VW opoziv 11 mil. vozila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Idemedosumom
- madner
#502 Re: VW opoziv 500.000 vozila
nightvision wrote:Jbga burazeru, ne moze nikako bit da jedno elektricno auto namjenski pravljeno da manje steti okolini bude zapravo stetnije od auta sa motorom na fosilna goriva. Ti si negdje nasao neke podatke, izvukao iz kontexta i drzis se toga a sasvim sigurno je da postoje cinjenice kojih nisi svjestan. Desetine inzenjera i naucnika su radile na razvoju tog automobila, i da sad neko od nas ovde kaze da nisu u pravu.madner wrote:Srecom, ja sam procitao ove linkove pa tamo pise, pretvoreno u kilometere zbog mjenjana itd...
Pa ispadne Leaf goriSve to o cemu ti govoris su ljudi sigurno davno imali na umu. A na kraju krajeva, co i co2 nisu jedini zagadjivaci. Sta je sa ostalim stetnim gasovima koji nastaju sagorijevanjem fosilnog goriva. Sta sa cijelom hemijskom industrijom motornih ulja i aditiva? Gdje je to zagadjenje? Da tebi hifa nije kakve rodbine?
Logika je genijalna. Prednost elektricnih auta je sto zagadjenje dislociraju iz gradova. To je to trenutno.
To sto niste u stanju procitate dvije studije, no znate sigurno da nisu tacne je genijalna logika.
Motorna ulja se koriste i kod elektromotora, mora i on pretvoriti energiju u mehanicki rad
- amar1994
#503 Re: VW opoziv 500.000 vozila
http://www.bbc.com/news/business-34390369
i seat priznao 700000 vozila
-
nightvision
#504 Re: VW opoziv 500.000 vozila
A da li u istim kolicinama kao motor sa unutrasnjim sagorijevanjem? Taj za vrijeme radnog vijeka potrosi daleko vise ulja i aditiva nego elektricni motor. Koji opet sigurno ne zahtijeva tako specificna ulja niti ga moze unistiti kao dizel i benzin motori. Postoji tu i faktor gubitka pogonskog goriva u vidu toplote, veci nivo buke, vise potrosnih i vise kvarljivih dijelova kod motora na fosilno gorivo. Ima tu masa stvari koji idu u prilog elektrici. Pa i same baterije koje su kao eto veliki zagadjivaci u proizvodnji mogu se veoma uspjesno reciklirati. Jedino sto je uporedivo u motorima na dizel i benzin je nepotpuna reciklaza gasova putem egr-a.madner wrote: Logika je genijalna. Prednost elektricnih auta je sto zagadjenje dislociraju iz gradova. To je to trenutno.
To sto niste u stanju procitate dvije studije, no znate sigurno da nisu tacne je genijalna logika.
Motorna ulja se koriste i kod elektromotora, mora i on pretvoriti energiju u mehanicki rad
Zao mi je ali ne cita mi se studija za koju sam ubijedjen da je narucena od strane naftnih lobija. Cak i pored (navodno) veceg zagadjenja okoline tokom proizvodnje elektricnog automobila, svejedno je nemoguce da to bude veci zagadjivac od citave naftne i pratece hemijske industrije. Uostalom, sta je sa ekoloskim katastofama zbog isticanja nafte, zagadjenju vodenih rezervoara zbog prolivenog ulja? Postojeci sistem ima jednostavno velike nasljedne bolesti koje se nikako ne mogu izlijeciti. Prije nego kasnije elektrika ce postati stadard.
- madner
#505 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Kao prvo, jedini razlog zasto opste govorimo o ovim auticima je sto imaju velike subvencije i sto postoji problem koncentracije izdubnih gasova u gradovima.nightvision wrote:A da li u istim kolicinama kao motor sa unutrasnjim sagorijevanjem? Taj za vrijeme radnog vijeka potrosi daleko vise ulja i aditiva nego elektricni motor. Koji opet sigurno ne zahtijeva tako specificna ulja niti ga moze unistiti kao dizel i benzin motori. Postoji tu i faktor gubitka pogonskog goriva u vidu toplote, veci nivo buke, vise potrosnih i vise kvarljivih dijelova kod motora na fosilno gorivo. Ima tu masa stvari koji idu u prilog elektrici. Pa i same baterije koje su kao eto veliki zagadjivaci u proizvodnji mogu se veoma uspjesno reciklirati. Jedino sto je uporedivo u motorima na dizel i benzin je nepotpuna reciklaza gasova putem egr-a.madner wrote: Logika je genijalna. Prednost elektricnih auta je sto zagadjenje dislociraju iz gradova. To je to trenutno.
Motorna ulja se koriste i kod elektromotora, mora i on pretvoriti energiju u mehanicki radSvi, ali bas svi, aduti su na strani elektricnih auta. A razvoj novih tehnologija sigurno ce ponuditi bolja rjesenja od sadasnjih kad je u pitanju cuvanje energije i kapacitet baterija
Zao mi je ali ne cita mi se studija za koju sam ubijedjen da je narucena od strane naftnih lobija. Cak i pored (navodno) veceg zagadjenja okoline tokom proizvodnje elektricnog automobila, svejedno je nemoguce da to bude veci zagadjivac od citave naftne i pratece hemijske industrije. Uostalom, sta je sa ekoloskim katastofama zbog isticanja nafte, zagadjenju vodenih rezervoara zbog prolivenog ulja? Postojeci sistem ima jednostavno velike nasljedne bolesti koje se nikako ne mogu izlijeciti. Prije nego kasnije elektrika ce postati stadard.
Cisto trzisna utakmica bi se zavrsila glatkom pobjedom SUV motora, jer bi gorivo bilo znatno jeftinije a Leaf znatno skuplji.
To sigurno je sigurno, samo je pitanje kada. Onda mozda takvi autici budu vise od igracke za oko kuce.
- Drvosjeca iz Dejcica
#506 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Ali u toj utakmici ne možeš el. autima računati sve od proizvodnog procesa do reciklaže a SUV vozilima ne. Postao sam stranicu iza studiju o naftnim bušotinama, rafinerijama, platformama u moru koliko to zagađuje...itd. valja i to uračunati SUV vozilima kao i iskapanje rijetkih metala za proizvodnju baterija.madner wrote:Kao prvo, jedini razlog zasto opste govorimo o ovim auticima je sto imaju velike subvencije i sto postoji problem koncentracije izdubnih gasova u gradovima.nightvision wrote:A da li u istim kolicinama kao motor sa unutrasnjim sagorijevanjem? Taj za vrijeme radnog vijeka potrosi daleko vise ulja i aditiva nego elektricni motor. Koji opet sigurno ne zahtijeva tako specificna ulja niti ga moze unistiti kao dizel i benzin motori. Postoji tu i faktor gubitka pogonskog goriva u vidu toplote, veci nivo buke, vise potrosnih i vise kvarljivih dijelova kod motora na fosilno gorivo. Ima tu masa stvari koji idu u prilog elektrici. Pa i same baterije koje su kao eto veliki zagadjivaci u proizvodnji mogu se veoma uspjesno reciklirati. Jedino sto je uporedivo u motorima na dizel i benzin je nepotpuna reciklaza gasova putem egr-a.madner wrote: Logika je genijalna. Prednost elektricnih auta je sto zagadjenje dislociraju iz gradova. To je to trenutno.
Motorna ulja se koriste i kod elektromotora, mora i on pretvoriti energiju u mehanicki radSvi, ali bas svi, aduti su na strani elektricnih auta. A razvoj novih tehnologija sigurno ce ponuditi bolja rjesenja od sadasnjih kad je u pitanju cuvanje energije i kapacitet baterija
Cisto trzisna utakmica bi se zavrsila glatkom pobjedom SUV motora, jer bi gorivo bilo znatno jeftinije a Leaf znatno skuplji.
To sigurno je sigurno, samo je pitanje kada. Onda mozda takvi autici budu vise od igracke za oko kuce.
- madner
#507 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Pa uracunato je, 30000 vs 14000.
- Drvosjeca iz Dejcica
#508 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Da znaš da jeste.madner wrote:Pa uracunato je, 30000 vs 14000.
- madner
#509 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Oprosti, nisam znao da si svjetski priznat strucnjak na ovom polju koji moze kritikovati naucna istrazivanja. 
- supercali
#510 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Koji su to SUV motori?
- basicm
#511 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Oni sto ostanu bez uljasupercali wrote:Koji su to SUV motori?
- Drvosjeca iz Dejcica
#512 Re: VW opoziv 500.000 vozila
A slušaj nekad je zdravije uključiti logiku nego slijepo vjerovati plaćenim analizama. Znaš koja je najbolja opcija onda da sljepo vjerujemo toj analizi na koju se pozivaš? Najbolje zadržati stari auto koje imaš jer on neće napraviti nekakvih 14.000 jedinica ili 30.000 jedinica dok se proizvede već 0 tona CO2 jer ga već imaš.madner wrote:Oprosti, nisam znao da si svjetski priznat strucnjak na ovom polju koji moze kritikovati naucna istrazivanja.
- madner
#513 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Pounds nije mjera za tonu i logicki se uklapa u argument jer za klasu Leafa treba manje.
- Drvosjeca iz Dejcica
#514 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Pa koliko je 30.000 ili 14.000 ili samo 1000 pound u kg da ti bude lakše?madner wrote:Pounds nije mjera za tonu i logicki se uklapa u argument jer za klasu Leafa treba manje.
The carbon footprint of a new car:
6 tonnes CO2e: Citroen C1, basic spec
17 tonnes CO2e: Ford Mondeo, medium spec
35 tonnes CO2e: Land Rover Discovery, top of the range
- madner
#515 Re: VW opoziv 500.000 vozila
6.3 tone za ekvivalent Leafu,
13.6 za Leafa.
13.6 za Leafa.
- Drvosjeca iz Dejcica
#516 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Vidiš Nissan se ne slaže s tobom, postavljao sam link na prethodnim stranicama.madner wrote:6.3 tone za ekvivalent Leafu,
13.6 za Leafa.
- madner
#517 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Logicno, bilo bi malo neugodno drugacije prodati auto 
-
tintilinic
#518 Re: VW opoziv 500.000 vozila
A evo nam i Spanaca.Prosla sijesta pa se sad sjetiliamar1994 wrote:http://www.bbc.com/news/business-34390369
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#519 Re: VW opoziv 500.000 vozila
A hoce li se javiti Mitsubishi i Dodge,cini mi se da je i u njih isao jedno vrijeme 2.0 TDI,samo ne znam jesu isli PD ili CR
- Drvosjeca iz Dejcica
#520 Re: VW opoziv 500.000 vozila
madner wrote:Logicno, bilo bi malo neugodno drugacije prodati auto
Ali evo već sam ti to govorio ranije, analiziraj mi koje to komponente generalno dijeli jedan Leaf sa recimo Nissan Juke? Dakle od sjedišta, upravljačkih mehanizama, kočnica, uređaja za klimatizaciju, karoserije sve je isto u proizvodnom smislsu procesa, identičan proizvodni proces. Čak i baterija za Leafa nije WARP pogon, naučna fantastika, ta tehnologja je pristuna namanje 30 godina ako ne i više. Kako je moguće da za proizvodnju te baterije treba gotovo duplo više energije nego za čitav ostatak vozila.
-
nightvision
#521 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Sve i da jeste tako, koliki je footprint nox-a i sumpor dioxida? 0!madner wrote:6.3 tone za ekvivalent Leafu,
13.6 za Leafa.
A koliki je karbon footprint za proizvodnju svakog litra goriva koji ce sagoriti SUS auto? Posto si spominjao zagadjenje nastalo proizvodnjom baterija i zagadjenje nastalo prilikom proizvodnje el. energije, moras uzeti u obzir i svo zagadjenje nastalo crpljenjem, pripremom, proizvodnjom i potrosnjom fosilnog goriva koje nije samo co ili co2 vec bog-sami-zna kakvi su otrovi u pitanju.
- Drvosjeca iz Dejcica
#522 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Sada će on tebi kopirati analizu naftnog lobija.nightvision wrote:Sve i da jeste tako, koliki je footprint nox-a i sumpor dioxida? 0!madner wrote:6.3 tone za ekvivalent Leafu,
13.6 za Leafa.
A koliki je karbon footprint za proizvodnju svakog litra goriva koji ce sagoriti SUS auto? Posto si spominjao zagadjenje nastalo proizvodnjom baterija i zagadjenje nastalo prilikom proizvodnje el. energije, moras uzeti u obzir i svo zagadjenje nastalo crpljenjem, pripremom, proizvodnjom i potrosnjom fosilnog goriva koje nije samo co ili co2 vec bog-sami-zna kakvi su otrovi u pitanju.
- madner
#523 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Sve je isto, samo fali nekih 220 kg baterija. Ti slobodno provjeri koliko co2 treba za proizvodnju istih (hint imas u pdfu sto sam postavio).Drvosjeca iz Dejcica wrote:madner wrote:Logicno, bilo bi malo neugodno drugacije prodati autoTo bi se isto moglo reći i za naftni lobi koji je naručio jedno takvo "istraživanje", naravno da se vade na razne načine, kako bi drugačije opravdali fosilna goriva.
![]()
Ali evo već sam ti to govorio ranije, analiziraj mi koje to komponente generalno dijeli jedan Leaf sa recimo Nissan Juke? Dakle od sjedišta, upravljačkih mehanizama, kočnica, uređaja za klimatizaciju, karoserije sve je isto u proizvodnom smislsu procesa, identičan proizvodni proces. Čak i baterija za Leafa nije WARP pogon, naučna fantastika, ta tehnologja je pristuna namanje 30 godina ako ne i više. Kako je moguće da za proizvodnju te baterije treba gotovo duplo više energije nego za čitav ostatak vozila.Mislim da te samo naftni lobi loži a ti se primaš na to.
Nije WARP pogon, no kosta 7000 $.
Razumijem da pokusavas primjeniti logiku, no opet, imas cifre. 218 kg baterija pravi koliko co2?
- madner
#524 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Jah, dok proizvodnja baterija i elektricnih motora cisti zrak.nightvision wrote:Sve i da jeste tako, koliki je footprint nox-a i sumpor dioxida? 0!madner wrote:6.3 tone za ekvivalent Leafu,
13.6 za Leafa.
-
nightvision
#525 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Cekaj, cekaj... To si vec uracunao u proizvodnju leaf-a.madner wrote: Jah, dok proizvodnja baterija i elektricnih motora cisti zrak.