Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Locked
miki.ba

#501 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by miki.ba »

Propast i katastrofa wrote:
miki.ba wrote:@pocitelj i @ Država svaka cast vi ste prave patriote :thumbup:
jaci su Reis i Sejfudin Tokic :thumbup:
Tihic i Radoncic jos jaci :thumbup:
karanana

#502 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

vidi ovih izdajica islama. vise reis voli nas izdajice bosnjastva.
drug_profi

#503 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by drug_profi »

LouFerrigno wrote: Covjece, ti ocigledno ne razumijes. Ako je Bosnjak oskrnavljen, a "Bosanac" to nije, zasto se pravoslavci i katolici ne izjasnjavaju kao Bosanci? Zasto su 95+% Bosanaca ljudi koji su muslimanskog porodicnog nasljedja?

Shvatis li ti da mene boli k*rac za reisa?
Boli i mene za reisa, a boli me i za Bosnjake.

Cuj Bosnjaci iz Sandzaka.
Po cemu je on Bosnjak?
Hajd mi reci po cemu?

Sta imamo zajednicko sto nas cini istom nacijom?
Bosnolog

#504 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Bosnolog »

tvsabina wrote:
Država wrote:do prve Jugoslavije. Tad nam je to ukinuto. Nemoj ba više da izvrćeš činjenice...
Akt , propis , dokument ?
Gdje je to IZRIČITO zabranjeno?
Na drugom popisu 1931 SVI su morali biti Jugosloveni različitih religija , dakle ukinuto je ime i Srbima i Hrvatima.
Koji BOŠNJAČKI akademik , intelektualac je u periodu 1945-1991 tražio VRAĆANJE imena Bošnjak u zvaničnu upotrebu te bio odbijen? Ko je učinio tu "odbijenicu" , navedi instituciju , pojedinca ?
Hvala na razumijevanju.
Husaga Čišić je naš prvi političar koji je u Titovoj Jugoslaviji otvorio pitanje položaja Bošnjaka i Bosne http://historija08.blogger.ba/arhiva/2008/04/27/1516049
Država

#505 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Država »

karanana wrote:spominjem francusku jer si i ti prvi spomenuo srbiju koja je nacionalna drzava srba.
a ustav ne valja i treba ga mijenjati.
Naravno da ga treba mijenjati, ali postojeći uvijek moraš poštovati pa taman da je najgori. O tome se radi. Dakle, dok je na snazi ovaj Ustav, logično je da ću se izjašnjavati kao Bošnjak. Ako nekada (daj Bože) BiH postane građanska država, ja ću se prvi izjašnjavati kao panker...

God Save The Queen...

:sax:
LouFerrigno

#506 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by LouFerrigno »

drugi profil wrote:
LouFerrigno wrote: Covjece, ti ocigledno ne razumijes. Ako je Bosnjak oskrnavljen, a "Bosanac" to nije, zasto se pravoslavci i katolici ne izjasnjavaju kao Bosanci? Zasto su 95+% Bosanaca ljudi koji su muslimanskog porodicnog nasljedja?

Po cemu je on Bosnjak?
Hajd mi reci po cemu?

Sto ga stalno spominjes? Bukvalno svaki post ti je o njemu. Opsjednut si, ne valja ti to.

Sto se tice Bosnjaka iz Sandzaka: pa ne vidim da imaju manje zajednicko sa nama nego sto imaju BiH Srbi sa Srbijancima.
cindrlimindrli

#507 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by cindrlimindrli »

drugi profil wrote:Boli i mene za reisa, a boli me i za Bosnjake.

Po cemu je on Bosnjak?
Hajd mi reci po cemu?

Ako se on izjasni kao Bosnjak, ko si ti da mu to pravo osporavas? I sto bi on tebi ista objasnjavao?
Pitas li Srbina ili Hrvata iz Bosne da ti objasni po cemu su oni isti sa onima iz Srbije i Hrvatske?
Pocitelj

#508 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Pocitelj »

@karanana
a da li potices iz porodice koja je vecinski muslimanska? ili je nekad u istoriji tvoje porodice to bila? isto pitanje i za forumasa drzava.
Vidim da nazalost nasjedas na velikosrpsku propagandu pa poistovjecujes vjeru i naciju, znas onu velikosrpsku poturceni, turci jer su pobogu bosnjaci primila islam vise nisu bosnjaci nego turci. Sta bi trebala biti Madona po tvom ona je amerikanka koja je usla u kabalu-jevrejsku sektu, da li to znaci da je ona sada zidovka? Naravno da nije i dalje je amerikanka koja vjeruje u sta vjeruje, tako bi trebali tretirat i bosnjake i konacno odvojite vjeru od nacije.
A to pitanje sta su mi bili djed i baka je suvislo, jer ne moram vjerovati u ono sto su oni vjerovali ali mogu biti ono sto su oni bili i sta nisu mogli birati a to je Bosnjastvo.
Dozer

#509 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Dozer »

Država wrote:
LouFerrigno wrote:Ajde ako moze jedan apel za "Bosance": mozete li otvarati temu o "Bosanstvu" na jednom posjecenijem banjaluckom ili mostarskom forumu? Da vidimo sta misle u nebosnjackim gradovima nase zemlje o ovim vasim "urbanim" nacionalnim idejama? :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nema nikakve svrhe, jer se i na tim forumima vecinom nalaze isti likovi kao i ovdje - zadojeni etno-nacionalisti koji jedva dobacuju do 30 godina zivota i koji najcesce ne vide dalje od svog nosa, a vode se po onome sto su culi od slicnih sebi, jer njih ne zanima nicije i nikakvo drugo misljenje, posto smatraju da su najpametniji.
karanana

#510 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

Država wrote:
karanana wrote:spominjem francusku jer si i ti prvi spomenuo srbiju koja je nacionalna drzava srba.
a ustav ne valja i treba ga mijenjati.
Naravno da ga treba mijenjati, ali postojeći uvijek moraš poštovati pa taman da je najgori. O tome se radi. Dakle, dok je na snazi ovaj Ustav, logično je da ću se izjašnjavati kao Bošnjak. Ako nekada (daj Bože) BiH postane građanska država, ja ću se prvi izjašnjavati kao panker...

God Save The Queen...

:sax:
pa nece nikad ni postati dok je mi ne promijenimo i dok se mimo srba, hrvata i bosnjaka ne pojavi masa koja ce natjerati nekoga da nesto promijeni.
Država

#511 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Država »

LouFerrigno wrote:
drugi profil wrote:

Po cemu je on Bosnjak?
Hajd mi reci po cemu?

Sto ga stalno spominjes? Bukvalno svaki post ti je o njemu. Opsjednut si, ne valja ti to.

Sto se tice Bosnjaka iz Sandzaka: pa ne vidim da imaju manje zajednicko sa nama nego sto imaju BiH Srbi sa Srbijancima.
Srbi iz Srbije imaju više genetske veze sa Turcima nego sa bosanskim Srbima, pa stisni pa im reci da su Srbijanci i da nisu Srbi. Ima da te nema...
Propast i katastrofa

#512 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Propast i katastrofa »

Sarajevo - Bosna i Hercegovina
PROGLAS REISU-L-ULEME POVODOM 100 GODINA GENOCIDA NAD MUSLIMANIMA PLAVA I GUSINJA
Autor: MINA
Objavljeno: 09. October 2012. 14:10:00
Vidi reisa, rezili po Crnoj Gori.
Neki dan je izrezilio turskog (majkinog) reisa u i glavnog hodzu u MEKI i MEDINI. Jos mi se mantalo u glavi od posljednje izjave, kad stize jos jedna izjava: rezili CIJELI muslimanski svijet, i to po nekoliko osnova 8-)

I onda dodju likovi da promicu njega i njegove i Bosnjastvo.
Pocitelj

#513 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Pocitelj »

drugi profil wrote:

Po cemu je on Bosnjak?
Hajd mi reci po cemu?

Mozda ces shvatit ako ti neko kaze da je pazarski sandzak bio bio bosanskog pasaluka nekih 400 godina, pa na kosovu u kosovskoj mitrovici imas Bosnjacku mahalu, sta mislis zasto se zove bosnjacka mahala ako tamo nisu zivjeli bosnjaci.
karanana

#514 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

Pocitelj wrote:@karanana
a da li potices iz porodice koja je vecinski muslimanska? ili je nekad u istoriji tvoje porodice to bila? isto pitanje i za forumasa drzava.
Vidim da nazalost nasjedas na velikosrpsku propagandu pa poistovjecujes vjeru i naciju, znas onu velikosrpsku poturceni, turci jer su pobogu bosnjaci primila islam vise nisu bosnjaci nego turci. Sta bi trebala biti Madona po tvom ona je amerikanka koja je usla u kabalu-jevrejsku sektu, da li to znaci da je ona sada zidovka? Naravno da nije i dalje je amerikanka koja vjeruje u sta vjeruje, tako bi trebali tretirat i bosnjake i konacno odvojite vjeru od nacije.
A to pitanje sta su mi bili djed i baka je suvislo, jer ne moram vjerovati u ono sto su oni vjerovali ali mogu biti ono sto su oni bili i sta nisu mogli birati a to je Bosnjastvo.
ti nasjedas na velikosrpsku propagandu jer bas ti positovecujes bosansku naciju sa vjerom.
ne kontam poredjenje sa madonom. da madona je americka zidovka/jevrejka. meni se cini da ti poistovecujes zidovsku/jevrejsku vjeru sa drzavom izrael.

a to pitanje za djeda i baku ne pitam jer me interesuje, nego isto ko sto ti kazes da mi unistavamo bosnjacki korpus, tako se i za agnostike i ateiste bosnjake moze reci da unistavaju muslimanski korpus u bosni i hercegovini.
Dasi

#515 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Dasi »

Pocitelj wrote:A ko ti to kaze, evo ja sam Bosnjak agnostik i nema te sile da me moze natjerati da da vjerujem u nesto u sta nisam siguran, meni je na pravom mjestu moje Bosnjastvo pa onda sve ostalo
Kaze ti ustav bih.
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i gra-đani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:
Znaci Musllimani nisu konstitutivni narod? Nego Bosnjaci muslimani, pravoslavci, katolici, jevreji, ateisti, agonstici?
Kako je onda bosnjacki clan predsjednistva uvjek musliman?
Dom naroda se sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).
a) Nominovane hrvatske, odnosno bošnjačke delegate iz Federacije biraju hrvatski odno-sno bošnjački delegati u Domu naroda Federacije. Delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske.
b) Devet članova Doma naroda sačinjava kvorum, pod uslovom da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.
Kako su uvijek bosnjacki delegati muslimani? Sto nisu neke druge vjeroispovijesti ili atesiti, agnostici?

idt...
Bosnolog

#516 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Bosnolog »

drugi profil wrote:

Po cemu je on Bosnjak?
Hajd mi reci po cemu?

Image

Image
Sandzak je sve do 1912 godine bio dio Bosne, nakon 1978 kao Autonomija. Bosnjaci Sandzaka su isti narod kao i Bosnjaci Bosne i Hercegovine,....

Razglednica sa motivom granice Bosne i Hercegovone sa Autonomijom Sandzaka iz vremena Austrougarske sa tadasnjim grbom,...
Image
LouFerrigno

#517 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by LouFerrigno »

Dozer wrote: Nema nikakve svrhe, jer se i na tim forumima vecinom nalaze isti likovi kao i ovdje - zadojeni etno-nacionalisti koji jedva dobacuju do 30 godina zivota i koji najcesce ne vide dalje od svog nosa, a vode se po onome sto su culi od slicnih sebi, jer njih ne zanima nicije i nikakvo drugo misljenje, posto smatraju da su najpametniji.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Majko moja mila, govorite za Bosnjake da zele "fildzan drzavu" a ne pada vam na pamet da raspravljate o kljucnim nacionalnim pitanjima sa ljudima iz dijelova zemlje sa nebosnjackim vecinom! Pa pobogu, zar vam to nesto ne kaze da samo i jedino u gradovima i na forumima na kojima su bosnjaci vecina vidite smisla da govorite o "bosanstvu"??
Rima_amiR

#518 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Rima_amiR »

Kojeg li nakaradnog naslova! Kojih Bošnjaka? A šta je s Muslimanima? Nisu li oni legalni i legitimni sve dok na referendumu ne odluče drugačije? To što je nekakav bošnjački sabor iskoristio rat da - podržavajući Aliju Izetbegovića i njegovu kvislinško-kriminalnu bandu u sataniziranju temelja samoodrživosti RBiH! - promijeni i ime naroda, ne znači da se taj narod odrekao vlastitog mu identiteta. Međutim, Izetbegovićeva kvislinško-kriminalna banda je to ime ugradila u bosnocidni Dayton. Stoga je danas u panici, svjesna da je Dayton još u rukama OHR-a, te će biti potpuno ilegalan ukoliko se subjekti najbrojnijeg (i najdržavotvornijeg) uzorka bh-populacije masovno izjasne kao Muslimani. Naravno, Izetbegovićeva kvislinško-kriminalna banda je Muslimane nespremne gurnula u rat, potom u daytonski mir kao Bošnjake, ..., te u popis, oslanjajući se na osnovnu u "Islamskoj deklaraciji": "Narod koji spava može se probuditi samo udarcima." Naravno, s neprkosnovenim pravom i na život i na smrt, Izetbegovićeva kvislinško-kriminalna banda odlučuje o stanju "svog" naroda, te više niko - pa ni taj narod! - nije vlastan da joj se miješa.

Stoga predlažem, Muslimani moraju održati referendum prije najavljenog popisa (ili isti prolongirati do poslije referenduma), na kojem će odlučiti, npr. dvotrećinskom većinom, o premisama kolektivnog im identiteta. Smatram da je jedino ovakav pristup rješavanju ovog uistinu krucijalnog problema - koji im je nametnula Izetbegovićeva kvislinško-kriminalna banda! - legalan i legitiman.
Shredder

#519 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Shredder »

Nisam pratio temu ali sam otprilike vidio oko čega se vodi rasprava, pa hoću da iznesem svoj stav. Bošnjak jeste ime naroda države Bosne i Hercegovine (star koliko i država Bosna), a to što su danas uglavnom samo muslimani BošnjacI (ono što mnogi ovdje pitaju) je posljedica toga što se katoličko i pravoslavno stanovništvo u ogromnoj mjeri odavno samo odreklo tog imena kao i same Bosne (kažem u ogromnoj mjeri, dakle, ne govorim o pojedincima, već o javnom mnijenju katoličkog i pravoslavnog stanovništva BiH koje odavno već neće državu Bosnu). I još da navedem jedan primjer: zastava sa ljiljanima se već smatra "muslimanskom" zastavom iako svi dobro znamo šta ona predstavlja. Nadam se da shvatate šta hoću da kažem.
Pocitelj

#520 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Pocitelj »

karanana wrote:
Pocitelj wrote:@karanana
ti nasjedas na velikosrpsku propagandu jer bas ti positovecujes bosansku naciju sa vjerom.
ne kontam poredjenje sa madonom. da madona je americka zidovka/jevrejka. meni se cini da ti poistovecujes zidovsku/jevrejsku vjeru sa drzavom izrael.

a to pitanje za djeda i baku ne pitam jer me interesuje, nego isto ko sto ti kazes da mi unistavamo bosnjacki korpus, tako se i za agnostike i ateiste bosnjake moze reci da unistavaju muslimanski korpus u bosni i hercegovini.
*prvi bold netacan, klasicna insinuacija
*drugi bold, pogresan zakljucak, vjera se uvjek prihvatala ili odricala, ja sam bosnjak i ne mogu promjenit ono sto jesam, ne mogu biti njemac, sved jer to nisam, mogu mjenjati ubjedjenja u sta cu vjerovati sto nece ostetiti ni muslimane ni bosnjake, moja vjerovanja moja stvar, al zato bosnjak bio bosnjak ostao.
karanana

#521 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

a na istom tom saboru su raspravljali i trgovali teritorijama bosne i hercegovine po zapadnoj hercegovini a mozda vec i tada i zapecatili sudbinu srebrenice.
cindrlimindrli

#522 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by cindrlimindrli »

Rima_amiR wrote:Stoga predlažem, Muslimani moraju održati referendum prije najavljenog popisa (ili isti prolongirati do poslije referenduma), na kojem će odlučiti, npr. dvotrećinskom većinom, o premisama kolektivnog im identiteta. Smatram da je jedino ovakav pristup rješavanju ovog uistinu krucijalnog problema - koji im je nametnula Izetbegovićeva kvislinško-kriminalna banda! - legalan i legitiman.
Prijedlog se odbija, moj Mitre, ta vremena kad si mi ti odredjivao sta cu biti su davno prosla. Sto bi rek`o
Mustafa, prilagodjavaj se malo `ebo ga ti.
karanana

#523 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

Pocitelj wrote:

*prvi bold netacan, klasicna insinuacija
*drugi bold, pogresan zakljucak, vjera se uvjek prihvatala ili odricala, ja sam bosnjak i ne mogu promjenit ono sto jesam, ne mogu biti njemac, sved jer to nisam, mogu mjenjati ubjedjenja u sta cu vjerovati sto nece ostetiti ni muslimane ni bosnjake, moja vjerovanja moja stvar, al zato bosnjak bio bosnjak ostao.[/quote]

jeli barem ovo izmedju o madoni tacno?
LouFerrigno

#524 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by LouFerrigno »

cindrlimindrli wrote:
Rima_amiR wrote:Stoga predlažem, Muslimani moraju održati referendum prije najavljenog popisa (ili isti prolongirati do poslije referenduma), na kojem će odlučiti, npr. dvotrećinskom većinom, o premisama kolektivnog im identiteta. Smatram da je jedino ovakav pristup rješavanju ovog uistinu krucijalnog problema - koji im je nametnula Izetbegovićeva kvislinško-kriminalna banda! - legalan i legitiman.
Prijedlog se odbija, moj Mitre, ta vremena kad si mi ti odredjivao sta cu biti su davno prosla. Sto bi rek`o
Mustafa, prilagodjavaj se malo `ebo ga ti.
:lol: :thumbup:
Propast i katastrofa

#525 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Propast i katastrofa »

karanana wrote:a na istom tom saboru su raspravljali i trgovali teritorijama bosne i hercegovine po zapadnoj hercegovini a mozda vec i tada i zapecatili sudbinu srebrenice.
u sred rata raspravljali javno, a i jasno pregovarali, o izlasku na more. fuj!
Locked