avicena wrote:
Kraći mu je put bio da se abdestio hladnom vodom i opustio u namazu i tako racionalizovao problem. Savjeti su tu od slabe pomoći, a da bih ga doveo do uzroka treba dosta vremena, ali on je pod stresom i hiti i nema tog vrlo važnog preduvjeta. Njemu je podsvjesni cilj da to prenese na mene da bi njemu bilo lakše, ali ja to takav ne mogu i kada bih htio da se žrtvujem. Imam veliki broj prijatelja raznih svjetonazora, ali im se ne miješam mnogo u njihovo privatno niti im vazim kao ni oni meni.
Haj što se njemu hiti, al' meni se čini, ni tebi se plaho ne troši energija na "zalutale". Izvini što sam ovako direktan, ali eto nekad sebi dopustim taj luksuz da ne budem ravnodušan.
Ja nisam musliman, niti sam pripadnik neke druge religijske zajednice, što se tiče vjere ja kao jedinog vrijednog da se na Njega čovjek ugleda vidim Isusa,, a On nije izbjegavao grešnike, već naprotiv oko njih se više trudio.
Evo par stihova iz Jevanđelja po Mateju, koji o tome govore:
10 I kad jeđaše u kući, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše i jeđahu s Isusom i s učenicima Njegovim.
Mk. 2:15, Lk. 5:29
11 I videvši to fariseji govorahu učenicima Njegovim: Zašto s carinicima i grešnicima učitelj vaš jede i pije?
Isa. 64:5, Mt. 18:17, Lk. 5:30, Lk. 15:2, Lk. 19:7, Gal. 2:15, Ef. 2:12
12 A Isus čuvši to reče im: Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni.
13 Nego idite i naučite se šta znači: Milosti hoću, a ne priloga. Jer ja nisam došao da zovem pravednike no grešnike na pokajanje.
Koliko ja znam vi Muslimani Isusa doživljavate kao božijeg poslanika, ja na Njega drugačije gledam, al' haj nećemo sad o tome, pa bi se trebali njegovim primjerom voditi, a ti se, prema onome što si napisao, time ne vodiš.
Nemoj šta zamjerit', pričamo k'o ljudi