Redbull Stratos

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ifas

#501 Re: Redbull Stratos

Post by ifas »

Znaci probio (ju) je .... extra ... HUD na direktnom prenosu nije prikazao 1300 i kusur zato sam i govorio da nije probio zvucni zid prikazalo je 1174 cini mi se.

Eh sad sta je uradio za covjecanstvo, ja iskreno ne znam. Nije uradio nista sto nije ovaj djed uradio prije 50 godina. Neko kaze ova odijela ce se koristiti u svemiru sad ... pa i ovaj dedo je neko odijelo nosio znaci nije to nista novo.

Sta je uradio za nasu generaciju je da mozemo reci mi smo gledali kako mudonja skace iz svemira salto na glavu :) i kako jedan obicni covjek moze dotaknuti svemir (nije ni NASA ni Федеральное космическое агентство России) A da je uradio nesto revolucionarno za nauku i covjecanstvo .... ne znam, neka mi neko kaze sta je to konkretno ...
jefferson

#502 Re: Redbull Stratos

Post by jefferson »

ifas wrote:Znaci probio (ju) je .... extra ... HUD na direktnom prenosu nije prikazao 1300 i kusur zato sam i govorio da nije probio zvucni zid prikazalo je 1174 cini mi se.

Eh sad sta je uradio za covjecanstvo, ja iskreno ne znam. Nije uradio nista sto nije ovaj djed uradio prije 50 godina. Neko kaze ova odijela ce se koristiti u svemiru sad ... pa i ovaj dedo je neko odijelo nosio znaci nije to nista novo.

Sta je uradio za nasu generaciju je da mozemo reci mi smo gledali kako mudonja skace iz svemira salto na glavu :) i kako jedan obicni covjek moze dotaknuti svemir (nije ni NASA ni Федеральное космическое агентство России) A da je uradio nesto revolucionarno za nauku i covjecanstvo .... ne znam, neka mi neko kaze sta je to konkretno ...
Zemlje koje ulazu u nauku znaju kako se dobijaju korisni podaci. Da to niej tako ljudi ne bi slali sonde na Mars itd.
Zemlje koje cekaju donacije obicno ocekuju da zemlje koju ulazu u nauku odmah dadnu odgovor na sve.
Nase stanovnistvo je naucilo da im drugi rjesavaju probleme. Nasi ljudi nemaju problema da korsite izume koji su manje vise potekli sa industrojskog zapada kao produkt ovakvih testova.
Ali zato vrlo dobro znamo postaviti pitanje: Gdje smo mi tu?
ExNihilo

#503 Re: Redbull Stratos

Post by ExNihilo »

ifas wrote:

Pretjerano je reći da je promijenio historiju čovječanstva i slično. Međutim, da je dao značajan doprinos nauci - jeste, da nas je inspirisao i pokazao šta znači hrabrost - pokazao je. O rekordima da ne pričamo.

Kakav je doprinos dao? Pa, između ostalog, prikupljeni podaci koristit će se za izradu procedura i odijela koje će astronauti koristiti u hitnim situacijama za bijeg, koristeći samo vlastito tijelo, što dosad nije bilo moguće. Na ta odijela se misli. Da ne govorimo kako je ovo prva eksperimentalna potvrda utjecaja probijanja zvučnog zida na ljudsko tijelo, o čemu se dosada raspravljalo i spekulisalo u naučnim krugovima.
Bosanski_kralj

#504 Re: Redbull Stratos

Post by Bosanski_kralj »

Ellinor wrote:
ifas wrote:

Pretjerano je reći da je promijenio historiju čovječanstva i slično. Međutim, da je dao značajan doprinos nauci - jeste, da nas je inspirisao i pokazao šta znači hrabrost - pokazao je. O rekordima da ne pričamo.

Kakav je doprinos dao? Pa, između ostalog, prikupljeni podaci koristit će se za izradu procedura i odijela koje će astronauti koristiti u hitnim situacijama za bijeg, koristeći samo vlastito tijelo, što dosad nije bilo moguće. Na ta odijela se misli. Da ne govorimo kako je ovo prva eksperimentalna potvrda utjecaja probijanja zvučnog zida na ljudsko tijelo, o čemu se dosada raspravljalo i spekulisalo u naučnim krugovima.
Za običnog čovjeka i nije uradio mnogo. Eto baš ćemo mi imati koristi od toga što se zna nešto više o tim odijelima ili o utjecaju probijanja zvučno zida na ljudsko tijelo.
ExNihilo

#505 Re: Redbull Stratos

Post by ExNihilo »

Ja iskreno ne mogu da razumijem "pamet" po kojoj je Felixov skok trebao "učiniti nešto za običnog čovjeka" i s obzirom da nije "to je bezveze". Šta je trebao njegov skok - zaustaviti ratove, nahraniti gladne, zaustaviti zemljotrese, otkriti lijek za rak, šta?

Mislim, ne razumijem liniju logike koje producira takve zaključke, ako može da mi se pojasni malo? Kako uspijevate uopće povezati te stvari?
skafiskafsnjak

#506 Re: Redbull Stratos

Post by skafiskafsnjak »

Pa siguran sam da ima neke koristi. NIsu oni prikazali sve cinjenice i podatke koje su skupili. Eto potrosili 50mil onako, iz ceifa, da neko skoci "odozgo" .

Nekada nisi mogao zamisliti da ces moci telefon nosati i pricati . Jos milion drugih stvari o kojima su pojedinci nekada pricali, a drugi govorili da su ludi .
ExNihilo

#507 Re: Redbull Stratos

Post by ExNihilo »

L00d wrote:Pa siguran sam da ima neke koristi. NIsu oni prikazali sve cinjenice i podatke koje su skupili. Eto potrosili 50mil onako, iz ceifa, da neko skoci "odozgo" .

Nekada nisi mogao zamisliti da ces moci telefon nosati i pricati . Jos milion drugih stvari o kojima su pojedinci nekada pricali, a drugi govorili da su ludi .

Ne kontaju ljudi da svako naučno dostignuće, koliko god malo izgledalo, proširuje spektar naših saznanja koja kasnije mogu i hoće biti upotrebljena za xy konkretnih inovacija koja će olakšati život i običnom čovjeku.

Infantilno rezonovanje po principu "jebo ovo" se moglo spočitati i, za primjer, "svemirskoj utrci" tokom hladnog rata gdje su se bilioni dolara utrošili na kurčenje ko će dalje prodrijeti u svemir. Međutim, kao DIREKTAN rezultat istog danas imamo tehnologiju poput satelitske navigacije, daljinskog upravljanja, laptopa i ko zna čega sve još-
skafiskafsnjak

#508 Re: Redbull Stratos

Post by skafiskafsnjak »

Mi smo dobili informaciju da je skocio sa 39 000m, da je isao 1342 km/h te da je padao 4min i 20sec.
A mnogo mnogo informacija, siguran sam, nismo dobili i vjerovatno necemo dobiti zato sto ih ne bi razumjeli. A te informacije su njima bitne i biti ce od koristi za neke stvari u buducnosti.
kojeime

#509 Re: Redbull Stratos

Post by kojeime »

poznanik wrote:
fixer wrote:Sad me zanima, da li je ijedan avion letio ovako visoko ...jer ako gore moze covjek doci, uskoro ce moci i masina :D

Postoje li kakvi međunarodni propisi i dozvole za kretanje čovjeka, balona i sonde kroz ovaj vazdušni i bezvazdušni prostor?

Može li svako ko ima balon i sondu poći u ove visine, i odozgo se spuštati :D
Letio je iznad teritorije SAD-a. U timu je bila ekipa iz americke federacije za avio prevoz ili kako se to tijelo vec zove koje je odobrilo let i blokiralo sav avionski prevoz na tom dijelu dok je sve trajalo. Dakle, u principu moze svako ko ima novca, ali moras dobiti potrebne dozvole i moras se dogovoriti sa nadleznim tijelima da ne bi ometao avionski saobracaj.
Cosmic

#510 Re: Redbull Stratos

Post by Cosmic »

Bosanski_kralj wrote: Za običnog čovjeka i nije uradio mnogo. Eto baš ćemo mi imati koristi od toga što se zna nešto više o tim odijelima ili o utjecaju probijanja zvučno zida na ljudsko tijelo.
Ko je rek'o da će tvoje personalno dupe imat' ikakve koristi od toga, nisu to radili zato da bi ti lično im'o ikakve koristi od toga. Koristi od toga će da imaju ljudi koje zanimaju podaci prikupljeni nakon jučerašnjeg skoka da bi imali bolji uvid u ponašanje čovjeka pri onakvim uslovima. Ako to tebe ne zanima ne moraš pratit' i gotovo.

Mi samo pitamo "Imal' mene tu gdje?". Kao da sve što ljudi rade na svijetu mora biti za tvoju ličnu korist.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#511 Re: Redbull Stratos

Post by ladyblue18 »

http://www.youtube.com/watch?v=qGlF4Wtf1W
Kad ovako gledas i ne izgleda toliko strasno :lol: :skoljka:
Nuken

#512 Re: Redbull Stratos

Post by Nuken »

ladyblue18 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=qGlF4Wtf1W
Kad ovako gledas i ne izgleda toliko strasno :lol: :skoljka:
Videozapis ne postoji xd..
Makeo ga YT zbog prava garant..
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#513 Re: Redbull Stratos

Post by ladyblue18 »

da vidim hocel ovaj :-)
Nuken

#514 Re: Redbull Stratos

Post by Nuken »

Kladara

#515 Re: Redbull Stratos

Post by Kladara »

Image
Nuken

#516 Re: Redbull Stratos

Post by Nuken »

ladyblue18 wrote:

da vidim hocel ovaj :-)
Ja dok sam pisao post ti već objavi link ;) :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#517 Re: Redbull Stratos

Post by Chmoljo »

glede nauke...

ko je gledao "Genijalni um" sjetiće se one scene kada profesoru objašnjava da je njegova teorija plasirana nekada našla primjenu poslije u ekonomiji i još nekim granama ljudske djelatnosti na koja nikad ne bi posumnjao.

i ovdje se može desiti da ćemo posljedice ovoga vidjeti nekad kasnije. a možda i neće.

'69 niko nije imao posebne koristi od šetnje po mjesecu. međutim, tehnologija korištena za put u svemir našla je nekad poslije svoju primjenu i u svakodnevnom životu. i to onda kada se mogla unovčiti, tj. kada bi se našla ISPLATIVA primjena.

inače, jedini uraditi nešto od 7 milijardi ljudi zaslužuje poštovanje.

taman to bio i neki bizarni rekord iz Ginisa.
Bosanski_kralj

#518 Re: Redbull Stratos

Post by Bosanski_kralj »

Cosmic wrote:
Bosanski_kralj wrote: Za običnog čovjeka i nije uradio mnogo. Eto baš ćemo mi imati koristi od toga što se zna nešto više o tim odijelima ili o utjecaju probijanja zvučno zida na ljudsko tijelo.
Ko je rek'o da će tvoje personalno dupe imat' ikakve koristi od toga, nisu to radili zato da bi ti lično im'o ikakve koristi od toga. Koristi od toga će da imaju ljudi koje zanimaju podaci prikupljeni nakon jučerašnjeg skoka da bi imali bolji uvid u ponašanje čovjeka pri onakvim uslovima. Ako to tebe ne zanima ne moraš pratit' i gotovo.

Mi samo pitamo "Imal' mene tu gdje?". Kao da sve što ljudi rade na svijetu mora biti za tvoju ličnu korist.
Da, prvo moje dupe, pa sva onda ostala. :oops:

Evo ljudi samo što nisu počeli tračti preko 1300 km/h pa je jako bitno da se zna kako ćemo se ponašati u takvim uslovima.

I najzad o ovome se priča kao da je nešto krucijalno, historijsko...a nije. Danas se u svijetu više vodi računa o tome kako da (banaliziran naravano) imamo bolju sliku na TV-u, čistiji ton na mobitelu, nego o tome kako smanjiti glad. Prioriteti su nam totalno pogrešni.
Cosmic

#519 Re: Redbull Stratos

Post by Cosmic »

Jesil ti dao fening za projekat? Nisi.

Jesil vlasnik medija koji prenose te vijesti? Nisi.

Osnuj firmu, bavi se stvarima za koje misliš da će doprinositi svim personalnim dupetima širom svijeta. Osnuj medij i piši o tome.

Meni je ovo bitna informacija, tebi nije. Jbg, nisi im'o sreće.

Možda sutra bude obrnuto.
Bosanski_kralj

#520 Re: Redbull Stratos

Post by Bosanski_kralj »

Cosmic wrote:Jesil ti dao fening za projekat? Nisi.

Jesil vlasnik medija koji prenose te vijesti? Nisi.

Osnuj firmu, bavi se stvarima za koje misliš da će doprinositi svim personalnim dupetima širom svijeta. Osnuj medij i piši o tome.

Meni je ovo bitna informacija, tebi nije. Jbg, nisi im'o sreće.

Možda sutra bude obrnuto.
Što volim kad se ljudi ovako zapale oko stvari koje se njih direktno nikako ne dotiču.

Nastojiš prikazati stvari onakvima kakve nisu.

Jedino zbog čega skidam kapu ovome što je "letio" je hrabrost, jer ipak treba imati m**a pa sa onolike visine skočiti.
Cosmic

#521 Re: Redbull Stratos

Post by Cosmic »

Postoje stvari koje ljude dotiču na intelektualnom ili emotivnom nivou, ne moraju imati nikakve materijalne koristi od toga. Po tvojoj logici kad reprezentacija pobijedi niko ne bi trebao zbog toga da haje, jer nikom nisu legle šuške u džep. Bra'o, samo tako nastavi :thumbup:
Bosanski_kralj

#522 Re: Redbull Stratos

Post by Bosanski_kralj »

Cosmic wrote:Postoje stvari koje ljude dotiču na intelektualnom ili emotivnom nivou, ne moraju imati nikakve materijalne koristi od toga. Po tvojoj logici kad reprezentacija pobijedi niko ne bi trebao zbog toga da haje, jer nikom nisu legle šuške u džep. Bra'o, samo tako nastavi :thumbup:
Milioni primjera, većih, boljih, korisnijih...u svijetu ima od ovoga, ali eto nas u Bosni je nešto posebno ovaj čin ganuo.

Da, čovjek je učinio hrabru stvar, u nekim aspektima i korisnu, ali ni blizu onoliko koliko se mnogi trude prikazati.
snaga_znanja

#523 Re: Redbull Stratos

Post by snaga_znanja »

Cosmic wrote:Postoje stvari koje ljude dotiču na intelektualnom ili emotivnom nivou, ne moraju imati nikakve materijalne koristi od toga. Po tvojoj logici kad reprezentacija pobijedi niko ne bi trebao zbog toga da haje, jer nikom nisu legle šuške u džep. Bra'o, samo tako nastavi :thumbup:
Ma klasicna nasa posla i zato i jesmo treci svijet. Ne znamo niti imamo volje da cijenimo i postujemo tudja dostignuca, a jos sto je gore nemamo ni ideje ni finansija da se takmicimo sa drugima. Isto smo camac na okenau bez ikakvog motora pa ako puhne jaci vjetar tako i nas ponese u nekom pravcu.

Opcenito gledano velika vecina ljudi su bili i bice ovce bez obzira na bilo kakva naucna dostignuca. Kamaru velikih umova smo otjerali i obezvrijedili.

Sam projekat Red Bull Stratos je fascinantan velikoj vecini ljudi samo zbog toga sto se tamo neki popeo na 39 km i bacio, a kad bi ih pitao sta je brzina zvuka (sto je elemetarno znanje) samo bi slegli ramenima! I tu je velika tuga.

A reprezentacija kad pobjedi onda nas uhvati u ustima ona slast kao kad nesto dobro jedes jer si pokazao da si "uspjesniji" od drugog. To sto keranje lopte nema ama bas nikakvu civilizacijsku vrijednost osim zabave nasim ljudima nista ne znaci.

A kad bi rekao javno da bi mi bilo draze da dobijemo nobelovca iz prirodnih nauka makar u buducnosti bili na sportskom nivou San Marina ljudi bi te zapalili na lomaci kao heretika u srednjem vijeku!
ExNihilo

#524 Re: Redbull Stratos

Post by ExNihilo »

Ja mislim da se možemo svi složiti u jednom, a to je da smo prateći ovaj događaj svi naučili nešto novo ili se barem podsjetili. Dakle, u najmanju ruku, korisno provedeno nedjeljno posljepodne.
MMM1977

#525 Re: Redbull Stratos

Post by MMM1977 »

Svaka čast Felixu, još ranije sam pratio neke od njegovih ludorija i jedva sam čekao ovaj skok, isto kao što jedva čekam da Nat Geo ovo sve zapakuje u jedan dokumentarac, koji će nam pokazati sve detalje koji su važni i koji će i nama, laicima, objasniti šta je to Felix zapravo radio gore, koji podaci i u koju svrhu su prikupljani.

Neko je pitao da li trebaju posebne dozvole za ovakve stvari. Dakle, prema međunarodnim standardima kontrolisana visina je 60000 ft (oko 18,3 km) i dalje nema kontrole. Stoga se ove visine i koriste za špijuniranje.

Ono što je meni malo smiješno jeste ovaj naziv: Skok sa ivice svemira. Ok, razumijem marketing, ali ova visina je još uvijek jako duboko unutar atmosfere, tačnije stratosfere, pa je ivica svemira još uvijek jako daleko (Još nekih 80 km) a poznavajući Felixa, uskoro ćemo i tome prisustvovati.

:thumbup:
Post Reply