krosnja wrote:salvatore paradise wrote:Ma samo pucaj... Gdje god vidis park, igraliste, setaliste, ma bilo sta, ti dzamiju posadi. Jos nam je jedino preostalo da molimo boga da dodjemo pameti...
neki su nedavno govorili: ma samo pucaj, udri brate ne žali granate, gdje god vidiš džamiju ti je sruši, zapali, sravni, munare lomi i tu travu posadi da park bude, igralište, parikng za auta, deponija smeća, ili najbolje ako može crkva.
ja ko Turci po crkvama kad su dosli u BiH!!!! Prvo ti se trebas malo edukovati a ne lupetati o kapelama, spomenicima, dzamijama itd itd.
1. Kapela je termin koji se koristi za manju crkvenu građevinu, obično ovisnu o nekoj većoj župnoj crkvi. Kapela može biti samostojeća građevina, ali je češće dio većeg objekta poput velike crkve, palače, groblja, bolnice, zatvora ili škole
ako je ovo kapela ja sam onda kapelan te kapele. Googlaj malo istoriju/povijest a nemoj citati novinske i TV izvjestaje.
Drugo sto se tice spomenika Papi samo onaj ko je citav rat proveo u BiH zna sta je znacila njegova podrska pa kasnije i njegova posjeta jer to je bio covjek mira koji je nasoj zemlji i te kako pomogao svojom podrskom, a njegova se i te kako pikala u cijelom svijetu. da Vatiikan nije priznao BiH veliko je pitanje kako bi se katolicki zapad ponasao prema BiH. Ne kazem da su se i ovako nesto polomili ali ima drzava koje zaista jesu. Taj Papa je zaista bio veliki covjek kojeg je postovao i priznavao citav svijet i sve vjere. Ali to ne moze znati neko ko se tada mozda nije ni rodio ili je bio u pelenama.
Sto se tice dzamije, crkve ili neke druge bogomolje ako je to zaista za potrebe vjernika koji tamo zive onda meni ne smeta samo ne zaboravi da u nasoj zemlji ispod svakog temelja se moze naci neki drugi temelj ako razumijes sta hocu da ti kazem. Kao sto sam ti naveo crkva u bosni srebrenoj je postojala jos u 13 vijeku dakle dva vijeka prije nego sto su Turci dosli na ove prostore i prosirili islam. I kao sto je ovdje pokazao jedan forumas poruslili crkava i crkava ali su tu u Bosni Srebrenoj ostavili jer su je drzali franjevci. Ne mozemo istoriju/povijest tumaciti od kada nam odgovara kao sto to mnogi vole raditi. I cisto da znas Neum nisu zauzeli Turci nego su ga dobili sporazumom sa Dubrovackom republikom koja je htjela da bude odvojena od Mletacke republike 1699 godine i Turci su ga par puta dobijali i vracali u sukobima sa Mletackom republikom. U biti to je bilo utvrdjenje a ne grad koji u svom sklopu imao i manju dzamiju. Dakle tu dzamiju nisu napravili bosanski muslimani ili danasnji Bosnjaci nego Turci. 1878 godine taj dio je pripao Austrougarskoj i cisto sumnjam da je ta dzamija ostala. Ova zemlja bosanska krije mnogo toga i ako pocnemo otkopavati temelje i na tim temeljima graditi ono sto je nekad bilo mislim da bi bilo dosta slucajeva gdje bi imali "bogomolju na bogomolji".