Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post Reply
JohnnyS

#501 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by JohnnyS »

vade_mecum wrote:
JohnnyS wrote:Svrsishodnije bi bilo debelo srezati broj primatelja socijalne pomoći, ali tom broju koji prima povećati iznos.
eeee, ali onaj ko to uradi moze sebe slobodno proglasiti politickim mrtvacom.

niko nije lud da dira osinje gnijezdo.

Natjerat će nas izvanka ne da dirnemo osinje gnijezdo već da otvorimo usta i glavu zabijemo u njega. Da se ne lažemo, ja sam zaposlen u javnom sektoru. Ali ja sam itekako svjestan da ovo ne ide ovako dalje. Objektivno su nam previsoke plaće, o višku zaposlenih da ne govorimo. Pročitao sam negdje da Sveučilišna klinička bolnica Mostar ima 1700 ili 1800 zaposlenih. Pa to je više nego Rebro, najveća bolnica u Hrvatskoj, gdje se rade stvari o kojima se u nas može samo sanjati. To nikako nije realno. A nije SKB Mostar jedina, koliko je takvih primjera širom države? Mostarski Vodovod (sad ne znam je li to samo ovaj "zapadni" ili je vodovod jedinstven, tko će više znati u ovom nesretnom gradu) ima 227 zaposlenih?! Pa jebemu mater, da iz Radobolje raznose bidonima vodu od zgrade do zgrade umjesto što pomoću pumpi i mehanike fluida sama cijevima ide, ne bi im trebalo toliko (btw, ne plaćaju im doprinose za zdravstveno osiguranje). Trebat će i plaće koje idu iz budžeta ili fondova dolje, a i broj zaposlenih. Ili to ili će sustav sam sebe pojesti.
dale cooper

#502 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by dale cooper »

JohnnyS wrote:Socijalne mjere u BiH su upravo užasne i beskorisne. Milijun ljudi po ovom ili onom osnovu prima prosječno 30 maraka mjesečno (brojke su proizvoljne i samo radi davanja primjera da me netko ne bi pitao za izvor). Objektivno, oni od te siće nemaju ništa, a državu puno košta. Svrsishodnije bi bilo debelo srezati broj primatelja socijalne pomoći, ali tom broju koji prima povećati iznos.
Po kojem kriteriju srezati? Kako odlučiti ko će primati veći iznos, a ko neće nikako? Šta uraditi sa ovim zadnjima?

Ja vidim da su ovdje ljudima puna usta tih famoznih reformi. Ali niko ne govori o tome koliko će nakon tih
reformi biti nezaposlenih u ovoj državi, niti kako će se tim ljudima pomoći u novo nastaloj situaciji.
Koji su to mehanizmi? Sve su to ljudi sa porodicama, kreditima i računima koji se moraju platiti.
A neki od njih nisu više ni mladi niti u naponu snage.
sportman1

#503 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

Sinapsa wrote:
statixx wrote:
Sinapsa wrote:Citam upravo knjigu njemackog experta za berzu Dirka Müllera "Showdown" , neki dan slusam Heiner Flassbeck-a (prominentni ekonomista, naucnik), slusam sta Noam Chomsky govori, citam i slusam sta najpoznatiji sociolog na njemackom govornom podrucju, Jean Ziegler, govori i pise.....Slusam mnoge druge experte, ljude koji se razumiju u svoj posao, kako im je ovo sto Grcka radi zapravo iskra nade za cijeli svijet u borbi protiv bankarske lihvarske elite koja je uspjela da porobi citav svijet bez ispaljenog metka stvarajuci novac iz nicega i pozajmljivajuci ga svim drzavama koje nemaju druge mogucnosti nego da se zaduzuju. A za to je opet kriv monetarni sistem koji je i napravljen tako da se svjetski dugovi ne mogu otplatiti i da samo konstantno rastu i da ce to kad tad citav svijet u ekonomski kolaps gurnuti....Jer se monetarni sistem bazira na kamatama, koje je u cjelini gledano nemoguce vratiti bez novog zaduzenja i da banke sa kamatom na kamatu, bez da mrdnu dupetom i sa par klikova na kompjuteru porobljavaju citavu planetu, bogate se na racun ljudi i uzivaju parazitsku egzistenciju i da su sami sebi svrha, da kamatama na kamatu drze svijet za jaja....

I, onda dodjem ovdje na forum i cujem sve negativno o Grckoj (U cijoj ce se situaciji naci prije ili kasnije svi), uglavnom suprotne stavove od stavova ljudi koji se angazuju za bolji i pravedniji svijet....Kako tako razlicita percepcija....Da li je moguce da su mainstream-mediji svoj propagandni posao odradili dobro?
Pa nude li ikakvu alternativu? Kako bi oni recimo rjesili problem posudjivanja u kontekstu inflacije. Recimo da si ti meni posudio 100 KM prije 10 godina uz grace od 5 g. i period otplate 5 g. Danas ti ja vratim, bez ikakvih troskova, tih 100 KM (nesto kao bulet otplata). Koliko si ti zapravo na zijanu zbog uticaja inflacije. To je samo jedan rizik, a ima ih mnogo vise. Nije da branih lihvare, ali nije sve crno i bijelo.
Pa neki ekonomski naucnici i nazivaju ovaj monetarni sistem koji bazira na dugovima glavnim generatorom zla i nejednakosti na svijetu i bave razvojem novih monetarnih sistema koji ce napustiti ovaj lihvarski kamatni sistem. Kamatni sistem je vjestacki sistem a ne prirodni zakon. Silvio Gesell je ja mislim prvi koji je koji je davno opisao neophodnost i izgled jednog alternativnog sistema. Pocetkom dvadesetog vijeka je po tom Silvijevom sistemu napravljen experiment kao svjetski presedan u malom tirolskom gradu Wörgl (Taj experiment je u historiju usao kao "Cudo od Wörgla", inace Wörgl je svjetski centar firme Swarovski). Wörgl je 1932 bio jedan gradic u katastrofalnom privrednom stanju. Inspirisani Gesellovim Freigeld - sistemom im je dozvoljen jedan 14-mjesecni experiment koji je izazvao ekonomski bum u gradu. Experiment je stopirala austrijska centralna banka 1933. sudskim postupkom. :D
Nedavno slusam Andreasa Popp-a koji radi na razvoju pravednijeg monetarnog sistema http://www.wissensmanufaktur.net/ , ljudi iz javnog zivota na njemackom govornom podrucju su prepoznali u kojem grmu lezi zec i pozivaju na stvaranje bezkamatnog monetarnog sistema kao jedinu pravednu mogucnost za razvoj drzava i nepadanja u zamku bankarskog ropstva i pozivaju na lisenje moci neoliberalne nemani i spekulanata kojima su Margaret Thatcher, a nakon toga i Regan mislim pocetkom osamdesetih, skinuli okove. (Tada su banke imale pozitivnu drustvenu i privrednu ulogu, a ne obrnuto kao sto je to danas, da drustvo i privreda opsluzuju banke)...
Citav problem monetarnog sistema izgleda ovako....Npr. uzmimo americku centralnu banku FED...Ja mislim da je ona tridesetih godina proslog stoljeca na lukav nacin instalirana....
Pojednostavljeno, problem izgleda ovako:
Dakle FED ima kao jedina banka na svijetu pravo da tiska dolar...OK
I sad, posto niko nema dolara mora ih iznajmiti od FED, je li tako....
OK...recimo sada americka drustvo iznajmi 100 dolara od FED...mora jer FED ima monopol..OK
Medjutim, FED trazi da joj americka drustvo vrati sljedece godine 102 dolara...(samo dva posto kamate)...OK
I u tom grmu lezi zec!!! Kako ce americko drustvo vratiti 102 dolara kada je iznajmilo 100 a ona dva uopste ne egzistiraju :D
Dakle u najidealnijem slucaju da americko drustvo i moze da vrati tih 100 dolara, ona dva nece moci jer ne postoje....OK
Da bi americko drustvo vratilo i ona dva dolara vise, ono mora da IZNAJMI opet ta dva dolara od FED...koja upali masinu i tiska i kad ta dva dolara prolijedi americkom drustvu opet i na to uzima kamate....i tako krece spirala ropstva......

I sad ide najbolji i najperverzniji dio citave price: Americka FED je privatna banka... :D
Dakle senat je odobrio nekolicini mocnih ljudi da tiska novac...i oni to rade, a USA duguje...perverzno, zar ne...
Taj novac je izmisljen...
Evo malo komicara Beppe-a

ciji je fed??????
vade_mecum

#504 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vade_mecum »

JohnnyS wrote:Natjerat će nas izvanka ne da dirnemo osinje gnijezdo već da otvorimo usta i glavu zabijemo u njega.
ali ne prije nego sto sve rasprodamo i raskrcmimo jer da je drugacije odredjene stvari bi se uradile jos prije 5 godina
sportman1

#505 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sportman1 »

JohnnyS wrote:Socijalne mjere u BiH su upravo užasne i beskorisne. Milijun ljudi po ovom ili onom osnovu prima prosječno 30 maraka mjesečno (brojke su proizvoljne i samo radi davanja primjera da me netko ne bi pitao za izvor). Objektivno, oni od te siće nemaju ništa, a državu puno košta. Svrsishodnije bi bilo debelo srezati broj primatelja socijalne pomoći, ali tom broju koji prima povećati iznos.

koliko iznosi socijalna pomoc i ko ima pravo na nju?
Sinapsa

#506 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Sinapsa »

Fundamentalan problem sistema su kamate i kamate na kamate - o kakvom perfidnom cudovistu se radi najslikovitije moze prica o Josipovom feningu da predstavi.

(kako bi prica bila jasnija uzecemo umjesto feninga jedan Euro-cent)

Dakle prica ide ovako....

Pri rodjenju Isusa Hrista, Josip njegov otac, kao sto to svaki dobar otac radi, ode u banku "Judea" i otvori stednu knjizicu svom sinu Isusu.
Posto je dobro pregovarao, dogovori Josip dobre kamate za ustedjevinu sa bankarom i uplati tacno 1 cent na knjizicu.
Jbg. nije imao vise, siromastvo je vladalo...dakle 1 CENT.
I vrati se Josip kuci i polozi onu stednu knjizicu negdje u kucici i vremenom zaboravi.....Posle par godina niko vise nije znao gdje je ta stedna knjizica i zaboravi se to....Josip i Marija umru, Isus vaskrsne...
Nakon ca. dvije hiljade godina, arheolozi na iskopavanjima u Judei pod zemljom nadju ostatke rusevine kucice iz davnih vremena. Kopajuci tako nadju nekim cudom i tu stednu knjizicu...Bila je to senzacija i arheolozi onako ushiceni shvate da tadasnja banka "Judea" i danas egzistira.
Fino se spreme i pravac banka. Na salteru otvore onu stednu knjizicu sa uplacenim Euro-centom i zamole bankara da im izracuna danasnju visinu kapitala odnosno ustedjevine sa kamatama....

Racuna tako bankar, racuna i kad je izracuno, padne u nesvjest :D
Dakle, zelite li da procjenite ili izracunate svotu koja se nalazi na Isusovom racunu danas :D

Sta mislite, radi li se o hiljadama Eura, stotinama hiljada? Milionima Eura (gdje ce toliko biti, pa polozio je samo 1 cent)....

EVO CIFRE:
Nakon ca. dvije hiljade godina Isus posjeduje 259.000.000.000 (dvije stotine i pedeset milijardi!!) ne Eura, ne...

259.000.000.000 ZEMALJSKIH KUGLI OD CISTOG ZLATA (Jedna zemaljska kugla je mislim 159 triliona tona teska a aktuelni kurs zlata pogledajte pa cifru aktualizirajte)

E to je problem kamata na kamatu!!! To je glavni problem monetarnog sistema, jer novac u njemu generira drugi novac a da ne mrdne prstom
To je vjestacki sistem koji elite koriste da porobe svijet....shvatate li

Da se sad vratim na pricu i na sljedeci hipoteticki razvoj situacije:
recimo da se Josip vratio kuci i nije izgubio Isusovu stednu knjizicu. I tako je svake godine, posto je bila neimastina, odlazio do banke i uzimao svaki put pet posto kamate na kapital od tog jednog centa. Nakon njegove smrti je rodbina naslijedila tu knjizicu i nastavila da uredno svake, ali svake godine podize tu petopostotnu kamatu na 1 cent (to je 0,05 Cent). Sta mislite koliko kapitala je Josip za svog zivota zajedno sa nasljednicima sljedecih dvije hiljade godina podigao sa te stedne knjizice. Koliko su Isusu u tom slucaju kamate donijele?

1 Euro... :D (dakle 100 cent)

E to je razlika izmedju
1. Kamate ( 1 Euro dobitka na period od 2000 godina ) i
2. Kamate na kamatu ( 259 milijardi zemaljskih kugla od suhog zlata)

Grcki narod je sve odavno otplatio, on sada samo robuje ovom lihvarskom sistemu. Taj novac je izmisljen, njega niko nije prvo stvorio mukotrpnim radom pa ga onda pozajmio, on je stvoren u kompjuteru sa par klikova. I sada milioni Grka trebaju da tuguju radi toga. Dakle ljudima se unistava ono najvrijednije sto imaju - njihovi zivoti. A zasto? - Nizasto. Tu nit ima logike nit milosrdja.

Trojka je Grckoj u jeku krize sve ono nametnula sto su njemacki politicari, Merkel, Schäuble i ostala banda, okarakterisali kao najpogubniju ekonomsku mjeru - stednja u sred krize Zato je Njemacka sve uradila kako treba - zaduzivala se u jeku krize..dakle radila je totalno suprotno od onoga sto explicitno zahtjevaju od Grcke....Tsipras to zna, Varufakis to zna, Grci to znaju....ali ne znaju Nijemci pa pljuju po Grcima osokoljeni huskackim medijima koji Grke na sve moguce nacine pokusavaju difamirati.
Ti nitkovi su znali i znaju da je to za Grcku pogubno, svi relevantni ekonomski experti se hvataju za glavu kada cuju ono sto se od Grcke zahtijeva....SVI relevantni ljudi znaju o cemu se ovdje radi - Ti milijarderski paketi pomoci uopste ne opsluzuju Grcku! Skoro svaki pozajmljeni cent ide direktno u dzepove bjelosvjetskih privatnih banaka (NE drzavnih :D :D :D :D iako Grcka i drzavnim bankama duguje...ali dugove drzavnih banaka ce platiti njemacki poreznik, jel da :D ) Zna Merkelovka kome ce da uvali kocanj....Ovo sto se radi Grckoj ima samo za cilj da se privatni financijeri "odstete". A svi znaju da ce Grcka sa Eurom, koji je duplo ili vise jaci od onoga sto Grcka privreda treba i ima izuzetno negativan efekt na nju, krahirati.
GRCKA NE MOZE VRATITI DUGOVE, kao sto nece ni Hrvatska, ni Bosna, ni Njemacka, ni Austrija, ni Francuska....Grcka, otkako im je trojka nametnula mjere stednje ima DVADESET milijardi dugova vise. Tsipras skonto u cemu je problem i spasava svoj narod, a ovdje se prica o guzovaci, populizmu i lezihljebovima.
Last edited by Sinapsa on 28/06/2015 18:04, edited 1 time in total.
Challenger__

#507 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

:thumbup:
Sinapsa

#508 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Sinapsa »

Challenger__ wrote::thumbup:
Chelli, jel ovo meni :D
kamen spoticanja

#509 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by kamen spoticanja »

Hoces kazat,ovih dana rusi se jedan svjetski poredak
Challenger__

#510 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

Sinapsa wrote:
Natürlich.
madner

#511 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by madner »

Spirala "robstva" je zasluzna za ogroman skok zivotnog standarda u zadnjih 100 godina. Kamate su omogucile da produktivnih godina bude znatno vise od kriznih, kamate su finacirale infrastrukture zapadnih zemalja.
statixx

#512 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by statixx »

Sinapsa wrote:
statixx wrote:
Sinapsa wrote:Citam upravo knjigu njemackog experta za berzu Dirka Müllera "Showdown" , neki dan slusam Heiner Flassbeck-a (prominentni ekonomista, naucnik), slusam sta Noam Chomsky govori, citam i slusam sta najpoznatiji sociolog na njemackom govornom podrucju, Jean Ziegler, govori i pise.....Slusam mnoge druge experte, ljude koji se razumiju u svoj posao, kako im je ovo sto Grcka radi zapravo iskra nade za cijeli svijet u borbi protiv bankarske lihvarske elite koja je uspjela da porobi citav svijet bez ispaljenog metka stvarajuci novac iz nicega i pozajmljivajuci ga svim drzavama koje nemaju druge mogucnosti nego da se zaduzuju. A za to je opet kriv monetarni sistem koji je i napravljen tako da se svjetski dugovi ne mogu otplatiti i da samo konstantno rastu i da ce to kad tad citav svijet u ekonomski kolaps gurnuti....Jer se monetarni sistem bazira na kamatama, koje je u cjelini gledano nemoguce vratiti bez novog zaduzenja i da banke sa kamatom na kamatu, bez da mrdnu dupetom i sa par klikova na kompjuteru porobljavaju citavu planetgu, bogate se na racun ljudi i uzivaju parazitsku egzistenciju i da su sami sebi svrha, da kamatama na kamatu drze svijet za jaja....

I, onda dodjem ovdje na forum i cujem sve negativno o Grckoj (U cijoj ce se situaciji naci prije ili kasnije svi), uglavnom suprotne stavove od stavova ljudi koji se angazuju za bolji i pravedniji svijet....Kako tako razlicita percepcija....Da li je moguce da su mainstream-mediji svoj propagandni posao odradili dobro?
Pa nude li ikakvu alternativu? Kako bi oni recimo rjesili problem posudjivanja u kontekstu inflacije. Recimo da si ti meni posudio 100 KM prije 10 godina uz grace od 5 g. i period otplate 5 g. Danas ti ja vratim, bez ikakvih troskova, tih 100 KM (nesto kao bulet otplata). Koliko si ti zapravo na zijanu zbog uticaja inflacije. To je samo jedan rizik, a ima ih mnogo vise. Nije da branih lihvare, ali nije sve crno i bijelo.
Pa neki ekonomski naucnici i nazivaju ovaj monetarni sistem koji bazira na dugovima glavnim generatorom zla i nejednakosti na svijetu i bave razvojem novih monetarnih sistema koji ce napustiti ovaj lihvarski kamatni sistem. Kamatni sistem je vjestacki sistem a ne prirodni zakon. Silvio Gesell je ja mislim prvi koji je koji je davno opisao neophodnost i izgled jednog alternativnog sistema. Pocetkom dvadesetog vijeka je po tom Silvijevom sistemu napravljen experiment kao svjetski presedan u malom tirolskom gradu Wörgl (Taj experiment je u historiju usao kao "Cudo od Wörgla", inace Wörgl je svjetski centar firme Swarovski). Wörgl je 1932 bio jedan gradic u katastrofalnom privrednom stanju. Inspirisani Gesellovim Freigeld - sistemom im je dozvoljen jedan 14-mjesecni experiment koji je izazvao ekonomski bum u gradu. Experiment je stopirala austrijska centralna banka 1933. sudskim postupkom. :D
Nedavno slusam Andreasa Popp-a koji radi na razvoju pravednijeg monetarnog sistema http://www.wissensmanufaktur.net/ , ljudi iz javnog zivota na njemackom govornom podrucju su prepoznali u kojem grmu lezi zec i pozivaju na stvaranje bezkamatnog monetarnog sistema kao jedinu pravednu mogucnost za razvoj drzava i nepadanja u zamku bankarskog ropstva i pozivaju na lisenje moci neoliberalne nemani i spekulanata kojima su Margaret Thatcher, a nakon toga i Regan mislim pocetkom osamdesetih, skinuli okove. (Tada su banke imale pozitivnu drustvenu i privrednu ulogu, a ne obrnuto kao sto je to danas, da drustvo i privreda opsluzuju banke)...
Citav problem monetarnog sistema izgleda ovako....Npr. uzmimo americku centralnu banku FED...Ja mislim da je ona tridesetih godina proslog stoljeca na lukav nacin instalirana....
Pojednostavljeno, problem izgleda ovako:
Dakle FED ima kao jedina banka na svijetu pravo da tiska dolar...OK
I sad, posto niko nema dolara mora ih iznajmiti od FED, je li tako....
OK...recimo sada americka drustvo iznajmi 100 dolara od FED...mora jer FED ima monopol..OK
Medjutim, FED trazi da joj americka drustvo vrati sljedece godine 102 dolara...(samo dva posto kamate)...OK
I u tom grmu lezi zec!!! Kako ce americko drustvo vratiti 102 dolara kada je iznajmilo 100 a ona dva uopste ne egzistiraju :D
Dakle u najidealnijem slucaju da americko drustvo i moze da vrati tih 100 dolara, ona dva nece moci jer ne postoje....OK
Da bi americko drustvo vratilo i ona dva dolara vise, ono mora da IZNAJMI opet ta dva dolara od FED...koja upali masinu i tiska i kad ta dva dolara prolijedi americkom drustvu opet i na to uzima kamate....i tako krece spirala ropstva......

I sad ide najbolji i najperverzniji dio citave price: Americka FED je privatna banka... :D
Dakle senat je odobrio nekolicini mocnih ljudi da tiska novac...i oni to rade, a USA duguje...perverzno, zar ne...
Taj novac je izmisljen...
Evo malo komicara Beppe-a
ode ti odmah na nedisciplinovani fed. :mrgreen: ECB nema bas jednaku politiku. Po nekom pravilu ako tih 100 usd investiras npr. U proizvodnju mozes ostvariti profit i vratiti 102. Ovih 2 usd drzava printa na osnovu povecanja BDP usljed tvoje proizvodnje.
Sinapsa

#513 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Sinapsa »

Challenger__ wrote:
Sinapsa wrote:
Natürlich.
Hvala :kakoste:
PS. Prosle godine ja sa tobom pricah na onoj temi o Carlo Broschi-u (Farinelli)...pa nestadoh sa teme bestraga radi obaveza. Jbg izvini - Ali Farinelli odlican, hvala za tip.
Challenger__

#514 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

Sinapsa wrote:Hvala :kakoste:
PS. Prosle godine ja sa tobom pricah na onoj temi o Carlo Broschi-u (Farinelli)...pa nestadoh sa teme bestraga radi obaveza. Jbg izvini - Ali Farinelli odlican, hvala za tip.
Nema na čemu, hvala tebi na strpljenju u naporima da objasniš pozadinu i suštinu ove drame. Ona je, na koncu i stvar estetike (ljepota i istina vs laž i rugoba).

:thumbup: za malog ljepotana iz dijaspore!
Sinapsa

#515 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Sinapsa »

madner wrote:Spirala "robstva" je zasluzna za ogroman skok zivotnog standarda u zadnjih 100 godina. Kamate su omogucile da produktivnih godina bude znatno vise od kriznih, kamate su finacirale infrastrukture zapadnih zemalja.
Mislim da se Obama, ne provjerava mi se, aktuelno svake godine zaduzava sa 700 Millijardi dolara (Kada je postao predsjednik imali 15 biliona (evropskih biliona) dolara duga) Danas imaju znatno vece dugove po glavi od Grcke a sutra jos vece. Americki dugovi explodiraju. Oni se svake godine zaduze ko Grcka, Portugal i Spanija za 50 godina...

Americki turbo kapitalizam je zavrsna faza kapitalizma, oni su gotovi i nece jos dugo trajati, ako nista se ne promjeni, do kolapsa sistema.
Kapitalizam se nece moci iznutra reformirati. Ljudi ce ga, kada im bude dovoljno lose odbaciti.
Njihovo drustvo je totalno nesolidarno, covjek se od covjeka odrodio, samo konkurencija, samo krvolocna borba da nadjebes komsiju, promidzbena industrija je prepoznala zavist kao motor privrede. 50 miliona amerikanaca (nadam se da sam tacno cuo) mora da prihvati ponudu narodnih kuhinja.
TTIP ce nam sada vjerovatno omoguciti export tog american drima u evropu....al´to su zadnji trzaji tog sistema
Nakon toga dolazi kolaps, onda ce biti par godina gutavo dok ne dodje oporavak...
Sinapsa

#516 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Sinapsa »

Challenger__ wrote:
Sinapsa wrote:Hvala :kakoste:
Nema na čemu, hvala tebi na strpljenju u naporima da objasniš pozadinu i suštinu ove drame. Ona je, na koncu i stvar estetike (ljepota i istina vs laž i rugoba).

:thumbup: za malog ljepotana iz dijaspore!
Eee hvala, jos mi je na avataru... :thumbup:
madner

#517 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by madner »

USA je nakon WW2 imala veci dug nego danas u %.

Dug, pogotovo apsolutni iznos je potpuno nebitna podatak. Bitan je deficit. Ako sistem krahira, ove zemlje treceg svijeta nece nikad napraviti skok u prvu ligu.
vade_mecum

#518 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vade_mecum »

banke u grckoj ostaju zatvorene sutra (zvanicno), a more bit do nedelje kada je referendum (nezvanicno).
Gojeni H

#519 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Gojeni H »

Alfons Kauders wrote:
dale cooper wrote:
JThomas wrote:bih se zadužuje zato što troši više para nego što zarađuje. to je tako jednostavno. jeste cilj lihvara da te imaju, to nije sporno. ali te ne mogu natjerati da igraš igru ako nećeš.
To je neosporno, i kad su u pitanju balkanske države tu je riječ o čistoj nesposobnosti i nedostatku vizije kod
političara sa ovih prostora + lopovskog mentaliteta. Koji će nam na kraju doći glave.
Nazalost nije samo do politicara, puno je i do naroda, odnosno naseg lopovskog mentaliteta. Stiscu supak, a da im je da udje.

Nemoj rezati plate, nemoj raditi reviziju beneficija, nemoj smanjivati nista, ne kreci od mene... A onda kad se mora zaduziti da se sve namiri - kmechanje po cijeli dan.
Gojeni H

#520 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Gojeni H »

Haris.ba wrote:
dale cooper wrote:Može li mi neko objasniti zašto je Obama 2009 pokrenuo famozni bailout propalih Američkih banaka
koji je u cijelosti išao na teret Američkih poreznih obveznika, a Grčkoj se nešto slično ne nudi?
Ne da Grčka to zaslužuje naravno. Ali zašto dvostruki standardi za gomilu bankara koji su se svojim
lošim špekulantskim poslovima doveli do propasti i usput ugrozili čitavu svjetsku ekonomiju, a
zašto ne za Grčku?
Pa odgovorio si sam sebi. Obama je spašavao američke banke na teret američkih poreznih obveznika (ima li kakve veze to sa njegovim savjetnicima i brukom lobista koji i jesu imali pozicije u bankama i fondovima koji su čučnuli).

Mene nervira kako mnogi u BiH ne vide šta se dešava u Grčkoj, osim pežorativnih trenutaka tipa 25 eura za zagrijavanje službenog automobila. To su samo posljedice, a ne uzroci. Uzroci su isti ko kod nas. Grčka je ogledalo naše budućnosti. Život na veresiju je lijep, dok mu ne dođe kraj.

Nedavno u Tuzli protesti srednjoškolskih profesora - što djeca neće u škole gdje su oni profesori, hoće u medicinsku. Isto nadrealisti, Monti Pajton.
Premijer entiteta prodaje telekom da napravi dva tunela na autoputu.
Predstavnik penzionera počne priču o obaveznom povećanju penzija, i na kraju je završi sa molbom vlastima da makar malo redovnije isplaćuje penzije.
Radnici Dite iz očaja poslije 30 godina uvode samoupravljanje u firmu. A 20 kilometara niže radnici Koksare krenu od zahtjeva da se riješi namjerno stvaranje duga od stotinjak miliončića maraka, a zadovolje se sa 2KM više toplog obroka.
Sve su ovo posljedice.

Uzroci su neprihvaćanje odgovornosti za svoje izbore. Mišljenje da će neko drugi doći i riješiti probleme. Grcima su opravdanja bila da su geopolitički važna zemlja (više nisu ko prije), da su vrh u brodogradnji (potopili ih Kinezi cijenom), da će turizam donositi više para nego što se može potrošiti.

Džaba pisati.

Odlicno napisano. Imam svoje objasnjenje - ljudi vole da zive u zemlji dembeliji, u ludilu.
"Logika" je ... Jasno je da treba praviti rezove, ali bez mene. A kad dodje moje dijete na red, poslacu ga u inostranstvo , pa nek' se preostali kokuzi izvlace iz govana. Nije mentalitet merhmetlija, vec je mentalitet sebicnjaka.

Edit: A, ja ... zaboli me za Grckom.
artime

#522 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by artime »

Ima tu svega. Ali kako i u ime koga donositi odluke za zaduzivanje. Glavni problem je monitarni sistem.
On se MORA promjeniti. Pa da smo ko Svica, i dalje bi se zaduzivali a na osnovu cega? Na osnovu sistema koji tako funkcionise. Ovo je ludilo sto je u Americi. Pa oni nemaju prava na zdravstvo. Ne mozes da si pita, da se lijecis ako nemas para. Ali zato kada se spomene komunizam ili socijalizam, onda se sablaznjavaju momentalno kao da si djavola spomenuo.
I ne moze nas zadesiti Grcka, sta vam je? Prvo nismo drzava njihovog kalibra, ako ijedna ima identicna drzava. Nismo nikada bili u EU, nemamo iste zakone na snazi, nismo ni blizu njihove drzavne strukture, ma nista se ne moze porediti sa nama, osim sto smo mediteranski ljudi.
Alfons Kauders

#523 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Alfons Kauders »

vade_mecum wrote:
Alfons Kauders wrote:
Zasto bi izgubili svoju ustedjevinu?
zato sto je pitanje hoce li se banke sutra otvoriti i hoce li biti otvorene do 5 jula kada je referendum, hoce li moci biti likvidne poslije 30. juna jer je evidentno da im fali svjezeg kapitala (sto bi chenga rekao :D ) i sta ce se desiti uopste poslije referenduma.

ljudi dizu sve sto imaju sa tekucih racuna ali za ustedjevinu ne mozes otici jednostavno na bankomat.

uostalom, ako te zanima guardian ima dobar live feed http://www.theguardian.com/business/liv ... ilout-live
Pa imaju referendum - ako glasaju da izgube, sta hoce? I jare i pare?

Kurca graha.

Ili neka servisiraju dug (koji su sami napravili), ili neka snose posljedice. Zasto bi sad ostatak kontinenta placao ceh?
Alfons Kauders

#524 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Alfons Kauders »

Sinapsa wrote:
madner wrote:Spirala "robstva" je zasluzna za ogroman skok zivotnog standarda u zadnjih 100 godina. Kamate su omogucile da produktivnih godina bude znatno vise od kriznih, kamate su finacirale infrastrukture zapadnih zemalja.
Mislim da se Obama, ne provjerava mi se, aktuelno svake godine zaduzava sa 700 Millijardi dolara (Kada je postao predsjednik imali 15 biliona (evropskih biliona) dolara duga) Danas imaju znatno vece dugove po glavi od Grcke a sutra jos vece. Americki dugovi explodiraju. Oni se svake godine zaduze ko Grcka, Portugal i Spanija za 50 godina...

Americki turbo kapitalizam je zavrsna faza kapitalizma, oni su gotovi i nece jos dugo trajati, ako nista se ne promjeni, do kolapsa sistema.
Kapitalizam se nece moci iznutra reformirati. Ljudi ce ga, kada im bude dovoljno lose odbaciti.
Njihovo drustvo je totalno nesolidarno, covjek se od covjeka odrodio, samo konkurencija, samo krvolocna borba da nadjebes komsiju, promidzbena industrija je prepoznala zavist kao motor privrede. 50 miliona amerikanaca (nadam se da sam tacno cuo) mora da prihvati ponudu narodnih kuhinja.
TTIP ce nam sada vjerovatno omoguciti export tog american drima u evropu....al´to su zadnji trzaji tog sistema
Nakon toga dolazi kolaps, onda ce biti par godina gutavo dok ne dodje oporavak...
Sistem ne valja, to je svima jasno, ali to nije tema danasnje emisije. Imas dosta tema gdje bi ta prica bila prikladnija. Ovdje je rijec od Grckoj, a tu je problem dosta jednostavniji, bez filozofiranja.

Hajmo ga prebaciti na domaci teren, na ex-Yu prostor. Slovenac digne kredit da pokrene obrt, inzinjer masinstva, radio u Gorenju, pocne raditi kuhinje po mjeri i napravi uspjesan pogon s petnaestak radnika. Onda kupi kucu kod Dubrovnika, a tu ga vidi Makedonac koji kaze "i tata bi sine"

I onda Makedonac pokusa preslikati taj model na svoje domacinstvo, koje se bavi poljoprivredom. Fino krene, zaposli ljude, prosiri se, ali ne krene tako dobro. Onda losa zetva, pa druga, pa banka digne kamatu jer nije pazljivo citao ugovor, pa onda se i domaci radnici pohase jer vide da ulazi lova u drzavu, pa vise nisu jeftini kao sto je ovaj racunao da ce biti, jer bi da zive kao radnici kod Slovenca s pocetka price.

Isti model, nije covjek pogrijesio, al su ga sjebale okolnosti. Druga djelatnost, drugi problemi.

A kod Grka jos treba na taj primjer dodati da bi tog farmera potkradali radnici koji bi svaku zetvu prijetili strajkom, da mu je zena zavrtala pare koje su trebale ici za kredit, da mu je kcerka napravila teniske terene da se kurci u mjestu, mada niko ne igra tenis, i da mu je sin iz njemacke narucio 20 poluautomatskih lovackih pusaka jer se boji Turaka, ovaj Albanaca.

Grcki problem nema veze s monetarnom i ekonomskom politikom.
limeni

#525 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by limeni »

- grci desetine godina zive daleko iznad svojih mogucnosti zaduzili se svakome
- evropa prije 5-6 godina rekla dosta i vracajte pare ili barem da budete na "nuli"
- grci poceli sa mjerama stednje
- narod izrevoltiran skida vladu i bira syrizu na celu sa tsiprasom i varufakisom
- tsipras provocira evropu jer zna da je ovima zao ako grcka ne bude vracala pare i da ce tesko pustit grke da odu iz eu
- evropa zavrce pipu i konta ko vas hebe ako necete da stedite
- grcka propada nema za plate i penzije, narod izrevoltiran skida vladu i bira one koji ce se dogovarati sa eu
- eu se dogovora konacno sa novom vladom i grcima je bolje stediti nego ostati skroz sami bez pomoci

Jest ga vala Tsipras ucinio za "tri dana" :-)
Post Reply