RUSIJA

Post Reply
occupylove

#501 Re: RUSIJA

Post by occupylove »

izgleda kao meteor koji je explodirao u atmosferi , a bas danas je prosao asteroid u blizine zemlje po tvrdjenju astronoma :D
u svakome slucaju ?
Rusi su imali puno srece da nije u jednome komadu zviznuo u zemlju , vec se raspao na oko ili 10 ili 20 kilometara visine
prikupljaju ostatke pa ce valjda javiti detaljan izvjestaj
megaman4

#502 Re: RUSIJA

Post by megaman4 »

nema straha bez božijeg straha...
occupylove

#503 Re: RUSIJA

Post by occupylove »

jos jedan video , a na Twittery se vec zezaju da trebaju zvati Brus Vilisa (aka Armagedon) da ih zastiti od meteora :D , srecom nema teze ozlijedjenih ;

Avetinho

#504 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

occupylove wrote:izgleda kao meteor koji je explodirao u atmosferi , a bas danas je prosao asteroid u blizine zemlje po tvrdjenju astronoma :D
u svakome slucaju ?
Rusi su imali puno srece da nije u jednome komadu zviznuo u zemlju , vec se raspao na oko ili 10 ili 20 kilometara visine
prikupljaju ostatke pa ce valjda javiti detaljan izvjestaj
Ovaj meteorit nema veze sa asteroidom. Ali zato me tvoji postovi vise ne iznenadjuju kolicinom neznanja?
Avetinho

#505 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:Evo ja sam procitao posto od OccupyLove i vezu sa temom vidim, ali uopste ne kontam odgovor koji pominje Markale...

Sta je pisac htio reci? Da nije mozda da su Rusi osvjedoceni Sprski prijatelji pa su onda prirodno Bosnjaci protiv Rusa jer prijatelj mog naprijatelja je moj neprijatelj ? To mi je jedini kontext u koji mogu da smjetim post od Ja nisam odavle u a ako je tako, to je u najmanju ruku smijesno jer takva logika cesto nema osnova ni na nivou komunikacije izmedju jedinki a kamoli na nivou odnosa izmedju drzava i naroda.
Onda ti zivis u nekom svom imaginarnom svijetu koji nema veze sa realnoscu.

Naravno da je Rusija neprijatelj BiH. Uvijek bila.
jeza u ledja

#506 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Spucali smo ih meteorima. :oops:
occupylove

#507 Re: RUSIJA

Post by occupylove »

"Ruska mrcina ', Antonov 124 ili 'Ruslan " :D
najveci transportni avion na svijetu ( 150 tona tereta u bilo kojim uslovima )
koriste ga svi ( uz debelo placanje ) i NATO u Afganistanu i Maliju i UN , i svi koji trebaju brzi i teski transport zrakom
Ruska tehnika :lol: , ludi Rusi i njihovi piloti ;

UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#508 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:
UnscarD wrote:Evo ja sam procitao posto od OccupyLove i vezu sa temom vidim, ali uopste ne kontam odgovor koji pominje Markale...

Sta je pisac htio reci? Da nije mozda da su Rusi osvjedoceni Sprski prijatelji pa su onda prirodno Bosnjaci protiv Rusa jer prijatelj mog naprijatelja je moj neprijatelj ? To mi je jedini kontext u koji mogu da smjetim post od Ja nisam odavle u a ako je tako, to je u najmanju ruku smijesno jer takva logika cesto nema osnova ni na nivou komunikacije izmedju jedinki a kamoli na nivou odnosa izmedju drzava i naroda.
Onda ti zivis u nekom svom imaginarnom svijetu koji nema veze sa realnoscu.

Naravno da je Rusija neprijatelj BiH. Uvijek bila.

Mozes li mi navesti neke konkretne neprijateljske geste Ruske drzave prema posljeratnoj BiH jer nije iskljuceno, mozda grijesim?

Prije nego sto se upletes u pricu o Ruskim dobrovljcima u ratu, probaj taj dio da preskocis jer :
a. U ratu su sve strane imale jedinice iz vana pa po tome Rusi nisu nikakav izuzetak, kao sto su npr jedinice El Mudžahid ili npr. Hrvatske 103-ce medjunarodne brigade pa cak i manje poznatog Italijanskog Garibaldi bataljona na Hr strani itd itd pa niko ukljucujuci i RS kao dio BiH ne smatra npr. Egipat, Maroko ili Italiju ili Francusku (zbog Francuske jedinice Jacques Doriot na HR strani) neprijateljskim prema BiH.
b. Dolasci stranih boraca su uglavnom bili vjerski motivisani i iskljucivo individualan cin a ni na koji nacin nisu podrzavani od strane bilo koje zemlje te se kao takvi ne mogu posmatrati u okviru politike odredjene zemelje prema BiH nego jedino i samo van tog okvira.

U svijetu u kojem ja zivim, u politici postoji samo interes. Dojucerasnji prijatelji lako postaju danasnji neprijatelji kao npr. Sadamov Irak i USA, Libija i USA, Afganistanski talibani i USA ...Njemacka i Francuska su ne tako davno ratovale a danas su u uniji itd itd.
jeza u ledja

#509 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Jel ja ovo dobro vidim ili lik zeli uci u argumentaciju o tome da li je Rusija na strani onih koji zele vidjeti kraj BiH?

Sama cinjenica da ti to uopste pada na pamet me navodi na razmisljanje gdje ti uopste zivis i kakva su ti razmisljanja u vezi lokalnih politickih i ratnih desavanja, odgovor na sta bi objasnio mnoge tvoje druge stavove na ovoj i slicnim temama.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#510 Re: RUSIJA

Post by Hame_ »

occupylove wrote:
Hame_ wrote:Ništa onda, prenosi sebi šta je jasno svih ovih godina.

Nemam volje dalje.
'nemam volje dalje '
jasta kao argument
sta nam je Rusija ucinila na zao kroz istoriju ?
Energoinvest je imao milijarde dolara ugovora sa Rusijom , i Hidrogradnja
nude nam solidno i jeftino i vrlo ubitacno oruzje po povoljnoj cijeni , za samoodbranu ( kao i Kina )?
ali jok !
moramo biti robovi 'zapadne koalicije " koja skoro nista nije ucinila da spasi Bosnjake od genocida
sve privatizirali i tornjevi se grade a narod kopa po kontejnerima , 'demokratija "
pojavili se na kraju kada su nas pobili preko 150 000 i prave 'srceparajuce holivudske " filmove o nasoj patnji
na kraju
imamo Dejton i Dodika i njegovu bandu
a Rusija je kriva za sve :lol:
Toliko si nebuloza u jednoj poruci napisao da mi jedino preostaje i tebi odgovoriti "nemam volje dalje", al' pošto si naš čojk (iz bogatijeg dijela Amerike) dodatno ću ti pojasniti - uzmi kakve knjige pročitaj koja je pisana prije Interneta.

Čitaj knjige i pecaj.

Posjetio sam temu zbog ovog meteora ruskog, a vala i Gasprom nam ulazi u Federacuju za par mjeseci sa svojim brendom i žarko isčekujem da vidim na licu mjesta kako to Rusi rade, te kako ćemo bit zadovoljnji njihovom uslugom direktne prodaje goriva.

Eto, dolaze i nadam se dobrom.
UnscarD

#511 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:Jel ja ovo dobro vidim ili lik zeli uci u argumentaciju o tome da li je Rusija na strani onih koji zele vidjeti kraj BiH?

Sama cinjenica da ti to uopste pada na pamet me navodi na razmisljanje gdje ti uopste zivis i kakva su ti razmisljanja u vezi lokalnih politickih i ratnih desavanja, odgovor na sta bi objasnio mnoge tvoje druge stavove na ovoj i slicnim temama.
Ono sto tebe stvarno zanima je zelja da me smjestis negdje u svoj svijetonazor jer znam da ti se sa svojim stavovima nikako i nigdje ne uklapam pa bi zelio da me svrstas negdje, bilo gdje. Sa druge strane, sam taj pokusaj cini da se ti meni savrseno uklapas u moj i tacno znam gdje da te smjetim ;-)

On topic:
Kao sto rekoh iznad...nisam svijestan niti jedne politike zvanicne Rusije koji nije u skladu sa zapadnom politikom prema Bosni te samim tim ne vidim kako bi bila neprijateljska. Ako je ima, recite konkretno koji su to potezi i(ili) odluke? U prvom postu sam napisao da je moguce i da mi je nesto promaklo, mada je to malo vjerovatno. Ako nema neprijateljske politike, sta je to sto Rusiju cini neprijateljem BiH i zasto bi nekoga "kupili metlicom" kako to napisa " Ja nisam Odavle" na pomen Rusije?
Shahab

#512 Re: RUSIJA

Post by Shahab »

Rusija predstavlja izuzetno potencijalno tržište za našu prehrambenu industriju. Danas je jedina realna politika, politika koja osigurava izvoz, odnosno održiva radna mjesta. Kada pogledamo istini u oči, šta mi to možemo ponuditi Turskoj?
Kompanija iz Čapljine "Zvečevo- Lasta" potpisala je s partnerom iz Rusije ekskluzivan ugovor o izvozu, vrijedan nekoliko miliona eura za tržište Ruske Federacije.
Nakon dužih pregovora te postupaka ispitivanja i certificiranja proizvoda početkom ove godine isporučene su prve količine izuzetnih Lastinih proizvoda.
Potpisivanje ovog ugovora od velikog je značaja za Lastu, jer predstavlja razvojnu šansu imajući u vidu veličinu ruskog tržišta.
AleksoMKD

#513 Re: RUSIJA

Post by AleksoMKD »

:D Opa, evo fantasticnog materijala za teoreticare zavere: http://vk.com/video-23478272_164578781?hd=1&t=7s

20 transportnih aviona sa Ruskim desantnim jedinicama i oklopnom tehnikom sletelo u Cheljabinsk. Dobar zaplet za film sa invazijom vanzemaljaca a? :D

EDIT:
:D
Da dam jos municije za diskusiju, evo "dokaza" da je PVO Rusije pogodilo meteorit http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... rV-Ypxh_K0
jeza u ledja

#514 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: Ono sto tebe stvarno zanima je zelja da me smjestis negdje u svoj svijetonazor jer znam da ti se sa svojim stavovima nikako i nigdje ne uklapam pa bi zelio da me svrstas negdje, bilo gdje. Sa druge strane, sam taj pokusaj cini da se ti meni savrseno uklapas u moj i tacno znam gdje da te smjetim ;-)
Wtf?! :shock:
Haha, kao bas si ogranicen svrstavas me u neke svoje kalupe, a onda napises al ja sam tebe smjestio u svoj. :shock:

Ti ako mislis da je uloga Rusije u unistavanju nase zemlje diskutabilna sam sebe ogranicavas kao nedobronamjernog sagovornika.
UnscarD

#515 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Daj koji primjer? Pitam treci put i svaki put neka AD Hominem nebuloza.

I nisam nigdje napisao da si ogranicen procitaj ponovo, licne uvrede i napadi nisu moj nacin komunikacije.

Zasmetalo mi je sto Ja sam odavle najavljuje neko "skupljanje kasikama" onoga ko pomene Rusiju (post od Occupy) pa bih volio da vidim sta je to tako radikalno Rusija uradila Bosni da onaj koji je pomene zasluzi "skupljanje kasikama" . Znam nekoliko prijatelja Bosnjaka koji zive i rade u Rusiji pa mi tim prije to smeta.
jeza u ledja

#516 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Konkretno, Jelcin se pobunio protiv prijetnje vojnom intervencijom na zimu 1994e (vazdusni napadi NATO) na pozicije Srba ako ovi ne sklone tesko oruzje oko Sarajeva. Vazdusni napadi su odgodjeni na neko vrijeme , u kojem periodu je poginulo ko zna koliko ljudi u Sarajevu od tog teskog oruzja.
Takodje, trazili su ukidanje sankcija Beogradu.
Inace, zbog ruske prijetnje vetom sto se tice generalno bilo kakve vojne intervencije SAD u Bosni, koji nisu htjeli djelovati bez UN rezolucije, rat u BiH je trajao bar 2 godine duze nego sto je mogao, sto su Srbi debelo iskoristili.

Dakle, ovo bez price o ruskim dobrovoljcima i o ruskoj opoziciji (Zirinovski) koja je otvoreno diplomatski i finansijski pomagala srpski fasisticki pohod u ex-Yu.
Avetinho

#517 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:Daj koji primjer?
Zasmetalo mi je sto Ja sam odavle najavljuje neko "skupljanje kasikama" onoga ko pomene Rusiju (post od Occupy) pa bih volio da vidim sta je to tako radikalno Rusija uradila Bosni da onaj koji je pomene zasluzi "skupljanje kasikama" . Znam nekoliko prijatelja Bosnjaka koji zive i rade u Rusiji pa mi tim prije to smeta.
Ako ne znas o cemu sam govorio, onda je ocigledno da TI NISI ODAVLE. Ako mi ne vjerujes, i mislis da "pretjerujem" u kvalifiakciji prijateljskih odnosa izmedju Bosne i Rusije, predlazem ti da prvom prilikom napravis eksperiment o kojem sam govorio: na Markale, pa drzi pricu o prijateljskoj majcici Rusiji. Ali cekaj, pa ti niti ne znas gdje su Markale!
spreca

#518 Re: RUSIJA

Post by spreca »

UnscarD wrote:Daj koji primjer? Pitam treci put i svaki put neka AD Hominem nebuloza.

I nisam nigdje napisao da si ogranicen procitaj ponovo, licne uvrede i napadi nisu moj nacin komunikacije.

Mozes li ti nazvati neki primjer dobrih odnosa?
spreca

#519 Re: RUSIJA

Post by spreca »

jeza u ledja wrote:Konkretno, Jelcin se pobunio protiv prijetnje vojnom intervencijom na zimu 1994e (vazdusni napadi NATO) na pozicije Srba ako ovi ne sklone tesko oruzje oko Sarajeva. Vazdusni napadi su odgodjeni na neko vrijeme , u kojem periodu je poginulo ko zna koliko ljudi u Sarajevu od tog teskog oruzja.
Inace, zbog ruske prijetnje vetom sto se tice generalno bilo kakve vojne intervencije SAD u Bosni, koji nisu htjeli djelovati bez UN rezolucije, rat u BiH je trajao bar 2 godine duze nego sto je mogao, sto su Srbi debelo iskoristili.

Dakle, ovo bez price o ruskim dobrovoljcima i o ruskoj opoziciji (Zirinovski) koja je otvoreno diplomatski i finansijski pomagala srpski fasisticki pohod u ex-Yu.
Ruski dobrovoljci su organizovano isli u Bih a nikako nekim okolnim putevima..........zato su znali svi od obicnog covjeka do visih vladinih krugova
jeza u ledja

#520 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

spreca wrote:
jeza u ledja wrote:Konkretno, Jelcin se pobunio protiv prijetnje vojnom intervencijom na zimu 1994e (vazdusni napadi NATO) na pozicije Srba ako ovi ne sklone tesko oruzje oko Sarajeva. Vazdusni napadi su odgodjeni na neko vrijeme , u kojem periodu je poginulo ko zna koliko ljudi u Sarajevu od tog teskog oruzja.

Ruski dobrovoljci su organizovano isli u Bih a nikako nekim okolnim putevima..........zato su znali svi od obicnog covjeka do visih vladinih krugova
Pa eto prica je kako to nije islo preko Jelcina, te kako su i druge zemlje tipa Francuska ili arapske zemlje imale grupe dobrovoljaca koje su dolazile u BiH i borile se na raznim stranama.
Challenger__

#521 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

AleksoMKD wrote::D Opa, evo fantasticnog materijala za teoreticare zavere: http://vk.com/video-23478272_164578781?hd=1&t=7s

20 transportnih aviona sa Ruskim desantnim jedinicama i oklopnom tehnikom sletelo u Cheljabinsk. Dobar zaplet za film sa invazijom vanzemaljaca a? :D

EDIT:
Da dam jos municije za diskusiju, evo "dokaza" da je PVO Rusije pogodilo meteorit http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... rV-Ypxh_K0
Hej, Alekso... De vidi, šta će im tamo tolike jedinice... Ako šta bude, objavi... OK?
AleksoMKD

#522 Re: RUSIJA

Post by AleksoMKD »

Challenger__ wrote:
AleksoMKD wrote::D Opa, evo fantasticnog materijala za teoreticare zavere: http://vk.com/video-23478272_164578781?hd=1&t=7s

EDIT:
Hej, Alekso... De vidi, šta će im tamo tolike jedinice... Ako šta bude, objavi... OK?
Rusko ministarstvo odbrane izjavljuje da je to redovna vezba koja je planirana pre vise meseci i da je samo slicajnost da su se poklopila ova dva dogadjaja.

Zlobnici kazu da je za kontrolu ludih kolekcionara koji su u stotiniama ako ne i hiljadama krenuli da sakupljaju komade meteora koji su pali po okolini, a koji navodno imaju vrednost 40 puta vecu od zlata pa moze biti i obracuna medju kriminalcima.

Normalno "conspiracy theory" ljubitelji su maltene vec proglasili invaziju i da su ovo pojacanja za lokalni garnizon.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Sta mislis? :D

Image

VS

Image

UnscarD

#523 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Moje pitanje se odnosilo na poslijeratnu BiH i to namjerno jer ce mi analiza Ruske politike za vrijeme rata uzeti malo vise vremena ali evo kada si naceo tu temu, morat cemo je produbiti jer je povrsno i neozbiljno iznjeti takve stavove bez podrobnije analize odnosa dvije zemlje kao i medjunarodnog konteksta u kojem se stvari odigravaju.
Prije svega da konstatujem da buduci da nisi naveo nikakve primjere neprijateljske Ruske politike prema BiH nakon rata, smatram da se slazes da isti ne postoje? To je naravno tacno jer je Ruska politike prema BiH i zvanicno "in-line" sa zapadnom politikom prema BiH.

Sto se tice ratnog perioda, on se mora posmatrati u malo sirem kontakstu i moze biti podijeljen na 2 perioda. Do januara 1994 i nakon njega.
Samo da primjetim na ovome mjestu da imas potpuno pogresnu percepciju o Jeljcinovoj ulozi jer je on bio totalno u skladu sa zapadnim zemljama i upravo je on pravio otpor u dumi, opoziciji na celu sa Zirinovskim koje su zahtijevale promjenu politike. On je svim tim internim napadima uspjesno odolio a do dijelimicne promjene politike dolazi usljed 2 vanjska faktora. Prvi je najava iz Januara 1994 o prosirenju NATO saveza sto je za Rusiju velika prijetnja jer su postojali dogovori o ne sirenju NATO-saveza i drugi je prijetnje NATO napadom na Srbiju objavljena mjesec kasnije a sto je bilo potpuno van tadasnjeg mandata NATO saveza i Rusija je to tumacila kao direktno prijetnju njenim interesima. To je kao sto vjerovatno znas potpuni zaokret koristenja NATO saveza jer je u njegovom statutu bila iskljucena mogucnost napada na neku zemlju osim ukoliko neka od clanica NATO saveza nije napadnuta. Ovakav zaokret je u postSovijetskoj Rusiji ranjivoj i rastrzanom unutrasnjim problemima (sjeti se samo Jeljcinovog vojnog napada na Vrhovni Sovijet iz 1993 godine) protumacen kao velika prijetnja i on je najvise uzrokovao dijelimicnu promjenu politike prema Bosni.
Prije ovog zaokreta koji cu analizirati detaljnije, Rusija je :
-Od samog pocetka bila ukljucena u mirovni proces
-Poslala svoje prve mirovne trupe Marta 1992
-1993 je postala jedna od 5 clanica kontakt grupe za BiH
-Odbila sve i jedan put da iskoristi VETO da bi blokirala odluke Vijeca Sigurnosti koje su imale za cilj pravljenje pritiska na Milosevica.
-Podrzala je sve kljucne UN rezolucije ukljucujuci i uvodjenje ekonomskih sankcija Srbiji a sto je kao sto znas Milosevicevu masineriju bacilo na koljena.
-Glasala za rezouciju 770 iz Augusta 1992 koji je dozvolila UN-u upotrebu sile za provodjenje humanitarne misije u BiH.
-4 Juna 1993 je glasala za podrsku uvodjenja sigurne zone za Gorazde. Ova rezulucije pod brojem 836 je veoma znacajna jer je prvi put dozvolila upotrebu vazdusnih napada u sklopu podrske UNPROFOR trupama a sto je kasnije bio osnov za intervenciju.

Kao sto mozes da vidis, sve ove odluke su bile potpuno u skladu sa politikom zapada prema BiH i Rusija nikada nije iskoristila niti jedan od nekoliko mehanizama koji su joj bili na raspologanju da te odluke blokira ili uspori nego je upravo isla u istoj liniji sa zapadom odobravajuci svaku rezoluciju koje su stvarale legalan okvir za intervenciju bez ikakve blokade, razvlacenja ili bilo cega slicnog. Zapad je imao vise od 3 godine da odobri intervenciju a usmjeravati krivnju na Rusiju za to sto ista nije odobrena nema nikakvog osnova. Odgovor treba traziti na drugom mjestu.
Ukratko, do negdje sredine 1994 godine, Ruska politika je bila potpuno u skladu sa zapadnom da bi od 1994 do 1996 poprimila oblik naglasenog balansiranja izmedju podrske zapadu i odnosa sa Srbima. Ta politika je dozivjela neuspjeh na vise polja ali je bitno identifikovati tacne razloge za zokret a koji nemaju veze sa nekom mrznjom prema BiH nego su u pitanju geopoliticke igre. Dakle pored 2 gore pomenuta dogadjaja o sirenju NATO saveza i prosirenju mandata sa mogucnoscu napada na neku zemlju iako ta zemlja ne predstavlja prijetnju niti jednoj clanici NATO saveza, znacajnu ulogu je igrao odnos USA prema Rusiji po pitanju Bosne. Ovo je bio prvi test Ruske spoljne politike nakon pada SSSR-a i od ovoga je ovisila percepcija Rusije o samoj sebi kao i u ocima svijeta. Zbog toga je Rusima kao samar dosla odluka iz Aprila 1994 kada se NATO napokon smilovao da bombarduje Srbe a Ruse kao jedne od 5 clanica kontakt grupe su o tome obavijestili tek kada su napadi bili zavrseni. Zavrsni samar NATO pakta (odnosno USA) Rusiji su ponovo vazdusni napadi bez znanja Rusije iz Septembra 1995 iako su Rusi i prvi put ostro protestvovali i dobili uvjerenja da ce ubuduce biti ukljuceni u sve planove na ravnopravnim osnovama. Sve ovo je stvorilo preduslove i potrebu za Rusiju da pokusa da povrati barem dio medjunarodnog ugleda te se tek tada spominju prvi put kritike na racun naoruzavanja (nelegalnog po Rusiji i po tada vazecim sankcijama) Hrvata i Bosnjaka te prijetnje VETOM u slucaju daljeg iskljucenja Rusije iz situacije u BiH a u koje niko ozbiljan nije vjerovao kao sto se nisu ni desili. Bila je to politika nekadasnje sile dovedene u marginalnu ulogu koja je pokusavala da zadrzi ugled. Izjava zamjenika ministra vanjskih poslova Vitalya Churkina najbolje ilustruje Rusku poziciju u Bosni tada "Da budem iskren, radeci na ovom problemu (misli se na politiku zaokreta u politici u BIH sa pocetka 1994) glavni prioritet je bio da izbjegnem potpuno nacionalno ponizenje Rusije".

Dakle kada se stvari pogledaju u malo sirem kontextu, meni je jasno da neko neprijateljstvo Rusije prema BiH nije postojalo a i ako jeste, to svakako nije bilo dovoljno da bi nekoga "skupljali kasikama" na pomen Rusije. Sam bih imao drugaciji stav da je Rusija zaista blokirala na bilo koji nacin intervenciju ali kao sto sam gore objasnio, NATO njih nista nije ni pitao (obavijestavni su tek nakon akcije, otprilike kada i novinari) pa je tvrdnja da su oni na bilo koji nacin uticali na produzenje rata potpuno neosnovana.

Sa druge strane, stvarne prijetnje silom armiji BiH su koliko je meni poznato, dosle jedino od Amerike kada su prjetili Dudakovicu napadima u slucaju da ne obustavi prodor...Dudakovic ga je na rizik nastavio par dana a svi znamo da bi slika danasnje BiH bila potpuno drugacija da se to nije desilo. Na kraju krajeva, pod patronatom te iste Amerike je potpisan Dayton a koji je legalizovao RS-a cime je normalnoj drzavi BiH nanesena nesaglediva steta i cime se dao legalitet tvorevini nastaloj na krvi i na neki nacin izvrsila sustinska podijela BiH. Tome nisu kumovali Rusi nego Amerikanci ali eto oni se slave kao oslobodioci a ove cinjenice se uglavnom presucuju.
UnscarD

#524 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

spreca wrote:
UnscarD wrote:Daj koji primjer? Pitam treci put i svaki put neka AD Hominem nebuloza.

Mozes li ti nazvati neki primjer dobrih odnosa?
One ratne oko uvodjenja sankcija Srbiji itd itd sam napisao vec u odgovoru JUL-u . Priznala je nezavisnot BiH 27 Aprila 1992 sto je bio jos jedan samar Milosevicu.
Generalno je politika Rusije prema BiH konzistentna sa politikom zapada prema BiH i tu ne vidim zaista nista neprijateljsko. Da ne pominjem ekonmske odnose pri cemu BiH samo za plin duguje Rusiji vise od 100 miliona USD vec 20 godina pa nikada snadbijavanje nije bilo upitno.
UnscarD

#525 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

spreca wrote:

Nekla vrsta organizacije naravno da je postojala ali je postajala i sa svim ostalim koji su dolazili. Zirinovski jeste kreten ali vjerovatno nista manji ili veci od LePena npr. pa ipak niko ne gleda, niti treba da gleda na Francusku kroz prizmu tog extremiste.
Post Reply