RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
maxell_sarajevo

#501 Re: RTV taksa

Post by maxell_sarajevo »

@SmartXl

Ima Vas viška, ponekad kad svratite u firmu gdje radim (naravno samo kad vasi stranacki ljudi dodju), povedete pet ljudi, vozaca, kamermana, tonca,novinara i irgeta da ponese opremu, a privatne televizije posalju jednog novinara koji uzima izjave, snima, slika, nosi opremu i opet dodje bez vozaca.

Kažete hocete plate, pa hocu i ja jer sam posljednju dobio u mjesecu maju, a danas otidjite kod Koldže, načelnika Novog Sarajeva pa pitajte zasto je naša sredstva prebacio FK.Želji za izgradnju istočne tribine.
smartXL

#502 Re: RTV taksa

Post by smartXL »

maxell_sarajevo wrote:@SmartXl

Ima Vas viška, ponekad kad svratite u firmu gdje radim (naravno samo kad vasi stranacki ljudi dodju), povedete pet ljudi, vozaca, kamermana, tonca,novinara i irgeta da ponese opremu, a privatne televizije posalju jednog novinara koji uzima izjave, snima, slika, nosi opremu i opet dodje bez vozaca.

Kažete hocete plate, pa hocu i ja jer sam posljednju dobio u mjesecu maju, a danas otidjite kod Koldže, načelnika Novog Sarajeva pa pitajte zasto je naša sredstva prebacio FK.Želji za izgradnju istočne tribine.
Ne radim u javnom servisu, moje strukovno obrazovanje je u skroz drugom smijeru. Ne zalim se.

Nema viska radnika ali radnika. Ne primaju redovno placu. I tebi zelim da se tu zaposlis i budes dio tih uhljeba. Bolje ti ne mogu pozeliti.

Izbjegavate konstantno ono sta potenciram. U hr je taksa 20KM, kod nas 7,5 i dijeli se na 3 emitera. Sta bi hrt sa trecinom od 7,5KM i naplatom oko 50%?

Zasto placate pdv za svaku uslugu? Sta imate vi od tog pdv? Jesi li svjestan koliko mjesecno das pdva? Sto ne trazis od trgovaca da ri naplati bez istog? Ne mozes, jelde?

Ja smatram da ovo sta je uradila elektroprivreda nije uredu, samo iz razloga sto ce opet bosnjaci najvise placat. Da su ovo uradile i ostale elektroprivrede, onda bi bilo okke.

A sad recite koliko vas dodik placa da ne placate taksu? Znamo da je jedino njemu u interesu da se ugasi BHRT, jer sce sto je drzavno hoce sa ugasi? Koliko, samo recite?
LikeLike

#503 Re: RTV taksa

Post by LikeLike »

ado_sar wrote:
LikeLike wrote:
ado_sar wrote:Ja zelim formulu 1 i fudbal bez reklama, moje dijete zeli normalan djeciji program a ne da mu crtane prekidaju reklamama za top shop kao sto rade na hajatovcima. Ako vozim, zelim da imam blok od makar pola sata muzike, a ne da slusam Hilmu sa Ilidze u glasu naroda. Tito vise nije ziv, da bismo imali to sve, mora se platiti. Mozemo voljeti ili mrziti ljude koji rade dole, ali se mora priznati da ako hoces utakmicu, pogledaces je kako treba ako je prenosi BHT, ako hoces da cujes vijesti kako treba, koje je napravio novinar koji ipak ima malo vise skole od neke priucene voditeljice na hayatu, ukljucices BH Radio. Kalmani i slicni polupismeni nas toliko zaglupljuju da smo postali masovno nepismeni, ne poznajemo izgovor, vecina rijeci nam je nepoznata. Potrebna nam je kultura i obrazovanje na radiju i televiziji. Kultura na zalost nije profitabilna kao Ceca isl, pa se televizije koje su zadrzale trenutak kulturnog i obrazovnog programa moraju platiti. Mi smo kao generacija vjerovatno vec propali, interesuje nas vise zadruga na pinku pa zato toliko i cuvamo tih 7.5KM, ali ako ce moje dijete imati djeciji program kao sto sam ga ja nekad imao, onda cu platiti 20, a ne 7.5.
Ja ne gledam nase tv stanice vec 3-4 godine nikako, nema se sta vidjeti. Kad smo kod profesionalnih vodielja dnevnika :D Odakle na FTV ili BHT ona crna manekenka sto se isprovaljivala :D Pustite se suplje i njihove profesionalnosti, sve je to politika :D Vjerujem ja da ima ljudi koji rade dobro svoj posao i koji posteno zaradjuju svoj hljeb, ali...
Mislis ona sto vodi sport na FTV? Nemoj zezati, ona mi je najbolja na cijeloj televiziji. Cura je OK, samo nije nasa, pa ne zna jezik dobro. Al da je secer, secer je. i to smedji.
Ti brate pricas o priucenim neskolovanim novinarima, a onda ti ona dobra :D
boshniak

#504 Re: RTV taksa

Post by boshniak »

A jeste se uhvatili hrvatske i njihove takse, mi nismo hrvatska, nismo EU nemamo njihov standard, nećemo program kao HRT, zašto se ne porediti sa srbijom, kod njih je taksa 150 dinara = 2.50KM i to je neki realan iznos 2-3KM i naplata bi vam sigurno bila preko 70%-80%, ali ne, hoće gospoda da samo na jednom dijelu teritorija i samo od jednog naroda naplati (ne)rad svih RTV servisa
ado_sar

#505 Re: RTV taksa

Post by ado_sar »

LikeLike wrote: Ti brate pricas o priucenim neskolovanim novinarima, a onda ti ona dobra :D
I te kako, visokoobrazovana manekenka, savladala nas prekomplikovani jezik toliko dobro da se moze snaci pred kamerama i posao odraditi izuzetno profesionalno. Uz to sve, uspije se odbraniti od ljubomornih komentara i ne puni zutu stampu. Njoj skidam kapu.
smartXL

#506 Re: RTV taksa

Post by smartXL »

boshniak wrote:A jeste se uhvatili hrvatske i njihove takse, mi nismo hrvatska, nismo EU nemamo njihov standard, nećemo program kao HRT, zašto se ne porediti sa srbijom, kod njih je taksa 150 dinara = 2.50KM i to je neki realan iznos 2-3KM i naplata bi vam sigurno bila preko 70%-80%, ali ne, hoće gospoda da samo na jednom dijelu teritorija i samo od jednog naroda naplati (ne)rad svih RTV servisa
Kakav standard u Hr? Znas li kolika im je minimalna penzija, prosjecna placa (prosjek je nebitan nego se uzima kao reper, vecina je na minimalcu)... Nije ni jedno a ni drugo 3x vece nego kod nas. Kad si Srbiju spomenuo, RTS se finansira i iz budzeta, zato imas pristrasan medij, primjer za to si imao na izborima, Vucic je visio 24h na RTS a ostali kandidati su bili minimalno zastupljeni. Javni servis mora biti neovisan. Imamo bhrt ali zato najlosije stoji.

Image

Jelde, daleko su iznad nas...
boshniak

#507 Re: RTV taksa

Post by boshniak »

smartXL wrote:
boshniak wrote:A jeste se uhvatili hrvatske i njihove takse, mi nismo hrvatska, nismo EU nemamo njihov standard, nećemo program kao HRT, zašto se ne porediti sa srbijom, kod njih je taksa 150 dinara = 2.50KM i to je neki realan iznos 2-3KM i naplata bi vam sigurno bila preko 70%-80%, ali ne, hoće gospoda da samo na jednom dijelu teritorija i samo od jednog naroda naplati (ne)rad svih RTV servisa
Kakav standard u Hr? Znas li kolika im je minimalna penzija, prosjecna placa (prosjek je nebitan nego se uzima kao reper, vecina je na minimalcu)... Nije ni jedno a ni drugo 3x vece nego kod nas. Kad si Srbiju spomenuo, RTS se finansira i iz budzeta, zato imas pristrasan medij, primjer za to si imao na izborima, Vucic je visio 24h na RTS a ostali kandidati su bili minimalno zastupljeni. Javni servis mora biti neovisan. Imamo bhrt ali zato najlosije stoji.

Image

Jelde, daleko su iznad nas...
Dakle minimalac u HRV 2.800hrk oko 780KM, znači njihov minimalac je naš prosjek, ali naš prosjek je uglavnom i niži u realnom sektoru, i to ne uzimajući u obzir na stepen zaposlenosti u HRV i u BIH, u BiH je nezaposleno 50% a nameti su ogromni, radnici BHT-a žale se na loše uslove male plate i sl, a ne pitaju se odakle da plate oni koji ne rade nigdje, ako su već tako osjetljivii zašto ne osloboditi od plaćanja nezaposlene. Zašto ne sniziti RTV taksu u neki realan iznos kao u srbiji, zašto ne omogućiti građanima da se izjasne koji RTV servis zele plaćati staviti fino po 2.5KM pa zaokruži kome plaćaš, zašto da osobe iz srebrenice finansiraju politiku RTRS-a i snimanje filmova o Ratku Mladiću, postoji sigurno i druga strana zašto da građani RS-a plaćaju neke programe BHT-a i sl.
LikeLike

#508 Re: RTV taksa

Post by LikeLike »

ado_sar wrote:
LikeLike wrote: Ti brate pricas o priucenim neskolovanim novinarima, a onda ti ona dobra :D
I te kako, visokoobrazovana manekenka, savladala nas prekomplikovani jezik toliko dobro da se moze snaci pred kamerama i posao odraditi izuzetno profesionalno. Uz to sve, uspije se odbraniti od ljubomornih komentara i ne puni zutu stampu. Njoj skidam kapu.
Svi smo mi ljubomorni, jesmo majke mi :D Sta znaci visokoobrazovana manekenka? :D Pljuju ljudi raznorazne likove iz rijalitija, pa ne znaci da su ljubomorni na njih :D Kod nas dobijes posao preko veze i to onaj koji ne znas raditi i svi oni koji ti to kazu ili te popljuju su ti dusmani i ljubomorni su na tebe :lol:
smartXL

#509 Re: RTV taksa

Post by smartXL »

boshniak wrote: Dakle minimalac u HRV 2.800hrk oko 780KM, znači njihov minimalac je naš prosjek, ali naš prosjek je uglavnom i niži u realnom sektoru, i to ne uzimajući u obzir na stepen zaposlenosti u HRV i u BIH, u BiH je nezaposleno 50% a nameti su ogromni, radnici BHT-a žale se na loše uslove male plate i sl, a ne pitaju se odakle da plate oni koji ne rade nigdje, ako su već tako osjetljivii zašto ne osloboditi od plaćanja nezaposlene. Zašto ne sniziti RTV taksu u neki realan iznos kao u srbiji, zašto ne omogućiti građanima da se izjasne koji RTV servis zele plaćati staviti fino po 2.5KM pa zaokruži kome plaćaš, zašto da osobe iz srebrenice finansiraju politiku RTRS-a i snimanje filmova o Ratku Mladiću, postoji sigurno i druga strana zašto da građani RS-a plaćaju neke programe BHT-a i sl.
Njihov minimalac nije 3x veci kao sto im je taksa skuplja. Njihova minimalna penzija je priblizna nasoj, nekima je cak i manja nego nasa a 20 KM im taksa. Pored svega toga, naplata im je preko 80%

Znaci nije bajno ni u Hrvatskoj kako vi to predstavljate, pa i njihova omladina ide u druge zemlje EU, zato sto su nezadovoljni
Korisnikk

#510 Re: RTV taksa

Post by Korisnikk »

didzej1602 wrote:Očigledno je da ne znaš, jer da si iole upućen znao bi da RTV taksa nije nikakva usluga, niti plaćaš bilo kakvu uslugu, RTV taksa je zakonska obaveza. Baš me zanima je li ovako cigančiš i pričaš gluposti i kada plaćaš kao 'jedan obični čovjek koji osnuje neki doo ili obrt' pdv ili neku od općinskih taksi od čega se finansira državna služba? Je li i tad pričaš o uhljebima, višku zaposlenih, visokim platama i slično? Ma daj molim te.
A na kraju, ako misliš da zaposleni u javnim servisima ne zarade svoj hljeb, slobodno prošetaj do rtv doma ili u slučaju da nisi iz Sarajeva, prošetaj do nekog dopisništva, pa malo baci oko na opremu i stanje, provedi sa njima jedan radi dan pa će ti možda biti jasnije. Ti ljudi ne sjede na poslu čekajući da neko uplati pišljivih 7,50 km, nego rade svoj posao. A onda kući kad se vratiš otvoriš google i pronađeš zakon pa ga malo pročitaš, pa proguglaš tipa rtv taksa u hrvatskoj, austriji, španiji itd, itd. Možda onda shvatiš da je to sistem koji je normalan u gotovo svim državama svijeta, samo je kod nas vječita tabu tema.
A ja tebi, a i svima koji dijele tvoje mišljenje, od sveg srca želim da se isto ovako uhljebite!
Jaro ja imam Pravni fakultet završen. Ne možeš ti mene poučavati o pravu, zakonima i zakonskim obavezama. Da si imalo upućen u pravo i zakone najprije bi znao da je RTV taksa nešto što je proturječno samom sebi. Idi ukucaj na google "šta je taksa". Izbaciće ti nešto tipa "takse su naplaćivane za usluge koje su državni organi činili fizičkim osobama." Otprilike isto se spominje u zvaničnoj literaturi Pravnog fakulteta. U slučaju rtv takse ti plaćaš taksu iako nisi dobio nikakvu uslugu. Taksa se plaća na TV ili radio prijemnik, pa makar i da su pokvareni. Plaćaš je na posjed stvari a ne za uslugu, a nosi naziv takse (što se inače plaća za uslugu). Taksa na tužbu je taksa, taksa za ovjeru dokumenta je taksa (jer u oba slučaja dobijaš nešto zauzvrat). RTV taksa nosi naziv taksa ali nije taksa, to je nešto proturječno samom sebi. Harač na imovinu naroda "našminkan" nazivom "rtv taksa" kako zatucani majmun ne bi shvatio besmislenost harača.

Da ti pokušam maksimalno slikovito i jednostavno objasniti. Ekvivalent tzv. rtv taksi bi bio kada bi se komunalcu morala plaćati taksa za posjedovanje bureta za smeće. I rtv taksa i taksa na bure za smeće su besismleni harači za posjedovanje predmeta sa kojima RTV odnosno komunalac nemaju nikakve veze. Komunalac može naplaćivati odvoz smeća, RTV bi mogao naplaćivati učinjenu uslugu, ali naplaćivanje posjedovanja bureta iz kojeg se smeće odvozi odnosno TV prijemnika preko kojeg se prima usluga RTV servisa je besmisleni harač.

Obzirom na navedeno ne cigančim kad obični čovjek plaća općinske takse za osnivanje obrta jer plaća taksu na uslugu. Kod PDV-a isto ne cigančim jer i on ima smisao svog postojanja, jer se njime ne finansira samo administracija nego i investicioni projekti, subvencije i drugi rashodi države u korist građana. RTV taksa, s druge strane, nema smisao svog postojanja jer je proturječna samoj sebi.

Kako je u Hrvatskoj, Austriji i Španiji ne zanima me jer u toj istoj Austriji primjera radi je normalno da se prilikom zaposlenja u državnoj službi gleda jesi li stručan za taj posao a ne jesi li prototip stranačke seljačine tipa Tarik Dautović. U toj istoj Austriji neko ko čitav dan sjedi po kući i nezaposlen je zaradi moju mjesečnu platu za koju radim 40 sati sedmično. U toj istoj Austriji čovjek sa osnovnom školom živi bolje nego ja ovdje sa fakultetom, a ne živi bolje zahvaljujući svojim sposobnostima nego što je rođen u uređenoj državi gdje postoji sistem. Kad budemo preuzeli i sve ostalo iz Austrije, onda možemo i besmislene harače preuzeti jer ako imam 1.500,00 KM rado ću platiti 7,50 KM rtv takse. A Boga mi dok je moja plata za nijansu iznad polovine prosječne plate u FBiH neće mi niko pravdati harače preuzete iz sistema drugih država gdje nepismeni majmun sa osnovnom školom koji ne zna razliku Georgia države i Georgia savezne države SAD-a zarađuje četiri moje plate uz četiri puta manje uloženog truda.

I za kraj, vjeruj, vjeruj mi, i ja sebi želim od sveg srca da se uhljebim kao RTV uhljebi. Da mi bi mjesec dana okusiti rad u državnom preduzeću. Ma niko ne bi masirao kolegicu na stolu direktora više i bolje od mene.
Rugafet

#511 Re: RTV taksa

Post by Rugafet »

@Korisnikk objasnio. Svaka cast :thumbup:
black

#512 Re: RTV taksa

Post by black »

Korisnikk wrote: Jaro ja imam Pravni fakultet završen. Ne možeš ti mene poučavati o pravu, zakonima i zakonskim obavezama. Da si imalo upućen u pravo i zakone najprije bi znao da je RTV taksa nešto što je proturječno samom sebi. Idi ukucaj na google "šta je taksa". Izbaciće ti nešto tipa "takse su naplaćivane za usluge koje su državni organi činili fizičkim osobama." Otprilike isto se spominje u zvaničnoj literaturi Pravnog fakulteta. U slučaju rtv takse ti plaćaš taksu iako nisi dobio nikakvu uslugu. Taksa se plaća na TV ili radio prijemnik, pa makar i da su pokvareni. Plaćaš je na posjed stvari a ne za uslugu, a nosi naziv takse (što se inače plaća za uslugu). Taksa na tužbu je taksa, taksa za ovjeru dokumenta je taksa (jer u oba slučaja dobijaš nešto zauzvrat). RTV taksa nosi naziv taksa ali nije taksa, to je nešto proturječno samom sebi. Harač na imovinu naroda "našminkan" nazivom "rtv taksa" kako zatucani majmun ne bi shvatio besmislenost harača.

Da ti pokušam maksimalno slikovito i jednostavno objasniti. Ekvivalent tzv. rtv taksi bi bio kada bi se komunalcu morala plaćati taksa za posjedovanje bureta za smeće. I rtv taksa i taksa na bure za smeće su besismleni harači za posjedovanje predmeta sa kojima RTV odnosno komunalac nemaju nikakve veze. Komunalac može naplaćivati odvoz smeća, RTV bi mogao naplaćivati učinjenu uslugu, ali naplaćivanje posjedovanja bureta iz kojeg se smeće odvozi odnosno TV prijemnika preko kojeg se prima usluga RTV servisa je besmisleni harač.

Obzirom na navedeno ne cigančim kad obični čovjek plaća općinske takse za osnivanje obrta jer plaća taksu na uslugu. Kod PDV-a isto ne cigančim jer i on ima smisao svog postojanja, jer se njime ne finansira samo administracija nego i investicioni projekti, subvencije i drugi rashodi države u korist građana. RTV taksa, s druge strane, nema smisao svog postojanja jer je proturječna samoj sebi.

Kako je u Hrvatskoj, Austriji i Španiji ne zanima me jer u toj istoj Austriji primjera radi je normalno da se prilikom zaposlenja u državnoj službi gleda jesi li stručan za taj posao a ne jesi li prototip stranačke seljačine tipa Tarik Dautović. U toj istoj Austriji neko ko čitav dan sjedi po kući i nezaposlen je zaradi moju mjesečnu platu za koju radim 40 sati sedmično. U toj istoj Austriji čovjek sa osnovnom školom živi bolje nego ja ovdje sa fakultetom, a ne živi bolje zahvaljujući svojim sposobnostima nego što je rođen u uređenoj državi gdje postoji sistem. Kad budemo preuzeli i sve ostalo iz Austrije, onda možemo i besmislene harače preuzeti jer ako imam 1.500,00 KM rado ću platiti 7,50 KM rtv takse. A Boga mi dok je moja plata za nijansu iznad polovine prosječne plate u FBiH neće mi niko pravdati harače preuzete iz sistema drugih država gdje nepismeni majmun sa osnovnom školom koji ne zna razliku Georgia države i Georgia savezne države SAD-a zarađuje četiri moje plate uz četiri puta manje uloženog truda.

I za kraj, vjeruj, vjeruj mi, i ja sebi želim od sveg srca da se uhljebim kao RTV uhljebi. Da mi bi mjesec dana okusiti rad u državnom preduzeću. Ma niko ne bi masirao kolegicu na stolu direktora više i bolje od mene.
:thumbup:
takodjer se ne bi bunio glede rtv uhljebljenja :wink:
smartXL

#513 Re: RTV taksa

Post by smartXL »

Amin da se zaposlite, pa da ne mozete ni knjizice ovjerit. Ako je tako bajno na rtv radit, samo mi nije jasno sto im sve ove komercijalne stanice pokupise novinare, valjda ljudi idu za manju platu radit...
Maraschino

#514 Re: RTV taksa

Post by Maraschino »

Rugafet wrote:@Korisnikk objasnio. Svaka cast :thumbup:
a ti bi platio ali eto korisnik ti objasnio zasto ne trebas. :D
didzej1602

#515 Re: RTV taksa

Post by didzej1602 »

Korisnikk wrote: Jaro ja imam Pravni fakultet završen. Ne možeš ti mene poučavati o pravu, zakonima i zakonskim obavezama. Da si imalo upućen u pravo i zakone najprije bi znao da je RTV taksa nešto što je proturječno samom sebi. Idi ukucaj na google "šta je taksa". Izbaciće ti nešto tipa "takse su naplaćivane za usluge koje su državni organi činili fizičkim osobama." Otprilike isto se spominje u zvaničnoj literaturi Pravnog fakulteta. U slučaju rtv takse ti plaćaš taksu iako nisi dobio nikakvu uslugu. Taksa se plaća na TV ili radio prijemnik, pa makar i da su pokvareni. Plaćaš je na posjed stvari a ne za uslugu, a nosi naziv takse (što se inače plaća za uslugu). Taksa na tužbu je taksa, taksa za ovjeru dokumenta je taksa (jer u oba slučaja dobijaš nešto zauzvrat). RTV taksa nosi naziv taksa ali nije taksa, to je nešto proturječno samom sebi. Harač na imovinu naroda "našminkan" nazivom "rtv taksa" kako zatucani majmun ne bi shvatio besmislenost harača.

Jaro, završila sam i ja Pravni fakultet i upućena sam itekako u pravo i zakone, ako ništa dovoljno da znam šta je taksa i kada sam obavezna istu plaćati.
Ali zaista ne planiram dalje trošiti svoje vrijeme objašnjavajući i ubjeđivajući bilo koga, a pogotovo ne kolegu PRAVNIKA da je plaćanje RTV takse zakonska obaveza i da se kao takva mora poštovati. Blago našem društvu i državi kad ljudi poput tebe završavaju spomenuti Pravni fakultet i danas-sutra će nam pisati zakone, tumačiti zakonske odredbe i primjenjivati pravo :thumbup: :bih:
smartXL

#516 Re: RTV taksa

Post by smartXL »

Meni samo nije jasno zasto je problem samo rtv taksa, a ovi isti korisnici pa i ovaj pravnik sute o tome da harac placaju decenijama i elektroprivredi. Ne placate samo porosenu energiju, nego imate i fiksni trosak u iznosu od 4,5KM. Placate fiksne troskove i vodovodu, placate komunalnim preduzecima i koristenje deponije zajedno sa odnosenjem smeca iako vi i ne koristite deponiju nego preduzece koje odvozi...Ima tu jos na vazdan stvari az koje sutite, al se dovezali takse koja je takodjer zakonska obaveza...

A onda trazite da imate sve na javnim servisima...
orinoco

#517 Re: RTV taksa

Post by orinoco »

smartXL wrote:Meni samo nije jasno zasto je problem samo rtv taksa, a ovi isti korisnici pa i ovaj pravnik sute o tome da harac placaju decenijama i elektroprivredi. Ne placate samo porosenu energiju, nego imate i fiksni trosak u iznosu od 4,5KM. Placate fiksne troskove i vodovodu, placate komunalnim preduzecima i koristenje deponije zajedno sa odnosenjem smeca iako vi i ne koristite deponiju nego preduzece koje odvozi...Ima tu jos na vazdan stvari az koje sutite, al se dovezali takse koja je takodjer zakonska obaveza...

To su novci kojim se pune budžeti na raznim nivoima vlasti. I treba tako biti, država mora funkcionirati. Tvoje pitanje nije ispravno, ono treba tražiti odgovor o trošenju novca prikupljenog plaćanjima taksi i naknada koje si naveo, i mnogih drugih.
smartXL

#518 Re: RTV taksa

Post by smartXL »

orinoco wrote:
To su novci kojim se pune budžeti na raznim nivoima vlasti. I treba tako biti, država mora funkcionirati. Tvoje pitanje nije ispravno, ono treba tražiti odgovor o trošenju novca prikupljenog plaćanjima taksi i naknada koje si naveo, i mnogih drugih.
Naravno, nacelo transparentnosti mora postati standard i obaveza a ne floskula.

Svi traze dobar sadrzaj, prijenose dogadjaja...to niko ne dijeli dzaba nego se mora platiti.
Rugafet

#519 Re: RTV taksa

Post by Rugafet »

Izmislili da moras platit i kad nemas televizor nego i radio star 34 godine u garazi sto mi ponekad tandrce. Kakav crni sadrzaj. Eto necu da ih gledam i slusam uopste, necu ih ni blizu kuce. Na radiJonu slusam turbo folk, Ne radi se tu o dobrom ili losem sadrzaju nego posjedovanju radio aparata. Ne dam pare, kad sve ostalo bude k'o u Austriji onda moze, do tada adio sto se mene tice ni kf dobit nece.
Korisnikk

#520 Re: RTV taksa

Post by Korisnikk »

didzej1602 wrote: Jaro, završila sam i ja Pravni fakultet i upućena sam itekako u pravo i zakone, ako ništa dovoljno da znam šta je taksa i kada sam obavezna istu plaćati.
Ali zaista ne planiram dalje trošiti svoje vrijeme objašnjavajući i ubjeđivajući bilo koga, a pogotovo ne kolegu PRAVNIKA da je plaćanje RTV takse zakonska obaveza i da se kao takva mora poštovati. Blago našem društvu i državi kad ljudi poput tebe završavaju spomenuti Pravni fakultet i danas-sutra će nam pisati zakone, tumačiti zakonske odredbe i primjenjivati pravo :thumbup: :bih:
Ako smatraš da je nešto ok samo zato što je zakonska obaveza onda imaš veoma usko razmišljanje. Sve moguće može poprimiti oblik zakona. I Hitlerovi progoni i zločini nad jevrejskim stanovništvom su bili po zakonu. Svemu treba kritički pristupiti i ispitati je li opravdano, je li ok, a argumentacija "to je zakonska obaveza - to se mora poštovati" je poprilično usko razmišljanje i sljedbenici takvog pristupa su itekako podobni manipulaciji. Šta god poprimi oblik zakona (naglasak na šta god) ti si spremna to poštivati jer je zakonska obaveza, je li?
lijepa u dusi

#521 Re: RTV taksa

Post by lijepa u dusi »

Nisam citala temu od pocetka, pa sam mozda i fulila odgovor, valjda ce se naci neko kome nije mrsko ponovo pisati. Ako nemam TV u kuci, tj. isti mi sluzi iskljucivo kao monitor, sto je lahko dokazivo, postoji li nesto tipa komisije i sl. da izadje na teren i oslobodi me placanja takse? Nije u pitanju 7 i po marki vec princip. Ionako za jednosoban stan i dvije osobe koje nikad nisu u stanu placam struju 70 KM, pokradose bogaoca.
problemnatravunu

#522 Re: RTV taksa

Post by problemnatravunu »

smartXL wrote:Meni samo nije jasno zasto je problem samo rtv taksa, a ovi isti korisnici pa i ovaj pravnik sute o tome da harac placaju decenijama i elektroprivredi. Ne placate samo porosenu energiju, nego imate i fiksni trosak u iznosu od 4,5KM. Placate fiksne troskove i vodovodu, placate komunalnim preduzecima i koristenje deponije zajedno sa odnosenjem smeca iako vi i ne koristite deponiju nego preduzece koje odvozi...Ima tu jos na vazdan stvari az koje sutite, al se dovezali takse koja je takodjer zakonska obaveza...

Upravo tako, eto nisam ni ja odusevljen da dajem pare, ali evo vidim ovdje se odjednom nasli neki "zajebani" anarhisti, revolucionari, bundzije koji nece da cuju za tzv RTV taksu, a koja je, kako su drugi vec napisali, samo jos jedan u nizu poreza koje si obavezan placati kao gradjanin drzave, dok kad je u pitanju PDV ne pravi se pitanje, uostalom ajde stisni pa ga ne plaćaj!
Ja samo opet ponavljam da je ta nasa tzv vlast stvarno glupa i jadna, umjesto da se to finansiranje rijesi iz vec postojeceg PDV-a na primjer, oni samo nama svima a i sebi komplikuju zivot, jer eto sad je tu gomila "slobodarskih" likova koji su protiv poreza, ali samo zato sto se zove RTV taksa :run:
Smijesni ste
Korisnikk

#523 Re: RTV taksa

Post by Korisnikk »

lijepa u dusi wrote:Nisam citala temu od pocetka, pa sam mozda i fulila odgovor, valjda ce se naci neko kome nije mrsko ponovo pisati. Ako nemam TV u kuci, tj. isti mi sluzi iskljucivo kao monitor, sto je lahko dokazivo, postoji li nesto tipa komisije i sl. da izadje na teren i oslobodi me placanja takse? Nije u pitanju 7 i po marki vec princip. Ionako za jednosoban stan i dvije osobe koje nikad nisu u stanu placam struju 70 KM, pokradose bogaoca.
Ne postoji. RTV taksa je porez što imaš televizor a ne porez na način na koji se korsti televizor. Imaš televizor -> obavezna si plaćati.
didzej1602

#524 Re: RTV taksa

Post by didzej1602 »

Korisnikk wrote:
didzej1602 wrote: Jaro, završila sam i ja Pravni fakultet i upućena sam itekako u pravo i zakone, ako ništa dovoljno da znam šta je taksa i kada sam obavezna istu plaćati.
Ako smatraš da je nešto ok samo zato što je zakonska obaveza onda imaš veoma usko razmišljanje. Sve moguće može poprimiti oblik zakona. I Hitlerovi progoni i zločini nad jevrejskim stanovništvom su bili po zakonu. Svemu treba kritički pristupiti i ispitati je li opravdano, je li ok, a argumentacija "to je zakonska obaveza - to se mora poštovati" je poprilično usko razmišljanje i sljedbenici takvog pristupa su itekako podobni manipulaciji. Šta god poprimi oblik zakona (naglasak na šta god) ti si spremna to poštivati jer je zakonska obaveza, je li?
Da, plaćanje RTV takse = Hitlerovi progoni i zločini nad Jevrejima.
Naravno da smatram da je plaćanje takse opravdano, prije svega jer posjedujem tv i radio prijemnik a uz to želim da javni servis opstane i postoji kao što postoji u gotovo svakoj državi na svijetu, bez obzira što njihov program npr. uopće ne gledam. Plaćala sam rtv taksu i dok sam živjela u Austriji od svoje minimalne studentske plate, iako mi tv u suštini više služi kao ukras. Ljudi su mi pokucali na vrata, objasnili ko su, šta su, šta je moja obaveza i uručili mi uplatnicu i to je bio kraj priče.
Na kraju, problem uopće nije u postojanju rtv takse kao takve nego u činjenici da naše nesretne vlasti nisu u stanju da naprave funkcionalan sistem naplate, odnosno u nepostojanju političke želje i volje da isti naprave. Da to postoji, mi uopće ne bi raspravljali da li ti hoćeš ili nećeš taksu platiti i da li istu smatraš opravdanom ili ne, nego bi dobijao svaki mjesec uplatnicu i kud koji mili moji.
Korisnikk

#525 Re: RTV taksa

Post by Korisnikk »

didzej1602 wrote: Da, plaćanje RTV takse = Hitlerovi progoni i zločini nad Jevrejima.
Naravno da smatram da je plaćanje takse opravdano, prije svega jer posjedujem tv i radio prijemnik a uz to želim da javni servis opstane i postoji kao što postoji u gotovo svakoj državi na svijetu, bez obzira što njihov program npr. uopće ne gledam. Plaćala sam rtv taksu i dok sam živjela u Austriji od svoje minimalne studentske plate, iako mi tv u suštini više služi kao ukras. Ljudi su mi pokucali na vrata, objasnili ko su, šta su, šta je moja obaveza i uručili mi uplatnicu i to je bio kraj priče.
Na kraju, problem uopće nije u postojanju rtv takse kao takve nego u činjenici da naše nesretne vlasti nisu u stanju da naprave funkcionalan sistem naplate, odnosno u nepostojanju političke želje i volje da isti naprave. Da to postoji, mi uopće ne bi raspravljali da li ti hoćeš ili nećeš taksu platiti i da li istu smatraš opravdanom ili ne, nego bi dobijao svaki mjesec uplatnicu i kud koji mili moji.
Nije plaćanje RTV takse isto što i Hitlerovi programi i zločini nad jevrejima nego samo zato što je nešto ozakonjeno ne mora biti ispravno. To je suština moje rečenice, kritički preispitati propis ili pojavu u svijetu.
Post Reply