Razlika je u tome sto u vjerskom segmentu imam dokaz gdje sam se uvjerio u istinu, isti mi je glupo da iznosim u javnost jer ce me neki smatrati ludim, i ne , ne mislim da sam pricao s Bogom ili tako nesto, nego postoje neke druge stvari koje sam radio i gdje sam se uvjerio u postojanje istog. Dakle lično iskustvo preispitivano više puta.5 0 5 wrote:pametnom nikada nije dosta. "pametan" zapitkuje. i kada mu se cini da je nesto ispravno, tacno, tako, opet propitkuje, trazi vise dokaza, pokusava sagledati stvari i sa drugih strana. a ako nadje dokaze koje proturjecuju dotadasnja uvjerenja, onda ih modificira. glup i plitak covjek se moze zadovoljiti informacijama "na neciju rijec". dovoljno mu je nesto sto zadovoljava njegova uvjerenja bez propitivanja motivacije i tacnosti onog koji mu takve informacije servira.W0rM wrote: Kur'an, toliko spominjan i ima u sebi toliko dokaza a opet negiran od strane takvih sti si ti, sta da ti kazem, pametnom je jedna dosta.Ja bih se makar udostojio pa pisao velikim slovom necije ime, pocetak recenice itd. Mozda te te tad neko ozbiljno i shvati
npr. ti si bio mudar, pa si ipak prihvatio argumente da si lopov, iako si prije toga mislio da to sto si radio nije kradja. nisi rekao, pametnom dosta.
ili kada si kupovao kucu, nisi prihvatio zakon drzave koji ti je odredio da platis porez. nisi rekao, pametnom dosta. nego si poceo sumnjati u iskrenost drzave i sumnjao si da ce drzava pare iskoristiti na los nacin. nego si petljao okolo dok nisi izmajmunisao da platis pola manje, drzavi pare kojoj si joj dugovao. zasto tad nisi rekao, drzava je toliko odredila, platit cu, pametnom dosta? uzmes sto ti se svidja, sto ti se ne svidja, odbacis. lopov i varalica. to ja vidim iz tvojih upisa ovdje. mozda jesi mozda nisi. ako bih se vodio tvojom filozofijom "pametnom dosta", onda je to tako. zar ne?
Nadalje, da malo sad skrenem s teme, ja bih platio državi puni iznos, jer je volim, da znam da to neće otići u pogrešne ruke. Razocaram se tako nekad u drzavni aparat, opcenito u drustvo oko sebe... Navest cu ti jedan primjer: Neki dan vidio narkomane, nazvao policiju, da ih legitimisu uhapse i urade sta vec treba. Lik koji mi se javio na telefon neljubazno kaze kako znam da su oni narkomani, te kako se ja zovem itd. Objasnjavam istom situaciju, trazim anonimnost itd. jer ima ljudi koje volim koji zive tu u blizini i ne zelim da cekam trenutak da nekog povrijede, isti negoduje, u smislu sto bi on slao patrolu ako oni ne rade belaj. Eh sad, ja kad to cujem, sto cu ja placati porez da on dobiva platu? Da sam ne zasticen? Da jedna Majkicka dobije otpremninu sto radi protiv ove drzave od 28 000? Ko su mi ti ljudi? Cast izuzecima.
Naravno da cu onda gledati svaku marku dan ne dam.
Necu dalje skrenut cu s teme.
X puta su mi ljudi obecavali nesto i razocarali me, ono pouzdas se u nekoga pa te razocara.
Kad god sam Boga zamolio za nesto, uvijek sam dobio ili to ili bolje od toga. Jest treba vremena, ali dodje. Logicno poslije jedne molitve neces dobiti sve sto treba, ali eventualno dobijes to, ili bolje od toga (ako je halal logicno).
Mozda se znamo, a mozda ne znamo licno, helem imam dosta prijatelja ateista s kojima sam xtra. s kojima pocnem diskusiju o Bogu ali ne omalovazaju kao sto si maloprije ti uradio.
Mozemo diskutovat, al nemoj vrijedjat.
Na kraju sam papa Franjo kad je davao komentar za ono sta se desilo u prostorijama Charli Hebdo-a rekao da je to strasno ali je i dijelom opravdao rekavsi da npr. njegov prijatelj njemu opsuje majku, mogao bi ocekivati udarac.
Dakle nije problem, pricat cemo, al' treba imat granicu.