Joj smijesni ste sa ovim testovima.... Al stvarno....Jaha TZ wrote:kao što sam obećo uradio sam tabelu sa ocjenama prema pravim izmjerenim rezultatimaJaha TZ wrote::
pošto je tabela sa ocjenama poprilično konfuzna i teško se logički može povezat
sa izmjerenim vrijednostima u pojedinim disciplinama
probat ću napravit novu tabelu koja će biti tačna sa ocjenama i
uporediva sa izmjerenim rezultatima po pojedinim disciplinama
polazeći od kriterija da će najbolji rezultat u disciplini nosit ocjenu 1
a guma sa najlošijim rezultatom će imat ocjenu 3,5
pa ćemo vidjet kakvi će onda bit konačni redosljed guma, a uvažavajući Auto-bildov odnos
po kojem u ukupnoj ocjeni učestvuje:
40% segment ponašanja po mokroj cesti
40% segment ponašanja po suhoj cesti
i 20% se odnosi na troškove, ili ekonomičnost
a procentulano učešće pojedinih disciplina u okviru jednog segmenta će takođe biti prikazano na tabeli
s tim da ću uvažiti njihove odnose po najnvoijim testovima, a ne po ovom iz 2013.
pa na primjer sada će kočenje po mokrom učestvovat sa 35% u ocjeni u segementu ponašanja gume po mokroj cesti
(po konkrentom testu iz 2013.g. učešće je bilo manje, 30%)
po kriteriju da guma sa najboljim rezultatom u disciplini ima ocjenu 1 a najgori rezultat ocjenu 3,5
ovo je po disciplinama i segmentima
a uskoro će i konačni poredak po ukupnim rezultatima
Dolazi ljeto - ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- skafiskafsnjak
#501 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#502 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Joj jaha jesi pametan,svaka ti cast!!!!!!! Ovdje trubís,blebeces,kritikujes,savjetujes,pametujes i onda napravis kombinaciju ljetnih i zimskih na autu?! Aha,ja zaboravio da ti hoces da imas all weather gume.

- skafiskafsnjak
#503 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ja kupio goodyear ...najebo sam, po ovom testu, potrosice se za jedno ljeto ahhahahahaha. Jer neko je vozio auto s tim gumama citavo ljeto pa je mjerodavan da kaze....
- P.Starck
#504 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ma i ja mislim uzeti dvije ljetne ove godine i upariti ih sa ljetnim starim (iz 2008 god.)Jaha TZ wrote:
tako sam i ja uradio, i mislim da je to najbolja kombinacija i najekonomičnija
uzeo sam dvije ljetne NOVE naprijed (Fulda ecocontact HP), a pozadi ostavio m+s koje su takođe vrlo dobre, 7 mm šara (čovjek mjerio u servisu kad sam kupio ljetne, misleći ostavit kao ljetne one koje budu lošije, a one koje su bolje ostavit i za sljedeće zime, ali pozadi, dok će naprijed ići NOVE m+s
ali ispalo pri mjerenju da su sve četiri m+s isto potrošene: 7 mm dubila profila, pa je bilo svejedno
te sam ostavio pozadi kao ljetne, one koje su se i zadesile) a za zime su ostale m+s koje su bile naprijed
s tim da će na zimu one ići pozadi,
a kao prednje kupujem NOVE, čak i odlučio koje će biti Bridgestone Blizak LM 001
samo ne znam kako ce se auto ponasati sa dvije nove naprijed i dvije super stare nazad (sare su ok al su ispucale od sunca).
zato se i dvoumim, da li da gulim ove zimske koje imam (koje su ok btw ocjena 4 od 5, ali ce i one uskoro biti stare vremenski)
jos godinu i po, pa da kupim nove zimske onu drugu zimu ili da polako mijenjam.
jbg nisam pametan a ni odlucan. nemoj samo da neko kaze kupi nove ljetne
- P.Starck
#505 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
a sta fali toj kombinaciji, svake zimske su mekse od bilo koje ljetne i time "bolje" ljeti od ljetnih. Mislim iskljucivo na sigurnost, drugi aspekti me ne interesuju, ne vozimo F1. samo da ce se potrositi dzaba hoce jbg.konektovan wrote:Joj jaha jesi pametan,svaka ti cast!!!!!!! Ovdje trubís,blebeces,kritikujes,savjetujes,pametujes i onda napravis kombinaciju ljetnih i zimskih na autu?! Aha,ja zaboravio da ti hoces da imas all weather gume.![]()
- skafiskafsnjak
#506 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Da je tako, ne bi se pravile ljetne onda....P.Starck wrote:a sta fali toj kombinaciji, svake zimske su mekse od bilo koje ljetne i time "bolje" ljeti od ljetnih. Mislim iskljucivo na sigurnost, drugi aspekti me ne interesuju, ne vozimo F1. samo da ce se potrositi dzaba hoce jbg.konektovan wrote:Joj jaha jesi pametan,svaka ti cast!!!!!!! Ovdje trubís,blebeces,kritikujes,savjetujes,pametujes i onda napravis kombinaciju ljetnih i zimskih na autu?! Aha,ja zaboravio da ti hoces da imas all weather gume.![]()
- P.Starck
#507 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
pa koji je tvoj prijedlogskafiskafsnjak wrote:
Da je tako, ne bi se pravile ljetne onda....
- Jaha TZ
#508 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
pusti pametnjakoviće
kako rekoh to je najisplativija kombinacija
kao što rekoh moje zimske su vozane samo zimi, dubina profila je 7 mm !!! i stare 4 godine
i šta da radim s njima, da ih bacim, a praktično dobre gume
zato je pravo rješenje da idu kao ljetne pozadi
a obnovit ću sa novim drugim parom zimske na zimu
i tako svake dvije godine obnavljanje sa jednim parom, bilo zimske bilo ljetne
kao što rekoh moje zimske su vozane samo zimi, dubina profila je 7 mm !!! i stare 4 godine
- P.Starck
#509 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
imal gdje kakva akcija? sad gledam na gumam miselin energy saver 145! km (195/65/15) 
- Jaha TZ
#510 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
po potrošnji su u sredi, bolje od Contija i otalih koje su na tablici izaskafiskafsnjak wrote:Ja kupio goodyear ...najebo sam, po ovom testu, potrosice se za jedno ljeto ahhahahahaha. Jer neko je vozio auto s tim gumama citavo ljeto pa je mjerodavan da kaze....
u svakom slučaju sutra kad napravim generalni poredak, mislim da je Goodyear i generalni pobjednik
i bio bi i moj izbor da već nisam kupio Fuldu
ali, Bože zdravlja, bit će naredni izbor sigurno
- Jaha TZ
#511 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
to je uvjek najskuplja guma bila, zato što važi kao dugotrajna, što i jeste istinaP.Starck wrote:imal gdje kakva akcija? sad gledam na gumam miselin energy saver 145! km (195/65/15)
ništa nisu posebno, prethodno ih ja vozio kao 4 ljetne
sad ih prodo sve četiri, nikad da se potroše
loše po mokrom !!!
u Guma M su 125 KM
Last edited by Jaha TZ on 21/04/2015 18:03, edited 1 time in total.
-
mahalas505
#512 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Bitno je samo da se udje u taj ritam mjenjanja.Jaha TZ wrote:pusti pametnjakoviće
- skafiskafsnjak
#513 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ljudi....nijedan test nije mjerodavan osim ako neko nije testiro gumu jedno 4-5 hiljada km. To se odnosi na potrosnju gume ...
Drugo,idealno je kada covjek moze uvijek imati set ljetnih i zimskih. U nas ljudi voze auto od 15 000KM, a ne mogu da kupe 4 ljetne i 4 zimske....brate, kupi auto od 10 000 i nek imas gume kako treba.
Ja evo imam 2 zimske , malo stare ali dobre...al sam uzeo sve 4 ljetne jer cu te zimske ostaviti za nazad. Kao sto rece, neces ih baciti.... A naprijed cu nove. Najbolje kada nekako stvoris sebi situaciju da po 2 kupujes...
Drugo,idealno je kada covjek moze uvijek imati set ljetnih i zimskih. U nas ljudi voze auto od 15 000KM, a ne mogu da kupe 4 ljetne i 4 zimske....brate, kupi auto od 10 000 i nek imas gume kako treba.
Ja evo imam 2 zimske , malo stare ali dobre...al sam uzeo sve 4 ljetne jer cu te zimske ostaviti za nazad. Kao sto rece, neces ih baciti.... A naprijed cu nove. Najbolje kada nekako stvoris sebi situaciju da po 2 kupujes...
-
mahalas505
#514 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Najbolje je sve 4 mjenjati zajedno.skafiskafsnjak wrote: Ja evo imam 2 zimske , malo stare ali dobre...al sam uzeo sve 4 ljetne jer cu te zimske ostaviti za nazad. Kao sto rece, neces ih baciti.... A naprijed cu nove. Najbolje kada nekako stvoris sebi situaciju da po 2 kupujes...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#515 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ja imam 4 ljetne i 4 zimske na posebnim felgama.
Kod mene tetak npr svake godine kupuje dvije zimske. Najstarije koje su bile nazad baca,one koje su bile naprijed idu nazad a nove naprijed. I tako svake godine. Vozi mali auto,13-ke idu,tako da nije strasno.
Kod mene tetak npr svake godine kupuje dvije zimske. Najstarije koje su bile nazad baca,one koje su bile naprijed idu nazad a nove naprijed. I tako svake godine. Vozi mali auto,13-ke idu,tako da nije strasno.
- skafiskafsnjak
#516 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Naravno da je najbolje. Ali ako imas 2 poprilicno dobre, mogu one nazad, bar jednu zimu.mahalas505 wrote:Najbolje je sve 4 mjenjati zajedno.skafiskafsnjak wrote: Ja evo imam 2 zimske , malo stare ali dobre...al sam uzeo sve 4 ljetne jer cu te zimske ostaviti za nazad. Kao sto rece, neces ih baciti.... A naprijed cu nove. Najbolje kada nekako stvoris sebi situaciju da po 2 kupujes...
A ljetne imam 4 sad nove
- P.Starck
#517 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
pa to svi hoce, inace ne bi ni pisali po forumu i dovijali se sta i kako sa gumama.skafiskafsnjak wrote:Ljudi....nijedan test nije mjerodavan osim ako neko nije testiro gumu jedno 4-5 hiljada km. To se odnosi na potrosnju gume ...
da imam love kupio bi sve 4 i kraj borbe, ovlas pogledao test na onom adaku i dao 600 svake 2 godine, samo bi i tada vjerovatno gledao da ne mjenjam i ljetne i zimske u istoj godini
a ova kombinacija dvije continental naprijed a dvije stare al isto ljetne nazad (ljetne miselin iz 2008)
sto napisa covjek gore nikad se potrosit al su ispucale i generalno sumnjive ili da ostavim zimske dvije (miselin alpin iz 2011)
-
mahalas505
#518 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Vec sam rekao prije da smatram da zadnje gume po meni imaju dosta veliku ulogu tako ne stavljam starije gume tu.skafiskafsnjak wrote:Naravno da je najbolje. Ali ako imas 2 poprilicno dobre, mogu one nazad, bar jednu zimu.mahalas505 wrote:Najbolje je sve 4 mjenjati zajedno.skafiskafsnjak wrote: Ja evo imam 2 zimske , malo stare ali dobre...al sam uzeo sve 4 ljetne jer cu te zimske ostaviti za nazad. Kao sto rece, neces ih baciti.... A naprijed cu nove. Najbolje kada nekako stvoris sebi situaciju da po 2 kupujes...
A ljetne imam 4 sad nove
Kako mislis dijagonalno?supercali wrote:ja kad mijenjam mijenjam sve zajedno a ponekad ono dijagonalno da se malo i zadnje istrose
Naravno moze se zivjeti iz bez auta, zar ne? U auto se treba ulagati...P.Starck wrote: pa to svi hoce, inace ne bi ni pisali po forumu i dovijali se sta i kako sa gumama.
da imam love kupio bi sve 4 i kraj borbe
Last edited by mahalas505 on 21/04/2015 18:29, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#519 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Problem je sto se voze dobra auta, a za guma se nema. Kupi jebote jeftinije auto , ha ja.
Ako ostavis nazad te 2 zimske, imaj na umu da ce se brze trositi.... Zimske se ljeti brze trose. Logicno, vise gume unjima pa su mekse...dodas jos ljetne vrucine...
Ako ostavis nazad te 2 zimske, imaj na umu da ce se brze trositi.... Zimske se ljeti brze trose. Logicno, vise gume unjima pa su mekse...dodas jos ljetne vrucine...
- Jaha TZ
#520 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
isto dobra, ekonomična kombinacijamali_milojica wrote: Kod mene tetak npr svake godine kupuje dvije zimske. Najstarije koje su bile nazad baca,one koje su bile naprijed idu nazad a nove naprijed. I tako svake godine. Vozi mali auto,13-ke idu,tako da nije strasno.
s manom da ipak ljeti voza m+s što je loše
ja slično radim, ali ipak naprijed uzimam nove LJETNE, a i zimske, naizmjence
pozadi idu poluistrošene
- P.Starck
#521 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
koje si ljetne uzeo i posto su bileskafiskafsnjak wrote:Ljudi....nijedan test nije mjerodavan osim ako neko nije testiro gumu jedno 4-5 hiljada km. To se odnosi na potrosnju gume ...
- Jaha TZ
#522 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
ne kontašskafiskafsnjak wrote:Problem je sto se voze dobra auta, a za guma se nema. Kupi jebote jeftinije auto , ha ja.
i treba da se brzo potroše
ponavljam, ovaj jedan par m+s je odradio svoje kao zimske
a dubina profila je 7 mm i stare 4 godine
dakle, kao zimske su odradile uglavnom, ali su odlične dalje kao ljetne pozadi, naredne dvije godine, taman da se potroše, dokrajče...a za dvije godine, ove što su sada nove naprijed, ići će na njihovo mjesto pozadi
i tako ukrug
-
mahalas505
#523 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ne vozim skupo i dobro auto, ali imam pare za nove gume.skafiskafsnjak wrote:Problem je sto se voze dobra auta, a za guma se nema. Kupi jebote jeftinije auto , ha ja.
- skafiskafsnjak
#524 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Ove goodyear eff grip perf ... 205 55 16. 136 km jednaP.Starck wrote:koje si ljetne uzeo i posto su bileskafiskafsnjak wrote:Ljudi....nijedan test nije mjerodavan osim ako neko nije testiro gumu jedno 4-5 hiljada km. To se odnosi na potrosnju gume ...
- skafiskafsnjak
#525 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume
Pa bolje i tako nego da je obratno . Ono, ima lola telefon od 1400 km, a nema kredita ...mahalas505 wrote:Ne vozim skupo i dobro auto, ali imam pare za nove gume.skafiskafsnjak wrote:Problem je sto se voze dobra auta, a za guma se nema. Kupi jebote jeftinije auto , ha ja.