100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Banksy

#501 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

A onda, kad odrasteš, sjetiš se kako je takvom Sarajevu, uz afere Moševac, Agrokomerc i Neum, montiran i ''nacistički rođendan'' i ''crk'o Maršal'' i istrage i medijska hampa oko tinejdžera ovisnika, djece tadašnjih kulturnih i sportskih radnika, uz notorno narkomansko Dugme (:lol:) i ko će se svega sjetiti, šta su nam sve montirali ...
Zaista je istina, za realan i jasan pogled u povijest, neophodan je vremenski odmak.
Banksy

#502 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

dezurni_ucenik wrote:
Zivi u zabludi i nastavi mislit da su Brega i Cola genijalci :thumbup:
:lol:

Koliko ti je, 17? :mrgreen:
dezurni_ucenik

#503 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

julisiz es grant wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Vjerujem da jesu.
Činjenica da njihove pjesme stare 40 godina pjevaju današnji tinejdžeri, a i njihovi bankovni računi, uvjerljivo govore da jesu.
To sto su njihovi racuni i dalje napunjeni, to se zahvalimo odredjenoj populaciji koja nam vjecito gura pod nose ovakve muzicke analfabete. Dok je ovaca bice i vune.
dezurni_ucenik

#504 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

Banksy wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Zamalo. 16. Aj cao, krece mi druga smjena, odo' u skolu :thumbup:
Banksy

#505 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

dezurni_ucenik wrote:
Banksy wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Zamalo. 16. Aj cao, krece mi druga smjena, odo' u skolu :thumbup:
Žuri! :thumbup:
maher

#506 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by maher »

evo jedan drugaciji pogled na ekv ... dragan kremer ...

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1329637
piupiu

#507 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by piupiu »

zg1911 wrote:dobre glazbe je bilo i biti ce, samo ljudi s godinama uglavnom izgube interes pa ostanu na glazbi svoje mladosti.
Čitala sam jednom o nekom istraživanju da li iz psihologije ili neuroznanosti, ne mogu se sjetiti, u kojem su istraživači (u)tvrdili nešto u smislu da se ukus i prijem novih 'estetskih' informacija završava negdje oko 25.e godine, da se tu otprilike zaokruži naše formiranje ukusa i identiteta, i da nakon toga ne 'begenišemo' nove muzičke pravce već postajemo gundjala u fazonu 'Elvis - to je muzika, a ne ovo današnje *ranje', i da prestajemo biti otvoreni za nove muzičke pravce i iskustva.
dezurni_ucenik

#508 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

piupiu wrote:
zg1911 wrote:dobre glazbe je bilo i biti ce, samo ljudi s godinama uglavnom izgube interes pa ostanu na glazbi svoje mladosti.
Čitala sam jednom o nekom istraživanju da li iz psihologije ili neuroznanosti, ne mogu se sjetiti, u kojem su istraživači (u)tvrdili nešto u smislu da se ukus i prijem novih 'estetskih' informacija završava negdje oko 25.e godine, da se tu otprilike zaokruži naše formiranje ukusa i identiteta, i da nakon toga ne 'begenišemo' nove muzičke pravce već postajemo gundjala u fazonu 'Elvis - to je muzika, a ne ovo današnje *ranje', i da prestajemo biti otvoreni za nove muzičke pravce i iskustva.
Pa i nije bas tako.
piupiu

#509 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by piupiu »

dezurni_ucenik wrote:
piupiu wrote:
Pa i nije bas tako.
Nemam pojma je li ili nije :), ali mi je to bilo interesantno jer stvarno postoji ta neka dinamika izmedju starijih i mladjih u razgovorima o muzici. Njihov je zaključak bio nešto u fazonu da svako preferira muziku koju je zavolio izmedju 14. i 25. godine.
zg1911

#510 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

ima tu nesto, to je sigurno. ljudi se kasnije uglavnom orujentiraju na egzistenciju, obitelj, djecu itd. al opet, kad bi se glazbeni ukus prestao razvijati s 25 godina onda nitko ne bi slusao jazz ili klasiku. vecina ljudi takvu glazbu zavoli u zrelijim godinama. i sam sam primjer tome. do 25 nisam slusao jazz i slicnu "glazbu za starije", sad imam 32 i promijenio mi se dosta ukus. al opet sumnjam da ce mi ikad nesto sto sam poceo slusat u 30im biti srcu priraslo koliko i clash ili springsteen koje slusam 15ak godina. a i na samom sebi primjetim da mi zadnjih par godina opada interes za novom glazbom (pa i glazbom opcenito). do prije koju godinu bi poslusao po 100ak albuma izdanih u toj godini. od cca 2010. na ovamo nisam preslusao ukupno 30ak albuma snimljenih u tom periodu. ali treba biti svjestan da je to do mene/tebe a ne do danasnjih mladih glazbenika.
Ommadawn

#511 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:
dezurni_ucenik wrote: Ma mozemo pricati kako je njihova scena izvjestacena, o nafuranoj djeci bogatih roditelja, ta prica @banksy ima smisla, ali kako god da okrenes, imali su bolju scenu od nas. Mi nismo nista imali osim presmijesne pop rock skole
De, ne budi smiješan :lol: . Sarajevo je za cijelu bivšu Yu bilo nedostižni uzor, istina, s nešto šlampavijim finalnim proizvodom zbog čega se na obradu išlo ozbiljnim i savjesnim od nas, uglavnom u ZG Jugoton, ali što se tiče talenta, inovacije i kreacije, Sarajevo i Bosna su bili neprikosnoveni. Mitovi o urbanoj Bg su samo mitovi, nekad loženi svjesno, nekad nesvjesno, ali sigurno kreirani iz istog izvora koji kreira i sve srbijanske nacionalne mitove. Salonski providno i u biti presmiješno.
Osim Indexa kao kvalitetnog benda, te B.Dugmeta kao najvećeg benda, Z.Pušenja kao autohtonog benda, Sarajevo nije dalo ni jedan kvalitetan bend. Samoproglasivši nekakvu sarajevsku pop-školu iz njega su izašli mediokriteti i ispodprosječni bendovi bez ikakve umjetničke vrijednosti, ni tekstualno ni muzički a da ne govorim o finalnom produktu.

Čola je odličan pjevač ali i komercijalan.
Kemal Monteno je bio odličan ali više za stariju raju.

Osim "Modre rijeke" iz Sarajeva nije izašao nijedan progresivan i konceptualan album tako da reći da je uzor bio nekome u SFRJ je megalomanski.
piupiu

#512 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:
Osim "Modre rijeke" iz Sarajeva nije izašao nijedan progresivan i konceptualan album tako da reći da je uzor bio nekome u SFRJ je megalomanski.
Osim prvog, najboljeg i najbezvremenskijeg - upravo te "Modre rijeke", po mom skromnom i subjektivnom mišljenju. :)

Sad si me zaintrigirao ovom opaskom o konceptualnim albuima, pa krenuh da tražim koji su to još čuveni ex-Yu konceptualni albumi, ima li neko neku listu? Nadjoh u traženju ovo ...

http://www.perun.hr/prica-o-jugoslavens ... mima-70-ih
piupiu

#513 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by piupiu »

maher wrote:evo jedan drugaciji pogled na ekv ... dragan kremer ...

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1329637
Meni se nekako čini da je pred rat "haustorčad" :D bila svrstana ili u kamp Štulić ili u kamp EKV (to je možda samo neka moja intimna percepcija). EKV-ovci su bili su toliko odvaljeni non stop da nisu znali gdje se nalaze, oni su bili totalno u nekom svom svijetu, u nekom svom zajedničkom tripu, a oko njih masa nekakvih ljudskih tačkica s kojima nisu imali poveznih linija. Takva im je bila i muzika, al', eto, i meni su bili u top 3-4 benda - uz Haustor, Ramba, Pušenje, na pr, dok Štulića, recimo, nikad nisam 'zagrizla'. A, inače slušam sve što me emotivno 'dofati'. :lol: Volim sve što vole mladi. :oops:
dale cooper

#514 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Banksy wrote:
dezurni_ucenik wrote: Ma mozemo pricati kako je njihova scena izvjestacena, o nafuranoj djeci bogatih roditelja, ta prica @banksy ima smisla, ali kako god da okrenes, imali su bolju scenu od nas. Mi nismo nista imali osim presmijesne pop rock skole
De, ne budi smiješan :lol: . Sarajevo je za cijelu bivšu Yu bilo nedostižni uzor, istina, s nešto šlampavijim finalnim proizvodom zbog čega se na obradu išlo ozbiljnim i savjesnim od nas, uglavnom u ZG Jugoton, ali što se tiče talenta, inovacije i kreacije, Sarajevo i Bosna su bili neprikosnoveni. Mitovi o urbanoj Bg su samo mitovi, nekad loženi svjesno, nekad nesvjesno, ali sigurno kreirani iz istog izvora koji kreira i sve srbijanske nacionalne mitove. Salonski providno i u biti presmiješno.
Uz dužno poštovanje, Sarajevska pop-rock scena je bila umjetnički gledano kao ona stvar i u vječitom robstvu uspjeha
Bijelog Dugmeta. Istina, bili su komercijalno uspješni, ali kao posljedica emuliranja prepoznatljive Dugmetove
formule kombinovanja pjesmuljaka ljubavno-patetične tematike (Crvena Jabuka) sa nekim folk elementima (Plavi Orkestar)
Jedino se možda za Pušenje može reći da su imali neki svoj izričaj, koji je u istoj mjeri kao i sa Beogradskom scenom
bio inspirisan punkom i novim talasom. Ne vidim da je praćenje tadašnjih svjetskih trendova bilo neštu nužno loše.
Iznjedrilo je to par sjajnih bendova i u Beogradu (Idoli, Šarlo, rani EKV), i u Zagrebu (Azra, Haustor). Nisu ti bendovi
bilo puko kopiranje onoga što se tada dešavalo u Engleskoj i Americi, ali jesu bili inspirisani tim scenama.
Sarajevo osim Pušenja i Kurtovića nije imalo nijedan adekvatan odgovor na ta dešavanja.
zg1911

#515 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

Ommadawn wrote:
Banksy wrote:
Osim Indexa kao kvalitetnog benda, te B.Dugmeta kao najvećeg benda, Z.Pušenja kao autohtonog benda, Sarajevo nije dalo ni jedan kvalitetan bend. Samoproglasivši nekakvu sarajevsku pop-školu iz njega su izašli mediokriteti i ispodprosječni bendovi bez ikakve umjetničke vrijednosti, ni tekstualno ni muzički a da ne govorim o finalnom produktu.

slazem se! sarajevski r'n'r je jedan od vecih mitova. ja kad cujem sarajevska skola pomislim na hari mata hari, crvenu jabuku, dinu merlina, plavi orkestar, divlje jagode (mozda i nisu svi iz sa) i ostalu bljuzgu. s tim da u bljuzgu trpam i bijelo dugme. indexi i pusenje i to je to. ostatak je na nivou estradno-narodnjackog sranja. dozvoljavam da je bilo neki cool underground bendova za koje nisam cuo.

bg i zg su dali puno vise dobrih bendova. pa i rijeka i ljubljana. sarajevo je blize splitu - komercija, al zakurac. s tim da je split koncem 80ih postajao cool - dino dvornik, djavoli, daleka obala itd
maher

#516 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by maher »

bilo je konceptualnih pokusaja kod sarajevskih bendova ... new primitivs je sam po sebi koncept ... ploce, koncerti, nacin odijevanja, medijski pristup ... takodjer, konceptualni pokusaj je bio i tzv. new partisans (orkestar, dugme, merlin) ... moze to neko potcjenjivati i smatrati da nije vrijedno, ali smrt fasizmu plavog orkestra je imao konceptualni pristup ... sad koliko je to bilo uspjesno i kako je to neko shvatio je druga prica ... dok cekas sabah sa sejtanom, pusenja, je konceptualni album ... pa i dugmetova ciri biri bela ..., mislim da i komercijalni bendovi mogu biti konceptualni, ... pa i indeksi su sarali od modre rijeke do slagera sezone i revolucionarnih pjesama ...
takodjer, i nervozni postar je koncept ... mozda nekome seljacki, mozda neuspjesno, ali ipak koncept ...
Ommadawn

#517 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

maher wrote:bilo je konceptualnih pokusaja kod sarajevskih bendova ... new primitivs je sam po sebi koncept ... ploce, koncerti, nacin odijevanja, medijski pristup ... takodjer, konceptualni pokusaj je bio i tzv. new partisans (orkestar, dugme, merlin) ... moze to neko potcjenjivati i smatrati da nije vrijedno, ali smrt fasizmu plavog orkestra je imao konceptualni pristup ... sad koliko je to bilo uspjesno i kako je to neko shvatio je druga prica ... dok cekas sabah sa sejtanom, pusenja, je konceptualni album ... pa i dugmetova ciri biri bela ..., mislim da i komercijalni bendovi mogu biti konceptualni, ... pa i indeksi su sarali od modre rijeke do slagera sezone i revolucionarnih pjesama ...
takodjer, i nervozni postar je koncept ... mozda nekome seljacki, mozda neuspjesno, ali ipak koncept ...
Nervozni Poštar je kvalitetniji od tzv. new partizans pokreta koji je više patetičan i bezvezan. Plavi Orkestar te Dino Merlin mogu komotno u žanr Casio-rock.
Ommadawn

#518 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote:
Osim prvog, najboljeg i najbezvremenskijeg - upravo te "Modre rijeke", po mom skromnom i subjektivnom mišljenju. :)

Sad si me zaintrigirao ovom opaskom o konceptualnim albuima, pa krenuh da tražim koji su to još čuveni ex-Yu konceptualni albumi, ima li neko neku listu? Nadjoh u traženju ovo ...

http://www.perun.hr/prica-o-jugoslavens ... mima-70-ih
Hvala na linku. :thumbup:
dale cooper

#519 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Da su Indexi umjesto Dugmeta bili glavni model i uzor za Sarajevske bendove, moguće da bi stvari bile drugačije.
Jer Indexi su u svojim najboljim momentima bila zaista sjajan i progresivan bend.
Ommadawn

#520 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:Da su Indexi umjesto Dugmeta bili glavni model i uzor za Sarajevske bendove, moguće da bi stvari bile drugačije.
Jer Indexi su u svojim najboljim momentima bila zaista sjajan i progresivan bend.
Vjerovatno. Čini mi se da su Bijelo Dugme svojom pojavom totalno zasjenili Indexe i njihov rad. Svako je preko noći htio biti B.Dugme.
zg1911

#521 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

maher wrote:bilo je konceptualnih pokusaja kod sarajevskih bendova ... new primitivs je sam po sebi koncept ... ploce, koncerti, nacin odijevanja, medijski pristup ... takodjer, konceptualni pokusaj je bio i tzv. new partisans (orkestar, dugme, merlin) ... moze to neko potcjenjivati i smatrati da nije vrijedno, ali smrt fasizmu plavog orkestra je imao konceptualni pristup ... sad koliko je to bilo uspjesno i kako je to neko shvatio je druga prica ... dok cekas sabah sa sejtanom, pusenja, je konceptualni album ... pa i dugmetova ciri biri bela ..., mislim da i komercijalni bendovi mogu biti konceptualni, ... pa i indeksi su sarali od modre rijeke do slagera sezone i revolucionarnih pjesama ...
nije bitna konceptualnost. rijetki konceptualni albumi. i naravno da mogu biti komercijalni. od sgt. peppersa nadalje.
zg1911

#522 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by zg1911 »

dale cooper wrote:Da su Indexi umjesto Dugmeta bili glavni model i uzor za Sarajevske bendove, moguće da bi stvari bile drugačije.
moguce. ili, jos bolje, da su bili u dosluhu sa svjetskom alter scenom koja je zaobisla sarajevo.
julisiz es grant

#523 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

Ommadawn wrote:
Ko ti je slago da konceptualan znači i dobar album.?
Koji je dobar konceptualni album u Jugoslaviji bio? Topićeva gastarbajterska odiseja? Valjkov Ludi šeširdžija i jahači rumene kadulje? :D
dezurni_ucenik

#524 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

A Indexi su se proslavili sviranjem obrada stranih pjesama.

Banksy

#525 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

Ommadawn wrote:
Banksy wrote:

Da sklonimo u stranu individualne preferencije svakog od nas što je neophodno želimo li objektivno razgovarati,
govorila sam o talentu, inovaciji i kreaciji,
hajdemo redom:
Indexi - prvi muzički ''električni'' band ovih prostora, također prvi koji je svirao svoju, autorsku muziku, neprikosnoven uzor svima koji su ih oponašali, a ipak ostali na prepjevima ino hitova (Crveni koralji Ruže su crvene, Drvosječa da sma ja, itd).
Bijelo dugme - najveći pop-rock band band ovih prostora, uspostavio muzičku industriju, prvi uveo gitare, duge kose, velike rock koncerte, visoke naklade, opijate, fan klubove, histeriju, koncerte na otvorenom, donio zapad u relativno zatvoreno socijalističko društvo i u društvenom smislu načinio najveći kulturološki potres u bivšoj Jugoslaviji, desetine bendova nastale na njihovom tragu,
Zdravko Čolić - najveći pop pjevač bivše države, nekad s izvrsnim pop pjesmama ozbiljnih autora, desetine albuma, najobožavaniji muzički izvođač, apsolutna histerija, i danas puni stadione, broj 1 u svakom smislu,
Plavi orkestar (Crvena jabuka) - najtiražniji teenage pop bendovi, pjesama ovakvog ili onakvog kvaliteta, ali punih stadiona, suludih tiraža, fan klubova, itd, u sociološkom smislu na tragu svjetskih, sličnih,
Kemal Monteno - vrhunski šansonijer, suvišno je bilo šta obrazlagati, uz Arsena koji je realno ipak veći autor i izvođač, ikona i uzor svima, pa i Montenu,
da ne spominjemo Pušenje, Hari Mata Harija, Dinu Merlina, itd, koji ipak nisu ostavili toliki trag i nisu bili toliko inovativni,
itd,
Voljela bih, ako ti nije lijeno, da pobrojiš neke bendove ili izvođače iz Bg ili Zg koji su unijeli takve novine kakve su unijeli ovi iznad, koji su bili pioniri nekog stila ili ostavili tako veliki trag u muzici bivše Jugoslavije, dakle neko ko bi im mogao biti konkurencija, na bilo koji način, ili ko je od njih bio veći, u bilo kojem muzičkom stilu i žanru.
Last edited by Banksy on 04/11/2015 16:29, edited 1 time in total.
Post Reply