odlicna ti je ta proslogodisnja potrosnja. ja sam oko petaka spicio, ali je to za ocekivanje kod mene
idemo dalje
Moderator: anex
Koliko sam razumio iz tvojih prethodnih postova ti griješ nekih 75 kvm i da u sezoni trošiš oko 6 t . Kakva ti je izolacija?Po meni je to previše i krajnje je vrijeme da zamjeniš tu svoju za manju peć drugog proizvođača čak i da uzmeš kamin na pelete do nekih 14 kw. Ukoliko griješim za kvadraturu ispravi me. U ovom slučaju tvoja potrošnja ne bi trebala preći 2,5 tona. :runbelfy wrote:i kod mene je centrometalov kombinovani. kod istog je stepen iskoristenosti manji, tj. gubitci su veci, pa i sam sezonu guram sa oko 6t. takodjer nabavljam pelet iz Nemile po istoj cijeni. vec sam prije na ovoj temi napisao podug post kako odrzavam kotao i sa kakvim sam se problemima sretao (cak i koristenjem alternativnog uglja, tzv. grah), pa ako ti ne bude mrsko pogledaj unazad raspravu.
ja sam takodjer razmisljao da li mi se isplati mijenjati kotao za neki cisto na pelet, ali tu jos nisam nadosao na odgovor. usteda od 1-2t godisnje je velika (po cijenama iz Nemile 275-550KM). dakle ako bih ulozio u bolji kotao i hiljadarku to bi se za dvije godine isplatilo, samo nisam siguran koliko bi polovan kotao mogao dostici cijenu. ako je ulaganje vece od isplativosti u roku od 5 godina onda nije neka usteda....
i termoflux ima opciju paljenja preko telefona.gurabija78 wrote:da ne otvaram novu temu, nisam nasao informaciju o poredjenju kotlova koji se mogu kupiti kod nas:
helem, kovan ubjedljivo najskuplji, oko 2 milje skuplji od konkurencije - drugih BH proizvođača (kotao 50kW).
ima li određeni razlog zašto su najskuplji, tj. da li se isplati dati 2 milje više u startu 6,500 KM umjesto 4,300 za Termoflux (Jajce) ili Stilmetal (čini mi se Kladanj).... čuo sam samo riječi hvale za Kovan, ali su ljudi isto tako zadovoljni i sa Termofluxom, i jedan i drugi proizvođač izvode na tržište EU.... prodavci govore da je razlika islkjučivo u elektronici, tj. Kovan nudi bolje opcije tipa module za paljenje kotla putem GSM ili fiksne linije, ali nešto ne mogu vjerovati da to generiše toliku inicijalnu razliku u cijeni sistema. hvala unaprijed na savjetima.
Osnovna razlike između kovana i termofluksa:Filter wrote:gurabija78 wrote:da ne otvaram novu temu, nisam nasao informaciju o poredjenju kotlova koji se mogu kupiti kod nas:
helem, kovan ubjedljivo najskuplji, oko 2 milje skuplji od konkurencije - drugih BH proizvođača (kotao 50kW).
ima li određeni razlog zašto su najskuplji, tj. da li se isplati dati 2 milje više u startu 6,500 KM umjesto 4,300 za Termoflux (Jajce) ili Stilmetal (čini mi se Kladanj).... Ovaj silmetal je Kalesija![]()
i termoflux ima opciju paljenja preko telefona.
mislim da im je i elektronika ista, tj od iste italijanske firme.
sve u dure osim ovoga. ja mislim da je i termoflux isto kotao na pelet(sa mogucnoscu prekombinovanja) dok je recimo centometal uradio obrnuto. na kotlove na cvrsto gorivo dogradio gorionike, silose i puzne trake.karabajaze wrote: Osnovna razlike između kovana i termofluksa:
- kovan je PELET kotao a termofluks je kombinovani kotao PELET+DRVO
- i naravno razlika u samom softveru koji reguliše rad peći
-prednosti oba proizvođača je dobra servisna mreža što je veoma bitno
- veliki broj korisnika, a time i razmjena iskustava ...
- oba izvoze u EU ješ jedna pozitiva.
Vezano za ovu problematiku, pitao sam servisera o spajanju više sobnih termostata na kotao i upravljanje pumpama. Spomenuo mi je taj sklop koji se može kupiti. Pošto ne bi sam čačkao sa relejima ili zvao nekog majstora koji nije upućen, interesuje me ovo boldirano što je mukimax napisao. Ako sam dobro shvatio taj sklop radi na principu da svaki termostat kad mu treba toplote pali svoju pumpu (i pali kotao ako već nije upaljen), kad ne treba toplote gasi svoju pumpu i ako je to zadnja pumpa (u nizu dvije ili više pumpi) koja radi, gasi i kotao. Znači kad ne radi ni jedna pumpa onda ne radi ni kotao. Kad radi barem jedna pumpa, radi i kotao. Ako je to tako, ne vidim zašto je problem što se istovremeno gasi kotao i zadnja pumpa i zašto je problem ako ostaje "zarobljeno" 200 litara tople vode? Pošto je taj zadnji termostat koji je ostavio da mu radi pumpa dao zahtjev da se pumpa isključi jer mu je toplo u sobi, znači da mu ne treba više toplote i gasi pumpu. Zašto bi pumpa i dalje radila i dodatno grijala sobu ako je termostat naštiman na određenu temperaturu? Ako bi pumpa i dalje nastavila raditi ona hladi vodu u kotlu te će sljedeće paljenje imati veću potrošnju da dodatno zagrije vodu u kotlu.mukimax wrote: Isti režim rada se može postići i kod sistema jedan kotao, dva termostata, dvije pumpe. Odnosno da pumpa(ovisno koji termostat je upaljen) ili obje pumpe(ako su upaljena oba termostata) može biti uključena samo ako je temperatura vode u kotlu veća od zadane (npr 42°, a ista se može podešavati na različite vrijednosti ali ne nižu od 40°). Naravno ovdje govorim da svaki termostat pali samo svoju pumpu i da kod zaustavljanja(gašenja) rad nastavlja samo ona pumpa koja je bila zadnja upaljena. Kod starta bilo koji termostat će prvo upalti kotao a nakon što se voda ugrije upaliće samo svoju pumpu. Isto važno je navesti da kada su termostati ugašeni i kotao je ugašen i vatra se nikako ne pali.
Pitanje je kako realizovati sklop koji će ovo omogućiti. Kada sam kupio ovu kutiju sa dodatnom automatikom u Kovan-u, otvorio sam je i unutra našao dva releja. Razočarao sam se jer sam znao da ova dva releja nisu dovoljna da bi obezbjedili nastavak rada one pumpe koja je zadnja radila, kada se kotao ugasi. Ovaj sklop sa dva releja je radio korektno ali sam imao situaciju koja se meni nije sviđala. Naime kada se termostat ugasi dolazi do gašenja kotla ali i do trenutnog gašenja pumpe. Na ovaj način u kotlu mi ostaje „zarobljeno“ 200 litara vode ugrijane na recimo 60°. Pri tome simbol pumpe na displeju kotla blinka i "govori" da pumpa radi a ona ustvari ne radi. Ovo mi je bilo naročito neprihvatljivo u toku prelaznog perioda oktobar novembar, jer se kotao palio jednom dnevno i radio po sat-dva.
I sada ono glavno, da bi sve radilo kao i u situaciji jedan kotao, jedan termostat i jedna pumpa, kupio sam još tri releja i napravio sklop od 5 releja. Važno je napomenuti da su 4 releja sa špulom koja koristi istosmjerni napon 12V (DC 12V) a jedan sa špulom koja koristi naizmjenični napon 220V (AC 220V). Jer je napon upravljanja kotla 12 V DC, koriste ga i termostati. Moglo bi se sada ovdje varijantisati ali uglavnom treba 5 releja. Treba ih međusobno pospajati i pružiti dva kabela dvožilna prema termostatima (za svaki po jedan), dva trožilna kabela prema kotlu i dva trožilna kabela prema pumpama (za svaku po jedan). Presjeci svih kabela su 1,5 mm2 osim jednog trožilnog kabela prema kotlu koji može biti i tanji. Ova kutija u kojoj su releji može se još „ukrasiti“ ponekom lampicom da imaš onako vizuelnu predstavu koja je pumpa upaljena i koji termosta je upaljen i tako to.
tebi je termostat spojen na pumpu ili na kotao? i koja pumpa je u pitanju?rovac13 wrote:Na termoflux-u ako voda u trenutku prekidanja termostata bude 60*C pumpa odma stane i topla voda ostaje u kotlu i sporo se hladi,i lakse se ponovo dogrije.Ali nama bas to odgovara.Nama se ne desavaju situacije da se kotao nece upalit narednih puno sati.
Cak radila pumpa ili ne ovaj kotao se uvijek pali kad mu temp vode padne ispod npr 55 i dogrijati na 60 odnosno 65 i odrzava vodu.
A za ta duza zadrzavanja da kotao ne radi,za to je zaduzen tjedni programator na samom kotlu.Svaki dan u sedmici se moze programirati 2 paljenja i 2 gasenja kotla.
rovac13 wrote:Iz kotla postoji izvod za pumpu i za termostat,ali se bukvalno ponasa kao da je termostat spojen direktno na pumpu.
Sto se tice pumpe,obicna plava pumpa neka koja se ugradjuje u sva centralna grijanja,ima kao tri levela snage na kojima radi,nesto kao 45,67,90 W.Hocel bit nesto kao IMP PUMPS ili bar slicno.To nije u mojoj kuci,nego je ostalo u ocevoj.
Taj kotao mislim da je stigao nama 2009.g. ima crveni display na sebi.Vjerujem da je kotao jos napredovao.
Prije njeg smo imali onaj prvi termoflux kotao koji se morao potpaljivat hepo kockom.Njeg smo nabavili 2008. i ubrzo poslije izadje ovaj bolji,pa smo mijenjali.
Zanima me u cemu je razlika,kad si to promijenio na novo.Filter wrote:rovac13 wrote:Iz kotla postoji izvod za pumpu i za termostat,ali se bukvalno ponasa kao da je termostat spojen direktno na pumpu.
Sto se tice pumpe,obicna plava pumpa neka koja se ugradjuje u sva centralna grijanja,ima kao tri levela snage na kojima radi,nesto kao 45,67,90 W.Hocel bit nesto kao IMP PUMPS ili bar slicno.To nije u mojoj kuci,nego je ostalo u ocevoj.
Taj kotao mislim da je stigao nama 2009.g. ima crveni display na sebi.Vjerujem da je kotao jos napredovao.
Prije njeg smo imali onaj prvi termoflux kotao koji se morao potpaljivat hepo kockom.Njeg smo nabavili 2008. i ubrzo poslije izadje ovaj bolji,pa smo mijenjali.
da, tebi se kotao ponasa kao da je samo pumpa nakacena na termostat a kotao svoje hekla.
ja sam svoj kupio 2009. crveni display itd. vjerovatno imamo isti kotao. i on je imao konflikt sa vanjskim termostatom i svojom elektronikom. nije bas sve najbolje funkcionisalo, tj ponasalo se kao kod tebe
prosle godine zamijenim display, uradim fles cipa (jbte ko da je nasa) stavim termostat i pec radi na drugaciji nacin od ovog koji si ti opisao. sve funkcije preuzima kucni termostat kad kotao skonta da ima nakacen kucni termostat.
ako gledas kotao ko kotao, isti klinac. novi firmware ti daje malo veci pristup i vecu sansu da nesta sy3besrovac13 wrote: Zanima me u cemu je razlika,kad si to promijenio na novo.
Jesil sta placao to i koliko,sta se dobije,manja potrosnja ili nesto trece.Isplati li se to cackat.
U slucaju mojih roditelja njima to fercera bez problema.Cak oni su na spratu a kotlovnica pored kuce (znaci niza) pa im vise vremena pumpa ne radi uopce jer toplota im ide gore prirodnim putem pa im sami termoventili odrzavaju temperaturu,a kotao samo lagano priprema vodu.Znaci 90 % sezone njihov kotao radi na levelu 1 koji sam ja nastelovao na jos laganiju vatru nego su oni tvornicki postavili.Kod njih je sad doziranje peleta 0,2 sec dok je pauza 10 sec.Potrosnja im nije velika,vreca do dvije dnevno na 90m2 zavisno od hladnoce.
Sta ti se tacno ne svidja u radu tvoje peci.titinho wrote:ima li neko parametre kako poboljsati rad peci na pelet.
nisam vidio da neko pise o parametrima i postavljanju svojih promjnea u settingse.
dal neko ima alfaplam commo 21 kw. ima li neki savjet. na internetu sam nasao neke parametre po kojima collea power smanjiti na 1 rezim 1.3 - 2 rezim 1.5 - 3 rezim 2,0 - 4 rezim 2.8 - 5 rezim 4.0
kao i type pellet na minus 3 i type chimnea na plus 3 do 5
Posto u Bosni nema bas foruma na kojima se moze informisati o ovome, ima li neko da je ekspermentisao i da ima neki savjet
rovac13 wrote:Sta ti se tacno ne svidja u radu tvoje peci.titinho wrote:ima li neko parametre kako poboljsati rad peci na pelet.
nisam vidio da neko pise o parametrima i postavljanju svojih promjnea u settingse.
dal neko ima alfaplam commo 21 kw. ima li neki savjet. na internetu sam nasao neke parametre po kojima collea power smanjiti na 1 rezim 1.3 - 2 rezim 1.5 - 3 rezim 2,0 - 4 rezim 2.8 - 5 rezim 4.0
kao i type pellet na minus 3 i type chimnea na plus 3 do 5
Posto u Bosni nema bas foruma na kojima se moze informisati o ovome, ima li neko da je ekspermentisao i da ima neki savjet
nista ne barkaj...titinho wrote:rovac13 wrote:rmisati o ovome, ima li neko da je ekspermentisao i da ima neki savjet
Nema jos nista. Kupljen je prije mjesec dana a kako nije jos bilo zime /hvala Bogu/ nije nesto posebno ni isproban. Za sada sam zadovoljan jer za ovih 4-5 sati rada navece trosi jako malo peleta. u 5 dana navece sto sam palio nije potrosio 2 vrece. Pa od te dosade trazim iskustva drugih. Koji bi parametri bili najbolji i opcentio iskustva sa ovim kaminom.