Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Connaisseur Karlin wrote:
Napisao si da je uvredljiv termin Muhamedanac,a pretposatvila sam da znas odgovor,i naravno,nije uslov da moras biti musliman.
Pozdrav
Pa termin ti nije dobar, los je cak i u sali ak je bila to sala uopste.
Mnogim Muslimanima je uvredljiv Mnogim ne.
Cak je uvredljiv i Ljudima Muslimanskog porijekla koji su Ateisti, Agnostici, Tradicionalisti itd.
Mene ne vrijedza al nisam bas ni ravnodusan na ovaj komentar.
Al taki ste vecina vas.
Pogotovo koji ste iskljucivi.
Termin je skovan od strane evriopskih hriscana u 15 vijeku!
Termin muhamedan/ac je koristen,na Balkanu, u popisu stanovnistva krajem 19 vijeka,a vjerovatno je uvredljiv muslimanima jer aludira da su muslimani sljedbenici Muhameda,poput hriscana.Termin musliman,znaci,slijediti Boga,sto opet nije iskljucivo rezervisano za pripadnike jedne religije. Ocevidno postoje nepravilnosti u upotrebi raznih termina,ali se mogu prihvatiti.
Pisem u svoje ime,ne u ime neke grupe ili u ime iskljucivosti.! Ne razumijem,ko sam pdo "vi" u tvom postu?
Connaisseur Karlin wrote:
Napisao si da je uvredljiv termin Muhamedanac,a pretposatvila sam da znas odgovor,i naravno,nije uslov da moras biti musliman.
Pozdrav
Cak je uvredljiv i Ljudima Muslimanskog porijekla koji su Ateisti, Agnostici, Tradicionalisti itd.
Al taki ste vecina vas.
Termin muhamedan/ac je koristen,na Balkanu, u popisu stanovnistva krajem 19 vijeka,a vjerovatno je uvredljiv muslimanima jer aludira da su muslimani sljedbenici Muhameda,poput hriscana.Termin musliman,znaci,slijediti Boga,sto opet nije iskljucivo rezervisano za pripadnike jedne religije. Ocevidno postoje nepravilnosti u upotrebi raznih termina,ali se mogu prihvatiti.
Pisem u svoje ime,ne u ime neke grupe ili u ime iskljucivosti.! Ne razumijem,ko sam pdo "vi" u tvom postu?
Ma ne znam jes ti u toj grupi i grupama.
Iskljucivim.
+U Krscanskim i ostalim.
Vizionar 1985 wrote:
Al taki ste vecina vas.
Ma ne znam jes ti u toj grupi i grupama.
Iskljucivim.
+U Krscanskim i ostalim.
Da ti pomognem: nisam clan u jednoj grupi ili vise grupa.
patriot_1 wrote:A da se vratimo na temu?
Isus nije bio Jevrej,on je Bog koji je sišeo na zemlju,učovječio se preko jedne Jevrejke olitiga Hebrejke!
Dakle,nema nacionalni bekgraund!
Zamisli se da si bio babica koja je poradjala mariju, zamisli tvoj Bog izlazi na vaginu sav umrljan od krvi i place, nejak i jos ako je usrane guze kao slag na tortu, ko moze u takvog Boga vjerovati, gluho bilo....
patriot_1 wrote:A da se vratimo na temu?
Isus nije bio Jevrej,on je Bog koji je sišeo na zemlju,učovječio se preko jedne Jevrejke olitiga Hebrejke!
Dakle,nema nacionalni bekgraund!
Zamisli se da si bio babica koja je poradjala mariju, zamisli tvoj Bog izlazi na vaginu sav umrljan od krvi i place, nejak i jos ako je usrane guze kao slag na tortu, ko moze u takvog Boga vjerovati, gluho bilo....
Koja banaliziranja!
Zamisli,taj naš Bog dozvoli da ga ubiju i uskrsne!Taj Isus od Marije!Taj Bog liječi svaku bolest,tada,dok boravi među ljudima,taj Bog oživljava nekoliko mrtvih(jedan 4 dana mrtav) , hrani sa 5 kruhova 5 000 ljudi(umnažanjem),zapovjeda vjetru i valovima da SMJESTA prestanu djelovat i nastane mir,taj Bog tjera demone iz ljudi,,,
I što znači izišao iz vagine krvav,posren kasnije,zar je to ,,,smeće?Zar si ti smeće a sve si to bio?
veze ti sa zivotom nemas
nit znas sta je monogram nit imas argumente
sve sto imas je tvoj isprani mozak
tako da kad pogledamo bolje, ni to nije tvoje
voladerosi su ti sve uzeli sto bi reko don juan de matus.
Pitanje: Gdje Stari zavjet proriče dolazak Krista?
Odgovor: Mnogo je starozavjetnih proročanstava o Isusu Kristu. Neki tumači kažu da postoji na stotine mesijanskih proročanstava. Ova koja slijede su ona koja se smatraju najjasnijima i najvažnijima.
Vezano uz Isusovo rođenje — Izaija 7,14: „Zato će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel.“ Izaija 9,5: „Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.“ Mihej 5,1: „A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena.“
Vezano uz Isusovu službu i smrt — Zaharija 9,9: „Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska. Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.“ Psalam 22,17-19: „Opkolio me čopor pasa, rulje me zločinačke okružiše. Probodoše mi ruke i noge, sve kosti svoje prebrojiti mogu, a oni me gledaju i zure u me. Haljine moje dijele među sobom i kocku bacaju za odjeću moju.“
Vjerojatno najjasnije proročanstvo o Isusu nalazimo u 53. poglavlju Izaije. Izaija 53,3-7 je posebno jasno proročanstvo: „Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. Poput ovaca svi smo lutali, i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju. Zlostavljahu ga, a on puštaše, i nije otvorio usta svojih. Ko jagnje na klanje odvedoše ga; ko ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih.“
Proročanstvo o „sedamdeset sedmica“ u Danielu 9 proreklo je točan datum kada je Isus, Mesija, bio „odsječen“. Izaija 50,6 točno opisuje šibanje koje je Isus podnio. Zaharija 12,10 proriče „probadanje“ Mesije, koje se dogodilo nakon što je Isus umro na križu. Mogli bismo iznijeti još mnoge druge primjere, ali ovi su dovoljni. Stari zavjet je sigurno prorokovao dolazak Isusa kao Mesije.
eseni su bili ljudi od knjige,jer sve sto se desilo i sve sto treba da se desi je bilo po prorocanstvu iz starog zavjeta.A stari zavjet potice od jos starijih zapisa iz gnozsticizma.
Od jednog jezika na drugi i dalje se mnogo mjenja ,pogotovo kad se radi jos o "igri rijecima"
To je verovatno i istina. Isus je bio samo jedan od mnogih koji su neuspešno pokušavali da ispune mesijanska proročanstva i koji je sa sobom uvek vukao nekoliko ljudi koji su verovali 'da je on Taj'. Nisu ga ubili Jevreji kao što Biblija i Kur'an kažu, jer nema smisla da ga ubiju ljudi koji čekaju svog spasioca od okupacije i patnje i time rizukuju da upropaste božanski plan. Njegovu smrt su najpre želeli Rimljani, odnosno Pontije Pilat, jer ga je video kao pretnju po Carstvo, zbog mogućnosti da digne bunu pozivajući se na svoje mesijanstvo. Zbog toga kada su ga Rimljani razapeli su i napisali iznad njegove glave 'Isus, car Judejski' time ga ismevajući i koristeći kao primer drugim Jevrejima koji pokušaju nešto slično.
Pontije Pilat je bio poznat kao agresivan i surov vladar, koji je često bio u sukobu i terao inat jevrejskom narodu. S druge strane u Novom Zavetu je opisan kao slab, iskren i osećajan čovek koji nije želeo da naudi Isusu, ali jadan je bio primoran od strane zlih Jevreja. Zbog toga su ga neke crkve proglasile čak i za sveca.
Otkud onda odjednom ta promenjena slika o Pontiju Pilatu? Zato što Jevreji nisu bili zainteresovani za da prihvate bezuspešnog Mesiju, pa su prvi hrišćanski misionari doneli odluku koju nijedan Jevrejin ranije nikada nije i time započeli revoluciju koja će se kasnije pretvoriti u najveći kult ličnosti ikada. Okrenuli su se nejevrejima. Pre svega rimskim i grčkim paganima, ali ko bi od njih prihvatio jevrejsku religiju i Jevrejina kao svog Mesiju Spasitelja, kada se nikako nisu podnosili sa njima? Zbog toga su nastala nova učenja da Isus nije baš jevrejin, već Bog u telu čoveka (što rimskim i grčkim paganima nije bilo strano), kojeg su Jevreji odbili, vređali i napadali zato što su bili zli, sam Isus ih je nazivao decom Sotone, naterali su dobroćudnog Rimljanina Pontije Pilata da ga ubije, hrišćani su novi Božiji miljenici i Njegova deca, a Crkva je novi Izrael itd.
Stvorila se potpuno nova religija, sa potpuno novim učenjem, ali i time značajno iskrivila istina o Isusu koju nažalost nikada nećemo spoznati.