Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dječak sa šibicama wrote:I ta neka prica kao nekad nije bilo opasno, danas je opasno... kod nas ispred skole svaki dan lokalni mangupi otimali pare, Djildin burazer Lilo recimo, uzme ti pare za uzinu ko s` poslom. Jos budes sretan sto ti samarcinu ne sveze.
Odes u kino, pred Sutjeskom ili Radnikom ciga mali milion, ja sam samo imao srecu sto sam ih sve znao jebiga komsije iz ranije mahale ali drugoj djeci su otimali pare, tukli ih. Nekad neko uzvrati, ali cige su uvijek imali provjerenu taktiku, posalju najmanjeg da trazi para i kad mu opalis cvoku, dodju mrge za glavu vece od tebe i isutaju te ondje za kaznu. I jos ti pare uzmu.
I ne sjecam se da je ikad ijedan roditelj zbog toga dovodio djecu u kino sa "oruzanom pratnjom". Jesu li tadasnji roditelji bili losiji roditelji?
da.nekad nije bilo ovoliko opasno.
danas jeste.
i nisu u pitanju samo mangupi,lopovocici i sitni klosari, jarane podugacak je spisak...
supercali wrote:Ja tu voznju djeteta u skolu smatram nepotrebnim i pomalo snobizmom bez obzira na vrijeme kisa snijeg magla
Djecu treba uciti da se i po takvom vremenu snalaze
Po magli veca je opasnost da ga ja vozim autom nego da samo ide u skolu
Doduse ovo govorim o djeci u gradu kojima je skola maksimalno udaljena po pola kilometra ili koliko je vec raspon al mislim da je toliko
Sve van toga se prica mjenja
Drug, uz dužno poštovanje, mislim da pretjeruješ.
Dok sam bio nezaposlen, vodio sam djecu u školu, pješke, orilo-gorilo, auto si nisam mogao priuštiti.
Sada radim, i vozim ih u školu, koja je udaljena upravo nekih 400-500m. Ostavim ih pred školom, sačekam da vidim da su ušli, i ja produžim na posao. Djeca su osnovci, mali osnovci.
Većina tih koje ti vidiš da voze djecu autom u školu, pa ih tu ostave i produže, su ljudi koji rade. Ostave djecu u školi i produže na posao.
Ne znam u čemu je tu snobizam?
Zar ne mozes dijete nauciti idi ovuda predji cestu ovdje na pjesacki pogledaj lijevo desno prije prelaska itd pa ga poslati da sam ode a ne da ga odvuces i jos cekas hoce li uci
Moja djeca su kulturna i naučena pravilima ponašanja.
Veoma kulturno i obrazovano za svoje godine.
Nije problem u mojoj djeci.
Problem je u debilima koji neće stati djetetu na pješačkom, koji će ga zgaziti. Moja djeca izlaze iz stana u 0645 ujutro, kada izlazim i ja. Da pustim malu u djecu u ta doba da idu sami u školu?
dječak sa šibicama wrote:Kod mene u naselju, kad smo mi bili osnovnoskolci pred rat, niko mene nikada nije vozio autom u skolu. Ni mama ni tata, sine brate do skole ti je 10 minuta hoda, izvoli setaj sa skolskim drugovima. Iz skole isto tako, mi smo isli po dvoje troje, svratimo kod mene ili kod nekog prijatelja, pogleda se film na videorekorderu, uradimo zadacu ako nam se bas da ali urijetko, vise smo bili za nekog zijana spremni. Ostanemo igrati lopte pred skolom, od skolskih torbi napravimo stative, odemo na pljesku ako smo gladni, na kifle kod albanca.
Danas, pred istom skolom, ne mozes ujutro proci od parkiranih automobila, roditelji dovoze djecu iz 200 metara udaljenih zgrada.
Po meni cisto preseravanje.
Ne možeš porediti nekadašnja vremena sa današnjim.
Prvenstveno iz stanovišta sigurnosti.
Nekada su djeca imala obješen ključ od stana oko vrata, i tako išla u školu ili napolje. Čik ga danas pusti tako napolje.
Ja zaista ne znam u kojem filmu vi živite?
I ja stvarno ne znam u kojem ti filmu zivis
I danas djeca imaju kljuc od stana samo nije oko vrata i sl
Znam odlicno da danas situacija nije bajna al se u usporedbi sa ranije preuvelicava
Dijete koje ide u skolu nema vecih problema od istog koje je islo prije 25-30 godina
To su isti problemi maltretiranja vrsnjaka i malo starijih
Ovi narkomani sto se vrte po novinama i sl ne napadaju tu djecu jer nemaju od njih koristi
supercali wrote:Ja tu voznju djeteta u skolu smatram nepotrebnim i pomalo snobizmom bez obzira na vrijeme kisa snijeg magla
Djecu treba uciti da se i po takvom vremenu snalaze
Po magli veca je opasnost da ga ja vozim autom nego da samo ide u skolu
Doduse ovo govorim o djeci u gradu kojima je skola maksimalno udaljena po pola kilometra ili koliko je vec raspon al mislim da je toliko
Sve van toga se prica mjenja
Drug, uz dužno poštovanje, mislim da pretjeruješ.
Dok sam bio nezaposlen, vodio sam djecu u školu, pješke, orilo-gorilo, auto si nisam mogao priuštiti.
Sada radim, i vozim ih u školu, koja je udaljena upravo nekih 400-500m. Ostavim ih pred školom, sačekam da vidim da su ušli, i ja produžim na posao. Djeca su osnovci, mali osnovci.
Većina tih koje ti vidiš da voze djecu autom u školu, pa ih tu ostave i produže, su ljudi koji rade. Ostave djecu u školi i produže na posao.
Ne znam u čemu je tu snobizam?
Mi smo isto razmisljali kao supercali dok nisu stigla djeca.. ides u najblizu osnovnu skolu kao i mi, ides pjesice kao i mi nekada.. i dugo smo zivjeli u tom ubjedjenju, da ne kazem zabludi haha. Ali kada je doslo do skole - pocnes ozbiljno kontati i prekontavati se - od kvalitete skole jer da se ne lazemo nikada skole nisu bile iste po kvalitetu obrazovanja, do toga da ti valja dijete od 6 godina pustiti samo - a pasa lutalica na svakom cosku, (ne)opravdan strah od (ne)poznatih ljudi, cinjenica da ljudi nisu kao nekada da pomognu, da prilete u pomoc sve to utice na odluke o voznji u skolu. I opet kazem, nisam pristalica vozanja u skolu, puno djeca sama time gube. ali dok te ne pukne po glavi i dok ne dobijes u ruke odgovornost za neciji zivot.. nije to laka odluka.
Ne pusim ja tu pricu kako je nekad bila bajka a danas je opasno... dobro se sjecam i tada je bilo i ubistava i nasilja i svega i svacega, samo nije bilo internet portala da pisu o tome.
Danas se ne moze manji zemljotres dogoditi, a da na forumu i FB nakon 12 sekundi ne osvane milion statusa o tome.
Ja samo pitam, jesu li tadasnji roditelji bili losiji roditelji? moja sestra svoje dijete maltene ne ispusta iz vida, meni to nije normalno. Pusti ba dijete neka se uci zivotu, prave debile od djece, kontam ako vozis dijete u skolu u drugi dio grada ali prevesti ga 200 metara od kuce do skole autom... ono
dječak sa šibicama wrote:Ne pusim ja tu pricu kako je nekad bila bajka a danas je opasno... dobro se sjecam i tada je bilo i ubistava i nasilja i svega i svacega, samo nije bilo internet portala da pisu o tome.
Danas se ne moze manji zemljotres dogoditi, a da na forumu i FB nakon 12 sekundi ne osvane milion statusa o tome.
Ja samo pitam, jesu li tadasnji roditelji bili losiji roditelji? moja sestra svoje dijete maltene ne ispusta iz vida, meni to nije normalno. Pusti ba dijete neka se uci zivotu, prave debile od djece, kontam ako vozis dijete u skolu u drugi dio grada ali prevesti ga 200 metara od kuce do skole autom... ono
Ne kaže da niko da je nekada bila bajka. Bilo je i nekada opasno. Ali ni upola kako je danas.
Opet cu primjer moje skole, jaranicu iz razreda mislim u 7. spucalo auto pred skolom, lom noge. Desavalo se.
Danas imaju i lezece policajce prije i poslije ulaska u skolu, iako je jednosmjerna ulica, cak cesto i pravi policajac bude tu prisutan, odmah pored je kineska ambasada pred kojom je uvijek policajac, dakle imaju nekakvu kakvu takvu sigurnost koju mi nismo imali. I opet se boje pustiti dijete u skolu pjeske, a zivi par stotina metara od skole.
Ja to ne kontam, pa eto. Cak i meni neku paranoju svezu, vjerovatno bi i ja vozio svoje, kontam mozda fakat tu oko skole neki bermudski trougao postoji.
dječak sa šibicama wrote:Ne pusim ja tu pricu kako je nekad bila bajka a danas je opasno... dobro se sjecam i tada je bilo i ubistava i nasilja i svega i svacega, samo nije bilo internet portala da pisu o tome.
Ne kaže da niko da je nekada bila bajka. Bilo je i nekada opasno. Ali ni upola kako je danas.
Ne bih se s ovim slozio sto se tice sigurnosti djece
Kako moja sestra odgoji dvojicu i sami isli u skolu sada i u srednju bez da ih otac vozi a komotno je mogao
Pa su cak ostajali i sami u stanu pa naucise da prave jaje virsle i sl
U pitanju je dobrinja i ne moze mi niko reci da je to extra naselje a druga su od zla oca od gore matere
Naslovnica wrote:
Ne kazem, moguce je, ali opet ponavljam ja mislim na ove bas banalne situacije o kojima pisem.
Logicno da se danas vise brines, ako nista nisi siguran ni u zdravstvo (ako se sta desi) ni u policiju jer su sve klosari. Ali mi je frapantno koliko daleko seze paranoja i strah. Mi zivimo u nekakvom velikom strahu, a svi se ubise od price kako je Sarajevo u pet deka sa najmodernijim metropolama svijeta.
dzaba govorit kad budes imo svoje vidces
moze sve bit ok,milion put,al kad skontas nema drzave i sistema ni u jednoj sferi, i da je dovoljno jednom neko sranje i da zazalis za cijeli zivot, hvala prijatno.jedini sistem i zastita si ti ko roditelj.
Naslovnica wrote:
Ne kazem, moguce je, ali opet ponavljam ja mislim na ove bas banalne situacije o kojima pisem.
Logicno da se danas vise brines, ako nista nisi siguran ni u zdravstvo (ako se sta desi) ni u policiju jer su sve klosari. Ali mi je frapantno koliko daleko seze paranoja i strah. Mi zivimo u nekakvom velikom strahu, a svi se ubise od price kako je Sarajevo u pet deka sa najmodernijim metropolama svijeta.
ja u osnovnu iš'o sam od prvog, a pješačilo se bar deset minuta, još Dobrinja... a imali smo curicu u razredu, dovodila je 'bejbisiterka' do bar jedno petog osnovne, ne trebam ni spominjati na kakvom je stubu bila
Pa niko ne spori da si ti jedina zastita cak i u mnogo uredjenijim drzavama
Govorimo o banalnim stvarima
Od moje kuce do skole dijete treba preci jednu prometnu ulicu i to je sve
Okruzeno zgradama prometna ulica ljudima tako da pola stvari koje nabrajate se da kazem ne mogu dogoditi
Ispred skole sada uglavnom bude i pokoji policajac sto je ranije bila misaona imenica osim kad je belaj
Ja govorim o ljudima koji voze djecu kao sto je slucaj kod mene i kod sibicara
Covjece voziti dijete u skolu a vizuelno je vidi s haustora je snobizam i tacka
dječak sa šibicama wrote:Opet cu primjer moje skole, jaranicu iz razreda mislim u 7. spucalo auto pred skolom, lom noge. Desavalo se.
Danas imaju i lezece policajce prije i poslije ulaska u skolu, iako je jednosmjerna ulica, cak cesto i pravi policajac bude tu prisutan, odmah pored je kineska ambasada pred kojom je uvijek policajac, dakle imaju nekakvu kakvu takvu sigurnost koju mi nismo imali. I opet se boje pustiti dijete u skolu pjeske, a zivi par stotina metara od skole.
Ja to ne kontam, pa eto. Cak i meni neku paranoju svezu, vjerovatno bi i ja vozio svoje, kontam mozda fakat tu oko skole neki bermudski trougao postoji.
U mojoj školi stampedo bio, prije rata... stotinjak nas se zablokiralo pred nekim malim vratima. Bilo lomova ko u priči, srećom niko nije zaginuo... i život se nastavio, u fejsbuk eri bi čitav Balkan saznao za to.
Velkoski wrote:ja u osnovnu iš'o sam od prvog, a pješačilo se bar deset minuta, još Dobrinja... a imali smo curicu u razredu, dovodila je 'bejbisiterka' do bar jedno petog osnovne, ne trebam ni spominjati na kakvom je stubu bila
eh eh a onda prica vidi idiota za volanom kako kose, i kroz crveno prodju 100 na sat,pokjupe i sa trotoara pjesake,pa otmice, pa predatori seks.
pa narkomani pa njihovi okrsaji kallasima po ulici, pa manijaci sto siluju babe u kucama,
pa obican cova ptsp ga derne napravi sranje ...
kona s prozora namjestaj pobacala doslo joj-.. i tako..
Velkoski wrote:ja u osnovnu iš'o sam od prvog, a pješačilo se bar deset minuta, još Dobrinja... a imali smo curicu u razredu, dovodila je 'bejbisiterka' do bar jedno petog osnovne, ne trebam ni spominjati na kakvom je stubu bila
Onaj stub u striptiz baru?
ne pretjeruj ba, pričamo o djeci
i da je tada bilo sigurno, pa i nije... uvijek je bio neki stariji lokalni klošar, neko je bio maltretiran, neko nije. od toga ne možeš zaštiti dijete čak i ako da dovlačiš do škole. i ja nisam iš'o tako davno u školu, za razliku od mnogih ovdje na temi
bilo je i narkomana moj sumire, i to se pred haustorom okupljali, pa nas bilo strah ić' kući
Last edited by Velkoski on 01/11/2016 12:24, edited 1 time in total.
Ovo sto wewa govori za djecu i jes tako, pogotovo za skolu. Knjige ne samo da su skupe, sve je nesto rasclanjeno i imaju vise nekakvih dodataka haman za svaki predmet, ruksaci su im preteski.
Djeca nenormalno brzo rastu i njima uvijek nesto treba.
Al Bgm i roditelji znaju pretjerivati, pogtovo dok su djeca manja i ne krenu u skolu. Skoro svako dijete ima punu sobu igracaka. Nisu to samo roditelji, vec i dedo i nana i tetke, svi imaju nekako u glavi ako se mi vec patimo il ako mi nismo imali, nek dijete ima. A to nije nuzno pozitivno.
Nedavno sam citala o tom, obicno se roditelji zale kako dijete ima sve moguce igracke i nece da se igra s tim vec il uzima roditeljima mobitel il se dere da mu je dosadno il ona manja djeca se igraju sa kartonskom kutijom u kojoj je dosla igracka mjesto samom igrackom.
Helem, uglavnom kao djeca zbog tolikog izbora igracaka se svaki put prije igranja moraju prvo igrati "biranja igracaka". I tako, dok pregledaju i razbacaju malo po igrackama obicno im dosadi. Uz to, veci broj igracaka je manje vise ubica za djeciju mastu, jer npr curica koja ima barbiku i pokoju sitnicu za nju, ono sto joj fali obicno nekako sama sklepa, tipa krevet i posteljina od papirnih maramica i sl, dok curica koja ima barbiku i sve za barbiku ne samo da ne zeli nikakve amaterske dodatke za nju, vec npr ako je barbika veterinar ona ne moze biti doktor i za to joj treba druga, nova barbika. Svaka igracka ima gotovo iskljucivo jednu ulogu. Krajem 90tih je u njemackoj postojao vrtic koji je po 3 mjeseca radio bez ikakvih igracka, ko neki odmor od igracaka. Obicno su djeca na pocetku gledala u drugu djecu i nisu znali sta bi nit kako bi se igrali bez iceg, a kratko nakon toga pocela bi se igrati s drugom djecom, ono, ko dosad, kauboja i indijanaca il cega vec. Naravno, djecu su cijelo vrijeme promatrali. Napisana je i knjiga o ovom, i nisam fkt sigurna, al mislim da i danas postoji nesto slicno, samo nisu bas 3 mjeseca u pitanju.
Helem, slazem se sa wewom generalno, djeca fkt kostaju i brzo rastu. Al nekad ih i odrasli malo trebaju pustiti da budu djeca, nece im nista biti.
A roditelji cesto znaju pretjerati sa stvarima za djecu, najbolji primjer je bilo ko, ko je imao bebu. Svi mi kazu tolko smo stvari nakupovali a nije obuklo dijete jednom-dva put i malo (il cak niti jednom), il tipa kakve smo sve gluposti kupili nikad nam nisu trebale.
Svako normalno zeli najbolje za svoje dijete i to treba razumijeti, al nece beba biti nista gluplja od drugih beba ako ne bude imala u odredjenom mjesecu bas tu odredjenu igracku za razavijanje odredjene mozdane vijuge (koja obicno kosta pofino). Beba ce je ionako strpati u usta pa da je za razvijanje ne znam ti cega.
Slažem se s tim da je snobizam u većini slučajeva, ali isto tako, postoje djeca, današnji prvačići, drugi razred, šta je to 5-7 godina uzrasta koje je strah otići do škole, usput preći jednu dvije raskrsnice i pored deset pasa lutalica, normalno je da se roditelji brinu.
sumirprimus wrote:eh eh a onda prica vidi idiota za volanom kako kose, i kroz crveno prodju 100 na sat,pokjupe i sa trotoara pjesake,pa otmice, pa predatori seks.
pa narkomani pa njihovi okrsaji kallasima po ulici, pa manijaci sto siluju babe u kucama,
pa obican cova ptsp ga derne napravi sranje ...
kona s prozora namjestaj pobacala doslo joj-.. i tako..
Znaci onaj kojeg ne prate u skolu ce biti sejfic ptspovac i sl a onaj sto ga je neko dovezao ce biti uzoran gradjanin?
Onaj stub u striptiz baru?
ne pretjeruj ba, pričamo o djeci
i da je tada bilo sigurno, pa i nije... uvijek je bio neki stariji lokalni klošar, neko je bio maltretiran, neko nije. od toga ne možeš zaštiti dijete čak i ako da dovlačiš do škole. i ja nisam iš'o tako davno u školu, za razliku od mnogih ovdje na temi
bilo je i narkomana moj sumire, i to se pred haustorom okupljali, pa nas bilo strah ić' kući