Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- avantgarde
#501 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
a sta je sa Q7 disel motorom od 5 l i 500 ks i nekih 1000Nm..
-
jefferson
#502 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
V12 sa dvije turbine izvlaci 500ks i 1000nm? I sta je poenta?avantgarde wrote:a sta je sa Q7 disel motorom od 5 l i 500 ks i nekih 1000Nm..
I nije 5ltr nego 6ltr.
-
jefferson
#503 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Naravno da se ide na downsizing, 6cil motori bi za 10g mogli u potpunosti zamjeniti V8 i V12. S tim, sto ce tada R6 igrati jos vecu ulogu zbog svoje prirodne mirnoce rada.citro wrote:Damu ?
Sve se svodi na proracun istezanja radilice (relativno duge kod R6 motora) pri temperaturnim promjenama koje mogu doduse biti nesto ekstremnije, recimo -30 stepeni do radne od preko 100 stepeni. Malo se i blok rastegne ali to kompenzira radilicu.
Tu su Ameri majstori, oni imaju poduze radilice, neka njih pitaju ili neka se vrate starim europskim vrijednostima.
Inace se u zadnje vrijeme bjezi ka manjem broju cilindara radi manjeg otpora, pa sada .....
Fiat propagira motore od 2 cilindra, F1 ode sa 8 na 6 cilindara i tako dalje ...
-
citro
#504 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Pravi uspjeh, nema sta !
-
citro
#505 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Sorry, zadnji moj post je bio namijenjen kao komentar za Q7 motor. Nisam u fazi....
-
jefferson
#506 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Razumijemo se!citro wrote:Sorry, zadnji moj post je bio namijenjen kao komentar za Q7 motor. Nisam u fazi....
-
mefistofilis
#507 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Dobro, sta vi mislite kako je Dzeko veceras igrao?
Sent from my Lumia 900 using Tapatalk
Sent from my Lumia 900 using Tapatalk
- Chemist
#508 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Vala set us...li i sefa i stanicu, ja cu samo reci da ni jedan R6 ne moze biti miran kao V6 iz prostog razloga jer sile koje poticu od 3 cilindra s jedne i 3 cilindra s druge strane kod V6 motora ponistavaju jedna drugu i time smiruju motor, dok kod r6 toga nema, ako mi neko ne vjeruje neka pogleda test s kovanicom na v12 motoru (ne V12) i to je upravo taj fenomen. Ostale razlike su takodjer prisutne s time sto r6 voli obrtaje a v6 bas i ne
- drndalo
#509 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Nije istina... R6 je prirodno najuravnotezenija konstrukcija... V12 koji navodis kao primjer jer je V, nije dobar primjer, jer je on u stvari 2x R6 postavljena pod uglom... Pa je "duplo miran"...
Salu na stranu, V6 ti ispadne kao 2x R3 pod uglom... Npr. Skoda 2x 1.4 TDI...
Salu na stranu, V6 ti ispadne kao 2x R3 pod uglom... Npr. Skoda 2x 1.4 TDI...
-
jefferson
#510 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
No comment!Chemist wrote:Vala set us...li i sefa i stanicu, ja cu samo reci da ni jedan R6 ne moze biti miran kao V6 iz prostog razloga jer sile koje poticu od 3 cilindra s jedne i 3 cilindra s druge strane kod V6 motora ponistavaju jedna drugu i time smiruju motor, dok kod r6 toga nema, ako mi neko ne vjeruje neka pogleda test s kovanicom na v12 motoru (ne V12) i to je upravo taj fenomen. Ostale razlike su takodjer prisutne s time sto r6 voli obrtaje a v6 bas i ne
Nista ti drugo ne preostaje nego da sjednes u avion, odletis u Kansas gdje prave Cessne i objsnis im sto su zivjeli u zabludi cijelih ovih decenija, i postanes bogat!
Ljudi se lome oko boxer motora (koji su ubjedljivo najskuplji za napraviti, te R6 motora, kada mogu po tebi ubaciti V6 motor
- _mufljuz_
#511 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
sjajno je imati redni 6 i 8 al PREDUGA je to povrsina da se na njoj ne stvore iskrivljenja glave motora + sto se ti motori kupuju radi snage dakle gaze se - toplota cini svoje kao i vrijeme i zamor materijala - hladjenje motora nije povoljno kao na V6... vratila su vise izlozenija zbog vece poluge (ciglu od metar je lako i rukom slomit - ciglu od pola dramaticno teze)...u sustini nije to los koncept - ali zahtijeva jake materijale i kvalitetniji inzinjering....
ta koncepcija nije suvise pouzdana u vecoj plohi.... sa obimnijom glavom....
rekao bih da je u tim Cesnama bas zbog te prirode hladjenja ubijena ta muha....za inline 6
eto neko moje vidjenje stvari....
rekao bih da je u tim Cesnama bas zbog te prirode hladjenja ubijena ta muha....za inline 6
-
jefferson
#512 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Pa zbog toga ih je teze napraviti, kao sto sam rekao, zato je Mercedes presao na V6, jednostavno zivot je laksi za inzinjere._mufljuz_ wrote:sjajno je imati redni 6 i 8 al PREDUGA je to povrsina da se na njoj ne stvore iskrivljenja glave motora + sto se ti motori kupuju radi snage dakle gaze se - toplota cini svoje kao i vrijeme i zamor materijala - hladjenje motora nije povoljno kao na V6... vratila su vise izlozenija zbog vece poluge (ciglu od metar je lako i rukom slomit - ciglu od pola dramaticno teze)...u sustini nije to los koncept - ali zahtijeva jake materijale i kvalitetniji inzinjering....
Medjutim, V6 NIKAD ne moze ponuditi ono sto moze R6, i naravno da nije bas za svakog da to pravi. Pa Audi kada je ubacio prvi V6 TDI problema brdo bilo.
Ali kada pravis motore iste koncepcije od 1936 godine, onda se tu ponesto i nauci (isto tako npr. BMW 2.4TD motori su imali upravo te probleme o kojima ti pricas).
Ne kaze se dzaba: BMW koji s epregrijao nikad ne kupuj, kako god su ga popravili.
Ja znam opet primjerak 520i sa 24V koji puca preko 500,000km.
Kod nas je problem sto zemo hoce BMW, ali da ustedi gdje god stigne. Jbg, BMW trazi vrhunska ulja, dobro gorivo itd.
- drndalo
#513 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Mala ispravka, u klipnim Cessnama mahom su zrakom hladjeni 4 i 6-cilindricni "flat", a ne "in-line" motori..._mufljuz_ wrote: rekao bih da je u tim Cesnama bas zbog te prirode hladjenja ubijena ta muha....za inline 6
- avantgarde
#514 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
zivio nam google...sta bi mi bez njega.. 
- drndalo
#515 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Ziveo, ziveo, samo nekima je lijeno i to pogledati...
- golfiista
#516 Re: Odg: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!
Ne razumijem se toliko u motore koliko pojedini ( mrsko mi guglati ), ali imao sam rednog sestaka 2.5 24v u BMW-u e -34 i mogu samo kazati, savrsenstvo. Ovaj sto prica o vibracijama, krivljenju komponenti i sl. opet se sredio, jer rad tog motora je nenadjebiv.
http://www.youtube.com/watch?v=FEvs4OyMzDM
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
- _mufljuz_
#517 Re: Odg: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!
ti si mogao da imas samo rednog cetvrtaka iz Golfa 1.8 GTI ako i to jer ti priroda nije dozvoljavala da imas jaci auto.golfiista wrote:Ne razumijem se toliko u motore koliko pojedini ( mrsko mi guglati ), ali imao sam rednog sestaka 2.5 24v u BMW-u e -34 i mogu samo kazati, savrsenstvo. Ovaj sto prica o vibracijama, krivljenju komponenti i sl. opet se sredio, jer rad tog motora je nenadjebiv.
- corsa
#518 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Mogao je i rednog sestaka, VR6! 
- drndalo
#519 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
VR6 nije bio R6... Odatle i ono V u nazivu... Jest da mu je ugao izmedju V osa bio mali, ali nije bio = 0...
- corsa
#520 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Pa nije bio ni V, ako cemo realno, vise je bio R.
- _mufljuz_
#521 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
ma dobro obzirom kako VAG prodaje blasfhemije i ublehe jeste V motor - sta ima veze sto su cilindri upakovani pod jednom glavom i sto je ugao izmedju "2 bloka" 0°drndalo wrote:VR6 nije bio R6... Odatle i ono V u nazivu... Jest da mu je ugao izmedju V osa bio mali, ali nije bio = 0...
i Golf 3 je bio Golf 4 pa sta ima veze
- drndalo
#522 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Pa s obzirom na VW ublehe, u pravu ste, ni oni nisu znali bil' piskili ili kakili, jel R ili je V... Cinjenica je da je ugao izmedju rotacionih masa bio 15 stepeni...
- Šunj
#523 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Sta je ovdje problem? Ljudi imaju love!

Gospodin Antunovic iz Ulica kod Brckog je prije rata vozio Mercedes S500 samo dva dana poslije predstavljanja novog modela.
Covjek koji je pomogao stotinama izbjeglica!

Gospodin Antunovic iz Ulica kod Brckog je prije rata vozio Mercedes S500 samo dva dana poslije predstavljanja novog modela.
Covjek koji je pomogao stotinama izbjeglica!
Code: Select all
Tomislav Antunović, vlasnik i predsjednik kompanija Antunović
Tomislav Antunović rođen je 20. decembra 1943. godine u mjestu Ulice kraj Brčkog. Od kada je počeo raditi, uvijek je bio isključivo privatni poduzetnik i ta poslovna karijera traje uspješno već više od trideset i pet godina, pri čemu je cijela porodica zaposlena u firmama Antunović.
Kao inženjer saobraćaja, svoju poduzetničku karijeru započeo je 1968. godine osnovavši firmu za građevinske djelatnosti u mjestu Ulice kraj Brčkog. Proširujući svoje aktivnosti g. Antunović otvara firme u Zapadnoj Europi, prvu u Beču, a potom i u Münchenu. Poslije višegodišnjeg rada i poslovanja u Zapadnoj Europi, proširuje svoju djelatnost te ubrzo postaje prvi privatni poduzetnik u naftnoj branši u bivšoj državi - godine 1988. otvara u Brčkom poslovni centar Antunović u čijem je sustavu bila i prva privatna benzinska stanica.
Danas je vlasnik i aktivno upravlja svojim firmama i to:, dvjema u BiH, dvjema u Zagrebu, te firmama u Beču, Münchenu i Delawareu u SAD-u, čija je glavna djelatnost trgovina naftnim derivatima i ugostiteljstvo.-
jefferson
#524 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Klipovi pod uglom od 15 stepeni. De mi reci sta to znaci: vise je bio redni?corsa wrote:Pa nije bio ni V, ako cemo realno, vise je bio R.
-
jefferson
#525 Re: Nova Mercedes Benz S klasa isporučena kupcu u BiH!!!!!!
Vecinom, ali imas u pjedinim modelima i R6, samo sto je boxer kompaktniji.drndalo wrote:Mala ispravka, u klipnim Cessnama mahom su zrakom hladjeni 4 i 6-cilindricni "flat", a ne "in-line" motori..._mufljuz_ wrote: rekao bih da je u tim Cesnama bas zbog te prirode hladjenja ubijena ta muha....za inline 6
Medjutim, moja poenta je bila da jos vidim V6 u avionu, a za to postoji vrlo dobar razlog, inace bi Cessne, Piperi, Aviance brisali zrak sa GM-ovim, Renaultovim, Toyotinim itd V6 motorima.