Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
edo_79 wrote:Ama ne sudim nikom drug moj, samo kažem da poznajem takav slučaj.... ne znam čemu odjednom te izjave tipa ''sudiš svima'' nikog ja nisam osudio niti šta ružno rekao ....
Ma uredu, komentar mi je ličio na to da na sve misliš pod tim. Ne uživaju svi neki da ali oni su manjina.
P.S. Jel ti tako kupiš insipiraciju za one slike na muhinoj temi o hrani? Od tog što jede na potpis.
edo_79 wrote:Ama ne sudim nikom drug moj, samo kažem da poznajem takav slučaj.... ne znam čemu odjednom te izjave tipa ''sudiš svima'' nikog ja nisam osudio niti šta ružno rekao ....
Ma uredu, komentar mi je ličio na to da na sve misliš pod tim. Ne uživaju svi neki da ali oni su manjina.
P.S. Jel ti tako kupiš insipiraciju za one slike na muhinoj temi o hrani? Od tog što jede na potpis.
Ne ne, daleko od toga drug moj
P.S.Ma jok ... ja sam ti hardcore mesožder ba .... i zadnju paru bi dao za dobar komad pečenja
red evil wrote:Nemaju. Vrlo dobro sam s ovim upoznat i znam situaciju i ovo što ti kažem je istina.
Ja znam da kod nas imam ima kuću koju koristi, oktaviju A5, i jede na potpis ili ujutro dođe čovjek za njeg plati
Opet po jednom primjeru sudiš svima. Ta kuća u kojoj, najvjerovatnije, nije njegova već je koristi dok je tu imam. A ja ih isto znam koji voze i dan danas kadeta, zadnjih 10 dana u mjesecu nemaju za kafe. U Sarajevu je moguće da su plate veće ali u ostalim mjestima nisu.
Ne radi se tu o platama, vec kakvi karakteri su "preuzeli" IZ. To su koverte, donacije, hatme, tehvidi, dzenaze. Ono sramota je, zovi tri hodze i tri bule, plati ih preko IZ jos spremi koverte.
Znam za jednog mladog momka, zavrsio medresu, zaposlio se kao efendija. I poceo posao, pocele kolege da se hvale bit ce para, ima dzenaze. I odradi dzenaze, poslije gleda kolege kako broje pare koliko su dobili... Dao je otkaz jer smatra da kao vjernik ne moze biti dio toga.
ja znam jedno, kad je moj otac umro meni se sve oko te dzenaze i IZ i hodza zgadilo za sav zivot.
on je umro rano ujutru u bolnici, ja i brat smo dosli u bolnicu i pitali su nas u mrtvacnici sta zelimo vezano za tijelo (on je umro u Prijedoru-RS i mi smo im objasnili da ce ga preuzeti ubrzo i da oni ne trebaju ga ni kupati niti oblaciti itd). uglavnom imajuci u vidu da nismo znali 100% sta sve treba nazvali smo ocevog stricevica koji radi u ukopnom drustvu i covjek je rekao ok ja cu preuzeti sve na sebe oko potrebnog materijala vi samo vidite sa vasim efendijom gdje on sta zeli.
i mi odemo do dzamije naseg dzemata do efendije, i tako mu kazemo da je otac umro, da smo se vec culi oko ovih nekih tehnikalija, kad on nas napade kao sto smo mi tog stricevica angazovali on je u drugoj opstini, ima on svog covjeka koji je zaduzen za nas, jos on pred nama nazva tog naseg stricevica i krenu se svadjati sa njim preko telefona. ja gledam u brata kontam tacno ce uhvatiti naseg efendiju i zadavice ga na licu mjesta, ali eto nekako on njega prekide, rece mu boli te bolan briga koga ja za svoje pare angazujem da mi donese daske i sve ostalo. tvoje je da kazes kad moze biti dzenaza i gdje ce na mezarluku da mozemo zvati covjeka da kopa. jel...
nekako se efendija smiri, gleda u nas, hajd kaze moze sutra, ako ne ocekujete nekog iz daleka ili sl...hajd reko dobro, usaglasili se mi na vrijeme i mjesto nekako...kad ce on eto hajd znam ja da vi niste bas toliko imucni, ja cu mu od sebe klanjati dzenazu...moj buraz je tad poprilicno popizdio...mislim da mu je rekao ma ne moras nikako mu ni klanjati, valjda cu ja, ono sta je uopste tvoja svrha ovdje inace? jos mu je par rekao nekako sam ga ja povukla smirila...i eto...bi ta dzenaza, efendija nije dolazio nama kuci da barem mami iskaze saucesce ili jel obidje kucu umrlog kako bi trebao biti neki obicaj, mi smo na kraju na insistiranje matere ipak dali kovertu, nismo njoj spominjali sve, bila je vec dovoljno potresena.
bilo je jos scena na 40 dana...ali o tome mozda neki drugi put. uglavnom smucilo mi sve vezano uz njih, mislim placas sve to nesto kroz godine, i onda hajd opet daj pare za grobno mjesto, daj pare njemu, daj pare za ovo, za ono...umoris se iscrpis se i na kraju kakva je zbilja utjeha covjeku...u svemu tome nemas vremena da zbilja zalis tog svoj pokojnika, niti da kako treba ga oplaces, niko te ni ne pita kako se osjecas, nego provedes tri dana na nogama kuhajuci ruckove, kafe i druge budalestine, i sluzeci ljude koji te uglavnom nerviraju.
ja bih najradije da umrem tipa negdje u bolnici npr i da me prebace u krematorijum i nek me prospu gdje god zele, ili cak stave u onu eko urnu gdje te posade u zemlju i naraste drvo, barem neka korist od mene...a dzenaze, ukopi ti vjerski poglavari da me zaobidju u svakom pogledu, ne radi mene jer meni ce svakako biti svejedno, ali ne zelim da maltretiram one koji ostanu poslije mene.
drskost i bezobrazluk zaposlenika iz IZ mjere nema
u manjim sredinama to nije toliko izrazeno jer imas porodicnih grobalja i slicnih lokacija na kojima ne mozes ubijati pare kao sto je slucaj u sarajevu kad je u pitanju,u manjim sredinama,poznat mi je slucaj sve oko ukopa se maltene zavrsi u krugu kuce,gasul po kuci,ucenja,pokop,to je sitnica
a u sarajvu je situacija obrnuta,naplata grobnih mjesta od par hiljada maraka,gulikoze i ostalo
jbg ne isplati se umrijeti i za tu igranku moras ostaviti sa strane
mnogo je primjera (licno znam dva) kad sin nece da ukopa majku/oca u npr. ustikolinu, rogaticu, na mjesno/seosko/porodicno groblje vec hoce u sarajevo i kad (za)kupi mjesto u vlakovu pa mu KJKP naplati onda hebe mater IZ
Sama ceremonija dzenaze je meni licno postalo obicno sektastvo. Odjednom se pojavio obicaj da na dzenazu dolazi po 5+ hozda, a cemu? Abd, napismeno cu ostaviti da samo jednog zelim da mi dzenazu klanja, a bude li ih vise, proklinjacu ih sa onog svijeta ...
Zanimljivi su mnogi od ovih komentara. Kao da niko ne konta da su pokopna društva firme kao i sve druge firme i da to nije IZ, kao i to da grobno mjesto nema ništa sa IZ nego sa KJKP. Da se pogrešno ne razumijemo, ne branim IZ, nisu ni njihove usluge jeftine, ali objektivnosti radi treba reči šta je šta.
U ostalom postoje i privatna pokopna/pogrebna društva, dakle privatne firme, i ne mora se uopšte ići preko IZ. Ali koliko se ja razumijem u to, oni su još skuplji i često se čuju brojne pritužbe na njih.
Da li neko zna cijenu učenja tevhida u džamiji u Sarajevu?
Zavisi od lokacije džamije, posljednji put kad sam se raspitivala za Begovu džamiju bilo je oko 200-250 Km. Pretpostavljam da su ove mahalske džamije jeftinije.
Nego kad već pokrenusmo temu, kakvi su ovo sad tevhidi na 52 dana? sve češće na osmrtnicama viđam i to, znači pored sedmine, četeresnice, pola godine i godine stigli smo i do 52-ice...ima li ovdje koga iz medrese da razriješi misteriju tog broja?
Učenje tevhida prema sedminama i četeresnicama nema uporište u islamu tako da nema tog broja koji bi se mogao nazvat' pravim. Ono što je lijepo je da se tevhidi uče često, ali nema pravila po pitanju vremenskog razdoblja.
rimac wrote:Danas ništa nije jeftino ali je umiranje izgleda najskuplje. Tekst iz danasnjih novinaNe bih da se obručanovamo s ovom ili onom vjerskom zajednicom, nego da pokažemo empatiju prema velikoj većih naših penzionera koji su doslovno na ničijoj zemlji, niti mogu živjeti a skupo je i umrijeti.
objavljeno: 17.09.2013. 06:16 | Autor: B. TURKOVIĆ
Print
Sarajka apelira da se snize cijene pogrebnih usluga
Za hiljadu maraka mejt može samo ostati u kući
Šanjta: Morala se "snalaziti u familiji"
FOTO: M. Kadrić
Za hiljadu maraka mejt može samo ostati u kući
Troškovi dženaze viši od 2.000 maraka klasično su otimanje para, ustvrdila je u izjavi za "Dnevni avaz" Sarajka Azra Šanjta. Ogromnim izdacima, za koje ne može naći nikakvo logično objašnjenje, ona je bila izložena prije desetak dana, nakon smrti oca Seada Litrića.
Još shrvana tugom, Šanjta nam je objasnila da nije ni slutila da 1.000 KM, koliko je u nesretnom trenutku "imala u džepu", neće pokriti ni polovinu troškova.
Tehničke pripreme
Objašnjava da njen otac nije bio član Islamske zajednice niti bilo kojeg pokopnog društva, ali da je sreća u nesreći što je otac imao grobno mjesto na Barama, pa su ti troškovi iznosili "samo" 136 KM rezervacije.
Faksimil računa plaćenog društvu „Jediler
No, za druge stavke, vjerski obred i tehničke pripreme, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo i pokopnom društvu "Jedileri" platila je 920, odnosno 940,39 maraka. S još 50 KM koje je Medžlisu naknadno platila za učenje sedmine, dženaza je njenu porodicu koštala ukupno 2.046,36 KM.
- Dan nakon očeve smrti, najprije sam nazvala "Jedileri" i rekli su mi koliko će me koštati dženaza. Kada sam upitala šta bude s onima koji nemaju 2.000 KM, rečeno mi je da mejt ostaje u kući dok porodica ne iznađe sredstva - ispričala nam je Šanjta, upućujući apel odgovornima da izađu ususret porodicama plitkih džepova i smanje troškove ukopa.
Stavka kapela
Šanjta nam priča da je njen otac bio demobilisani borac, ali da ni to nije pomoglo kod smanjenja troškova, jer joj je objašnjeno da određeni popust može ostvariti tek naknadno, kada "zaganja papire".
Šanjta ne krije da je ostala zapanjena pojedinim detaljima koje je uočila na računima, poput "ostale stavke", što iznosi 800 KM. Još više se iznenadila kada je otišla po objašnjenje u "Jedileri". Na njihovom računu navedena je i stavka kapela, koja košta 105 KM.
Faksimil računa uplaćenog Islamskoj zajednici
Među nelogičnim stavkama na računu društva "Jedileri" je i 28 KM plaćenih za "sitni pribor". Dodaje da ne žali novac, ali se pita na koji način dženaze plate oni slabijeg imovinskog stanja.
Selimović: Opravdani troškovi
U namjeri da čujemo i drugu stranu priče, jučer smo kontaktirali i MIZ Sarajevo te pokopno društvo "Jedileri". Zbog kraja radnog vremena odjela za dženaze, u Medžlisu nam nisu mogli dati odgovor, dok je Bego Selimović, direktor "Jedilera", sve troškove okarakterizirao opravdanim.
- Imamo pravila kojih se moramo pridržavati. Mi i Medžlis ne naplaćujemo iste usluge, ne radi se o podudaranju stavki. Gospođa koja se žalila nije bila član Islamske zajednice ni našeg društva - kazao je on, objašnjavajući da bi u suprotnom troškovi bili znatno manji.
Neke od stavki
400 KM gasuljenje i opremanje u ćefine
400 KM prisustvo hodža na dženazi
120 KM učenje tevhida
50 KM sedmina
50 KM za struju i vodu u gasulhani
Skupo jeste nazalost.
Recimo zadivili su me imami nekih manjih sredina i nacini i obicaji kako oni ukopavaju mrtve, kada mi je dajidza umro prije desetak godima, imam njihove mjesne dzamije zamolio je prve rodjake da pomognu da obavi gasuljenje kupanje umrlog, niko od starijih nije mogao pristati na to, pa su mene gurnuli u vatru, ono hajde ti.
Imam je uzeo koliko smo mu dali od srca. Nije trazio, ali eto ucinio je ono sto mu je duznost. Posto je mezarluk bio vlasnistvom mjestana, ukop se nije naplacivao, a ni klanjanje dzenaze i ucenje na mezarluku. Nije bilo nikakvih tevhida i lupanja para raji zbog toga.
U Sarajevu istina jeste skupo umrijeti, pogotovo onome ko nema nikakvu ustedjevinu, zaledjinu, gdje se varijabilno od mjesta ukopa mogu popeti troskovi ukopa i preko navedene cifre, skoro pa duplo. Drugo tu je i lezarina, 8 km godisnje na gradskim grobljima.
Mene od svega toga vise nervira nedostatak empatije, ono ako nemas, mejta pusti niz vodu, ne tice nas se, plati pa ce se ukopat, plati pa makar u rate, a nemaju zelju ni potrebu da pomisle da smanje cijenu ukopa i pomognu najtezim kategorijama drustva da ne zapadnu u jos vece siromastvo radi ukopa svojih najmilijih. Ono u ratu smo imali nuzdu kopati ubijene sugradjane po parkovima, ali ipak sad je mir...
S4mpion wrote:Učenje tevhida prema sedminama i četeresnicama nema uporište u islamu tako da nema tog broja koji bi se mogao nazvat' pravim. Ono što je lijepo je da se tevhidi uče često, ali nema pravila po pitanju vremenskog razdoblja.
Nema mnogo sto sta, ali eto naslo je put do srca ljudi, pa su sami sebi otezali religijsku praksu.
I kad je meni mama umrla morao sam kredit dici da je sahranim, tacnije posudio oko 2000KM, tada nisam ni znao da je umrijeti skupo.
Umrla zena, hocu da je sahranim, oni meni cjenovnik izvadise u islamskoj zajednici, ukop ovoliko , hodza ovoliko , ucenje/klanjanje, dolazak, odlazak itd. Katastrofa.
A da mi je ova pamet bila, sve bi to drugacije uradio, jbga mlad bio 17g sam ostao, ne iskusan , naivan... odes u Islamsku zajednicu vide mlad i sam, hajmo ga oderati sto vise mozemo, njemu je muka, nevolja...
Kao sto neko rece ranije, da ti se sve smuci.
Zbog tih nekih situacija (prije, a i danas), kad mi neko pocne pametovati oko vjere(bilo koje) ili kad ja njemu "dobar dan", a on meni "selam", odmah znam da taj covjek niti je vjernik niti je neki covjek!
Ako ce te iko zajebati to su VELIKI VJERNICI!
Cast izuzetcima, iako nisam bas naisao na nekog koji nije zajebao ili pokusao da zajebe!
Last edited by Cookie85 on 06/05/2018 09:03, edited 2 times in total.