JoseMujica wrote:Preveliko oslanjanje na vjeru je centralni problem ove grupe, koji im se veoma često obijao o glavu. Jednostavno, možeš biti vrstan teolog i veoma načitan čovjek po kriterijima vjere, međutim svo to znanje je bezvrijedno za tumačenje i predviđanje razvoja sekularne, nacionalne evropske politike jer su to drugačiji vrijednosni sistemi i drugačiji politički koncepti. I mi i danas svjedočimo da je to ostalo nepromijenjeno. Kako je tadašnja ulema i vlastela panično pokušavala na sve načine spriječiti modernizaciju bošnjačke politike ( U svojoj vjeri i u svojoj zemlji), isto to i danas radi. Primjer Cerić & Co.
Mislim otići ćemo malo u off topic sa ovom pričom, al pogledajte samo danas BANU "akademsku" šprdačinu i možete vidjeti da kako je bilo prije 130 godina, tako je i danas.
E vidis, potrefio si u zivu ranu, koja me muci od kako sam se poceo baviti ovom divizijom. Negdje ovdje imam kopiju "Muslimanske rezolucije grada Sarajeva", probacu je staviti u forum, mada mi to slabo polazi za rukom. Sadrzaj identican banjaluckoj, mostarskoj i dr.A meni palo u oci potpis preko 100 najvidjenijih gradjana,intelektualaca, uleme, begova, sudija . Ja gledao prezimena i ostao zapanjen. Kao da sam preslikao ta imena u prvi saf dzume iz recimo 1996 u Begovoj dzamiji.
Ne znam dali si pratio moje postove, tj sta sam na ovom forumu pisao o 13 Handzar diviziji. Kad sam obradio politicku situaciju u BIH prije stvaranja divizije, kad sam pisao o pobuni, kad sam pisao o angazovanju divizije u BIH do njenog rasformiranja, bilo je veoma aktivno na forumu. Mnogo pohvala za moje angazovanje i moj doprinos forumu tada. A ja sam odlagao moje misljenje o diviziji. Dok sam pisao, da kazem , o tehnickim stvarima, bilo je sve OK. A onda sam rekao ono sto mi lezi na srcu. A to je otprilike ovo. Pa dokle vise da BH muslimane zalazu i zrtvuju zarad svojih sicara, nesposobni, lijeni,pohlepni politicari u saradnji sa gramzivom ulemom. I sto gluplji narod lakse ce mu lagati a pri tome mu sve dublje zavlaciti ruku u dzep, a kad sve to odrade, gurnut ce ga pod srpsku(citaj cetnicku)kamu ili mu pak obuci crnu kosulju. Moje rijeci su bile ako budes citao, sledece. Trebalo se spremiti za Drugi svjetski rat(mozes to preslikati u 1992). Trebalo je narodu reci sta ga ceka ako se prikljuce Pavelicu i ustasama. Trebalo je narodu reci kojim putem idu ako se 1944 angazuju u najzlocinackijoj vojnoj organizaciji svih vremena SS, i to kad je sve bilo izgubljeno. Da su,kad su vec krenuli putem kolaboracije i saradnje sa nacistima(Nijemcima), to uradili 1941, spasili bi narod. Ne bi dozivjeli klanje od strane istih koje su oni sazaljevali u svojim rezolucijama. Dozivjeli su klanje od istih onih sa kojim su se poslije borili rame uz rame protiv partizanskog pokreta. Imam kopiju te naredbe gdje im Artur Phleps to naredjuje. Naredjuje stabu 13 SS divizije da usko saradjuju sa cetnicima vojvode Keserovica i vojvode Leke Damjanovica u zajednickim operacijama. Kad sam dosao u kontakt sa jednim od tada jos zivih imama 13 Handzar divizije , da mu ime ovdje ne spominjem, dali je to istina. Rekao mi je da se ne sjeca. Takvih stvari se ne sjecati. Ma daj. A takvu su prljavu kampanju vodili protiv jedinih antifasista na prostoru bivse Jugoslavije za vrijeme drugog svjetskog rata i sa tako velikim uspjehom to odradili, da je odziv u partizanski pokret do 1943 , od strane muslimanskog naroda (u odnosu na druge narode) bio zanemarljiv. Kad sam ja na ovom forumu iznio ovo svoje misljenje, dugo je trajao muk. Mozda nekoliko mjeseci se niko nije javljao na forum o Handzar diviziji. Nesto slicno je bilo i kad sam htio u BIH objaviti sto sam skupio o Handzar diviziji. I svi su pitali u kom smislu to mislim objaviti. Dali je Handzar divizija bila pozitivac ili negativac u svemu tome. Kad sam rekao da zelim to napisati objektivno, niko vise nije imao interesa. Eto dva naucnika, a nijedan istoricar, po profesiji su napisali u razlicitim vremenima i to po njima sve u svoje vrijeme i poznjeli lovorike, jer ........nisu pisali istinu o toj diviziji. Jedan je pomenuti rahmetli akademik Redzic(germanista po struci), drugi je Sulejmanpasic(publicista po struci) . Prvi kao partizanski komadant je pisao sablonski, kako je to moderno bilo, biti na liniji partije i staviti sve u isti kos, ustase,cetnike, zeleni kadar, baliste i handzar diviziju na kraju. I u vremenu, kad se drukcije nije doduse ni smjelo pisati, uvrsten je u poznate bosanske istoricare. Drugi je pisao ode Handzar diviziji u 2 000 godini i time pobrao simpatije od vec pomenutih iz prvih safova, koji su vec tada svoje minderanje i iftarenje uspjeli materijalizovati, sto stanovima,sto nekretninama,poslovnim prostorima,trznim centrima, pivarama, asa-ma,tabak fabrikama,stranima zastupnistvima,novinskim kucama i tornjevima,privatnim tv-kanalima,hotelima, pa i bankama. O sjedenjem u upravnim odborima i pocasnim funkcijama na fakultetima da ne pricam. Nego hajde da ne davim o tome. Saljem jedan link o jednoj znacajnoj licnosti koji je najvise doprinjeo da se sastavi "Memorandum Adolfu Hitleru".Sam prosudi o njemu. Mogu samo zamisliti tog zavaljenog bega, sav u salu,kako gladi zadovoljno svoju sijedu bradu, skilji u tebe lisicijim pogledom. I sve zna od pocetka stvaranja svijeta,do danas. I ne smijes mu nista ni reci jer ces ga uvrijediti. I stalno podignutog palca, pa prijeti li prijeti i kaznama na ovom i na onom svijetu. Pa te boze, strah i nesto "grijesno "pomisliti , a sve je grijesno sto nije po njegovom. I svaka slicnost sa onima tamo u svojoj vjeri i u svojoj zemlji je slucajna, moj Mujice ,pozdrav
http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... &Itemid=68