hrvatska-more
-
Gandra_1
#501 Re: hrvatska-more
Ja se realno nikad nisam neugodno osjecao u Hrvatskoj niti sam dozivio nesto lose, cak naprotiv uvijek sam fino docekan.. To sto neko naleti u privatnom smjestaju na neku isftustriranu babu, to je drugi problem... Neko kaze paze ga pravo u Turskoj u hotelu, jeste li ikad bili u Hr u hotelu ljetovali, ako jeste vjerujem da ste dozivili ljubaznost, to sto je cijena hotela ista to je opet logicno...
Ovdje se vise radi o tome da su se ljudi zasitili Hrvatske i onda nesto kukaju.. Ja cu npr s obzirom na finansijske mogucnosti opet u Hrvatsku da uzivam, bio saa prosli vikend i nikakvih neugodnosti ni na granici ni nista, a islo nas 4 muška.. Isto tako cu malo i do Crne Gore, mada iskreno u Hr mi je ljepse i ugodnije, ali i eto vrijedi malo iskombinovati...
Sto se tice cijena treba uzeti u obzir i puno bolji standard u Hr nego kod nas, pa su tako i cijene vece pogotovo kod ugostitelja, dok hranu u trznim centrima mozete kupiti skoro po istim cijenama kao kod nas...
Ovdje se vise radi o tome da su se ljudi zasitili Hrvatske i onda nesto kukaju.. Ja cu npr s obzirom na finansijske mogucnosti opet u Hrvatsku da uzivam, bio saa prosli vikend i nikakvih neugodnosti ni na granici ni nista, a islo nas 4 muška.. Isto tako cu malo i do Crne Gore, mada iskreno u Hr mi je ljepse i ugodnije, ali i eto vrijedi malo iskombinovati...
Sto se tice cijena treba uzeti u obzir i puno bolji standard u Hr nego kod nas, pa su tako i cijene vece pogotovo kod ugostitelja, dok hranu u trznim centrima mozete kupiti skoro po istim cijenama kao kod nas...
-
elcaliente
#502 Re: hrvatska-more
Ali ti kod Kate i Mate moras platiti sobu eurima i moras ponjeti najmanje 150 EUR da potrosis dole da ga jebes. Znaci u startu nosis 400-500EUR. U cemu je problem onda ako te pitaju na granici za pare da im pokazes jer ih svakako nosis. Ne razumijem sta je bit tog kukanja sto neko sumnjiv treba pokazati nesto novca?riko-ga wrote:Zamisli da u Tucepima,Drveniku,Makarskoj...............kod jednoga gazde u kuci zjape prazne naprimjer 2 cetverokrevetne sobe jedno 10 dana.E ti izracunaj koliko je to njemu gubitak.Prosra racunica kaze jedan krevet 13-15 Evrica po danu.Puta 8 kreveta to je 104-120 Evrica.Puta 10 dana to je 1040-1200 Evrica.E zbog toga ima da kuka i lelece da ga cuju do Zagreba.elcaliente wrote:Najsmjesnije su izjave tipa kako ce Hrvatski turizam propasti bez nas jer mi trosimo kao ogromne novce dole, ali ovamo kukamo sto trebamo pokazati novac koji nosimo sa sobom. Pa kako ces potrositi ako ne nosis nista sa sobom.
Koliko od toga gubi Drzava Hrvatska je sasvim drugi par opanaka.Naravno da drzava nece propasti ako ove godine naprimjer 30-40% posto Bosanaca i Hercegovaca ne ode na Hrvatski Jadran od onoga broja sto je tu ljetovao prosle godine.Al ce osjetiti Jozo,Ante,Kata sto izdaju sobe po Makarskoj rivijeri.............
-
riko-ga
#503 Re: hrvatska-more
Ja sam mislio na ovo boldirano kada sam pisao.Naravno da mi trebaju evrici kada idem na more.Trebaju mi KM-ici kada krenem u granap a ne na More.Govorim o tome ko ce biti u minusu ako 30-40% nas iz BiH ne ode dole sto je islo prosle godine.Nigdje nisam rekao da ja nece ici kao sto sam isao zadnji 5-6 godina.Generalno govorim.elcaliente wrote:Ali ti kod Kate i Mate moras platiti sobu eurima i moras ponjeti najmanje 150 EUR da potrosis dole da ga jebes. Znaci u startu nosis 400-500EUR. U cemu je problem onda ako te pitaju na granici za pare da im pokazes jer ih svakako nosis. Ne razumijem sta je bit tog kukanja sto neko sumnjiv treba pokazati nesto novca?riko-ga wrote:Zamisli da u Tucepima,Drveniku,Makarskoj...............kod jednoga gazde u kuci zjape prazne naprimjer 2 cetverokrevetne sobe jedno 10 dana.E ti izracunaj koliko je to njemu gubitak.Prosra racunica kaze jedan krevet 13-15 Evrica po danu.Puta 8 kreveta to je 104-120 Evrica.Puta 10 dana to je 1040-1200 Evrica.E zbog toga ima da kuka i lelece da ga cuju do Zagreba.elcaliente wrote:Najsmjesnije su izjave tipa kako ce Hrvatski turizam propasti bez nas jer mi trosimo kao ogromne novce dole, ali ovamo kukamo sto trebamo pokazati novac koji nosimo sa sobom. Pa kako ces potrositi ako ne nosis nista sa sobom.
Koliko od toga gubi Drzava Hrvatska je sasvim drugi par opanaka.Naravno da drzava nece propasti ako ove godine naprimjer 30-40% posto Bosanaca i Hercegovaca ne ode na Hrvatski Jadran od onoga broja sto je tu ljetovao prosle godine.Al ce osjetiti Jozo,Ante,Kata sto izdaju sobe po Makarskoj rivijeri.............
- Alfons Kauders
#504 Re: hrvatska-more
Hrvatska nije Makarska i okolna sela, koliko puta je to potrebno ponoviti?riko-ga wrote:Zamisli da u Tucepima,Drveniku,Makarskoj...............kod jednoga gazde u kuci zjape prazne naprimjer 2 cetverokrevetne sobe jedno 10 dana.E ti izracunaj koliko je to njemu gubitak.Prosra racunica kaze jedan krevet 13-15 Evrica po danu.Puta 8 kreveta to je 104-120 Evrica.Puta 10 dana to je 1040-1200 Evrica.E zbog toga ima da kuka i lelece da ga cuju do Zagreba.elcaliente wrote:Najsmjesnije su izjave tipa kako ce Hrvatski turizam propasti bez nas jer mi trosimo kao ogromne novce dole, ali ovamo kukamo sto trebamo pokazati novac koji nosimo sa sobom. Pa kako ces potrositi ako ne nosis nista sa sobom.
Tucepi i Drvenik imaju manje kreveta nego malo veci hoteli na Jadranu, to su sela koja pjehe prodjes za nekoliko minuta, mislis da Zagreb zaboli kurac sto ce izgubiti mozda 10-20% nocenja u tim mjestima? Pa to nije ni jedan promil ukupnog broja nocenja od Dubrovnika do Opatije...
Sto je najgore u cijeloj prici, Makarska rivijera po meni ima ubjedljivo najgori odnos ulozeno-dobiveno u Hrvatskoj, ali po navici nasi i dalje pice dole. Ako hoces kvalitet i imas love, picis u Istru, Dubrovnik... Za prirodu i mir tu su otoci, za partijanje Zrce, za niske cijene i dobro vino Peljesac i okolina. Makarskoj jedino geografija ide u prilog, sto je sat-dva blize od ostalih destinacija.
Btw ako je kome fakat do ustede, a nema djecu u skoli - najbolje je piciti van sezone, bilo gdje. Nema guzve, jeftinije je, a ugostitelji te paze ko malo vode na dlanu, jer posla svakako nema. Cijeli Juni i Septembar su najcesce odlicni za kupanje, mada se ponekad zna desiti da naleti krs vrijeme (kao pocetkom ovog mjeseca)
- Alfons Kauders
#505 Re: hrvatska-more
Najposteniji odgovor na temizli_hordas wrote:Ja u Hrvatsku idem iskljucivo radi Cehinja.
- MedenoSrce
#506 Re: hrvatska-more
Alfons Kauders wrote: Pa to nije ni jedan promil ukupnog broja nocenja od Dubrovnika do Opatije...
Sto je najgore u cijeloj prici, Makarska rivijera po meni ima ubjedljivo najgori odnos ulozeno-dobiveno u Hrvatskoj, ali po navici nasi i dalje pice dole. Ako hoces kvalitet i imas love, picis u Istru, Dubrovnik... Za prirodu i mir tu su otoci, za partijanje Zrce, za niske cijene i dobro vino Peljesac i okolina. Makarskoj jedino geografija ide u prilog, sto je sat-dva blize od ostalih destinacija.
kol'ko mi ide na jetru ovo lafo durenje zbog granicnih kontrola i to mahom od ljudi koji ce opet otici i potrositi svoje mukom zaradjene novce na toj istoj makarskoj jos i vise me nerviraju ovi koji pokusavaju minorizirati ucesce BH vikendasa i turista u BDP od turizma u Hr.
A ucesce turizma u BDP hr je sve samo ne i zanemarivo

-
miki.ba
#507 Re: hrvatska-more
Realno ako mi ne prehranimo Makrasku rivijeru ko ce? 
- Alfons Kauders
#508 Re: hrvatska-more
Ja ga ne minoriziram - ja sam samo realan.MedenoSrce wrote:Alfons Kauders wrote: Pa to nije ni jedan promil ukupnog broja nocenja od Dubrovnika do Opatije...
kol'ko mi ide na jetru ovo lafo durenje zbog granicnih kontrola i to mahom od ljudi koji ce opet otici i potrositi svoje mukom zaradjene novce na toj istoj makarskoj jos i vise me nerviraju ovi koji pokusavaju minorizirati ucesce BH vikendasa i turista u BDP od turizma u Hr.
A ucesce turizma u BDP hr je sve samo ne i zanemarivo
To sto neko konta da su Bosanci zasluzni za 30-50% nocenja u Hrvatskoj zato jer je tako u Tucepima ili Drveniku, fula cijeli fudbal.
U ovoj ukupnoj cifri BiH ne ucestvuje sa vise od 2-3%, ako i toliko. Prije bih rekao da smo izmedju 1 i 1.5%. Sam si citirao podatke, 6.8 milijardi eura godisnje... A pogledaj koliki je BDP BiH? Da je BiH zasluzna za "samo" 10% to bi znacilo da godisnje ostavimo u Hrvatskoj 1.5 milijardi maraka, tj. da milion i po Bosanaca ljetuje dole i ostavi milju po glavi, sto je naucna fantastika.
- MedenoSrce
#509 Re: hrvatska-more
ako pogledamo strukturu stranih posjeta

i prosjecan broj nocenja

jasno je da tu neko nekoga folira, jes njemac dosao zbog 7 dana na moru al' u zutu kaputu
vid' alfonse nisi pricao o procentima, rekao si da "nije niti jedan promil" a promil je manje od 1% zato da jesi minoriziriao

i prosjecan broj nocenja

jasno je da tu neko nekoga folira, jes njemac dosao zbog 7 dana na moru al' u zutu kaputu
vid' alfonse nisi pricao o procentima, rekao si da "nije niti jedan promil" a promil je manje od 1% zato da jesi minoriziriao
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#510 Re: hrvatska-more
Sami Hrvati dole na rivijeri tvrde da su Bosanci najbolji gosti - čitaj:najviše troše
Švabo i Čeh samo suv hljeb ne nose sa sobom na more...nit ostavljaju pazara i ceha u kafićima.
- MedenoSrce
#511 Re: hrvatska-more
Lajavikrelac wrote:Sami Hrvati dole na rivijeri tvrde da su Bosanci najbolji gosti
isto k'o sto Severina ovdje kaze "najbolja ste publika"
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#512 Re: hrvatska-more
Ja još ne viđe Čeha ili Švabu da obrće ture a naše sam vidio oho-ho... 
- Alfons Kauders
#513 Re: hrvatska-more
Pa Tucepi i Drvenik i jesu jedan promil, odokativno... Evo opet stavljas tabelu, 62 miliona nocenja - jedan promil je 62,000...MedenoSrce wrote:ako pogledamo strukturu stranih posjeta
i prosjecan broj nocenja
- madner
#514 Re: hrvatska-more
Gost je gost, kome HR odgovara ide i obrnuto.
Cijena ukazuje da ima ljudi koji ce to i kupiti.
Inace, sasvim je logicno da ako neki Ceh ili Svabo da 600 KM da sa svojim auticem dodje do obale, moze i malo vise potrositi na smjestaj.
Cijena ukazuje da ima ljudi koji ce to i kupiti.
Inace, sasvim je logicno da ako neki Ceh ili Svabo da 600 KM da sa svojim auticem dodje do obale, moze i malo vise potrositi na smjestaj.
- madner
#515 Re: hrvatska-more
Sto bi znacilo da 10 000 turista koji ostaju 6 noci. Ili 1250 turista svake hefte za dva mjeseca. Mislim ipak da ima malo viseAlfons Kauders wrote:Pa Tucepi i Drvenik i jesu jedan promil, odokativno... Evo opet stavljas tabelu, 62 miliona nocenja - jedan promil je 62,000...MedenoSrce wrote:ako pogledamo strukturu stranih posjeta
i prosjecan broj nocenja
- Alfons Kauders
#516 Re: hrvatska-more
To stoji - dosta ugostitelja se i dalje kune u "domace" goste, ukljucujuci nas... Ali sta je fol? Rijec je o ugostiteljima kod kojih idu Bosanci i Hrvati - a malo ce raje iz ZG i SA otici u restoran gdje je bocica mineralne 25 kuna i gdje je vecera za dvoje nekoliko stotina kuna. Jednostavno nemamo love.Lajavikrelac wrote:Sami Hrvati dole na rivijeri tvrde da su Bosanci najbolji gosti - čitaj:najviše trošeŠvabo i Čeh samo suv hljeb ne nose sa sobom na more...nit ostavljaju pazara i ceha u kafićima.
Druga je prica sto ce nasa raja ostaviti 100 kuna za 10 piva, a taj skrti Svabo ce mozda uplatiti neki bezze izlet od 500 kuna, malo ce ga provozati vinogradima, da proba vino i sir u podrumima, i ode sav sretan - a tu je zarada strahota.
- Alfons Kauders
#517 Re: hrvatska-more
Drvenik nema vise od 500 stanovnika, ostalo su vikendice... 1250 turista svake hefte, za dva mjeseca top sezone, bi bio prilicno dobar rezultat, malo je rec. To je 300 punih apartmana u mjestu sa stotinjak domacinstava, 60 dana zaredom, bez slobodnog hoda. Vecina raje koja radi s apartmanima bi ruku dala za takvu popunjenost.madner wrote:Sto bi znacilo da 10 000 turista koji ostaju 6 noci. Ili 1250 turista svake hefte za dva mjeseca. Mislim ipak da ima malo viseAlfons Kauders wrote:Pa Tucepi i Drvenik i jesu jedan promil, odokativno... Evo opet stavljas tabelu, 62 miliona nocenja - jedan promil je 62,000...MedenoSrce wrote:ako pogledamo strukturu stranih posjeta
i prosjecan broj nocenja
- madner
#518 Re: hrvatska-more
Ta mjesta da, udio u turizmu cijele M. revijere je malo veci.
100 000 BH gradjana koji ostanu 6 nocenja je 600 000 nocenja, ili ti 1%. Milion gradjana bi bilo 10%
100 000 BH gradjana koji ostanu 6 nocenja je 600 000 nocenja, ili ti 1%. Milion gradjana bi bilo 10%
- Alfons Kauders
#519 Re: hrvatska-more
Naravno da jeste - a moze se odokativno i skontati koliki je udjel... Uzmi prihode od turzima u sezoni, podijeli s brojem stanovnika i vidi koliko ljudi zaista zivi na Makarskoj rivijeri... Nekoliko procenata od ukupnog stanovnistva na obali od Istre do Prevlake.madner wrote:Ta mjesta da, udio u turizmu cijele M. revijere je malo veci.![]()
E sad, ako imamo 100k Bosanaca koji u prosjeku ostanu 6 dana, imamo 1%... Ako je duplo ili troduplo, onda imamo 2-3%, ali samo po nocenjima. Po potrosnji nismo ni blizu. Prosjecni turista u Hrvatskoj trosi 58 eura dnevno. Prosjecan Bosanac ide kod nekog na vikendicu i potrosi 10tak eura po glavi.
Dakle cak i da imamo 3% nocenja, imamo nekoliko puta manju prosjecnu potrosnju i ucestvujemo u prihodu od turzima sa cca 0.5%.
-
miki.ba
#520 Re: hrvatska-more
Ne znam da li je moguce trošiti 10€, mislim budimo realni.
Koliko ljudi ima nekogo kod koga mogu otici besplatno u vikendicu, opet, budimo malo realni.
Koliko ljudi ima nekogo kod koga mogu otici besplatno u vikendicu, opet, budimo malo realni.
- madner
#521 Re: hrvatska-more
20 KM dnevno, 150 KM za godisnji.
Nije lose, nije lose
Ako imas tu semu, imam ja jednu heftu slobodno sad nekad i spreman sam dati i circa 250
Nije lose, nije lose
Ako imas tu semu, imam ja jednu heftu slobodno sad nekad i spreman sam dati i circa 250
- Alfons Kauders
#522 Re: hrvatska-more
Ok, cifra je ako neko ima smjestaj - dakle smatram da ce prosjecna BeHa porodica na moru trositi 10tak eura po osobi dnevno. To je oko 250 kuna, vise no dovoljno ako se kuha kod kuce, a vecina to radi... Ponekad moze pizza ili nesto, ali vecina nece trositi stotine kuna u restoranima svaki dan.miki.ba wrote:Ne znam da li je moguce trošiti 10€, mislim budimo realni.![]()
Bez smjestaja samo dodas 10-15 eura po glavi za apartman i to je to - ovo opisuje barem 90% naseg svijeta koji dole ljetuje (ili se ja druzim s mrtvim kokuzima)
- MedenoSrce
#523 Re: hrvatska-more

prema ovome u nocenjima ucestvujemo oko 1,8% za 2011 (voditi racuna da su to registrovani podaci, koliko vas je dobilo papir o prijavi turista kada ste isli za vikend) a u, opet naglasavam registrovanim!, dolascima oko 2,5%
cuj 10€ dovoljno dnevno, prosle godine u julu kg smokve bio 8KM ne budite djeca
- Alfons Kauders
#524 Re: hrvatska-more
Ne govorimo o omladini... Ja sam s 20tak godina znao potrositi vise od sto maraka dnevno, a imao smjestaj... Od podne do jutra odvaljen, a kuhanje mi nije padalo na pamet...madner wrote:20 KM dnevno, 150 KM za godisnji.
Nije lose, nije lose![]()
Samo sto sad ne mogu toliko popit
- Alfons Kauders
#525 Re: hrvatska-more
Velika vecina bude registrirana, oni koji se bave iznajmljivanjem se ne smiju zajebavati s tim, pogotovo ne zadnjih nekoliko godina. Sigurno ima i neregistriranih, ali nema bas puno.MedenoSrce wrote:
prema ovome u nocenjima ucestvujemo oko 1,8% za 2011 (voditi racuna da su to registrovani podaci, koliko vas je dobilo papir o prijavi turista kada ste isli za vikend) a u, opet naglasavam registrovanim!, dolascima oko 2,5%
cuj 10€ dovoljno dnevno, prosle godine u julu kg smokve bio 8KM ne budite djeca
A sto se tice potrosnje, ako ne racunamo smjestaj, garantujem ti da vecina porodica potrosi toliko na moru, dakle nekih 80 maraka po danu za cetveroclanu porodicu. Drugo je kad ide mladja raja, pa dere koktele i ostale zajebancije.