Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#501 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote: Kur'an, toliko spominjan i ima u sebi toliko dokaza a opet negiran od strane takvih sti si ti, sta da ti kazem, pametnom je jedna dosta. ;) Ja bih se makar udostojio pa pisao velikim slovom necije ime, pocetak recenice itd. Mozda te te tad neko ozbiljno i shvati ;)
pametnom nikada nije dosta. "pametan" zapitkuje. i kada mu se cini da je nesto ispravno, tacno, tako, opet propitkuje, trazi vise dokaza, pokusava sagledati stvari i sa drugih strana. a ako nadje dokaze koje proturjecuju dotadasnja uvjerenja, onda ih modificira. glup i plitak covjek se moze zadovoljiti informacijama "na neciju rijec". dovoljno mu je nesto sto zadovoljava njegova uvjerenja bez propitivanja motivacije i tacnosti onog koji mu takve informacije servira.

npr. ti si bio mudar, pa si ipak prihvatio argumente da si lopov, iako si prije toga mislio da to sto si radio nije kradja. nisi rekao, pametnom dosta.
ili kada si kupovao kucu, nisi prihvatio zakon drzave koji ti je odredio da platis porez. nisi rekao, pametnom dosta. nego si poceo sumnjati u iskrenost drzave i sumnjao si da ce drzava pare iskoristiti na los nacin. nego si petljao okolo dok nisi izmajmunisao da platis pola manje, drzavi pare kojoj si joj dugovao. zasto tad nisi rekao, drzava je toliko odredila, platit cu, pametnom dosta? uzmes sto ti se svidja, sto ti se ne svidja, odbacis. lopov i varalica. to ja vidim iz tvojih upisa ovdje. mozda jesi mozda nisi. ako bih se vodio tvojom filozofijom "pametnom dosta", onda je to tako. zar ne?
Razlika je u tome sto u vjerskom segmentu imam dokaz gdje sam se uvjerio u istinu, isti mi je glupo da iznosim u javnost jer ce me neki smatrati ludim, i ne , ne mislim da sam pricao s Bogom ili tako nesto, nego postoje neke druge stvari koje sam radio i gdje sam se uvjerio u postojanje istog. Dakle lično iskustvo preispitivano više puta.
Nadalje, da malo sad skrenem s teme, ja bih platio državi puni iznos, jer je volim, da znam da to neće otići u pogrešne ruke. Razocaram se tako nekad u drzavni aparat, opcenito u drustvo oko sebe... Navest cu ti jedan primjer: Neki dan vidio narkomane, nazvao policiju, da ih legitimisu uhapse i urade sta vec treba. Lik koji mi se javio na telefon neljubazno kaze kako znam da su oni narkomani, te kako se ja zovem itd. Objasnjavam istom situaciju, trazim anonimnost itd. jer ima ljudi koje volim koji zive tu u blizini i ne zelim da cekam trenutak da nekog povrijede, isti negoduje, u smislu sto bi on slao patrolu ako oni ne rade belaj. Eh sad, ja kad to cujem, sto cu ja placati porez da on dobiva platu? Da sam ne zasticen? Da jedna Majkicka dobije otpremninu sto radi protiv ove drzave od 28 000? Ko su mi ti ljudi? Cast izuzecima.
Naravno da cu onda gledati svaku marku dan ne dam.
Necu dalje skrenut cu s teme.

X puta su mi ljudi obecavali nesto i razocarali me, ono pouzdas se u nekoga pa te razocara.
Kad god sam Boga zamolio za nesto, uvijek sam dobio ili to ili bolje od toga. Jest treba vremena, ali dodje. Logicno poslije jedne molitve neces dobiti sve sto treba, ali eventualno dobijes to, ili bolje od toga (ako je halal logicno).

Mozda se znamo, a mozda ne znamo licno, helem imam dosta prijatelja ateista s kojima sam xtra. s kojima pocnem diskusiju o Bogu ali ne omalovazaju kao sto si maloprije ti uradio.

Mozemo diskutovat, al nemoj vrijedjat.

Na kraju sam papa Franjo kad je davao komentar za ono sta se desilo u prostorijama Charli Hebdo-a rekao da je to strasno ali je i dijelom opravdao rekavsi da npr. njegov prijatelj njemu opsuje majku, mogao bi ocekivati udarac.
Dakle nije problem, pricat cemo, al' treba imat granicu.
W0rM

#502 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:
W0rM wrote: Pošalji mi link toga sto si nasao jer evo ja googlam, al' ne nalazim. Hvala

Pa normalno, nema sve na googleu. S obzirom da sam dosta godina proveo u Islamu, imam dosta literature oko Muhammeda i Islama. Pomenuto je prepisano iz knjige "Ličnost posljednjeg Allahovog poslanika".
OK, nadji mi PDF, moze i engleska verzija ako slucajno nadjes. Hvala
Ali Kemal

#503 Re: Gubitak religije

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:Obracao se, ali iza zastora. Postoji razlika. Ljudi ne bi podneli da im se Allah ukaze na Dunjaluku bez zastora. Cak ni poslanici. Ali ne mozemo reci da se nije obracao.
Hajde da su ljudi vjerovali u ovakve bajke prije nekoliko stotina godina, ali 2015, to zaista ne mogu da shvatim. :sad:
Hakiz

#504 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Towelie wrote::-D
5 0 5 wrote:
Towelie wrote: Kontam da bi PRAVI dokaz bio da se Bog obznani da Ga mozete videti. Ili nesto tome slicno.

Cemu onda potreba za verovanjem? Tad bi svi ZNALI.
upravo. cemu tajanstvenost. vec se objavljivao prije. moze opet.
A zasto bi Bog morao postupati po ljudskim merilima? Cime si ti (ili ja, ili bilo ko) zasluzili da nam se obznani Bog? Pa nismo poslanici. Pa cak i njima se obracao iza zastora.
Ovaj egocentricni i pomalo arogantni stav i zastire ljude od spoznaje Boga.

Ne kazem da si ti takav, al ima primera.
Kako vjernici ne mogu dokazati postojanje boga, logično je da će napasti i izbjeći svaki zahtjev da se on pokaže. Pa su izmišljeni razni izgovori, kao što je taj da mi nismo dostojni da bi nam se pokazao, da bi svako kome bi se pokazao imao strašne posljedice itd.
kritichar

#505 Re: Gubitak religije

Post by kritichar »

vi ne razumijete šta je vjera i pojam vjerovanja, nije vjerovanje kad se uvjeriš svojim očima
vjerovanje i oslanjanje na nekoga i nešto su blisko vezani
Plavo-bijeli

#506 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote:
Plavo-bijeli wrote:
W0rM wrote: Pošalji mi link toga sto si nasao jer evo ja googlam, al' ne nalazim. Hvala

Pa normalno, nema sve na googleu. S obzirom da sam dosta godina proveo u Islamu, imam dosta literature oko Muhammeda i Islama. Pomenuto je prepisano iz knjige "Ličnost posljednjeg Allahovog poslanika".
OK, nadji mi PDF, moze i engleska verzija ako slucajno nadjes. Hvala
Ne vjerujem da ima, ali zanima me je li mi to ne vjeruješ ili?
W0rM

#507 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:
Ne vjerujem da ima, ali zanima me je li mi to ne vjeruješ ili?
Diskutujemo pa bih volio jos to da mi bacis crno na bijelo, ako nema, ne moras u redu je.
S4mpion

#508 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Poprilično je naivno misliti kako su religije dobile stotine miliona sljedbenika samo zato što je neko rekao: "Meni se obratio Bog, ja sam poslanik." Potrebno je mnogo više od toga. Niste sposobni 5 forumaša, vjernika, izvesti iz njihove vjere, a držite lekcije o tome koliko je lahko steći nekoliko stotina miliona sljedbenika.

To što su neki ljudi živjeli prije 1500, 2000, 5000 godina, ne znači da su glupi, a pogotovo ne znači da ste vi pametniji od njih. Previše ih podcjenjujete, to je stvar u kojoj griješite.
Plavo-bijeli

#509 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Ok znači vrlo vjerovatno je Joseph Smith jedan od poslanika, jer je uspio za 200 godina da sakupi preko 5 miliona vjernika, da je imao 1500 godina i ostale pogodnosti ta brojka bi bila u stotinama miliona sigurno.
skupljac_zeljeza

#510 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

Plavo-bijeli wrote:Ok znači vrlo vjerovatno je Joseph Smith jedan od poslanika, jer je uspio za 200 godina da sakupi preko 5 miliona vjernika, da je imao 1500 godina i ostale pogodnosti ta brojka bi bila u stotinama miliona sigurno.
Ma on ti je verzija evangeliste. U aprilu 1830. godine zajedno s petoricom svojih istomišljenika osnovao Crkvu Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Ništa originalno nego prerađeno i viđeno u Americi.
Plavo-bijeli

#511 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Joj toliko se neke stvari ponavljaju i ponavljam da mi je mrsko više pisati.
Evo hajde sad jedno direktno i konkretno pitanje. Zašto bi mi vjerovali da postoji Bog i da je Kur'an, Biblija, Tora ili neka treća, četvrta knjiga od njega, da je on slao poslanike i tako dalje? Ima li i jedan konkretan dokaz za takvo nešto? Nemojte mi dokaze tipa, pa eto vidiš sunce, planete, galaksije, nije to moglo samo bez Boga, jer danas uz pomoć nauke znamo da jeste, znamo da je sve od galaksija, zvijezda, planeta, čovjeka, životinja, moglo nastati bez pomoći neke veće sile. Zašto vjerovati u nešto za što nemamo dokaze, jer nam se kaže da ako ne budemo vjerovali da ćemo biti kažnjeni? :shock: :? Ako je Bog htio da vjerujemo u njega onda nije trebao na Zemlji ostavljati na stotine hiljada dokaza da je sve nastalo evolucijom, da nam je DNA vrlo sličan kao kod nekih životinja, tipa svinje! Te zbog toga je danas moguće http://www.technologyreview.com/news/40 ... e-horizon/ i tako dalje. Ja ne znam kako možete raspravljati o svojoj religiji ,a da sebi niste postavili takva pitanja? Tipa ja ne bi nikad napustio Islam da ga nisam detaljno krenuo izučavati i onog trenutka kad sam prestao se protiviti svojoj logici i normalnoj logici, tada sam shvatio da je sve laž.

Ja bi jako volio da Bog postoji, ne bi mi problem bilo živit 50-100 godina u krugu džamije i direktno se pridržavati pravila kako bi živio beskonačno dugo godina u krugu dvoraca i hurija koje mi ne možemo ni zamisliti, haha. Volio bi ja to, volio bih i da vidim svu svoju rahmetli familiju, ali toga neće biti. Kad umremo nema nas više i to je to.
Last edited by Plavo-bijeli on 09/09/2015 18:01, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#512 Re: Gubitak religije

Post by Ali Kemal »

S4mpion wrote:Poprilično je naivno misliti kako su religije dobile stotine miliona sljedbenika samo zato što je neko rekao: "Meni se obratio Bog, ja sam poslanik." Potrebno je mnogo više od toga. Niste sposobni 5 forumaša, vjernika, izvesti iz njihove vjere, a držite lekcije o tome koliko je lahko steći nekoliko stotina miliona sljedbenika.
U razvijenom i naprednom dijelu zemaljske kugle, religija je sve vise folklor, a sve manje dogma, dok se u nerazvijenom i zatucanom dijelu planete ljudi i dalje masovno ubijaju zbog vjere, zive u nasilju i masovno napustaju ta podrucja. To govori dovoljno.
S4mpion wrote:To što su neki ljudi živjeli prije 1500, 2000, 5000 godina, ne znači da su glupi, a pogotovo ne znači da ste vi pametniji od njih. Previše ih podcjenjujete, to je stvar u kojoj griješite.
Ljudi su sigurno napredniji sada nego prije nekoliko stotina godina. Prije 5000 godina se vjerovala u raznorazne Bogove pa se sada ne vjeruje i svako misli da je to glupost.
Tako ce biti i sa ovim sadasnjim religijama. :oops:
Plavo-bijeli

#513 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

PA ljudi vjerovali da je vatra Bog, i to u vremenu kada je Muhammed došao sa svojom objavom, a on nam govori da ne potcjenjujemo te ljude. Pa pogledaj na kojem intelektualnom nivou sada ljudi žive po nekim prašumama, a očekuješ da su u to vrijeme ljudi bili nešto posebno pametni. Pa Isak Njutn je proveo dosta godina izučavajući Bibliju i tražeći neke "čarobne" stvari u njoj i skrivene Božanske upute, jednostavno u to vrijeme smo vrlo malo bili razvijeni i dosta nam stvari nije bilo jasno, samim time najlogičnije objašnjenje je bilo Bog, ili Bogovi.
skupljac_zeljeza

#514 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

Plavo-bijeli wrote: Pa pogledaj na kojem intelektualnom nivou sada ljudi žive po nekim prašumama, a očekuješ da su u to vrijeme ljudi bili nešto posebno pametni.

Kojim metrom razdvajaš pametne od glupih i gdje bi sebe stavio na toj ljestvici?
5 0 5

#515 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:42, edited 1 time in total.
Towelie

#516 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

ne mozes ti bez palamude. to je recimo tipicno za "preacher-e". :D boli mene briga sta su neki LJUDI pricali (tvrdili) nekad. uvijek je bilo varalica i lazljivaca. ove gore koje si ti nabrojao, su za mene to. ili su neki drugi poslije njih iskoristili njihova imena da bi dobili neku korist. kraj price oko toga.
Sustina.
nisi mi mogao odgovoriti na jednostavno pitanje. tj. nisi htio. ako ti danas neko dodje i tvdi da je razgovarao sa bogom, sta bi pomislio o tom covjeku? da je poslanik? tesko. znam, znam.
Nisam ti odgovorio iz razloga koje si sam naveo. Zapravo, sam si sebi odgovorio. Imas dovoljno forumskog staza da znas kako ove diskusije idu i ja ponekad namerno preskocim ove delove za koje unapred znam kako ce zavrsiti.
sad ces naci vrecu citata gdje su neki ljudi tvrdili, kako je onaj zadnji, posljednji. i tako dalje i tako dalje. zaboravljajuci da je i prije toga bio posljednji, i jedan prije toga isto tako. no, niko nikad nije ponudio cvrst dokaz, nego samo price i pricice. izmisljotine, ako hoces.
Opet ona prica o cvrstom dokazu i definiciji istog. I to je isto ispricana prica, da ne idemo u detalje. Slicno kao i ovo gore.
ja mogu tacno vidjeti koju je korist muhamed imao od svojih mastarija, za svog zivota.
Koju korist? Materijalnu? Kako je umro Muhamed i sa koliko imetka?
ili joseph smith, kojeg kolega spominje. ili bilo koji danasnji "poslanik" ili "bog", a ima ih. dokaz nemas, niti ces ga ikad imati. mozes samo vjerovati na rijec. to meni nije dovoljno. tebi jeste. i to je to.
Ovo je sustina. Jos na pocetku nase prepiske sam rekao da cemo se vratiti na ovo. Na pocetak. I uvek se ovako otprilike zavrsi.
i opet se vracamo na recenicu od koje smo poceli: "Moze li Bozija rec biti ista drugo nego Istina?" bozija rijec koja je izasla iz ljudskih usta je ljudska rijec. nije bozija.
Covek tu sluzi samo kao medijum za prenos te reci. Ako sekretarica kuca ono sto joj diktira sef, jesu li te reci od sekretarice ili od sefa?
Towelie

#517 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

Kako vjernici ne mogu dokazati postojanje boga, logično je da će napasti i izbjeći svaki zahtjev da se on pokaže. Pa su izmišljeni razni izgovori, kao što je taj da mi nismo dostojni da bi nam se pokazao, da bi svako kome bi se pokazao imao strašne posljedice itd.
Ako ces ti poverovati u Boga samo ako ti se pokaze, ti onda ne mozes biti nikako vernik, vec znalac. A sustina verovanja je drugacija. I Benu Israil je trazio od Musaa da im pokaze Allaha, nije ovo nista novo. :-D
mousstapha

#518 Re: Gubitak religije

Post by mousstapha »

Mozda vjernik nece mnogo preispitivati tu poziciju, ali je meni kao ateisti jako vazno kada citam ili slusam o nekoj religiji. Ima mnogo nacina da je taj jedini pravi Bog obznanio svoje postojanje na neki drugi nacin. Obracanje nekom liku iz pustinje dok je ovaj sam u pecini meni ne zvuci uvjerljivo. U pitanju je kredibilitet. Dakle, svi tvrde da je njihova religija prava i da je jako vazno odabrati pravu. Pa i sam Muhamed je govorio da ce se njegov umet podijeliti u 73 sekte/grane/pravca ili kako god to da nazovemo, a da ce samo jedna grupa uci u Dzennet.

Ako je toliko vazno odabrati pravu religiju, a u danasnje vrijeme ih itekako ima, onda se ocekuje uvjerljivija prica. Islam se po tom pitanju ne razlikuje od ostalih abrahamskih religija.
S4mpion

#519 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Plavo-bijeli wrote:Nemojte mi dokaze tipa, pa eto vidiš sunce, planete, galaksije, nije to moglo samo bez Boga, jer danas uz pomoć nauke znamo da jeste, znamo da je sve od galaksija, zvijezda, planeta, čovjeka, životinja, moglo nastati bez pomoći neke veće sile.
Ne bilo ti zapovijeđeno, navedi istraživanje kojim je dokazana tvoja tvrdnja da je sve moglo nastati bez veće sile?
S4mpion

#520 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Ali Kemal wrote:
S4mpion wrote:Poprilično je naivno misliti kako su religije dobile stotine miliona sljedbenika samo zato što je neko rekao: "Meni se obratio Bog, ja sam poslanik." Potrebno je mnogo više od toga. Niste sposobni 5 forumaša, vjernika, izvesti iz njihove vjere, a držite lekcije o tome koliko je lahko steći nekoliko stotina miliona sljedbenika.
U razvijenom i naprednom dijelu zemaljske kugle, religija je sve vise folklor, a sve manje dogma, dok se u nerazvijenom i zatucanom dijelu planete ljudi i dalje masovno ubijaju zbog vjere, zive u nasilju i masovno napustaju ta podrucja. To govori dovoljno.
S4mpion wrote:To što su neki ljudi živjeli prije 1500, 2000, 5000 godina, ne znači da su glupi, a pogotovo ne znači da ste vi pametniji od njih. Previše ih podcjenjujete, to je stvar u kojoj griješite.
Ljudi su sigurno napredniji sada nego prije nekoliko stotina godina. Prije 5000 godina se vjerovala u raznorazne Bogove pa se sada ne vjeruje i svako misli da je to glupost.
Tako ce biti i sa ovim sadasnjim religijama. :oops:
Poprilično si se udaljio od onog što sam napisao, ne znam čemu to?

Ako ćeš već replicirat, pobrini se da se baviš onim što ja napisano.
5 0 5

#521 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:43, edited 1 time in total.
Towelie

#522 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

ako sekretarica kuca rijeci direktora, to su direktorove rijeci. ali sta ako sekretarica laze da je direktor diktirao? pogotovo ako direktora niko nikad nije vidio svojim ocima. sta onda? pogotovo ako sekretarica ima korist od svojih lazi. sta je vjerovatnije? da direktor postoji i da diktira. ili da sekretarica izmislja?
Previse ako. Da verovatno ne znaci i istinito sam objasnio sa primerima ranije. Na njih mi nisi nista odgovorio.
Na kraju se vracamo na pocetak. Ili verujes ili ne verujes. Cela ova konverzacija se moze svesti na tvoje reci
mozes samo vjerovati na rijec. to meni nije dovoljno. tebi jeste. i to je to.
ili moje
Ono sto je za nekog dokaz, za nekog nije. I to nas vraca na pocetnu tacku.
Svako dobro. :-D
nasa

#523 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

piupiu wrote:
nasa wrote:Pa jeste, tipa ne vole arape jer eto oni ne mogu da se integrisu, radikalni itd. onda ne vole ni ruse, rumune, cehe itd. jer za svaki narod imaju set predrasuda i sl.Na kraju uz svu volju nije bas ni lako integrisati se u mnoga evropska drustva iako oni navodno cekaju sve s pricom o uvazavanju, ljudskim pravima...
Kod nas je situacija slozena zbog cinjenice da je dugo kroz historiju politicka dominacija isla s vjerskom dominacijom pod ruku I odatle taj strah i prica o ugrozenosti koja dalje proizvodi i odredjenu vrstu iskljucivosti po tim pitanjima.
Ali ono sto se meni svidja kod nas je da se mi ipak poznajemo, znamo jedni o drugima, kakvo god misljenje imali o drugom nije nam frka niti van pameti posjetiti ga pa cak i proslaviti zajednicki te takozvane razlike i sl.Nisam nikako vidjela puno takvih primjera u evropskim zemljama koje sam posjetila cak kontakt je takoreci minimalan.
Eh, to, to ... pitanje Arapa u Sarajevu je jako dobar test. Imamo mi jako dobrih strana. Svaka dobra ima svoje naličje, kao i svaka loša. Uvijek se radi o dvije strane iste medalje, na neki način. Mi smo prisni, prisna kultura, kultura bliskosti ... isto tako ta prisnost ponekad prelazi granice dobrog ukusa i uopšteno granicu gdje se završavam ja i počinješ ti. Meni je jako drago što u našem jeziku postoji persiranje ... iako je, s druge strane, i to tradicionalizam. Toga u engleskom jeziku, na primjer, nema. Kad mi neko ko me ne poznaje kaže 'ti', ja se zapitam zašto je to tako, kakav se odnos uspostavlja tikanjem stranca. U porodici imam ljudi koji su mi rod, a koje čitav život iz poštovanja persiram, na primjer. Jednostavno, ne mogu preći tu granicu. Možda ni to ne valja ... ali, opet ...

A, što se zajedničkih proslava tiče, opet mislim da je to u zemljama Novog svijeta drugačije. Tamo religije ne igraju tako bitnu ulogu u svakodnevnom životu; one su više pitanje kulturološkog identiteta; i sve se to zbrčka ... mladi Amerikanci, Kanadjani, Australci, Novozelandjani su puno otvorenije zainteresovani za 'drugog' i 'drugačijeg' nego mi, jer imaju direktan i svakodnevan pristup i izloženost svim mogućim rasama, kulturama, jezicima, kuhinjama, religijama ... Osim toga, takvom ih pristupu uči i sistem, kroz razne Affirmative Actions, školske manifestacije, gradske i kulturne manifestacije ... a i imaju više prilika da putuju, da upoznaju svijet.
:D Isto.Ja tako npr. ljude na poslu koje postujem, drzim za strucne itd.uvijek persiram, jace od mene iako mi stalno govore nema potrebe....

Sto se tice stranaca u posjeti BiH, hm, malo mi to sve gledamo kroz svoje politicke I sve druge zgode I nezgode pa tako kontamo eto Arapi su tu iz nekog takvog razloga, isto bi bilo I da Rusi masovnije krenu po RS, a ustvari prosjecan arap ili rus vjerovatno jako malo znaju o svemu tome...Tu jesmo mali uskih pogleda ali ja to pripisujem ekonomskoj situaciji u kojoj mi ne mozemo bas sebi priustiti da puno putujemo, da vidimo da se svijet mijenja, da je cesto u Londonu u nekom sh.centru hiljade Arapa, Rusa...
Lavabo

#524 Re: Gubitak religije

Post by Lavabo »

S4mpion wrote: Da li su neki ateisti dobri zato što moraju biti takvi?
Ako ne budu poštovali državni zakon, slijedi im pendrek preko leđa, jer državni zakon ima svoju izvršnu vlast.
Je li stvarno taj strah od pendreka razlog zbog kojeg su neki ateisti dobri?
Imaju li izbora?
Je li strah od pendreka primitivan kad se uporedi sa strahom od Boga?
Vjera ne određuje moralnost osobe, nit je čini ništa više moralnijom od drugih različitog mišljenja/vjerovanja.
5 0 5

#525 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:42, edited 1 time in total.
Post Reply