Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post Reply
Martinez_

#501 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Martinez_ »

Da, a u vreme Kraljevine nastala Banovina Hrvatska koja je, kao što znamo, poštovala Bosnu i Bošnjake :lol: Ubio se Maček od odbrane Bosne
Patriotska_Liga

#502 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Patriotska_Liga »

reis1 wrote:
Martinez_ wrote: Tvoj cherry picking ideja je vrh! Čuj, jugoslovenstvo je anahrono ali hrvatstvo nije. Pa još 19stoljetno hrvatsvo, ono koje se dogodilo pre Starčevića, Josipa Franka, Pavelića i Tuđmana.
Tako će neko doći na temu a što ne bismo postali Rimljani, jer mu se antički Rim dopada
Jugoslavenstvo nama Bosnjacima nije interesantno, obzirom da mi nemamo interesa u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji - sta ima tamo za nas? Nista.

Nas interesira Dalmacija, Slavonija, Istra - do Trsta, to je ono sto bi nama moglo biti interesantno. A jedina ideja koja operira sa tim terminima, kao i sa ovim nasim terminima, bej-haa, jeste hrvatstvo.

Moglo bi se to zvat i jugoslavenstvo, nekakva Jugoslavija 3, ali samo RH + RBiH. Naposljetku, zagrebacko jugoslavenstvo je znacajno drugacije od onog beogradskog - zapadno je federacija, a istocno kraljevska monarhija.
Ti voliš sebe da persiraš izgleda. Da li si ti vidio Bošnjaka u svom životu? Da mi je vidjeti jednog Bošnjaka koji ovo želi pa da konačno mogu reći da sam sve vidio.

Osim toga Bošnjake ništa ne interesira nego nas interesuje. Hrvate interesira. Možda se ovdje i krije ono što mnogi misle.
Last edited by Patriotska_Liga on 27/05/2015 23:10, edited 1 time in total.
reis1

#503 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by reis1 »

Martinez_ wrote:Ha ha Zagreb....ajde ba, ne umeš naći zajednički jezik sa Hrvatom tu sa druge strane reke a bacaš do Zagreba...ne shvatajući da je taj tu Hrvat iz Škutorije tvoj pandan, tvoj odraz u ogledalu, tvoj komšija koji govori i razmišlja kao ti...uglavnom, daleko bliži od purgera koji gleda zapadno.
Ma nece to ovim nasim Hrvatima smetati da to sve bude Savezna Republika Hrvatska. Ili pak mislite da ce ti nasi Hrvati radje s vama Srbima SFRJ?
Martinez_

#504 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Martinez_ »

reis1 wrote:
Martinez_ wrote:Ha ha Zagreb....ajde ba, ne umeš naći zajednički jezik sa Hrvatom tu sa druge strane reke a bacaš do Zagreba...ne shvatajući da je taj tu Hrvat iz Škutorije tvoj pandan, tvoj odraz u ogledalu, tvoj komšija koji govori i razmišlja kao ti...uglavnom, daleko bliži od purgera koji gleda zapadno.
Ma nece to ovim nasim Hrvatima smetati da to sve bude Savezna Republika Hrvatska. Ili pak mislite da ce ti nasi Hrvati radje s vama Srbima SFRJ?

Neće naravno. Ali nije to poenta već tvoje snishodljivo gledanje ka Zagrebu uz istovremeno potcenjivanje BiH Hrvata. Ono tipično, e ovaj moj komšija Hrvat/Srbin je zatucani nepismeni koljač ali oni tamo u ZG/BG e oni su frajeri i raja sa kojima ja multikulti Bosanac mogu naći zajednički jezik. Smešno, da nije tužno.
reis1

#505 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by reis1 »

Patriotska_Liga wrote: Osim toga Bošnjake ništa ne interesira nego nas interesuje. Hrvate interesira. Možda se ovdje i krije ono što mnogi misle.
Ustvari je interesira, opcina, lahko, lijepo.

Uostalom, Hrvati nisu Rvati, kod njih i kod nas postoji glas h. Vuk Karadzic je govorio da u srpskom jeziku nema glas h, a to se moze i primjetiti u narodnom govoru kod rodjaka s istoka.
emmir1

#506 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by emmir1 »

U SLOBODI DA ŽIVITE, ŽIVOTE SMO DALI. SAČUVAJTE NAM BOSNU, DA UZALUD NISMO PALI"
Patriotska_Liga

#507 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

reis1 wrote: Ustvari je interesira, opcina, lahko, lijepo.

Uostalom, Hrvati nisu Rvati, kod njih i kod nas postoji glas h. Vuk Karadzic je govorio da u srpskom jeziku nema glas h, a to se moze i primjetiti u narodnom govoru kod rodjaka s istoka.
Koje epsko spinovanje :-)

Od interesira preko lahko dođosmo do Vuka Karadžića i izbjegavanja glasa h u srpskom jeziku. I sve to u dvije rečenice.

Bošnjaci kažu interesuje osim ako su se školovali i žive u Hrvatskoj. Evo možda i drugog dijela slagalice :-D
reis1

#508 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by reis1 »

Martinez_ wrote: Neće naravno. Ali nije to poenta već tvoje snishodljivo gledanje ka Zagrebu uz istovremeno potcenjivanje BiH Hrvata. Ono tipično, e ovaj moj komšija Hrvat/Srbin je zatucani nepismeni koljač ali oni tamo u ZG/BG e oni su frajeri i raja sa kojima ja multikulti Bosanac mogu naći zajednički jezik. Smešno, da nije tužno.
Naravno, to ti kazes.

U odnosima Bosnjaka i bh Hrvata (znaci bh Hrvata), prosjecni Hrvat je Majka Tereza u odnosu na prosjecnog Srbijanca (dakle ne bh Srbina).

A to opet nema veze sa odnosima 4 miliona Hrvata i 2 miliona Bosnjaka. Mi tu mozemo imati neke razmirice sa Hrvatima iz Skutorije, posto su oni zaheban mentalitet, ne vole ni sami sebe, a kamoli drugog. Ali i da to jeste slucaj, da su oni prepreka - a nisu - njih je 200.000/4 miliona Hrvata, 5% ukupnog danasnjeg hrvatskog bica.

U svakom slucaju, slab adut, za rodjake s istoka.
reis1

#509 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by reis1 »

Patriotska_Liga wrote:
reis1 wrote: Ustvari je interesira, opcina, lahko, lijepo.

Koje epsko spinovanje :-)

Od interesira preko lahko dođosmo do Vuka Karadžića i izbjegavanja glasa h u srpskom jeziku. I sve to u dvije rečenice.

Bošnjaci kažu interesuje osim ako su se školovali i žive u Hrvatskoj. Evo možda i drugog dijela slagalice :-D
Actually, Bosnjaci koji nisu dopustili srbizaciju svog jezika kroz jugo obrazovni sistem, kazu interesira, opcina, lahko, kahva, itd. Nadam se da si nekada cuo kako govore, recimo, oridjidji Sarajlije???
Patriotska_Liga

#510 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

To jednostavno nije tačno. Ili možemo konstatovati da je 99% Bošnjaka dozvolilo srbizaciju vlastitog jezika. Little tomorrow što bi rek'o Churchill.
reis1

#511 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by reis1 »

Patriotska_Liga wrote:To jednostavno nije tačno. Ili možemo konstatovati da je 99% Bošnjaka dozvolilo srbizaciju vlastitog jezika. Little tomorrow što bi rek'o Churchill.
U Jugoslaviji su Kosovari naucili govoriti srpski, a da ne govorimo Bosnjaci.

Naravno, oni koji su bili samo-svjesni i u to vrijeme, ili koji nisu pohadjali te vrst skola, recimo nase dede i nane, su govorili ovako kako ja kazem.
nikad_vise

#512 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by nikad_vise »

@rais1 pasa trollas temu.
Posljednji put sam takvu pricu o ujedinjenju cuo kad je Milosevic ponudio Grcima da se ujedine u jednu drzavu i ljudi se smijali i nisu se mogli nacuditi sta lik prica.Bosna je nasa matica i nacionalna drzava i treba da radimo da izgradimo sto bolje polozaj svih ProBosanskih stanovnika u drzavi.
Za pocetak:
-stimulisati natalitet
-opismeniti stanovnistvo
-povezati ekonomske centre
-ratiti narodu svijest o nacionalnosti
-planski naseljavati stanovnistvo na kljucnim tackama BiH(Srebrenica,Bratunac,Brčko)
-Planski razvijati Gorazde(koje bi trebalo u buducnosti da bude centar istocnog dijela BiH)
.......itd
itd
Hafis

#513 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Hafis »

nikad_vise wrote:@rais1 pasa trollas temu.
Posljednji put sam takvu pricu o ujedinjenju cuo kad je Milosevic ponudio Grcima da se ujedine u jednu drzavu i ljudi se smijali i nisu se mogli nacuditi sta lik prica.Bosna je nasa matica i nacionalna drzava i treba da radimo da izgradimo sto bolje polozaj svih ProBosanskih stanovnika u drzavi.
Za pocetak:
-stimulisati natalitet
-opismeniti stanovnistvo
-planski naseljavati stanovnistvo na kljucnim tackama BiH(Srebrenica,Bratunac,Brčko)
-Planski razvijati Gorazde(koje bi trebalo u buducnosti da bude centar istocnog dijela BiH)
.......itd
itd
Reise, evo jednoga novovalnog :D
Patriotska_Liga

#514 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

reis1 wrote: U Jugoslaviji su Kosovari naucili govoriti srpski, a da ne govorimo Bosnjaci.

Naravno, oni koji su bili samo-svjesni i u to vrijeme, ili koji nisu pohadjali te vrst skola, recimo nase dede i nane, su govorili ovako kako ja kazem.
Jedno je naučiti drugi jezik, a sasvim drugo iskriviti vlastiti. Da li su kosovski Albanci srbizirali maternji jezik? Odgovor je jasan.

Ma sve je kako ti kažeš samo što imaš jedan mini problem. Tvoje tvrdnje nemaju nikakvog uporišta u činjeničnom stanju. Predstavljaš se ovdje kao nekakav ultimativni glas istine ali zaboravljaš da nemaš nikakav autoritet za to. Ako želiš da ljudi povjeruju u sve ove konstrukcije koje iznosiš trebaš se potruditi da ih činjenično obrazložiš. To nisi uspio da uradiš o čemu najbolje svjedoče reakcije na tvoje upise.

Evo moje nene niti moji djedovi nisu tako govorili. Nisu ni njihovi roditelji. Niko nikad u mojoj lozi nije tako govorio niti danas govori. I šta ćemo sad?
reis1

#515 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by reis1 »

Hafis wrote:
nikad_vise wrote:@rais1 pasa trollas temu.
Za pocetak:
-stimulisati natalitet
-opismeniti stanovnistvo
.......itd
itd
Reise, evo jednoga novovalnog :D
BinSr jarane... jos nije ni naucio govoriti bosanski, znaci ono najnajnajminimalnije kako se nekad pricalo... a masta se o strategijama...

Nije vama lahko s nama, koliko god i vi naopaki bili... :oops:
Lug

#516 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Lug »

reis1 wrote:recimo nase dede i nane, su govorili ovako kako ja kazem.
ovo je tacno. moji nane i did su govorili, kao i svi u tom kraju, ikavicom, kao lipo, mliko .. interesantno!
Patriotska_Liga

#517 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Što će reći da su dopustili hrvatizaciju maternjeg jezika. To je tih 1%.
Lug

#518 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Lug »

Patriotska_Liga wrote:Što će reći da su dopustili hrvatizaciju maternjeg jezika. To je tih 1%.
more bit´..
Lug

#519 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Lug »

Lug wrote:
Patriotska_Liga wrote:Što će reći da su dopustili hrvatizaciju maternjeg jezika. To je tih 1%.
more bit´..
al nesto kontam..to je dalmatinski vise, ne hrvatski..
Lug

#520 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Lug »

prijatelju, mi i dalmacija smo jedno bice :D
Patriotska_Liga

#521 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Da, ta verzija hrvatskog. Ne bih sad da ulazim u to koliko se to može nazvati hrvatskim jer mi to nije baš prioritetno.
Lug

#522 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Lug »

nema tu nikakvih verzija, mi smo sa dalmacijom bili jedna drzava, provincija, kraljevina vise od hiljadu godina u zadnjih dvije.. to je jedina ispravna strategija na duze staze, bez gubljenja identiteta naravno.
Patriotska_Liga

#523 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Ali su se države pravile na etnonacionalnom principu. Od toga nema ništa.
Mister Yes

#524 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Patriotska_Liga wrote:Ti voliš sebe da persiraš izgleda. Da li si ti vidio Bošnjaka u svom životu? Da mi je vidjeti jednog Bošnjaka koji ovo želi pa da konačno mogu reći da sam sve vidio.
Ja bih volio da jadranska obala od Zadra do Dubrovnika bude ponovo dio moje zemlje. Ti ne bi? :?
madner

#525 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Realno, to se moze odraditi u sklopu Operacije Mecava, bez da se komplikuje sa nekim federalnim uredjenjem.
Drzava gdje je I2 domintantan. :D
Post Reply