Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#501 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

druze @karabajaze :-D nek si nam se vratio :thumbup:
odlicna ti je ta proslogodisnja potrosnja. ja sam oko petaka spicio, ali je to za ocekivanje kod mene :roll:

idemo dalje :D
saiks

#502 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saiks »

Ja oko sedmice potrosim,ali u mene je centrometalova pec koja moze biti i na drva,a cuo sam da te vise trose peleta.
belfy

#503 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

i kod mene je centrometalov kombinovani. kod istog je stepen iskoristenosti manji, tj. gubitci su veci, pa i sam sezonu guram sa oko 6t. takodjer nabavljam pelet iz Nemile po istoj cijeni. vec sam prije na ovoj temi napisao podug post kako odrzavam kotao i sa kakvim sam se problemima sretao (cak i koristenjem alternativnog uglja, tzv. grah), pa ako ti ne bude mrsko pogledaj unazad raspravu.

ja sam takodjer razmisljao da li mi se isplati mijenjati kotao za neki cisto na pelet, ali tu jos nisam nadosao na odgovor. usteda od 1-2t godisnje je velika (po cijenama iz Nemile 275-550KM). dakle ako bih ulozio u bolji kotao i hiljadarku to bi se za dvije godine isplatilo, samo nisam siguran koliko bi polovan kotao mogao dostici cijenu. ako je ulaganje vece od isplativosti u roku od 5 godina onda nije neka usteda....
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#504 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

belfy wrote:i kod mene je centrometalov kombinovani. kod istog je stepen iskoristenosti manji, tj. gubitci su veci, pa i sam sezonu guram sa oko 6t. takodjer nabavljam pelet iz Nemile po istoj cijeni. vec sam prije na ovoj temi napisao podug post kako odrzavam kotao i sa kakvim sam se problemima sretao (cak i koristenjem alternativnog uglja, tzv. grah), pa ako ti ne bude mrsko pogledaj unazad raspravu.

ja sam takodjer razmisljao da li mi se isplati mijenjati kotao za neki cisto na pelet, ali tu jos nisam nadosao na odgovor. usteda od 1-2t godisnje je velika (po cijenama iz Nemile 275-550KM). dakle ako bih ulozio u bolji kotao i hiljadarku to bi se za dvije godine isplatilo, samo nisam siguran koliko bi polovan kotao mogao dostici cijenu. ako je ulaganje vece od isplativosti u roku od 5 godina onda nije neka usteda....
Koliko sam razumio iz tvojih prethodnih postova ti griješ nekih 75 kvm i da u sezoni trošiš oko 6 t . Kakva ti je izolacija?Po meni je to previše i krajnje je vrijeme da zamjeniš tu svoju za manju peć drugog proizvođača čak i da uzmeš kamin na pelete do nekih 14 kw. Ukoliko griješim za kvadraturu ispravi me. U ovom slučaju tvoja potrošnja ne bi trebala preći 2,5 tona. :run
gurabija78

#505 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gurabija78 »

da ne otvaram novu temu, nisam nasao informaciju o poredjenju kotlova koji se mogu kupiti kod nas:
helem, kovan ubjedljivo najskuplji, oko 2 milje skuplji od konkurencije - drugih BH proizvođača (kotao 50kW).
ima li određeni razlog zašto su najskuplji, tj. da li se isplati dati 2 milje više u startu 6,500 KM umjesto 4,300 za Termoflux (Jajce) ili Stilmetal (čini mi se Kladanj).... čuo sam samo riječi hvale za Kovan, ali su ljudi isto tako zadovoljni i sa Termofluxom, i jedan i drugi proizvođač izvode na tržište EU.... prodavci govore da je razlika islkjučivo u elektronici, tj. Kovan nudi bolje opcije tipa module za paljenje kotla putem GSM ili fiksne linije, ali nešto ne mogu vjerovati da to generiše toliku inicijalnu razliku u cijeni sistema. hvala unaprijed na savjetima.
Filter

#506 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

gurabija78 wrote:da ne otvaram novu temu, nisam nasao informaciju o poredjenju kotlova koji se mogu kupiti kod nas:
helem, kovan ubjedljivo najskuplji, oko 2 milje skuplji od konkurencije - drugih BH proizvođača (kotao 50kW).
ima li određeni razlog zašto su najskuplji, tj. da li se isplati dati 2 milje više u startu 6,500 KM umjesto 4,300 za Termoflux (Jajce) ili Stilmetal (čini mi se Kladanj).... čuo sam samo riječi hvale za Kovan, ali su ljudi isto tako zadovoljni i sa Termofluxom, i jedan i drugi proizvođač izvode na tržište EU.... prodavci govore da je razlika islkjučivo u elektronici, tj. Kovan nudi bolje opcije tipa module za paljenje kotla putem GSM ili fiksne linije, ali nešto ne mogu vjerovati da to generiše toliku inicijalnu razliku u cijeni sistema. hvala unaprijed na savjetima.
i termoflux ima opciju paljenja preko telefona.
mislim da im je i elektronika ista, tj od iste italijanske firme.
karabajaze

#507 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Filter wrote:
gurabija78 wrote:da ne otvaram novu temu, nisam nasao informaciju o poredjenju kotlova koji se mogu kupiti kod nas:
ima li određeni razlog zašto su najskuplji, tj. da li se isplati dati 2 milje više u startu 6,500 KM umjesto 4,300 za Termoflux (Jajce) ili Stilmetal (čini mi se Kladanj).... Ovaj silmetal je Kalesija :roll:

i termoflux ima opciju paljenja preko telefona.
mislim da im je i elektronika ista, tj od iste italijanske firme.
Osnovna razlike između kovana i termofluksa:
- kovan je PELET kotao a termofluks je kombinovani kotao PELET+DRVO
- i naravno razlika u samom softveru koji reguliše rad peći
-prednosti oba proizvođača je dobra servisna mreža što je veoma bitno
- veliki broj korisnika, a time i razmjena iskustava ...
- oba izvoze u EU ješ jedna pozitiva. :run:
Danguba

#508 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

karabajaze wrote: Osnovna razlike između kovana i termofluksa:
- kovan je PELET kotao a termofluks je kombinovani kotao PELET+DRVO
- i naravno razlika u samom softveru koji reguliše rad peći
-prednosti oba proizvođača je dobra servisna mreža što je veoma bitno
- veliki broj korisnika, a time i razmjena iskustava ...
- oba izvoze u EU ješ jedna pozitiva. :run:
sve u dure osim ovoga. ja mislim da je i termoflux isto kotao na pelet(sa mogucnoscu prekombinovanja) dok je recimo centometal uradio obrnuto. na kotlove na cvrsto gorivo dogradio gorionike, silose i puzne trake.
hulioko

#509 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

mukimax wrote: Isti režim rada se može postići i kod sistema jedan kotao, dva termostata, dvije pumpe. Odnosno da pumpa(ovisno koji termostat je upaljen) ili obje pumpe(ako su upaljena oba termostata) može biti uključena samo ako je temperatura vode u kotlu veća od zadane (npr 42°, a ista se može podešavati na različite vrijednosti ali ne nižu od 40°). Naravno ovdje govorim da svaki termostat pali samo svoju pumpu i da kod zaustavljanja(gašenja) rad nastavlja samo ona pumpa koja je bila zadnja upaljena. Kod starta bilo koji termostat će prvo upalti kotao a nakon što se voda ugrije upaliće samo svoju pumpu. Isto važno je navesti da kada su termostati ugašeni i kotao je ugašen i vatra se nikako ne pali.

Pitanje je kako realizovati sklop koji će ovo omogućiti. Kada sam kupio ovu kutiju sa dodatnom automatikom u Kovan-u, otvorio sam je i unutra našao dva releja. Razočarao sam se jer sam znao da ova dva releja nisu dovoljna da bi obezbjedili nastavak rada one pumpe koja je zadnja radila, kada se kotao ugasi. Ovaj sklop sa dva releja je radio korektno ali sam imao situaciju koja se meni nije sviđala. Naime kada se termostat ugasi dolazi do gašenja kotla ali i do trenutnog gašenja pumpe. Na ovaj način u kotlu mi ostaje „zarobljeno“ 200 litara vode ugrijane na recimo 60°. Pri tome simbol pumpe na displeju kotla blinka i "govori" da pumpa radi a ona ustvari ne radi. Ovo mi je bilo naročito neprihvatljivo u toku prelaznog perioda oktobar novembar, jer se kotao palio jednom dnevno i radio po sat-dva.

I sada ono glavno, da bi sve radilo kao i u situaciji jedan kotao, jedan termostat i jedna pumpa, kupio sam još tri releja i napravio sklop od 5 releja. Važno je napomenuti da su 4 releja sa špulom koja koristi istosmjerni napon 12V (DC 12V) a jedan sa špulom koja koristi naizmjenični napon 220V (AC 220V). Jer je napon upravljanja kotla 12 V DC, koriste ga i termostati. Moglo bi se sada ovdje varijantisati ali uglavnom treba 5 releja. Treba ih međusobno pospajati i pružiti dva kabela dvožilna prema termostatima (za svaki po jedan), dva trožilna kabela prema kotlu i dva trožilna kabela prema pumpama (za svaku po jedan). Presjeci svih kabela su 1,5 mm2 osim jednog trožilnog kabela prema kotlu koji može biti i tanji. Ova kutija u kojoj su releji može se još „ukrasiti“ ponekom lampicom da imaš onako vizuelnu predstavu koja je pumpa upaljena i koji termosta je upaljen i tako to.
Vezano za ovu problematiku, pitao sam servisera o spajanju više sobnih termostata na kotao i upravljanje pumpama. Spomenuo mi je taj sklop koji se može kupiti. Pošto ne bi sam čačkao sa relejima ili zvao nekog majstora koji nije upućen, interesuje me ovo boldirano što je mukimax napisao. Ako sam dobro shvatio taj sklop radi na principu da svaki termostat kad mu treba toplote pali svoju pumpu (i pali kotao ako već nije upaljen), kad ne treba toplote gasi svoju pumpu i ako je to zadnja pumpa (u nizu dvije ili više pumpi) koja radi, gasi i kotao. Znači kad ne radi ni jedna pumpa onda ne radi ni kotao. Kad radi barem jedna pumpa, radi i kotao. Ako je to tako, ne vidim zašto je problem što se istovremeno gasi kotao i zadnja pumpa i zašto je problem ako ostaje "zarobljeno" 200 litara tople vode? Pošto je taj zadnji termostat koji je ostavio da mu radi pumpa dao zahtjev da se pumpa isključi jer mu je toplo u sobi, znači da mu ne treba više toplote i gasi pumpu. Zašto bi pumpa i dalje radila i dodatno grijala sobu ako je termostat naštiman na određenu temperaturu? Ako bi pumpa i dalje nastavila raditi ona hladi vodu u kotlu te će sljedeće paljenje imati veću potrošnju da dodatno zagrije vodu u kotlu.

Ovo pitam jer razmišljam da kupim taj sklop jer kod mene trenutno termostati pale/gase pumpe a kotao radi svoje.

Šta vi mislite?

Pozdrav!
karabajaze

#510 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Kod termofluksa pumpe rade sve dok voda nedostigne temperaturu za "gašenje" tada peć isključuje iste. Sobni termostat je povezan sa peći direktno i upravlja sa njom. Tako da ovdje nemamo zarobljenu toplu vodu. Kako su ovo riješili neznam. :run:
rovac13

#511 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kod mojih roditelja termoflux 25,sobni termostat upravlja iskljucivo samo pumpom.
Termostat kad prekine pumpa vise ne radi dok termostat ponovo ne otvori.
A kotao sam za sebe radi,odrzava zadanu temp vode.
mukimax

#512 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Pozdrav
@hulioko
Odlično se razumijemo. Tačno si opisao ovaj način kada kotao radi sa dvije pumpe i dva termostata.
Krenimo od onog jednostavnog slučaja kada je na kotao priključena jedna pumpa i jedan termostat, i kada su npr. uključenje pumpe podešeno na 42°C i temperatura vode u kotlu na 60°C.
Tada situacija izgleda ovako,kada se u prostoriji dostigne zadana temperatura i termostat isključi svoj kontakt loženje kotla odnosno doziranje peleta se zaustavlja odmah. Međutim pumpa nastavlja da radi sve dok je u kotlu voda na većoj temperaturi od 42°C. Kada se termostat isključio voda je u kotlu bila recimo 57°C i tada će pumpa i dalje da radi i ovu vruću vodu će da tjera kroz radijatore i na taj način će toplota iz kotla otići u prostor koji se grije a neće ostati u kotlovnici. Dakle ovo je situacija kada je na kotao povezan jedan termostat i jedna pumpa.
Ako bi se i pumpa odmah zaustavila kada se termostat isključio, toplota iz kotla bi prestala da se penosi u prostor koji se grije, voda u kotlu bi ostala na temperaturi 57° i kotao bi se polahko hladio do slijedećeg paljenja. Ako je slijedeće paljenje recimo za 24 sata voda u kotlu će se ohladiti do nekih 22°C. Na ovaj način energija koja je bila u kotlu je ostala u kotlovnici a nije prebačena u prostor koji se grije, i po mom mišljenju to je gubitak.Ovo je situacija koju ces imati sa sklopom od 2 releja i prilikom gasenja zadnje pumpe od dvije.
Konkretno u slučaju kotla Kovan 50 kW u kojem ima 200 litara vode, ako je voda u kotlu ostala na 57°C a ne na 42°C, u kotlu je ostalo 3,5 kWh energije viška, koja će grijati kotlovnicu. Ako uzmemo u obzir da je jedan kWh toplotne energije dobijen iz kotla na pelet oko 0,071 KM, množenjem broja startova kotla, izgubljene enrgije i cijene,dobije se konkretan iznos gubitka.
Naravno, ovdje je pretpostavka da je vrijeme između paljenja kotla veliko, što je slučaj u ovom prelaznom periodu kada se kotao pali samo ujutro i radi dva sata.
Sa druge strane tačno je to što ti govoriš ako kotao ostane vreo u sljedećem paljenju će trebati manje peleta da dostigne zadanu temperaturu,međutim mislim da izolacija kotla nije dobra da bi uspjela za 24 sata održati temperaturu kotla i spriječiti potpuno hlađenje kotla i pad temperature na 22°C. Tako da će kotao uvijek startati iz hladnog stanja.
Sve ovo je možda i cjepidlačenje (jer ta količina toplote koja će ostati u kotlovnici je možda reda desetak KM godišnje) ali meni je smetalo i to što mi kotao ne radi onako kako bi radio da je priključen samo jedan termostat i jedna pumpa. Npr na displeju kotla blinka simbol da pumpa radi a ona ne radi itd.

Opet napisah esej, nadam se da ce koristiti

Hulioko ako ti jos kako mogu pomoci pisi.
L.P.
rovac13

#513 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Na termoflux-u ako voda u trenutku prekidanja termostata bude 60*C pumpa odma stane i topla voda ostaje u kotlu i sporo se hladi,i lakse se ponovo dogrije.Ali nama bas to odgovara.Nama se ne desavaju situacije da se kotao nece upalit narednih puno sati.
Cak radila pumpa ili ne ovaj kotao se uvijek pali kad mu temp vode padne ispod npr 55 i dogrijati na 60 odnosno 65 i odrzava vodu.

A za ta duza zadrzavanja da kotao ne radi,za to je zaduzen tjedni programator na samom kotlu.Svaki dan u sedmici se moze programirati 2 paljenja i 2 gasenja kotla.
Filter

#514 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rovac13 wrote:Na termoflux-u ako voda u trenutku prekidanja termostata bude 60*C pumpa odma stane i topla voda ostaje u kotlu i sporo se hladi,i lakse se ponovo dogrije.Ali nama bas to odgovara.Nama se ne desavaju situacije da se kotao nece upalit narednih puno sati.
Cak radila pumpa ili ne ovaj kotao se uvijek pali kad mu temp vode padne ispod npr 55 i dogrijati na 60 odnosno 65 i odrzava vodu.

A za ta duza zadrzavanja da kotao ne radi,za to je zaduzen tjedni programator na samom kotlu.Svaki dan u sedmici se moze programirati 2 paljenja i 2 gasenja kotla.
tebi je termostat spojen na pumpu ili na kotao? i koja pumpa je u pitanju?
rovac13

#515 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Iz kotla postoji izvod za pumpu i za termostat,ali se bukvalno ponasa kao da je termostat spojen direktno na pumpu.

Sto se tice pumpe,obicna plava pumpa neka koja se ugradjuje u sva centralna grijanja,ima kao tri levela snage na kojima radi,nesto kao 45,67,90 W.Hocel bit nesto kao IMP PUMPS ili bar slicno.To nije u mojoj kuci,nego je ostalo u ocevoj.

Taj kotao mislim da je stigao nama 2009.g. ima crveni display na sebi.Vjerujem da je kotao jos napredovao.
Prije njeg smo imali onaj prvi termoflux kotao koji se morao potpaljivat hepo kockom :-D .Njeg smo nabavili 2008. i ubrzo poslije izadje ovaj bolji,pa smo mijenjali.
Filter

#516 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rovac13 wrote:Iz kotla postoji izvod za pumpu i za termostat,ali se bukvalno ponasa kao da je termostat spojen direktno na pumpu.

Sto se tice pumpe,obicna plava pumpa neka koja se ugradjuje u sva centralna grijanja,ima kao tri levela snage na kojima radi,nesto kao 45,67,90 W.Hocel bit nesto kao IMP PUMPS ili bar slicno.To nije u mojoj kuci,nego je ostalo u ocevoj.

Taj kotao mislim da je stigao nama 2009.g. ima crveni display na sebi.Vjerujem da je kotao jos napredovao.
Prije njeg smo imali onaj prvi termoflux kotao koji se morao potpaljivat hepo kockom :-D .Njeg smo nabavili 2008. i ubrzo poslije izadje ovaj bolji,pa smo mijenjali.

da, tebi se kotao ponasa kao da je samo pumpa nakacena na termostat a kotao svoje hekla.

ja sam svoj kupio 2009. crveni display itd. vjerovatno imamo isti kotao. i on je imao konflikt sa vanjskim termostatom i svojom elektronikom. nije bas sve najbolje funkcionisalo, tj ponasalo se kao kod tebe
prosle godine zamijenim display, uradim fles cipa (jbte ko da je nasa) stavim termostat i pec radi na drugaciji nacin od ovog koji si ti opisao. sve funkcije preuzima kucni termostat kad kotao skonta da ima nakacen kucni termostat.
hulioko

#517 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

@mukimax
Hvala mukimax na detaljnom objašnjenju. Precizno napisano kao i svi tvoji postovi.
Vezano za jedan termostat-jedna pumpa, gledao sam neki dan ovu varijantu kod komšije i skontao da radi kako si napisao. U prvom momentu mi je bilo malo čudno ali ima logike vezano za tvoju konstataciju o 'zarobljenoj' toploj vodi. Zašto da se hladi kad se može iskoristiti a svakako će se ohladiti bilo sa 57 C bilo sa 42 C.

Šta bi onda rekao o toj toploj vodi u kotlu kako kod mene trenutno radi. Termostati pale/gase pumpe a kotao radi svoje. Tvoj primjer 57 C voda u kotlu a recimo ja naštimao 70 C, pa termostat kaže pumpi da se ugasi a kotao i dalje radi. Ne samo da čuva toplu vodu već je još i dogrijava do 70 C pa se gasi. I ne samo to, bez obzira što je recimo termostatu toplo i pumpa miruje, kotao se ponovo pali na 65 C i grije vodu do 70 C. Vjerovatno je i to uticalo na malo veću potrošnju od 5t u odnosu na neke ljude od kojih sam čuo da na 180 m2 potroše 4-4,5t za zimu. Mada je to teško upoređivati s obzirom da ima mali milion parametara koji utiču na potrošnju.
Razmotriću da uzmem taj sklop da vidim hoće li biti kakve uštede.
Pozdrav!
rovac13

#518 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Filter wrote:
rovac13 wrote:Iz kotla postoji izvod za pumpu i za termostat,ali se bukvalno ponasa kao da je termostat spojen direktno na pumpu.

da, tebi se kotao ponasa kao da je samo pumpa nakacena na termostat a kotao svoje hekla.

ja sam svoj kupio 2009. crveni display itd. vjerovatno imamo isti kotao. i on je imao konflikt sa vanjskim termostatom i svojom elektronikom. nije bas sve najbolje funkcionisalo, tj ponasalo se kao kod tebe
prosle godine zamijenim display, uradim fles cipa (jbte ko da je nasa) stavim termostat i pec radi na drugaciji nacin od ovog koji si ti opisao. sve funkcije preuzima kucni termostat kad kotao skonta da ima nakacen kucni termostat.
Zanima me u cemu je razlika,kad si to promijenio na novo.
Jesil sta placao to i koliko,sta se dobije,manja potrosnja ili nesto trece.Isplati li se to cackat.

U slucaju mojih roditelja njima to fercera bez problema.Cak oni su na spratu a kotlovnica pored kuce (znaci niza) pa im vise vremena pumpa ne radi uopce jer toplota im ide gore prirodnim putem pa im sami termoventili odrzavaju temperaturu,a kotao samo lagano priprema vodu.Znaci 90 % sezone njihov kotao radi na levelu 1 koji sam ja nastelovao na jos laganiju vatru nego su oni tvornicki postavili.Kod njih je sad doziranje peleta 0,2 sec dok je pauza 10 sec.Potrosnja im nije velika,vreca do dvije dnevno na 90m2 zavisno od hladnoce.
Filter

#519 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rovac13 wrote: Zanima me u cemu je razlika,kad si to promijenio na novo.
Jesil sta placao to i koliko,sta se dobije,manja potrosnja ili nesto trece.Isplati li se to cackat.

U slucaju mojih roditelja njima to fercera bez problema.Cak oni su na spratu a kotlovnica pored kuce (znaci niza) pa im vise vremena pumpa ne radi uopce jer toplota im ide gore prirodnim putem pa im sami termoventili odrzavaju temperaturu,a kotao samo lagano priprema vodu.Znaci 90 % sezone njihov kotao radi na levelu 1 koji sam ja nastelovao na jos laganiju vatru nego su oni tvornicki postavili.Kod njih je sad doziranje peleta 0,2 sec dok je pauza 10 sec.Potrosnja im nije velika,vreca do dvije dnevno na 90m2 zavisno od hladnoce.
ako gledas kotao ko kotao, isti klinac. novi firmware ti daje malo veci pristup i vecu sansu da nesta sy3bes :lol: :D
i bolje rijesenu regulaciju preko sobnog termostata.
ma ne bi ni ja mijenjao da mi nije crkao displej, tj puljka na displeju. pa kad vec mijenjam, da zamijenim sve.

petobanka novi displej, petobanka novi firmwer, jer je pecka vec odavno izasla iz garantnog roka.
titinho

#520 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

ima li neko parametre kako poboljsati rad peci na pelet.
nisam vidio da neko pise o parametrima i postavljanju svojih promjnea u settingse.

dal neko ima alfaplam commo 21 kw. ima li neki savjet. na internetu sam nasao neke parametre po kojima collea power smanjiti na 1 rezim 1.3 - 2 rezim 1.5 - 3 rezim 2,0 - 4 rezim 2.8 - 5 rezim 4.0
kao i type pellet na minus 3 i type chimnea na plus 3 do 5

Posto u Bosni nema bas foruma na kojima se moze informisati o ovome, ima li neko da je ekspermentisao i da ima neki savjet
rovac13

#521 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

titinho wrote:ima li neko parametre kako poboljsati rad peci na pelet.
nisam vidio da neko pise o parametrima i postavljanju svojih promjnea u settingse.

dal neko ima alfaplam commo 21 kw. ima li neki savjet. na internetu sam nasao neke parametre po kojima collea power smanjiti na 1 rezim 1.3 - 2 rezim 1.5 - 3 rezim 2,0 - 4 rezim 2.8 - 5 rezim 4.0

Posto u Bosni nema bas foruma na kojima se moze informisati o ovome, ima li neko da je ekspermentisao i da ima neki savjet
Sta ti se tacno ne svidja u radu tvoje peci.
titinho

#522 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

rovac13 wrote:
titinho wrote:ima li neko parametre kako poboljsati rad peci na pelet.

Sta ti se tacno ne svidja u radu tvoje peci.

Nema jos nista. Kupljen je prije mjesec dana a kako nije jos bilo zime /hvala Bogu/ nije nesto posebno ni isproban. Za sada sam zadovoljan jer za ovih 4-5 sati rada navece trosi jako malo peleta. u 5 dana navece sto sam palio nije potrosio 2 vrece. Pa od te dosade trazim iskustva drugih. Koji bi parametri bili najbolji i opcentio iskustva sa ovim kaminom.
Danguba

#523 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

titinho wrote:
rovac13 wrote:rmisati o ovome, ima li neko da je ekspermentisao i da ima neki savjet

Nema jos nista. Kupljen je prije mjesec dana a kako nije jos bilo zime /hvala Bogu/ nije nesto posebno ni isproban. Za sada sam zadovoljan jer za ovih 4-5 sati rada navece trosi jako malo peleta. u 5 dana navece sto sam palio nije potrosio 2 vrece. Pa od te dosade trazim iskustva drugih. Koji bi parametri bili najbolji i opcentio iskustva sa ovim kaminom.
nista ne barkaj... :wink: obatalit ces sta pa i taj belaj... :D
hulioko

#524 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Probao sam na strujnom forumu ovo pitati ali nema rezultata. Trenutno imam, nazovimo to, dva strujna kruga, koje razdavaja prekidač sa tri stanja 1 0 2. Ako je prekidač na 1, pumpu pali/gasi sobni termostat a ako je prekidač na 2, pumpu pali/gasi cijevni termostat. Kada hoću da se grijem na pelet, okrenem ventil koji odvoji peć na ugalj i postavim prekidač na 1 i sobni termostat upravlja pumpom. Ako hoću da se grijem na ugalj, vratim određene ventile, tako se odvoji kotao na pelet iz sistema, postavim prekidač na 2 i pumpu pali/gasi cijevni termostat.

Sad me interesuje da li je dobra slika 2 na kojoj bi u jedan od ta dva kruga dodao kotao na pelet koji na sebi ima izlaz 220v da preko njega i sobnog termostata pumpa radi (kada je prekidač u stanju 1) a ne preko el.mreže kao i do sada?
Da li bi ovdje bilo kakvog konflikta?

U prilogu su Slika 1 - trenutno stanje (koje radi), Slika 2 - dodat je kotao (i ne znam da li bi radilo).
Oznake na slici su: sm-smeđa žica (vjerovatno faza), pl-plava (nula), zz-žuto zelena (uzemljenje).

Pozdrav!

https://www.mediafire.com/?7izqylbtsvc4e7a
Slika 1 - trenutno stanje

https://www.mediafire.com/?vrfnzfz29624nrv
Slika 2 -novo stanje
mukimax

#525 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Pozdrav,

Ovo će raditi korektno što si nacrtao na drugoj slici.
Sa onog izlaza za pumpu na kotlu(na kojem imas tri kontakta fazu,nulu i uzemljenje) spoji samo fazu na ovu preklopku (kao sto je i nacrtano). Nulu i uzemljenje ostavi slobodno. Kotao će uzemljenje i nulu imati preko svog priključka - utikača. A pumpa nulu i uzemljenje ima spojeno direktno iz mreže. Koji od kontakata je faza na izlazu iz kotla mozes vidjeti briferom kad kotao bude upaljen i kad mu temperatura vode dostigne vrijednost veću od one zadane na kojoj se pumpa pali.Kad budes briferom ispitivao ove izlaze pažljivo da ne premostiš fazu i nulu ili sl. Možda ima i oznaka koja je faza na onom utikaču koji je predviđen za pumpu ali bolje ti je provjeri.

Da skratim, spoji kao što je nacrtano bez plave i žuto zelene koje ti na šemi idu u kotao na pelet, i trebalo bi da radi.

Rezultat će biti da termostat neće moći upaliti pumpu ako kotao nije ugrijao vodu na veću vrijednost od podešene za paljenje pumpe (govorimo o kotlu na pelet).

Sretno
Post Reply