Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
- bach
#501 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Kada bi neki austrijski političar rekao "Za mene je pitanje Južnog Titola gotova stvar" - taj bi završio karijeru za sva vremena.
- Challenger__
#502 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Da, ali ovo je BiH, a BiH prioritete određuje američka ambasada, a Ljeljko je njihov omiljeni mediokritet i telal.bach wrote:Kada bi neki austrijski političar rekao "Za mene je pitanje Južnog Titola gotova stvar" - taj bi završio karijeru za sva vremena.
Last edited by Challenger__ on 05/01/2015 22:17, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#503 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
SDS i PDP su rekli da su spremni da se razmotri to pitanje. (Ovaj dio o pripadanju RS-u treba, dakako, ignorisati, jer Sutorina nije bila predmet pregovora u Dejtonu, i samim tim ne može biti predmetom njegove primjene. Osim toga, to bi poremetilo 51 %, 49 % pravilo) Nevjerovatno da se jedna pro-bosanska partija za koju sam i sam glasao, ovako ignorantski odnosi spram jednog pitanja koje je itekako otvoreno i kod kojeg imamo međunarodno pravo na svojoj strani.
- Challenger__
#504 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Koja si ti naiva, Leclerc.
- bach
#505 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Code: Select all
Nek nam vrate Sutorinu, Haseta Brus Li ja,
A eno im Maglić, Vučevo, atomska i cija...
I Željko Komšić, nek ga vode sebi...
- Arsenal Royal
#506 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Meni je veći šok da je taj isti Komšić među prvim podnosio incijativu da se Sutorina vrati, kada je prvi put bio izabran za predsjednika. Mislim hebo lud zbunjenogIt_is_a_Leclerc wrote:SDS i PDP su rekli da su spremni da se razmotri to pitanje. (Ovaj dio o pripadanju RS-u treba, dakako, ignorisati, jer Sutorina nije bila predmet pregovora u Dejtonu, i samim tim ne može biti predmetom njegove primjene. Osim toga, to bi poremetilo 51 %, 49 % pravilo) Nevjerovatno da se jedna pro-bosanska partija za koju sam i sam glasao, ovako ignorantski odnosi spram jednog pitanja koje je itekako otvoreno i kod kojeg imamo međunarodno pravo na svojoj strani.
- cyprus
#507 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Nije zgoreg ponovljat ovo što napisah ranije svako par stranica... Možda neko i pročita
cyprus wrote:Zato što ne postoji način na koji mi možemo vratiti Sutorinu... Ne vidim način na koji bi Crna Gora pristala da je vrati, niti postoji mehanizam koji je može natjerati na takvo nešto... Čak i da stvar dođe do međunarodnog suda i da taj sud presudi u našu korist, opet taj sud nema mehanizme da natjera Crnu Goru da ispoštuje presudu...
Druga stvar je što bi nam argumenti pred tim sudom bili klimavi... OK, mi kao argumente imamo odluku Berlinskog kongresa i neispoštovanu proceduru u bivšoj državi pri transferu Sutorine iz jedne republike u drugu, ali Crnogorci na svojoj strani imaju:
a) uti possidetis
b) argument efektivne kontrole
c) činjenicu da je mnogo vremena prošlo, a BiH nikada nije uputila zahtjev za vraćanje ovog teritorija
d) vjerovatno volju lokalnog stanovništva
Dakle, bojim se da susjedna država ima jače argumente, a teško da primjena sile dolazi u obzir... I još bih ukazao na četiri problema čak i da se desi MIRACLE pa Crnogorci odustanu od Sutorine, a to su:
a) nepraktična činjenica da se Sutorini ne može pristupiti putem koji bi isključivo vodio kroz teritoriju BiH, nego bi se moralo ići prvo na Herceg Novi i Igalo, dakle, granica bi se neminovno morala proći dvaput da bi se došlo do Sutorine
b) obala u Sutorini je prilično neatraktivna, a Neum je za nju Azurna obala, tako da je sva priča o nekoj silnoj ekonomsko-turističkoj valorizaciji žestoka šuplja
c) ni iz Sutorine se ne može direktno pristupiti otvorenom moru, jer ona izlazi u Bokokotorski zaljev, čiji ulaz zatvaraju teritorijalne vode Hrvatske i Crne Gore, između kojih se pritom vodi spor oko Prevlake (koji će istina vjerovatno skoro biti rješen)
d) vrlo je izgledno da bi Sutorina unijela više problema nego koristi u BiH, naravno zbog kompleksnog političkog uređenja države, te prilično izgledno izostanka dogovora o tome kojem će entitetu pripasti
Eto, gledao sam da budem što sveobuhvatniji, a istovremeno i vrlo kratak i jasan... Nadam se da je sada jasnije zašto je ovo šuplja na šupljima...
-
muzicar_iz_parka
#508 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Šta god bilo koji austrijski političar da kaže, to ne mjenja činjenicu u kojoj državi se nalazi Južni Tirol, zar ne?bach wrote:Kada bi neki austrijski političar rekao "Za mene je pitanje Južnog Titola gotova stvar" - taj bi završio karijeru za sva vremena.
-
kox
#509 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Uopšte nije zgoreg.cyprus wrote:Nije zgoreg ponovljat ovo što napisah ranije svako par stranica... Možda neko i pročita![]()
cyprus wrote:Zato što ne postoji način na koji mi možemo vratiti Sutorinu... Ne vidim način na koji bi Crna Gora pristala da je vrati, niti postoji mehanizam koji je može natjerati na takvo nešto... Čak i da stvar dođe do međunarodnog suda i da taj sud presudi u našu korist, opet taj sud nema mehanizme da natjera Crnu Goru da ispoštuje presudu...
Druga stvar je što bi nam argumenti pred tim sudom bili klimavi... OK, mi kao argumente imamo odluku Berlinskog kongresa i neispoštovanu proceduru u bivšoj državi pri transferu Sutorine iz jedne republike u drugu, ali Crnogorci na svojoj strani imaju:
a) uti possidetis
c) činjenicu da je mnogo vremena prošlo, a BiH nikada nije uputila zahtjev za vraćanje ovog teritorija
Dakle, bojim se da susjedna država ima jače argumente, a teško da primjena sile dolazi u obzir... I još bih ukazao na četiri problema čak i da se desi MIRACLE pa Crnogorci odustanu od Sutorine, a to su:
a) nepraktična činjenica da se Sutorini ne može pristupiti putem koji bi isključivo vodio kroz teritoriju BiH, nego bi se moralo ići prvo na Herceg Novi i Igalo, dakle, granica bi se neminovno morala proći dvaput da bi se došlo do Sutorine
b) obala u Sutorini je prilično neatraktivna, a Neum je za nju Azurna obala, tako da je sva priča o nekoj silnoj ekonomsko-turističkoj valorizaciji žestoka šuplja
c) ni iz Sutorine se ne može direktno pristupiti otvorenom moru, jer ona izlazi u Bokokotorski zaljev, čiji ulaz zatvaraju teritorijalne vode Hrvatske i Crne Gore, između kojih se pritom vodi spor oko Prevlake (koji će istina vjerovatno skoro biti rješen)
d) vrlo je izgledno da bi Sutorina unijela više problema nego koristi u BiH, naravno zbog kompleksnog političkog uređenja države, te prilično izgledno izostanka dogovora o tome kojem će entitetu pripasti
Eto, gledao sam da budem što sveobuhvatniji, a istovremeno i vrlo kratak i jasan... Nadam se da je sada jasnije zašto je ovo šuplja na šupljima...
- cyprus
#510 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Zar? Austrija koliko znam ne potražuje više Južni Tirol... Potražih potrcu na wikipediji, a tamo nađoh ovo:bach wrote:Kada bi neki austrijski političar rekao "Za mene je pitanje Južnog Titola gotova stvar" - taj bi završio karijeru za sva vremena.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of ... _agreement
Znam da se povremeno još varniči oko toga, ali daleko od toga da Austrija ne priznaje suverenitet Italije nad tim područjem... Bar koliko ja znam... A moram priznat da ne znam puno o unutrašnjim političkim prilikama u Austriji...After a debate in Parliament, Vienna declared the dispute closed. On June 18, 1992 the release was signed by Italy and Austria in New York, in front of the United Nations building.
- zgembomaratonac
#511 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Tako je bilo i oko etničkog popisa. Željko Komšić je prvi na svom blogu izjavio da to "nije problem" iako Eurostat od BiH nikad nije tražio etničko izjašnjavanje građana (jedino na Balkanu građani mogu birati "nacionalnost"). Nakon ljiljana su popustili i Tihićevi volovi.It_is_a_Leclerc wrote:Nevjerovatno da se jedna pro-bosanska partija za koju sam i sam glasao, ovako ignorantski odnosi spram jednog pitanja koje je itekako otvoreno i kod kojeg imamo međunarodno pravo na svojoj strani.
- It_is_a_Leclerc
#512 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Naši su argumenti "klimavi", a crnogorski su - "To je nama Đuro Pucar Stari dao kad se jednom napio". - "A gdje to piše *", "Pa ne piše nigdje. Radi se o USMENOM dogovoru".
-
Mr Majestic
#513 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Toliko mi se svidjaju tvoji razlozi koje si naveocyprus wrote:Nije zgoreg ponovljat ovo što napisah ranije svako par stranica... Možda neko i pročita![]()
a) uti possidetis
- Arsenal Royal
#514 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Mislim ovo je nenadjebivo... ovo mi je najdraži ovaj pod d). Udarni argument CG timacyprus wrote: d) vjerovatno volju lokalnog stanovništva
- cyprus
#515 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
@Leclerc - rekoh ti da su naši argumenti klimaviji od crnogorskih... navedoh koja četiri njihova arugmenta teško da možemo osporit...
@Mr Majectic - WTF?
@Arsenal Royal - to pod d) nije udarni argument... Udarna su prva tri... Taj pod d) je začin...
@Mr Majectic - WTF?
@Arsenal Royal - to pod d) nije udarni argument... Udarna su prva tri... Taj pod d) je začin...
- It_is_a_Leclerc
#516 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Stanovnici Sutorine se uglavnom nacionalno izjašnjavaju kao Hercegovci.
- Hajvan
#517 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
sajprus, 'pravednik' -uvek na strani kotra Baznije!
štoli?
šalim se naravno.
sve i da sutorina ne pripada bosni, politički je poželjno izazvati krizu ukoliko je to potrebno- jel te?
štoli?
šalim se naravno.
sve i da sutorina ne pripada bosni, politički je poželjno izazvati krizu ukoliko je to potrebno- jel te?
- cyprus
#518 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Hm, nisam upoznat sa tom informacijom... Ima li neki dokaz? Dostupni podaci sa popisa govore drugačije...It_is_a_Leclerc wrote:Stanovnici Sutorine se uglavnom nacionalno izjašnjavaju kao Hercegovci.
- spreca
#519 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Kad raja nemoze da
onda idu u lov i ribolov......a vi Sutorinu
.........kad prvo izmedju sebe rijesimo kome ce pripasti Sutorina onda mozda mozemo da pocnemo nesto raditi na tom pitanju.....inace sto se mene tice pisam se na sutorinu
- sinuhe
#520 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Sutorina iz vedra neba. Otkud ova priča

- JohnnyS
#521 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
I zamisli da se pripoji Sutorina, odmah bi se našlo metar idiota kojima vrvi i forum da im objasni da oni nisu Hercegovci nego Bosanci.It_is_a_Leclerc wrote:Stanovnici Sutorine se uglavnom nacionalno izjašnjavaju kao Hercegovci.
Inače, preporučam po uzoru na Izabrani narod da uvedemo pozdrav "Dogodine u Sutorini"
- It_is_a_Leclerc
#522 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Bio je prilog Sinana Šarića na FTV-u prije možda godinu, godinu i pol dana. Sjećam se nekog čovjeka ispred kafića koji govori kako se oni tu većinom izjašnjavaju kao Hercegovci, a naglasak je tu negdje, sa trebinjskim i istočnohercegovačkim, dijalektom.cyprus wrote:Hm, nisam upoznat sa tom informacijom... Ima li neki dokaz? Dostupni podaci sa popisa govore drugačije...It_is_a_Leclerc wrote:Stanovnici Sutorine se uglavnom nacionalno izjašnjavaju kao Hercegovci.
-
__Phoenix__
#523 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Sutorina će biti RS.
- It_is_a_Leclerc
#524 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ne može biti, jer Sutorina nije bila predmetom dejtonskih pregovora i kao takva ne podliježe njegovoj primjeni. Ona može biti dio RS-a jedino ako se Dejton "raspakuje" i ako se, u cilju ispunjenja osnovnog uslova - od podjeli teritorije u omjeru 51-49, FBIH ustupi dio teritorije RS-a jednako značajan i jednako vrijedan, što bi otprilike mogao biti prostor oko Srebrenice i Bratunca, što nije realno.
Sutorina, u slučaju da za nekih 20-ak godina imamo pozitivnu arbitražnu ili međudržavnu agendu, jedino može biti distrikt.
Sutorina, u slučaju da za nekih 20-ak godina imamo pozitivnu arbitražnu ili međudržavnu agendu, jedino može biti distrikt.
-
__Phoenix__
#525 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Samo parafraziram ono što su rekli zastupnici iz RS-a prošle sedmice kad su imali sjednicu parlamenta, da nema interesa bilo bi to skinuto s dnevnog reda davno...