True detective

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
WildRedRose

#501 Re: True detective

Post by WildRedRose »

Koliko ima snimljenih epizoda do sada ? Bas mi bzvz kad pocnem gledati neku seriju, a samo par epizoda snimljeno :roll: :sad:
CoCoLoCo

#502 Re: True detective

Post by CoCoLoCo »

oko slatko serija i zavrsena hahahahah sve su snimljene, samo osam epizoda imas, opleti po redu, nema vise snimanja i cekanja :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#503 Re: True detective

Post by Velkoski »

8 i više ih neće ni biti u ovoj sezoni, serija je svršena. :mrgreen:

Možda bude neka nova sezona sa drugim likovima.
dinao

#504 Re: True detective

Post by dinao »

.
nema me tamo

#505 Re: True detective

Post by nema me tamo »

CoCo jel' to još nisi skonto da je svešteniku ime Joel Theriot a rođaku mu Billy tuttle ( guverner ) onaj što je osnovao smještaj za djecu - djeca krista.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ponavljam kucaj na google true detective i nađi po imenima .. :lol: :lol:
WildRedRose

#506 Re: True detective

Post by WildRedRose »

CoCoLoCo wrote:oko slatko serija i zavrsena hahahahah sve su snimljene, samo osam epizoda imas, opleti po redu, nema vise snimanja i cekanja :D
Fala kume,pasa, oko :mrgreen:
Woole Triwunovich wrote:8 i više ih neće ni biti u ovoj sezoni, serija je svršena. :mrgreen:

Možda bude neka nova sezona sa drugim likovima.
moram i tebi zahvaliti ? 8-) :mrgreen:
CoCoLoCo

#507 Re: True detective

Post by CoCoLoCo »

care, ako je ko pobrko loncice brkas ih ti, joel theriot je onaj frajer sto je pomogao u slucaju i lik je cist ko suza, njega su istjerali kad je pokuso osmekat pedofilca u crkvi, tuttle koji je roknut od strane njih je svestenik tuttle koji je dolazio u muriju sa onim posebnim odredom da remete istragu, guvernera tuttlea nismo nikad vidili, lik je na kraju i ziv i negira umjesanost i povezanost sa childersima jbte, de otidji i sam provjeri.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#508 Re: True detective

Post by Velkoski »

ne, nisi neki čojek ionako :D
WildRedRose

#509 Re: True detective

Post by WildRedRose »

Woole Triwunovich wrote:ne, nisi neki čojek ionako :D
:nosic:

:kiss:
CoCoLoCo

#510 Re: True detective

Post by CoCoLoCo »

Tuttle, Billy Lee: Son of Sam Tuttle and cousin of Louisiana Governor–turned–U.S. Senator Eddie Tuttle; founder of Tuttle Ministries. Deceased, reportedly due to improper medicinal drug interaction, but Cohle believe he may have been killed by the powerful men central to the crimes after they’d discovered that the demented videotape Tuttle had kept in a safe had been stolen. In 1995, Tuttle used his political influence to organize a task meant to take over the Dora Kelly Lange investigation from the CID.

Tuttle, Eddie: Louisiana governor in 1995 and a senator in 2012; also the cousin of Reverend Billy Lee Tuttle. Cohle and Hart have yet to meet him as of episode seven, but his influence over their investigation is an ongoing topic.

Tuttle, Sam: The former sheriff of Vermilion Parish and the patriarch of the Tuttle clan, likely deceased. He sired many bastard children, according to his former maid Miss Dolores, who also said that he is the grandfather of Errol (a.k.a., the Lawnmower Man). He was the father of Billy Lee Tuttle and uncle of Eddie Tuttle.

et da se ne prepiremo, nadjoh na netu i kopirah :D
nema me tamo

#511 Re: True detective

Post by nema me tamo »

CoCoLoCo wrote:care, ako je ko pobrko loncice brkas ih ti, joel theriot je onaj frajer sto je pomogao u slucaju i lik je cist ko suza, njega su istjerali kad je pokuso osmekat pedofilca u crkvi, tuttle koji je roknut od strane njih je svestenik tuttle koji je dolazio u muriju sa onim posebnim odredom da remete istragu, guvernera tuttlea nismo nikad vidili, lik je na kraju i ziv i negira umjesanost i povezanost sa childersima jbte, de otidji i sam provjeri.

Jeste ziv i negira povezanost s sveštenikom za kojeg sam ja mislio da je guverner 'ebo me svak. :D
I jer je ovaj ubijen od Errola recimo tu i padaju sve teorije da je Guverner umješan u svemu tome..
Iako jest. :D

Šta da ti kazem osim Lončić otišo za Nikaragvu.
CoCoLoCo

#512 Re: True detective

Post by CoCoLoCo »

:lol: :lol:
sad se lijepo izvini cika therioutu jer je lik cist i pomogao im je haos, a ti sve vrjeme konto da je on olos :D
nema me tamo

#513 Re: True detective

Post by nema me tamo »

CoCoLoCo wrote::lol: :lol:
sad se lijepo izvini cika therioutu jer je lik cist i pomogao im je haos, a ti sve vrjeme konto da je on olos :D
Još ti ja htio da kazem kako je moguce da Joel prica s Rustom u onoj šupi kad Rust u 7dmoj provaljuje u Vilu. :lol: :lol: :lol:
Sjebala me ova pauza ba..

Trebo sam opet pogledat' od pocetka i nebi' ovakvu katastrofalnu grešku napravio.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.vulture.com/2014/03/true-det ... inale.html

Otvori ovu stranicu, veoma dobro napisano..
CoCoLoCo

#514 Re: True detective

Post by CoCoLoCo »

hahahaha najjace je na kraju za erolla, Level of Complicity: Oh, shit! :lol: :lol: :lol:
nema me tamo

#515 Re: True detective

Post by nema me tamo »

CoCoLoCo wrote:hahahaha najjace je na kraju za erolla, Level of Complicity: Oh, shit! :lol: :lol: :lol:
Još jedna sezona gdje se vracaju obojica zajedno kao detektivi da sruše Edija Tutla..Ima tu materijala malo je reci.. :D
NIN

#516 Re: True detective

Post by NIN »

Ko nije odgledao seriju neka ne cita!

S jednog foruma:
"Well, once, there was only dark. If you ask me, the light's winning." Od nihlizma do pozitivizma.

Nic Pizzolatto ima muda. Lik je zadao takvu pljusku cijeloj sotonističkoj industriji. Na tome mu svaka čast. Naravno, ne samo na tome. Ono što je uspio napraviti u ovih 8 epizoda je jedan od najvećih pothvata ovog stoljeća.
...
Pa ustvari je sve rješeno. Većina toga kroz simbole i hintove kroz čitavu sezonu. Po mojoj nekakvoj procjeni onako od oka 80% kroz simbole i 20% su Cohle i Marty saznali direktno. Jer, primijetit ćete kako u prvih 5 epizoda ima mnoštvo simbola/hintova i cijele te Cohlove filozofije dok zadnje 3 epizode su puno više direktnije jer se i bave sa sadašnjosti i s onim što je Cohle sve ove godine saznao i to im je bilo dovoljno.

Glavni fokus je bio na detektivima i Martijevoj obitelji. Oni su nam direktno okarakterizirani i to su vrhunski napravili. Kult je nešto poptuno drugo. Oni su nam okarakterizirani kroz sve te simbole. Oni čine taj okvir cijele serije. Bez okvira nema priče. S okvirnom pričom (kult/simboli) se ulazi u samu srž priče (Cohle i Marty te njihovo putovanje i spoznaja). I oni su to uspjeli. Pizzolatto je uspio. Fukunaga je uspio. Osam epizoda. OSAM.

Iako
Spoiler for Hiden:
nisam očekivao da je on baš ubojica, ali sam tad napisao kako je jedan od suradnika što je i bio svim tim moćnicima. I pogledaj sad. Dakle, taj Errol Childress je mrtav pa onaj drugi Childress je isto mrtav. Ledoux je mrtav. DeWall je mrtav kao i Tuttle. Petorka. Naravno, nisu svi moćnici mrtvi kao što i nisu privedeni. To je nemoguće. Hobotnica i njezini krakovi su jednostavno preveliki. Korupcija ili u ovom slučaju zataškavanje i cijeli taj sotonistički kult nikada neće nestati. Toga će uvijek biti. Fokus je bio na Cohleu i Martyu te kako rješavaju isključivo ovaj slučaj. Uspjeli su i to je jedino bitno. Al kako mi je jaka scena kad Cohle ide u potragu za Errolom i kad ga ovaj navodi sa svojim glasom. Na prvi pogled Errol se čini idiotom, ali je ispao veoma inteligentan zbog svih ovih godina. Naravno, ono što je on učinio nije niti malo inteligentno. Genijalno napravljen villain.
...
I onaj sotonistički labirint

Sad bih se malo osvrnuo na cijelu metaforu i simboliku u seriji. I vjerujem kako će Pizzolatto i Fukunaga odbijati razgovarati o toj simbolici. Jebiga, njima je u interesu da se dalje priča. Vjerojatno će se pravit kao da nisu znali što se dešava.

Meni je stvarno fascinantna ova posljednja epizoda i kako se sve naglavačke promijenilo i gdje smo dobili taj kozmički horor o kojem sam govorio prije par epizoda.
Spoiler for Hiden:
kod cijelog tog pogleda na Carcosu između Cohlea i kulta to jest Errola jer je on jedini ostao. Kroz sve te simbole taj kult je zbilja vjerovao u taj alternativni svijet Carcosu. Da će ga prizvati/vidjeti, ali naravno da oni neće to prizvati niti vidjeti jer tu o ovoj stvarnosti ne postoji to jest u ovoj seriji gdje je sve metafora. I što se onda događa? Događa se jedna od većih ironija koju sam vidio u serijama i odmah mi je izmamilo smiješak. Događa se ovo

Cohle vidi Carcosu kako dolazi na ovaj svijet. Vidi simbolični dolazak Old Onesa. No, on to vidi kroz halucinaciju jer smo i u prijašnjim epizodama vidjeli kako halucinira. PTICE ili kad vozi auto i sva ona svjetla. On je taj koji je vidio Carcosu, alternativni svijet koji kult nikada neće vidjeti.

Cohle i novi pogled na svijet
Spoiler for Hiden:
ovo je došlo u pravi trenutak. Nisam vjernik, a bome nisam ni ateist, a i ne volim te etikete koje samo služe kao psihološko oružje. U većini serija/filmova bi mi smetalo ovo što se dogodilo sa Cohleom. Ovdje mi ne smeta iz više razloga. Oni koji govore da je ovo zbrzano, dajte, molim vas. Od 1995. godine do 2012. godine je prošlo 17 godina. U tih 17 godina Cohle je nakon gubitka svoje kćeri postao to što je bio kroz ovih 7 epizoda. Imao je svoju filozofiju, bio je nihilist i smatram kako je još uvijek nihilist. On nije našao Boga kako će neki tvrditi siguran sam, a ne ne ne. On je našao mir, spoznaju (pozitivizam). On je oduvijek bio spiritualna osoba, a sad je to posato sa cijelim svojim tijelom. Da, Cohle je u ovoj zadnjoj epizodi poslužio kao Isus kroz metaforu. Još ga je Errol nazvao mali svećenikom. Zvijezda repatica ili bijela košulja. Ili kad leži u bolničkom krevetu, kosa mu raspuštena i sav je ozljeđen. Sasvim je logično da će Isus biti metafora i po meni to nije nametnuto već samo logično. Zato, sjetite se što je sve taj lik propatio kroz tih 17 godina i koliko se dao u taj posao ponajviše zbog svoje kćerke. I kad se sve riješilo, zar bi mi gledatelji zbilja nešto drugo očekivali od njega. Da ostane isti nakon svega toga. Godinam su se nakupljale svakakve stvari u njemu i napokon je "eksplodiralo" na najbolji mogući način. On je i dalje nihilist, ali uz dodatak spoznaje koju je otkrio. I to je jedino bitno.

Hvala njima na odličnoj mitologiji, scenariju, glumi, režiji, simbolici i svim tim sitnim detaljima bez kojih ova serija ne bi sad bila to što je. I eto, ko bi rekao da ćemo nakon Breaking Bada odmah dobiti još jedno remek djelo.

I da, zaboravih. Lokacija. Nema ničeg boljeg od južnjačke amerike.

Što se tiče druge sezone. Pizzolatto je rekao kako se baviti sa jednim snažnim ženskim likom i da će opet uključivati nešto okultno. Kad je rekao snažan ženski lik, nadam se da će Melissa Leo biti ta koja će nastupiti u drugoj sezoni. Po meni bi ona bila najbolji izbor. Upravo se ona dokazala kroz te snažne ženske likove, a tek kakvu karizmu ima.
CoCoLoCo

#517 Re: True detective

Post by CoCoLoCo »

pa ja mislim da ce bit u neku ruku spominjan il umjesan u radnju tuttle i u drugoj sezoni ma gdje radnja da bude, jer je lik sad senator, bice toga garant :D
NIN

#518 Re: True detective

Post by NIN »

...a evo malo o ubitacno dobroj zavrsnoj sceni 4. epizode:
I što tek reći nakon ovakve epizode.

Evo, par minuta sam gledao u ekran i razmišljao što napisati nakon ove epizode, nakon onog zadnjeg kadra. Najozbiljnije.

Epizoda je bila bez previše simbolike, bez previše hintova. Totalno drugačija od prve tri epizode. Ne mogu reći da nisam očekivao ovakav zaokret, ali prve tri epizode su mu toliko uvukle pa me ova epizoda ostavila kao jako malo epizoda u modernoj tv povijesti.

Woody i McC su još viš izvukli ono nešto iz sebe i vukli epizodu gdje kod su htjeli. No, ovaj put budimo fer. Redatelju moramo čestitai na onome što smo upravo gledali. Prve tri epizode su isto fantastično režirane, ali Cary Fukunaga je kao Woody i McC izvukao ono nešto iz sebe i dao nam jednu od najbolje režiranih scena u televizijskoj povijesti. Za ovo zadnje dajem ruku u vatru da će se ta scena prepričavati godinama i da će ostati tako zapamćena. Ono što je on izveo je kontinuirani dugi kadar koji je toliko težak da treba godine i godine učenja za tako nešto, a da ne pričam na koliko se tu detalja treba paziti. I on nam je to dao. Izvrstan šestominutni kadar, a prije toga tri i pol slow-paced epizode da bi nam onda darovao takvu napetost i režiju. Da previše ne baljezgam oko tog kadra, baš kako piše u ovom clanku:
http://uk.eonline.com/news/509387/true- ... topstories
http://www.tvovermind.com/true-detectiv ... ars-229313
nema me tamo

#519 Re: True detective

Post by nema me tamo »

CoCoLoCo wrote:pa ja mislim da ce bit u neku ruku spominjan il umjesan u radnju tuttle i u drugoj sezoni ma gdje radnja da bude, jer je lik sad senator, bice toga garant :D

A mozda i nece..

Cuo si na kraju kad Marty kaze - Ne mozemo ih sve uhvatit'..
A ako se to desi u mojim ocima ce drasticno past kvalitet serije.

4 epizoda i one scene na kraju su vjerovatno nešto najbolje što sam ja ikad pogledao..
p206

#520 Re: True detective

Post by p206 »

Ne znam...nekako mi ne ide u glavu da je Rust doživio "povratak" iz depresije i neko olakšanje, a da je uhvatio samo ovog debelog.
Sjetite se Rusta iz 1995. taj ne vjeruje nikom i to kroz razne monologe i ponašanje pokazuje. On ima jaku želju da sve i jednog koji je umješan strpa iza rešetaka. I Rust iz 2012. dok sjedi za stolom i priča je u istom takvom raspoloženju, a to govori i Marty-ju u kafani, da imaju puno nezavršenog posla.
Tako da mi ona predaja iskopiranih kaseta i kopiranih ostalih dokumenata na razne adrese (FBI, odjeljenje za ubistva,jedan glavnom tuziocu,jedan državnom tuziocu i ostalo mediji) nekako ne ide uz njegov karakter.

Takođe Marty ide na kafu sa onim crncem detektivom da traži podršku od njega...kao samo njemu vjeruju da će završiti posao, onom drugom ne. Ne znam čime je dotični pokazao da mu mogu vjerovati, a pošto ja nemam dobre "čitačke" sposobnosti kao Rust, sumnjam da je i on u njemu vidio nešto manje korumpirano od onog drugog crnca. Jednostavno su isti.

Moglo se ovo bolje uraditi na kraju.
horion_bosona

#521 Re: True detective

Post by horion_bosona »

qrz, palac, punac... jah... :oops: :mrgreen:

Daj ba ljudi, nemoj te zajebavati da ste oduševljeni krajem. Priča se toliko razgranala, okultizam i simboli ofo-ono, moćni klan u pozadini, čačkaju mečku maltene 20 godina i na kraju iščačkaju debelog, incestoidnog degenerika, koji im je već davno ispred nosa projurio na koslilici. "Zelene uši od farbe" se ispostavile kao ključna poveznica, wtf!? Debeli nije u stanju ofarbat zid kako spada, a bio je kadar napraviti onako "kreativnu instalaciju" :D sa Dorom Lang!?

Sam rasplet mi je prepriltak, odvio se šablonski i nemaštovito, potpuno odudarajuci od čitave radnje koja mu je prethodila u onih 7 epizoda. Kao u otrcanim hororima, jeziva kuća u pizdićima, puna lutaka i raščerečenim čovjekom u špajzu, ajde bogati... Da nije bilo završne scene i dijaloga Rusta i Martija, finale ne bi valjalo ništa. Stekneš dojam da je serija zbrzana zbog manjka para.

Kao ostavština definitvno ostaju vrhunska režija, perfektna fotografija i maestralna gluma, ponajprije McConaughey, koji svojom vještinom kreirao , a na osnovu odličnog scenarističkog predloška, lik Rusta ušavši s njim već nakon par epizoda u antologiju. Sve to ukupno postavilo je nove standarde u TV produkciji. A Pizzolatto je kiksao u finišu, ipak je jedan David Chase.
Last edited by horion_bosona on 11/03/2014 11:37, edited 1 time in total.
Dasi

#522 Re: True detective

Post by Dasi »

ja imam jednu nejasnocu ako ko moze da mi je objasni :)
ted cilders je serif a bili cilders je stari od erola. jesu li ted i bili braca ili?
treba ovo jos jednom pogledati iz komada :)
dale cooper

#523 Re: True detective

Post by dale cooper »

nema me tamo wrote:To im je bio jedini trag i tako ga i nađoše..
Meni je sve fantasticno osim cinjenice da se glavni organizator svega ne pojavljuje više..
Billy tutlle je glavni i dobro bi' bilo da ima još jedna kao godinu kasnije i onda uhvate i njega nekako..
Billy Tuttle je mrtav, jedino ako ne misliš na Edwarda koji je senator? Kojem će usput rečeno
puno teže biti sada kada se sve otkrilo, kao što smo mogli čuti po onim vijestima na kraju epizode.
To što je policija godinama na neki način onemogućavala istragu vezane za ovu porodicu, govori o njihovom
uticaju, međutim sada će to malo teže ići sa obzirom na povezanost osumnjičenih sa Tuttle porodicom
i snimkama koje je Billy Lee imao u svom posjedu. Ne treba puno mašte da se dokuči da će se obruč
stezati i da će policija morati svoju istragu preusmjeriti prema ostatku Tuttle porodice.
dale cooper

#524 Re: True detective

Post by dale cooper »

p206 wrote:Ne znam...nekako mi ne ide u glavu da je Rust doživio "povratak" iz depresije i neko olakšanje, a da je uhvatio samo ovog debelog.
Sjetite se Rusta iz 1995. taj ne vjeruje nikom i to kroz razne monologe i ponašanje pokazuje. On ima jaku želju da sve i jednog koji je umješan strpa iza rešetaka. I Rust iz 2012. dok sjedi za stolom i priča je u istom takvom raspoloženju, a to govori i Marty-ju u kafani, da imaju puno nezavršenog posla.
Tako da mi ona predaja iskopiranih kaseta i kopiranih ostalih dokumenata na razne adrese (FBI, odjeljenje za ubistva,jedan glavnom tuziocu,jedan državnom tuziocu i ostalo mediji) nekako ne ide uz njegov karakter.

Takođe Marty ide na kafu sa onim crncem detektivom da traži podršku od njega...kao samo njemu vjeruju da će završiti posao, onom drugom ne. Ne znam čime je dotični pokazao da mu mogu vjerovati, a pošto ja nemam dobre "čitačke" sposobnosti kao Rust, sumnjam da je i on u njemu vidio nešto manje korumpirano od onog drugog crnca. Jednostavno su isti.

Moglo se ovo bolje uraditi na kraju.
Pa nije, ako si pratio onaj zadnji razgovor sa Martijem, Rusti bi najviše volio da se nije probudio jer dok je
bio u komi osjetio je prisutnost kćerke i oca. Rusti će se vjerovatno čitav život boriti sa demonima, međutim
biće mu malo lakše jer ipak postoji tračak svjetla.
nema me tamo

#525 Re: True detective

Post by nema me tamo »

dale cooper wrote:
nema me tamo wrote:To im je bio jedini trag i tako ga i nađoše..
Meni je sve fantasticno osim cinjenice da se glavni organizator svega ne pojavljuje više..
Billy tutlle je glavni i dobro bi' bilo da ima još jedna kao godinu kasnije i onda uhvate i njega nekako..
Billy Tuttle je mrtav, jedino ako ne misliš na Edwarda koji je senator? Kojem će usput rečeno
puno teže biti sada kada se sve otkrilo, kao što smo mogli čuti po onim vijestima na kraju epizode.
To što je policija godinama na neki način onemogućavala istragu vezane za ovu porodicu, govori o njihovom
uticaju, međutim sada će to malo teže ići sa obzirom na povezanost osumnjičenih sa Tuttle porodicom
i snimkama koje je Billy Lee imao u svom posjedu. Ne treba puno mašte da se dokuči da će se obruč
stezati i da će policija morati svoju istragu preusmjeriti prema ostatku Tuttle porodice.

Ma to ja malo pobrko lončiće procitaj gore..

Ja kont'o da je senator ubijeni lik Billy Lee, tacnije da uopste nije mrtav... :D
A da mu je rođak onaj propovjednik..
Dok mi coco nije reko da se lik nije pojavljivao, a on jeste organizator svega.

Osim toga sve mi je kristalno jasno. :D
Post Reply