Novinarska (ne)pismenost
Moderator: anex
- anonimnaosoba
- Logovan
- Jara
#503 Re: Novinarska (ne)pismenost
Tako je, to govori koliko nam je jezik bogat.dragan.s wrote: Bosna je poražena od Portugala. - pasiv, ispravno
Portugal je porazio Bosnu. - aktiv, ispravno
Imamo takav jezik (kako ga god ko zvao) da možemo istu stvar sa istim riječima reći na više načina. I svi su načini ispravni
Ovo bi osiromašilo jezik (tj. ovime bi nam jezik bio osirimašen).Ali kao što reče @Black swan treba u principu izbjegavati pasiv. Nije da je neispravan, ali zna zbuniti ljude koji su većinom navikli da slušaju aktiv.
Ne bi trebalo da iko izbjegava pasiv (tj. pasiv ne treba biti izbjegavan).
Last edited by Jara on 10/03/2013 16:57, edited 1 time in total.
- Jara
#504 Re: Novinarska (ne)pismenost
Lijepo da se razmišlja o jeziku.Alisa8888 wrote: I također mi je zanimljivo kad se spomene sledeće: 'Pročitajmo recept Amire iz Travnika...', zar ne bi trebalo 'Amirin recept', ovakav genitiv mi bolje zvuči.?
1) Sklop riječi recept Amire iz Travnika kaže da je Amira iz Travnika.
2) Sklop riječi Amirin recept iz Travnika - kaže da je recept iz Travnika, a ne kaže odakle je Amira.
Dakle u ovom slučaju ( pod pretpostavkom da je iz Travnika Amira a ne recept) je bolje upotrijebiti prisvojni genetiv - recept Amire iz Travnika.
P.S. Amirin recept ( u navedenoj rečenici) je akuzativ .
-
IlijaLadin
#505 Re: Novinarska (ne)pismenost
.
Last edited by IlijaLadin on 10/03/2013 18:16, edited 1 time in total.
-
IlijaLadin
#506 Re: Novinarska (ne)pismenost
.
Last edited by IlijaLadin on 10/03/2013 18:16, edited 1 time in total.
-
IlijaLadin
#507 Re: Novinarska (ne)pismenost
ne vjerujem da je onaj n.k. zelio ozbiljan tekst napisati
- Magarece_godine
#508 Re: Novinarska (ne)pismenost
Kakve vi tipfelere i greške komantarišete kao da su smak svijeta. Bavite se formalnim stvarima, umjesto suštinom. Trebate se okušati u radu u jednoj od redakcija, pa danas napisati 20-tak vijesti, pa da vas vidim hoćete li griješiti ...
-
5 0 5
#509 Re: Novinarska (ne)pismenost
ili si pismen ili si nepismen. koliko se tebi puta omakne da napises hrvacka, ili gracka, (pogledaj gdje su "t" i "s" a gdje je "c" na tastaturi). ili zarez ispred ,rijeci? ako to radis na fb chat-u, razumijem. ali ako nesto objavljujes, javno. moras imati bar toliko obzira da procitas sta si napisao i ispravis greske. osim ako naravno, ne znas da su greske.Magarece_godine wrote:Kakve vi tipfelere i greške komantarišete kao da su smak svijeta. Bavite se formalnim stvarima, umjesto suštinom. Trebate se okušati u radu u jednoj od redakcija, pa danas napisati 20-tak vijesti, pa da vas vidim hoćete li griješiti ...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#510 Re: Novinarska (ne)pismenost
s obzirom da cesto kritikujem nepismenost, moram priznati da se i meni neki dan potkrala velika greska
prevodila sam jedan tekst, i umjesto imena jedne drzava napisala sam nesto sasvim drugo (slicno zvuci, ali nigdje veze):skoljka:
nije me malo bilo sramota
prevodila sam jedan tekst, i umjesto imena jedne drzava napisala sam nesto sasvim drugo (slicno zvuci, ali nigdje veze):skoljka:
nije me malo bilo sramota
-
5 0 5
#511 Re: Novinarska (ne)pismenost
@plain vanilla:
greske se podkradu. ali ako iz clanka u clanak ponavljas "hrvacka", onda vjerovatno i mislis da je to ispravno. ne znam kakav je sad nivo pismenosti u bih, ali u vrijeme kada sam se ja skolovao, najvece gramaticke greske su bile, more umjesto moze, "neznam". mijesanje č i ć. je i ije, i tako. cak sta vise, danas mozes otvoriti microsoft word i program ce ti ispraviti bar pogresno napisane rijeci. lijen je i za toliko.
kad vidim, a cesto na fb kod mladjih ,zarez ispred rijeci, hoce mi nesto biti. zalosno mi je da onaj decko, sebe zove politickim analiticarom a ne zna smislenu recenicu sklopiti na maternjem jeziku. a tamo na fb, sve neki ciceron, aristotel copy/paste citati. ma bjezi ba.
greske se podkradu. ali ako iz clanka u clanak ponavljas "hrvacka", onda vjerovatno i mislis da je to ispravno. ne znam kakav je sad nivo pismenosti u bih, ali u vrijeme kada sam se ja skolovao, najvece gramaticke greske su bile, more umjesto moze, "neznam". mijesanje č i ć. je i ije, i tako. cak sta vise, danas mozes otvoriti microsoft word i program ce ti ispraviti bar pogresno napisane rijeci. lijen je i za toliko.
kad vidim, a cesto na fb kod mladjih ,zarez ispred rijeci, hoce mi nesto biti. zalosno mi je da onaj decko, sebe zove politickim analiticarom a ne zna smislenu recenicu sklopiti na maternjem jeziku. a tamo na fb, sve neki ciceron, aristotel copy/paste citati. ma bjezi ba.
-
vrbas1979
#512 Re: Novinarska (ne)pismenost
Navedi mi ime autora koji dnevno napiše 20 vijesti.Magarece_godine wrote:Kakve vi tipfelere i greške komantarišete kao da su smak svijeta. Bavite se formalnim stvarima, umjesto suštinom. Trebate se okušati u radu u jednoj od redakcija, pa danas napisati 20-tak vijesti, pa da vas vidim hoćete li griješiti ...
Ustvari, navedi mi portal u BiH koji dnevno napiše 20 vijesti.
Dakle svojih vlastitih, ne copy-paste, agencijske, preuzimanja s drugih portala uz male intervencije, ili da objave fotografiju uz komentarcic (to nije vijest!)...
-
vrbas1979
#513 Re: Novinarska (ne)pismenost
Avaz:
Plava voda osvanula bez vrba i stabala!
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -i-stabala
Slika koju su Travničani danas zatekli na Plavoj vodi je u najmanju ruku strašna i nevjerovatna. Naime, Plava voda je osvanula bez i jedne vrbe i stabla!...
Plava voda osvanula bez vrba i stabala!
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -i-stabala
Slika koju su Travničani danas zatekli na Plavoj vodi je u najmanju ruku strašna i nevjerovatna. Naime, Plava voda je osvanula bez i jedne vrbe i stabla!...
- Magarece_godine
#514 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ja dnevno napisem po pet ili sest kartica teksta (nekad) ... Pa da sam najpismeniji na svijetu u takvim situacijama mi se podkrada greška ... Čak nekad i lektorica ne odradi svoj posao dobro, pa greška prođe ...vrbas1979 wrote:Navedi mi ime autora koji dnevno napiše 20 vijesti.Magarece_godine wrote:Kakve vi tipfelere i greške komantarišete kao da su smak svijeta. Bavite se formalnim stvarima, umjesto suštinom. Trebate se okušati u radu u jednoj od redakcija, pa danas napisati 20-tak vijesti, pa da vas vidim hoćete li griješiti ...
Dakle svojih vlastitih, ne copy-paste, agencijske, preuzimanja s drugih portala uz male intervencije, ili da objave fotografiju uz komentarcic (to nije vijest!)...
Jasno mi je da je veliki broj novinara danas, nažalost nepismen, međutim nervira me kada se sitne greške komentarišu aman, zaman.. a ne komentarišemo suštinu nekih tekstova .... Ne vidim nigdje temu novinarska neprofesionalnost, neobjektivno pisanje, pristrasnost i sl ....
- Erzsebet
#515 Re: Novinarska (ne)pismenost
Evo sad si napisao dvije - tri rečenice, pa ti se "potkrala" greška. Kada znaš šta je jednačenje po zvučnosti ili mjestu tvorbe, šta je jotovanje, šta su izuzeci, šta je "dakanje", itd., kada razlikuješ č i ć, kada ne ponavljaš riječi u istoj rečenici... onda ti se takve stvari ne dešavaju, jer to ide automatski. Štamparske greške se i National Geographicu dese, ali ako u svakom drugom tekstu imaš typo, onda nešto nije u redu.Magarece_godine wrote:Ja dnevno napisem po pet ili sest kartica teksta (nekad) ... Pa da sam najpismeniji na svijetu u takvim situacijama mi se podkrada greška ... Čak nekad i lektorica ne odradi svoj posao dobro, pa greška prođe ...vrbas1979 wrote:Navedi mi ime autora koji dnevno napiše 20 vijesti.Magarece_godine wrote:Kakve vi tipfelere i greške komantarišete kao da su smak svijeta. Bavite se formalnim stvarima, umjesto suštinom. Trebate se okušati u radu u jednoj od redakcija, pa danas napisati 20-tak vijesti, pa da vas vidim hoćete li griješiti ...
Jasno mi je da je veliki broj novinara danas, nažalost nepismen, međutim nervira me kada se sitne greške komentarišu aman, zaman.. a ne komentarišemo suštinu nekih tekstova .... Ne vidim nigdje temu novinarska neprofesionalnost, neobjektivno pisanje, pristrasnost i sl ....
Pored toga što su na ovom portalu elementarno nepismeni ljudi, oni su pored toga i bahati, pa nikad i ne isprave te greške. Nedim Kapidžić je komedija ovog sistema koji odgaja paćenike i mediokritete da misle da su važni, a takvih je gomila i na kliksu, koji su kao malo manje nepismenim, ali zato misle da su boga uhvatili za jaja... Pritom postavljaju uglavnom senzacionalistički jad, bave se glupostima i ne znaju ni kopi pejst kako treba napraviti, jer i ne pročitaju tekst kako treba.
Naravno, ima i gorih, ali njih često čitamo jer imaju najviše para, pa time i vijesti. Bilo bi dobro da se naši mediji ugledaju na srpske, pa da vide šta su lektori, pravopis, gramatika i kako se sastavlja smislena rečenica. Ipak, mi vjerovatno nikad nećemo dospjeti na nivo jedne Politike, nego će nam vazda avaz i sa-x biti vertikale novinarstva.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#516 Re: Novinarska (ne)pismenost
potkralo mu se malkice više grešaka... od osnovnih jednačenja po zvučnosti, pogrešnih upotreba nekih riječi do pravo konfuznog stila
da ne kažem redoslijeda riječi u rečenici
jezik moraš voljeti kako bi pisao
- Magarece_godine
#517 Re: Novinarska (ne)pismenost
ako ćemo cjepidlačitiBlack swan wrote:potkralo mu se malkice više grešaka... od osnovnih jednačenja po zvučnosti, pogrešnih upotreba nekih riječi do pravo konfuznog stilada ne kažem redoslijeda riječi u rečenici
- Truba
#518 Re: Novinarska (ne)pismenost
to je moj OSOBNI stil svepriznat na forumu ( opet sam namjerno u ovoj rečenici napravio grešku)

- Erzsebet
#519 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ma dobro, u pravu si gore da mu se potkralo više grešaka, ali nisam htio cjepidlačiti jer smo kao na forumu.Black swan wrote:to je moj OSOBNI stil svepriznat na forumu ( opet sam namjerno u ovoj rečenici napravio grešku)
Komi, zanima me jesi li slučajno stavio razmak iza prve zagrade ili namjerno? Kada uređujem tekstove, to je stvar koje me mnogo nervira kod ljudi, jer se nekad desi da riječ ode u drugi red, a zagrada ostane.
- Magarece_godine
#520 Re: Novinarska (ne)pismenost
Pa i moj stil je konfuzan. NAmjera mi je da se čitateljima zavrti u glaviBlack swan wrote:to je moj OSOBNI stil svepriznat na forumu ( opet sam namjerno u ovoj rečenici napravio grešku)
- Truba
#521 Re: Novinarska (ne)pismenost
slučajno...Erzsebet wrote:Ma dobro, u pravu si gore da mu se potkralo više grešaka, ali nisam htio cjepidlačiti jer smo kao na forumu.Black swan wrote:to je moj OSOBNI stil svepriznat na forumu ( opet sam namjerno u ovoj rečenici napravio grešku)
Komi, zanima me jesi li slučajno stavio razmak iza prve zagrade ili namjerno? Kada uređujem tekstove, to je stvar koje me mnogo nervira kod ljudi, jer se nekad desi da riječ ode u drugi red, a zagrada ostane.
primijetio sam kako mnoge ljude "space" nervira, ali ja nisam taj
mene najviše ubi kada rečenica nema smisao... maloprije sam na sa x čitao neku vijest... bukvalno prestaje u pol misli s "." onda počinje nova rečenica koja ne bi mogla stajati sama nikako
u ovom univerzumu ne
-
vrbas1979
#522 Re: Novinarska (ne)pismenost
Nažalost, nažalost, nažalost...Erzsebet wrote: Ipak, mi vjerovatno nikad nećemo dospjeti na nivo jedne Politike, nego će nam vazda avaz i sa-x biti vertikale novinarstva.
I što je još gore pobrojani mediji i nekolicina ostalih su toliko zatupila krajnje kozumente, da bi danas ukoliko se pojavi iole ozbiljan medij dobar dio stanovništva reagovalo: "ha joj ovi neku visoku politiku vode, nešto tu filozofiraju, prave se pametni... daj nam guzica i sisa na naslovnicima, da ja vidim je li ga Bakir šuknuo Sulejmanu ili hoće li se revenširati Zlaja, ko je koga sinoć izbo nožem, hoće li lišće opasti danas na TV-u i kakva je prognoza za nas vodolije..."
Po meni je veči problem što su gore spomenuti mediji napravili ovakvu atmosferu nego njihova nepismenost.
-
vrbas1979
#523 Re: Novinarska (ne)pismenost
Evo i najnoviji primjer debilnog avazovog naslova:
Dobio nož jer mu je izlazio s djevojkom dok je bio u zatvoru
http://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronika ... -u-zatvoru
Ja po naslovu mogu zakljuciti da je osoba A izlazila s djevojkom osobe B, dok je ona bila u zatvoru i da ju je kolega malo pripazio te da je na poklon i kao zahvalu dobio nož (zapakovan s mašnicom: "izvoli jarane i hvala ti"..."i drugi put").
Ja po naslovu mogu zakljuciti da je osoba A izlazila s djevojkom osobe B, dok je ona bila u zatvoru i da ju je kolega malo pripazio te da je na poklon i kao zahvalu dobio nož (zapakovan s mašnicom: "izvoli jarane i hvala ti"..."i drugi put").
- Logovan
#524 Re: Novinarska (ne)pismenost
Da su stavili navodnike bilo bi bolje ali ovako...vrbas1979 wrote:Evo i najnoviji primjer debilnog avazovog naslova:
- MOSALJOZE
#525 Re: Novinarska (ne)pismenost
al najače ono T.NJ.je sa H.K. i Š.T. napao I.K G.C V.R pa druze ako su vec takvi odma im imena reci da cuje citava drzava_terminaš_ wrote:Da su stavili navodnike bilo bi bolje ali ovako...vrbas1979 wrote:Evo i najnoviji primjer debilnog avazovog naslova:
Ja po naslovu mogu zakljuciti da je osoba A izlazila s djevojkom osobe B, dok je ona bila u zatvoru i da ju je kolega malo pripazio te da je na poklon i kao zahvalu dobio nož (zapakovan s mašnicom: "izvoli jarane i hvala ti"..."i drugi put").![]()
![]()