Objektivni navijac wrote:Bagdad mora pasti![]()
Valjda su se nasi mudzahidi iz Sirije prebacili na ovaj pravac. Na ovome pravcu je slava i pobjeda![]()
LOGCAP V?
Objektivni navijac wrote:Bagdad mora pasti![]()
Valjda su se nasi mudzahidi iz Sirije prebacili na ovaj pravac. Na ovome pravcu je slava i pobjeda![]()
far away from all delusion!Challenger__ wrote:
Nema tu nikakvog čuđenja.
- Ovo je zapadni plan "B" nakon neuspjeha u Siriji. Bagdadi je linkovan na princa Abdul Rahman al-Faisala, brata saudijskog ministra vanjskih poslova i ambasadora u Vašingtonu. Bagdadi je počeo da napada snage vlade u Bagdadu pod izgovorm "da služe Teheranu" (odnosno pomažu Assadu). U zadnjih mjesec dana je dodatno naoružan preko Turske, a u obuci mu pomažu saudijski, francuski i američki instruktori. Logično, glasnogovornik NATO je rekao da se Organizacija neće miješati, jer "NATO nema mandat" u Iraku. Cinizam do daske.
Ovo je pokušaj kompenzacije za blamažu u Siriji, ovo je američko-francusko-saudijsko-katarski proxy No.2.
vidis da hoce ameri da sa svojom konjicom krenu na Iran, zato se iz Sirije i prebacuje teziste operacija i Irak.Challenger__ wrote:Vjeruj u šta hoćeš, ne interesuje me. Što se mene tiče, pišem isto od početka, sumnjam na isto, ali mi je trebalo nešto vremena da provjerim sve info.
Sada nema dileme, plan "B".
Tako je.Drinski wrote:vidis da hoce ameri da sa svojom konjicom krenu na Iran, zato se iz Sirije i prebacuje teziste operacija u Irak.
Takve su bile i ostale drzave i "diktatori" koji su pali za vrijeme "Arapskog Proljeca".Drinski wrote:
moj Boze, sta bi od onakve drzave, Sadam je bio majka Tereza.
ex-Efendija wrote:Zar je moguce da jos niste shvatili?
OVO SU HISTORIJSKI TRENUCI HILAFET OPET POSTOJI !
Ni zapadni cafiri ni Siiti to vise ne mogu zaustaviti, niko.
Benjamin Netanyahu, eto ko.Opetja033 wrote:Ko je to halifa ?

Tito_i_Partija wrote:Takve su bile i ostale drzave i "diktatori" koji su pali za vrijeme "Arapskog Proljeca".Drinski wrote:
moj Boze, sta bi od onakve drzave, Sadam je bio majka Tereza.
Arapsko Proljece...kakvo je to sranje u pm. U svim tim zemljama sad ovakve organizacije kao ISIL haraju bez ikakvih kocnica, neposlusne politicare dizu u zrak k'o balone, stabilnost i sigurnost su na najnizem mogucem nivou, a ljudi sad huda sa jos manje prospekata nego sto su prije imali.
Eto vam americka demokratija, uzivajte.
Ne brini, bices blagovremeno obavijesten a muslimani su valjda u stanju da sami izaberu postenog kalifa!Opetja033 wrote:ex-Efendija wrote:Zar je moguce da jos niste shvatili?
Ko je to halifa i ko ga je izabrao? Baghdadi halifa? Grohotom se smijem.
Sumnjam, Ameri su se vec jednom provalili u Iraku a ni Turska ne zeli svoj upasti u svoj Vijetnam.PerryFred wrote:Polako Efendija .
Vojna intervencija Amerike ili Turske je još otvorena opcija.
+Sykes–Picot
Kao što AL Quaida sada mngoima izgleda kao malo mače, sutra će ISIL kao pojam izbjediti i izgledati kao malo mače u poređenju sa nekim novim generacijama koje dođu.... I tako sve do određenog momenta kada će se ljudi malo više iscrpiti.... Jer nakon bilo koje pobjede ljudi imaju problem jer moraju pobjediti same sebe, svoju pohlepu i slično.....Opetja033 wrote:ex-Efendija wrote:Zar je moguce da jos niste shvatili?
Ko je to halifa i ko ga je izabrao? Baghdadi halifa? Grohotom se smijem.
Naravno, ali to je postupak koji treba da ide polako i sistematski, pogotovo u zemljama gdje je decenijama vladao jedan covjek i gdje je do tad demokratija bila samo bajka.sportman1 wrote:
-ljudi zele u svakoj drzavi da mogu slobodno da se izraze ,da kritikuju vlast,a ne da im zbog toga murija dolazi na vrata.
valjda je to osnovno ljudsko pravo.
Arteta wrote:Ovu drzavu treba podijeliti.
Sloboda za Kurde.

Ne, ne padaju.Ovran wrote:Hoce mi neko odgovoriti padaju li teorije zavjera u vodu dode li do napada Amerike na ISIS? Il' ce napad uz neko besmisleno objasnjenje samo da potvrdi besmislice koje smo procitali ovdje?
Jedina teorija zavjere koja bi se ovdje mogla upotrijebiti je da je Malikijev režim namjerno povukao vojnike i prepustio ISIL-u da zauzme sve važnije sunitske gradove kako bi došlo do podjele Iraka na Sunitski, Šija, i Kurdski dio.Ovran wrote:Hoce mi neko odgovoriti padaju li teorije zavjera u vodu dode li do napada Amerike na ISIS? Il' ce napad uz neko besmisleno objasnjenje samo da potvrdi besmislice koje smo procitali ovdje?
Izrael, S. Arabija i islamski teroristi svi imaju za cilj pokoravanje tzv. "šiitskog polumjeseca": Irak, Iran, Sirija, Libanon.To očito potiče prije svega od Izraela, jer se radi o muslimanima koji su izvan kontrole i suprostavljaju se cionističkoj politici. Suniti su uglavnom pod kontrolom preko njihovog lidera S. Arabije. Odnos Izraela prema Iranu, Siriji i Hezbolahu u Libanonu je jasan. Interes S. Arabije je da potisne suparnike i zavlada još većim teritorijem. Oni su ovdje sekundarni u odnosu na Izrael, to jest, u podređenom položaju. Kako objasniti da Izrael i islamski ekstremisti imaju isti interes? Kako je došlo do prilagođavanja tih interesa? Odgovor je jednostavan: kad su cionisti postavili obitelj Saud na vlast, kreirane su nove verzije Islama radi širenja kontrole sa centrom u obitelji Saud - to je ideološka podloga, zatim imamo ovu praktičnu podlogu za formiranjem jedinica, financiranjem i naružavanjem od strane S. Arabije i Katara, u dosluhu sa Izraelom i njihovim interesima. Ne znam da li da žalim muslimane koji idu da ginu radi interesa psihopata ili da me ne bude briga, jer su mogli ostati kod kuće i pažljivije čitati Kuran i Hadise.