Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Locked
PM72

#501 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

junior3 wrote:Ma nigdje veze, ne znači svaki pogodak uništenje.
Dobar dio 84ki je bio izrešetan k'o sir pa su opet osposobljenje.

I VRS je nakon rata imala više od 250 tenkova, bez t34ki.
Jedinice SRK VRS nisu imale niti jedan tenk M84 na sarajevskom ratištu.Tačno je da svaki pogodak nije značio i uništenje samo što je na sarajevskom ratišto ostalo bar 10 uništenih tenkova VRS do kraja rata a neki od njih su ostavljeni i nakon reintegracije poput onog na Vracama u Ohridskoj ili onog u Kovačićima kod benziske pumpe.Ostao je jedan i u Hadžićima pa ga firauni izrezali u željezo.ostalo je i dva komada na Proskoku što su sad u bazi specijalne jedinice MUP-a kao spomenik...

Uglavnom,Mladić je od armije napravio bagru...
junior3

#502 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

Ne znam za SRK i ne sumnjam u te podatke koje iznosiš.
Mislio sam na 84ke iz 1. Krajiškog korpusa, tamo su sve i bile.
I sad se na njima mogu vidjeti oštećenja, tj na onima koji nisu isječeni.
Vjerovatno je onaj ko je pogodio i računao kao uništen.

Kako god, ta cifra od 150. je po meni previše i ne vjerujem u to.
Smail Aga Cengic

#503 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by Smail Aga Cengic »

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:Za mene je cinjenica da 2. Korpus nije maknuo ni trunke dovoljna da se odgovornima presudi na smrt strijeljanjem.
Kao prvo, nije istina da korpus nije maknuo. Postoje dokumenti, svjedočenja, sve crno na bijelo. No kao i o "ključnim oficirima izvedenim iz Srebrenice" džabe govoriti kad je te mitove naprosto izgleda nemoguće zaustaviti.

Je li vi shvaćate da je jedina koja je iznenadila Generalštab svojim "nedjelovanjem" bila 28. divizija, svi planovi šta raditi na slobodnim teritorijama ako dođe napada na Srebrenicu uključivali su odsudnu i dugotrajnu odbranu grada što bi značilo da Mladić ne može sa malim snagama ući u Srebrenicu a ne bi mogao u dužem periodu angažovati velike jer bi ih napali i razvukli na drugim ratištima, a radila bi i diplomatija?

U Generalštabu nisu računali da će Mladić lahko i sa malobrojnom vojskom ući u grad a nije iz Generalštaba došla ideja da pokrenu marš ka slobodnim teritorijama već su to odlučili iz same 28. divizije!

Vi svi vidite posljedice, a ne uzrok. Pokazana svojevrsna smušenost Armije RBiH na slobodnim teritorijama imala je svoje korjene u prije svega tome što je 28. divizija u kritičnim trenucima donosila odluke i radila na svoju ruku a ne po uputama Generalštaba - odsudna odbrana grada.
1. Daj dokument ili naredbu za dejstvovanje ili neko svjedocenje nekoga da je takvo nesto postojalo.

2. Ako je postojalo a nije izvrseno, zasto niko nije odgovarao?

I da, 2. Korpus nije mrdnuo prema srebrenici.
Smail Aga Cengic

#504 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote: Druze, drzali smo od Brckog do Varesa i od Doboja do Teocaka i svugdje smo isli.

1992. godine je pocelo planiranje proboja prema Podrinjskim enklavama, ne samo srebrenici nego i konjevic polju i cerskoj i od nepodrinjskih komandanata dvojica koja su se najvise zalagali su tada opomenuti i u toku rata poginuli od strane nasih ljudi. Pukovnik Mirsad Fidahic i Kapetan Hajro od Teocaka. Zajednicko im je takodje da nisu bili u stranci i da su sve tri enklave pale pod cudnim okolnostima gdje 2. Korpus nije mrdnuo.
Ti si stvarno smutljivac. Eto sad naši sami ubijali ko se "drznuo" predložiti da se ide na Drinu.

Mirsad Fidahić poginuo je prilikom obilaska linije na Majevici i jest ga ubio vojnik Armije RBiH ali ne "jer je htio na Drinu". I to se i ne krije, to i jeste zvaničan način na koji je izgubio život.

A to da je Hajrudin Mešić "ubijen od svojih" ne tvrde ni njegovi suborci ni njegova porodica, a pogotovo da je ubijen namjerno, no zaista se pitam zašto se uopće upuštam u razgovore sa teoretičarima zavjera.

Tako su i Nanića i svakog našeg istaknutog komadanta "ubili naši", fuj, zna se ko potura priče da smo sami sebe ubijali.
Imas video covjeka koji je bio s njim kad je nas bst na njih dejstvovao. Covjek je u ratu na tv-u o tome govorio.

Fidahic je imao ulaznu rano na vratu i izlaznu oko bubrega, odozgo upucan, a taj proglasen neuracunljivim. Tako moj jarane dejstvuju obavjestajci ako nisi znao.

Nikakva teorija, cinjenice...
PM72

#505 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

junior3 wrote:Ne znam za SRK i ne sumnjam u te podatke koje iznosiš.

A znaš li za podatak da su jedinice Armije BiH zarobile 2 tenka M84? I to na Teslićkom i Dobojskom ratištu.

Cifra o 150 uništenih i zarobljenih tenkova je savim realna kad sagledaš činjenicu da su Armija BiH i HVO dočekale kraj rata sa 100-tinjak tenkova a nisu imali niti jedan.Armija BiH nije dobila niti kupila ijedan nego je sve što je imala na kraju rata krvlju platila.

Što se tiče sarajevskog ratišta - cifra je tačna.30-tak tenkova VRS je izgubila,od toga 12 zarobljenih a 18 uništenih.Samo na Mojmilu je ostala bez 4 tenka i četiri oklopna transportera.Na Otesu i Stupu pet ili šest komada,Igmanu 3,hadžićima dva,Vogošći i ilijašu 4,na Borijama 1...
SkyLimit

#506 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote:
1. Daj dokument ili naredbu za dejstvovanje ili neko svjedocenje nekoga da je takvo nesto postojalo.

Sve ima priloženo na temi o "našem" korpusu.

A niko nije "odgovarao" pa vjerovatno iz razloga što bi se 90% stvari kada se radi o neizvršavanju zadatih naređenja, samovolji, neposluhu...moralo pripisati samoj 28. diviziji, a znaš poslije genocida niko baš nije imao ni hrabrosti ni želje oplesti po njoj.
Smail Aga Cengic

#507 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

SkyLimit wrote:Interesantan je taj mit da je Drinski korpus VRS "bio slab"(a bio je recimo jači od 2. Krajiškog korpusa protiv kojeg se 5. Korpus uglavnom borio u pauzama sukoba sa Autonomašima) i da se moglo na Drinu, samo eto nije se htjelo.

Samo 2. Romanijska motorizovana brigada(na početku u sastavu SRK a kasnije ulazi u sastav Drinskog) je imala 30 tenkova. Podatak iznesen u Hagu. Znači samo ta jedna brigada Drinskog korpusa je veći dio rata oklopno bila jaka ko cijela Armija RBiH.

Odakle se to moglo na Drinu? Od Kladnja? Pa kad su naši uzeli zloglasne Pelemiše na kraju je ispalo da bolje da nisu, jedinice Drinskog korpusa i Specijalna policija RS su danima izvodile neprestane žestoke artiljerijsko - pješadijske napade dok ga na kraju nisu i povratili.
Od Kalesije? Ista priča kao i za Kladanj, samo umjesto Pelemiša ubaci Vis.

Zaboravlja se da su Pale preko Zvornika bile povezane sa Srbijom i samom vrhu je bilo stalo da to brane skoro i kao "Koridor". Nisu oni džabe već na početku okupirali Bijeljinu i Zvornik otvoreno koristeći i jedinice iz Srbije, imalo je to svoju svrhu, to su im poslije bile baze preko kojih je sve išlo i prolazilo.
Sta pricas ti, takticar? Znaci bolje da pustimo enklave jer taj koridor njima treba? Vidi se da nisi ni vojske sluzio a kamoli ratovao...
SkyLimit

#508 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote:
Sta pricas ti, takticar? Znaci bolje da pustimo enklave jer taj koridor njima treba? Vidi se da nisi ni vojske sluzio a kamoli ratovao...
Teoretičar zavjera, postoji jedna divna ustanova gore kod nekadašnjih kasarni u Solini, obavi barem prvi razgovor sa specijalistom. Puna ih takvih paranoida poput tebe.

Ironije sudbine, baš kod kasarne koja se zvala po Mirsadu Fidahiću, tačno sudbonosno.
Last edited by SkyLimit on 25/02/2017 22:23, edited 3 times in total.
Smail Aga Cengic

#509 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:

Sve ima priloženo na temi o "našem" korpusu.

A niko nije "odgovarao" pa vjerovatno iz razloga što bi se 90% stvari kada se radi o neizvršavanju zadatih naređenja, samovolji, neposluhu...moralo pripisati samoj 28. diviziji, a znaš poslije genocida niko baš nije imao ni hrabrosti ni želje oplesti po njoj.
Vidi se da ti ne znas sta je vojska. Tu se na naredjenje gine a za neispunjavanje u ratu strijelja..

Argument ti je los.

Daj mi, ako moze, link na taj post sa tim naredbama...
junior3

#510 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

PM72 wrote:
junior3 wrote:Ne znam za SRK i ne sumnjam u te podatke koje iznosiš.

A znaš li za podatak da su jedinice Armije BiH zarobile 2 tenka M84? I to na Teslićkom i Dobojskom ratištu.

Cifra o 150 uništenih i zarobljenih tenkova je savim realna kad sagledaš činjenicu da su Armija BiH i HVO dočekale kraj rata sa 100-tinjak tenkova a nisu imali niti jedan.Armija BiH nije dobila niti kupila ijedan nego je sve što je imala na kraju rata krvlju platila.

Što se tiče sarajevskog ratišta - cifra je tačna.30-tak tenkova VRS je izgubila,od toga 12 zarobljenih a 18 uništenih.Samo na Mojmilu je ostala bez 4 tenka i četiri oklopna transportera.Na Otesu i Stupu pet ili šest komada,Igmanu 3,hadžićima dva,Vogošći i ilijašu 4,na Borijama 1...
Znam vrlo dobro, tačnije Cerovica- Filipovići.
Šta sa njima?

Jesmo mi gubili tenkove, pogotovo na početku ima ih puno pa ko jebe 1-2 komada i nakupi se tako kamara.
Ali mi je opet ta cifra prevelika.
Ajd' nema veze, slažemo se da se ne slažemo. :mrgreen:
Smail Aga Cengic

#511 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
Teoretičar zavjera, postoji jedna divna ustanova gore kod nekadašnjih kasarni u Solini, obavi barem prvi razgovor sa specijalistom. Puna ih takvih paranoida poput tebe.

Ironije sudbine, baš kod kasarne koja se zvala po Mirsadu Fidahiću, tačno sudbonosno.
Vrijeme pokaze sve, a ti kao covjek od cinjenica jos uvijek nisi meni bar bilo kakvu naredbu pokazao...
SkyLimit

#512 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote:
Vrijeme pokaze sve, a ti kao covjek od cinjenica jos uvijek nisi meni bar bilo kakvu naredbu pokazao...
Ma shvatio sam da sam ja takve poput tebe vezivao(medicinskom terminologijom imobilizirao :D ) i udarao im injekcije za smirenje a sad na forumu gubim vrijeme u raspravima sa takvima :lol:

Ozbiljno, kasarna kod ustanove se zvala po Mirsadu Fidahiću, sudbina ti nešto govori :lol:
Smail Aga Cengic

#513 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
Ma shvatio sam da sam ja takve poput tebe vezivao(medicinskom terminologijom imobilizirao :D ) i udarao im injekcije za smirenje a sad na forumu gubim vrijeme u raspravima sa takvima :lol:

Ozbiljno, kasarna kod ustanove se zvala po Mirsadu Fidahiću, sudbina ti nešto govori :lol:
Cekam te naredbe ako postoje...ne vrdaj..
SkyLimit

#514 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote: Cekam te naredbe ako postoje...ne vrdaj..
Zašto bi ja na dvije teme postavljao iste stvari? Da udovoljim jednom paranoidu? Pa pronađi ih sam na temi o Korpusu ako te zanima :lol:
Last edited by SkyLimit on 25/02/2017 22:31, edited 1 time in total.
PM72

#515 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Nemoramo se slagati ali je matematika neumoljiva.Kako god da sabereš i oduzmeš,u imovini SSNO-a pod stavkom oklopna sredstva na teritoriji Bosne i Hercegovine od početnih 400 fali 150 tenkova.VRS se na početku rata ponašala kao da su tenkovi gremlini pa se sami kote i slali su mnoštvo tenkova u akcije,jer im gubitak od par komada nije prestavljao tragediju (ionako ih dobili na guzove) dok je nama prava drama bio gubitak jednog tenka na Žuči a drugog na Stupu.

Samo u Žepi je VRS izgubila dva tenka u sred šume a blokirali ih balvanima pa uništili flašama sa benzinom jer zolja nisu imali.Na ulazu u Doboj pet uništenih i spaljenih komada...nabere se to.

VRS je imala i viška tenkova a to više nije bila JNA da ih može održavati.Bar 20 komada je otišlo u rezervne dijelove...
junior3

#516 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

Rekoh i ja da smo na početku zajebali. :twisted:

Šta da ti kažem pm, na kraju rata su svi tenkovi VRS završili u Derventi a posle oni bolji, tj.m84 otišli na Manjaču i bilo ih je više od 250.
Negdje se nešto ne poklapa.
PM72

#517 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

junior3 wrote:Rekoh i ja da smo na početku zajebali. :twisted:

Šta da ti kažem pm, na kraju rata su svi tenkovi VRS završili u Derventi a posle oni bolji, tj.m84 otišli na Manjaču i bilo ih je više od 250.
Negdje se nešto ne poklapa.
Pa jest,zajebali ste se što niste svih 400 komada odjednom poslali na goloruk narod koji nije imao niti jednog jedinog da vam uzvrati...
SkyLimit

#518 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

I naša Armija je uspjela izgubiti po koji tenk. 108. brčanska, onda 3. Korpus na Vozući 1994. godine.
junior3

#519 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

Na Ozrenu ste dobili jedan besplatno, spao sa neke litici iskrčio šumu i došao gdje ne treba. :mrgreen:

Ne znam PM što se iznervira odjednom jebo ga ti. :zoka:
PM72

#520 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

junior3 wrote:Na Ozrenu ste dobili jedan besplatno, spao sa neke litici iskrčio šumu i došao gdje ne treba. :mrgreen:

Nisam se iznervirao nego ste imali šansu da rat završite za heftu samo niste imali testisa ili znanja pa je nakon nekoliko godina došlo do situacije da brojite mjesece do totalnog poraza.Lako je bilo Mladiću komandovati sa 400 tenkova a neprijatelj nema niti jednog.

da je rat trajao još godinu došlo bi do totalnog kolapsa VRS i RS.Zato je rat i stao.
SkyLimit

#521 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

junior3 wrote:Na Ozrenu ste dobili jedan besplatno, spao sa neke litici iskrčio šumu i došao gdje ne treba. :mrgreen:

Sigurno se dogodila onima sa prostora Doboj - Stanari, njih je pratio peh.
junior3

#522 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

PM72 wrote:
Nisam se iznervirao nego ste imali šansu da rat završite za heftu samo niste imali testisa ili znanja pa je nakon nekoliko godina došlo do situacije da brojite mjesece do totalnog poraza.Lako je bilo Mladiću komandovati sa 400 tenkova a neprijatelj nema niti jednog.

da je rat trajao još godinu došlo bi do totalnog kolapsa VRS i RS.Zato je rat i stao.
Ti ko da se buniš što mi nismo završili rat. :mrgreen:
Drugo ja to tema, ne da mi se bespotrebno raspravljati, ali se svakako ne slażem
junior3

#523 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

SkyLimit wrote:

Sigurno se dogodila onima sa prostora Doboj - Stanari, njih je pratio peh.
Blizu si, tj ovi su koliko sam upućen sa tog područja oko Stanara. :D
Uglavnom su ljudi iz okolnih sela govorili da su iz Stanara, nisu stanarčani baš toliko najebali koliko se piše. :D
SkyLimit

#524 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

One zarobljene na Vijencu moj otac je vodio da kopaju kanale u Čakloviće :lol: :D Kaže što je zarobljeni vojnik VRS mogao iskopati kanal ili rov, ni mi ne bi bolje :D
Maraschino

#525 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by Maraschino »

junior3 wrote: Ti ko da se buniš što mi nismo završili rat. :mrgreen:
Drugo ja to tema, ne da mi se bespotrebno raspravljati, ali se svakako ne slażem
:D

tako nekako...moras razumjeti
Locked