Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#501 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

Wind wrote:Pa sta je sad tu problem. To je postalo "standard" za sve rekonstrukcije i novopostavljene ograde. Eno i most na grbavici kad su obnovili, isti je materijal. E sad je li to pravi inox ili nesto slicno...Uglavnom bolje je nego neke metalne konstrukcije koje ce brzo zahrdjat, pa farbanje.....

PS
Stupska petlja nije južna longitudinala.
to ti je isto onaj "inox" ko na pojedinim stajalištima tramvajskim koji je zahrđao nakon godinu :lol: :lol:
OldMayor

#502 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Ko da je bitno ba od cega je ograda. I to ograda na mjestu gdje pjesaci uopste nece hodati, niti su kad hodali - osim prosjaka.

A sto se tice kradje, jbg nek je cuvaju. :D
muha_sa

#503 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by muha_sa »

vješalica wrote:
Wind wrote:Pa sta je sad tu problem. To je postalo "standard" za sve rekonstrukcije i novopostavljene ograde. Eno i most na grbavici kad su obnovili, isti je materijal. E sad je li to pravi inox ili nesto slicno...Uglavnom bolje je nego neke metalne konstrukcije koje ce brzo zahrdjat, pa farbanje.....

PS
Stupska petlja nije južna longitudinala.
to ti je isto onaj "inox" ko na pojedinim stajalištima tramvajskim koji je zahrđao nakon godinu :lol: :lol:
da je zahrdjao nije a da ga treba povremeno ocistit treba.
neki

#504 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

OldMayor wrote:Ko da je bitno ba od cega je ograda. I to ograda na mjestu gdje pjesaci uopste nece hodati, niti su kad hodali - osim prosjaka.

A sto se tice kradje, jbg nek je cuvaju. :D
Upravo u tom i jeste stvar...tu treba ograda koja ce sprijeciti kamion da sleti u neciju avliju. Inox ograde za pjesake se stavljaju na mjestima kuda prolaze pjesaci, kao sto ovaj gore napisa - na grbavici.
Sto prije je pokradu manja sramota i za projektanta i za izvodjaca..
Naslovnica

#505 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Gledao sam danas kako su montirali ovu ugradu - KATASTROFALNO!
Beton ispod je toliko slabo nivelisan da se na pojedinim mjestima stope nosača ograde (stopa sa 4 vijka-ankera) nalaze i po 5cm iznad površine betona! Užas.
Na stranu što ove INOX ograde poskupljuju cijenu stavke ograde višestruko u odnosu na neka sigurnija i praktičnija rješenja.
Nikada neću prežaliti željezne ograde fi100 na tramvajskim stanicama, ono je bar bila neka zaštita.
Ove današnje šminkerske ublehaške INOX skalamerije služe samo za ugrađivanje rođaka.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#506 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bitanga_sa_otesa »

ma popunice oni te rupe stiroporom :lol: :lol: :lol:
stare crvene ograde su bile zakon,bar su mogle zastiti ljude na stajalistu ako se neko zabije ,ovako kad se zabije auto pokupi je pola....
Maystor

#507 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Maystor »

Ograda je super i nema razloga za zlonamjerne komentare. Tačno je i to da su stare željezne ograde čvršće i to za tramvajske stanice možda stoji. Za stupsku petlju, ponavljam, ograda je super.
Kada je riječ o "ugrađivanju", početna cijena jeste veća, ali zamislite ko bi se sve ugradio na farbanju željezne svake godine.
Naslovnica

#508 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Maystor wrote:Ograda je super i nema razloga za zlonamjerne komentare. Tačno je i to da su stare željezne ograde čvršće i to za tramvajske stanice možda stoji. Za stupsku petlju, ponavljam, ograda je super.
Kada je riječ o "ugrađivanju", početna cijena jeste veća, ali zamislite ko bi se sve ugradio na farbanju željezne svake godine.
Ako se ograda propisno zaštiti nema potrebe da se farba svake godine, to je apsolutno netačno.
Obzirom da će vjerovatno dolaziti do udesa i do oštećenja ovog INOX-a na Stupu, svaka zamjena će se debelo plaćati.
Ova ubleha sa INOX-om na petlji je DOBRA DUGOROČNA INVESTICIJA za rođaka koji se ugradio, svaka mu čast na smislu za biznis!
Maystor

#509 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Maystor »

@neki, @naslovnica, pretpostavljam da ste vi za ovu varijantu:

Image

inox je ubleha, "ugrađivanje", kič, zar ne?

Image
Naslovnica

#510 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Maystor wrote:Ograda je super i nema razloga za zlonamjerne komentare. Tačno je i to da su stare željezne ograde čvršće i to za tramvajske stanice možda stoji. Za stupsku petlju, ponavljam, ograda je super.
Čuj konstatacije - ograda je super?! Po kojem kriteriju, po kojem standardu? Oku posmatrača je super, a i to je subjektivno. Ja bih je možda ugradio na terasi na vikendici (kada bih imao para), ali na Stupskoj petlji, bespotrebno. Čista šminka i ništa više.
Ako se metalna ograda propisno zaštiti nema potrebe da se farba svake godine, to je apsolutno netačno.
Obzirom da će vjerovatno dolaziti do udesa i do oštećenja ovog INOX-a na Stupu, svaka zamjena će se debelo plaćati.
Ova ubleha sa INOX-om na petlji je DOBRA DUGOROČNA INVESTICIJA za rođaka koji se ugradio, svaka mu čast na smislu za biznis!
Last edited by Naslovnica on 11/05/2014 22:59, edited 1 time in total.
Naslovnica

#511 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Maystor wrote:@neki, @naslovnica, pretpostavljam da ste vi za ovu varijantu:

Image

Image
Nisam ni za tu, da se izvesti mnogo ljepše, elegantnije i sigurnije. Mada je ta ograda koju gledaš pregurala i rat, a ova od INOX-a bogami neće durati ni u miru kako treba.
Maystor

#512 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Maystor »

Naslovnica wrote:
Ako se ograda propisno zaštiti nema potrebe da se farba svake godine, to je apsolutno netačno.
Nemam ti namjeru objašnjavati prednosti inoks materijala u odnosu na obično željezo.
Izrada ograde je sastavni dio projektne i tenderske dokumentacije. Nikakav "rođak" se nije "ugradio", ograda je dio međunarodnog tendera po pravilima kreditora (EBRD). Lupetaš.

P.S. sve štete od udesa plaća osiguranje.
Naslovnica

#513 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Maystor wrote:
Naslovnica wrote:
Nemam ti namjeru objašnjavati prednosti inoks materijala u odnosu na obično željezo.
Izrada ograde je sastavni dio projektne i tenderske dokumentacije. Nikakav "rođak" se nije "ugradio", ograda je dio međunarodnog tendera po pravilima kreditora (EBRD). Lupetaš.
Oooo, evo kolege koji je upućen u sadržaj projekta.
Uh, ne znam da li da počinjem priču o projektnoj/tenderskoj dokumentaciji, o izmjenama projektne dokumentacije, varijacijama?
Hoćemo li da o tome počinjemo priču, ili radije ne? 8-) :)
Što si se toliko upalio da braniš INOX koji se koristi na mostu koji neće imati pješačku stazu (koliko ja znam), je li ti rod?
Maystor

#514 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Maystor »

Naslovnica wrote: Oooo, evo kolege koji je upućen u sadržaj projekta.
Uh, ne znam da li da počinjem priču o projektnoj/tenderskoj dokumentaciji, o izmjenama projektne dokumentacije, varijacijama?
Što si se toliko upalio da braniš INOX koji se koristi na mostu koji neće imati pješačku stazu (koliko ja znam), je li ti rod?
Ovaj forum nije mjesto za ozbiljnu raspravu o projektnoj dokumentaciji. A i ti nisi sagovornik.
Ako želiš da nešto korisno naučiš (mada ne vjerujem) prelistaj malo ssc forum. Tamo pišemo o projektnoj dokumentaciji.

Nisam se "upalio" da branim inox ogradu, već mi je pun q pametnjakovića koji su frustrirani vlastitim životom i pljuju po svemu što se radi, i gdje treba i gdje ne treba.

Toliko od mene na ovoj temi
Naslovnica

#515 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Maystor wrote:
Naslovnica wrote: Oooo, evo kolege koji je upućen u sadržaj projekta.
Ovaj forum nije mjesto za ozbiljnu raspravu o projektnoj dokumentaciji. A i ti nisi sagovornik.
Ako želiš da nešto korisno naučiš (mada ne vjerujem) prelistaj malo ssc forum. Tamo pišemo o projektnoj dokumentaciji.

Nisam se "upalio" da branim inox ogradu, već mi je pun q pametnjakovića koji su frustrirani vlastitim životom i pljuju po svemu što se radi, i gdje treba i gdje ne treba.

Toliko od mene na ovoj temi
Pljujem po svemu po čemu lično mislim da treba pljuvati, po onome što lično mislim da je OK, po tome i ne pljujem, prosto ko pasulj. Moj je život relativno dobar (kada pogledam gdje i s kim sam prisiljen da dijelim zrak), ne žalim se previše.
To ko je frustriran vlastitim životom, analiziraj u svome domu i među svojim ukućanima, jer njih poznaješ, a mene ne poznaješ i nije lijepo iznositi tako nepristojne konstatacije (uzgred, neistinite) i napadati nepoznate ljude, toliko smo valjda već trebali da naučimo u životu. 8-)
BTW, argumenti za INOX su ti fenomenalni - "OGRADA JE SUPER". I to je to. :)
Aj zdravo i tebi i živ i zdrav bio, i pozdravi narod u centrali. ;-)
Hajvan

#516 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

iza slobode se kriju kukavice!
za slobod se bore hrabri!

(iza interneta se kriju kukavice)
Hajvan

#517 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

Nikada neću prežaliti željezne ograde fi100 na tramvajskim stanicama, ono je bar bila neka zaštita.
Ove današnje šminkerske ublehaške INOX skalamerije služe samo za ugrađivanje rođaka.
ima smisla.
u suštini, najbolja bi bila betosnka ograda
P308

#518 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by P308 »

Ova tema bi se trebala preimenovati u "Cestovna infrastruktura" s obzirom da se vise raspravlja o Stupskoj petlji nego o Juznoj longitudinali. A koliko raspravljate o ogradi, covjece :shock: Meni je to na cijelom ovom projektu, uzimajuci sve ostale komponente u obzir, sekundarna stvar.
mahalas505

#519 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

Maystor wrote:@neki, @naslovnica, pretpostavljam da ste vi za ovu varijantu:

Image

Image
Da li neko zna kad je postavljena ova ograda i kad je zadnji put renovirana?
OldMayor

#520 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Ima li ikakvih naznaka bil ocega kad misle zavrsiti ovu juznu? Koji im je oficijalno rok. Ja mislim da ce u junu-julu godina otkako su poceli 'raditi'

Bas su razvukli jebemu sta je ono...nisu jos zavrsili onu jednu stranu, a gdje je jos ova druga. :roll:

Prije ce izgleda stupska zavrsit, iako je sto puta veci i komplikovaniji projekat.
vješalica

#521 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

ovi što prave ceste,sad su pravo usrali sa svojim bacanjem otpada i zatrpavanjem cijevi/potoka :cry:
O'zone
Globalni moderator

#522 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

OldMayor wrote:Ima li ikakvih naznaka bil ocega kad misle zavrsiti ovu juznu? Koji im je oficijalno rok. Ja mislim da ce u junu-julu godina otkako su poceli 'raditi'

Bas su razvukli jebemu sta je ono...nisu jos zavrsili onu jednu stranu, a gdje je jos ova druga. :roll:

Prije ce izgleda stupska zavrsit, iako je sto puta veci i komplikovaniji projekat.
Juče su po onom pljusku asfaltirali u Kovačićima. Sad koliko ja znam asfalt baš nešto ne ide kad je kiša ali nisam ja sad neki stručnjak.
johntra

#523 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by johntra »

Kiša nije problem, problem je ako su niske temperature...
proljeceudecembru

#524 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by proljeceudecembru »

Kako ce ovo Jekeke da poskida laganini :D
mayab

#525 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Radovi na južnoj longitudinali trebali bi biti završeni do 17. jula. Nakon toga bi mogla početi druga faza radova od kraja Grbavičke ulice do stadiona Grbavica.

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) kritizirao je projekt, smatrajući da su radovi mogli biti dosta prije završeni.

- Kada prođete Zagrebačkom i Grbavičkom ulicom vidite samo pet radnika i dvije mašine. Trebali su projektom planirati da na gradilištu bude 200 radnika i 30 mašina. Ovako su se radovi maksimalno odužili, a sigurnost građana je u pitanju jer saobraćaj ne funkcionira normalno. Ovo je projekt gdje nisu problem sredstva nego je loše osmišljen - dodao je Koldžo.

Alma Zilić iz Direkcije za ceste KS kazala je da je završena jedna strana saobraćajnice, koja je asfaltirana.

- Na drugoj strani ćemo raditi plinski set u ulici Derviša Numića i neke vodovodne cijevi te asfaltiranje. Godinu prije početka radova podnijeli smo zahtjev Elektrodistribuciji da prekontrolira i izmjesti potrebne instalacije. Ali, do same realizacije nisu ništa uradili. Ista situacija je i s ViK-om čije smo cijevi sami mijenjali - kazala je Zilić.

Adnan Begić, pomoćnik u Ministarstvu prostornog uređenja, kaže da su podnijeli zahtjev Elektroprivredi da riješi problem priključenja nove rasvjete.

- Nismo odgovorni za probleme, ali Grbavička 86 i Zagrebačka 27 moraju čekati priključenje na novi ormar, i to zavisi od Elektrodistribucije, čije ekipe moraju izaći na teren - rekao je Begić.

Zbog izvođenja radova u ulicima Terezije i Zagrebačka trolejbusi danas neće raditi, osim na relaciji Dobrinja - Otoka. Kao alternativni prijevoz do Trga Austrije putnici mogu koristiti tramvaje a oni koji putuju prema Jezeru biće uspostavljen alternativni prijevoz autobusima.
:shock: :shock: :shock:
Post Reply