Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Moze li biti da su imali 80 poginulih i 350 ranjenih u vrijeme tih zbivanja u decembru 92 na Otesu i Zuci?
Mislim da to nije realno...
Za Otes ne znam, ali Azice je napadalo njih nesto vise od 200 udarne napadacke snage (+ full time arty, naravno), i tu se ne racunaju civili koje su uvodili na linije cetvrtog dana ujutro. Ako ih je tu izbaceno cca.80, na Otesu neka je isto toliko (naravno, nisu svi poginuli, nego je 2/3 ranjenih, a 1/3 poginulih), onda je to oko 50-60 poginulih, a ostalo oko 100-injak ranjeno.
Zuc? Bio sam i gore, onaj dan kad je palo 10.000 granata, ali mislim da oni gore i nisu imali nekih velikih gubitaka... Ali, nije to tema ovdje, pa necemo siriti i na to.
Ma nije tacno.
Otidji na temu o okupiranoj Grbavici i Kovacicima i procitaj sta je pisao Ozone, covjek je cijeli rat proveo tamo, zivio u zgradi skoro na prvoj liniji. Jasno kaze da su najmanje problema imali sa domicilnim stanovnistvom, najvise sranja je bilo kad na liniju dodje smjena sa sokoca..[/quote]
U dokumentarcu "Krvavi ples u šeheru"ona jedna gospođa koja je doživjela maltretiranja kaže drugačije,komšije pravile najviše probleme,kaže kakvi ljudi sa strane,uglavnom komšije. [/quote]
s obzirom da je gospodja politicarka, nebi ja njoj bas svaku uzeo za 100%[/quote]
Ne znam nakoga konkretno misliš ali ne znam zašto bi lagala.
Moze li biti da su imali 80 poginulih i 350 ranjenih u vrijeme tih zbivanja u decembru 92 na Otesu i Zuci?
Mislim da to nije realno...
Za Otes ne znam, ali Azice je napadalo njih nesto vise od 200 udarne napadacke snage (+ full time arty, naravno), i tu se ne racunaju civili koje su uvodili na linije cetvrtog dana ujutro. Ako ih je tu izbaceno cca.80, na Otesu neka je isto toliko (naravno, nisu svi poginuli, nego je 2/3 ranjenih, a 1/3 poginulih), onda je to oko 50-60 poginulih, a ostalo oko 100-injak ranjeno.
Zuc? Bio sam i gore, onaj dan kad je palo 10.000 granata, ali mislim da oni gore i nisu imali nekih velikih gubitaka... Ali, nije to tema ovdje, pa necemo siriti i na to.
Ovaj podatak o poginulim i ranjenim je iz onog famoznog dnevnika dr. Lazica, odlomak 7 decembar 1992. S tim da se trebam ispraviti u pitanju je 50 poginulih, a ne 80, to mene, greska u tipkanju.
Last edited by mahalas505 on 06/01/2013 21:48, edited 2 times in total.
fixer wrote:Mene jebe cinjenica sto vecina onih koji su stvarno ratovali pokazuju spremnost na dijalog, dok ovi, koji su jedino od vojne opreme imali army majicu iz New Yorker-a, prosipaju najveci nacionalizam.
To ne treba da te cudi.
Ja sam kao dijete od 12-15 godina bio granatiran svakodnevno i sikaniran od toga da odrastas u pubertetu u kojem nisam 3 godine imao nista sto je moglo biti moj broj da obucem, ili pretjesno ili preveliko, nema skolovanja, ima samo trauma i usadjivanje mrznje. Danasnji tinjezdzeri npr. da nemaju struje 3 godine vjerovatno bi mrzili takodje odgovornog, a gdje je tu smrt, raspadi familija, ubijeni i ranjeni ocevi, majke koje su neuroticne, total rub sirotinje, drzava koja nije ni rodjena a vec je pobacena.
Na Srbe nisam ispucao ni jednog metka.
Da jesam, i ja bih danas bio za dijalog, jer ono sto su me zaduzili, bilo bi im i vraceno. Imao bi iza sebe barem jednog Srbina u grobu, a ja ziv, znaci score je barem 1-0.
Ovako, ima mnogo ljudi koji su izgubili dosta, zasigurno zivote koje su zivjeli prije.
I preko toga ne mogu i ne zele preci.
Treba i to razumjeti i ima onih koji su takodje bili u rovu, ali nisu za kafu s veteranima iz RS-a.
Ja samo ne mogu shvatiti covjeka koji je u onoj Jugoslaviji odrastao, a onda istresao haubicke granate po svojim dojucerasnjim kolegama da bi mu danas bilo gore ali za njegovo dobro. Ne mogu da shvatim Srbe koji su se borili za Otes, Azice, Stup, pocistili Hrvate etnicki iz opstine Ilidza, a onda se auto-genocidno pokupili i otisli u RS jer je neko potpisao saru. Da je Alija potpisao da je Sarajevo svo Srpsko, jel bi to svi iz Sarajeva isli zivjeti u Zenicu i Kakanj, Mostar i Tuzlu? Dje bi? E to je ono sto ja ne razumijem. Ne razumijem zasto su Srbi iz Ilidze pustili Sandzaklije da im zive po kucama i po opstini koju su oni branili 4 godine? Dok su te iste Sandzaklije otisle iz Sandzaka u Njemacku s BiH pasosima tamo stekli 100 hiljada maraka i vratili se u Sarajvo danas gospoda. Da je neko 1991 godine rekao da na Ilidzi nece biti ni Hrvata ni Srba, i da to nece imati nikakve veze s muslimanima, ko bi to vjerovao, niko. A tako je ispalo. I to je ono sto mene jebe. Jer ja da sam ratovao za Ilidzu, i sjedio u rovu, i morao preci preko svih ljudskih normi, ama ukopao bih se i ako nista a ono probao da zivim u toj Federaciji 5 godina pa da vidim moze li gore od rata da bude. Ali jako je malo onih koji su to ucinili. Od cega su pobjegli? Od straha za persekuciju ili od sopstvene krivnje? Ljepo bi bilo cuti to izlaganje, i ja nemam sta kome da sudim, samo bih zeljeo da razumijem sta se je dogodilo jer mi nije jasno.
Znaci, ti mislis da je Dozer za dijalog jer je ubio nekog Srbina pa ima pozitivan score.
Ja mislim da je Dozer za dijelog jer je ljudina. Nemam potrebe da mu se ulizujem, ali istina je da je svaki njegov potez u vecini slucajeva nesvojstven ljudskom rodu. Proci sve sto je on prosao, a ne biti zadojen mrznjom nema veze sa ispaljenim mecima i pogodjenim metama. Ili jesi, ili nisi.
Dozer nema pojma jel' koga ubio...pucalo se na sve strane, jebi ga...
Ali, hajde da se proba razmisljati ovako:
Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Jevreji, Makedonci, Njemci, Libijci, Iracani, itd., a onda u sve to dodamo nezaobilazne vjere, da buckuris bude potpun, sta im je zajednicko? Svim nabrojanim i nenabrojanim.
Po meni - to sto smo svi ljudi. Jedna vrsta. Homo Sapiensi.
S druge strane, to sto smo mi k'o fol pametniji od ostatka zivotinjskog svijeta, ne znaci ama bas nista. Cak stavise, i te kako nas izdvaja iz tog svijeta jer smo mi, u stvari, najvece zivotinje na planeti.
Ali, kada na stranu stavimo sve te imaginarne razlike (etnos, nacija, vjera), ostajemo ono sto svi mi i jesmo - najobicniji ljudi.
A koliko smo svi mi isti, i koliko su nabrojane stvari samo imaginacije, shvatice svako ko je imao npr. tezi zdravstveni problem. Licni ili posredni, nebitno...
Primjer: saobracajka...teska... sve slupano, krvi na sve strane...trpaju vas u drugo auto, sirene urlaju, gume skripe...bolovi, nesvjestica...komplet si ljepljiv od vlastite krvi..ocjecas svoje polomljene kosti... bolnica...doktori...operaciona sala, svjetla...mrak...
Budis se, svjestan si, sav zamotan zavojima, ali jos u komadu (da ne idemo u totalni crnjak). Drago ti.
Usput ti doktori saopstavaju da su ti morali transplantirati slezenu jer je pukla od udarca, i namiriti oko 2l krvi...
Drugi primjer: Rat... opleo te geler...rupa k'o zrela velika jabuka...krv lipti k'o voda na cesmi Begove dzamije (jebi ga, crkve nemaju cesme, inace bih i to dodao)...nose te...trpaju u kola, lete u bolnicu...doktori, sala...operacija...mrak...
Budis se, svjestan si...vidis da si zamotan, ali ti nista ne fali. Bar koliko vidis. Boli sve...al', jebi ga, ziv si.
Doktori ti usput kazu da su ti odrezali 1m tankog i 20cm debelog crijeva, jer su morali...
Jebi ga...ziv si.
Da li je ikada ikome palo na pamet cija je krv koja se primila tokom operacije? Cija je slezena?
Srpska? Hrvatska? Bosnjacka? Romska? Eskimska?
Ne. Bitno je bilo samo da je te krvi bilo dovoljno, kao i da se tu negdje nasla ta zamjenska slezena. Kao i da je ta krv odgovarajuce krve grupe. I nista vise, nista manje. I u miru, i u ratu...
Fakat ljudi ima li igdje tema da se pokrene sa naslovima npr. : Spasio me komsija,Jest srbin ali mi je zivota valjo,Da mi nije bilo druga muslimana ne bih prezivio,Bio je u hvo ali zahvalan sam mu do groba itd.
Spomenuo sam zorana borovinu i provjerio sam lik je poginuo od bombe pokusao je da je vrati i nije uspio.Vojno lice kapetan u jna, rodom iz han pjeska koliko sam cuo bio je fajter i to castan.Ovo castan nije da ga poredim sa brnetom,batkom,arkanom raznim mandama,pandama nego ono lik kako mi rekose vojnik jbg.
SRETAN BOZIC SVIM PRIPADNICIMA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVJESTI,PUNO ZDRAVLJA I SRECE OD SRCA.
stupljanin33 wrote:pobjegli su od straha od osvete, Srebrenica je bila pola godine prije , pobjegli su jer im je Krajišnik obećavao kule i gradove , pobjegli su da nebi ostali u Alijinoj državi , pobjegli su jer je takva bila politika , pobjegli su ...nastavi niz
Mada što kažeš , ja isto nebih napustio ono za šta sam se borio , evo borio sam se ko biva za Sarajevo pa sam ostao , tako isto nikad (bez velika jada) nebi otišao ko što oni ostaviše svoje kuće ( doduše prodaše ih kasnije ,ali to onda nisu znali)
Ja isto ne mogu da se načudim čudom da su ostavili ovakve ljepote na Ilidži u Lužanima, ili u Zabrđu sve dobra zemlja i imanja, stanovi i da odu u neku zabit tipa Vlasenica, Bratunci i zvornik, taman se ljudi navili na gradski život neka je kultura bila i sad nam oni dovedu te od tuda ovdje koji su neviđeni seljaci i nisu navikli na grad, ko je meni mogao narediti da idem iz svoje kuće i iz svog mjesta jedino da me nije prisilio s puškom.
Druga stvar jbga to ispada fakat da nebi rata neki asfalta ni grada nebi vidjeli to je fakat, i ovi pravoslavci srbi ima ih pa neće da žive sa muslimanima i to je fakat i radi toga su i otišli, ono voli da se pati crkaje ali neće reći da mu je loše i da se zeznuo takvi su.
Vazno je da si ti gradsko dijete,svi ostali su seljaci,to ce ti inace puno pomoci u zivotu .
Dozer wrote:Dozer nema pojma jel' koga ubio...pucalo se na sve strane, jebi ga...
Ali, hajde da se proba razmisljati ovako:
Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Jevreji, Makedonci, Njemci, Libijci, Iracani, itd., a onda u sve to dodamo nezaobilazne vjere, da buckuris bude potpun, sta im je zajednicko? Svim nabrojanim i nenabrojanim.
Po meni - to sto smo svi ljudi. Jedna vrsta. Homo Sapiensi.
S druge strane, to sto smo mi k'o fol pametniji od ostatka zivotinjskog svijeta, ne znaci ama bas nista. Cak stavise, i te kako nas izdvaja iz tog svijeta jer smo mi, u stvari, najvece zivotinje na planeti.
Ali, kada na stranu stavimo sve te imaginarne razlike (etnos, nacija, vjera), ostajemo ono sto svi mi i jesmo - najobicniji ljudi.
A koliko smo svi mi isti, i koliko su nabrojane stvari samo imaginacije, shvatice svako ko je imao npr. tezi zdravstveni problem. Licni ili posredni, nebitno...
Primjer: saobracajka...teska... sve slupano, krvi na sve strane...trpaju vas u drugo auto, sirene urlaju, gume skripe...bolovi, nesvjestica...komplet si ljepljiv od vlastite krvi..ocjecas svoje polomljene kosti... bolnica...doktori...operaciona sala, svjetla...mrak...
Budis se, svjestan si, sav zamotan zavojima, ali jos u komadu (da ne idemo u totalni crnjak). Drago ti.
Usput ti doktori saopstavaju da su ti morali transplantirati slezenu jer je pukla od udarca, i namiriti oko 2l krvi...
Drugi primjer: Rat... opleo te geler...rupa k'o zrela velika jabuka...krv lipti k'o voda na cesmi Begove dzamije (jebi ga, crkve nemaju cesme, inace bih i to dodao)...nose te...trpaju u kola, lete u bolnicu...doktori, sala...operacija...mrak...
Budis se, svjestan si...vidis da si zamotan, ali ti nista ne fali. Bar koliko vidis. Boli sve...al', jebi ga, ziv si.
Doktori ti usput kazu da su ti odrezali 1m tankog i 20cm debelog crijeva, jer su morali...
Jebi ga...ziv si.
Da li je ikada ikome palo na pamet cija je krv koja se primila tokom operacije? Cija je slezena?
Srpska? Hrvatska? Bosnjacka? Romska? Eskimska?
Ne. Bitno je bilo samo da je te krvi bilo dovoljno, kao i da se tu negdje nasla ta zamjenska slezena. Kao i da je ta krv odgovarajuce krve grupe. I nista vise, nista manje. I u miru, i u ratu...
Eto koliko smo svi mi "razliciti"...
u mene haver bosanac bivši boracc arbih fasovo više puta upalu pluća u toku vojovanja,95te oženio se ovamo,2006 odkazala puća,dobio nova i sada kaže sada sam švabo samo nako
ma u pravu si ti 100% samo kao što si već napisao najgora vrsta životinja smo mi i zato to nikog neinteresuje da smo u suštini isto...
Ovo je slikano na liniji prema Stojčevcu, tačno znam mjesto na kojem je slikano a ove prikolice su iz auto kampa na Ilidži.Smiješan mi je ovaj komandir policije sa Ilidže,pod imenom Petko Budiša.Potomak partizanske porodice i veliki komunista.Nije jadničak pronašao veći krst...
Na žalost to je sve što se može naći na ''Corbisu'' , nešto ima još na ''APimage'' Ilidze iz vakta našeg napada u Aprilu 1992, nešto malo Otesa (podvožnjak ) iz 1996 g., ostalo mrka kapa. Bar za sada.
Ma dobro... Budiša i ona dvojica tnikače su u svakom smislu ''niđe veze''.
Februar 1993-VRS
Nisam siguran je li lokacijski slika pripada ovdje, kao ilustracija može..
Koji je ono u pozadini prve slike plavi objekat?
hahahaha..
sta kazu,,, vrs je imala "blagu" prednost u naoruzanju ? ??
vidi zadnje slike majko mila?
Nije baš direktno za temu pa neka mi niko ne uzme za zlo.
Mislim da je i rahmetli Pospanko na svom blogu i u knjizi iznio jedan momenat kada je on sa dijelom svoje grupe uletio iza linja četnika da bi u međuvremenu bila pokrenuta kontra ofanziva da vrate te izgubljene linije te tako njih 5-6 ostanu "prikovani" za pod na spratu jedne kuće. I tako nakon par sati ulaze četnici u te dijelove i smještaju se po napuštenim kućama, sa sobom nose poljske stolove i stolice, vreće za spavanje, otvaraju kafu u termos bocama a kafa zamirisalaaaaaaaa...a oni gore na spratu dijele komad hljeba i malo fete sira i došaptavaju se kako bi sada sve dali za jednu kafu.
Ja sam ovo malo parafrazirao ali mislim da ovaj događaj najbolje pokazuje odnos ne samo naoružanja već i logistike A.BiH i VRS u opkoljenom Sarajevu, jednostavno bilo smo inferiorni ali je srce svih tih momaka bilo čelik baš ko u pjesmi D. Merlina.
ni meni jos uvijek nije jasno kako cetnici nisu mogli zauzeti sarajevo 92e !?.
zazueli otes, azice,aerodrom,, dijelove dobrinje i grbavicu.
i sa svom logistikom./// .......
grad im je stajao na pladnju.
iamia wrote:ni meni jos uvijek nije jasno kako cetnici nisu mogli zauzeti sarajevo 92e !?.
zazueli otes, azice,aerodrom,, dijelove dobrinje i grbavicu.
i sa svom logistikom./// .......
grad im je stajao na pladnju.
Da su ga htjeli zauzimati u totalu, prvo sto bi napravili ostavili bi nekakav koridor, da narod moze bjezati. A pobjeglo bi jako puno ljudi, sto je normalno.
Jedino sto bi u tom slucaju u Sarajevo moglo uci oruzje za branioce, pa je rizik. A i nasima nije odgovarao koridor ili deblokada, realno, jer bi minimalno pola grada zdusilo u prvih par dana.
medjunarodna zajednica je imala velike moci.. naravno . to se vidjelo u srebrenici. prijedoru, banjaluci, visegradu, foci, zvorniku.. itd.
ja govorim za 92u godinu,, gdje je MZ dala odrijesene ruke velikosrpskom faktoru.
po meni su imali sve logisticke mogucnosti da grad prepole na nekoliko dijelova..
i onda ciste enklavu po enklavu.
medjunarodna zajednica je imala velike moci.. naravno . to se vidjelo u srebrenici. prijedoru, banjaluci, visegradu, foci, zvorniku.. itd.
ja govorim za 92u godinu,, gdje je MZ dala odrijesene ruke velikosrpskom faktoru.
po meni su imali sve logisticke mogucnosti da grad prepole na nekoliko dijelova..
i onda ciste enklavu po enklavu.
sta je falilo ??
muda ?
sarajevo je ipak glavni grad. nije MZ nikad dala odrijesene ruke jer da jeste ne bi aerodrom uzela pod svoju kontrolu. aerodrom je bio kljuc. da je sarajevo bilo hermeticki zatvoreno bila bi to humanitarna katastrofa ogromnih razmjera.
eto, ako ti je kakva satisfakcija neka bude kako ti kazes da su falila muda srbima. a ja ti kazem da karadzic nikad nije imao plan ni da zauzima sarajevo. kako bi se inace obogatili on i njegovi mocnici da nije bilo sverca?
A sta je tacno bio Radovanov plan? To sto su Srbi drzali nije bilo cjelina za sebe
@obren,
hmm... mozda nisu samo O-O u pitanju...?
disciplina u vojsci ? komandni kadar ?
jasan vojni plan ?
karadzic je zelio da pobije i protjera sve nesrbe u BiH..
ako mislis drugacije, onda nisi imao mnogo godina kad je rat poceo.
ja ovo govorim o 92oj godini,, kada je JNA zamjenila kape sa cetnicima.
MZ je tek podrzala BiH kad se vidjelo da cetnici ne mogu vojno pobjediti.
Negdje 2003 jedan oficir Nato-a je stajao na spomen obilježju iznad Vraca, gledao u Sarajevo, pokazao na Alipašinu ulicu i rekao "Ovaj grad je ovako trebao biti presječen". Nije imao znanja o dešavanjima u Sarajevu.. "Jer onda dio (pokazao dio centra i Starog grada sam pada". Upravo ono što je pokušano biti napravljeno 2. maja 1992.. tako da te priče o tome kako su "Srbi mogli , ali nisu htjeli"
Naravno, nedostajalo je ljudstva... jer treba ući u grad gdje bi te i nene metlama iz kuće gađale..