Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- madner
#501 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kao prvo, to je do OHRa i njihovih intervencija. Bruka raje je morala odplatiti posteno osvojene stanove zbog Petrica.
Kao drugo, imas obrnuti problem pa svaki projekt za infrastrukturu stopa zbog vlasnickog prava. Zaobilaznica je trebala biti gotova prije 10 godina, no...
Da ne spominjem gradnju elektrana, cim se nadje neki NVO koji voli cvijece nista od investicije.
Kao drugo, imas obrnuti problem pa svaki projekt za infrastrukturu stopa zbog vlasnickog prava. Zaobilaznica je trebala biti gotova prije 10 godina, no...
Da ne spominjem gradnju elektrana, cim se nadje neki NVO koji voli cvijece nista od investicije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#502 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je vrlo diskutabilno tumacenje. Bez zelje da vas uvrijedim, ali mnogi zemljoposjednici kojima je oduzimana zemlja, ni sami je nisu stekli na zakonit nacin. Tako da, nema tu crno bijelog pristupa. A pristup u kojem je individualno pravo vlasnistva jace od zajednickog interesa je napusten davno prije nego se komunizam javio kao idejakox wrote: U ovom slučaju nisu mogli ostati u posjedu bilo čega, oduzet im je čak i namještaj iz jedine kućice koja im je ostavljena na korištenje. Mene ne interesuje pretjerano u šta je ta imovina pretvorena i kome je dodijeljena, to je bila privatna imovina potpuno nelegalno oduzeta i to se ničim ne može opravdati niti se takva država u tom periodu može smatrati pravnom. Ljudima su životi uništeni, i to nemalom broju. Da i ne spominjem zatvor u kojem je čovjek ni kriv ni dužan završio. U ovoj državi, kakva god da je, toga je bilo mnogo manje. Privatna imovina je prilično zaštićena, čak i oni koji su bili 'na drugoj strani' imali su pravo na njen povrat.
Da nije bilo nacionalizacije, pitanje je kada bismo infrastrukturno, prije svega, izasli iz feudalizma u kojem smo tavorili do 1945.
Ova drzava je to pretvorila iz opstenarodne u drzavnu imovinu i za certifikate podijelila izabranim, tako da ne znam o cemu pricate. To sto su se morali vratiti bespravno zauzeti stanovi, zasluga je Visokog predstavnika.
- Ali Kemal
#503 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Krediti se nisu uzimali za isplatu penzija, nego da se nesto napravi, pa cak i promasene investicije, a gdje ih nema.madner wrote:Ja volim oruzje, da su ovi nasljednici barem napravili pola ne bi gospodin drug Tito bio drag.
Uglavnom strasna suplja od kritike, kao da su se uzimali veci krediti nego danas.
Pazi samo ovo, uzima se kredit da se isplate penzije, pa kako ce se to jednog dana vratiti, drugim kreditom jedino, sve do totalnog ropstva.
Raja misli ne moze se gore, ali moze i te kako, i to je za sada jedina perspektiva, da bude gore
Kad spomenu elektranu, koliko ih se napravilo u ovim novim drzavicama, ne samo u Bosni.madner wrote:Kao prvo, to je do OHRa i njihovih intervencija. Bruka raje je morala odplatiti posteno osvojene stanove zbog Petrica.
Last edited by Ali Kemal on 11/08/2015 19:54, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#504 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da je privatna svojina danas zasticena je smijesno. Malo malo kradje, paljevine ili reketarenje. Da je sigurnije je smijesno. Da se manje kredita uzima je smijesno. Pa 20 godina kasnije i 4 godine rata, i jos koristimo infrastrukturu buvse drzave. Sve nivo sto sto naprqvili je 50ak kilometara autoputa. Misljm da ne postoji nista sto je danas bolje. Mozda to sto danas mozes ispoljavati vjeru toliko da je drugima nabijas u usta
- Ali Kemal
#505 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bravo, privatna imovina zasticena reketasimaBodkin wrote:Da je privatna svojina danas zasticena je smijesno. Malo malo kradje, paljevine ili reketarenje. Da je sigurnije je smijesno. Da se manje kredita uzima je smijesno. Pa 20 godina kasnije i 4 godine rata, i jos koristimo infrastrukturu buvse drzave. Sve nivo sto sto naprqvili je 50ak kilometara autoputa. Misljm da ne postoji nista sto je danas bolje. Mozda to sto danas mozes ispoljavati vjeru toliko da je drugima nabijas u usta
Sto se tice vjere to je sada silovanje stanovnistva religijom, takvo nametanje da ti se zivot smuci.
- piupiu
#506 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je bila nacionalizacija - ukidanje privatnog vlasništva i raspodjela 'društvenog' dobra - u skladu sa ideologijom. Nacionalizacija je izvršena u čitavom komunističkom svijetu, a države je vrše na legalan ili manje legalan način i dan danas. Upoznala sam davno jednu staru tetu iz Beograda čiji je tata bio advokat kralja Aleksandra, pa su oni tako imali lijepu, gospodsku kuću sa kućom za služinje u dvorištu u lijepom dijelu grada. Poslije rata, ona je tad još bila djevojčica, uselili su im seljake-radnike i u kuću u kojoj su živjeli i u kuću gdje je prije bila posluga. Njima, kao porodici, su ostavili jedan sprat u glavnoj kući. Poslije se godinama borila da vrati puno vlasništvo nad glavnom kućom, a nad tom drugom nikad nije uspjela ostvariti ponovno vlasništvo.kox wrote: U ovom slučaju nisu mogli ostati u posjedu bilo čega, oduzet im je čak i namještaj iz jedine kućice koja im je ostavljena na korištenje. Mene ne interesuje pretjerano u šta je ta imovina pretvorena i kome je dodijeljena, to je bila privatna imovina potpuno nelegalno oduzeta i to se ničim ne može opravdati niti se takva država u tom periodu može smatrati pravnom. Ljudima su životi uništeni, i to nemalom broju. Da i ne spominjem zatvor u kojem je čovjek ni kriv ni dužan završio. U ovoj državi, kakva god da je, toga je bilo mnogo manje. Privatna imovina je prilično zaštićena, čak i oni koji su bili 'na drugoj strani' imali su pravo na njen povrat.
- nasa
#507 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
_BataZiv_0809 wrote:piupiu wrote:
Ts tj C ...![]()
Mora biti neki paćenički tip a la Lenski il' Miškin.![]()
Čekam nasu da vidim sta ce reci![]()
neki porodicni lik tipa

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#508 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dzimi Karternasa wrote:![]()
neki porodicni lik tipa
Ali zao mi je, ni kod tebe ni kod piupiu nemam sanse
- Ali Kemal
#509 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I velis krao se i prasak za pecivo istoOmmadawn wrote:Ja sam jaro koji se sjetio šlepera sa šećerom. Naveo sam to kao jedan primjer a bilo ih je još - počev od građe (po čemu je snimljen i jedan tv-film i zove se Krivda) pa do kafe, praška za pecivo itd.Ali Kemal wrote: To niko ne spori, nije to problem, nego je problem da je bio bolji zivot u jednopartijskoj diktaturi, nego sada u demokratiji.![]()
Neko spomenu kako je postojao privredni kriminal, kaze neko ukrao kamion secera![]()
Poslije rata je sve pokradeno i jos upropasteno, a jaro se sjetio kamiona secera
Slatko sam se nasmijao, hvala ti
- piupiu
#510 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To je stvarno ferceralo. Ne znam da li nam je Jugoslavija izgradila kolektivistički način razmišljanja ili ne - ja mislim da to seže dalje i iza - u princip 'zadruge' kao kolektivne porodične organizacije na Balkanu koja tek sada prestaje da postoji.nasa wrote: Ovo prvo se bas ne slazem skroz.To je opsirna tema o kojoj bi se dalo pisati dosta i cak bi bilo korisno jer govori o uvijek actualnom pitanju kolektivnog identiteta odnosno ti si upotrjebila izraz psihologija upravljanja.Sustina price se svodi na individuyalni naspram kolektivnog identiteta.Psihologija upravljanja bivse nam drzave je bila usmjerena na izgradnju kolektivnog identitta.JNA, ORA, pioniri, omladinci, velike svecanosti, muzika, sport i sl. sve je bilo usmjereno na izgradnju kolektivnog identiteta po onim kriterijima I vrijednostima koje je KPJ odredila.Uzmi samo pjesmice s ORA "....ako treba i po kisi..."ili cak nakon Titove smrti frku oko "crko' marshal".
Problem je taj sto se prica jednostrano zavrsi na ovom, nizu se svjedocanstva, dokumenti koji otkrivaju manipulativni karakter vlasti ali se izbjegava objektivno analizirati da se, uzimajuci u obzir da to nijednoj vlasti i sistemu nije strano kao i da uprkos pretjerivanju pri gusenju individualizma, kroz ove organizacije kao i filozofiju bivseg sistema izgradilo i niz pozitivnih vrijednosti.
Naravno da nema idealne, ni nemanipulativne vlasti. Zato sam i upotrijebila riječ propaganda. Ovo što su oni radili, naučili su od Rusa. Taj princip masovne kolektivne moblizacije je kod njih postojao od ranije. No, činjenica je da pozitivna motivacija kolektiva radi čuda - nevezano za sistem.
- Ommadawn
#511 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa sad, bila je nestasica toga 80-ih. Ljudi stanu u red i koliko ih dobije - dobije. A znas kako ti je u nestasici, tad sverc cvjeta i deficitarna roba se prodaje za znatno skuplju cijenu. I kad je transport praska za pecivo trebao da dodje do nekog odredjenog granapa gdje se trebao prodati po odredjenoj kolicini - na tom putu ga je nestalo pola. Gdje, sta, kako, eto ko navodno soferu pukla guma na kamionu, te dok je zamijenio, mozda tada...hajde znaj. Uglavnom, gdje ga je falilo, tip ga je unovcio lijepo. Sad da li je za smijeh - sigurno jeste. Zato se sada gorko smijemo...Ali Kemal wrote:I velis krao se i prasak za pecivo istoOmmadawn wrote:Ja sam jaro koji se sjetio šlepera sa šećerom. Naveo sam to kao jedan primjer a bilo ih je još - počev od građe (po čemu je snimljen i jedan tv-film i zove se Krivda) pa do kafe, praška za pecivo itd.Ali Kemal wrote: To niko ne spori, nije to problem, nego je problem da je bio bolji zivot u jednopartijskoj diktaturi, nego sada u demokratiji.![]()
Neko spomenu kako je postojao privredni kriminal, kaze neko ukrao kamion secera![]()
Poslije rata je sve pokradeno i jos upropasteno, a jaro se sjetio kamiona secera![]()
Slatko sam se nasmijao, hvala ti
Ma zajebavam se. Nije bolan bilo privrednog kriminala u SFRJ. Pa to je socijalisticki sistem, da svako ima onoliko koliko mu treba. A nekome treba vise, nekome treba manje. A ovi sad sto kradu, uh, ma ne znam ni ja odakle su se pojavili. Sljeglo valjda sa brda. Samo se na selu toliko krade.
-
kox
#512 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Individualno pravo vlasništva nije jače od zajedničkog interesa ni u jednoj razvijenoj državi kao ni u BiH danas, ali se privatna imovima ne oduzima bez konkretnog razloga i odgovarajuće naknade. Da pojednostavim, djedu je kompletna potpuno legalno stečena imovima nacionalizirana bez bilo kakve naknade. To je, kratko rečeno, državna pljačka. S druge strane, kada je 60-ih godina gradjena Dolac Malta izvršena je eksproprijacija zemlje i kuće moje familije koja je za to dobila nekoliko stanova u novoizgradjenim zgradama i novčanu naknadu. Slična je situacija i prilikom današnjih eksproprijacija zemljišta zbog gradnje npr. autoputa ili nekih drugih infrastrukturnih projekata. Razlika vam je vjerovatno jasna._BataZiv_0809 wrote:To je vrlo diskutabilno tumacenje. Bez zelje da vas uvrijedim, ali mnogi zemljoposjednici kojima je oduzimana zemlja, ni sami je nisu stekli na zakonit nacin. Tako da, nema tu crno bijelog pristupa. A pristup u kojem je individualno pravo vlasnistva jace od zajednickog interesa je napusten davno prije nego se komunizam javio kao idejakox wrote: U ovom slučaju nisu mogli ostati u posjedu bilo čega, oduzet im je čak i namještaj iz jedine kućice koja im je ostavljena na korištenje. Mene ne interesuje pretjerano u šta je ta imovina pretvorena i kome je dodijeljena, to je bila privatna imovina potpuno nelegalno oduzeta i to se ničim ne može opravdati niti se takva država u tom periodu može smatrati pravnom. Ljudima su životi uništeni, i to nemalom broju. Da i ne spominjem zatvor u kojem je čovjek ni kriv ni dužan završio. U ovoj državi, kakva god da je, toga je bilo mnogo manje. Privatna imovina je prilično zaštićena, čak i oni koji su bili 'na drugoj strani' imali su pravo na njen povrat.![]()
Da nije bilo nacionalizacije, pitanje je kada bismo infrastrukturno, prije svega, izasli iz feudalizma u kojem smo tavorili do 1945.
Ova drzava je to pretvorila iz opstenarodne u drzavnu imovinu i za certifikate podijelila izabranim, tako da ne znam o cemu pricate. To sto su se morali vratiti bespravno zauzeti stanovi, zasluga je Visokog predstavnika.
I mnoge druge evropske zemlje su se nakon drugog svjetskog rata razvijale praktično od nule pa takvog oduzimanja imovine gradjanima kakva je bila nacionalizacija u Jugoslaviji nije bilo, očito su našle neke druge metode.
Čija god da je zasluga vraćanje privatne imovine (ne samo stanova, nego privatne imovine) nakon ovog rata fakt je da je imovina vraćena (i još uvijek se vraća) i da su u tome učestvovali i organi i institucije BiH. I danas se naše sudstvo bavi takvim slučajevima, npr. tvornicom alata porodice Alijagić u Trebinju (poznati slučaj od prije par godina) i ta imovina će biti vraćena ili će biti isplaćena odgovarajuća odšteta.Vi čini mi se miješate privatnu imovinu nacionalizovanu nakon 2sr koja je '94 djelimično pretvorena u državnu imovinu pa je dio toga vjerovatno privatizovan nakon ovog rata. Ja uopšte ne govorim o tome kada govorim o povratku privatne imovine nakon posljednjeg rata u BiH. Da li će i kada biti izvršena eventualna denacionalizacija i restitucija te imovine je potpuno drugo pitanje.
Last edited by kox on 11/08/2015 20:58, edited 2 times in total.
- Ommadawn
#513 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Samo sto je problem kada se u radnoj akciji nadje budala od narednika koji uglavnom gleda koliko ce kome sta narediti i koliko ce krivina uhvatiti te koju ce ucesnicu akcije zbariti da je opali. I jos se nadje neka budala koji upre ko hajvan, a neko drugi primjerice ne moze tim tempom i tom kolicinom raditi - eh tom se jadi navali neki desetar na kosti "Vidi kako moze ovaj, a ti ne mozes".piupiu wrote:To je stvarno ferceralo. Ne znam da li nam je Jugoslavija izgradila kolektivistički način razmišljanja ili ne - ja mislim da to seže dalje i iza - u princip 'zadruge' kao kolektivne porodične organizacije na Balkanu koja tek sada prestaje da postoji.nasa wrote: Ovo prvo se bas ne slazem skroz.To je opsirna tema o kojoj bi se dalo pisati dosta i cak bi bilo korisno jer govori o uvijek actualnom pitanju kolektivnog identiteta odnosno ti si upotrjebila izraz psihologija upravljanja.Sustina price se svodi na individuyalni naspram kolektivnog identiteta.Psihologija upravljanja bivse nam drzave je bila usmjerena na izgradnju kolektivnog identitta.JNA, ORA, pioniri, omladinci, velike svecanosti, muzika, sport i sl. sve je bilo usmjereno na izgradnju kolektivnog identiteta po onim kriterijima I vrijednostima koje je KPJ odredila.Uzmi samo pjesmice s ORA "....ako treba i po kisi..."ili cak nakon Titove smrti frku oko "crko' marshal".
Problem je taj sto se prica jednostrano zavrsi na ovom, nizu se svjedocanstva, dokumenti koji otkrivaju manipulativni karakter vlasti ali se izbjegava objektivno analizirati da se, uzimajuci u obzir da to nijednoj vlasti i sistemu nije strano kao i da uprkos pretjerivanju pri gusenju individualizma, kroz ove organizacije kao i filozofiju bivseg sistema izgradilo i niz pozitivnih vrijednosti.
Naravno da nema idealne, ni nemanipulativne vlasti. Zato sam i upotrijebila riječ propaganda. Ovo što su oni radili, naučili su od Rusa. Taj princip masovne kolektivne moblizacije je kod njih postojao od ranije. No, činjenica je da pozitivna motivacija kolektiva radi čuda.
Jeste da se Jugoslavija izgradila na tome - pruge, ceste i fabrike ali palo je tu puno necijih suza. Cak i previse.
-
kox
#514 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Šta da ti kažem, radni logori i otimačina imovine su danas nepravedno potcijenjeni.madner wrote:Kao prvo, to je do OHRa i njihovih intervencija. Bruka raje je morala odplatiti posteno osvojene stanove zbog Petrica.
- Ommadawn
#515 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Isti slucaj ko i sa imovinom mog djeda (s oceve strane). Jedan dio je dobio natrag, jedan je morao kupiti prilikom neke licitacije (da bi makar spasio porodicnu kucu da ne bi ostali pod vedrim nebom, a neke smo pokrenuli netom prije rata i cini mi se da se jos vode u sudskom procesu. Pitanje je da li ce nam ikada nadoknaditi odstetu. Dakle, to je nelegalno otimanje imovine od strane drzave i nema se tu sta dodati i oduzeti.kox wrote: Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala, put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
Moj prijatelj jos uvijek vodi sudski postupak da bi vratio jedan dobar komad zemlje u Srbiji koji mu pripada jer je jedini nasljednik a ujak od njegovog oca kojem je to sve oduzeto ubijen je pod optuzbom da je cetnik - covjek je bio pop kojem su ti isti cetnici dolazili i uzimali hranu i rakiju, pa ga kasnije partizani optuzili kao cetnickog kolaboracionistu. I naravno, sta ces od tih ljudi ocekivati nego da budu antikomunisti ali ne i nacionalisti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#516 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U Brazilu ima jedna izreka: "Da bi se napravila kajgana, potrebno je razbiti jaje"
Kao da Svedska, Njemacka ili mozda Australija ne pocivaju na necijim suzama i nepravdi. Toga je uvijek bilo i uvijek ce biti. Problem je kada te licno pogadja, pa ne vidis sumu od drveta.
Kao da Svedska, Njemacka ili mozda Australija ne pocivaju na necijim suzama i nepravdi. Toga je uvijek bilo i uvijek ce biti. Problem je kada te licno pogadja, pa ne vidis sumu od drveta.
- Ommadawn
#517 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A pazi ovo, po pitanju tih stanova. Za njih se odvajalo od svacije plate - zar ne. I sad stanes u red i cekas svoj stan koji ti se dodjeljuje. Ali ukoliko odvajas od plate i gradis kucu, gubis pravo na taj stan jer imas gdje stanovati. Ali ti se i dalje odbija od plate, zar ne?madner wrote:Kao prvo, to je do OHRa i njihovih intervencija. Bruka raje je morala odplatiti posteno osvojene stanove zbog Petrica.
Nije ni to bilo pravedno. Pravedno bi bilo - hoces stati u red i odvajati za stan ili ces sam graditi kucu, pa kad izgradis - izgradis ili kad dobijes stan - dobijes. A ovako i kad ga dobijes - nategnes dobro muda. Moji dobili stan, novogradnja, stari nasao oko 15-ak gresaka, pa je to reklamirao - nikad ih niko nije ispravio.
Jos ako si clan Partije, pa i neki funkcioner - odmah i tu privilegija. Pa se uvijek mozes izvuci da si bio na partijskom sastanku ukoliko zakasnis na posao.
Ako se s nekim zamjeris, uvijek mu mozes nesto smjestiti - nepodoban, neprijatelj drzave, nesto stalno govorucka protiv drzave, druzi se u sumnjivim krugovima...
- Ommadawn
#518 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jeste ali ako cemo vec dotle ici - koja je konstrukcija jaca, ona od okaljenog celika, samo malo manja ili ona od plastike koja je podlozna poroziji ali je zato veca?_BataZiv_0809 wrote:U Brazilu ima jedna izreka: "Da bi se napravila kajgana, potrebno je razbiti jaje"![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#519 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisam bas siguran da do kraja razumijem. Uglavnom, drzave su ljudske tvorevine. Cim je tako, uvijek ima onih kojima pogoduje, kao i one kojima steti. Savrsenog uredjenja nema, jer su ljudi takvi kakvi jesu. Bivsa drzava nije izuzetak. Medjutim kod nje proteziraju pozitivne stvari. Isforsirano izvlacenje negativnih iz konteksta ne sluzi kvalitetu rasprave.Ommadawn wrote:
Jeste ali ako cemo vec dotle ici - koja je konstrukcija jaca, ona od okaljenog celika, samo malo manja ili ona od plastike koja je podlozna poroziji ali je zato veca?
- madner
#520 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bila je i mogucnost da firma uzme kredit pa da napravis kucu.Ommadawn wrote:A pazi ovo, po pitanju tih stanova. Za njih se odvajalo od svacije plate - zar ne. I sad stanes u red i cekas svoj stan koji ti se dodjeljuje. Ali ukoliko odvajas od plate i gradis kucu, gubis pravo na taj stan jer imas gdje stanovati. Ali ti se i dalje odbija od plate, zar ne?madner wrote:Kao prvo, to je do OHRa i njihovih intervencija. Bruka raje je morala odplatiti posteno osvojene stanove zbog Petrica.
Nije ni to bilo pravedno. Pravedno bi bilo - hoces stati u red i odvajati za stan ili ces sam graditi kucu, pa kad izgradis - izgradis ili kad dobijes stan - dobijes. A ovako i kad ga dobijes - nategnes dobro muda. Moji dobili stan, novogradnja, stari nasao oko 15-ak gresaka, pa je to reklamirao - nikad ih niko nije ispravio.
Jos ako si clan Partije, pa i neki funkcioner - odmah i tu privilegija. Pa se uvijek mozes izvuci da si bio na partijskom sastanku ukoliko zakasnis na posao.
Ako se s nekim zamjeris, uvijek mu mozes nesto smjestiti - nepodoban, neprijatelj drzave, nesto stalno govorucka protiv drzave, druzi se u sumnjivim krugovima...
Jedina nepravda je bila ko je zivio u kuci sa roditeljima, pikalo se da imaju rjeseno stambeno pitanje ako je kuca imala iole kvadrata.
Sazalio bi se nad sudbinom tog stana, da ne znam ljude koji muku muce sa kreditima i opet ima greski u objektima. Ili ti, da li je lakse popraviti 15 greski ili kupiti stan na kredit i popraviti 5?
Jeste, mada su sastanci partije uglavnom bili poslje posla
Teoretski se moze svasta, prakticno to poslje infobiroa za vecinu ne igra nikakvu ulogu.
- Ali Kemal
#521 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Normalno da je bilo lopovluka, gdje ga to nema. Nema drzave na svijetu, ni sistema gdje se ne krade, ali prema pljacki koja se odvijala poslije ovog rata, to je zaista smjesno.Ommadawn wrote:Pa sad, bila je nestasica toga 80-ih. Ljudi stanu u red i koliko ih dobije - dobije. A znas kako ti je u nestasici, tad sverc cvjeta i deficitarna roba se prodaje za znatno skuplju cijenu. I kad je transport praska za pecivo trebao da dodje do nekog odredjenog granapa gdje se trebao prodati po odredjenoj kolicini - na tom putu ga je nestalo pola. Gdje, sta, kako, eto ko navodno soferu pukla guma na kamionu, te dok je zamijenio, mozda tada...hajde znaj. Uglavnom, gdje ga je falilo, tip ga je unovcio lijepo. Sad da li je za smijeh - sigurno jeste. Zato se sada gorko smijemo...
Neko mazne kamion secera ili praska za pecivo, a sada je bukvalno sve opljackano sistematski.
Tadasnji funkcioner je imao dobar stan, vikendicu i golfa dizela, a sada imaju milione maraka.
Stambena politika je najveci promasaj starog drustva. Mislim da su se trebali davati krediti za stanove, kao i za kuce.Ommadawn wrote:A pazi ovo, po pitanju tih stanova. Za njih se odvajalo od svacije plate - zar ne. I sad stanes u red i cekas svoj stan koji ti se dodjeljuje. Ali ukoliko odvajas od plate i gradis kucu, gubis pravo na taj stan jer imas gdje stanovati. Ali ti se i dalje odbija od plate, zar ne?
Opet postojali su stanovi solidarnosti koji su udomili najsiromasnije slojeve. Sad neki nisu uspjeli dobiti ni to, zavisilo je od firme, ne znam tacno ni kako se to dijelilo, bilo je mnogo nepravilnosti i moglo se sa stanovima mnogo bolje uraditi, mozda bi i ovaj rat bio drukciji, da se znalo tacno cije je sta, nego sa mutnim pojmom stanarskog prava.
Medjutim i pored svega toga radnik je mogao da se nada da ce da se popene na listi i dobije stan, postojala je nada u to bolje, a sada u bolje ne moze niko normalan da vjeruje. To je velika stvar.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- madner
#523 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ostao bez teksta nakon prvog argumenta.kox wrote:Šta da ti kažem, radni logori i otimačina imovine su danas nepravedno potcijenjeni.madner wrote:Kao prvo, to je do OHRa i njihovih intervencija. Bruka raje je morala odplatiti posteno osvojene stanove zbog Petrica.
Vecina demokratskog svijeta ima mehanizme za nasilno oduzimanje imovine uz pravednu odstetu dok su zemlje u razvoju isto radili bez pravedne ostete.
Ne znam o kakvim radnim logorima pricas i odkud oni u ovoj prici.
- Ommadawn
#524 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Je, ali u to vrijeme je to bilo fakat privilegija, zar ne? Neko je vjecito cekao na stan.Ali Kemal wrote: Normalno da je bilo lopovluka, gdje ga to nema. Nema drzave na svijetu, ni sistema gdje se ne krade, ali prema pljacki koja se odvijala poslije ovog rata, to je zaista smjesno.
Neko mazne kamion secera ili praska za pecivo, a sada je bukvalno sve opljackano sistematski.
Tadasnji funkcioner je imao dobar stan, vikendicu i golfa dizela, a sada imaju milione maraka.
Stambena politika je najveci promasaj starog drustva. Mislim da su se trebali davati krediti za stanove, kao i za kuce.
Opet postojali su stanovi solidarnosti koji su udomili najsiromasnije slojeve. Sad neki nisu uspjeli dobiti ni to, zavisilo je od firme, ne znam tacno ni kako se to dijelilo, bilo je mnogo nepravilnosti i moglo se sa stanovima mnogo bolje uraditi, mozda bi i ovaj rat bio drukciji, da se znalo tacno cije je sta, nego sa mutnim pojmom stanarskog prava.
Medjutim i pored svega toga radnik je mogao da se nada da ce da se popene na listi i dobije stan, postojala je nada u to bolje, a sada u bolje ne moze niko normalan da vjeruje. To je velika stvar.
Pazi, ja ne opravdavam ovaj danasnji sistem, to jeste sistem poslije rata. Opljackano jeste, ali od strane ljudi u koje se narod kleo i koje je izabrao. Ista stvar se desila u svim post-komunistickim drzavama, negdje vise, negdje manje. No ti ljudi su produkt socijalizma - rodjeni, odrasli i skolovani u njemu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#525 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisu svi Ommadawn, nemoj tako. Osim toga prilika cini lopova.