Nele i KLIX

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uglavnomja

#501 Re: Nele i KLIX

Post by uglavnomja »

Creasy wrote:
E upravo zbog ovoga što si naveo, ti i drugi koji su svašta u ratu preživili, nikad ne mogu biti objektivni, niti žele čuti ovo drugo mišljenje o kojem dustaban@ priča. Ja to donekle i razumijem, ali onda ispada da ovde nema napretka dok ne izumru te ratne generacije.
e vidis jaro organu, fulio si i loptu i fuzbal :D
haj procitaj jos jednom.

ja branim (tacnije zavidim) svakoga ko je otisao, a ovaj poletarac bi da generalno sve koji su otisli put istoka strpa u jedan kos ...
Yug

#502 Re: Nele i KLIX

Post by Yug »

E raja doso Kusta,heno ga sa Monikom jede cevape u desetki.Hamo,combe,krnjo,pokrijte Cengic Vilu...Rifate zovi Vahu,Nurku,moketa i ove iz Saffa da se nadjemo kod parkushe :lol:
Creasy

#503 Re: Nele i KLIX

Post by Creasy »

uglavnomja wrote:
Creasy wrote:
E upravo zbog ovoga što si naveo, ti i drugi koji su svašta u ratu preživili, nikad ne mogu biti objektivni, niti žele čuti ovo drugo mišljenje o kojem dustaban@ priča. Ja to donekle i razumijem, ali onda ispada da ovde nema napretka dok ne izumru te ratne generacije.
e vidis jaro organu, fulio si i loptu i fuzbal :D
haj procitaj jos jednom.

ja branim (tacnije zavidim) svakoga ko je otisao, a ovaj poletarac bi da generalno sve koji su otisli put istoka strpa u jedan kos ...
Ništa ja nisam fulio, nego se osvrćem na tvoje ranije izjave, a ne na ove gdje raspravljaš sa ovim ljiljanom - Gljivom... :D

Ti reče da je Nele šupak, jer ima drugačije mišljenje, odnosno drugačiji stav o početku rata, odlasku Srba... A ja se slažem sa onim što reče da 90% sarajevskih Srba razmišlja upravo kao Nele. Znači, po tebi su svi šupci koji ne razmišljaju kao ti, jer po defaultu bi trebalo da si ti u pravu, jer si bio u Sarajevu i preživio sve to što si preživio.
ozdrlje_donje

#504 Re: Nele i KLIX

Post by ozdrlje_donje »

Bodkin wrote:samo budala ne vidi tu logiku. pocinje rat, nije 2015 godina. kakav bolan agresor, ne zna se ko pije i ko placa. uglavnom vidim da nema smisla objasnjavati. zivio
Ne zna se koje agresor?

York Light 100`s

#505 Re: Nele i KLIX

Post by York Light 100`s »

uglavnomja wrote:
York Light 100`s wrote:
uglavnomja wrote:evo da ti ja odgovorim, jer pojma nemas o cemu pises. kazes da si imao 10 godina u ratu, znaci - nista!

kad bi cijela bosna bila bombardovana, bez hrane, vode, struje ... a jedina mala oaza mira bila ta hebena maoca i to sa izlazom u svijet - svi bi u nju! ne da ostanu nego da preko nje odu dlje.

lako je bulazniti o patriotizmu, blabla ... sa distance od 20 godina i preko tudjeg procitanog ili ispricanog iskustva.
kad ti zivot visi o koncu, kad si gladan, zedan, smrznut, vuces vodu ko magarac, imas stare rdoitelje, malu djecu ... boli te qrac sta i kako i gdje - samo da pobjegnes.

a ti to ne mozes shavtiti. ni jedan internet patriota nema pojma koliko traje sat bombardovanja. kako je bjezati od snajpera sa karnisterima, pa vagas hoces li ih ostaviti ili ces zaginuti s njima ... kako je kad ne gledas ljudima u lice nego u kese jer si GLADAN!
kako je cucati kod kuce i cekati da se tvoji vrate, znas da je pala granata, da ima mrtvih, ali nema telefona, nema nista, nego cekas ... :cry:
ili kad tebe tvoji cekaju ...
Prvo fuj sram da te bude. Šta to znači 10 godina u ratu - ništa? Imaš sigurno djecu, rođake, komšije u dobi od 10 godina i kako imaju lijepo djetinjstvo i čega se svega igraju, e sada zamisli oduzeti im 4 godine života i strpati ih u podrume.
Šta pričaš o patriotizmu sa distance od 20 godina, kanisterima, bombardovanju, nestanku vode i struje ko da sam napisao da sam 92. godine imao 10 mjeseci a ne 10 godina. Šta meni to nabrajaš? Bio sam patriota 92. kada sam nosio lančić sa ljiljanima dok sam slušao Gljivine i Merlinove patriotske pjesme dok mi je babo bio na liniji a patriota sam i danas i na internetu i kada izađem napolje.
Šta to brbljaš? To ti smislio neku monodramu pa je želiš nama predstaviti bez ikakvih informacija ko je od nas gdje bio pa da znaš da li ima to tvoje efekta ili šta?

jah, eto dijete od 10 godina (vjerovatno si imao 6 kad je rat poceo) ce da nesto pametuje kako je bilo ... patriotizam sa lancicem i gljivom :D
Prvo je bilo "šta ti znaš nisi ni bio rođen za vrijeme rata", kad napisah da sam imao 10 tad ispade da sam imao 6 kada je rat počeo. Jok eto bio sav rat u maminom stomaku
A eto vidiš kakva si ti osoba, nabrajaš sve strahote sa kojima se naš narod susrećao u ratu a onda pljuješ svu djecu u ratu "ša oni ba znaju ša je rat, ništa, 10 godina ba" kojima je ukradeno 4 godine normalnog djetinjstva samo da bi ti ko šuknuo meni i ispao faca. Mogu misliti da si duhovit kao Ramiz Zmaj što priča i viceve o Srebrenici samo da bi ispao mangup 10 sekundi. Da bio sam dijete i iskazivao sam patriotizam kao i druge stvari na djetinjast način, nije se svako rodio velik kao ti ali sam bio bez vode i struje kao i svaka odrasla osoba.
Da slušao se Gljiva, Šerif i Merlin jer smo tada imali preča posla a niti je tehnologija napredovala da sjedimo satima kao danas na Klixu i trošimo vrijeme na teme kao koliki je Gljiva šupak i koliko je pjesama ukrao Merlin.
I ovo je nabrojano izgleda veći grijeh nego otići agresoru koji ruši tvoju zemlju i ubija ti komšije i prijatelje ali eto već vidim ovi poput Creasy te već tapšu po ramenima, Bošnjo ulizica strikes again :thumbup:
Creasy

#506 Re: Nele i KLIX

Post by Creasy »

ozdrlje_donje wrote:
Bodkin wrote:samo budala ne vidi tu logiku. pocinje rat, nije 2015 godina. kakav bolan agresor, ne zna se ko pije i ko placa. uglavnom vidim da nema smisla objasnjavati. zivio
Ne zna se koje agresor?

Ne kontaš. Čovjek hoće da kaže da narod nije bio svjestan šta se dešava i šta se sprema, što je apsolutno tačno.
Creasy

#507 Re: Nele i KLIX

Post by Creasy »

York Light 100`s wrote:
uglavnomja wrote:
York Light 100`s wrote: Prvo fuj sram da te bude. Šta to znači 10 godina u ratu - ništa? Imaš sigurno djecu, rođake, komšije u dobi od 10 godina i kako imaju lijepo djetinjstvo i čega se svega igraju, e sada zamisli oduzeti im 4 godine života i strpati ih u podrume.
Šta pričaš o patriotizmu sa distance od 20 godina, kanisterima, bombardovanju, nestanku vode i struje ko da sam napisao da sam 92. godine imao 10 mjeseci a ne 10 godina. Šta meni to nabrajaš? Bio sam patriota 92. kada sam nosio lančić sa ljiljanima dok sam slušao Gljivine i Merlinove patriotske pjesme dok mi je babo bio na liniji a patriota sam i danas i na internetu i kada izađem napolje.
Šta to brbljaš? To ti smislio neku monodramu pa je želiš nama predstaviti bez ikakvih informacija ko je od nas gdje bio pa da znaš da li ima to tvoje efekta ili šta?

jah, eto dijete od 10 godina (vjerovatno si imao 6 kad je rat poceo) ce da nesto pametuje kako je bilo ... patriotizam sa lancicem i gljivom :D
Prvo je bilo "šta ti znaš nisi ni bio rođen za vrijeme rata", kad napisah da sam imao 10 tad ispade da sam imao 6 kada je rat počeo. Jok eto bio sav rat u maminom stomaku
A eto vidiš kakva si ti osoba, nabrajaš sve strahote sa kojima se naš narod susrećao u ratu a onda pljuješ svu djecu u ratu "ša oni ba znaju ša je rat, ništa, 10 godina ba" kojima je ukradeno 4 godine normalnog djetinjstva samo da bi ti ko šuknuo meni i ispao faca. Mogu misliti da si duhovit kao Ramiz Zmaj što priča i viceve o Srebrenici samo da bi ispao mangup 10 sekundi. Da bio sam dijete i iskazivao sam patriotizam kao i druge stvari na djetinjast način, nije se svako rodio velik kao ti ali sam bio bez vode i struje kao i svaka odrasla osoba.
Da slušao se Gljiva, Šerif i Merlin jer smo tada imali preča posla a niti je tehnologija napredovala da sjedimo satima kao danas na Klixu i trošimo vrijeme na teme kao koliki je Gljiva šupak i koliko je pjesama ukrao Merlin.
I ovo je nabrojano izgleda veći grijeh nego otići agresoru koji ruši tvoju zemlju i ubija ti komšije i prijatelje ali eto već vidim ovi poput Creasy te već tapšu po ramenima, Bošnjo ulizica strikes again :thumbup:
Ko ga tapše? De pročitaj ponovo šta sam mu napisao... :-)
York Light 100`s

#508 Re: Nele i KLIX

Creasy wrote:Ko ga tapše? De pročitaj ponovo šta sam mu napisao... :-)
Nevezano za vaše diskusije nego ovaj njegov post. Omaložava svu djecu koja od 92-95 nisu imali normalno djetinjstvo samo da bi on na internetu ispao mangup jer je nekome šuknuo (yebeš mene, krivo mi je za hiljadu druge djece što su bili u ratu što je pljunuo samo da bi on ispao faca) ti mu na to "ljiljan gljiva :D "
Cilj mu je bio sa tim zabaviti određenu grupu i to mu je upalilo, Bošnjo ulizica je još jednom uspješno izveo svoj klasični performans
Creasy

#509 Re: Nele i KLIX

Post by Creasy »

York Light 100`s wrote:
Creasy wrote:Ko ga tapše? De pročitaj ponovo šta sam mu napisao... :-)
Nevezano za vaše diskusije nego ovaj njegov post. Omaložava svu djecu koja od 92-95 nisu imali normalno djetinjstvo samo da bi on na internetu ispao mangup jer je nekome šuknuo (yebeš mene, krivo mi je za hiljadu druge djece što su bili u ratu što je pljunuo samo da bi on ispao faca) ti mu na to "ljiljan gljiva :D "
Cilj mu je bio sa tim zabaviti određenu grupu i to mu je upalilo, Bošnjo ulizica je još jednom uspješno izveo svoj klasični performans
Nisi u pravu. Htio je da kaže da ti nisi kompetentan uopšte da raspravljaš na ovakvim temama, kao što i nisi. Ti kao dijete nisi mogao preživjeti ono što je preživio svaki borac ARBiH, nisi mogao shvatiti neke stvari, propatiti kao oni...
Njemu cilj bio da bude mangup, da tebe ismije? E jest ti vala dječija priča... :roll:
zateznistub

#510 Re: Nele i KLIX

Post by zateznistub »

halo tema je, sto kaze pici, sHupak i žvaLjo, manite se rata. pola vas se i ne sjeca tupavo rata...

a i nije tema
York Light 100`s

#511 Re: Nele i KLIX

Creasy wrote: Nisi u pravu. Htio je da kaže da ti nisi kompetentan uopšte da raspravljaš na ovakvim temama, kao što i nisi. Ti kao dijete nisi mogao preživjeti ono što je preživio svaki borac ARBiH, nisi mogao shvatiti neke stvari, propatiti kao oni...
Njemu cilj bio da bude mangup, da tebe ismije? E jest ti vala dječija priča... :roll:
A šta je on to htio da kaže?
Da ponovimo citat
uglavnomja wrote:evo da ti ja odgovorim, jer pojma nemas o cemu pises. kazes da si imao 10 godina u ratu, znaci - nista!

kad bi cijela bosna bila bombardovana, bez hrane, vode, struje ... a jedina mala oaza mira bila ta hebena maoca i to sa izlazom u svijet - svi bi u nju! ne da ostanu nego da preko nje odu dlje.

lako je bulazniti o patriotizmu, blabla ... sa distance od 20 godina i preko tudjeg procitanog ili ispricanog iskustva.
kad ti zivot visi o koncu, kad si gladan, zedan, smrznut, vuces vodu ko magarac, imas stare rdoitelje, malu djecu ... boli te qrac sta i kako i gdje - samo da pobjegnes.

a ti to ne mozes shavtiti. ni jedan internet patriota nema pojma koliko traje sat bombardovanja. kako je bjezati od snajpera sa karnisterima, pa vagas hoces li ih ostaviti ili ces zaginuti s njima ... kako je kad ne gledas ljudima u lice nego u kese jer si GLADAN!
kako je cucati kod kuce i cekati da se tvoji vrate, znas da je pala granata, da ima mrtvih, ali nema telefona, nema nista, nego cekas ... :cry:
Od toga jedino nisam imao stare roditelje i svoju djecu, sve ostalo sam i ja propatio, kao i svako drugo dijete, žena, starac i ostali koji nisu bili na liniji. Horor nije samo bio za one na liniji i njegov post je uvreda za svakoga ko je bio tu za vrijeme rata. "Nisi bio pripadnik armije, šta ti znaš o ratu?" a osim svakodnevnog susreta sa neprijateljem na liniji sam doživio sve gore nabrojano.
Creasy

#512 Re: Nele i KLIX

Post by Creasy »

York Light 100`s wrote:
Creasy wrote: Nisi u pravu. Htio je da kaže da ti nisi kompetentan uopšte da raspravljaš na ovakvim temama, kao što i nisi. Ti kao dijete nisi mogao preživjeti ono što je preživio svaki borac ARBiH, nisi mogao shvatiti neke stvari, propatiti kao oni...
A šta je on to htio da kaže?
Da ponovimo citat

Od toga jedino nisam imao stare roditelje i svoju djecu, sve ostalo sam i ja propatio, kao i svako drugo dijete, žena, starac i ostali koji nisu bili na liniji. Horor nije samo bio za one na liniji i njegov post je uvreda za svakoga ko je bio tu za vrijeme rata. "Nisi bio pripadnik armije, šta ti znaš o ratu?" a osim svakodnevnog susreta sa neprijateljem na liniji sam doživio sve gore nabrojano.
Htio je da kaže da se zaje*ao što je ostao u gradu i što nije razgulio (ako je imao priliku)...
To što si ti kao dijete od 10 godina preživio je neuporedivo sa onim što su borci ARBiH preživjeli, ali ti to ne možeš da shvatiš ili nećeš sebi da priznaš.
LBVIEW

#513 Re: Nele i KLIX

Post by LBVIEW »

dustaban wrote:
LBVIEW wrote:
dustaban wrote:...(tvrdi da su chetnici fini ljudi ili tako nekako... :mrgreen: )
Drago mi je da su konacno pale maske pojedinim obektivnim forumasima , pa se otvoreno propagira tipicna cetnicka relativizatorska prica po kojoj je neko Srbe "cackao" tj. provocirao tako da su ovi,jadni,kud ce st a ce,bili primorani pokrenuti rat, a inace ni u snu ne bi.
A ono sto je nakon tog famoznog "cackanja" Srba usijedilo-agresija i genocid,nije nista drugo niti se moze od ovog prethodnog razdvojiti,jer je ono sto je srpsko politicko vodstvo sprovelo zlocin s predumisljajem, a ne nesto to se spletom okolnosti,u ratnih haosu desilo,od Prijedora do Foce.Isto je dugo pripremano,sistematski sprovedeno tamo gdje se moglo te se isto tako sistematski pokusalo sakriti.Dalje,vodi se omaklo pa je javno prijetnjom obznanio planove, sto je svima bil jasna poruka da ako ne nastave "cackati", kako ti ono kazes,odnosno legitimnim politickim stedstvima boriti se za svoju buducnost,stavljaju sebe u poziciju taoca nad cijim glavana konstantno visi izrecena prijetnja.
Hoce li ti biti ista lakse ako te podsjetim da su i Srbi dobili popichki zato sto su chachkali americhku mechku!

Nas jedino moze obradovati tudji belaj.
A kad me vec vuces za jezik podsjeticu te na jednu, tvome uhu opet neprijatnu, izjavu jedne Hrvatice iz Grabovice koja je rekla doslovce ovako - "za nas je Grabovica veci genocid od Srebrenice, ovdje je od 35 mjestana civila prezivjelo samo dvoje sakrivene djece!"
Dakle sto je mjerilo genocidnosti? Broj ubijenih ili procenat prezivjelih?

Nadam se da ces sad konacno shvatiti o cemu govorim - na Balkanu su se sljegli najveci zlocinci na dunjaluku. Svi koji su imali priliku su to dokazali. I, sto je najgore, zlocin se zlocinom pere. Srebrenica je nesto sto su Hrvati samo mogli pozeljeti, konacno ce imati dobar odgovor kad Srbi pocnu srati o Jasenovcu!
U narednom nekom ratu vjerovatno ce i Bosnjaci dobiti priliku (ova Grabovica ocito nije bila dovoljno velika) pa da jednom zavrsimo i tu pricu o finim i genocidnim balkanskim plemenima.

I valjda ce nakon toga svima doci iz dupeta u glavu - dok se Hrvati ne postide Jasenovca, Srbi Srebrenice i Bosnjaci Grabovice... do tada ce nam svaka forumska rasprava u kojoj neko priopci neugodne cinjenice zavrsavati ovako kako ova zavrsava - pripadnik ARBiH biva proglasen cetnikom samo zato sto je nebosnjak i sto je rekao nesto sto ne godi bosnjackom uhu.
Taman kad covjek pomisli kako si dosegao dno ti ga razuvjeris.
Prvo,taj izraz koji upotrebljavas u kontekstu akcije-reakcije je degutantan kad se uzme u obzir sto je bila posljedica tog,kako ti kazes "cackanja" Srba,u biti nepristajanja na ucjenu lidera istih,da posjedujes zrnce pijeteta prema zrtvama srpskog fasizma 90-tih na pamet ti palo ne bi izvaliti tako nesto. :oops: Drugo,na osnovu cega si u istu ravan stavio opravdano kaznavanje velikosrpske politike 90-tih i odbijanje Bosnjaka biti taocem te iste politike? :-) Srpska mecka nije "cackana" od strane Bosnjaka,vec je dobrano bila podivljala prije nego sto su isti odlucili udaljiti se od pacijenta,a Klinton je samo,doduse prekasno,nabio brnjicu na njenu njusku.
Dalje,ovdje niko ne spominje genocidnost naroda vec politike, a 90-tih je to bila ona Srbije i satelita(vidjeti pod UZP) svidalo se to nekome ili ne,tako da dzaba pokusavas razvodniti odgovornost iste nekom pateticnim konstatacijom o "genocidnim balkanskim plemenima" koji su klali kad su imali priliku i prorocanstvom o tome kako ce i oni koji to nisu ciniti isto u nekom buducem ratu.
A iz "dupeta u glavu" prvo treba doci onima ciji politicki predstavnici javno negiraju zlocine,za iste optuzuju zrtve,o trosku poreznih obveznika taksiraju genocidne babe,a religiozni parve crkve tik uz stratista...
I ne znam sto bi meni bila neprijatna cinjenica ispovijesti neke zene kojoj su moji sunarodnjaci pobili najmilije? :oops: Svi oni imaju pravo da misle i osjecaju sto zele poslije prozivljene patnje i boli.
Bodkin

#514 Re: Nele i KLIX

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Taman kad covjek pomisli kako si dosegao dno ti ga razuvjeris.
Prvo,taj izraz koji upotrebljavas u kontekstu akcije-reakcije je degutantan kad se uzme u obzir sto je bila posljedica tog,kako ti kazes "cackanja" Srba,u biti nepristajanja na ucjenu lidera istih,da posjedujes zrnce pijeteta prema zrtvama srpskog fasizma 90-tih na pamet ti palo ne bi izvaliti tako nesto. :oops: Drugo,na osnovu cega si u istu ravan stavio opravdano kaznavanje velikosrpske politike 90-tih i odbijanje Bosnjaka biti taocem te iste politike? :-) Srpska mecka nije "cackana" od strane Bosnjaka,vec je dobrano bila podivljala prije nego sto su isti odlucili udaljiti se od pacijenta,a Klinton je samo,doduse prekasno,nabio brnjicu na njenu njusku.
Dalje,ovdje niko ne spominje genocidnost naroda vec politike, a 90-tih je to bila ona Srbije i satelita(vidjeti pod UZP) svidalo se to nekome ili ne,tako da dzaba pokusavas razvodniti odgovornost iste nekom pateticnim konstatacijom o "genocidnim balkanskim plemenima" koji su klali kad su imali priliku i prorocanstvom o tome kako ce i oni koji to nisu ciniti isto u nekom buducem ratu.
A iz "dupeta u glavu" prvo treba doci onima ciji politicki predstavnici javno negiraju zlocine,za iste optuzuju zrtve,o trosku poreznih obveznika taksiraju genocidne babe,a religiozni parve crkve tik uz stratista...
I ne znam sto bi meni bila neprijatna cinjenica ispovijesti neke zene kojoj su moji sunarodnjaci pobili najmilije? :oops: Svi oni imaju pravo da misle i osjecaju sto zele poslije prozivljene patnje i boli.
bosnjacima se moze prigovoriti da nisu bas bili mudri devedesetih pa su direktno u konfrontaciju sa srbima uletili kad su na vrhuncu bili. ostalo je naginjanje u desno. ovo o balkanskim plemenima mu stoji
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#515 Re: Nele i KLIX

Post by Chmoljo »

dustaban wrote:Dakle sto je mjerilo genocidnosti? Broj ubijenih ili procenat prezivjelih?
sistematičnost u ubijanju, iza kojeg ne stoji pojedinac nego šira društvena organizacija.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#516 Re: Nele i KLIX

Post by pici »

Chmoljo wrote:
dustaban wrote:Dakle sto je mjerilo genocidnosti? Broj ubijenih ili procenat prezivjelih?
sistematičnost u ubijanju, iza kojeg ne stoji pojedinac nego šira društvena organizacija.

samo malo ponavljanje...

12. 5. 1992. Šesnaesta sjednica Skupštine, general Mladić – Mi trebamo još ovog momenta u prsten staviti aždajinu glavu Sarajevo i iz njega može da ima izlaza samo onaj koga ćemo mi pustiti, a ne svaki od nas već onaj ko je glavni, ko komanduje. Mi ne smijemo kazati: mi ćemo uništiti Sarajevo. Ne, mi nećemo, mi hoćemo da sačuvamo Sarajevo, nama Sarajevo treba. Mi nećemo kazati da ćemo srušiti dalekovod ili vodu isključiti. Ne, jer to Ameriku diže na noge... Prema toma mi moramo mudro saopštiti svijetu, gađali su oni, pogodili dalekovod i nestalo struje, gađali vodovod, vršimo napore i popravljamo. To je ta diplomatija. (...) Ljudi i narodi nisu piljci niti ključevi u džepu, pa ćemo ih premjestiti tamo-amo. (...) Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi i ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je ljudi genocid.
pici

#517 Re: Nele i KLIX

Post by pici »

zateznistub wrote:halo tema je, sto kaze pici, sHupak i žvaLjo, manite se rata. pola vas se i ne sjeca tupavo rata...

a i nije tema
zlo se mora sapirat...

"nemerete vi saprat kolko ovi vašHi mogu zasrat"

by pici
dustaban

#518 Re: Nele i KLIX

Post by dustaban »

Chmoljo wrote:
Odosmo u offtopic ali steta je ne iskoristiti priliku da se kaze nesto o samom pojmu genocida, kad smo ga se vec dotakli i to, po meni, na veoma ispravan nacin.
Dakle slazem se sa definicijom genocida kao "sistemskom ubijanju". Bio sam u Ausvicu i svojim ocima sam se uvjerio u tu strasnu industriju ubijanja.
I kad je vec na primjeru najstravicnijeg genocida - nacistickog, ucinjeno "oslobadjajuce" razdvanje naroda od sistemskog ubijanja u njegovo ime, onda me nimalo ne cudi ni kvalifikacija srebrenickog genocida kao "ograniceni eksces".
Ali sad cu ja reci nesto neocekivano, nesto sto ce iznenaditi i one koje mi lijepe chetnicke etikete, a ovdje ih ne nedostaje.
Bez obzira sto je srebrenicki genocid (vidite ja se ne libim da upotrijebim taj termin) kako rekosmo ogranicen u svakom pogledu, on je ipak jedna velika mrlja za cio srpski narod. Ali ne zato sto su svi Srbi pocinili taj zlocin vec zato sto veliki broj Srba stoji iza Mladica i njegovih egzekutora. Dakle suprostavljam se ovom gore sto me cascava cetnickim atributima a pri tome kaze
LBVIEW wrote:...ovdje niko ne spominje genocidnost naroda vec politike...
To zvuci onako bas onako velikodusno i obecavajuce. Ali ja upozoravam - ne pretjerujte ni sa ovakvim tepanjem jebenom narodu!
Pa ko pobogu bira politiku i politicare?! Genocidne naciste su na vlast doveli negenocidni Nijemci, genocidnom Pavelicu i ustasama danas drze mise u negenocidnim katolickim crkvama, genocidnog Mladica brane negenocidni Srbi... i mi se mozemo i dalje pretvarati da smo sirokog srca i da smo u stanju razdvojiti narod i njegove genocidase, ali budimo iskreni - svaku genocidnu politiku u ime jednog naroda mi pripisujemo genocidnosti samog tog naroda... i cekamo priliku za revans! Famozna biljka Katarza na ovim prostorima ne uspjeva, zarasli smo u korov Osvete!

I ponavljam opet, Bosnjacima se fakat ne moze pripisati nesto sto je uporedivo sa Jasenovcem i Srebrenicom, ali i na grabovickom "mikro genocidu" imamo sasvim dovoljno dokaza da tu neke genetske razlike nema, nama genocidasa ne fali samo sto, jebiga, nisu svi dobili priliku!
Ta prilika podrazumjeva samo vojnu premoc i odgovarajuce ratne okolnosti. Sto se tice demokratske podrske negenocidnog naroda... to na Balkanu nikad nije bilo upitno!
pici

#519 Re: Nele i KLIX

Post by pici »

Prijedor 1992., „svi nesrpski stanovnici su morali nositi bijele vrpce oko ruke ako su vjerni novoj vlasti. Svi su ih nosili, i djeca i odrasli.“
Presude

Za zločine u Prijedoru, te u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, pred pravosuđem ICTY-a na zatvorsku kaznu za ratne zločine u Haagu osuđeni su:

Milomir Stakić - 40 godina
Radoslav Brđanin - 32 godine
Zoran Žigić - 25 godina
Mlađo Radić - 20 godina
Duško Tadić - 20 godina
Duško Sikirica - 15 godina

Za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u općini Prijedor pred pravosuđem BiH na zatvorsku kaznu osuđene su sljedeće osobe:

Drago Radaković - 20 godina
Draško Krndija - 20 godina
Željko Bulatović - 14 godina
Siniša Teodorović - 12 godina
Radoslav Knežević - 10 godina
Zoran Gajić - 10 godina
Ismet Žerić - 7 godina

Presuda Međunarodnog suda u slučaju Duška Tadića bila je sljedeća:

"Sudska komora je utvrdila da je SRJ, pošto je bila u izravnom oružanom sukobu sa BiH kroz JNA, uspostavila Vojsku Republike Srpske, te ju vježbala, opremila i održavala. To je uspostavljeno 19. svibnja 1992. ostavljanjem u BiH dio JNA kako bi funkcionirao kao VRS, i to samo nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnosti pozvalo SRJ da se povuče iz BiH. Viši vojni časnici iz SRJ su bili članovi VRS-a. SRJ je plaćala plaće (i penzije nakon umirovljenja) časnicima VRS-a koji su se prebacili iz JNA. Sjedište VRS-a je imalo vezu sa sjedištem JNA ili VJ, kako se sada zove taj ogranak vojske. VRS je ostvarivala plan SRJ o etničkom čišćenju i komadanja teritorija BiH koji se trebao pripojiti SRJ kako bi se ostvario plan o Velikoj Srbiji...Optuženi je sudjelovao u oružanom sukobu koji je trajao od svibnja do prosinca 1992. u općini Prijedor. Jedno stanovište ovog sukoba bila je politika izvršavanja nečovječnih činova protiv nesrpskog stanovništva tog područja u pokušaju da se stvori Velika Srbija."
Zokipfc

#520 Re: Nele i KLIX

Post by Zokipfc »

York Light 100`s wrote: Prije nego što nastaviš lupati glavom, stani malo, postavi sam sebi pitanje ali budi fer i odgovori sam sebi onako iskreno

Kada bi ISIL počeo praviti gluposti širom Bosne i Hercegovine, šta bi mislio o Bošnjacima koji bi za to vrijeme od svih gradova i sela u Bosni i Hercegovini baš izabrali Gornju Maoču da se sklonu od belaja?
Ne moraš ništa odgovoriti jer i ti i ja znamo tvoj odgovor

Hajde sad nastavi lupati glavom o zid
5+ za poredjenje. Cekamo 'Odjebi ISIL' u Gornjoj Maoci.

Chmoljo

#521 Re: Nele i KLIX

Post by Chmoljo »

jedini koji su spominjali genetske razlike su oni koji se pričali o genetskom otpadu.

pričati o genocidnim narodima je opasno i pogrešno. sasvim je ispravno reći da je politika genocidna. to samim tim podrazumijeva narod koji glasa za takvu politiku, podržava je, provodi je (sve to kumulativno, jer, možda je neko i glasao za Karadžića, ali nije očekivao takvo zlo)... dakle aktivno učestvuje u njoj. određena politika se veže za određeni vremenski period.

ako kažemo da je narod genocidan onda se gubi vremenski okvir i kontekst u kojem se dešava čin genocida.

uzmimo za primjer srpski narod u drugom svjetskom ratu. dok su na jednoj strani, u četničkim odredima Draže Mihajlovića pripadnici srpskog naroda provodili genocid, na drugoj strani su bili žrtve genocidne politike ustaškog režima. ovo pokazuje koliko je pogrešno genocidnost vezati za narod, pa čak i u određenom vremenskom periodu, a mnogo ispravnije za politiku - njene inspiratore, nosioce, izvršioce i poštovatelje.

ARBiH teško da je bila institucija koja je provodila ovakvu politiku. to da su se pravili zločini, malo ko uopšte spori. što se tiče egzekutora, ne baštini se njihova "ostavština", ne nosaju se njihove majice, ulice se ne nazivaju po njima. jednostavno, genocidni bekgraund oličen u sistematskoj podršci takvom "projektu" ne postoji u ostavštini ARBiH, niti ratnog rukovodstva RBiH. niti u politici IZ-a, kao duhovnoj vodilji Bošnjaka.

hoću reći, Bošnjaci su kao narod veoma daleko od onoga što je već izgrađeno u hrvatskom i srpskom - izgrađenim genocidnim obrascem (protiv koga, zašto, kako i sa "bogatim" iskustvom) u širokom političkom dijapazonu. zato je poprilično... hm... bezveze ( :roll: ) unaprijed osuđivati za nešto što bi tek moglo da se dogodi pod određenim okolnostima. i to one koji su, kako i sam kažeš, najgore prošli u sukobu zbog "krvi i tla".

misliiiim, ako je genocidni potencijal Bošnjaka spao na Fatmira Alispahića, lavovi u pionirskoj će bogami ostati gladni...

sve ovo na kraju, ima veze sa Neletovim: zaiskali ste, eto vam ga.

jer, ko su ti genocidni gurui Bošnjaka koji bi poturčili Srbe u nezavisnoj BiH, pa se tako preventivno djelovalo sa brda? i pokoljima po istočnoj Bosni. mislim, ako se vidi taj obrazac genocidne politike, jasno je da je takva politika samo tražila izgovor. sve je već bilo spremno. zato je referendum posljedica, a ne uzrok.

a momci iz TLN-a su bili vrlo dobri društveni analitičari tj. prije svega kritičari. vrlo mi je neuvjerljivo da Nele nije mogao uvidjeti neke od ovih stvari, kad se već kretao u krugu tih ljudi. i pored svega praviti se lud, i još bezobrazno prebacivati lopticu da su drugi nespremni za drugačije mišljenje... to njegovo "mišljenje" je, kako rekoh, stvorena iluzija pomoću koje se lakše živi sa samim sobom i svojim izborima.

ako nije tako, nego promišljeno, onda nije šupak, nego šupak s predumišljajem.
exliberal-ex

#522 Re: Nele i KLIX

Post by exliberal-ex »

Vi jos o Neletu....pa fakat vas je ubo u oko....u sred Sarajeva dolazio Krajisnik koji je osudjen kao zadnji kriminalac..Plavsicka u Bl....necu da govorim i nabrajam ostale ali oni nisu vazni...vazan je Nele...jos ce ispast u pravu...bas vam je nasao zicu
Chmoljo

#523 Re: Nele i KLIX

Post by Chmoljo »

o kako je lijepo...

...pojednostaviti stvari.

Plavšićka i Krajišnik su presuđeni ratni zločinci. sve što se imalo i moglo reći, a i trebalo, rečeno je na Sudu. valjda. o njima ima zapis, crno na bijelo.

ovdje je stvar morala, a ne sudskih presuda. stvar ličnog viđenja ponašanja Karajlića, i iznošenja subjektivnih vrijednosnih sudova. zato se ima o čemu i pisati.
boro pekar

#524 Re: Nele i KLIX

Post by boro pekar »

Zasto je Nele supak ako je prije rata agitovao na ljude da ne glasaju za nacionalne stranke a ti ljudi onda izaberu upravo nacionalne stranke koje ih odvedu u rat i onda Nele kriv?
Drugo, Nele je bio Jugosloven kao i veliki broj Srba jer su jugoslovenstvo dozivljavali kao nadogradnju srpstva lisenu iskljucujuce i ogranicavajuce komponente pravoslavlja, stoga su Srbi-Jugosloveni tadasnje muslimane i Hrvate dozivljavali kao bracu, sebi ravne i time im davali poseban znacaj sto je vazno posebno ako se uzme da su Srbi u najvecoj mjeri zasluzni za stvaranje obje Jugoslavije uz ogromne zrtve dok su i muslimani i Hrvati u velikoj mjeri oba puta bili na protivnickoj strani. Stoga su Srbi glas za nezavisnu BiH i otcjepljenje Hrvatske (ovo drugo malo manje) dozivjeli kao izdaju i neprijateljski akt. Pucanj u svata samo je bio povod da se Srbi dignu na oruzje. Muslimani i Hrvati su imali olovku kojom su pokusali da izbrisu volju jednog naroda i sve njegove zrtve i zelje, istoriju i interes a Srbi su imali silu kao odgovor.
Trece, Srbima rat nije bio u interesu jer su Srbi bili privilegovani u BiH. Vecinu rukovodecih pozicija su drzali upravo Srbi. Imali su dobre poslove, dobre stanove, kuce, vikendice, kola i sve privilegije u drustvu. Revolucija je odgovarala fukari i alasi i odatle cinjenica da su "komandanti" odbrane bili sve goli kriminalci i dosljaci: Juka, Celo, Celo2, Caco, Ganic, Backovic, Sefer... Revolucionari su bili potpomognuti od strane najvece svjetske sile kojoj nije bio interes opstanak Jugoslavije. Slobo je bio Bashar Al Assad proruski nastrojen a Alija sa svojom "doislamizacijom muslimana" je bio Abu Bakr Al Baghdadi (u pocetnoj fazi kao americko cedo).
Stoga sarajevski Srbi nisu iz hira bjezali na brda pa pucali po gradu nego su bjezali kao Nele u Beograd a onda i dalje da bi sacuvali zivu glavu i zdrav razum. O naivnosti sarajevskih Srba govori i cinjenica da ih je veliki broj ostao u gradu cuvajuci regale, kauce i stanove vjerujuci komsijama i pricama o multi-kulti. Da su bili toliko upuceni, prefigani i pokvareni nijedan ne bi ostao u gradu nego bi vec pocetkom aprila svi bili na sigurnom. S brda su rokali brdjani- Paljani, Romanijci, Vojkovicani, Lukavicani, Petrovicani, Miljevicani, Hadzicani, Vracani... Vogoscani, Grbavicani i Ilidzanci su branili svoja naselja. Znaci domaci brdski i ponesto gradskih Srba. Ko nije otisao iz grada 1992. popusio je foru i bio ubijen kao doktor Najdanovic, muzicar Samardzic, porodica Ristovic, Jagoda Jankovic, ljudi ubijeni na Kazanima, Zoran Vucic i mnogi, mnogi drugi (jedan "englez" par stranica prije rece da u Sarajevu niko nikome nije dosao na vrata i odvodio ljude- nije al' u kurcu). Nisu morali tjerati doslovno puskom Srbe iz njihovih stanova, bilo je dovoljno ubiti ili maltretirati one najuglednije medju njima poput doktora Najdanovica ili doktora Starovica pa da oni obicni ljudi zduse kako znaju i umiju na drugu stranu (jer normalan covjek ide logikom "ako ovako prolaze ugledni, priznati i poznati ljudi sta tek ja mogu ocekivati"?), obicno bez icega u ruci ostavljajuci svu imovinu lokalnim kabadahijama. Zato danas u centru Sarajeva najbolje lokale drze ili ratni zlocinci ili satro komandanti poput Zuke, mrtvog Cele, Puske, Tope... Niko od njih prije rata nije imao za vode. Sta mislite odakle i kako su stekli bogatstvo?
Oni Srbi koji su prezivjeli su korisceni kao ikebane cijelo vrijeme rata.
I cetvrto, koja to raja danas Neletu prigovara kad u Sarajevu vise nema one prijeratne raje. Jadranku Stojakovic su iz Sarajeva otjerali eno je u Banjaluci, Zarka Sipku koji joj je pjesme pisao na pocetku rata ubise "branioci" na barikadi, Zijo Valentino vec dugo zivi i radi u Beogradu, Haris Dzinovic takodje, Cola, Brega, Kusta, Rizo, Mladen Materic, Malkolm Muharem, Pava, Boro Stjepanovic, pokojni Dujmovic, Dusko Trifunovic, Mili iz Miligrama... Od nesrba ili napola Srba Losa, Sejo Sexon, Zera, pokojni Monteno, Djuro, Jergovic, Nadarevic, Bratos... Niko od njih vise ne zivi u Sarajevu a svi su gradili taj duh grada. Da ne govorimo o manje poznatim ali ne manje vaznim inzinjerima, umjetnicima, prosvjetnim radnicima, i obicnim ljudima koji su bili dusa tog grada a sad su razasuti od Australije do Amerike. I onda neko kaze "sarajevska raja". Ta sintagma se moze upotrijebiti samo za vrijeme do 1992. Ovo danas sto predstavlja javno mnijenje kotline niti je sarajevsko niti je raja.
pici

#525 Re: Nele i KLIX

Post by pici »

Image
Locked