Ne dođemo. Dođete vi nama brat-bratu još nekih dvadeset-trideset ONAKVIH tržnih centara.sabina1 wrote:
Aha. Ni tebe ne zanima moja "nereligija" niti mene zanima tvoja religija pa eto nekako mi dođemo na "isto".
A ne dođemo.
Praktikovanje Islama ne podrazumijeva samo klanjanje u džamijama, ali ne želim, nije tema. A takođe znam da ti nećeš da znaš.sabina1 wrote: Ako dobro shvatam , pored malog miliona religijskih objekata od Trebinja do Bosanskog Broda i od Velike Kladuše do Rudog , tebi je "onemogućeno praktikovanje"?
Tema je Dežulović i oko njega se vrti glavnina priče. On VRIJEĐA.Rekla sam već kako. I nemoj mi šta je MISLIO, ja još uvijek nisam ovladala tehnikom telepatske komunikacije.sabina1 wrote: Ko to VRIJEĐA religiju danas ? Ko ima tolika muda da to radi , kada smo u šahu religijske šake već decenijama ? Ko to UGROŽAVA religiju danas ?
Sabina1 koja kaže da je za otvaranje mesdžida niko nije pitao ?
Bojim se da si polupala lončiće, da ne kažem prolupala. Ne zalažem se JA za SVE centre sa određenim sadržajem već TI.sabina1 wrote: Zapravo najbolje bi bilo kada bi svi javni objekti imali mesdžid a netočili alkohol zar ne ? Tebi bi bilo super i baš bi te bolila neka stvar da li je meni super.
Saberi se…sabina1 wrote: TVOJA VOLJA je isključivo pravilo u ovom slučaju.
Opet zglajza. Ili se zezaš sa mnom. KO SE OVDJE BUNI ? I PROTIV ČEGA? Prelistaj postove. Ja se ne bunim, ali evo, reći ću ti da mi smeta, iako se glasno i javno ne žalim: i kafana sa enormnom potrošnjom alkohola, i kladionice, i sex shopovi, i noćni barovi, i techno partiji, i klub gdje se okuplja isključivo pederska populacija i njihovi okrugli stolovi i drugi klubovi. Nisam oduševljena ni zbog redova sa desetinama vrsta alkohola, ni posebni, svinjski programi u SVIM prodavnicama u gradu osim, eto, u ove dvije problematične, koje se oteše kontroli. Štaš.sabina1 wrote:Ponavljam , nemam ništa PROTIV MESDŽIDA i nemam ništa PROTIV TOČENJA ALKOHOLA na mjestima pod pokroviteljstvom religijskih zajednica odnosno u privatnim objektima vlasnika. I jesmo li na istom ? Nismo. Jer meni tvoja pravila NE SMETAJU ali tebi moja smetaju , i ti ćeš mrtva-hladna biti ZA MESDŽID tamo gdje ga nema a ja nikada neću biti PROTIV MESDŽIDA tamo gdje ga ima.
U tome je ključna razlika , jer ti sa svojim uvjerenjem negiraš sva ostala a meni sa mojim uvjerenjem ne pada na pamet da ugrožavam bilo šta drugo.
Shvatam on piše, ali ne piše i kaže ali ne kaže. A religionisti obratno. Razumijem.sabina1 wrote:Iz istog konteksta treba posmatrati Dežulovićevu jasnu i nedvosmislenu kritiku. On kada piše o greškama ne znači da je nužno PROTIV onoga što piše kao što su religionisti uvijek PROTIV onih koji nisu kao oni ? Shvataš ?
Zavisi, ako mi pretjerano ugrožava zeleni prostor onda nisam. Ali, ne upirem samo onda prstom na tri ogromne betonske gromade na Dobrinji, Alipašinom i Grbavici, koje, pored toga što ugrožavaju zelenilo, ne izgledaju baš lijepo, da ne upotrijebim neku drugu riječ. Ja ovo nazivam lošom i neprimjerenom urabinističkom politikom.sabina1 wrote:Kada bi MARSOVCI tražili da na zelenim površinama izgrade nove raketne sisteme onda bih za uništavanje istih optužila Marsovce.
Marsovce ne mogu optužiti za izgradnju religijskih objekata na zelenim površinama ma kako se trudila.
Znam šta pod ovim vladajuća politika misliš. Bez da time sebe svrstavam u pristalice određene stranke, želim samo da se podsjetiš na strukture vladajuće politike u zadnjih 20 godina, odnosno ko je sve bio na vlasti i kako se pokazao. Hvala.sabina1 wrote:Religijske zajednice i vladajuća politika su suplementarne , one od devedesetih čine jedno tkivo a svaka pribavlja korist za sebe u tom savezu iako su nominalno predstavljene odvojeno. Stvar je jasna i jedni i drugi bez podrške jednih odnsno drugih mogu izgubiti MOĆ i pozicije.
Religija u negiranju struke imala korist - dakakosabina1 wrote: ...smiješ li se kladiti da poltiika nikada nije pljuvala i negirala struku u ime religije jer nije baš lijepo da ova druga to javno radi ??? A religija je u negiranju struke imala korist dakako....
Al’ ti komentariše ljubimac, i to žestoko. Što to ne prokomentarišeš?? Ili komentarišeš samo kako ti šta na zicer dođe.sabina1 wrote:Nesretnog dječaka nisam nikada spominjala i neću. Njegovu nesreću ne želim i ne mogu komentarisati.
Sve legalista do legaliste, a ubiše se optužujući pred rudu. Vidi, sad da ti kažem, što se tiče te škole mogla bih knjigu napisati u dva toma, ali ću ovom prilikom samo ukratko, dijete sam školovala tamo godinama i na kraju ga ispisala, iz nekih drugih razloga koje veze nemaju sa vršnjačkim nasiljem. Uglavnom, zaratila. Ali mi pravdoljublje ne dopušta da budem subjektivna i reći ću ti da griješiš. Njihovih škola, draga moja, ima po vas cijelom svijetu, najviše u Americi, i svi ti profesori kruže po tim školama i nastoje, kako kažeš, da kulturološki podrede građane te zemlje njima. More bit da oni to ne vide i nisu toliko pametni kao, eto, ti i Bole.sabina1 wrote:Dežulovič to veže uz školu koju je pohađao jer sve ono što se nominalno desilo incirali su školski incidenti.
Tu školu ne drže Francuzi nego Turci , isto tako Turci su mahom muslimani a ne budisti.
Dakle kritkom Turaka Dežulović kritizira sve ono što smo dozvolili Turcima.
I na konto zajedničke religije.
Za tvoju informaciju, u vanjskom svijetu se dešava GLOBALIZACIJA, i kulturološka i ekonomska, dešavaju se investicije stranih državljana u sve države ovog svijeta, velika većina je iz ovih tebi i Boletu mrskih zemalja, pola Londona miriše na kari, u Rotterdamu džamija na sve strane i sa po dvije munare, Londonski Harrods se crni od žena sa nikabom, tek negdje, kao na kraju tunela, zasvijetli pokoje otkriveno licesabina1 wrote:Zamislimo bošnjačku školu u Turskoj , sa našim pravilima , bez uticaja Turske države na njen rad. Zamislimo potpunu kulturološku podređenost Turaka nama , otvaranje kafana na bosanskom jeziku , bilborde , jelovnike a domalo i bez pive ako mi to Turcima zatražimo.
A sve u cilju da Turci zaarade koju liru na nama....da li je ovo realno ?
Malo sutra. O tome Dežulović piše....
Htjedoh za kraj da te citiram ono za vjerske objekte, ali si pametno obrisala (da se ti pitaš, ne bi nijednog bilo – tvoj odgovor). Ali, evo, ostalo je zabilježeno u pamćenju.