Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski rat?

Locked
angelo

#501 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by angelo »

karioke wrote:
Ante Pavelić je slučajno rođen u BiH, otac mu bio pružni radnik i zatekao se u Bradini, koja je većinski srpsko mjesto 8nekad bilo, sada više nije).
ne znam kako je sada situacija niti sam ikada bio u bradini, ali tada je kao dječak bio jedini katolik u razredu, sve ostalo muslimani, zato mi je malo čudno kako je bradina mogla biti većinski srpska :o
angelo

#502 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by angelo »

jeza u ledja wrote:
Znaci tvrdis da su bosanski Hrvati, Srbi i Bosnjaci u stvari isti narod?
Tko je spomenuo srbe?
Yug

#503 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Yug »

RATNI ZLOČINI 26.02.2007

Sud: Srbija nije kriva za genocid

Hag, Brisel -- Međunarodni sud pravde u Hagu odlučio da se Srbiji ne može pripisati učešće u genocidu u BiH.

Sud je glasovima 13:2 odlučio da Srbija nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini, saopštila je predsednica Međunarodnog suda pravde Rozalind Higins: "Sud ustanovljava da Srbija nije počinila genocid kroz svoje organe ili osoblje koji su delovali u smislu odgovornosti kako je to predviđeno u međunarodnom pravu ili kroz kršenje svojih obaveza po sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida" pročitala je presudu Higinsova.

Sud je zaključio i da Srbija nije planirala da počini genocid, niti je podstrekavala njegovo činjenje, "Ovaj sud presuđuje da Srbija nije saučesnik u genocidu i da na taj način nije prekršila svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Ona je rekla da se "genocid u Srebrenici ne može pripisati SRJ, niti da su ga počinili njeni organi". SRJ se stoga ne može smatrati po toj osnovi odgovornom za počinjenje genocida u Srebrenici, rekla je ona.

Pozivajući se na izveštaj generalnog sekretara UN o Srebrenici, Higinsova je kazala i da počinioci genocida nisu bili pod suštinskom kontrolom vlasti SRJ. Sud je zaključio da se u julu 1995. ni politički organi Republike Srpske, niti Vojska RS "nisu mogli smatrati tek instrumentima SRJ, bez ikakve autonomije".
Last edited by Yug on 29/07/2013 21:37, edited 1 time in total.
Yug

#504 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Yug »

Oslobođeni Stanišić i Simatović

V.Z.C - Agencije | 30. 05. 2013. - 17:00h izmena vesti 19:59h | Komentara: 140
Haški tribunal oslobodilo je danas po svim tačkama optužnice bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije (DB) Jovicu Stanišića i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije DB Franka Simatovića. Odluci Sudskog veća usprotivila se jedino sudija Mišel Pikar.

Jovica Stanišić
Veće je naložilo da Simatović i Stanišić budu pušteni na slobodu iz pritvorske jedinice u Sheveningenu čim budu završene odgovarajuće pripreme.

Veće, uz protivljenje sudije Pikar, nije moglo da zaključi da su Stanišić i Simatović odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Veće nije moglo da zaključi da je Stanišić služio kao "kanal veze" između Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milana Martića, koji su, kako se navodi, bili glavni organizatori udruženog zločinačkog poduhvata.

Većina članova veća, takođe uz protivljenje sudije Mišel Pikar, ustanovila je da se Stanišić i Simatović ne mogu okarakterisati kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.
Hajvan

#505 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Hajvan »

super,
to znači da imam(o) odriješene ruke da i mi radimo što nam na (crni) um padne ;)
i niko neće odgovarati.
Hajvan

#506 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Hajvan »

PipiDugaDevetka wrote: Kme, kme, 1244-KosovA neovisna republjik, uskoro 200 priznanja.
Šta ba?

jel to nisi šešir danas stavio na glavu dok si vodo turistas po sarajvu?!?
Yug

#508 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Yug »

Hajvan wrote:super,
to znači da imam(o) odriješene ruke da i mi radimo što nam na (crni) um padne ;)
i niko neće odgovarati.
Kako mislis "niko nece odgovarati".Toliko bosanskih Srba,gradjana BiH, je osudjeno u Hagu.Ne razumijem.
jeza u ledja

#509 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

Murat Sabanovic wrote:
cyprus wrote:
Ja tu slabo vidim koju činjenicu... Da je u Karađevu nešto dogovarano - vjerujem... a da je dogovoreno - ne vjerujem... Također, ne sporim da je bila agresija, ali bio je i građanski rat... Zatim, o etnogenezi bosanskih Srba i Hrvata je suvišno i kontraproduktivno pričati... Ostale stvari su nabacane bez ikakovg smisla i reda, tako da ne vidim ni tu o čemu treba pričati...
ne moze biti agresija i gradjanski rat ,moze samo jedno ili drugo !
Moze, u tome je i cijela polemika.
jeza u ledja

#510 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

angelo wrote:
jeza u ledja wrote:
Znaci tvrdis da su bosanski Hrvati, Srbi i Bosnjaci u stvari isti narod?
Tko je spomenuo srbe?
Aha, onda znaci tvrdis da su bosanski Hrvati i Bosnjaci u stvari isti narod?
Hajvan

#511 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Hajvan »

:thumbup:
:mrgreen:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ne mogu ja više :run: :run:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#512 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by PipiDugaDevetka »

angelo wrote:
karioke wrote:
Ante Pavelić je slučajno rođen u BiH, otac mu bio pružni radnik i zatekao se u Bradini, koja je većinski srpsko mjesto 8nekad bilo, sada više nije).
ne znam kako je sada situacija niti sam ikada bio u bradini, ali tada je kao dječak bio jedini katolik u razredu, sve ostalo muslimani, zato mi je malo čudno kako je bradina mogla biti većinski srpska :o
Sa mojim rahmetli babom je išao u isti razred u selu Jezero kod Jajca. Babo se nafuro na komuniste, a Ante na,...znaš koje već.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#513 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by PipiDugaDevetka »

Hajvan wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Kme, kme, 1244-KosovA neovisna republjik, uskoro 200 priznanja.
Šta ba?

jel to nisi šešir danas stavio na glavu dok si vodo turistas po sarajvu?!?
101 država je priznala neovisnu Republiku KosovA. Dodick je obećao da čim se ''nafata'' potreban broj za prijem u UN, on će kao da se cijepa k'o atom osiromašenog urana U-237. Čovjek se drži za rogove, a stoka za riječ.
Murat Sabanovic

#514 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Murat Sabanovic »

jeza u ledja wrote:
Murat Sabanovic wrote:
cyprus wrote:
Ja tu slabo vidim koju činjenicu... Da je u Karađevu nešto dogovarano - vjerujem... a da je dogovoreno - ne vjerujem... Također, ne sporim da je bila agresija, ali bio je i građanski rat... Zatim, o etnogenezi bosanskih Srba i Hrvata je suvišno i kontraproduktivno pričati... Ostale stvari su nabacane bez ikakovg smisla i reda, tako da ne vidim ni tu o čemu treba pričati...
Moze, u tome je i cijela polemika.

moze, al kurcu !
to ti je isto, kad bi ja tvoju ruku uzeo i njome te po faci udarao, a lice ti uopste ne dotaknem. onda ti poslije kazem:sam si udarao,ja ti lica ni dotak'o nisam.
srbija vec 100 i kusur godina udara bosanskom rukom bosance i kaze da je neduzna; ubjedjuje nas da smo se sami udarali .
Murat Sabanovic

#515 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

certified_fascist wrote:
Murat Sabanovic wrote:
cyprus wrote: Ja tu slabo vidim koju činjenicu... Da je u Karađevu nešto dogovarano - vjerujem... a da je dogovoreno - ne vjerujem... Također, ne sporim da je bila agresija, ali bio je i građanski rat... Zatim, o etnogenezi bosanskih Srba i Hrvata je suvišno i kontraproduktivno pričati... Ostale stvari su nabacane bez ikakovg smisla i reda, tako da ne vidim ni tu o čemu treba pričati...
Šta je bio rat u Vijetnamu? Isto je bio građanski rat između sjevernog i južnog Vijetnama i istovremeno agresija na sjeverni Vijetnam od strane SAD-a. Ovi pojmovi ne moraju da se međusobno isključuju.
Murat Sabanovic wrote:jucer bila agresija,danas agresija i gradjanski rat istovremeno,sutra ce biti samo gradjanski rat, a prekosutra cemo mi biti agresori.
Ma jučer kurac. Jučer se to zvalo rat, a tek onda su ljudi počeli preseravati oko naljepnice koju treba staviti na njega. Desilo mi se par puta da sam u govoru upotrijebio izraz "rat u Bosni" ili nešto slično i predmetna budala me počela ispravljati u smislu: "Pazi, ono nije bio nikakav rat, ovdje u Bosni rat se nikad nije desio - ono što se desilo je bila agresija!". Da, ljudi se međusobno gađaju minobacačima i mitraljezima (nebitno da je jedna strana bolje opremljena), a nije to rat. How yes no.
koliko je meni poznato bila su 2 vijetnama koja su se sukobila( jos se nisu bili ujedinili).

kad se kaze agresija,zna se na sta se podrazumjeva;vojni napad jedne drzave na drugu. dok je rat oruzani sukob ,koji moze biti agresija ,a i ne mora.
jeza u ledja

#516 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

Murat Sabanovic wrote:
moze, al kurcu !
to ti je isto, kad bi ja tvoju ruku uzeo i njome te po faci udarao, a lice ti uopste ne dotaknem. onda ti poslije kazem:sam si udarao,ja ti lica ni dotak'o nisam.
srbija vec 100 i kusur godina udara bosanskom rukom bosance i kaze da je neduzna; ubjedjuje nas da smo se sami udarali .
Ne postoji medjunarodno-pravni osnov za definisanje "gradjanskog rata". Postoji za agresiju jedne zemlje na drugu, ali to opet ne iskljucuje "gradjanski" segment tog rata.
Pazi ovako, recimo u nekoj zemlji ratuju iskljucivo stanovnici te zemlje, ili stanovnici protiv rezima, zamisli eto hermeticki zatvorenu zemlju i sukob u njoj, mada to gotovo nikad nije slucaj. I sad zamisli, u po rata uleti neka susjedna zemlja i pocne samarati jednu od tih strana, recimo onu vladinu. Rat se zavrsi. I sad kako cemo ga nazvati, gradjanski, agresija ili oboje?
I kako uostalom nazvati sukob sa Abdicevcima? Eto recimo da je bila agresija SRJ na BiH, sta je onda sukob sa Abdicevcima? I kako nazvati onda cijeli taj sukob, agresija sa primjesama gradjanskog rata? Mislim, vidis da je to malo komplikovanije nego sto izgleda.

A sto se tice Srba, tj. glavnog segmenta naseg rata, nemojmo se lagati, ta njihova vojska je bila mahom sacinjena od ljudi iz BiH. Ti su ljudi ratovali, ti su ljudi ginuli. To su ti prve komsije bile. Ne SRJ, ne Beograd, Srbijanci, vec prve komsije.
Sta sad oni ispadose zavedeni, a pravi agresor su Srbijanci?
Ma daj molim te...

Uostalom, kao sto rekoh vec ranije, ne vidim potrebu da se uopste raspravlja o tome da li je rat bio gradjanski. Rat je bio - rat za nezavisnost i ja bih volio da se svugdje takvim deklarise.

Prica o agresiji je bila svrishodna samo u smislu ratne odstete.
jeza u ledja

#517 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by jeza u ledja »

Murat Sabanovic wrote: koliko je meni poznato bila su 2 vijetnama koja su se sukobila( jos se nisu bili ujedinili).

kad se kaze agresija,zna se na sta se podrazumjeva;vojni napad jedne drzave na drugu. dok je rat oruzani sukob ,koji moze biti agresija ,a i ne mora.
Dobro, koja je drzava napala koju u ovom slucaju?
cyprus

#518 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

Murat Sabanovic wrote:
cyprus wrote:
Može. Što ne bi moglo?

PS Vidim da ti je već odgovoreno...
Murat Sabanovic

#519 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

jeza u ledja wrote:
Murat Sabanovic wrote: koliko je meni poznato bila su 2 vijetnama koja su se sukobila( jos se nisu bili ujedinili).

Dobro, koja je drzava napala koju u ovom slucaju?
cuj koja .... na referenduma se narod izjasni za nezavisnost; BIH pocele strane zemlje priznavati,a ti pitas ko koga napade ... kazem ti, srbija udara bosnu bosanskom rukom i prodaje bosnjama tezu o gradjanskom ratu.
Murat Sabanovic

#520 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

cyprus wrote:
Murat Sabanovic wrote:
cyprus wrote:
Može. Što ne bi moglo?

odgovor je pogresan !
cyprus

#521 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

Murat Sabanovic wrote:
cyprus wrote:
Murat Sabanovic wrote:ne moze biti agresija i gradjanski rat ,moze samo jedno ili drugo !
Može. Što ne bi moglo?

odgovor je pogresan !
Obzirom da sam ja već obrazlagao više puta svoje mišljenje o ovoj temi, možeš li i ti ponuditi neke svoje argumente za svoju tezu, pa da vidimo ko ima jače?
Hajvan

#522 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Hajvan »

Kakav je rat bio na Cipru?
cyprus

#523 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

Hajvan wrote:Kakav je rat bio na Cipru?
Ako misliš na ''tursku invaziju Kipra'' iz 1974. godine, onda naziv kaže sve sam... Mada se i u tom ratu može govoriti o elementima građanskog rata (kao u skoro svakom), glavninu vojnih operacija za tursku stranu je iznijela vojska Republike Turske, tako da se radi o agresiji, a obzirom da je u sukobu učestvovala i Grčka, onda je riječ o širem međunarodnom sukobu...
Havatar

#524 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by Havatar »

cyprus wrote:
Ako misliš na ''tursku invaziju Kipra'' iz 1974. godine, onda naziv kaže sve sam... Mada se i u tom ratu može govoriti o elementima građanskog rata (kao u skoro svakom), glavninu vojnih operacija za tursku stranu je iznijela vojska Republike Turske, tako da se radi o agresiji, a obzirom da je u sukobu učestvovala i Grčka, onda je riječ o širem međunarodnom sukobu...
A to je invazija a nije gradjanski rat :oops:
cyprus

#525 Re: Zasto nam je smetalo da kazemo da je u Bosni gradjanski

Post by cyprus »

Havatar wrote:
cyprus wrote:
A to je invazija a nije gradjanski rat :oops:
Pa više je invazija, a manje građanski rat :skoljka: Al u suštini i jedno i drugo...
Locked