Sve je to manje vise tako, da sad ne sitnicarim...jastuk1 wrote:
Šljaka ona itekako, upravo kako se praniralo i očekivalo!!! Nisi valjda mislio da nisu znali za "nerad" južnjaka kad su ih primali u klub?! Primili su ih u klub da bi lakše njima dirigovali i da bi velike multinacionalne kompanije koji imaju sjedište u velikim EU državama kao DE, GB i Fra, a ne u nekim malim državama, lakše dolazile do visokokvalifikovane radne snage iz tih država sa juga, i kako bi pristup tržištu kapitala i obraznicama bio hem jeftin, hem visoko profitabilan.
Koliko je Njemačka profitirala od krize na periferiji što zbog jeftine i kvalifikovane radne snage koju dobiva džaba i koju nije morala obrazovati i koliko njeni penzioni i ostali fondovi profitiraju na obveznicama i DAX-u, valjda ti je jasno.
A suvereniteta će se itekako odreći kad bude stani pani. Evo grci na referendumu za dalje dugovanja rekoše ne, ali Grčka vlada to ne pretvoru u da, upravo u strahu od haosa - prepišali su supstveni suverenitet i djelovali po nalogu trojke. Nije li to bio crno na bijelo dokaz da Grčka ustvari ima suverenost ali samo na papiru.
Medjutim, govorio sam o necemu drugom... Govorio sam o suverinitetu Njemacke, Francuske i Engleske, a ne tamo nekih banana drzavica poput Grcke... Velika trojka se ne odrice suvereniteta na racun neke 'supernacionalne' tvorevine, kao i ovi nesto manji poput Holandije ili Austrije... EU sluzi kao Liga prvaka u kojoj veliki dominiraju i usput eksploatisu male.
E haj ti sad meni reci kako je nesto slicno moguce na BI?
Posebno ako u cijelu pricu ukljucis vjeru?