Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Locked

Na konfuzno popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" izjasnicu se kao:

Bosnjak
190
51%
Hrvat
15
4%
Srbin
13
3%
Ne izjasnjavam se
9
2%
Upisacu "Bosanac" ili ekvivalentno
130
35%
Upisacu nesto drugo
16
4%

Total votes: 373

MuaDib

#501 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by MuaDib »

Mi nemamo odgovor na pogrešnu nacionalnu politiku koja se vodi u Bosni već dva vijeka. Od sloma Husein-bega Gradašćevića, preko uprave Latasa i uspostave Austro-Ugarske uprave među bosanski narod se unosi smutnja i politika podjele. Ona je nastavljena i kroz politički obrazac kroz izbore 1908., čiji su nasljednici ustoličili Kraljevinu SHS i Vidivdanski Ustav za čije usvajanje su prsudnu ulogu odigrali muslimanski i srpski poslanici iz BIH. Time su tronarodnu podjelu ustoličili za sva vremena, jer nije postojala ni jedna bosanska organizacija, dok su postojale muslimanska, srpska i hrvatska. Komunisti se nisu htjeli bakćati ispravljanjem krive Drine, već su porglasili koegzistenciju muslimanskog, srpskog i hrvatskog naroda u miru i zajedništvu, u državi na koju svi polažu jednako pravo. Na osnovu prihvatanja kontinuiteta tih principa BiH je priznata kao nezavisna država, a DMS je dao politički sistem, isprovociran ratom, tako da bude vuk sit i ovce na broju. Mi moramo pokrenuti proces od nulte tačke, iznutra i proširiti javnu raspravu, da za sva vremena riješimo nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovinu. Jer iskreno se nadam da se ono neće ponovo početi rješavati politikom nek se istjera jedno radi podjele drugo dvoje ili nek ostane jedno, koje istjera drugo dvoje. Mislim da stvaranjem nepristrasnog historijskog kluba, svih ljudi koji žele da prava istina izađe na vidjelo, možemo riješiti nacionalno pitanje. U tom smislu predstavljam, jedan vrlo interesantan izvor iz knjige Istorija Jugoslovenskih naroda II, štampan u Beogradu 1954. godine. Gdje se Bosanci spominju malte ne u narodnosnom smislu.
Image
Što samo potvđuje moje viđenje da samo bosanstvo može spasiti ovu zemlju. Mislim mnogi neće da vide da je naziv Bošnjak turski naziv za stanovnike Bosne, koji je SDA uzela za nacionalno ime da zvuči što muslimanskije. Zato i postoji veliki otpor prema Bošnjaštvu, kod većine sekularno nastrojenih ljudi u domoljubivom dijelu zemlje.
chupacabra

#502 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by chupacabra »

Popis ce pokazati samo ono sto vec znamo, a to je da su Bosnjaci jos nezreli kao narod. Dodik je uspio progurati izjasnjavanje po etnickoj pripadnosti, jer igra na kartu nacionalne nezrelosti Bosnjaka. Poslije popisa ce se krenuti u jos jace napade u cilju razgradnje drzave, i to legalno kroz institucije sistema. Svi znamo da ce se naredne vlasti po ovom nakaradnom dejtonskom uredjenju formirati po novom popisu, a tu ce veliki gubitnici biti Bosnjaci. "Ostali" to jest Muslimani, muslimani, Bosanci, Hercegovci, Jugosloveni, Krajisnici, Kinezi, Eskimi, ce biti strpani u istu kategoriju koja u danasnjem etnickom ustavu nema nikakva prava. Svi sto se izjasnjavaju kao Bosanci nemaju pojma kakvu ce stetu naciniti ovoj drzavi, koja je svakako na klimavim nogama. Sve u svemu, sam pao, sam se ubio.
cyprus

#503 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Jojš jedna ovakva tema, pa ja još jednom da napišem :roll:

Nacija može podrazumijevati pripadnost određenoj državi, ali i određenoj etničkoj grupi. Zavisno od konteksta.

Navodim par primjera: Kurd iz Turske se može smatrati i dijelom turske nacije (u smislu pripadnosti državi), kao i dijelom kurdske nacije (u smislu pripadnosti narodu)... Ukrajinac iz Rusije se može smatrati dijelom ruske nacije (u smislu pripadnosti državi), ali i dijelom ukrajinske nacije (u smislu pripadnosti narodu)... Hrvat iz BiH se može smatrati dijelom bosanskohercegovačke nacije (u smislu pripadnosti državi), ali i dijelom hrvatske nacije (u smislu pripadnosti narodu)...

Jednostavnije ne može...
nekavalaitrebatako

#504 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nekavalaitrebatako »

cyprus wrote:Jojš jedna ovakva tema, pa ja još jednom da napišem :roll:

Nacija može podrazumijevati pripadnost određenoj državi, ali i određenoj etničkoj grupi. Zavisno od konteksta.

Navodim par primjera: Kurd iz Turske se može smatrati i dijelom turske nacije (u smislu pripadnosti državi), kao i dijelom kurdske nacije (u smislu pripadnosti narodu)... Ukrajinac iz Rusije se može smatrati dijelom ruske nacije (u smislu pripadnosti državi), ali i dijelom ukrajinske nacije (u smislu pripadnosti narodu)... Hrvat iz BiH se može smatrati dijelom bosanskohercegovačke nacije (u smislu pripadnosti državi), ali i dijelom hrvatske nacije (u smislu pripadnosti narodu)...

Jednostavnije ne može...
Ne mogu oni to shvatiti. Ne znam da li je problem u tome što je taj koncept toliko kompliciran ili u tome što je tako jednostavan.

Jednostavno: neke su države stvorile neke nacije, a neke su nacije stvorile neke države. Stoga je termin nacija dvoznačan u najboljem slučaju.
stari grad Visegrad

#505 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by stari grad Visegrad »

@MuaDib slazm se s tobom u tvojoj analizi.
Ja pisem o aktuelnom zbivanju a to je popis. Planirani nakardni popis ce se upotreblajvati i zloupotreblajvati kako kome padne na pamet jer je Popisni list-pitanja pogresan. Pogresan je sa stanovista da takva pitanja nisu definisan u drugim Evropskim zemljama. Zanci to je debela podvala. Najvise s epodvalje Bosnajcima kojima se pisa etnicka pripadnust a drugim narodima nacioanla. U popisima drugih evropskih zemalja ne postiji
Nacinalno/etnicka pripadnost.... to je diskriminacija naroda (jedni pisu nacioalanost susjedne drzave a drugi pisi etnicnost :shock: )
Dakle meni to bode oci a mnogima zasto nije nacioanlanost ili narodnost Bosanac itd.

Ako cemo tacnoonda je:
Nacioanlnost: pripadnik drvzave Bosne i Hercegovine
Narodnost: Bosnjak, Srbi, Hrvat, drugi
Vjeroispovjest: xyzklm

Posto nas ima mnogih nezadovoljnih i iritianih s raznim razlozima koji stoje, trazim od OHR i Incka da ponisti ovaj Zakon o popisu dok se ne dogovorimo sta je najpravicnije. Svi oni koji nisu zadovoljni neka se obrate OHR i Incku da ponisti nakaradni Zakon o pipisu. Hvala.
HM 2011

#506 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:Jojš jedna ovakva tema, pa ja još jednom da napišem :roll:

Jednostavnije ne može...
A Ustav BiH iz kojeg svi crpe prava za sve kaže da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi, zajedno sa ostalim narodima te da su svi ujedno i građani BiH.....

Sad ti bez obzira na tursku, rusiju, kinu i slično, fino i kulturno kaži nazivanje tih naroda nacijama u BiH, jel to u skladu sa važećim Ustavnim rješenjem ?

Ja tvrdim da nije, a jedino Ustavni sud može dati odluku koje ćemo se pridržavati, i šta god da oni odluče to je valjano jer smo se tako dogovorili ?

Sad je pitanje - ZAŠTO SE NIKO NE OBRAĆA USTAVNOM SUDU BIH ?
cyprus

#507 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

HM 2011 wrote:Sad ti bez obzira na tursku, rusiju, kinu i slično, fino i kulturno kaži nazivanje tih naroda nacijama u BiH, jel to u skladu sa važećim Ustavnim rješenjem ?
Pa mislim da nije protivno Ustavu, tj. nigdje u Ustavu ne piše da se ovi narodi ne smiju nazivati nacijama... Dakle, ako nije protivno Ustavu, onda biće da je u skladu s njim...

A da ima osnove, sigurno bi se našo neko ko bi se obratio Ustavnom sudu... Međutim, očito da nema...
HM 2011

#508 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:
HM 2011 wrote:Sad ti bez obzira na tursku, rusiju, kinu i slično, fino i kulturno kaži nazivanje tih naroda nacijama u BiH, jel to u skladu sa važećim Ustavnim rješenjem ?
Pa mislim da nije protivno Ustavu, tj. nigdje u Ustavu ne piše da se ovi narodi ne smiju nazivati nacijama... Dakle, ako nije protivno ustavu, onda biće da je u skladu s njim...

A da ima osnove, sigurno bi se našo neko ko bi se obratio Ustavnom sudu... Međutim, očito da nema...
fazon je da nigdje ne piše i da smiju, a opasnost koja prijeti od samog nazivanja istih nacijama je za mene velika ?

U ustavu stoji šta jesu - dakle, protivno je ustavu, i biće da nije u skladu sa njim...

neka se politčki zastupnici obrate pa da vidimo - pitanje za sudije već je postavljeno....

pazi ja to ne spominjem iz "ćejfa" nego zato što me je strah posljedica korištenja tog termina u smislu održivosti jedine nam DOMOVINE !

Ti predpostavljam zastupaš tezu bezbolnog bušenja ušiju ?
cyprus

#509 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

HM 2011 wrote:fazon je da nigdje ne piše i da smiju, a opasnost koja prijeti od samog nazivanja istih nacijama je za mene velika ?
U Ustavu ne piše mnogo šta... Npr. Ustav ne određuje ni šta će pisati u ostalim rubrikama... Zašto bi određivao šta će pisat u ovoj o kojoj raspravljamo?

A za mene je opasnost od toga nikakva...
HM 2011

#510 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:
HM 2011 wrote:fazon je da nigdje ne piše i da smiju, a opasnost koja prijeti od samog nazivanja istih nacijama je za mene velika ?
U Ustavu ne piše mnogo šta... Npr. Ustav ne određuje ni šta će pisati u ostalim rubrikama... Zašto bi određivao šta će pisat u ovoj o kojoj raspravljamo?

A za mene je opasnost od toga nikakva...
Ali piše da su to narodi i ograničava se samo na to, da je drugačije, pisalo bi u Ustavu da su to nacije, da je ovo unija itd...

Bezbolno bušenje ušiju ?
cyprus

#511 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

To o ušima ne kontam... Kakve veze sad ima Unija? U okviru svih državnih nacija postoje pripadnici različitih etničkih nacija, a većina država ipak nisu unije... O čemu pričamo? Opasnost od čega?
HM 2011

#512 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:To o ušima ne kontam... Kakve veze sad ima Unija? U okviru svih državnih nacija postoje pripadnici različitih etničkih nacija, a većina država ipak nisu unije... O čemu pričamo? Opasnost od čega?
Sjeti se dodika i unija entiteta.....

Bezbolno bušenje ušiju ti je aluzija - postupak bušenja ušiju ne boli, ali bol nastupa odmah nakon završenog bušenja....

evo ti u čemu ja vidim problem

narodna skupina popisom je jednako nacionalna skupina,
a pošto ustav ukazuje da su narodi ujedno i građani,
prisvajanjem nacionalnosti uz narodnost a ne uz građanstvo te države (što bi bilo za očekivati i normalno) slabi se jedno od obilježja svih naroda a to je da su oni građani BiH, te na taj način:
potencijalno ugrožava mir, stabilnost i sigurnost ove države jer daje više prava etničkim skupinama od onih koje su im zagarantovane ustavom na taj način otvarajući im vrata za podjelu države,
onemogućava prevazilaženje etničkih podjela koje predstavljaju jedan od operativnih problema ovog društva,
lažno uvjerava građane BiH da na osnovu svoje etničke pripadnosti imaju i neka posebna nacionalna prava i nacionalne obaveze, jer terminološka odrednica njihove etinčke pripadnosti slučajno koincidira sa terminološkom odrednicom nacionalnih pripadnosti susjednih država,
Ugrožava ljudska prava ostalih, jer u tom slučaju priznavanje nacionalnost mora se omogućiti svim etničkim skupinama, te bi onda imali vitalne nacionalne interese Kanađana u BiH, Indijaca u BiH i slično....

Iz tog razloga ali i iz ostalih razloga smatram da je dodatak nacionalna uz etničku pripadnost u popisu stanovništva, ali i ustavima enititeta, kao i u pravilnicima za zapošljavanje, protivustavan te kao takav treba biti zamjenjen sa etnička odnosno obrisan u cilju usklađivanja pozitivnih zakonskih propisa sa ustavom BiH.

Odnosno, ako Ustav ukazuje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi, te ako isti ne ukazuje da su te skupine naroda ujedno i nacije, inzistiram da se utvrdi protivustavnost termina nacionalno prilikom obilježavanja konstitutivnih etničkih skupina BiH u popisnom pitanju, vitalnom interesu, popunjavanju formulara i ustava entiteta, jer smatram da su isti pripadnici BH nacije, a svjedno i ako Sud utvrdi da nisu pripadnici BH nacije nego da su anacionalni Europljani, inzitiram da se ta terminologija proglasi protivustavnom i prilagodi Ustavu BiH.....

unaprijed zahvalan....
cyprus

#513 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

E ako jedan čisto lingvistički problem (problem jezičkog definisanja pojma nacija) može predstavljat opasnost po državu, onda ......... :oops:

Dakle, govorimo o jezičkom terminu, ne ustavno-pravnom... Nacija nije ustavno-pravni termin... Bar ne u BiH...
Last edited by cyprus on 16/10/2012 18:12, edited 1 time in total.
HM 2011

#514 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:E ako jedan čisto lingvistički problem (problem jezičkog definisanja pojma nacija) može predstavljat opasnost po državu, onda ......... :oops:

Dakle, govorimo o jezičkom terminu, ne ustavno-pravnom... Nacija nije ustavno-pravni termin... Bar ne u BiH...
Kao što vidiš taj lingvistički termin se nalazi na raznim mjestima i evo stanovništvo se popisuje u skaldu sa tim "lingvističkim terminom".....

Imali su mnogi lingvističke termine: recimo Biljana Plavšić - Genetski otpad,
Ratko Mladić, OSveta Turcima, tuci po velušićima,
Vojislav Šešelj : kavovac, kavobag, vilovitica...

Sve su to lingvistički termini, koji su za rezultat imali jako puno mrtvih...

UStanovio sam, da treba biti jako pažljiv sa upotrebom istih.... JEr ti lingvistički termini pojedinim skupinama predstavljaju ideološku hranu..... A meni se živi u miru...
Last edited by HM 2011 on 16/10/2012 18:24, edited 1 time in total.
iz zadnje klupe

#515 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by iz zadnje klupe »

LJUDI, DAJTE DA BAR JEDNOM NA NEKU POTENCIJALNO KRIZNU SITUACIJU IMAMO ODGOVOR I RAZRADJENU STRATEGIJU :twisted:

Poštujem one koje se izjasnjavaju Bosanci, shvatam njihove razloge, ja sam se osjecam Bosnjakom agnostikom

Otprilike po svemu sudeci doci ce do cijepanja nekadasnjih Muslimana na Bosnjake, Bosance i Muslimane

Sad je vrijeme za razradu strategije jer cinjenica da se Srbi biti najbrojniji narod izazvat će jacanje dezintegracionih snaga i jacanje Rep. Srpske.

DAJTE PRIJEDLOGE UMJESTO SVAĐE, :dance:
madner

#516 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

iz zadnje klupe wrote:LJUDI, DAJTE DA BAR JEDNOM NA NEKU POTENCIJALNO KRIZNU SITUACIJU IMAMO ODGOVOR I RAZRADJENU STRATEGIJU :twisted:

Poštujem one koje se izjasnjavaju Bosanci, shvatam njihove razloge, ja sam se osjecam Bosnjakom agnostikom

Otprilike po svemu sudeci doci ce do cijepanja nekadasnjih Muslimana na Bosnjake, Bosance i Muslimane

Sad je vrijeme za razradu strategije jer cinjenica da se Srbi biti najbrojniji narod izazvat će jacanje dezintegracionih snaga i jacanje Rep. Srpske.

DAJTE PRIJEDLOGE UMJESTO SVAĐE, :dance:
Kao prvo to se nece desiti, jer Bosanaca ce biti oko 10%.

Bosnjaka ce biti malo manje od 50%.

Zbog Bosanaca ce se morati mjenjati Ustav, to nije nista lose.
nekavalaitrebatako

#517 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

cyprus ti pokušava objasniti da je poimanje termina nacija lingvističko, a ne političko pitanje. I u pravu je.
HM 2011

#518 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

nekavalaitrebatako wrote:cyprus ti pokušava objasniti da je poimanje termina nacija lingvističko, a ne političko pitanje. I u pravu je.
Neka se to stavi pred UStavni sud, pa neka UStavni sud odluči o ispravnosti termina,

napominjem:

Ustanovio sam, da treba biti jako pažljiv sa upotrebom istih.... Jer ti lingvistički termini pojedinim skupinama predstavljaju ideološku hranu..... A meni se živi u miru...
Jara

#519 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Jara »

madner wrote: Zbog Bosanaca ce se morati mjenjati Ustav, to nije nista lose.
Madner, ne razumijem, zašto, radi i zbog čega će se zbog Bosanaca morati mijenjati?
nekavalaitrebatako

#520 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

HM 2011 wrote:
nekavalaitrebatako wrote:cyprus ti pokušava objasniti da je poimanje termina nacija lingvističko, a ne političko pitanje. I u pravu je.
Neka se to stavi pred UStavni sud, pa neka UStavni sud odluči o ispravnosti termina,

napominjem:

Ustanovio sam, da treba biti jako pažljiv sa upotrebom istih.... Jer ti lingvistički termini pojedinim skupinama predstavljaju ideološku hranu..... A meni se živi u miru...
Znaš li ti uopšte šta je to "lingvističko pitanje"?
Kakve veze izjave koje navodiš u svom postu imaju sa lingvističkim pitanjem na koje se referira cyprus?
Ili nabrajaš te zloglasne fraze samo da bi skupio jeftine poene u diskusiji i stekao podršku drugih učesnika u raspravi bez truda i osnova?
Činjenica je, dakle, sviđalo se to tebi ili ne, da je tumačenje riječi nacija isključivo lingvistički problem, s obzirom da riječ nacija DEFINITIVNO ne označava isključivo državljane neke zemlje. Takvo tumačenje je nakaradno, jer bi po toj logici ljudi sa dvojnim državljanstvom bili... dvonacionalni, šta li. Istorijski, neke nacije su se formirale pod okriljem država, ali najčešće su već formirane nacije pravile svoje države. No, na koncu konca, pripadnost naciji kao političkom narodu je stvar subjektivnog osjećaja. Pripadaš kome misliš i osjećaš da pripadaš, s kim imaš najviše zajedničkog. I šta se tu ima više dodati? Na našu nesreću, iako smo istorijski svi dali nekakav doprinos utemeljenju ove države, nismo to činili zajedno niti u jednoj fazi svoje istorije. Ceh toga plaća ova zemlja sada. Ali nikakva popisna pitanja ne mogu promijeniti tu činjenicu i baš zato su evropske institucije ocijenile ovaj popisni formular kao valjan i usklađen sa evropskim standardima.
hornet

#521 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by hornet »

MuaDib wrote:Mi nemamo odgovor na pogrešnu nacionalnu politiku koja se vodi u Bosni već dva vijeka. Od sloma Husein-bega Gradašćevića, preko uprave Latasa i uspostave Austro-Ugarske uprave među bosanski narod se unosi smutnja i politika podjele. Ona je nastavljena i kroz politički obrazac kroz izbore 1908., čiji su nasljednici ustoličili Kraljevinu SHS i Vidivdanski Ustav za čije usvajanje su prsudnu ulogu odigrali muslimanski i srpski poslanici iz BIH. Time su tronarodnu podjelu ustoličili za sva vremena, jer nije postojala ni jedna bosanska organizacija, dok su postojale muslimanska, srpska i hrvatska. Komunisti se nisu htjeli bakćati ispravljanjem krive Drine, već su porglasili koegzistenciju muslimanskog, srpskog i hrvatskog naroda u miru i zajedništvu, u državi na koju svi polažu jednako pravo. Na osnovu prihvatanja kontinuiteta tih principa BiH je priznata kao nezavisna država, a DMS je dao politički sistem, isprovociran ratom, tako da bude vuk sit i ovce na broju. Mi moramo pokrenuti proces od nulte tačke, iznutra i proširiti javnu raspravu, da za sva vremena riješimo nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovinu. Jer iskreno se nadam da se ono neće ponovo početi rješavati politikom nek se istjera jedno radi podjele drugo dvoje ili nek ostane jedno, koje istjera drugo dvoje. Mislim da stvaranjem nepristrasnog historijskog kluba, svih ljudi koji žele da prava istina izađe na vidjelo, možemo riješiti nacionalno pitanje. U tom smislu predstavljam, jedan vrlo interesantan izvor iz knjige Istorija Jugoslovenskih naroda II, štampan u Beogradu 1954. godine. Gdje se Bosanci spominju malte ne u narodnosnom smislu.
Image
Što samo potvđuje moje viđenje da samo bosanstvo može spasiti ovu zemlju. Mislim mnogi neće da vide da je naziv Bošnjak turski naziv za stanovnike Bosne, koji je SDA uzela za nacionalno ime da zvuči što muslimanskije. Zato i postoji veliki otpor prema Bošnjaštvu, kod većine sekularno nastrojenih ljudi u domoljubivom dijelu zemlje.
Naziv Bosnjak nije turski naziv za stanovnika Bosne. Bosnjaci su narod, ranijeg naziva Bosnjani, ne znam sta je sporno. Jesu li onda Poljak i Slovak turski nazivi za stanovnike Poljske i Slovacke, ili recimo focak, brcak, ljubusak turski nazivi za stanovnike tih gradova. Jedini ispravni put je integralno bosnjastvo, tj. bosnjastvo koje nije vezano za vjeru. Staro narodno ime bosanskog naroda je BOSNJACI, bilo koje vjere.
madner

#522 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Jara wrote:
Madner, ne razumijem, zašto, radi i zbog čega će se zbog Bosanaca morati mijenjati?
Pa docemo u apsurdnu situaciju da cemo imati jednu grupu (Hrvate) koji ce imati veca prava nego veca grupa (Bosanci). Banalan primjer, trenutno u FBiH se vlast djeli po kljucu koji Hrvatima osigurava 5 pozicija mada im to po % ne pripada. Naravno ne znaci da ce drugi dan doci do promjena, Sejdic Finci je tek sada aktuelan, ali pocet ce jedan proces.
nekavalaitrebatako

#523 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Jara wrote:
Takav udio bi se mogao navući samo ukoliko bi se svi Ostali izjasnili kao Bosanci, ali oni to neće učiniti. Romi će se izjasniti kao Romi, Jevreji kao Jevreji, lokalpatrioti kao Hercegovci ili Krajišnici, ja ću se jednostavno izjasniti kao Ostali bez preciziranja... Prema tome, mrka kapa.
A čak i da se navuče kakav respektabilan postotak (ne više od 5% rekla bih) niko, uključujući međunarodnu zajednicu, ne bi podržao daljnje usložnjavanje postojeće situacije. Šansu ste imali na prvom popisu i prvim izborima. Sad je kasno biti državotvoran i raspredati o značenju riječi nacija, narod, religija, jezik...
madner

#524 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Ne mora se situacija usloziti kako bi Bosanci (oko 10%) bili ravnopravni, moze se i podjednostaviti :D
I potpuno pogresno, naravno da hoce. Blago i krajnje EUovski ali hoce.
HM 2011

#525 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

nekavalaitrebatako wrote:
HM 2011 wrote:

napominjem:

Znaš li ti uopšte šta je to "lingvističko pitanje"?
Kakve veze izjave koje navodiš u svom postu imaju sa lingvističkim pitanjem na koje se referira cyprus?
Ili nabrajaš te zloglasne fraze samo da bi skupio jeftine poene u diskusiji i stekao podršku drugih učesnika u raspravi bez truda i osnova?
Činjenica je, dakle, sviđalo se to tebi ili ne, da je tumačenje riječi nacija isključivo lingvistički problem, s obzirom da riječ nacija DEFINITIVNO ne označava isključivo državljane neke zemlje. Takvo tumačenje je nakaradno, jer bi po toj logici ljudi sa dvojnim državljanstvom bili... dvonacionalni, šta li. Istorijski, neke nacije su se formirale pod okriljem država, ali najčešće su već formirane nacije pravile svoje države. No, na koncu konca, pripadnost naciji kao političkom narodu je stvar subjektivnog osjećaja. Pripadaš kome misliš i osjećaš da pripadaš, s kim imaš najviše zajedničkog. I šta se tu ima više dodati? Na našu nesreću, iako smo istorijski svi dali nekakav doprinos utemeljenju ove države, nismo to činili zajedno niti u jednoj fazi svoje istorije. Ceh toga plaća ova zemlja sada. Ali nikakva popisna pitanja ne mogu promijeniti tu činjenicu i baš zato su evropske institucije ocijenile ovaj popisni formular kao valjan i usklađen sa evropskim standardima.
Znači nazivanje etničke skupine u popisu stanovništva je samo lingvističke prirode i neće moći biti iskorišteno protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, jer je to samo lingvističko pitanje, bez ikakvih posljedica ?

Ja bih ipak da se UStavni sud bih očituje o tome koliko je to lingvističko pitanje, i ako jeste samo lingvističko pitanje, zašto problem predstvlja da se lingvistički uskladi sa Ustavom BiH...

Ja smatram da nismo djeca - poistovjećuje se ustavna odredba da su to narodi sa nacijom, svakog naroda pojedinačno....

Pošto nam je autentični tekst UStava na engleskom jeziku a ne na jeziku balkanskih naroda - lingvističko pitanje treba tumačiti u skladu sa autentičnim tekstom - i na kraju dobijaš rezultat da to nije SAMO LINGVISTIČKO PITANJE - nego hop THREE NATIONS !

Pa se bavi lingvistikom, jer tvorci ustava bi stavili nations and other nations da su to željeli, a tada element and citizens of BiH ne bi imao smisla - ujedno napominjem - Milošević potpisao, Tuđman potpisao, Izetbegović potpisao....

http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_group
http://en.wikipedia.org/wiki/Nation

dopuna:

narodna skupina popisom je jednako nacionalna skupina,
a pošto ustav ukazuje da su svi narodi BiH ujedno i građani BiH, te pošto nam je autentični tekst Ustava na engleskom jeziku a ne na jeziku balkanskih naroda - pitanje nacije i etničke skupine treba tumačiti u skladu sa autentičnim tekstom te slijedi:

prisvajanjem nacionalnosti uz narodnost a ne uz građanstvo te države (što bi bilo za očekivati i normalno) slabi se jedno od obilježja svih naroda a to je da su svi oni građani BiH, te na taj način:

potencijalno ugrožava mir, stabilnost i sigurnost ove države jer daje više prava etničkim skupinama od onih koje su im zagarantovane ustavom, na taj način otvarajući im vrata za podjelu države, a postoji i potencijal da se pripadnost jednoj od nacija koristi kao ideološka hrana za prisajedinjenja i ujedinjenja kod pojedinih frakcija (terorizam),

onemogućava prevazilaženje etničkih podjela koje predstavljaju jedan od operativnih problema ovog društva,

lažno uvjerava građane BiH da na osnovu svoje etničke pripadnosti imaju i neka posebna nacionalna prava i nacionalne obaveze, jer terminološka odrednica njihove etinčke pripadnosti slučajno koincidira sa terminološkom odrednicom nacionalnih pripadnosti susjednih država,

Dodatno ugrožava ljudska prava odnosno položaj ostalih, jer u slučaju priznavanja nacionalnosti mora se omogućiti priznavanje nacionalnosti svim etničkim skupinama i pripadajuća prava, te bi onda imali vitalne nacionalne interese Kanađana u BiH, Indijaca u BiH i slično....

Iz tog razloga ali i iz ostalih razloga smatram da je dodatak nacionalna uz etničku pripadnost u popisu stanovništva, ali i ustavima enititeta, kao i u pravilnicima za zapošljavanje, protivustavan te kao takav treba biti zamjenjen sa etnička pripadnost, odnosno, obrisan u cilju usklađivanja pozitivnih zakonskih propisa sa ustavom BiH.

Alternativno, ako Ustav ukazuje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi, te ako isti ne ukazuje da su te skupine naroda ujedno i nacije, inzistiram da se utvrdi protivustavnost termina nacionalno prilikom obilježavanja konstitutivnih etničkih skupina BiH u popisnom pitanju, vitalnom interesu, popunjavanju formulara i ustava entiteta, jer smatram da su isti pripadnici BH nacije,
a svjedno i ako Sud utvrdi da nisu pripadnici BH nacije nego da su anacionalni Europljani,
inzistiram da se ta terminologija proglasi protivustavnom i prilagodi Ustavu BiH.....

unaprijed zahvalan....
Last edited by HM 2011 on 16/10/2012 19:37, edited 5 times in total.
Locked