Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Ommadawn

#501 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

forel wrote:Kad prozoves ratne pobjegulje, odmah se pobune, prozoves ove koferuse sto su se poudale rad papira i one se nadju uvrijedjene, i onda kazu mrzis dijsporu itd.Niko vas ne mrzi, nego ste vi sami stvorili amozitet kod naroda koji je ovdje, svojim prevashodno ponasanjem.Otici da uspijes nije grijeh, isti taj ''seljak iz Brijesca'' je otisao vani, upravu si ovdje ne bi, ali isto tako, tog ''seljaka iz Brijesca'' ces vidjet u sred carsije kako sa obicnom rajom pije kafu, kulturniji je od 90% dijasporaca koji na petnest dana dodju da svoj seljakluk koji nesmiju ispoljavati vani ispolje ovdje.Taj ''seljak iz Brijesca'' je cijelu svoju porodicu ostavio ovdje i nikad ne zaboravlja ko je sta je i odakle je.Neces cuti Edin Đeko bacao smece u rijeku za vrijeme poplave, dok su nasi kulturni dijasporci jedva docekali da se pobaca.Bacatel vi tako po Njemackoj, Austriji, SveCkoj, i svim tim drzavama smece?Sumnjam, ali svoj seljakluk rado ispoljite.I onda ste svi ultra patriote, hajd de.Nemoze covjek doc do rijeci o vama kad je rijec o BiH, jos ako se u kontekst stavi rat, reko' bi covjek sutra ce u BiH da osvane pola miliona dijasporaca da zapocnu rat.Kad treba kritikovat drzavu, dijasporci najglasniji '' e znas kako je to kod nas u Njemackoj'', pa hajd gospodo rikverc u BiH pa da pravimo od BiH drugu Njemacku.Vamo dodjete '' e znas tamo se mora radit, skup zivot, skupa kirija, znas'' price koje svaka druga porodica u BiH slusa od svojih posjetitelja.Hvalit nam se ko da smo mi pecinski ljudi pa eto ne znamo nista kako je to vani, nemojte, pa gledamo i mi TV.Neobicno je sva se dijaspora odjednom pronadje uvrijedjena kad se oplete po njima, svi mi koji ovdje ukazujemo na stvari koje dijasporci rade da od sebe sve vise prave strancima a najmanje bosancima smo zavidni, ovakvi ili onakvi.Svako malo ispadne neki socan detalj od nase dijaspore, i onda se svi vi pitate e vi nas mrzite, vi ste nama zavidni, a ne gledaju sta rade seljacine iz Austije koji u nabujalu rijeku tresu kese sa smecem, ne gledaju seljacine koji za vrijeme minute sutnje iskazuju svoj primtiivizam na utakmici i tako more slucajeva.Svoj seljakluk ne prosipate vani, jer cete vani za takve stvari da dobijete po nosu, pa se onda vratite u domovinu pa se ''razmasete'' ko ste ko vi sto bi reko moj prijatelj '' Boga za bradu povukli''.Ova tema odlicno se zna na kog se odnosi, a mnogi od vas da se niste pronasli ne bi se ni javili na ovu temu.Posto vidim gore nam pojedinci trune o pravopisu i tome, zao nam je drugovi, kad sam trebao ucit svoj jezik bjezao od granata, pa nismo stigli po'fatat sve imali problema sa bolesnicima koji su pucali po nama.

Zivis u dijaspori?Dobro ti je?Cool, neka ti je, al nemoj mi palamudit o zemlji u koju dodjes 15 dana u godini.90% vas lokalno stanovnistvo smatra gradjanima drugog reda, a sto i ne bi?Dosli ste ljudima na grbacu i oduzimate im hljeb, ljudi vas primili ko izbjeglice vi se ustolicili.Ne mrzim nikog, a i sto bi, moj narod nikad nije bio narod mrznje nego narod ljubavi koja je preovladala kod velike vecine koja je ovdje ostala a nazalost najbolji medju nima su ostavili svoje zivote za ovu drzavu.Za dvije tri generacije, ce se asimilirat u drustvo bas kao sto se desilo u Francuskoj da su se alzirci i svi bivsi kolonijalni narodi dovedeni u Francusku asimilirali u francusko drustvo, mozda jesu zadrzali religiju kao nasljedstvo, ali zivot nacin zivota, odjevanja pa i ponasanja je zapadnjacki.
A Bosanci koji zive u Bosni ne bacaju smece u rijeke i prirodu?? Nije mi samo jasno otkud dijaspori bas toliko smeca, mislim jeste da ljudi kupuju mnogo ali... No eto... I vjeruj, ko god je bio krkan - krkan je i ostao, pa gdje god da zivi. Ne, u Svedskoj ne bacaju smece tako jer bi ih lupila debela kazna po novcaniku ali im je trebalo vremena i novca da skontaju da taj novac mogu iskoristiti pametnije. Pa sad bacaju smece po propisu.

Narod ljubavi, velis? Vidim... Ti si ocit primjer - jos si se nameracio da nam oduzmes pravo da se zovemo Bosanci i Hercegovci.
forel

#502 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

mufa1 wrote:Zviz i evo recimo ovaj forel su najbolji dokaz kakvih sve debila ima i na jednoj i na drugoj strani.
Pa jbte prosto nevjerovatno koliko generalizovanja na obje strane.
Jest vala bas generaliziramo, 90% se dijasporaca ponasa na nacin koji mnogi ovdje navode, isto ko da zivimo na Marsu i eto ne vidimo i slijepi smo od ociju.O Zvizu necu da komentarisem, decko malo suvise gleda filmove posebno one spijunske, pa ga malo prenese.Imamo mi svi oci, i usi a Bgm mnogi i porodicu koja je u dijaspori, generalizujemo, pa od kud ovakva tema i od kud sve ove price o dijaspori ako eto ko biva nisu svi ''taki'' samo su pojedinci, a istina je da je najveci broj dijasporaca da Bog sacuva i sakloni i da su pojedinci ljudi koji se normalno ponasaju i odnose prema svojoj zemlji i vani i u njoj.
direstraits0078

#503 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by direstraits0078 »

Svega u Bozijoj basci... :run:
DZONPI

#504 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by DZONPI »

Halo pa zar ti nije dovoljno da vidis koje se ovdje prave razlike.Sta ocekivat onda dalje neki napredak.Postovanje drugog je osnovni odgoj covjeka a mi to nemamo.Nevolim pricat sam o sebi ali kad ti neko ovako zivku izvadi dodje ti da mu zacepis usta.Ova velica Catica koji se obiljezi zastavom Bosne a gleda nekog drugog manje Bosancem jer eto on to neispoljava.Pa jadna ti znas li evo ja licno sam osto invalid dobio 60 maraka invalidnine nesposoban za radit sta bi bilo sa mene da sam osto dole.Nebi imo za hljeba.Pa sto mi drzava ne obezbjedi egzistenciju da mogu u njoj zivit sto mi nepomoze da nadjem poso nego me sutnu date mi 60 kerma i sutnu me ko zadnjeg klosara.I vidi cuda odem u drugu drzavu kazu ljudi au pa ti nemozes svasta radit mi cemo tebi pomoc da radis nesto sto je prikladno tvojoj zdranstvenoj situaciji i tako i bi.U roku 3 mjeseca sve to uradise i evo me i dan danas radim i zivim fala bogu ko covjek.Eto da znas kakvih nas sve ima i zivotnih sudbina pa kad nekog pogledas ono ko preko kurca zato sto izgleda da je doso iz dijaspore razmisli malo jer ima i ovdje dalabu koje znaju jos gore pogledat tj nedaju na sebe.Ako mozes pomozi ako nemozes gledaj svoj svoja posla bice svakom bolje.
todd_smith

#505 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by todd_smith »

Zviz wrote:@ Katarina

Kao prvo ti jos malo ko parava sizika! Nebi ti vidila Spanije da se nisi udala. Vecina nebi vidila grada da nije bilo rata u BiH. Pustimo ove koji su otisli sa poslom poslje rata (ti su za mene se na neki nacin snasli)... tokom rata je mogao ko je god htjeo otici, prakticki citava BiH je mogla pobjeci da je htjela. Vecina je sigurno rekla "hebo ovo, ja odoh"... na to se gleda u BiH sa razlicitim ocima. Ima ljudi u BiH "sto organski nemogu smisliti "dijasporu", jel rijec o zavidnosti ili nekom ugrizenom patriotizmu necu zalaziti. Ovi koji su se toboze udali iz ljubavi (aka papira) haj cuo sam ja tih prica brdo... niko nekaze muz ili zena / ljubav, neko svi strogo zarucnik - zarucnica tacno znas da je "ljubav" preko dvogleda...

Sto se tice Bosanaca i socijale u Danskoj, kao prvo vecina nije na socijali nego prima invalidsku penziju. Broj socialaca je jako mal od generacije koja je davno dosla od ove sakice sto je preko brakova dosla (mozes ih na prste nabrojati) su na socijali ili imaju ko neki "flexjob" / nesto rade (mal broj stai - ciste negdje nesto) a ostalo dotira opcina!

Kao drugo niko sebi nije skocio u muku koliko su ljudi izmedju sebe, a pogotovo u zadnje vrijeme je procvjetao kriminal oruzijem sa tih prostora, i svi koji putuju tim avtobusima (eskurzije sa Kanticima, Turistima, Papayama i sl. agencijama) moraju da predaju spisak putnika, sve se provjerava! Imas u policiji ljudi koji su zaposljeni samo da se bave jugovicima. Odcvikavanje jugovica koji cak je najvise unutar njih. U mjestu Randers se zna ko odcvikava... Bosanac Bosance! U Koldingu je isto. Cojek dodje i popisuje ko ide za dole a onda preda u opcinu e taj i taj... to vise nije ni skrivnost samo tom iz BiH ako bude falila dlaka sa glave ovi vamo mogu racunati da ce letiti iz Danske... pa te iste koji ih cvika placaju da ih necvika...

Nesto drugo sto brdo jugovica odnosno 99,9% u Danskoj nema pojma tj. da drzava Danska tacno zna gdje ljudi borave kad idu u BiH, vodi se evidencija, adrese imaju, salju se ljudi da ih slikaju da bi bio dokaz itd. Ne samo tu, nego i za ove koji se ko odesle u neku drugu drzavu clanicu EU, pretezno Austriju kod rodbine. Ja i vise nisam toliko u tim sistemima, nego po potrebi se bavim tim (na zahtjev opcine) oni meni konkretno donesu sve papire, i tanco sve pise, pa cak i slike i ono i ovo... koji ovdje kukaju da su invalidi a u BiH zidaju kucu. Ja nemam nekog izbora nego da im kazem i da kazem sta su posljedice, a onda kukaju... Ja sad u sistemu mogu ukucati tablice auta i vidjeti koliko je kredita na autu, ma skoro sve mogu naci, eto samo sto jos nepise gdje je trenutno parkiran... mogu pogledati u bilo ciji racun itd.

Ovo je policajska drzava... i nema tu duge jel hoces da imas platu svaki mjesec 6-8.000€ brutto, jel hoces da imas socijalnu pomoc od 2.000€ netto, jel hoces dzaba zdravstvo, jel hoces dzaba solstvo itd. onda ces pristati da znam i sta jedes. Ako ti se nesvidja onda idi u negdje drugo pa se *jebi.

Kad to budes uhavizala u zele izmedju uziju onda ces znati, da nema ovdje B od balkana... danci imaju metode, i koriste neke koje su prvi put vidile svjetlo za vrijeme Hitlera. Jos malo da ce ces morati i javno napisati kad se sexas, da se zna...
Uzas zaista. Nakon "Nebi ti vidila Spanije da se nisi udala." kakav pokusaj omalovazavanja covjece, sta dalje reci a ostati pametan?

Neko bi pomislio da bi neko poput tebe bio skroman, jer nisi ni ti tu gdje si, ni tvoji jer ste eto rodjeni takvi pametni.

Znas citam tvoje postove u ovoj temi i samo jedno vrsiti iz svega sto pises. To je da si uzasno napacen. Ne u smislu kao degenerik, ni blizu nemoj da pomislis da te vrijedjam. Kazem napacen jer ne znam kako drugacije da se izrazim, ali vidi se da bas imas drustevnih problema. Patis li od anksioznosti? Sam si spomenuo da ne volis ljude ako se sjecam dobro, a imas i problema sa djevojkama. Sudeci prema tvoji postovima gdje spominjes jarane i more, djevojke ti predstavljaju neku prepreku koja ti sprijecava uzivanciju ili kao neku obavezu i ovdje takodjer to ponavljas tj taj problem kada govoris da se neko udao zbog ljubavi i naglasavas da to nije ljubav nego korist tj "papiri" Mozda mislis da to sto imas doktorat ili sta vec, to te automatski ubacuje u neku prednost kod djevojaka pa ti se ego povrijedi kada te odbiju?

Razlog sto sve ovo spominjem je jednostavan, ne to u onako da napisem nesto radi pisanja, nego to daje izuzetnu subjektivnost tvojim postovima, jer takva osoba ili neko slican toj osobi ocigledno trazi izgovore u drugim ljudima, tako da normalno da ce tvoj svaki post biti negativno nastrojen. Zaista se nadam da si u privatnom zivotu sretan i da ces naci djevojku neku ili nekoga, ali brate ovo sto ti pises daje dobar uvid u tebe kao osobu, jer ovdje se ne trebas nikome prilagodjavati kao sto je to potrebno u nekim drustvenim situacijama, tako da ovdje dajes poprilicno dobar i sirov uvid u Zviza kao osobu. I nije lijepa slika, vjeruj mi.
jefferson

#506 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jefferson »

Ja rasprave jbt.
Nije ni cudo sto su ekonomisti predvidjeli da ce za 20g dva najtrazenija zanimanja biti vodoinstalater i psihijatar!
forel

#507 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

Ommadawn wrote:
A Bosanci koji zive u Bosni ne bacaju smece u rijeke i prirodu?? Nije mi samo jasno otkud dijaspori bas toliko smeca, mislim jeste da ljudi kupuju mnogo ali... No eto... I vjeruj, ko god je bio krkan - krkan je i ostao, pa gdje god da zivi. Ne, u Svedskoj ne bacaju smece tako jer bi ih lupila debela kazna po novcaniku ali im je trebalo vremena i novca da skontaju da taj novac mogu iskoristiti pametnije. Pa sad bacaju smece po propisu.

Narod ljubavi, velis? Vidim... Ti si ocit primjer - jos si se nameracio da nam oduzmes pravo da se zovemo Bosanci i Hercegovci.

Ali zato to sto ne smiju vani to uredno rade u svojoj domovini.Neobicno...Zvati se i biti to je velika razlika, bas ko sto ovi nasi se zovu Hrvati i Srbi, a kako god okrenes ogromna razlika.Prosta stvar niko vama ne brani da vi budete nit vas mrzim, licno briga me, sto se mene licno tice mozes da se zoves Eskimom ako ti odgovara.Jedina stvar koju permanentno izbjegavate rec je ona cinjenica da se stvorio negativni naboj prema dijaspori.Neki posebno potenciraju kao mi nekome oduzimamo pravo bit ovo il jos mi odlucujemo ko je bosanac/hercegovac.Pobogu u dijaspori ima gotovo milion ljudi sve su to neciji rodjaci, porodica, i sve ovo gore sto se prica mi to gledamo svake godine kad nam isti ti dijasporci dodju ovdje.Ne pricamo mi o dijaspori na slijepo, pa i ova tema nije otvorena na slijepo, eto nekom nadoslo da prica o tamo nekim ''dijasporcima'' naravno otvorio je temu upravo iz licnog primjera, i primjera mase nas cija rodbina je vani i koji svake godine slusamo tu kuknjavu kao da vani zive u getu.Isto ko da se plasite da neko odavde ne bi otisao vani, ono da nas demoralisete da idemo.Ocigledno je da pojedine sa vana zasvrbe neke rijeci koje se ovdje napisu pa dodju kao da se neko nama treba pravdat i uvijeravat nas, kako to nije tako kako mi generaliziramo.Sve stavove koje ljudi koji govore negativnosti o bh dijaspori iskljucivo govore iz licnih primjera.Poslijednji put kad su mi dosli rodjaci iz Norveske, prosto mi je doslo da upakujem malo ikara i one pegla ribe jer se plasim od teskog zivota da ce skapat.I to nije samo moj primjer nego primjera koliko volis.I kad to izneses i javno kazes onda mi generalizujemo, onda ja oduzimam nekom pravo na ovo ili na ono, gospodo sami ste ponasanjem doveli da se stvara amozitet prema dijaspori.Ima pozitivnih primjera, ali oni negativni primjeri nadmasuju takve primjere.Misljenje o dijasporcima ovakvo kakvo je sad nije nametnuto preko propagande, nego vlastitim ocima i usima gledamo.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#508 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

paladinka wrote:
direstraits0078 wrote:Zviz u elementu, kao i obicno, lupa ko maksim po diviziji. :run: Haman da radi u PET-u, honorarno, malo free-lancinga, malo ugovor o djelu. :lol:
Njega zovu po potrebi da rjesava slucajeve..... oplakah :-)
Oplakala ili ne, vecina preko 55 god. nezna ni beknut danskog jezika, zna ono osnovno da nekako tuc-muc sastave najobicnije rijecenice za neke osnovne potrebe, pismo na kantalistickom danskom jeziku kako se ovdje to kaze, kad institucije pisu, ima i danaca koji nemogu skopcati sta pise... Vecina jugovica misle, da su mudrovi, da su "stranci" naivni itd. Meni moze biti svjedeno niti mi je u dzep niti iz dzepa od tog sto oni mislie da imaju neku korist.
Zviz

#509 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

forel wrote:
Zivis u dijaspori?Dobro ti je?Cool, neka ti je, al nemoj mi palamudit o zemlji u koju dodjes 15 dana u godini.90% vas lokalno stanovnistvo smatra gradjanima drugog reda, a sto i ne bi?Dosli ste ljudima na grbacu i oduzimate im hljeb, ljudi vas primili ko izbjeglice vi se ustolicili.Ne mrzim nikog, a i sto bi, moj narod nikad nije bio narod mrznje nego narod ljubavi koja je preovladala kod velike vecine koja je ovdje ostala a nazalost najbolji medju nima su ostavili svoje zivote za ovu drzavu.Za dvije tri generacije, ce se asimilirat u drustvo bas kao sto se desilo u Francuskoj da su se alzirci i svi bivsi kolonijalni narodi dovedeni u Francusku asimilirali u francusko drustvo, mozda jesu zadrzali religiju kao nasljedstvo, ali zivot nacin zivota, odjevanja pa i ponasanja je zapadnjacki.
Drug ja sam u Danskoj malo duze vremena nego ratne izbjeglice ;-) Nisam mi nikada bili nikome na grabaci od samog pocetka su moji straci isli na posao, i dan danas isto tako... naucili smo jezik, skola druzenje, itd. bio sam jedini "ne danac" u razredu pa nikada nisam se osjecao van drustva ili bilo sta, jer sam se ponasao ko i ostali. Mozda je nas spasilo sto mo mi ovdje toliko godina pa cak i prije 95% ostalih. Ja sam u Danskoj odrastao - i meni je sve u BiH manje vise strano. Ja mogu se iseliti iz Danske ali Danska iz mene nemoze to je defacto.
direstraits0078

#510 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Zviz wrote:
paladinka wrote:
direstraits0078 wrote:Zviz u elementu, kao i obicno, lupa ko maksim po diviziji. :run: Haman da radi u PET-u, honorarno, malo free-lancinga, malo ugovor o djelu. :lol:
Njega zovu po potrebi da rjesava slucajeve..... oplakah :-)
Oplakala ili ne, vecina preko 55 god. nezna ni beknut danskog jezika, zna ono osnovno da nekako tuc-muc sastave najobicnije rijecenice za neke osnovne potrebe, pismo na kantalistickom danskom jeziku kako se ovdje to kaze, kad institucije pisu, ima i danaca koji nemogu skopcati sta pise... Vecina jugovica misle, da su mudrovi, da su "stranci" naivni itd. Meni moze biti svjedeno niti mi je u dzep niti iz dzepa od tog sto oni mislie da imaju neku korist.
Moze pojasnjenje ovog izraza? :shock: Interesuje me cisto s lingvistickog stanovista. :thumbup:
forel

#511 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by forel »

Zviz wrote:
forel wrote:
Drug ja sam u Danskoj malo duze vremena nego ratne izbjeglice ;-) Nisam mi nikada bili nikome na grabaci od samog pocetka su moji straci isli na posao, i dan danas isto tako... naucili smo jezik, skola druzenje, itd. bio sam jedini "ne danac" u razredu pa nikada nisam se osjecao van drustva ili bilo sta, jer sam se ponasao ko i ostali. Mozda je nas spasilo sto mo mi ovdje toliko godina pa cak i prije 95% ostalih. Ja sam u Danskoj odrastao - i meni je sve u BiH manje vise strano. Ja mogu se iseliti iz Danske ali Danska iz mene nemoze to je defacto.
Jesi na grbaci, shvatio ti kako god hoces to.Uzmi za primjer prosjecnog NN danca koji je rodjen u Danskoj, covjek je dok nije bilo navale ljudi sa ovih prostora mogao da odrzava svoj standard zivljenja kako je htio.Privrednici u stranim zemljama sve vise i vise zaposljavaju izbjeglice i one koji su tu dosli nevezano na koji nacin.Prosta stvar i racunica, danac je do navale jeftine radne snage primao placu od lupam ''5000 E'', nije radio vikend, imao je sva radnicka zagarantovana prava.Onda se desilo sta?Dosli Jugovici, ali tad to nije u toj mjeri bilo rasireno kao danas, nahrpili, i nas ce covjek raditi i za 2500 E, radit ce i vikend, jer mu se isplati, tu ce radit za 2500, pokrit ce troskove zivota a sve ono sto je jako skupo u zemlji u kojoj boravi namirit ce u BiH.Zasto je na ovim europskim izborima pretezno pobjedili desno orijentisane partije?Mislite da neko u Francuskoj eto odjendom pozelio se fasizma?Ne nego je problem francuskog covjeka sto ga naturalizirani alzirci i druge manjine kostaju posla, ogroman broj nezaposlenih u EU su pretezno lokalno stanovnistvo, a privrednicima je isplatnije zaposliti dal' na crno il legalno nekog pakistanca za duplo manje para nego nekog lokalnog stanovnika.Ti doslovno uzimas posao i hljeb nekom dancu.To je cinjenica a i potvrdjeno je ovim europskim izborima na kojim su pretezno pobjedile strane koje se zalazu za antimigracijsku politiku i primanje strane jeftine radne snage.
Zviz

#512 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

direstraits0078 wrote: Moze pojasnjenje ovog izraza? :shock: Interesuje me cisto s lingvistickog stanovista. :thumbup:
U danskom jeziku kad neko koristi kantalist-sprog to znaci da se korsiti dosta specificnih izraza, jako komplikovanih rijecenica, neko bi oznacio takvu osobu kao arogantnom jer prica na nekom nivou sto manje vise stamo strucnjaci u tom dijelu bi ga mogli razumiti, no neko nepisano pravilo nalaze opcinama i bankama (koje se pretezno tim nacinim koriste) da tako pisu, te za brojne dance a ne samo strance je komad papria koji nekontaju, nije nista novo da se ljudi susretnu sa 20-30 novih rijeci koje nikada u zivotu nisu culi. Obicno je rijec o varijacijama neke vise obicnije rijeci, ali eto da bi pismo sto "svecanije", "obziljnije" te na nekom hiper nivou bilo oni ga tako napisu, mada imaju uposlene ljude da tako tesko pisu - jer ni to svam nemoze, to vam je kao kad bi neko uzeo Karl Maxa knjigu u orginalnom izadnju na Njemackom pa pokusao da skonta.
insomnia78

#513 Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by insomnia78 »

Veze ti nemas
Jasta je isplatnije zaposliti na crno, dok ti ne bahne inspekcija
I po kojem ces ti osnovu stranca platiti manje?
Evo ja imam uredne papire i potpuno istu platu, prava i obaveze ko i ostali u mojoj bransi
I kurac ce mu platiti manje kad ima zakonski definisan minimalac

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
direstraits0078

#514 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Zviz wrote:
direstraits0078 wrote: Moze pojasnjenje ovog izraza? :shock: Interesuje me cisto s lingvistickog stanovista. :thumbup:
U danskom jeziku kad neko koristi kantalist-sprog to znaci da se korsiti dosta specificnih izraza, jako komplikovanih rijecenica, neko bi oznacio takvu osobu kao arogantnom jer prica na nekom nivou sto manje vise stamo strucnjaci u tom dijelu bi ga mogli razumiti, no neko nepisano pravilo nalaze opcinama i bankama (koje se pretezno tim nacinim koriste) da tako pisu, te za brojne dance a ne samo strance je komad papria koji nekontaju, nije nista novo da se ljudi susretnu sa 20-30 novih rijeci koje nikada u zivotu nisu culi. Obicno je rijec o varijacijama neke vise obicnije rijeci, ali eto da bi pismo sto "svecanije", "obziljnije" te na nekom hiper nivou bilo oni ga tako napisu, mada imaju uposlene ljude da tako tesko pisu - jer ni to svam nemoze, to vam je kao kad bi neko uzeo Karl Maxa knjigu u orginalnom izadnju na Njemackom pa pokusao da skonta.
Kantalist-sprog kao izraz ne postoji. To na sto ti mislis je kancellisprog ili kancellistil. ;)
Zviz

#515 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

forel wrote:
Jesi na grbaci, shvatio ti kako god hoces to.Uzmi za primjer prosjecnog NN danca koji je rodjen u Danskoj, covjek je dok nije bilo navale ljudi sa ovih prostora mogao da odrzava svoj standard zivljenja kako je htio.Privrednici u stranim zemljama sve vise i vise zaposljavaju izbjeglice i one koji su tu dosli nevezano na koji nacin.Prosta stvar i racunica, danac je do navale jeftine radne snage primao placu od lupam ''5000 E'', nije radio vikend, imao je sva radnicka zagarantovana prava.Onda se desilo sta?Dosli Jugovici, ali tad to nije u toj mjeri bilo rasireno kao danas, nahrpili, i nas ce covjek raditi i za 2500 E, radit ce i vikend, jer mu se isplati, tu ce radit za 2500, pokrit ce troskove zivota a sve ono sto je jako skupo u zemlji u kojoj boravi namirit ce u BiH.Zasto je na ovim europskim izborima pretezno pobjedili desno orijentisane partije?Mislite da neko u Francuskoj eto odjendom pozelio se fasizma?Ne nego je problem francuskog covjeka sto ga naturalizirani alzirci i druge manjine kostaju posla, ogroman broj nezaposlenih u EU su pretezno lokalno stanovnistvo, a privrednicima je isplatnije zaposliti dal' na crno il legalno nekog pakistanca za duplo manje para nego nekog lokalnog stanovnika.Ti doslovno uzimas posao i hljeb nekom dancu.To je cinjenica a i potvrdjeno je ovim europskim izborima na kojim su pretezno pobjedile strane koje se zalazu za antimigracijsku politiku i primanje strane jeftine radne snage.
Nemas pojma ti pricas o Poljacima, svi koji zive u Danskoj od jugovica i rade - imaju ista prva i isto ih sve kaci kao i Dance nema razlike niti 1%! Danci (i jugovici) koji rade, rade 7,5 sati na dan i to je to - vikendom ne, no zavisi od posla. Problem su poljaci jer ih pojedine danske firme uzimaju da raze da 7€ satnicu (jer su uposljeni u Poljskoj pa samo dolaze na isporuku - mada je i danska stegla taj dumping sa brojnim zakonima). U Danskoj je prosjecna satnica brutto oko 38€ naj niza 22€. Jedini koji su na grabci su oni koji su dosli trazili penziju i na njoj sjede a nisu nicim pridonjeli toj istoj, mada i te penzije i nvalidkse samo uzivaju do 65 godine, a poslje se odluce na povratak jer sto ih sljeduje po danskoj starackoj penziji je skoro nista, jer da bi je imao u cjelini (a kao cijela nije bas nesto posebna) moras ziviti 40 godina poslje 15 godine zivota u Danskoj ili po novom od kraja prosle decenije 47 godina!
Zviz

#516 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

direstraits0078 wrote:
Zviz wrote:
Kantalist-sprog kao izraz ne postoji. To na sto ti mislis je kancellisprog ili kancellistil. ;)
U Danskoj popularno receno se kaze kantalist jezik -(izgovorno Kancelist).
direstraits0078

#517 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Sto je u potpunosti pogresno. Taj izraz koriste samo ljudi koji nisu dovoljno obrazovani.
Ommadawn

#518 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

forel wrote:
Ommadawn wrote:

Ali zato to sto ne smiju vani to uredno rade u svojoj domovini.Neobicno...Zvati se i biti to je velika razlika, bas ko sto ovi nasi se zovu Hrvati i Srbi, a kako god okrenes ogromna razlika.Prosta stvar niko vama ne brani da vi budete nit vas mrzim, licno briga me, sto se mene licno tice mozes da se zoves Eskimom ako ti odgovara.Jedina stvar koju permanentno izbjegavate rec je ona cinjenica da se stvorio negativni naboj prema dijaspori.Neki posebno potenciraju kao mi nekome oduzimamo pravo bit ovo il jos mi odlucujemo ko je bosanac/hercegovac.Pobogu u dijaspori ima gotovo milion ljudi sve su to neciji rodjaci, porodica, i sve ovo gore sto se prica mi to gledamo svake godine kad nam isti ti dijasporci dodju ovdje.Ne pricamo mi o dijaspori na slijepo, pa i ova tema nije otvorena na slijepo, eto nekom nadoslo da prica o tamo nekim ''dijasporcima'' naravno otvorio je temu upravo iz licnog primjera, i primjera mase nas cija rodbina je vani i koji svake godine slusamo tu kuknjavu kao da vani zive u getu.Isto ko da se plasite da neko odavde ne bi otisao vani, ono da nas demoralisete da idemo.Ocigledno je da pojedine sa vana zasvrbe neke rijeci koje se ovdje napisu pa dodju kao da se neko nama treba pravdat i uvijeravat nas, kako to nije tako kako mi generaliziramo.Sve stavove koje ljudi koji govore negativnosti o bh dijaspori iskljucivo govore iz licnih primjera.Poslijednji put kad su mi dosli rodjaci iz Norveske, prosto mi je doslo da upakujem malo ikara i one pegla ribe jer se plasim od teskog zivota da ce skapat.I to nije samo moj primjer nego primjera koliko volis.I kad to izneses i javno kazes onda mi generalizujemo, onda ja oduzimam nekom pravo na ovo ili na ono, gospodo sami ste ponasanjem doveli da se stvara amozitet prema dijaspori.Ima pozitivnih primjera, ali oni negativni primjeri nadmasuju takve primjere.Misljenje o dijasporcima ovakvo kakvo je sad nije nametnuto preko propagande, nego vlastitim ocima i usima gledamo.
Zadivljen sam tvojim znanjem o stanju u zapadnim drzavama kako prije tako i poslije rata, a da ne govorim o pravopisu i gramatici.

Cisto sumnjam da su Svedjani i Danci zivjeli bolje prije nego su primili izbjeglice sa Balkana - u biti, nastupila je kriza krajem 1991 godine u Skandinaviji i ljudi su masovno ostajali bez posla.
Tokom 60-ih, 70-ih pa i 80-ih godina su slali autobuse u Grcku, Italiju i Jugoslaviju da bi doveli radnu snagu jer je vladala oskudica za istom. Moguce da su tada imali manju platu od domicilnog stanovnistva no tu se radilo o nijansama.

Od sredine 90-ih, kada su se vec poceli uklapati u drustvo, Bosanci su se masovno zaposljavali i pokazali kao jedni od najvrednijih radnika o cemu su prosle godine izvjestavali mediji, barem u Svedskoj. Dobar dio omladine je upisao fakultete da bi danas bili na visokim akademskim pozicijama.
Vjerujem da bi ti isti mladi ljudi bili spremni raditi i za duplo manju platu u maticnoj drzavi ali - maticna drzava ne zeli njih... Dok je god tako stanje mentaliteta, jest ce se tesko zaradjeni kruh/hljeb u BiH - bar dok i njega bude.
Zviz

#519 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

direstraits0078 wrote:Sto je u potpunosti pogresno. Taj izraz koriste samo ljudi koji nisu dovoljno obrazovani.
Pogresno ili ne, ti si napisao kako se 100% pise na danskom jeziku, ja samo kakzem kako ga ovdje sira masa kaze, tacno ili ne nebitno... pa ako odes na sjever danske tacnije u Aalborg tamo krune zovu dolari... svaka novcanica je nazvana dolar i po imenu nekog kvarta. Niko u Danskoj nekaze 100kr nego jedan pas (cuko) i sad da ne nabrajam.
Zviz

#520 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Ova citava tema je otvorena kako dijaspora kuka... kao prvo ako neko kuka mozda ima opravdan razlog mozda ne, ali nije moje da o tom razbijam glavu. Zavidnosti ima na obe strane, pretezno su ljudi u BiH zavidni jer kako oni tvrde ovi gore bereu na granama novac. Ovi gore su zavdini pretezno na ljude u BiH jer su "na svom" kao imaju kucu bez kredita itd., ovo vazi za straiju generaciju. Mladja uopste nije zavidna, vecini je stalo do BiH kao do lanjskog snjega - samo niko neprica.

Patriota BiH po dijaspori ima ali to su za moj pojam vise kompleksasi nego patrioti.
Keiko

#521 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Keiko »

insomnia78 wrote:Veze ti nemas
Jasta je isplatnije zaposliti na crno, dok ti ne bahne inspekcija
I po kojem ces ti osnovu stranca platiti manje?
Evo ja imam uredne papire i potpuno istu platu, prava i obaveze ko i ostali u mojoj bransi
I kurac ce mu platiti manje kad ima zakonski definisan minimalac

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Tako je isto i ovdje - kazne poslodavcu za zaposljavanje na crno su od €127,000 na vise plus sav neplaceni porez i doprinosi. Na to jos sud (Labour Relations) u vecini slucajeva odlucuje u koris zaposlenog gdje mu je poslodavac duzan isplatiti minimalno jednogodisnju prosjecnu placu u sektoru. Zna se cak desit' da policija, poreska sluzba i ovi iz socijalnog zaustavljaju recimo kombije na cesti i traze PPS brojeve (JMBG ekvivalent) i na lica mjesta provjeravaju jesu li vozaci i putnici u registru zaposlenih ili na socijali. To isto rade u prodavnicama, hotelima, baustelama i jos postoji broj telefona na koji bilo ko moze anonimno prijavit' radnike na crno.
direstraits0078

#522 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Zviz wrote:
direstraits0078 wrote:Sto je u potpunosti pogresno. Taj izraz koriste samo ljudi koji nisu dovoljno obrazovani.
Pogresno ili ne, ti si napisao kako se 100% pise na danskom jeziku, ja samo kakzem kako ga ovdje sira masa kaze, tacno ili ne nebitno... pa ako odes na sjever danske tacnije u Aalborg tamo krune zovu dolari... svaka novcanica je nazvana dolar i po imenu nekog kvarta. Niko u Danskoj nekaze 100kr nego jedan pas (cuko) i sad da ne nabrajam.
Sira masa... Statisticki utvrdio da svi kazu hund za et hundrede kroner? Isto kao sto u Bosni za 20 KM bas svi kazu cvaja... A za 50 KM petoba. Statisticki obradila firma bliska firmi koja radi istrazivanja javnog mnijenja za vlasnika uvrnutih i neuvrnutih tornjeva po Šeheru. :lol:

Sto bi se ono reklo, skrati ribu. ;)
Zviz

#523 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

direstraits0078 wrote:
Zviz wrote:
Sira masa... Statisticki utvrdio da svi kazu hund za et hundrede kroner? Isto kao sto u Bosni za 20 KM bas svi kazu cvaja... A za 50 KM petoba. Statisticki obradila firma bliska firmi koja radi istrazivanja javnog mnijenja za vlasnika uvrnutih i neuvrnutih tornjeva po Šeheru. :lol:

Sto bi se ono reklo, skrati ribu. ;)
Sta da skratim, ako zivis u danskoj siguran sam da znas o cemu govorim ako ne te brsak po internetu, nek ti je visa sila na pomoci.
direstraits0078

#524 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Hej covjece, nije '93. pa da nema struje i interneta, i da ti je radijus kretanja ogranicen time da li ce te neko opucati iz sijaca ili PAM-a. Skrati ribu. Ljudi zive i hodaju po svijetu, pusti se suplje, uvijek neko zna ko je s druge strane ekrana. :izet:
Zviz

#525 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

direstraits0078 wrote:Hej covjece, nije '93. pa da nema struje i interneta, i da ti je radijus kretanja ogranicen time da li ce te neko opucati iz sijaca ili PAM-a. Skrati ribu. Ljudi zive i hodaju po svijetu, pusti se suplje, uvijek neko zna ko je s druge strane ekrana. :izet:
Drug niti sam bio u ratu niti pricam o '93...
Locked