Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#501 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Black swan wrote:
155_mm wrote:
TUŽNA ISTINA O PROPASTI JEDNE OD NEKOĆ NAJUSPJEŠNIJIH REGIJA RH Nekretnine se prodaju u bescjenje: Kuća s okućnicom od 20.500 m2 nudi se za 9.000 €
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... 0/7242894/

kad je hrvatsku ovako sjebalo, sta li ce biti sa BiH.
:?
neće mladi i žene da žive na selu i u provinciji
Nije to. Selo kosta. Pisao sam. Veliki su ulozi u poljuprivredu a radi ovih klimatskih promjena neizvjestan povrat ulozenog novca. Drugo to je idalje tezak fizicki posao ipak uz svu mehanizaciju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#502 Re: Demografija

Post by Truba »

bitno je da samo jedna koka ode iz sela i uda se u njemačku
odmah ostale hajcaju svoje muževe i dečke da idu
jer kako jurin mali može ići u koblenc u vrtić
a moj mali ante u mrđušu donju
mousstapha

#503 Re: Demografija

Post by mousstapha »

Zena je uvijek demografski problem broj jedan.
Mayhem

#504 Re: Demografija

Post by Mayhem »

jadni muskarci, zene ih tjeraju na bolje uslove zivota... :( :( :(
Sanjarko

#505 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Pa u neku ruku jesu. Ali i muski su. Tesko je biti pametan sto se tice ovoga.
Sanjarko

#506 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Mayhem wrote:jadni muskarci, zene ih tjeraju na bolje uslove zivota... :( :( :(
Ne misle na to. Nego da slabije djece zene hoce da radzaju. Vise karijeru itd., ganjaju. Na to misle ako se ne varam.
mousstapha

#507 Re: Demografija

Post by mousstapha »

Sve je kriva istambulska konvencija.
Mayhem

#508 Re: Demografija

Post by Mayhem »

Vizionar 1985 wrote:
Ne misle na to. Nego da slabije djece zene hoce da radzaju. Vise karijeru itd., ganjaju. Na to misle ako se ne varam.
ne znam, meni ovo vise mirise na ono "zene nisu nikad zadovoljne, hoce bolje i vise" kao da je nesto lose u tome sto teze boljem.
Sanjarko

#509 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Mayhem wrote:
Vizionar 1985 wrote:
ne znam, meni ovo vise mirise na ono "zene nisu nikad zadovoljne, hoce bolje i vise" kao da je nesto lose u tome sto teze boljem.
Ne znam. Meni se cini da se odnosi na odgadzanje radanja djece i slicno.

Iako se po meni ove generacije koje nisu moje. Ova Z generacija i od 90-tih brze odlucuje na radzanje. Dok ove sto je rat zahvatio nikako nisu uredu. Bolesni itd. Prvi primjer sam ja. Bolesljiv uvijek bio, sad pravo obolio i pukli mi F20 dijagnozu za nikakav problem. Nisam nikakve probleme radio niti imam paranoju.

Kako sam vidio ove generacije od 80-tih do 90-tih pa cak i od 70-tih su pravo lose prosle. Mladzi cini mi se bolje prolaze po svakom pogledu. I neka je tako. Ja se radujem svakom njihovom dobru, da im bude dobro, kad vec meni nije, da drugom jeste.
The BEN10

#510 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Vizionar 1985 wrote:Hajmo dalje. Podatci dosli.
Februar 2017-Februar 2018
Usk 144-131
Zhk 44-54
Sarajevo 347-370
Mostar 123-123
Gorazde 14-12
Zenica 262-255
Tuzla 281-270
Posavina 15-10
Srednja Bosna 147-204
Livno 29-23
Sa drugog foruma preuzeto. Ne znam je li ovo sve po kantonima.
u 5 Bosnjackih kantona imamo 1831 rodjenog
U 3 Hrvatska kantona imamo 156 rodjenih
Ovo je u kantonima sa relativnom vecinom. Po ovome nema Hrvata ni 10% od broja Boshnjaka, Bosanaca.
Neko ko se poput tebe bavi dugo godina demografijom zna da je totalna glupost porediti dvije uzastopne godine i na osnovu toga donositi zaključke o nekakvom plusu Bošnjaka. Demografija je proces koji se prati na dugogodišnjem planu, najmanje 5 ili 10 godina.
Koliko se djece rađalo po tim istim kantonima prije 5 godina? Koliko je 2012 ili 2007 rođeno djece - pa uporedi sa lani.
Smiješno je i nezbiljno to što Jack i BH pokušavaju navući neki plus za Bošnjake poredeći dvije godine, 2016 i 2017. Nemojte biti djeca.

Hrvata je definitivno sve manje i manje, oni su u debelom problemu, ali ni Bošnjacima ne cvjeta cvijeće, čak štaviše. I to čak ni u FBiH.
Da ne pominjemo to što Bošnjaka u RS-u nema koliko Hrvata ima u FBiH (ni relativno ni apsolutno)...
stakasa

#511 Re: Demografija

Post by stakasa »

mousstapha wrote:Zena je uvijek demografski problem broj jedan.
I najbolji pokazatelj demografskih trendova. Kad zene pocnu napustat neko podrucje - kljucaj radnju
Inteligencija

#512 Re: Demografija

Post by Inteligencija »

Ako hoces da ti radnja dobro radi dovedi dobru zenu :mrgreen:
The BEN10

#513 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

I iz Bosne se na godišnjem nivou seli 35-40 hiljada ljudi. Njemačka i Slovenačka ambasada su za 2017 izdale 25 000 viza (post sa 19 stranice ovog topica: demografija-t134627s450.html#p14527706)...
Kako se prazne ovi prostori, to nije normalno.

https://www.klix.ba/vijesti/regija/grab ... /180417036
"Kad sam rekla da smo demografski u izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog vanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno valja priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80.000 ljudi, od čega samo u Njemačku oko 40.000. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere?", kazala je Grabar Kitarović u Šibeniku.
Truba

#514 Re: Demografija

Post by Truba »

https://www.md-tm.ba/clanci/domanovici- ... spasa-nema

evo za one kojima je duševna hrana odbrojavati do nestanka jednog konsitutivnog naroda

pročitati samo prvi pasus
Truba

#515 Re: Demografija

Post by Truba »

ne brinite se

ako su za nezavisnost bih i HDZ mogli glasovati i mrtvi

također će se na sljedećem popisu pojaviti ti isti likovi

hvala B. na kemiji i alkemiji :lol:
Sanjarko

#516 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

The BEN10 wrote:
Neko ko se poput tebe bavi dugo godina demografijom zna da je totalna glupost porediti dvije uzastopne godine i na osnovu toga donositi zaključke o nekakvom plusu Bošnjaka. Demografija je proces koji se prati na dugogodišnjem planu, najmanje 5 ili 10 godina.
Koliko se djece rađalo po tim istim kantonima prije 5 godina? Koliko je 2012 ili 2007 rođeno djece - pa uporedi sa lani.
Smiješno je i nezbiljno to što Jack i BH pokušavaju navući neki plus za Bošnjake poredeći dvije godine, 2016 i 2017. Nemojte biti djeca.

Hrvata je definitivno sve manje i manje, oni su u debelom problemu, ali ni Bošnjacima ne cvjeta cvijeće, čak štaviše. I to čak ni u FBiH.
Da ne pominjemo to što Bošnjaka u RS-u nema koliko Hrvata ima u FBiH (ni relativno ni apsolutno)...
Ma znam. Samo po brojkama pretpostavljam da su Hrvati u Bosni pali ispod 10%. Malo sam se pogresno prethodno izrazio. Ne od Boshnjaka, Bosanaca nego od ukupnog broja stanovnika u FBiH. Naravno ovo se odnosi na Hrvate u vecini slucajeva na potezu Livno-Mostar. Ove sto daju vecu podrsku Kradeze-u. Njih nema znaci ni 10% ostalog stanovnistva u FBiH, i oni bi da koce sve procese u FBiH i BiH.

Naravno da ni ostalima ruze necvjetaju, ali kazem ti po ovome se moze pretpostaviti ako FBiH ima 2 miliona stanovnika da ovih ima manje od 200 kila. A oni bi kocili itd., sve u FBiH i BiH. Jos cak ratom prijete neki od njim. Pa Srba je daleko vise bilo po onim SAO kada su sve to radili i na kraju rat zapoceli.

EDIT: Znaci ne Hrvati nego Hrvati na potezu Livno-Mostar+Posavina tj. Hrvati iz vecinskih Hrvatskih kantona. Hrvati koji zive sa nama ostalima po mom nekom skromnom misljenju se manje iseljavaju jer imaju ovdje prijatelje, porodice, posao neki itd.
Last edited by Sanjarko on 17/04/2018 17:04, edited 1 time in total.
Sanjarko

#517 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Black swan wrote:ne brinite se

ako su za nezavisnost bih i HDZ mogli glasovati i mrtvi

također će se na sljedećem popisu pojaviti ti isti likovi

hvala B. na kemiji i alkemiji :lol:
Pa pitanje dokad ce to moci. Cak i oni koji su se iselili do kad ce imati motiva da glasaju. Evo u Dalmaciji se zale upravo na ove konstitutivne iz Bosne sto za Kradeze glasaju i tamo, i tamo ga na vlast dovedu. Znaci podrzavas Kradeze. Znaci pljacku, i Dalmacije i Bosne i oba naroda i tamo i vamo od strane Hrvatske Demokratske Stranke aka Kradeze-a.
Sanjarko

#518 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Zalosno podrzavati Kradeze i da vlada Kradeze i tamo i vamo i da jedan Covic ima vilu od 5 miliona km vrijednosti. Kada to prostom logikom nije mogao od plate da zaradi. Neka mu je plata bila 5.000 km mjesecno, 30 godina to je 5.000*12*30=1,8 miliona km. Znaci vilu nikako nije od plate u politici mogao zaraditi. Nego samo na neki drugi nacin.
The BEN10

#519 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Vizionar 1985 wrote:
The BEN10 wrote:

Ma znam. Samo po brojkama pretpostavljam da su Hrvati u Bosni pali ispod 10%. Malo sam se pogresno prethodno izrazio. Ne od Boshnjaka, Bosanaca nego od ukupnog broja stanovnika u FBiH. Naravno ovo se odnosi na Hrvate u vecini slucajeva na potezu Livno-Mostar. Ove sto daju vecu podrsku Kradeze-u. Njih nema znaci ni 10% ostalog stanovnistva u FBiH, i oni bi da koce sve procese u FBiH i BiH.

Naravno da ni ostalima ruze necvjetaju, ali kazem ti po ovome se moze pretpostaviti ako FBiH ima 2 miliona stanovnika da ovih ima manje od 200 kila. A oni bi kocili itd., sve u FBiH i BiH. Jos cak ratom prijete neki od njim. Pa Srba je daleko vise bilo po onim SAO kada su sve to radili i na kraju rat zapoceli.

EDIT: Znaci ne Hrvati nego Hrvati na potezu Livno-Mostar+Posavina tj. Hrvati iz vecinskih Hrvatskih kantona. Hrvati koji zive sa nama ostalima po mom nekom skromnom misljenju se manje iseljavaju jer imaju ovdje prijatelje, porodice, posao neki itd.
Ama, ne možeš samo baratati procentima, već moraš gledati i APSOLUTNE iznose!
Ti si zaokupljen time što procenat Bošnjaka u Bosni raste, kao i broj novorođenih u odnosu na ostale. Da, ali i nominalni/apsolutni iznosi Bošnjaka također padaju, kao i drugih. I to prilično. Što je najgore, odlaze mladi.
Evo ti primjer - 2000 je u FBiH rođeno skoro 30 000 beba (za razliku od lani sa nekih cca 19 000). Može li se pad od 11 hiljada novorođenih za tih nekih 20-tak godina pripisati samo Hrvatima? Ne nikako. Čak štaviše, Bošnjaci u tom strašnom padu učestvuju većinski sasvim sigurno, a to znači da se topi fertilni kontigent. Stoga je neozbiljno govoriti o par zadnjih godina i gajiti neku lažnu nadu da nominalni iznos bilo koga u Bosni raste. To se može desiti, ali kratkoročno. Ako mi ne vjeruješ uzmi par demografskih biltena pa ćeš vidjeti da se dešavalo da u nekom periodu bude po par godina gdje broj novorođenih raste, pa se desi pad koji sve to poništi.

Dalje: svako od nas ko živi u ovoj zemlji golim okom vidi kako ljudi odlaze. Moraš biti slijep da to ne vidiš čovječe dragi.
I znaš šta je u svemu najgore - što tek sada na scenu rađanja stupaju generacije rođene u ratu i odmah iza, a takivh je daleko manje nego onih rođenih prije rata. Sada generacije 92-95 imaju 23-26 godina, a najveći udio u novorođenim imaju majke sa 25-30 godina (lani je to dakle bilo petogodište 87-92, ove godine 88-93, sljedeće godine 89-94 itd). Dakle, sa svakom narednom godinom broj rođenih će diktirati i broj žena iz ratnih i poratnih godina - čeka nas demografska katastrofa brate.
Haris.ba

#520 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

https://www.jabuka.tv/ako-je-bih-pala-n ... ise-od-17/

Fazon je sto kod nas nista nije normalno. I neki ocito gledaju da rijese hrvatsko pitanje u BiH na brojkama.

A procentualno je na kraju nebitno ako apsolutni iznosi padnu da Hrvata bude ispod 300.000 hiljada. Onda je nebitno i ako ima samo milion Bosnjaka u FBiH.
Sanjarko

#521 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

The BEN10 wrote: Ama, ne možeš samo baratati procentima, već moraš gledati i APSOLUTNE iznose!
Ti si zaokupljen time što procenat Bošnjaka u Bosni raste, kao i broj novorođenih u odnosu na ostale. Da, ali i nominalni/apsolutni iznosi Bošnjaka također padaju, kao i drugih. I to prilično. Što je najgore, odlaze mladi.
Evo ti primjer - 2000 je u FBiH rođeno skoro 30 000 beba (za razliku od lani sa nekih cca 19 000). Može li se pad od 11 hiljada novorođenih za tih nekih 20-tak godina pripisati samo Hrvatima? Ne nikako. Čak štaviše, Bošnjaci u tom strašnom padu učestvuju većinski sasvim sigurno, a to znači da se topi fertilni kontigent. Stoga je neozbiljno govoriti o par zadnjih godina i gajiti neku lažnu nadu da nominalni iznos bilo koga u Bosni raste. To se može desiti, ali kratkoročno. Ako mi ne vjeruješ uzmi par demografskih biltena pa ćeš vidjeti da se dešavalo da u nekom periodu bude po par godina gdje broj novorođenih raste, pa se desi pad koji sve to poništi.

Dalje: svako od nas ko živi u ovoj zemlji golim okom vidi kako ljudi odlaze. Moraš biti slijep da to ne vidiš čovječe dragi.
I znaš šta je u svemu najgore - što tek sada na scenu rađanja stupaju generacije rođene u ratu i odmah iza, a takivh je daleko manje nego onih rođenih prije rata. Sada generacije 92-95 imaju 23-26 godina, a najveći udio u novorođenim imaju majke sa 25-30 godina (lani je to dakle bilo petogodište 87-92, ove godine 88-93, sljedeće godine 89-94 itd). Dakle, sa svakom narednom godinom broj rođenih će diktirati i broj žena iz ratnih i poratnih godina - čeka nas demografska katastrofa brate.
Ma znam ja to sve, ne govorim ja o tome. Nego pretpostavku iznosim da ovih koji za Kradeze glasaju nema vise od 10%. Cak mozda su i pali na 8-9%, mozda. Jer 1.800+150=1.950 150/1.950*100=7,69%. O tome govorim ne o Hrvatima. Govorim o ljudima koji Kradeze podrzavaju da su oni pali ispod 10%, a ne Hrvati. Pogresno sam se prethodno izrazio. 2 godine zadnje nam su dovoljne da nam pokazu trend padanja tj., iseljavanja glasaca Kradeze-a, i sto je najgore ti ljudi opet za Kradeze glasaju, prijete itd.
Sanjarko

#522 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote:https://www.jabuka.tv/ako-je-bih-pala-n ... ise-od-17/

Fazon je sto kod nas nista nije normalno. I neki ocito gledaju da rijese hrvatsko pitanje u BiH na brojkama.

A procentualno je na kraju nebitno ako apsolutni iznosi padnu da Hrvata bude ispod 300.000 hiljada. Onda je nebitno i ako ima samo milion Bosnjaka u FBiH.
Ma pogresno sam se ja izrazio. Na Hrvate ne mislim bas koliko na glasace Kradeze-a. Znaci njihov udio je pao ispod 10% u udjelu stanovnika FBiH, a oni prijete itd. Nema ih ni 200 kila. Po trendu zadnje dvije godine ni 8%. Sa mrtvima i glasacima iz dijaspore navuku duplo.

Ako zakon sada nepromjenimo u narednim godinama bicemo njihovi taoci. Kao sto njihovi taoci postaju polako ljudi u Dalmaciji. Pisao sam o tome na temi o HDZ-u.
The BEN10

#523 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Koji god faktor smanjenja ukupnoga broja Hrvata u BiH postavimo, razina depopulacije u nadolazećim godinama će biti i apsolutno i relativno razarajuća za sve sustave ako se ne definira jasna revitalizacijska politika. Pretpostavimo li najmanju stopu negativnih promjena i ukupnoga stanovništva i njegova prirodnoga kretanja (10 000 godišnje iseljavanjem i 2500 godišnje prirodnim padom), ukupno bi smanjenje hrvatske populacije u Bosni i Hercegovini moglo iznositi za 10 godina oko 125 000 osoba! Na populaciju od oko 400 000 osoba to je smanjenje za 31,3 %! Samo u 10 godina. Ovakav scenarij ne mora biti realnost ako ozbiljno shvatimo kako se negativni demografski procesi ne mogu zaustaviti sami po sebi i kako ih konačno, ali konačno moramo shvatiti kao problem Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj prvoga reda veličine i značenja.
http://www.svjetlorijeci.ba/novosti/dem ... nost-u-bih
The BEN10

#524 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Dobro je neko napisao u komentaru - ne sele ljudi više ni radi plata, već zbog opšteg beznađa. Ovaj hirurg je imao sigurno 2000 KM/mjesečno, ali perspektiva je u Bosni siva, da ne kažem crna...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/najbolj ... /180426043
"Sutra ćemo imati još ovakvih slučajeva i odlasci iz BiH će ići većim tempom u narednim godinama. Jedan ljekar kada ode, on povuče i druge sa sobom, a nama u bolnici nedostaje oko stotinu specijalista", kazao je Kovačević.

Dodao je kako je najveći problem zadržati mlade ljekare koji odmah odlaze van BiH i teško se odlučuju uopće da ostanu.

"Iz zeničke bolnice ćemo uskoro ispratiti dosta ljekara u penziju, ali nemamo kadrova ko bi ih zamijenio. Mi već sada moramo zaposliti nekoga i učiti ga desetak godina da bismo imali zamjenu za osoblje koje se penzioniše", dodao je naš sugovornik.

Prema njegovim riječima najbolji vaskularni hirurg u BiH Harun Šestić je otišao jer ga zenička bolnica nije imala čime zadržati.

"Niko na te odlaske ne obraća pažnju. Kod nas je problem aktuelan tek onda kada se desi. Nije glup onaj ko traži specijaliste s iskustvom, a činjenica je da se mi ponašamo kao da nama niko ne treba. Kao da sami sebi govorimo da ide iz BiH ko god hoće", dodaje Kovačević.
bumerangss

#525 Re: Demografija

Post by bumerangss »

The BEN10 wrote:I iz Bosne se na godišnjem nivou seli 35-40 hiljada ljudi. Njemačka i Slovenačka ambasada su za 2017 izdale 25 000 viza (post sa 19 stranice ovog topica: demografija-t134627s450.html#p14527706)...
Kako se prazne ovi prostori, to nije normalno.

https://www.klix.ba/vijesti/regija/grab ... /180417036
"Kad sam rekla da smo demografski u izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog vanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno valja priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80.000 ljudi, od čega samo u Njemačku oko 40.000. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere?", kazala je Grabar Kitarović u Šibeniku.
Samo iz Kantona Sarajevo u 2017 se izselilo 30000 ljudi u odnosu na 2016-tu godinu! Ko ne vjeruje neka procita na stranici Skupštine KS gdje je najavljena sjednica za 07.05 na cijem dnevnom redu je i izvjestaj o zaposlenosti u KS i tu ima taj podatak da je KS izgubio 30000 ili 6,5 % stanovništva za godinu dana ili dnevno 82 covjeka je manje u Sarajevu :!:
Post Reply