Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
modem33

#501 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

Hajvan wrote:
Lajavikrelac wrote:I ti ko da si pao s Marsa... :shock: porediš sistem preporuke u normalnim državama i familijarne debil veze kod nas :?
To ti je ko da porediš vašarskog seoskog boksera i Majka Tajsona :-)
Kao neko ko je radio i upravo radi za firmu iz veoma, veoma nomalne države ( a prije toga sam radio i za neke multinacionalne kompanije a i neke domaće), mogu na osnovu svog iskustva reći da nema neke velike razlike u ovom pogledu.

Ja zaista ne vidim svrsihodnost preuveličavanja u oba smjera- Mi, kao nazadni retrogradni i oni, kao savršeni sistem/organizam...
Osim, ako.... :mrgreen:

Mi u BiH jesmo nazadni ...... jer ovdje u poslovima nemas "pravno pokrice" osim ako ti je rodbina u SDA, SBiH, SNSD, HDZ i ostali.... Ti ovdje imas pravomocnu presudu a nista se ne postuje .....
8-)

Pa mene poreska napada i pita ? Sto se ne uplacuju doprinosi za PIO , zdravstveno i ostalo ..... A ja im kazem .... "Gospodo to je vas posao ... nisam ja vlasnik firme, niti radim u poreskoj upravi".
Hajvan

#502 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hajvan »

Dobro!?
Možeš opisati na koje firme misliš, koje poslove te koje proizvode/usluge možeš preko nabrojanih partija prodati/raditi?
Koliki je to procent u ukupnoj ekonomiji države (ukljućujući i sivu koja učestvovuje sa oko 23% od 'prijavljene' po procjenama studija) ??
mali_balon

#503 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Hajvan wrote:Dobro!?
Možeš opisati na koje firme misliš, koje poslove te koje proizvode/usluge možeš preko nabrojanih partija prodati/raditi?
Koliki je to procent u ukupnoj ekonomiji države (ukljućujući i sivu koja učestvovuje sa oko 23% od 'prijavljene' po procjenama studija) ??

Evo jedna, ASA Group, znam ih 5 koji su upali preko "bosanske preporuke" tj ona/on je moj mali/jaran/jaranica de ga/ju negdje uvali da nesta malo raducka. U vecim privatnim firmama se gubi ta neka hajd da nazovem kontrola, lakse je manipuslisati sa "preporukama".
Hell.is.here

#504 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hell.is.here »

Svi mi znamo da je nas narod previse lijen da radi, jer bi oni odmah u fotelju.
I kad nadju neki posao, brzo ga se zasite jer jbga nije u njihovoj struci...pa onda ne valja sef, mala plata, puno se radi i sl.

Al eto takav je nas balkan ;) daj mi 5 km da odem popiti kaficu i odigrati listic, pa cu ti i sutra traziti 5 km za isto ... zalosno ali istinito, nas narod je LIJEN!
edit: Ne kazem da u BiH cvijeta posao, ali uvijek se moze naci nacina da se zaradni bar nesto , uvijek je nesto bolje od nista.
kadinica

#505 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kadinica »

Ima interesantnih priča, ali je činjenica da sit gladnom ne vjeruje i obratno.

Sa aspekta poslodavca nije uopšte lako naći dobrog radnika. A to je pravo čudno, s obzirom na stopu nezaposlenosti.
Ja sam u konkursnim komisijama i toliko se toga vidi/čuje, budeš u čudu danima.

Što se tiče štela, moj direktor je strogi protivnik, uvijek traži nekoga bez preporuke. Da ga poslije glava manje boli, ako se ne pokaže na poslu, da mu bez problema možeš otkazati ugovor ili ga ne produžiti nakon probnog rada.
Često primimo i ljude preko biroa, na određeno vrijeme, a često se desi i da ostanu u stalnom radnom odnosu.

Neko je poredio štelu u uređenim sistemima i kod nas...smiješno, porede se jabuke i kruške. To dvoje je nespojivo.
Zašto?

U uređenoj zemlji se to zove preporuka. Čovjek neće dati preporuku za neradnika, nesposobnjakovića, nekoga bez kvalifikacija ili sposobnosti. Neće staviti svoj potpis i broj telefona, jer sebi narušava ugled, ljudi će poslije njega prozivati.

U našem sistemu je upravo obratno: jedino je bitno da ti je neko rod, familija, prijatelj ili stranački kolega. Sve ostalo je nebitno. Da li zna raditi isto nije bitno - naučiće. Ili će se utopiti u sredinu, pa niko neće od njega vidjeti hajra, a plata svaki mjesec uredna. Radnik rahat, ima "jaka" leđa, poslodavac ima povećane troškove, posao stagnira ili nazaduje.

I tako u krug. Zato su sva javna preduzeća propala, cilj je što manje raditi, a što više izvući love iz firme.
Ako pokušaš uvesti red i rad, slome ti leđa ili te smijene sa funkcije.
kapučino

#506 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kapučino »

hell :thumbup: tako je
znam par osoba koji su uspjeli naci po par poslova al toboze to nije za njih, mogu oni i bolje bla bla umjesto da rade dok ne naleti sta bolje lakse je da ih roditelji duvane i daju za kafe koju ispijaju po 5 sati.
mali_balon

#507 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

kadinica wrote:Ima interesantnih priča, ali je činjenica da sit gladnom ne vjeruje i obratno.

Sa aspekta poslodavca nije uopšte lako naći dobrog radnika. A to je pravo čudno, s obzirom na stopu nezaposlenosti.
Ja sam u konkursnim komisijama i toliko se toga vidi/čuje, budeš u čudu danima.

Što se tiče štela, moj direktor je strogi protivnik, uvijek traži nekoga bez preporuke. Da ga poslije glava manje boli, ako se ne pokaže na poslu, da mu bez problema možeš otkazati ugovor ili ga ne produžiti nakon probnog rada.
Često primimo i ljude preko biroa, na određeno vrijeme, a često se desi i da ostanu u stalnom radnom odnosu.

Neko je poredio štelu u uređenim sistemima i kod nas...smiješno, porede se jabuke i kruške. To dvoje je nespojivo.
Zašto?

U uređenoj zemlji se to zove preporuka. Čovjek neće dati preporuku za neradnika, nesposobnjakovića, nekoga bez kvalifikacija ili sposobnosti. Neće staviti svoj potpis i broj telefona, jer sebi narušava ugled, ljudi će poslije njega prozivati.

U našem sistemu je upravo obratno: jedino je bitno da ti je neko rod, familija, prijatelj ili stranački kolega. Sve ostalo je nebitno. Da li zna raditi isto nije bitno - naučiće. Ili će se utopiti u sredinu, pa niko neće od njega vidjeti hajra, a plata svaki mjesec uredna. Radnik rahat, ima "jaka" leđa, poslodavac ima povećane troškove, posao stagnira ili nazaduje.

I tako u krug. Zato su sva javna preduzeća propala, cilj je što manje raditi, a što više izvući love iz firme.
Ako pokušaš uvesti red i rad, slome ti leđa ili te smijene sa funkcije.

Eh taman, legla si ko 1 na 10 :D . Haj ti sad meni reci sta ti pitas kandidata i zasto ga to pitas. Sta tebi znaci odgovor na tvoje pitanje koliku bi kandidat platu. Sta ti znaci odgovor kandidata na pitanje predstavite nam se a detaljan CV ispred tebe. Sta ti znaci odgovor na tvoje pitanje koja su vasa ocekivanja ako vas primimo, itd itd itd. Ne mogu se svih gluposti sjetiti ako se sjetim pitat cu. Je li i ti postavis "pitanje" tipa nalizete se u toj ti toj situaciji sta bi vi uradili.
kadinica

#508 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kadinica »

Eh taman, legla si ko 1 na 10 :D . Haj ti sad meni reci sta ti pitas kandidata i zasto ga to pitas. Sta tebi znaci odgovor na tvoje pitanje koliku bi kandidat platu. Sta ti znaci odgovor kandidata na pitanje predstavite nam se a detaljan CV ispred tebe. Sta ti znaci odgovor na tvoje pitanje koja su vasa ocekivanja ako vas primimo, itd itd itd. Ne mogu se svih gluposti sjetiti ako se sjetim pitat cu. Je li i ti postavis "pitanje" tipa nalizete se u toj ti toj situaciji sta bi vi uradili.
Od kandidata očekujem da je pripremljen za razgovor.

Očekujem opranu kosu, obrijane muškarce, pristojno obučene kandidate, žene diskretno našminkane.
Očekujem da je kandidat komunikativan, da odgovara na postavljena pitanja, bez puno filozofiranja i okolišanja. Znači, ne brbljivost, ali mogućnost vođenja razgovora, na način da sasluša sagovornika, pa onda odgovara na pitanja.

(Bilo je masne kose, izgužvane odjeće, outfita kao za subotu uveče ili blaćenja prethodnog poslodavca - što je veliki minus, nepovezanog pričanja, doticanja političkih tema, do totalne zbunjenosti, opšte neinformisanosti i sl), molba i CV (pismenost i urednost).

Ovaj drugi dio se dijelom može pripisati tremi, pa se kandidat poziva na drugi razgovor, pod uslovom da je test dobro uradio.

To je onaj opšti dio, ili prvi utisak.

Ako tu bude sve ok, uradi se test. On se sastoji iz tri grupe pitanja:

1. o poslodavcu (ono što se može naći na web stranici ili što bi svi kandidati mogli saznati ako se malo potrude: djelatnost, okruženje, način rada i sl.), opis poslova (piše u konkursu, mnogi kandidati ne znaju šta se od njih očekuje), par pitanja, neka samo zaokruživanje tačnog odgovora, neka esejska, samo da se vidi pismenost i snalažljivost.

2. o radnom mjestu i radnom iskustvu (npr. ako se traži knjigovođa), nekoliko zadataka iz OSNOVA knjigovodstva, praktični zadaci, popunjavanje fakture, sastavni dijelovi, i sl. - sve zavisi od radnog mjesta.

3. o kandidatu - školovanje (trajanje školovanja, vrsta, način, dodatna edukacija, kursevi, preporuke ranijih poslodavaca i ostalo)

Onda se izvrši bodovanje i pravi rang lista.

Pitanja o plaći ne postavljamo, jer se radi o državnoj firmi, gdje su tačno određeni platni razredi i nema mogućnosti dogovora.

Ova pitanja: predstavite se, koja su vaša očekivanja, nalazite se u toj situaciji i sl. postavljaju se isključivo da se vidi elokventnost kandidata, nošenje sa tremom, pismenost i opšte obrazovanje.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#509 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

I moj dišuga je veliki protivnik štela i familije....dok ne zazvoni telefon i javi se neko "odozgo" onda pređe preko toga :mrgreen:
kadinica

#510 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kadinica »

Lajavikrelac wrote:I moj dišuga je veliki protivnik štela i familije....dok ne zazvoni telefon i javi se neko "odozgo" onda pređe preko toga :mrgreen:
A šta ih pozove nekoliko "odozgo", pa se ne zna ko je jači, tj. preči :D

Onda se pribjegne metodi, daj nekog nepoznatog, da glava manje boli.

Ovo je provjereno i istinito.
_mufljuz_

#511 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

kadinica wrote:
Lajavikrelac wrote:I moj dišuga je veliki protivnik štela i familije....dok ne zazvoni telefon i javi se neko "odozgo" onda pređe preko toga :mrgreen:
A šta ih pozove nekoliko "odozgo", pa se ne zna ko je jači, tj. preči :D

Onda se pribjegne metodi, daj nekog nepoznatog, da glava manje boli.

Ovo je provjereno i istinito.
bojim se da ti ne znas kako stanje stvari stoji u sistemu izvan tvog.... :mrgreen:
kadinica

#512 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kadinica »

Ja i govorim o "svom" sistemu.

I pišem ovo isključivo da ljude ohrabrim i podstaknem da se više trude, da je ipak moguće dobiti pristojan posao svojom zaslugom.

Ovo jeste rijetkost, ali se dešava...
_mufljuz_

#513 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

kadinica wrote:Ja i govorim o "svom" sistemu.

I pišem ovo isključivo da ljude ohrabrim i podstaknem da se više trude, da je ipak moguće dobiti pristojan posao svojom zaslugom.

desava ko i u zakonu genetike...
mozda u 5-10% slucajeva ako je i toliko a i tu trazite profilirane ljude a ne pocetnike bez iskustva :wink:
kadinica

#514 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kadinica »

_mufljuz_ wrote:
kadinica wrote:Ja i govorim o "svom" sistemu.

desava ko i u zakonu genetike...
mozda u 5-10% slucajeva ako je i toliko a i tu trazite profilirane ljude a ne pocetnike bez iskustva :wink:

Bolje išta, nego ništa...

Što se tiče početnika, i njih je bilo iako u manjem broju.

Tu se gleda gdje je ko vrijeme provodio za vrijeme studija/škole.
Svi kursevi, vannastavne aktivnost, takmičenja, strani jezici, studijska putovanja, volonterski rad i sl.

Naravno da će šansu dobiti ovi koji su pored diplome donijeli još nešto. To pokazuje koliko su ambiciozni i vrijedni. Ocjene su manje bitne kao i postdipolomski studij.

Ljudi koji se bave sportom, koji su vidjeli nešto dalje od kantona u kojem žive su poželjniji od onih koji su studij završili nakon 10 godina studiranja i konačnog diplomiranja u Travniku, Kiseljaku ili I. Sarajevu.
mali_balon

#515 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

kadinica wrote:
Od kandidata očekujem da je pripremljen za razgovor.

Očekujem opranu kosu, obrijane muškarce, pristojno obučene kandidate, žene diskretno našminkane.
Očekujem da je kandidat komunikativan, da odgovara na postavljena pitanja, bez puno filozofiranja i okolišanja. Znači, ne brbljivost, ali mogućnost vođenja razgovora, na način da sasluša sagovornika, pa onda odgovara na pitanja.

(Bilo je masne kose, izgužvane odjeće, outfita kao za subotu uveče ili blaćenja prethodnog poslodavca - što je veliki minus, nepovezanog pričanja, doticanja političkih tema, do totalne zbunjenosti, opšte neinformisanosti i sl), molba i CV (pismenost i urednost).

Ovaj drugi dio se dijelom može pripisati tremi, pa se kandidat poziva na drugi razgovor, pod uslovom da je test dobro uradio.

To je onaj opšti dio, ili prvi utisak.

Ako tu bude sve ok, uradi se test. On se sastoji iz tri grupe pitanja:

1. o poslodavcu (ono što se može naći na web stranici ili što bi svi kandidati mogli saznati ako se malo potrude: djelatnost, okruženje, način rada i sl.), opis poslova (piše u konkursu, mnogi kandidati ne znaju šta se od njih očekuje), par pitanja, neka samo zaokruživanje tačnog odgovora, neka esejska, samo da se vidi pismenost i snalažljivost.

2. o radnom mjestu i radnom iskustvu (npr. ako se traži knjigovođa), nekoliko zadataka iz OSNOVA knjigovodstva, praktični zadaci, popunjavanje fakture, sastavni dijelovi, i sl. - sve zavisi od radnog mjesta.

3. o kandidatu - školovanje (trajanje školovanja, vrsta, način, dodatna edukacija, kursevi, preporuke ranijih poslodavaca i ostalo)

Onda se izvrši bodovanje i pravi rang lista.

Pitanja o plaći ne postavljamo, jer se radi o državnoj firmi, gdje su tačno određeni platni razredi i nema mogućnosti dogovora.

Ova pitanja: predstavite se, koja su vaša očekivanja, nalazite se u toj situaciji i sl. postavljaju se isključivo da se vidi elokventnost kandidata, nošenje sa tremom, pismenost i opšte obrazovanje.
Sve si ti to nama ljepo napisala, i sve je to OK i ljepo i tako treba da bude
ali kao sto lajavac rece uvijek ima neko iznad nekog, pa cak taj neko zbog koga glava zaboli.
Ne kazem da je sve stela ali ko uleti bez stele to je neka vrsta anomalije.
murathans

#516 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by murathans »

Firma u vlasništvu moje prijateljice zapošljava

MARKETING MENADŽER
(na terenu)
Područje: BiH

Od kandidata očekujemo:
- Minimalno SSS
- Samoincijativnost
- Odgovornost u izvršavanju zadataka
- Poznavanje rada na kompjuteru
- Poželjno iskustvo u marketingu

Opis posla:
- Prikupljanje podataka s tržišta
- Organiziranje sastanaka
- Obilazak klijenata na terenu

Kratku zamolbu s CV-em slati na: [email protected]

http://www.agencijaplusmedia.com/posao.html
Hendrix

#517 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hendrix »

Smiješno mi pravo kad ovde čitam da u privatnim firmama ne može biti neradnika i štela jer gazda gleda samo profit... :lol:

Da naravno da gleda profit, ali u smislu da dovede svu svoju familiju da radi tu i onda mora smanjiti plate radnicima da bi pokrio svoje ublehe, radnici nastavljaju raditi duplo više da bi pokrili majmune, doprinosi su im minimalni ili se ne uplaćuju, nemaju alternative da promjene posao i tako to ide a gazda dobija i profit i zadovoljnu familiju. Tu i tamo neko popizdi i napusti ali sa ovakvom nezaposlenošću gazda brzo nabavi novog roba i opet u krug.

Ovo je pogotovo slučaj u većim privatnim firmama gdje na 2 radnika dolazi jedna ubleha, ovo govorim iz ličnog iskustva.
JThomas

#518 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

tačno, naravno, ali opet mnogo bolje od tog omjera u državnim firmama i organima uprave.
gidra

#519 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by gidra »

@Kadinice reci da se šališ ali sviju ti :lol:
Ja kontam neka ozbiljna privatna firma dok ne pročitah ono DRŽAVNA.
Kažeš da ti je direktor protivnik nepotizma i štele, a znaš li ti da je istog tog direktora stranka postavila? Znači svojom zaslugom tu nije postavljen.
Uzet ćemo npr. da ste pod patronatom SDA stranke, šta ako ti Suljo Tihić ili Bakir pošalju nekog malog da primite, šta onda???
Mani se priče bgt o konkursima i poštivanjem pravila u javnim firmama.
kadinica

#520 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kadinica »

gidra wrote:@Kadinice reci da se šališ ali sviju ti :lol:
Kažeš da ti je direktor protivnik nepotizma i štele, a znaš li ti da je istog tog direktora stranka postavila? Znači svojom zaslugom tu nije postavljen.
Uzet ćemo npr. da ste pod patronatom SDA stranke, šta ako ti Suljo Tihić ili Bakir pošalju nekog malog da primite, šta onda???
Naravno, kako drugačije, navedi jedan primjer gdje to nije slučaj...

Pored Bakira i Tihića, postoje još mnogi drugi, svi ministri silnih ministarstava, premijeri, njihovi savjetnici.

Pa ti izvagaj ko ti je preči...i probaj se ne zamjeriti, na konkursu gdje je 30 kandidata, a većina ima nekoga da interveniše.
_mufljuz_

#521 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

kadinica wrote:

Pored Bakira i Tihića, postoje još mnogi drugi, svi ministri silnih ministarstava, premijeri, njihovi savjetnici.

Pa ti izvagaj ko ti je preči...i probaj se ne zamjeriti, na konkursu gdje je 30 kandidata, a većina ima nekoga da interveniše.
i opet primis "najjaceg" tj. sa najjacom stelom - ala Cenga, Mehmedovic, Tihic, Izmetbegovic....
dzaba je kaduno moja lijepa, dzaba ti prica o kvalifikaciji kandidata al eto za neku pirovu utjehu je lijepo vidjet da postoji neko ko u tim "konkursnim komisijama" daje neke poene i kvalifikacijama....
modem33

#522 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

Hendrix wrote:Smiješno mi pravo kad ovde čitam da u privatnim firmama ne može biti neradnika i štela jer gazda gleda samo profit... :lol:

Da naravno da gleda profit, ali u smislu da dovede svu svoju familiju da radi tu i onda mora smanjiti plate radnicima da bi pokrio svoje ublehe, radnici nastavljaju raditi duplo više da bi pokrili majmune, doprinosi su im minimalni ili se ne uplaćuju, nemaju alternative da promjene posao i tako to ide a gazda dobija i profit i zadovoljnu familiju. Tu i tamo neko popizdi i napusti ali sa ovakvom nezaposlenošću gazda brzo nabavi novog roba i opet u krug.

Ovo je pogotovo slučaj u većim privatnim firmama gdje na 2 radnika dolazi jedna ubleha, ovo govorim iz ličnog iskustva.

Najbolje mi je u privatnim firmama gdje ti dodje neciji sin od trojice direktora koji je tu postavljen na poziciju radnika da ti nesto "pametuje i omalovazava i da svaki dan prosi od mene 0,5 KM za kafu koju ne zeli nikad vratiti" i ja uvijek sa odusljevljenjem kazem da nemam 0,5 KM. I covjek se uvijek cudi kako ostalih 100 radnika njemu dadne 0,5 KM a ja jedini ne dam. ..... i pokusava nekim psiholoskim mobingom nesto maltretirani a covjek ne konta da ja kad sam zadovoljan visinom plate od strane direktora moze i pas i vuk zavijati ja ih ne cujem i fokusiram se na posao i izvrsavanje zadatka jer ja sinu od direktora samo postavim pitanje "da li si ti vlasnik firme ? On: kaze da jest , JA: ja ne vidim nigdje tvoje ime u sudskom registru da si ti vlasnik" i tako se prica zavrsava svake sedmice.

8-)

I u privatnim firmama trebati stela .... ali obicno vecina privatnih firma imaju svoju "interni program obuke od 15 dana".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#523 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

kadinica wrote:

Kada neko ko radi u državnoj firmi krene pričati o transparentnosti i fer proceduri, osim alergije, dobijem i poriv da napišem svoje bogato iskustvo sa konkursima za prijem državnih službenika. Prije svega da se ogradim i da kazem da se ne obraćam lično vama.Vi, kao i ostali koji rade u državnim firmama znate kako ste došli na ta mjesta i tu nema dileme. Ionako ste samo posljedica, uzrok je negdje drugo. Takodjer inspiraciju sam našao u postovima Lajavog Krelca kojeg ovog puta pozdravljam. Legenda si ocam' :thumbup: :thumbup:

Dakle vežite se polijećemo:

Slučaj 1:

Tek završio fakultet, odmorio se jedno mjesec i po (čitaj dolazio kući u zoru :pijani: ), lumpovao, hodao svukud, ono dao si oduška do daske, svašta nešto :serbo: Kontam vrijeme je da se malo uozbiljim, ne može više ovako :lol: I tako pregledam ja konkurse za ljude bez radnog iskustva, kad ono hopla primaju volontere u jedno tijelo zakonodavne vlasti. Ja sav sretan iskupim dokumentaciju, pošaljem, čekam, čekam, čekam :-) kad pogledam u novinama izmjena javnog poziva umjesto 5 pravnika sad piše 5 sa fakultetom društvenog smijera. Onako punom entuzijazma svojstvenom za friško diplomiranog čo'jeka, uopće mi to nije smrdilo na mućku. Ni činjenica da ću raditi za topli obrok mi nije smetala, daj samo da krene.
Prođoše jedno 2 mjeseca kad dođe koverta kao šatro pozvani ste na usmeni intervju. Ja oduševljen :lol: Dolazim ujutro u 9, sredio se ko lampa, teget plavo odijelo, bijela kosulja, najbolja kravata, obrijan, ošišan, da ne idem dalje :run: kad tamo grupa od nekih 30tak ljudi. Jedno 90 posto obučeno kao za podnevnu kafu, djevojke većinom kao da su krenule na snimanje Grand Parade. I tako u odmjeravanju tih granduša (bilo je par dobrih komada :D ali nisu primljene :D ) i nekom ponavljanju općenitih stvari o tom tijelu zakonodavne vlasti, dođe i red na mene. Prozva me frajko, ja uđem tamo, njih trojica smješkaju se. Postaviše mi prvo pitanje da se predstavim, ja pričam, vidim ne slušaju. Glasno međusobno razgovaraju dvojica, treći me gleda kao da gleda u klovna i klima glavom. Onda kao zašto baš tu želim raditi, kao da sam u stanju birati. Kao da većina može birati, a ne daj šta daš. Ja odgovorim nešto tipa da je za pravnika veliki izazov raditi na mjestu gdje se donose propisi, na šta se oni blijedo pogledaše i nasmijaše. Kada sam dodao da je situacija takva da se ne može birati, jedan od njih je došao do vrhunca svojih intelektualnih kapaciteta izjavom: "ma ja ja jest tako je to kod nas staces". Kad smo prešli na stučna pitanja, tu sam zakucao. Budući da sam izabrao ustavno pravo kao subspecijalnost, stvarno su me pitanja pogodila, ono kao da sam ih sam sebi birao :tooo: Kažu oni ovo je sjajno, sve je super, javićemo vam se vrlo brzo, oduševili ste nas. Vratim se kući sav sretan, zaboravim na njihovo ponašanje, samo ta zadnja rečenica u glavi, kad za 3 dana koverta i opala imam šta vidjeti. Znam 2 od 5 primljenih s fakulteta i gle čuda, uopće nisu ni bili na tom intervjuu....Uskoro nastavak s novim pričama
The BEN10

#524 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by The BEN10 »

_BataZiv_0809 wrote:Onako punom entuzijazma svojstvenom za friško diplomiranog čo'jeka, uopće mi to nije smrdilo na mućku. Ni činjenica da ću raditi za topli obrok mi nije smetala, daj samo da krene.
Koliko se samo ovako naivaca nasukalo, Bog sami zna. Nemoš od bagre sa štelom doć' na red nikad...
Lajavikrelac wrote:To ti sve govori kakvo nam je društvo i školstvo :( uskoro, koliko imamo nezaposlenih sa VSS diplomom sa nula bambija u struci, biće magistara ekonomije na mješalici i filozofa za šankom :roll:
A žalosna činjenica je i ta da dosta ovih učenjaka NEĆE da radi....upisuje faks da bi još koju godinu bio na teretu roditeljima, (ne može moj raditi studira...drugi put obnavlja drugu :-) ..teško gradivo :-) ) da bi na kraju kmečao kako nema posla u struci a gdje ću ja raditi ko konobar... :roll: Takvih ima koliko ti volja.... :oops:
Aferim na opservaciji! :thumbup:
MJAU - da

#525 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by MJAU - da »

Evo da vam i ja ispričam priču, sa sretnim završetkom.

Prvo par činjenica. Nisam iz Sarajeva, došla sam da studiram. Prva godina sve sjajno, međutim, početkom druge, bila primorana da nađem posao, jer se mati razbolila i morala u penziju. Nađem ja prvi posao "Asisten direktora" jedne male agencije, plata 300 KM bez prevoza, TO, a direktor, klasični balkanac. Pa onda radila 6 mjeseci i studirala, tražila drugi posao, nađem bolji za 600 KM (mijenjanje trudnice). Nakon godine dana, ponovo bez posla, sve vrijeme studiram uporedo i tražim posao. Naiđem opet na nekog balkankog direktora, računovodstvo, plata 400 KM (malo nešto kao za pripravnica i TO, prevoz).
U međuvremenu nađem momka, preselimo se zajedno, on mi je pomogao naravno mnogo, ali sve sam vratila (ne samo u naturi :)) Opet ja tražim uporno posao, u međuvremenu mi ostao jedan ispit da diplomiam (4 godine već studiram) i naletim na oglas jedne finansijske institucije, traže nekakve asistente. Prijavim se, ljudi me zovnu nakon dva mjeseca (već zaboravila), pitaju me za platu, ja skoro pa kažem, daj šta daš, samo da radim i nešto naučim. I tako dogovorimo 500 KM fiksno, početno bez prijave. Nakon 3 mjeseca prijavljuju me na određeno, daju mi povećanje plate i TO, prevoz.
Nakon tri mjeseca ponovo, prijalvjuju me na neodređeno, opet dižu platu ne puno, ali dobro dižu platu i sad sam tu, radim pošteno kao prvog dana zapinjem, uporedo se dalje obrazujem.

Meni se upornost isplatila, nemojte odustajati nikada! Nikad nemojte reći "neću se prijaviti na konkurs, to je već namješteno", jer nikad ne znate. Ovdje naravno mislim na privatne firme, državne me nisu nikada zanimale.

Ovo je moja priča bez štete, puno muke i truda, ali bogato iskustvo.
Nadam se da će nekoga motivisati.
Neka mi ne zamjere Sarajlije što sam "došla", jer da nisam upoznala muža ovdje i svoju ljubav, ne bih sigurno ostala.
Post Reply