Bosanski jezik
-
nekaneka
#501 Re: Bosanski jezik
upravo tako oprilike15-20 miliona ljudi u turskoj vuce porijeklo sa ovih prostora,,znaci slovensko porijeklo ima 15-20 miliona u turskoj,,i ti ljudi tamo se uopste toga ne stide sta vise uvijek napominju odakle su porijeklom i onda dodje neka uslovno receno budala koja kaze da su sloveni u bih stigli u 13 vijeku,a pritom ne zna u kom vijeku je napisana povelja kulina bana,kojim jezikom slovenskim ili mozda germanskim,,
-
dragan.s
#502 Re: Bosanski jezik
Nisam ni rekao da postoje nove riječi. Ali postoji to da se neke riječi koje su se koristile samo u nekim dijelovima BiH sada nameću kao standard čitavoj FBiH. Obično su to hrvatske verzije riječi. To je samo drugi pol onoga što je rađeno u RS-u tokom i nakon rata sa nasilnom ekavizacijom. Od toga naravno nije bilo ništa jer je narod i tada govorio kao i uvijek, samo su djeca u školama morala koristiti samo ekavicu. Srećom to je davno ukinuto.forel wrote:...
Norma jezika sto se pisala pisala se, normativ standardnog jezika barem za bosanski je uspostavljen i nije se mjenjao niti postoje nove rijeci koje bi se uvele.Hrvati imaju taj problem sto se na razlicitim dijelovima Hrvatske koristi razlicito zavicajno narijecje, pa tako u Dalmaciji pricaju drugacije, jer je dole veliki utjecaj italijanizama, dok u Slavoniji pricaju dosta drugacije, i Zagori isto tako.
Ja u RS ne vidim nekakvo nasilno uvođenje srpskog jezika, sem onog kratkog perioda nametanja ekavice koji je davno završio. Govori se onako kako se i ranije govorilo, a ta miješanja ekavice, ijekavice, ikavice su kod ljudi koji su nekad živjeli u Srbiji, odnosno Dalmaciji. Ljudi govore onako kako su navikli i ne vidim u tome neki problem. Moja kolegica na poslu je iz Srbije (udata ovdje već više od 10 godina) i ona govori ekavski. Njena djeca i muž govore ijekavski.Mogu razumijeti starije generacije koje su ucile Srpsko - Hrvatski, ali ne mogu shvatiti nove generacije koje uce maternji jezik ali odbacuju ga cim izadju preko vrata.A sto se tice RS-a tamo opet imaju drugaciji problem, jer u nadi da se nekako na silu uvede sprski jezik dolazi do klasicnog mjesanja ekavice i ijekavice, a u podrucju B.Luke gdje je i veliki dio izbjeglica iz Hrvatske cak je upotrebi ikavica.Narod je stvorio jezik, nisu lingvisticari nista drugo do li proucavaoci jezika, rijeci i njihovog znacenja i mogucnosti izgovora.
U školama se uči na ijekavskom, i ćirilica i latinica. Ja u ovom dijelu stvarno ne vidim nikakvih promjena u odnosu na ranije.
- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#503 Re: Bosanski jezik
Povelja bosanskog bana Kulina je pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosancicom. Ta povelja je ujedno historijski dokaz postojanja bosanske drzavnosti i bosanskog jezika.nekaneka wrote:a na kom je jeziku napisana povelja kulina bana na slovenskom,ili nekom drugom,,toliko o tvom trinestom vijeku.slogabn wrote:E jednik moj, de malo saberi se. Ne lupaj vise. Pitam se da li lazes svjesno ili ne svjesno.nekaneka wrote: i sta si sad rekao sa tim,,,nista,,znas li ti da srpsko-hrvatski jezik postoji ovde od njihovog dolaska na ove prostore tj od 7 vijeka,
Kakav sedmi vjek, kakav srpsko-hrvatski, kakvi bakaraci??
Nisu slaveni prismrdili Bosni do 13 stoljeca, i to u veoma malom broju. Najvise slavena je nasilno naselilo Bosnu u 15 stoljece tokom Otomanske najazde kao robovi/sluge Otomanske imperije. U sjeverozapadnu Bosnu i Krajinu su se doselili tek u 18 stoljecu.
Srpsko-hrvatski jezik je KOPIJA BOSANSKOG JEZIKA!
- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#504 Re: Bosanski jezik
Povelja bosanskog bana Kulina je pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosancicom. Ta povelja je ujedno historijski dokaz postojanja bosanske drzavnosti i bosanskog jezika.nekaneka wrote:upravo tako oprilike15-20 miliona ljudi u turskoj vuce porijeklo sa ovih prostora,,znaci slovensko porijeklo ima 15-20 miliona u turskoj,,i ti ljudi tamo se uopste toga ne stide sta vise uvijek napominju odakle su porijeklom i onda dodje neka uslovno receno budala koja kaze da su sloveni u bih stigli u 13 vijeku,a pritom ne zna u kom vijeku je napisana povelja kulina bana,kojim jezikom slovenskim ili mozda germanskim,,
-
nekaneka
#505 Re: Bosanski jezik
kakav starobosanski covjece jel taj kako ga ti zoves starobosanski ustvari slovenski ili nije,,bas da je ta povelja dokaz ne bih rekao pismo na kojem je naspiso je ustvari cirilicno koje koriste iskljucivo pravoslavne ze,lje.slogabn wrote:Povelja bosanskog bana Kulina je pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosancicom. Ta povelja je ujedno historijski dokaz postojanja bosanske drzavnosti i bosanskog jezika.nekaneka wrote:upravo tako oprilike15-20 miliona ljudi u turskoj vuce porijeklo sa ovih prostora,,znaci slovensko porijeklo ima 15-20 miliona u turskoj,,i ti ljudi tamo se uopste toga ne stide sta vise uvijek napominju odakle su porijeklom i onda dodje neka uslovno receno budala koja kaze da su sloveni u bih stigli u 13 vijeku,a pritom ne zna u kom vijeku je napisana povelja kulina bana,kojim jezikom slovenskim ili mozda germanskim,,
- Paranoid
#506 Re: Bosanski jezik
Joook ba...pisano na Iphone-u...nekaneka wrote:kakav starobosanski covjece jel taj kako ga ti zoves starobosanski ustvari slovenski ili nije,,bas da je ta povelja dokaz ne bih rekao pismo na kojem je naspiso je ustvari cirilicno koje koriste iskljucivo pravoslavne ze,lje.slogabn wrote:Povelja bosanskog bana Kulina je pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosancicom. Ta povelja je ujedno historijski dokaz postojanja bosanske drzavnosti i bosanskog jezika.nekaneka wrote:upravo tako oprilike15-20 miliona ljudi u turskoj vuce porijeklo sa ovih prostora,,znaci slovensko porijeklo ima 15-20 miliona u turskoj,,i ti ljudi tamo se uopste toga ne stide sta vise uvijek napominju odakle su porijeklom i onda dodje neka uslovno receno budala koja kaze da su sloveni u bih stigli u 13 vijeku,a pritom ne zna u kom vijeku je napisana povelja kulina bana,kojim jezikom slovenskim ili mozda germanskim,,
-
hercegovac_pravi
#507 Re: Bosanski jezik
bog te mazno dokle stiže ljudska neobrazovanostnekaneka wrote:kakav starobosanski covjece jel taj kako ga ti zoves starobosanski ustvari slovenski ili nije,,bas da je ta povelja dokaz ne bih rekao pismo na kojem je naspiso je ustvari cirilicno koje koriste iskljucivo pravoslavne ze,lje.slogabn wrote:Povelja bosanskog bana Kulina je pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosancicom. Ta povelja je ujedno historijski dokaz postojanja bosanske drzavnosti i bosanskog jezika.nekaneka wrote:upravo tako oprilike15-20 miliona ljudi u turskoj vuce porijeklo sa ovih prostora,,znaci slovensko porijeklo ima 15-20 miliona u turskoj,,i ti ljudi tamo se uopste toga ne stide sta vise uvijek napominju odakle su porijeklom i onda dodje neka uslovno receno budala koja kaze da su sloveni u bih stigli u 13 vijeku,a pritom ne zna u kom vijeku je napisana povelja kulina bana,kojim jezikom slovenskim ili mozda germanskim,,
-
ulciscorr
#508 Re: Bosanski jezik
Počinje nastava na bosanskom
Beograd -- Nastava na bosanskom jeziku počeće 2. septembra, uprkos birokratskim problemima, kaže predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević.
Prema njegovim rečima, više od 68 odsto Bošnjaka u Sandžaku izjasnilo se da njihova deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=742622
Bitno je da se bosanski koristi i brani tamo gdje Bosnjaci zive. Sta nasi neprijatelji iz komsiluka misle je nebitno i nemoj da gubite vrijeme sa njima.
Beograd -- Nastava na bosanskom jeziku počeće 2. septembra, uprkos birokratskim problemima, kaže predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević.
Prema njegovim rečima, više od 68 odsto Bošnjaka u Sandžaku izjasnilo se da njihova deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.
Bitno je da se bosanski koristi i brani tamo gdje Bosnjaci zive. Sta nasi neprijatelji iz komsiluka misle je nebitno i nemoj da gubite vrijeme sa njima.
-
ObserverMode
#509 Re: Bosanski jezik
ulciscorr wrote:Počinje nastava na bosanskom
-
Downunda
#510 Re: Bosanski jezik
Profesor sam jezika i književnosti (sa FF u Sa) duže od 10 godina. Neka me neko podsjeti i, prema propisima, navede konkretan izvor u kojem piše da je u našem jeziku "dole" neispravno, a "dolje" ispravno.
Pod izvorom se podrazumjeva akademsko dijelo koje se temelji na naučnoj osnovi. Isto važi i za ove druge koji smatraju obratno (da je ispravno "dole" a ne "dolje").
Djeci kojoj godinama predajem uvijek govorim da, ako imaju mjerodavne izvore, mogu me "ubjediti" da je ispravno i "zdolje" ili "zdole", ali nijedna ozbiljna akademska zajednica ne može prihvatiti kao valjan argument izjave tipa: "Moja je nena u selu Prdonjca Donja uvijek govorila DOLJE" ili "Kod nas se uvijek govorilo dole". To su su samo navodi, a ne argumenti.
Imam osjećaj da poslije rata mnogi "tzv" lingivstički stručnjaci" pokušavaju da plasiraju lokakne izraze svog rodnog zavičaja, kao "pravilne", pa smo mi ostali (a radi se o stotinama hiljada) u dilemi:"Da li je moguće da baš svi mi koji koritismo drugačije izraze griješimo i to decenijama?"
Pod izvorom se podrazumjeva akademsko dijelo koje se temelji na naučnoj osnovi. Isto važi i za ove druge koji smatraju obratno (da je ispravno "dole" a ne "dolje").
Djeci kojoj godinama predajem uvijek govorim da, ako imaju mjerodavne izvore, mogu me "ubjediti" da je ispravno i "zdolje" ili "zdole", ali nijedna ozbiljna akademska zajednica ne može prihvatiti kao valjan argument izjave tipa: "Moja je nena u selu Prdonjca Donja uvijek govorila DOLJE" ili "Kod nas se uvijek govorilo dole". To su su samo navodi, a ne argumenti.
Imam osjećaj da poslije rata mnogi "tzv" lingivstički stručnjaci" pokušavaju da plasiraju lokakne izraze svog rodnog zavičaja, kao "pravilne", pa smo mi ostali (a radi se o stotinama hiljada) u dilemi:"Da li je moguće da baš svi mi koji koritismo drugačije izraze griješimo i to decenijama?"
- Paranoid
#511 Re: Bosanski jezik
Djeca koja govore "zdole" studiraju na FF u Sa? Nena iz sela Prdonjca Donja!Downunda wrote:Profesor sam jezika i književnosti (sa FF u Sa) duže od 10 godina. Neka me neko podsjeti i, prema propisima, navede konkretan izvor u kojem piše da je u našem jeziku "dole" neispravno, a "dolje" ispravno.
Hamlete, tj, profesore malo smo pretjerali, zar ne?
- Danguba
#512 Re: Bosanski jezik
a sta bi trebalo da znaci to ''zdolje'' ili ''zdole''Paranoid wrote:Djeca koja govore "zdole" studiraju na FF u Sa? Nena iz sela Prdonjca Donja!Downunda wrote:Profesor sam jezika i književnosti (sa FF u Sa) duže od 10 godina. Neka me neko podsjeti i, prema propisima, navede konkretan izvor u kojem piše da je u našem jeziku "dole" neispravno, a "dolje" ispravno.
Hamlete, tj, profesore malo smo pretjerali, zar ne?
to kao ono famozno ''goram'' i ''dolam''.
- Paranoid
#513 Re: Bosanski jezik
Zdangubo ili Zgubidane..
Ma to je zajebancija u govoru...kao ono "čime se griješ, a da počinje sa slovom Z"
Zdrvima!
Medjutim, profa se primio na tu zezanciju... pa taj koji bi prošao sa tim govorm na prijemnom treba ga "preparirat" i staviti u hol FF-a, a i ako je potplatio "upis", i tada ga treba...preparirati.
Ma to je zajebancija u govoru...kao ono "čime se griješ, a da počinje sa slovom Z"
Zdrvima!
Medjutim, profa se primio na tu zezanciju... pa taj koji bi prošao sa tim govorm na prijemnom treba ga "preparirat" i staviti u hol FF-a, a i ako je potplatio "upis", i tada ga treba...preparirati.
-
Downunda
#514 Re: Bosanski jezik
Ne znam da li je potrebno uopšte i naglasiti da se kod primjera "zdolje" ili "zdole" radi o čistom sarkazmu. Pa naravno da se takvo "silovanje" jezika ne može prihvatiti. Primjer sam naveo upravo zbog činjenice da se često dešava da djeca dođu i kažu:"Moja mama kaže da se ovako uvijek govorilo i da je to ispravno", a i sama majka često i nema nikakav argument osim da ponovi to isto i kaže da je njena majka uvijek tako govorila.
Imao sam slučaj kada je učenik napisao "zaišla je lopta" (kasnije je ispostavilo da je htio reći da je lopta izašla van terena).
Međutim, ja osim par zanimljivih i šaljivih komentara, još uvijek nisam dobio konkretan odgovor na pitanje, pa bih zamolio sve da se suzdrže od neprimjerenih komentara.
Hvala još jednom svima

Imao sam slučaj kada je učenik napisao "zaišla je lopta" (kasnije je ispostavilo da je htio reći da je lopta izašla van terena).
Međutim, ja osim par zanimljivih i šaljivih komentara, još uvijek nisam dobio konkretan odgovor na pitanje, pa bih zamolio sve da se suzdrže od neprimjerenih komentara.
Hvala još jednom svima
-
Manix
#515 Re: Bosanski jezik
-
Manix
#516 Re: Bosanski jezik
Downunda wrote:Profesor sam jezika i književnosti (sa FF u Sa) duže od 10 godina. Neka me neko podsjeti i, prema propisima, navede konkretan izvor u kojem piše da je u našem jeziku "dole" neispravno, a "dolje" ispravno.
Djeci kojoj godinama predajem uvijek govorim da, ako imaju mjerodavne izvore, mogu me "ubjediti" da je ispravno i "ali nijedna ozbiljna akademska zajednica ne može prihvatiti kao valjan argument izjave tipa: "Moja je nena u selu Prdonjca Donja uvijek govorila DOLJE" ili "Kod nas se uvijek govorilo dole". To su su samo navodi, a ne argumenti.zdolje" ili "zdole",
Last edited by Manix on 26/08/2013 16:22, edited 1 time in total.
-
ObserverMode
#517 Re: Bosanski jezik
Ja mislim da je ovo neki ubačeni element koji pokušava da diskredituje nekog profesora. Mislim, koji bi se univerzitetski profesor jezika o jeziku informisao na nekom trivijalnom forumu.
-
Hedg
#518 Re: Bosanski jezik
Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koji predaje jezičke i književne predmete? Oboje? Za jedno se trebaš opredijeliti i onda predavati tu oblast! Takav je sistem! Ne bih rekao da si ti profesor. Kakav je to profesor koji tzv. piše bez tačke? Kvaziprofesore, nije uopšte već uopće.
Također, nije ubjediti već ubijediti.

Dragi profesore, nadam se da ćete nekad naučiti da pravilno i nepravilno, tačno i netačno ne postoji u našem jeziku. Samo normirano i nenormirano.
Također, nije ubjediti već ubijediti.
Dragi profesore, nadam se da ćete nekad naučiti da pravilno i nepravilno, tačno i netačno ne postoji u našem jeziku. Samo normirano i nenormirano.
-
Downunda
#520 Re: Bosanski jezik
Normirano i nenormirano nema aposlutno nikakve veze sa pravilnim i nepravilnim.Hedg wrote:Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koji predaje jezičke i književne predmete? Oboje? Za jedno se trebaš opredijeliti i onda predavati tu oblast!Mislim da bi trebao otići do FF-a i raspitati se šta piše na diplomi osobe koja diplomira jezik i književnost.
Mislim da bi također trebao posjetiti bilo koju srednju školu u Sarajevu i uvjeriti se da NE POSTOJI NIJEDNA srednja (niti osnovna) škola u kojoj se predaju dva posebna predmeta; jezik i književnost; nego jedan profesor ili profesorica predaju i jedno i drugo; obzirom da je stečeno zvanje nakon diplomiranja profesor jezika i književnosti.
![]()
Takav je sistem! Ne bih rekao da si ti profesor. Kakav je to profesor koji tzv. piše bez tačke? Kvaziprofesore, nije uopšte već uopće.
Uopšte se uvijek govorilo u Sarajevu, ali ako misliš da je uopće pravilnije iznesi argument.
Napravi anketu u Sarajevu i pitaj građane koji se izraz uvijek koristio u gradu i bojim se da ćeš se, nakon rezultata, razočarati, jer tvrditi da se kaže uopće a ne uopšte (i to bez ikakvog argumenta) također spada u primjere: "U mom zavičaju se uvijek tako govorilo".
Naravno, pri tome treba imati na umu da je određeni procenat naših sugrađana uvijek govorio uopće.
Što se tiče tačke iza tzv., mogu ti reći i da prof. dr. Riđanović nekad napravi grešku prilikom kucanja, jer ovo nije zvaničan dopis nego komentar na forumu.
![]()
Također, nije ubjediti već ubijediti.Prvi put čujem za ovo.
Sutra idem kod prof. Tune i čim dobijem pravi odgovor javljam se, može ?
A imaš li ti kakv izvor za ovu tvrdnju ili si možda čuo u kladionici da se kaže ubijediti, a ne ubjediti ?
Ako znaš objasniti zašto je ubijediti pravilno, onda izvoli.
![]()
Kada učenik ili student pogrešno napiše neku riječ, frazu ili sintagmu većina profesora ili nastavnika će reći da je to ili nepravilno ili netačno; a ako ti znaš nekog ko učenicima, koji kad griješe, napiše NORMIRANO ili NENORMIRANO u osnovnoj ili srednjoj školi u Sarajevu, obavezno nas uputi na njega ili na nju.
Prema tome, uvijek je dobro prvo se raspitati pa tek onda pisati.
Na osnovu tvog komentara, ako se ovaj skup nebuloza može uopšte i nazvati komentarom, mogu samo zaključiti da ne živiš u BiH ili si kranje neinformisan.
Svako normalan zna da su profesori jezika u BiH ujedno i profesori književnosti, osim oočito tebe.
Zamisli, čak se i predmet u srednjoj školi se zove Bosanski jezik i književnost.
-
Downunda
#521 Re: Bosanski jezik
Molim te lijepo, diplomirao sam na FF u Sa, nikad nisam rekao da predajem na FF !ObserverMode wrote:Ja mislim da je ovo neki ubačeni element koji pokušava da diskredituje nekog profesora. Mislim, koji bi se univerzitetski profesor jezika o jeziku informisao na nekom trivijalnom forumu.
Predajem u jednoj srednjoj školi u Sarajevu, što uopšte nije ni bitno !
Ne znam na osnovu čega si mogao ili mogla zaključiti da predajem na FF- u ??
-
Krushna mrva
#522 Re: Bosanski jezik
E moj profesore, da forum ima slike, vec bi ti glavu izmjeriliDownunda wrote:Molim te lijepo, diplomirao sam na FF u Sa, nikad nisam rekao da predajem na FF !ObserverMode wrote:Ja mislim da je ovo neki ubačeni element koji pokušava da diskredituje nekog profesora. Mislim, koji bi se univerzitetski profesor jezika o jeziku informisao na nekom trivijalnom forumu.
Predajem u jednoj srednjoj školi u Sarajevu, što uopšte nije ni bitno !
Ne znam na osnovu čega si mogao ili mogla zaključiti da predajem na FF- u ??
-
Hedg
#523 Re: Bosanski jezik
Kvaziprofesore, reci mi onda koji to još profesor predaje jezički predmet kao što je, recimo, Pravopis i književni predmet kao što je, recimo, Interkulturalno izučavanje južnoslavenske književnosti?
Za srednju to važi da se može i književnost i jezik predavati odjednom, ali ne na fakultetima.
Nisi ti nikakav profeosor već si uljez!
Dalje... Uopće, općina se koristi, a ne uopšte i opština. Prelistaj malo Pravopis, živ bio!
Za srednju to važi da se može i književnost i jezik predavati odjednom, ali ne na fakultetima.
Nisi ti nikakav profeosor već si uljez!
Dalje... Uopće, općina se koristi, a ne uopšte i opština. Prelistaj malo Pravopis, živ bio!
- Havatar
#524 Re: Bosanski jezik
Moliše me kolašinski prviši:
"Nami mevlud daj bosanski napiši!
Što j' u Kur'an na sve iman imamo
Bošnjački nam gradi mevlud molimo!"
Mevlud Hafiza Saliha Gaševića iz 1879.
Sto se tice prica da su jezici kojima se prica u Bosni ,Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj gori ustvari jedan jezik i da bi trebalo da ima jedno ime ja se slazem sa tim i to jedno ime treba da bude Bosanski jezik i to iz vise razloga . Prvo sto to i jeste bosanski jezik a drugo sto je Bosna po ustavu zemlja Bosnjaka , Srba , Hrvata i ostalih dok su Hrvatska odnosno Srbija zemlje hrvatskog odnosno srpskog naroda i logicno je dase zove po zemlji koja je drzava sva tri naroda. Osim toga pristajanje da se prizna istina i da i Hrvatska i Srbija pristanu da jedinstveno ime za jezik bude bosanski bi bio dokaz da su se Srbija i Hrvatska odrekli prretenzija na teritoriju Bosne i da su odustali od njene podjele.
Sto se tice prica da su jezici kojima se prica u Bosni ,Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj gori ustvari jedan jezik i da bi trebalo da ima jedno ime ja se slazem sa tim i to jedno ime treba da bude Bosanski jezik i to iz vise razloga . Prvo sto to i jeste bosanski jezik a drugo sto je Bosna po ustavu zemlja Bosnjaka , Srba , Hrvata i ostalih dok su Hrvatska odnosno Srbija zemlje hrvatskog odnosno srpskog naroda i logicno je dase zove po zemlji koja je drzava sva tri naroda. Osim toga pristajanje da se prizna istina i da i Hrvatska i Srbija pristanu da jedinstveno ime za jezik bude bosanski bi bio dokaz da su se Srbija i Hrvatska odrekli prretenzija na teritoriju Bosne i da su odustali od njene podjele.
-
karioke
#525 Re: Bosanski jezik
Prvo, država se zove Bosna i Hercegovina, a jezici se dobijaju po imenu naroda, a ne države.Havatar wrote:Moliše me kolašinski prviši:
Drugo, pitajte bilo kog slavistu u bilo kome univerzitetu u Evropi i svijetu i reći će Vam da je to isti jezik.
Zašto je moralo da se da ovoliko novih imena umjesto predratnog srspkohrvatskog-hrvtaskosrpskog-politika.