madner wrote:Jah, nije im se moglo vise dati.
Republjika se mogla dati.
Pa moglo je i sta onda, medjutim kakva je razlika bila izmeju tadsnje AP i republike, onako objektivno, svi politicki organi, vlada, skupstina, predsjednik, policija, galsu u predsjednistvu SFRJ, eto samo se ne mozes otcijepiti.
madner wrote:No to na stranu, Kosovo je od Srbije tretirano kao kolonija.
Ovo je apsolutno netacno ako govorimo o SFRJ, sto je sada tema.
madner wrote:Daleko daleko najnizi standard zivota u exJu, koji se upravo Srbima odbio od glavu. Migracija Srba + visok natalitet.
Prvo standard uopste nije bio tako nizak, Pristina je izgradjena kao i svaki drugi centar, Federacija je dnevno slala milion dolara ekonomske pomoci, mozda je trebalo da se salje deset miliona dnevno.
Sto se tice nekog ekonomskog aspekta Kosovari nisu imali niti jedan objektivan razlog za bilo kakvu pobunu, pa Slovenci su se bunili sto salju pare tamo.
Generalno razvoj Kosova u vrijeme SFRJ ce se tesko prestici u buducnosti.
detroit-mercy wrote:Wrong, Kosovo je samo dodalo malo ulja na vatru pravi odgovor lezi na relaciji S-H

.
Pa i ja sam rekao da je Kosovo iskoristeno u medjusobnom obracunu S-H nacionalista, ali je to i pored toga bio konstantan problem, kako god okrenes.
detroit-mercy wrote:I naravno opet da podvuce on sto je Nosara vec rekao, Jugoslovenstvo se nije primilo

.
ja bih rekao da se bilo primilo i onda nestalo dolaskom nove vlasti, civilizacijski retrogradne, religijski zatucane, desilo se nesto sto se moze porediti sa sovjetskom revolucijom, kako promjena vlasti unisti perspektivu ljudi koji zive u tim drzavama.
detroit-mercy wrote:Btw, na ovom forumu se diskutuje o proslom ratu pa se ne moze postici konsenzus o istom, jedni tvrde agresija, drugi gradjanski, treci mijesaju Zapad i da ne nabrajam. Mi nemamo konsenzusa o osnovnim stvarima iz istorije, kao postici o necemu drugom.
Odlicno zapazanje, imas sada drzavu gdje djeca uce razlicite historije, pa dje to ima
Cini mi se da takvih problema nije bilo u SFRJ.