Simply: Oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Al'din

#501 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

Dozer wrote:Pa to je divno :D
Ali, da bih ti rekao sta mi treba, moras mi reci sta ima. Marke i modele. Pa da zraknem sta mi odgovara.
Da presaltamo u nizu tj. na privatne poruke :D
Repetitor

#502 Re: Simply: Oruzje

Post by Repetitor »

Dozer kakvi su oni slabi rezultati na Manjaci? Sta je ono...

Il je ljubav ili slaba hrana? :lol: :lol:
Dozer

#503 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

....? :?:
Al'din

#504 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

nego ovako, iskusni narode, hocu da usvojim jedan pistolj, cisto onako da ima u kuci, preventive radi (zaobidjite me s onim, razmisli, sto ce ti itd, treba mi jer su u ulici obijene gotovo sve kuce, pa mi cejf da zveknem koji u zrak ako cujem da suska u 1 ujutro)

Razmisljam o HS2000 ili ti neki iz XD Family? I sta je sa onim revolverima iz trgovine na Stupu? Ne mislim ga nosati sa sobom, mozda do neke streljane i slicno. Ne bih ni cijena da prelazi preko 1500.

Dozeru nasao sam nesto :D ali za sada samo gledam, moram u nocnu :D
Izlija

#505 Re: Simply: Oruzje

Post by Izlija »

Al'din wrote:nego ovako, iskusni narode, hocu da usvojim jedan pistolj, cisto onako da ima u kuci, preventive radi (zaobidjite me s onim, razmisli, sto ce ti itd, treba mi jer su u ulici obijene gotovo sve kuce, pa mi cejf da zveknem koji u zrak ako cujem da suska u 1 ujutro)

Razmisljam o HS2000 ili ti neki iz XD Family? I sta je sa onim revolverima iz trgovine na Stupu? Ne mislim ga nosati sa sobom, mozda do neke streljane i slicno. Ne bih ni cijena da prelazi preko 1500.

Pištolj HS-X je moderan polu-automatski pištolj sa zabravljenim zatvaračem, a odlikuje se malom težinom, velikim kapacitetom, optimalnom sigurnošću, ergonomski dobro obliko-vanom drškom od polimernog materijala, ujednačenom silom okidanja, indikatorom zapetosti igle i nezavisnim automatskim kočnicama. Vizuelni identitet se odlikuje atraktivnim tamno-sivim mat finišem svih metalnih dijelova, dok je polimerni ram u crnoj boji. Pištolj se bravi na načelu kratkog trzaja cijevi, a djeluje polu-automatski, što znači da se energija barutnih gasova opaljenog metka koristi za punjenje oružja i zapinjanje udarne igle. Nakon opaljenja zadnjeg metka navlaka ostaje u otvorenom položaju, zadržavana polugom zadržača zatvarača. Kod pištolja HS za izradu rama od polimera upotrijebljen je materijal nazvan ultramid 66, poznat po izuzetnoj trajnosti i termostabilnosti. Šine na ramu za kretanje zatvarača samo su u prednjem dijelu izrađene od čelika, dok je ostatak od polimera. Drška pištolja je čekirana sprijeda i pozadi, da bi se spriječilo isklizavanje iz vlažne ili oznojene ruke. Američki izvori posebno naglašavaju ergonomske karakteristike drške pištolja, takozvani “S-shape” oblik drške, koji korisnicima sa manjom šakom omogućuje da lahko rukuju pištoljem. Ugao pod kojim je drška pištolja postavljena u odnosu na ram isti je kao kod Colt-a 1911, pištolj koji su zamijenile Berette i Sig Saueri osamedesetih godina a koji je još popularan u SAD. Iako HS ima razmjerno tanju dršku od, npr. Glocka, ne može se nositi s modularnim drškama koje biraju korisnici, kakve imaju Beretta PX4 Storm ili Smith&Wesson 99. Usjek u osnovi štitnika obarača potpomaže da oružje leži niže i udobnije u šaci. Ležište za palac i oblik drške omogućuju da i strijelci sa manjom šakom i kraćim kažiprstom lagano dosegnu obarač.
Metalni dijelovi poput zatvarača se izrađuju CNC tehnologijom od vrlo kvalitetnog čelika i štite novim finišem Tenifer® X - Treme, materijalom sličnom poznatom Glock-ovu Tennifer-u, koji omogućuje dugotrajnu zaštitu od korozije i oksidacije. Tenifer® X - Treme je nova generacija zaštitnog materijala razvijenog u saradnji HS Produkta i kompanije Durferrit. Do 2005. godine kao zaštita se koristio materijal Bruniral, međutim uočeno je da Bruniral nije otporan kako se očekivalo, pogotovo pri nošenju uz kožu jer usljed dejstva soli iz znoja dolazi do korozije. Na HS-u je ručica za otpuštanje zatvarača napravljena prema uzoru na Sig Sauer, a ram i osigurač na okidaču po uzoru na Glock. Na zadnjem dijelu otvora za izbacivanje čahura je poluga koja je indikator (pokazivač) metka u cijevi. Ista je izbačena kada je metak u cijevi, te se može napipati u uslovima manje vidljivosti. Na zadnjoj strani navlake je indikator napetosti pištolja koji je izbačen ako je pištolj napet, i također se može napipati u uslovima manje vidljivosti. Navedeno je iznimno važno jer korisnik u panici i u mraku može provjeriti da li je pištolj napet ili ga mora repetirati. Naime, poznato je da vojnici u pravilu ne nose pištolj s metkom u cijevi, za razliku od bolje obučene policije koji nose pištolj s metkom u cijevi jer im je pištolj glavno, a ne pomoćno oružje.
Cijev se odlikuje proširenjem prednjeg dijela, što je karakteristično za takmičarske pištolje. Opruga je dvojna, teleskopskog tipa, umanjuje trzaj i intenzitet udara kome je zatvarač izložen pri pucanju.
Pištolj HS ima tri sigurnosna mehanizma. Prvi je smješten u obaraču, i zahtjeva da korisnik prvo povuče primarni, a potom pritisne i sekundarni obarač. Ovim je osigurano da pištolj ne može izvršiti okidanje dok se obarač ne pritisne do kraja. Drugi sigurnosni mehanizam predstavlja tzv „grip safety“ na zadnjoj strani drške pištolja, slično pištolju Colt 1911. Oružje ne može izvršiti okidanje osim u slučaju da je “grip safety” čvrsto stisnuta, jer ne samo da blokira zapinjač, već ne dozvoljava ni pomjeranje zatvarača. Pištolj ne može opaliti sve dok zatvarač nije u potpunosti u prednjem položaju. Treći pasivni mehanizam je sigurnica udarne igle koja sprječava opaljenje u slučaju pada pištolja.
Tokom vršenja testiranja pištolj XD je na poznatom “Torture testu” gazio kamion, smrzavan je u ledu, zatrpavan u pijesak, ali je i pored svih tretmana ispalio skoro 20.000 metaka bez zastoja. Radi ilustracije o kojoj se količini radi, navodimo da su samo meci u kutijama teški oko 300 kilograma. Prema objavljenim karakte-ristikama od strane proizvođača, pištolj HS može pucati pod vodom na dubini do tri metra.
( tekst skinut sa neta )
shot.com.ba
cijena sa futrolom bila oko 950 KM ( doduše ima par godina kako sam uzeo i nisam se pokajao )
Moje iskustvo : pouzdan, precizan i siguran.
Al'din

#506 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

hvala Izlija na trudu, takodje me intersovalo licno misljenje, ali samo si naveo cijenu...osim HSa mene zanima eto nesto u ponudi do 1500Kmova..pa vidjet cemo
Dozer

#507 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Al'din wrote:nego ovako, iskusni narode, hocu da usvojim jedan pistolj, cisto onako da ima u kuci, preventive radi (zaobidjite me s onim, razmisli, sto ce ti itd, treba mi jer su u ulici obijene gotovo sve kuce, pa mi cejf da zveknem koji u zrak ako cujem da suska u 1 ujutro)

:mrgreen: :thumbup:

A sto se utoke tice, reci mi koliko si visok i koliko kg imas?
Ako si 180+ cm i 80+ kg, to bi znacillo da vjerovatno imas krupnu saku s duzim prstima. I tada nemas sta razmisljati - XDM od 4,5", 9x19.
I neces se zajebat.
Ergonomija odlicna, tezina takodjer, pouzdan (testirano), kapacitet 19+1, i najbitnije - 950-1100 KM, kako gdje :mrgreen:

Kad dodjes ovamo organizovacemo ti testiranje, pa probas Glocka, CZ Shadow, XDM i jos ponesto, pa vidimo kako ti sta lezi u ruci i onda odlucuj.
Najveca greska koju ljudi prave jeste kupovina pistolja na osnovu "ljepote". A on, iako je prelijep, ne lezi mu u ruci nikako jer je premalen ili prevelik za njegovu/njenu saku. Jel' tacno Kaca? :mrgreen:
Al'din

#508 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

Dozer wrote:

:mrgreen: :thumbup:

A sto se utoke tice, reci mi koliko si visok i koliko kg imas?
Ako si 180+ cm i 80+ kg, to bi znacillo da vjerovatno imas krupnu saku s duzim prstima. I tada nemas sta razmisljati - XDM od 4,5", 9x19.
I neces se zajebat.
Ergonomija odlicna, tezina takodjer, pouzdan (testirano), kapacitet 19+1, i najbitnije - 950-1100 KM, kako gdje :mrgreen:

Kad dodjes ovamo organizovacemo ti testiranje, pa probas Glocka, CZ Shadow, XDM i jos ponesto, pa vidimo kako ti sta lezi u ruci i onda odlucuj.
Najveca greska koju ljudi prave jeste kupovina pistolja na osnovu "ljepote". A on, iako je prelijep, ne lezi mu u ruci nikako jer je premalen ili prevelik za njegovu/njenu saku. Jel' tacno Kaca? :mrgreen:
to legendo, o tome ti zborim, a sto se gabarita tice , 173, trenutno 86, krupna saka duzi prsti :D a to za ljepotu, pa mi, koji nismo profesionalci, ako neznamo da pucamo, znamo da se qrcimo :lol: sala... sta je s onim Taurusima? Gledao sam na PIKu prodaju ih dole na Stupu...onako pitam, ja sam se nesto za XD zalijepio..
Dozer

#509 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Revolver? OK je Taurus. Ali je XDM efektivnija varijanta. :D
ho oponopono

#510 Re: Simply: Oruzje

Post by ho oponopono »

...okoziti se dok frajeri pistolj izaberu, lakse djevu nadju... :gunjastajl:
Dozer

#511 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Heh.... Cuj "djevu" danas :lol: :lol: :lol:
Jedino u vrticu ili osnovmoj, a i to do 7-8 razreda :lol:
Al'din

#512 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

Meni vala teze pistolj, u to se slabo razumijem :D djevu ipak lakse...( sad se ja ono kao qrcim, isustvo ovo ono )

Imam ja to u podsvjesti, XDM definitivno, ali ima vazda ono ali :)
Repetitor

#513 Re: Simply: Oruzje

Post by Repetitor »

Najzanimljivije mi je ovo par postova iznad,kad lik uradi copy-paste sa neke net stranice :lol: :lol:

I dole u 3 rijeci opise "svoje" iskustvo :D :lol: :lol: :lol:

@Dozer mislio sam na long range takmicenje na Manjaci od prije neki dan. Bila ti je gore neka ekipa? :)
Al'din

#514 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

ma ok, covjek se potrudio, nasao sam i ja dosta informacina na netu, ali zato sam postavio potanje na forumu, da bih dobio odgovor iz prve ruke
Dozer

#515 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Repetitor wrote:Najzanimljivije mi je ovo par postova iznad,kad lik uradi copy-paste sa neke net stranice :lol: :lol:

I dole u 3 rijeci opise "svoje" iskustvo :D :lol: :lol: :lol:

@Dozer mislio sam na long range takmicenje na Manjaci od prije neki dan. Bila ti je gore neka ekipa? :)
Nemam ti pojma...niko me nije vabio...
A ne smiju valjda... :D
Dozer

#516 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Al'din wrote:Meni vala teze pistolj, u to se slabo razumijem :D djevu ipak lakse...( sad se ja ono kao qrcim, isustvo ovo ono )

Imam ja to u podsvjesti, XDM definitivno, ali ima vazda ono ali :)
A ti uzmi - oba :D
ho oponopono

#517 Re: Simply: Oruzje

Post by ho oponopono »

Dozer wrote:Heh.... Cuj "djevu" danas :lol: :lol: :lol:
...djeva bolan djevojka...u odsustvo/ prisustvo himena ne ulazim...nebitan je za karakter, covjek kad je smrad ne pomaze nist...

...vala ako nadjete podobnu utoku i nevinu cete ozeniti...djevdjir ne laze...kineski macak... :pusi2:
Al'din

#518 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

ho oponopono wrote:
Dozer wrote:Heh.... Cuj "djevu" danas :lol: :lol: :lol:
...djeva bolan djevojka...u odsustvo/ prisustvo himena ne ulazim...nebitan je za karakter, covjek kad je smrad ne pomaze nist...

...vala ako nadjete podobnu utoku i nevinu cete ozeniti...djevdjir ne laze...kineski macak... :pusi2:
bila je virdzin, a utoku trazim tek nakon 14 godina braka :D
Dozer

#519 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Ne lazi, keru... :lol: :lol: :lol:
Al'din

#520 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

Dozer wrote:Ne lazi, keru... :lol: :lol: :lol:
ne lazem ocinjeg mi vida :D
biske

#521 Re: Simply: Oruzje

Post by biske »

na koji vremenski period se izdaje oružni list? je li pet ili deset godina? u kantonu sarajevo...
Dozer

#522 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Oruzni list je na neograniceno vrijeme, s tim da se svakih 5 godina mora donijeti novo ljekarsko. Po zakonu.

Ali, slabo ko to prati i postuje. Meni su za 10-11 godina samo jednom dosli na vrata da provjere stanje, sve ok, hvala, prijatno. To je to.
biske

#523 Re: Simply: Oruzje

Post by biske »

hvala na brzom odgovoru. u međuvremenu sam naguglao izmjene zakona. 10 godina je važeći rok ljekarskog...

izmjene: http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202010.pdf

zakon: http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202007.pdf
Dozer

#524 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Nisam ti siguran u to... Ja sam obnovio dozvolu 2011, i opet mi na njoj pise - ljekarsko svakih 5... Ali, mozda nisu promijenili to na dozvolama...
oridjidji

#525 Re: Simply: Oruzje

Post by oridjidji »

Imam dvije šake. Stara sarajevska škola mangupluka, ne diram nikoga prvi, al se kvalitetno branim kad moram.

Oružje ne nosim, ne bih ni da ga posjedujem jer prvi put kad bi ga potegao, sigurno ne bih nekome pucao u koljeno ili ga tukao drskom pistolja po glavi.
Post Reply