Navijačka dešavanja na tribini i mimo tribine

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
avetinja

#502 Re: Navijačka dešavanja na tribini i mimo tribine

Post by avetinja »

http://ba.n1info.com/a119630/Vijesti/Vi ... ajevu.html

Gdje je policija da nalema ove neandertalce?! Neka se skupe na Trebeviću, pa nek' se udaraju do mile volje. Još će neko nedužan nastradati.
supercali

#503 Re: Navijačka dešavanja na tribini i mimo tribine

Post by supercali »

I onda neko pocne pricu rodjeni sarajlija
Da je rodjen na bakingemskoj palaci dzaba mu kad je kreten u glavu nebitno nosio plavu ili bordo boju
Logovan

#504 Re: Navijačka dešavanja na tribini i mimo tribine

Post by Logovan »

Joj jesmo ih ubili ocam, nisu nam mogli ništa lejle mi moje.
avetinja

#505 Re: Navijačka dešavanja na tribini i mimo tribine

Post by avetinja »

SirokiB wrote:
avetinja wrote:Koja bagra. Sedmorica pećinara napala jednog čovjeka. Kad ih je na Grbavicu došlo 10-ak, a davno je to bilo, niko ih nije dirao. Ljudi kupili kartu na stadionu, a niko ih nije krivo pogledao.
Kaže navijač Želje gdje se napadaju djeca (kadeti i juniori) Širokog u Sarajevu nakon utakmice protiv Željezničara :roll:

Da se razumijemo ne slažem se da itko ikoga napada bilo gdje. Al budi realan i reci kako bi prošao neki klinac iz Širokog u Sarajevu da hoda sa šalom Širokog par sati prije utakmice sam.. Vjerojatno isto.. Tako da nemojte se praviti ljepotani

Glupe navijačke furke, otmi šal, zastavu pa se pohvali :lol:
Već sam naglasio kako ste vi bili dočekani kada ste došli prije mnogo godina. Mogla vam je koža biti zguljena, a dlaka vam nije falila. To nisu uradili pripadnici grupe, a momci koji vode grupu postarali su se da isti budu sankcionisani od strane njih. To se za vas ne može reći, jer je očito napad bio djelo prve ekipe, dok su zapalili šal na tribini.
Moraless wrote:Pravi se nasli moralisati nakon sto su neki dosli 40 na 7 sa palicama :lol:
Ispravka, na 2. :lol:
Edin H.

#506 Re: Navijačka dešavanja na tribini i mimo tribine

Post by Edin H. »

Fifa also punished the Croatian and Kosovan football federations over fans' anti-Serb chanting during their World Cup qualifier on 6 October.

Kosovo's membership of Fifa was opposed by Serbia, from which it declared independence in 2008.

Croatia were fined £41,000 and Kosovo £25,000. Croatia won the match - Kosovo's first competitive home fixture - 6-0.
Sociolog96

#507 Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by Sociolog96 »

Pitanje kojim se sociologija,prvenstveno sociologija sporta bavi. Želim da pravi navijači koji su uglavnom prisutni na tribinama iznesu svoje mišljenje u vezi sa određenim pitanjima kojim se predmet sociologije sporta između ostalog bavi.

- Da li smatrate da je vaša agresivnost u određenim situacijama,usmjerena prema protivničkim navijačima,stvar simbolike i rituala,a rijetko fizičke naravi ?
- Razlog navijačkog huliganstva ? Da li se time pokazuje odanost grupi,bez obzira na posljedice koje proizilaze iz tog čina?
- Da li mjere nadzora,odnosno policijska represija daje ograničene rezultate, pa čak i kontradiktorne,pogotovo kada su u pitanju navijači iz druge nacionalne sredine ?

Ukoliko postoje određena iskustva u vezi sa ovom temom,podijelite ih :)
jeza u ledja

#508 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by jeza u ledja »

Ja sam veliki navijac, vodja u stvari jedne podrgupe, pa cu ti ja odgovoriti:
Sociolog96 wrote:- Da li smatrate da je vaša agresivnost u određenim situacijama,usmjerena prema protivničkim navijačima,stvar simbolike i rituala,a rijetko fizičke naravi ?
1. Jeste, stvar je simbolike. Kad mu jarane ostavim pecat na vusegla, to ti je ko simbol. Tako da mislim da si u pravu.
Sociolog96 wrote:- Razlog navijačkog huliganstva ? Da li se time pokazuje odanost grupi,bez obzira na posljedice koje proizilaze iz tog čina?
2. Huliganstvom ne odajemo samo odanost grupi, nego i narodu. Nema veze kakve ce bit posljedice kad si ti pajdo nalozen to ti je ko droga. Odanost grupi, odanost bogu, narodu. Odanost ocu, majci, porodici, Kosevu. Lopti. I ne znam sto to u stvari nazivas huliganstvom, ko da smo mi navijaci neke siledzije?
Sociolog96 wrote:- Da li mjere nadzora,odnosno policijska represija daje ograničene rezultate, pa čak i kontradiktorne,pogotovo kada su u pitanju navijači iz druge nacionalne sredine ?
3. Ma policija je super. Previse se o njima nesta sere. Ja volim gledat kako drot tuce one cetnike vise nego ljeba se najest. Samo bez nadzora. To ne valja.

Ako ti sta treba jos posalji mi telefon na PM.
supercali

#509 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by supercali »

Znaci jez je onaj nacionalisticki vodja koji pravda nasilje nad drugim nacionalnim skupinama pod izgovorom da brani narod
Izmedju ostalog jez nema veze sa navijackim grupama koje su rasprostranjene svuda po svijetu vezano za klubove
Jez je sigurno nekakav klinac podgrupa tipa gazije zmajevi bhfanaticos i sl dijasporske nebuloze koje prate repku

Da se ostavimo jeza i njegovog navijanja iz st luisa

Najveci broj navijaca tu stupa prvo zbog izolovanosti iz drustva
Drugi razlozi su brza zarada bez rada i dokazivanje
To se moze donekle identifikovati sa mafijom i tom strukturom jer je slican opus djelovanja samo na drugi nacin se ispoljava

...
jeza u ledja

#510 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by jeza u ledja »

Pusti ti ovog iznad nema pojma lupa sta prica. Nikad stadiona zglave nije vidio. Gleda Englesku Ligu samo.

Sve sto sam ja rekao je tacno sto posto
Sociolog96

#511 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by Sociolog96 »

jeza u ledja wrote:Ja sam veliki navijac, vodja u stvari jedne podrgupe, pa cu ti ja odgovoriti:
Sociolog96 wrote:- Da li smatrate da je vaša agresivnost u određenim situacijama,usmjerena prema protivničkim navijačima,stvar simbolike i rituala,a rijetko fizičke naravi ?
1. Jeste, stvar je simbolike. Kad mu jarane ostavim pecat na vusegla, to ti je ko simbol. Tako da mislim da si u pravu.
Sociolog96 wrote:- Razlog navijačkog huliganstva ? Da li se time pokazuje odanost grupi,bez obzira na posljedice koje proizilaze iz tog čina?
2. Huliganstvom ne odajemo samo odanost grupi, nego i narodu. Nema veze kakve ce bit posljedice kad si ti pajdo nalozen to ti je ko droga. Odanost grupi, odanost bogu, narodu. Odanost ocu, majci, porodici, Kosevu. Lopti. I ne znam sto to u stvari nazivas huliganstvom, ko da smo mi navijaci neke siledzije?
Sociolog96 wrote:- Da li mjere nadzora,odnosno policijska represija daje ograničene rezultate, pa čak i kontradiktorne,pogotovo kada su u pitanju navijači iz druge nacionalne sredine ?
3. Ma policija je super. Previse se o njima nesta sere. Ja volim gledat kako drot tuce one cetnike vise nego ljeba se najest. Samo bez nadzora. To ne valja.

Ako ti sta treba jos posalji mi telefon na PM.

Malo mi je odgovor kontradiktoran. Ne želis da navijače karakterišu kao siledžije,a s druge strane opravdavaš fizičko nasilje nad protivničkim navijačima, pa čak i " uživaš " u nasilju nad drugom nacionalnom skupinom. U svakom slučaju,hvala .
jeza u ledja

#512 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by jeza u ledja »

Ne uzivam osim ako nisu zasluzili. Postoji navijacki kodeks, a on kaze da se ne smije tuci slabiji. I mi svi navijaci ga postujemo, osim ponekih kad se napiju i drogasi.
supercali

#513 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by supercali »

jeza u ledja wrote:Pusti ti ovog iznad nema pojma lupa sta prica. Nikad stadiona zglave nije vidio. Gleda Englesku Ligu samo.

Sve sto sam ja rekao je tacno sto posto
Jah eto nek si se ti nagledao staduona i navijanja defense defense
Onda ste jaka navijacka grupa kad se mlatite sa americkim navijacima kojima je najveci ekces ubacivanje balona u teren

Uglavnom procitan si i od mene i od sljedeceg forumasa a vjerujem i svih koji idu na utakmice ili su isli
supercali

#514 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by supercali »

jeza u ledja wrote:Ne uzivam osim ako nisu zasluzili. Postoji navijacki kodeks, a on kaze da se ne smije tuci slabiji. I mi svi navijaci ga postujemo, osim ponekih kad se napiju i drogasi.
Navijacki kodeks kaze ne smijes tuci protivnika dok lezi a ne slabiji

Sto bi rekli ameri over and out sto se tice tebe i navijanja
jeza u ledja

#515 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by jeza u ledja »

:shock:

:facepalm:
jeza u ledja

#516 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by jeza u ledja »

Pa niko se ne treba tuci, to samo rade huligani kad se napiju. A pravi navijaci su tu radi fudbala, a ne radi sutanja.

Naravno ponekad je i dobro se potuc, ali samo radi celicenja.
avetinja

#517 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by avetinja »

Sociolog96 wrote:Pitanje kojim se sociologija,prvenstveno sociologija sporta bavi. Želim da pravi navijači koji su uglavnom prisutni na tribinama iznesu svoje mišljenje u vezi sa određenim pitanjima kojim se predmet sociologije sporta između ostalog bavi.

- Da li smatrate da je vaša agresivnost u određenim situacijama,usmjerena prema protivničkim navijačima,stvar simbolike i rituala,a rijetko fizičke naravi ?
- Razlog navijačkog huliganstva ? Da li se time pokazuje odanost grupi,bez obzira na posljedice koje proizilaze iz tog čina?
- Da li mjere nadzora,odnosno policijska represija daje ograničene rezultate, pa čak i kontradiktorne,pogotovo kada su u pitanju navijači iz druge nacionalne sredine ?

Ukoliko postoje određena iskustva u vezi sa ovom temom,podijelite ih :)
Šta je to pravi navijač? Osoba koja ide na svaku utakmicu kluba, koja je uključena u rad navijačke grupe, koja se obračunava sa pripadnicima druge navijačke skupine i policijom? Ili je to osoba koja ide na svaku utakmicu kluba, nije uključena u rad navijačke grupe, ne obračunava se sa pripadnicima druge navijačke skupine i policijom? Postoji navijački kodeks prema kojem se osobe iz druge grupe smatraju gledaocima a ne navijačima. To je sa stanovišta "pravih" navijača. Ja sam osoba iz druge grupe. Doduše, ne idem na gostujuće utakmice, samo na neke, ali rijetko. Smatram da se huliganstvom ne pokazuje ljubav prema klubu.

1. Pošto ne spadam u prvu grupu navijača, onda na ovo pitanje nemam odgovor.

2. Huliganstvo se pojavljuje iz dva razloga. Prvi razlog je iz dokazivanja pripadnosti grupi i demonstriranjem sile i otpora prema drugoj skupini ili policiji. Drugi razlog je zbog novca. Većina navijača nije zaposlena, pa finansijsku situaciju nastoje popraviti kroz pljačke i otimačine. Navijačke grupe su pogodne mladim ljudima da svoje frustracije, bijes, probleme iskale kroz navijački kodeks. On je za njih dobar, jer im pruža određenu slobodu, u grupi se osjećaju jače, osjećaju pripadnost, osjećaju se važnim jer su u društvu starijih, opasnih momaka koji vode grupu. Mnoge osobe na mjestu vođe profitiraju, tako da je i to jedan od razloga pridruživanja grupi. Poznato je da su, recimo, vođe navijača Crvene Zvezde i Partizana glavni ljudi za kriminalne poslove u gradu. Primarni razlog huliganstva je loša socijalna, ekonomska i društvena situacija. Rijetko ćeš vidjeti osobu sa dobrom ekonomskom situacijom, koja ima posao i krug prijatelja da ide praviti belaje po gradu zbog nekih pogrešnih ciljeva.

3. Policijska represija je potrebna i daje nekad učinkovite rezultate. Treba uzeti u obzir da je ovo 21. vijek i da se divljaštvo maksimalno treba iskorijeniti. Stani sa strane, pa pogledaj malo bolje. Zar je normalno da se ljudi mlate šakama, šipkama zbog ničega, apsolutno ničega. On će se pobiti sa nekim, jer navija za drugi klub. Za mene je to razmišljanje na nivou osobe za koju IQ test kaže da je ispodprosječno inteligentna.
SmokingMan

#518 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by SmokingMan »

Eh,nedo Iblis ili Allah nikome,ja se izvinjavam ako sam kao mlađi nekome naudio.Jebo te taj život kada se ideš nekom drugom dokazivati,da si kabadahija,bog među svojima,da možeš popiti za 5.cu,i slične gluposti.Kako sam stariji shvatam koliki sam samo idiot bio,jebem ti,zamalo nisam i platio veliku cijenu zbog toga.Uvijek dođe iz guzice u glavu,prije ili kasnije.Sada mi je iskreno svejedno za grupu kojom sam pripadao,iako sam prije živo za tu istu,iz dana u dan,ne samo ja,nego i mnogi drugi "žešći" momci,koji su dali veći doprinos za ovu grupu u odnosu na mene (njima respekt za neke stvari,jer su bili ljudi prije svega),koji su tu i tamo iskašljali svoje.Jebem ih lude,drago mi ih je vidjeti da su živi i danas dan.Trivijalno,ali iskreno. :D

Omladino hljeb vas jebo mahnite tražite kakvih djevojaka i kakvog posla .
GandalfSivi

#519 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by GandalfSivi »

Jez agresivac pravi. On je glave po internetu razbijao jos 80 i neke :)
Point.

#520 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by Point. »

supercali wrote:Znaci jez je onaj nacionalisticki vodja koji pravda nasilje nad drugim nacionalnim skupinama pod izgovorom da brani narod
Izmedju ostalog jez nema veze sa navijackim grupama koje su rasprostranjene svuda po svijetu vezano za klubove
Jez je sigurno nekakav klinac podgrupa tipa gazije zmajevi bhfanaticos i sl dijasporske nebuloze koje prate repku

Da se ostavimo jeza i njegovog navijanja iz st luisa

Najveci broj navijaca tu stupa prvo zbog izolovanosti iz drustva
Drugi razlozi su brza zarada bez rada i dokazivanje
To se moze donekle identifikovati sa mafijom i tom strukturom jer je slican opus djelovanja samo na drugi nacin se ispoljava

...
Sta ti imas protiv dijaspore, zmajeva, fanatikosa i navijaca generalno?

Brw, jos nisi skonto da te jez lozi ko putaricu?
jeza u ledja

#521 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote:Jez agresivac pravi. On je glave po internetu razbijao jos 80 i neke :)
:lol:

Al pazi cijela prica se razvila. :D :meza1:
Edin H.

#522 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by Edin H. »

jeza u ledja wrote:Pa niko se ne treba tuci, to samo rade huligani kad se napiju. A pravi navijaci su tu radi fudbala, a ne radi sutanja.

Ne mogu ocima smisliti pojedince koji odu na tekmu, sjednu I povrh gledaju utakmicu. :-x
jeza u ledja

#523 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by jeza u ledja »

Edin H. wrote:
jeza u ledja wrote:Pa niko se ne treba tuci, to samo rade huligani kad se napiju. A pravi navijaci su tu radi fudbala, a ne radi sutanja.

Ne mogu ocima smisliti pojedince koji odu na tekmu, sjednu I povrh gledaju utakmicu. :-x
E njiha treba ugazit najvise. Oni zasluzuju. :D
Point.

#524 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by Point. »

Koliko sam samo puta nagazio na glavusu nekog baje u protivnickim bojama. Nema boljeg osjecaja. Najvise volim marisati kad dodjem u Zenicu. Jednom smo jednog rumuna ganjali nas desetorica, frajer je bjezo pred nama do Zepca. Sreca njegova pa naleti neki taksi i ubaci ga unutra, taman smo ga bili stigli.
cyprus

#525 Re: Navijači: pogled "iznutra" ?

Post by cyprus »

:lol:
Post Reply