anonimni clan wrote:Paulaner wrote:Stvar je vrlo jasna.Da li ces dobiti posao sa Srednjom skolom ili Fakultetom odredjuje onaj ko te zaposljava i niko drugi.amiliana wrote:Moze jedno pitanje
Idem u srednju skolu jos ali planiram da upisem Fizikalnu terapiju ili farmaciju zanima ne sada da li je moguce sa nasim fakultetom raditi vani jer sam cula da ih vecina ide sa srednjom skolom mislila sam da idem vani kad zavrsim fax ili u toku studija i da li se to odnosi samo na Njemacku,Austriju i sl. zemlje ili moze neka druga npr. Ceska pitam jer imam nekoga i imam u Njemackoj cula sam da se mora polagati Green Card za imigrante a vandredna sam vec dvije godine ali dogodine cu zavrsiti redovno.
Hvala
Ako zelis aplicirati kao SSS moras imati minimalno B1 nivo Njemackog,ako zelis aplicirati kao VSS moras imati minimalno C1 nivo.
Zavisi i od potraznje za tim profilom zanimanja u tom trenutku.
U stvari zavisi od puno stvari.....
Potraznja za odredjenim profilom zanimanja ide odprilike ovako:
Prednost pri zaposljavanju imaju prvo gradjani Njemacke koji su nezaposleni,poslije njih oni koji su drzavljani Evropske unije pa tek onda poslije njih drzavljani takozvanih trecih zemalja, u koje spada i Bosna i Hercegovina.
Govorim o deficitarnim zanimanjima.
Znaci ako je u datom trenutku deficitno zanimanje sta ja znam recimo Pekar, prednost pri zaposljavanju je kao sto sam opisao.
Ali ako ponuda za radnom snagom iz Njemacke i Evropske Unije ne zadovoljava potrebe trzista, tada je njemacka vlada bila prisiljena tu radnu snagu traziti van granica EU. Tako su zbog potrebe za medicinskim osobljem potpisani ugovori sa BiH, Srbijom,cak i sa Kinom ako se ne varam i jos nekim drugim zemljama.
Slijedom tog Ugovora je sad moguce da medicinske sestre i med tehnicari iz Bosne i Hercegovine dodju i rade u Njemackoj.
Za to se trebaju ispostovati odredjene procedure i ispuniti odredjeni uslovi o kojima pisemo na ovom podforumu.
Za zanimanje o kojem ti pises ne znam da li je tolika potreba i ne znam da li je Njemacka ili Austrija ili bilo koja zemlja iz EU potpisala neki ugovor o mogucnosti zaposljavanja sa BiH u tim zemljama.
Isto tako potrebno je znati da ti medjudrzavni ugovori koji se potpisuju ne vaze vjecno nego su na odredjeni nacin ograniceni, kao npr vremenski (vaze od tada do tada) ili ispunjavanjem odredjenih kvota (npr odredi se koliko radnika je potrebno)ili se kombinuju ta ogranicenja(npr za odredjeni period prima se odredjeni broj radnika, npr godisnje 2000 radnika ili sl).
Kazem ne znam da li ce ta tvoja zanimanja biti deficitarna iduce godine kad zavrsis, da li postoji ugovor sa BiH i ako postoji da li ce se kriteriji promijeniti.
Sljedece pitanje na koje moras potraziti odgovor je da li se nase diplome moraju nostrificirati a ja koliko znam moraju,koja je procedura i koji su kriteriji (radno iskustvo,nivo poznavanja jezika......usw...)
Odprilike
U Austriji http://wissenschaft.bmwfw.gv.at/bmwfw/s ... her-grade/
U Njemackoj http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/
Zelena karta za emigrante se dobiva samo za visokokvalifikovana deficitarna zanimanja kao sto su sad npr IT strucnjaci, cini mi se masinski inzenjeri i sl.
Moj ti je prijedlog da vrijedno studiras i zavrsis Fakultet, usput trazis informacije o kojim sam pisao i onda ces saznati sta ti je sve potrebno da bi radila vani posao za koji studiras. Vremena imas a kako kazes imas nekoga u Njemackoj ....i najbolje bi bilo da povremeno dodjes u Njemacku i ucis jezik. Jer to ti je osnova za sve. Cak i ako BiH nekad udje u EU, postupak ce biti nesto malo jednostavniji ali uslovi ce duboko vjerujem ostati isti,znaci nostrifikacija diplome i poznavanje jezika.
Pozdrav
Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
- anonimni clan
#501 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
- amiliana
#502 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Hvala na preporukama
Ja sam planirala kad zavrsim skolu da upisem za fizioterapeuta ili nesto od zdravstvenih studija npr.farmacija i planirala sam ici vani sada koliko su baš trazena ta zanimanja, ali cula sam da vecina njih sa zavrsenom medicinskom odlazi u Njemacku da radi ja sam malo skepticna jer planiram sa fakultetom pa nisam sigurna da li ce priznati nasu diplomu i mogu li sa nasim fakultetom ici raditi vani sto se tice jezika engleski govorim tecno i nemam problema sa njim njemacki mi je solidan onako na granici ionako sam planirala sad u februaru da idem na kurseve dodatno da se usavrsavam jer idem i na praksu sada u februaru tako da nemora biti Njemacka mogu i prekookeanske zemlje jer govorim tecno engleski trebam da polazem za certifikat i imam nesto rodbine vani.
Ja sam planirala kad zavrsim skolu da upisem za fizioterapeuta ili nesto od zdravstvenih studija npr.farmacija i planirala sam ici vani sada koliko su baš trazena ta zanimanja, ali cula sam da vecina njih sa zavrsenom medicinskom odlazi u Njemacku da radi ja sam malo skepticna jer planiram sa fakultetom pa nisam sigurna da li ce priznati nasu diplomu i mogu li sa nasim fakultetom ici raditi vani sto se tice jezika engleski govorim tecno i nemam problema sa njim njemacki mi je solidan onako na granici ionako sam planirala sad u februaru da idem na kurseve dodatno da se usavrsavam jer idem i na praksu sada u februaru tako da nemora biti Njemacka mogu i prekookeanske zemlje jer govorim tecno engleski trebam da polazem za certifikat i imam nesto rodbine vani.
- jalle
#503 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ja trenutno s djevojkom koja je medicinska sestra čekam papire.
Ima li neko od raje ovdje raspoložen , ko je u istoj problmatici, da se nađemo , popijemo koju i razglabamo malo o svemu, potrebnim papirima, iskustvima sa administracijom
onako malo da se izjadamo , biće nam lakše 
Ima li neko od raje ovdje raspoložen , ko je u istoj problmatici, da se nađemo , popijemo koju i razglabamo malo o svemu, potrebnim papirima, iskustvima sa administracijom
-
sjaj-u-kravi
#504 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Predao u novembru za ZAV. Danas zvao Sarajevo kazu nije jos oktobar zavrsen,ostalo jos desetak iz oktobra.OCekuju od iduce sedmice da ce u novembru poslani zahtjevi poceti pristizati,tacnije utorak,...eto nadam se...
- jalle
#505 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
novogodišnji praznici treba uračunati i to. ništa mi gore kad čekam nešto i onda me potrefe ti praznici, znači +5 dana. jebeš onda i tu NG i svesjaj-u-kravi wrote:Predao u novembru za ZAV. Danas zvao Sarajevo kazu nije jos oktobar zavrsen,ostalo jos desetak iz oktobra.OCekuju od iduce sedmice da ce u novembru poslani zahtjevi poceti pristizati,tacnije utorak,...eto nadam se...
-
sjaj-u-kravi
#506 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Mislim da ce do kraja mjeseca biti,sredinom feb sam rezervisao termin u ambasadi
- Paulaner
#507 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Nema potrebe rezervisat termin jer nema guzve u Ambasadi,cak se i ne popune sve dnevne rezervacije.
Gore sam vam napisao sta vam treba za Ambasadu,eh sad ovo "2 potpuno popunjena zahtjeva za vizu (zahtjev za nacionalnu vizu)" morate skinuti sa neta,ispuniti i ponijeti sa sobom,jer bez toga vas nece pustiti u Ambasadu.
Ja sam mislio da cu od njih dobiti obrazac i popunit,ali me vratise da trazim net i skinem to
Te obrasce mozete skinuti na ovom linku,znaci 6 i 7 obrazac za nacionalnu vizu (duzi boravak)
http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html
Gore sam vam napisao sta vam treba za Ambasadu,eh sad ovo "2 potpuno popunjena zahtjeva za vizu (zahtjev za nacionalnu vizu)" morate skinuti sa neta,ispuniti i ponijeti sa sobom,jer bez toga vas nece pustiti u Ambasadu.
Ja sam mislio da cu od njih dobiti obrazac i popunit,ali me vratise da trazim net i skinem to
Te obrasce mozete skinuti na ovom linku,znaci 6 i 7 obrazac za nacionalnu vizu (duzi boravak)
http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html
-
sjaj-u-kravi
#508 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Sto se tice ambasade sve uradjeno,jedino ne kontam je li te biometrijske slicice za formular trebam zakaciti ili obicne
- Paulaner
#509 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Samo ponesi 2 slike a oni ce zakacit tamo gdje trebasjaj-u-kravi wrote:Sto se tice ambasade sve uradjeno,jedino ne kontam je li te biometrijske slicice za formular trebam zakaciti ili obicne
-
dinob1000
#510 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
POCELI SU STIZATI ZAHTJEVI IZ NOVEMBRA.MENI JUTROS DOSLA OBAVIJEST
-
sjaj-u-kravi
#511 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
E hvala,super,moze li se znati kojim kriterijima se sluze?kada ste vi svoju dokumentaciju poslali
-
ausvajs
#512 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Nema tu nikakvih kriterija. Dokumentacija iz Sarajeva je poslata 3. Decembra. Vjerovatno zavisi od ažurnosti poslodavca u Njemačkoj. Moj očito nije plaho pohitan ili se možda i predomislio, jer nisam među 20-ak sretnika kojima su jutros stigli ugovori iz Bona. Malo me tješi što "izvor" iz naše agencije reče "samo 20-ak". Dakle, ima ih još koji čekaju.Pozdravsjaj-u-kravi wrote:E hvala,super,moze li se znati kojim kriterijima se sluze?kada ste vi svoju dokumentaciju poslali
-
sjaj-u-kravi
#513 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Onda sam i ja u tih dvadesetak,znaci iduci utorak mozemo ocekivati??
Ili.ih je samo dvadesetak stiglo
-
ausvajs
#514 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Dvadesetak ih stiglo.sjaj-u-kravi wrote:Onda sam i ja u tih dvadesetak,znaci iduci utorak mozemo ocekivati??
-
dinob1000
#515 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Ja sam predao u novembru ne znam tacno kada al nije ni bitno jer dokumentacija ide za njemacku poslednjeg dana u mjesecu.sjaj-u-kravi wrote:E hvala,super,moze li se znati kojim kriterijima se sluze?kada ste vi svoju dokumentaciju poslali
Sto se tice kriterija imas na stranici ARZ detaljno objasnjeno.
Mislim da je veoma bitno za dobijanje saglasnosti ZAV da tamo odakle je tvoj poslodavac na birou nema prijavljenih sa diplomom krankenpfleger jel oni imaju prednost pri zaposljavanju
-
sjaj-u-kravi
#516 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
U svakom slučaju hvala, ostaje nam da sačekamo iduci utorak ili neki tamo utorak 
-
sjaj-u-kravi
#517 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Postoji li mogucnost da ambasada ne da vizu,ima li takvih slucajeva, iako je sva dokumentacija u redu??
- TDK-90
#518 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Da, postoji zbog nekih birokratskih komplikacija desava se ali vrlo rijetko. Ako se dobije odbijenica treba odmah u ambasadi na licu mjesta napisati zalbu na nasem jeziku moze, sve lijepo skolski ja taj i taj zalim se na odluku ambadsade BRD iako sam regulisao sve obaveze i podnio potrebnu dokumentaciju itd...itd.ova odluka o odbijanju izdavanja vize je za mene jako stetna platio sam to i to ulozio sam to i to...... Samo sto vise navedes recenica pozzzzsjaj-u-kravi wrote:Postoji li mogucnost da ambasada ne da vizu,ima li takvih slucajeva, iako je sva dokumentacija u redu??
- TDK-90
#519 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
TDK-90 wrote:Da, postoji zbog nekih birokratskih komplikacija desava se ali vrlo rijetko Moguce takodjer ako osoba nesto muti sa pasosem....ili ako je vadila vise pasosa u kratkom preiodu kao izgubi ili osteti pasos pa vadi stalno novi.Ako se dobije odbijenica treba odmah u ambasadi na licu mjesta napisati zalbu na nasem jeziku moze, sve lijepo skolski ja taj i taj zalim se na odluku ambadsade BRD iako sam regulisao sve obaveze i podnio potrebnu dokumentaciju itd...itd.ova odluka o odbijanju izdavanja vize je za mene jako stetna platio sam to i to ulozio sam to i to...... Samo sto vise navedes recenica pozzzzsjaj-u-kravi wrote:Postoji li mogucnost da ambasada ne da vizu,ima li takvih slucajeva, iako je sva dokumentacija u redu??
-
sjaj-u-kravi
#520 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Hvala na odgovoru,mislim sta ja znam covjek mora biti na sve spreman
-
ausvajs
#521 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
pozz...je li problem da kazes na koji mail si im pisao jer i ja imam neki ali izgleda da nije ok ... i ja cekam pa da provjerim...dinob1000 wrote:Ukratko
prije 15 tak dana sam poslao E mail ZAV u i zamolio da mi odgovore sta je sa mojim zahtjevom radnu dozvolu
Posle nekoliko dana su mi odgovorili da mi je radna dozvola odobrena 10.12 2014 i da ista vazi od 01.01.15 do 31.12.15 te da je dokumentacija proslijedjena konzulatu u sarajevu
posto do sad nisam nista dobio od ARZ danas sam zvao ZAV i od njih dobio odgovor da je radna dozvola odobrena 10.12 i da je proslijedjeno konzulatu u Sarajevu znaci isto kao i u Emailu.
Pretpostavljam da je to vezano za isdavanje vize(posto se viza dobija isti dan) pa sam zato pitao da li je neko od onih iz novembra dobio odgovor
-
sjaj-u-kravi
#522 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Je li iko danas dobio obavijest
-
dinob1000
#523 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Pisao sam na onaj E mail sto je bio na Bewerbunguausvajs wrote:pozz...je li problem da kazes na koji mail si im pisao jer i ja imam neki ali izgleda da nije ok ... i ja cekam pa da provjerim...dinob1000 wrote:Ukratko
prije 15 tak dana sam poslao E mail ZAV u i zamolio da mi odgovore sta je sa mojim zahtjevom radnu dozvolu
Posle nekoliko dana su mi odgovorili da mi je radna dozvola odobrena 10.12 2014 i da ista vazi od 01.01.15 do 31.12.15 te da je dokumentacija proslijedjena konzulatu u sarajevu
posto do sad nisam nista dobio od ARZ danas sam zvao ZAV i od njih dobio odgovor da je radna dozvola odobrena 10.12 i da je proslijedjeno konzulatu u Sarajevu znaci isto kao i u Emailu.
Pretpostavljam da je to vezano za isdavanje vize(posto se viza dobija isti dan) pa sam zato pitao da li je neko od onih iz novembra dobio odgovor
evo ti mail [email protected].
Ja sam cekao 5-5 dana za odgovor(mozda odgovore kad je zahtjev obradjen)
-
sjaj-u-kravi
#524 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Odbionica iz ZAV nazvao tako rekli,znaci utorak cu i zvanicno iz arz dobiti info,.sta i kako dalje.papiri su svi uredni
- JanuaryJones
#525 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
Samo postavljam oglas, ne znam detalje.Njemačka firma “Aktiv Pflegekraft Vermittlung” raspisuje konkurs za:
Medicinske sestre - tehničari (ambulantna kućna njega)
30 izvršilaca
Od kandidata očekujemo:
• Spremnost na rad u Njemačkoj
• Min. SSS – medicinska škola (opći ili pedijatrijski smijer)
• Poznavanje njemačkoj jezika – B1
• Vozačka dozvola B kategorije (nije obavezna)
Vaš CV (sa slikom) i motivaciono pismo pošaljite na mail [email protected] (naslov: PRIJAVA ZA POSAO) najkasnije do 14.02.2015. Kandidati koji uđu u uži krug izbora, biće pozvani na intervju u Sarajevu.
Sve dodatne informacije i detalje možete dobiti putem istog maila ili kontaktom na 063 025 482.