voljni da pokusaju.
Toto

#504 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

vivaldi wrote:
Bodkin wrote:Hale zjape prazne
zjapi cijela drzava, zato ja i zagovoram strane investicije posto poto, jer mi nemamo ni znanja, ni para, a pogotovo tehnologije da se sami razvijamo. tu doduse kod @tota postoje neka oprecna razmisljanja, al hajd sad..
vidjet ces za koji dan: :D da su oprecnosti minimalne..
ja sam i kod investicija za to da se ti ulizujes Fiatu da ti udjeli sadake u radnim mjestima
ali da moras dati koje milionce i Lekicu da razvija brend "Bakina tajna" za dzem od divljih jagoda i Ajvara a ne da cojeka natjerate u bankrot i da se "ko fol" zacudite kad se proda mrskom Hrvatu Tedeskom..
vivaldi

#505 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by vivaldi »

Toto wrote:
vivaldi wrote:
Bodkin wrote:Hale zjape prazne
zjapi cijela drzava, zato ja i zagovoram strane investicije posto poto, jer mi nemamo ni znanja, ni para, a pogotovo tehnologije da se sami razvijamo. tu doduse kod @tota postoje neka oprecna razmisljanja, al hajd sad..
vidjet ces za koji dan: :D da su oprecnosti minimalne..
ja sam i kod investicija za to da se ti ulizujes Fiatu da ti udjeli sadake u radnim mjestima
ali da moras dati koje milionce i Lekicu da razvija brend "Bakina tajna" za dzem od divljih jagoda i Ajvara a ne da cojeka natjerate u bankrot i da se "ko fol" zacudite kad se proda mrskom Hrvatu Tedeskom..
ovo je vec drugi put da mi ubacujes neke politicke konotacija pa bih te zamolio ubuduce bez toga. diskutujemo oko onoga sta pisemo.

druga stvar, kada si mi poslao PM da otvorim regionalnu temu, spomeno si vasu lekica. Ja sam temu otvorio kako sam i reko pa ti opleti po vasi lekicu, ustvari ne po njemu, vec po vucicu.
Bodkin

#506 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Bodkin »

Ako otvoris regionalnu temu bojim se da ce otici u mikrosmjeru. Sve ce se do detalja naglabati i izgubice se makro pogled
vivaldi

#507 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by vivaldi »

Bodkin wrote:Ako otvoris regionalnu temu bojim se da ce otici u mikrosmjeru. Sve ce se do detalja naglabati i izgubice se makro pogled
takav je bio dogovor, ja sam rekao napraviti uvod o makro pokazateljima (sto sam i uradio) jer me to najvise zanima, a on nek se bavi mikroprimjerima. ostali sta hoce.
Paul F.

#508 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Paul F. »

daddy-kool wrote:
vivaldi wrote:
u pravu si ti, samo sto sve pomenute zemlje ima hrpu svojih proizvoda koje kupuje cijeli svijet. Ja se nesto nesto ne sjecam nijednog naseg, osim pipmovanja tudjih licenci.
Bilo je nekog izvoza, ali domaće pameti relativno malo.

Od robe široke potrošnje se moglo vidjeti Elanove skije i Vegetu na zapadu.

Kod specijalizovanih proizvoda je takođe nešto bilo domaće pameti, Energoinvest je bio dobar primjer.

Međutim, slažem se sa suštinom tvoje kritike, bilo je to drugo vrijeme sa drugim odnosima u svijetu pa je nama išlo bolje nego što smo objektivno vrijedili.
Od muzike smo, meš čini, izvozili samo Laibach i Borghesiju.
Paul F.

#509 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Paul F. »

155_mm wrote:
Bodkin wrote:
benjen wrote:Masivne strane investicije necemo vidjet dok se ne prikljucimo NATO savezu.
Nema tog biznismena koliko god naklonjen Bosni i Hercegovini bio koji ce rizikovati ijedan dolar da ga ulozi a da nije apsolutno siguran da ce zaraditi 10.
U krajnjoj liniji MMF nam odmaze jer odlaze neminovno doticanje dna, ovako budzetlije zive u iluziji sigurnog dozivotnog primanja radili ili ne a realni sektor grca ne bi li namirio dio koji MMF ne pokriva za ta primanja..
Vijetnam nije u natou pa je druga po rastu azijska ekonomija u zadnjih 10 godina. Juzna koreja je svake sekunda bliza ratu i unistenju nego sto cemo mi biti. U obje zemlje lova u rijekama dolazi
da li slucajno ili namjerno je izostavljena sitnica da juzna koreja ima najmocnijeg saveznika na svijetu na svojoj strani. niko od bosnji ne bi imali protiv da umjesto NATO BiH udje u istu vrstu partnerstva sa amerikom kao juzna koreja. sta mislis na takvo nesto kolega?
Južna Koreja ima i tehnologiju. Recimo, najtiše veš mašine na svijetu su iz Južne Koreje. Samsung, LG i Daewoo.
Toto

#510 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

vivaldi wrote: Ljudi prije dva dana bacise stotine tona kornisona negdje u istocnoj bosni, prije 10 dana su bacali maline po putu.., a ti savjetjes ulganja u maline i korsinone da se "vojska hrani".

Danas je najbitnije trziste, ali toga kod tebe nema - ti se ponasas ko cijeli svijet jedva ceka nase umotvorine
ZAr je tesko shvatiti da ja u oba slucaja: nabavke vojne opreme i dovodjenja stranih investitora da otvaraju radna mjesta zastupam potpuno isti princip: da mi ne mozemo prezvjavati i razvijati se ako u oba slucaja ne budemo gledali i trazli i svoj interes u svemu tome.
Nije trzite najbitnija stvar ako ti nemas sta iznijeti i prodati na tom triztu.
Ako ne stvaras novu vrijednot nemas cime trgovati.
To je budalastina koja uporopastava cijeli svjet, pa i najmocnije..
Najbitniji je sopstevi interes i potreba.

Ako nemamo ni za nafake: necemo kupovati helikopere, da se neko kurci sa njima.

Gore je umrijeti od gladi vec poginuti od metka. Onaj ko sebe dovede do ivice gladi pokrece ratove da bi lakse umro.
Bolje je saditi maline i krompire vec gledat u mocne helikoptere koji ne lete jer kreten koji ih je kupio nema za goriva i rezervih dijelova.

Outsourcing je iz USA istjero 6 miliona najsolventijih radnih mjesta i jos toliko indirektnih ... svako ko je radio na tim mjestima je ostao bez posla i mogucnosti da otplacje kredite za kuce, bankari nisu vise imali kome tusit kredite pa su morali uc u piramidalne seme da namaknu sebi bonuse i tako je krenula spirala krize sa americkim trzistem nekretnina, pa onda i sa cijelom planetom.
30 miliona bankrotiranih beskucnika u USA i isto toliko praznih kuca i apartmana je rezulat proale filozofije: da je trziste najvazija stvar. 30 miliona neprodatih kuca na trzistu, i 30 miliona beskucnika na trzistu rada.

I ne prosipaju se samo maline. I fijat zatvara 900 radnih mejsta u Kragujevcu koje je otvorio prije par godina a Srbija od svog jada i bijede ta radna mjesta platila milionima i jos ce placati miliona za sanacijske programe otpustenih umjesto da to Fiat plati.
Nije smao tako u Srbiji. Slavonija je prazna u Hrvatskoj. Nema ko raditi u Dalamciji na ljeto, pa makroekonomisti hvatskog trziste rada planiraju uvoziti radnu snagu iz Ukrajine.
exliberal-ex

#511 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by exliberal-ex »

Toto, naletih na ove slike na ovom forumu...imaju raspravu o Orlu vise od 500 stranica :D

http://www.mycity-military.com/slika.ph ... 125221.jpg

http://www.mycity-military.com/slika.ph ... 125230.jpg
Paul F.

#512 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Paul F. »

Toto wrote: Onaj ko sebe dovede do ivice gladi pokrece ratove da bi lakse umro.
Ja sam konto da ratove pokreću oni koji imaju svega pa im još nešto fali al nisam kompetentan.
Connaisseur Karlin

#513 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Connaisseur Karlin »

Seawolf wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
eh,o tome govorim za Orao :)

Koliko je kostala licenca?
Iskreno, nemam pojma, ali nije se radilo o velikim novcima, jer je politika dobro odradila posao, a i Viper tada više nije bio u cvijetu mladosti.

Prve varijante Vipera, dok je još pripadao Armstrong Siddeley-u, potječu s početka 50-ih godina (prošlog vijeka), varijante serije Mk.500 (prve sa 8-stepenim aksijalnim kompresorom, kao što je Mk.531 koji je išao u J-1 Jastreb) su s kraja 50-ih, a prve varijante serije Mk.600 (sa dvostepenom turbinom, umjesto dotadašnje jednostepene) se pojavljuju već početkom 60-ih.

Vaš američki pandan je General Electric J85 (za Northrop F-5 Freedom Fighter / Tiger i T38 Talon i za Cessna A-37 Dragonfly)
Hvala,pa naravno da je najvazniju ulogu odrigrala politka,ali sam pitala,radi orijentacije,kolika je bila vrijednost licence. :)
Connaisseur Karlin

#514 Re: Ubrzano naoruzavanje

General War wrote:
Toto,samo kazem da se moglo bolje raditi na modifikacijama Orla. :)

Airbus i Boeing ste poceli raditi krajem '8tih godina,znaci 5 ili 6 godina prije pocetka rata.
:roll:
A sta je nego modificiranje kada mu nabavis moderno naoruzanje koje niko u regiji nije imao?...pogledaj izgleda kabina iz pocetka osamdesetih kod zapadnih aviona iste namjene - isto...Sredinom osamdesetih se krenulo u projektovanje NA, a i kupila se eskadrila Mig 29...krenulo se u modifikaciju Supergaleba (standard M) koji se pokazao kao daleko naprednija platforma koja bi se mogla utusiti nesvrstanim (zaboravljate da je supergaleb prodat Mianmaru)..amerikanci bili zagrijani sa svoj JTAC program, letili sa njime (u Mostaru)...sve u svemu u to vrijeme jako dobra avijacija.
Svi su bili svjesni nedodtatka orla, ali Orao nije bio prioritet.
Znam sta je modificiranje i ekpererimentisanje. Ne slazem sa da su kbine bile iste na Zapadu.
Connaisseur Karlin

#515 Re: Ubrzano naoruzavanje

Toto wrote:
Toto wrote:
POlitikante buni to: sto je bio socijalizam i komunizam ali to je bio pliticki sistem .. poiticki sistemi ne prave avione, kamione, brendirana vina, elektrane, dalekovode i transgormatore. To rade naucnici, inzenjeri, tehnicari.
pa 70tih i 80tih je bio period naoruzavanja i vojan indusrija je bila centrlalna tacka razvoja vojnih aviona,ali to se desavalao upravo zahvljujuci ciljevima politicara,a ne inzinjera :)

I danas je period naoruzavanja i vojne industrije;
i danas je vojna industrija centralana tacka razvoja svijeta;
i danas: inzeneri, buregdzije, uzgajivaci lala u holandiji, vinogradari Sonoame i Nape, informaticari iz silcijske doline biraju politicare da im postavljaju vizije ciljeve i vode zemlje..
nista se nije promjenilo u svijetu ..- ako ces mi vjerovati, iako me faca skleroza al ipak pamtim Kenedije i Titu..

samo smo mi stali i pijacari nam, na otpadu kupuju polovne helikoptere, ne znajuci da smo iste take proizvdilii priije 30 godiina na njima zaradjivali plate za familiju i progres za zajednicu
bez obzira sto je svijet u haosu i sto Papa -s pravom- tvrdi da je svjetski rat u toku: svijiet ina neki poredak .. kakav takav ali se zna: "ko kosi. ko vodu nosi" ..
svugdje nekog poredka samo kod nas picvaz

naslov iz teme je podvala ..
vucic nema za penzinera a helikoptere kupije da bi sprao svoju najvecu bruku i sramotu u kojoj je ponizio najeltniji rod svoje vojske.
onda kretenluk u hrvata i bosnjska onanise kako se neko ubrzano naorizava transportnim helikopterima a nema za navodnjavanje najplodnije investicije a balkanu..

hrvatima doso raspored da sa NATO otpada poredaju po pustoj Slavonij ..neke "protivgradne" prskalice, sto jedva dobace preko Save laktasenku u traktorku prikolicu a srbadija se sasrla: sta ce biti sa 300 km udaljenom niskom banjom, za koju se fale da u banju "dodjes posten a odes jeben"
i jebu srbi, tako, sami sebe amrickoim raketama u hrvatskim rukama- sto ne mogu picit 300 km a 30 km od Nisa NATO bugarima instalira odbramveni stit .. blago budalama

utom burgdzija i mlinar uz himber odrijese kesu i daju piljaru 300 milja maraka da i oni kupe "njakve" bosanske brdske heikoptere iako nemaju 10 aeroklubova sa stotinjak cura i momaka koji vec lete na jedrilicama i vozaju dronove u djecijoj sekciji ..
ko ce vozat te "helice"?? counter stike debili?

nama heikopteri sa otpad ne trebaju taman da se i zna da ce sutra rat; to su uludo bacene pare..
helikoteri ne mzoe ratovat sami .. imamo li mi uopste podrsku koja njima treba??
ja sumnjam ?? ..
ako kupe helikoptere kojem zamjena elisa i balansiranje rotora treba da se vrsi u Njemackoj: koji ce nam kurac ako mi to ne mozem ili ne znamo na nekom nasem aerodromu?? ..
da nam truhnu po hangarima a da se buregdzija, svercer cigara i kockar hvale kako imaju helice??

Gledam onog sivonju iz Laktasa: borbeni haleikopter Gazellu ofarbo u ljubicastu boju i voza se pasalukom mu, a sat leta borbenog helikoptera kosta koliko mjesecne plata svih nastavnika najvece osnovne skole u banjaluci..

300 milina za kupovinu letjeica treba uloziti u domacu vojnu industriju.. kakvu god al u nju: uloziti u Novi travnik da prave malo bolje "snajapere" . barutnu u Vitezu, caure u Konjicu i tako zaredat po BiH ...
vojnik mora i da jede nesto: pa treda dat koju milju Arifagicu u Prijedou za norvesko govece i cevapa...
dat milju malinarima za hladnjaca, ribarima u doiini neretve .. pcelarima u Trebinju..

secije u helikopterima trebaju Prevetove presvlake pa i u njih investirat ..

kad rekoh secije: trojica BH product dijanera sto se brendiraju "gazzde: onomad dobise svjetskog oskara za njihovu struku, za neku njihovu stolicu.. e i njima treba dat milju maraka i zadatak da modeliraju sjedista za heikoptere od karbona da se ima sa cim izac trgovat i razmjenjivat..

jebote: niko u bosni ne zna za ove nase "oskarovce" product designa a svak zna sa wikipedije copirat specifikacije svjetskih otpada ...
Toto ,tvoju i slicne price o SOKO znam cijelih 10 godina,a za helikoptere apsolutno dijelim tvoje misljenje. BiH kao drzava jos nije stabilna drzava,a zato nema ni potrebe danas ni prcati o posebnom naoruzanju.
Toto

#516 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

exliberal-ex wrote:Toto, naletih na ove slike na ovom forumu...imaju raspravu o Orlu vise od 500 stranica :D

vjeruj mi da nisam zainteresovan za polemiku o Orlu, G4. na taj nacin To je za mene gotova prica. Ja sam te price odradio dok su bile zive, aktuelne, dok sam od njih primao stipiendiju, radio na tim projektma, primao platu, radio strucne radove i specijalizacije.

JA sam pricao o Vaduhoplovnoj vojnoj industriji BiH i ex YU, kao primjer i dokaz da je nesto bilo moguce i da bi se i danas mogla zametnut slicna prica. Sto mora biti jurisni borbeni avion i helikopter. Sto ne mogu avioni helikopteri i dronovi za gasenje pozara, poljoprivredu, posumljavaje, dronovi za hranjenje ribe u ribogojilistima itd.. za njih ne moramo imati razviijene rakete, radare, katpulte, u ostala cudesa
kaliforniej godisnje proizvede i preradi mlijeka vise vec sva privreda BiH zajedno. Imaju Cevljanovice u svakom kantonu. ONi mogu a u nas cevljanovic za seljake i pljuvacine i papke a sarjevo kulturno i za Sff a kokuzi nemaju za Bureka ..
General War

#517 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

General War wrote:
Toto,samo kazem da se moglo bolje raditi na modifikacijama Orla. :)

Airbus i Boeing ste poceli raditi krajem '8tih godina,znaci 5 ili 6 godina prije pocetka rata.
:roll:
A sta je nego modificiranje kada mu nabavis moderno naoruzanje koje niko u regiji nije imao?...pogledaj izgleda kabina iz pocetka osamdesetih kod zapadnih aviona iste namjene - isto...Sredinom osamdesetih se krenulo u projektovanje NA, a i kupila se eskadrila Mig 29...krenulo se u modifikaciju Supergaleba (standard M) koji se pokazao kao daleko naprednija platforma koja bi se mogla utusiti nesvrstanim (zaboravljate da je supergaleb prodat Mianmaru)..amerikanci bili zagrijani sa svoj JTAC program, letili sa njime (u Mostaru)...sve u svemu u to vrijeme jako dobra avijacija.
Svi su bili svjesni nedodtatka orla, ali Orao nije bio prioritet.
Znam sta je modificiranje i ekpererimentisanje. Ne slazem sa da su kbine bile iste na Zapadu.
Pa Pogledaj kabinu francuskog jaguara iz tog doba, orao je njegov mladji brat...a i drugi zapadni avioni iz tog doba, avionika ista.
Sta tacno mislis da drugi avioni imaju a orao nije?
madner

#518 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

Orao je projektovan za jaci motor i to je jedina veca mana.

Sad koncept ko koncept, ima boljih.
General War

#519 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

exliberal-ex wrote:Toto, naletih na ove slike na ovom forumu...imaju raspravu o Orlu vise od 500 stranica :D

Doosta upuceniji u svemu za diskusiju, neki su jos aktivni piloti i mehanicari orla i supergaleba...samo doslo par babuna pa razjebali sjelo :-?
General War

#520 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

madner wrote:Orao je projektovan za jaci motor i to je jedina veca mana.

Sad koncept ko koncept, ima boljih.
Tako je, konstrukcija aviona je napravljena za transonicne brzine, jacina motora je tada nesto znacila, sad i vise ne, vec upotreba ubs sa sigurne daljine od lake pvo.
madner

#521 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

Mislim na sam koncept lakog jurisnog aviona.

Iskustvo je pokazalo da brzina opste nije bitna niti pozeljna osobina. Cak je i obrnuto, jurisni avion treba da bude u stanju da ide sto sporije, ali zato da sto duze ostane spreman za akciju. I da je jako bitno da moze uci u direktni napad i izaci ziv. Dakle oklop, defanzivne mjere itd...
Orao

Ako avioni ne silaze do lake pvo, onda je laka pvo odradila svoj zadatak a jurisnik nije.
General War

#522 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

madner wrote:Mislim na sam koncept lakog jurisnog aviona.

Iskustvo je pokazalo da brzina opste nije bitna niti pozeljna osobina. Cak je i obrnuto, jurisni avion treba da bude u stanju da ide sto sporije, ali zato da sto duze ostane spreman za akciju. I da je jako bitno da moze uci u direktni napad i izaci ziv. Dakle oklop, defanzivne mjere itd...
Orao

Ako avioni ne silaze do lake pvo, onda je laka pvo odradila svoj zadatak a jurisnik nije.
Nije stvar brzine vec snage motora, uspeces se uz Ivan sedlo i sa motorom 1.2 kad si pun, ali mnogo lakse kad je 1.9tdi :D
Avioni nemaju razloga da se spustaju u domet pvo, kad imaju npr. (za orla) maverick ciji je domet 6km, a pvo strela 3 km i to u odlasku.
madner

#523 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

To je tacno kada si USAF i boris se protiv Indijanaca, Afganistanaca ili Arapa. Mada tada i ne trebas strahovati od strijele, mozda od igle. :D
Medjutim protiv iole ozbiljnog protivnika letiti pravo par sekundi znaci biti odlicna meta za ozbiljnije sisteme. Tunguska ili Croatale bi za vrijeme potrebno Orlu, Spectru ili Jaguaru da dobiju cilj iste davno izbrisali sa neba.

Tako da je najbolja zastita za avion jos uvijek koristiti teren i smanjiti vrijeme izlozenosti vatri. Uz oklop da se i koji srapnel moze podnjeti.

Domet je uvijek manji u odlasku nego u dolasku :D
Drvosjeca iz Dejcica

#524 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kad pilot ima muda i vještinu sve se može.

General War

#525 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

madner wrote:To je tacno kada si USAF i boris se protiv Indijanaca, Afganistanaca ili Arapa. Mada tada i ne trebas strahovati od strijele, mozda od igle. :D
Medjutim protiv iole ozbiljnog protivnika letiti pravo par sekundi znaci biti odlicna meta za ozbiljnije sisteme. Tunguska ili Croatale bi za vrijeme potrebno Orlu, Spectru ili Jaguaru da dobiju cilj iste davno izbrisali sa neba.

Tako da je najbolja zastita za avion jos uvijek koristiti teren i smanjiti vrijeme izlozenosti vatri. Uz oklop da se i koji srapnel moze podnjeti.

Domet je uvijek manji u odlasku nego u dolasku :D
nije stvar u dometu vec "zahvata cilja" Ic tragaca kod raKetle...Tunguska i croatal se uopste ne pale kad je do amerikanaca jer budu sami cilj AGM 88 Harma...valja stisnut pa upalit radar, to nasi susedi dobro znaju. :D
Post Reply