Zašto se članak o udesu kod Narodnog ne može komentarisati??

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
goran16v

#501 Re: Zašto se članak o udesu kod Narodnog ne može komentarisa

Post by goran16v »

Sarajevo1946 wrote:Piši ako hoćeš, ali odgovori mi onda na pitanje kako je prije rata asimilacija bila tako dobra, a sad tako loša? Moj otac je došao kao mladić u Sarajevo, pa se asimilirao bez ikakvih problema, i nije mu nikad palo na pamet da divlja i pravi gluposti, a evo sad, ispade da su kriminalci samo oni koji su u Sarajevo došli iz drugih sredina.
Uoci rata je asimilacija trajala dobrih 45 god i zato je bila tako dobra. Pitaj nekog Sarajliju kako je to izgledalo npr. 1945 i nekoliko godina poslije kad su partizani naselili grad.
Ponavljam, 2004 i 2005 je 80% objavljenih krivicnih djela pocinjeno od strane onih koji nisu iz Sarajeva, a da budem prezicniji od tih 80% vecina je I. Bosna i Sandzak, a ti sad zivlaci zakljucke kakve hoces... Pa evo i danas imas vrlo ocigledne primjere, pretresi sudjenje Gasiju i Turkovicu, nadji ijednog ko je iz Sarajeva...
Brat

#502 Re: Zašto se članak o udesu kod Narodnog ne može komentarisa

Post by Brat »

Sarajevo1946 wrote:Piši ako hoćeš, ali odgovori mi onda na pitanje kako je prije rata asimilacija bila tako dobra, a sad tako loša? Moj otac je došao kao mladić u Sarajevo, pa se asimilirao bez ikakvih problema, i nije mu nikad palo na pamet da divlja i pravi gluposti, a evo sad, ispade da su kriminalci samo oni koji su u Sarajevo došli iz drugih sredina.
Iz mog ugla gledanja, laički, prije rata je bilo ili se privikni ili te nema nikako. Danas to izgleda mnogo drugačije/drukčije iz razloga što kako ko novi dođe naći će svoje odgovarajuće društvo u Sarajevu, jer svega ima. Tako fočak koji dođe naravno neće se privikavati na asfalt, već ostaje na opanku, o novopazarcima i albancima da ne pričam. To prije rata nije moglo proći, sada uveliko prolazi, jer niko i ne brine računa o tome..
A ovo što se tiče kriminalaca, moraš priznati da 90% je tih iz drugih sredina, znači ne svi, al' većina nije iz Sarajeva, nego je nastanjen u Foči, Nevesinju, Rudom, Sremskoj Mitrovici, Novom Pazaru. Nećemo se lagat'.
Muhamed Đakmić

#503 Re: Zašto se članak o udesu kod Narodnog ne može komentarisa

Post by Muhamed Đakmić »

Znam, no jel to znači da su svi ljudi koji dođu iz tih krajeva šljam, pošto stičem takav utisak, ne u tvom pisanju, nego u pisanju nekih drugih forumskih eksperata? I smatram da oni kao oni nisu problem, već je problem država, tačnije nepostojanje iste. Ja recimo dobro znam 4-5 momaka s kojima sam išao u osnovnu školu, sad dilaju svi, svima su porodice ovdje već nekih stotinu godina. Jel to znači da po defaultu svi Sarajlije ne valjaju?
Brat

#504 Re: Zašto se članak o udesu kod Narodnog ne može komentarisa

Post by Brat »

Sarajevo1946 wrote:Znam, no jel to znači da su svi ljudi koji dođu iz tih krajeva šljam, pošto stičem takav utisak, ne u tvom pisanju, nego u pisanju nekih drugih forumskih eksperata? I smatram da oni kao oni nisu problem, već je problem država, tačnije nepostojanje iste. Ja recimo dobro znam 4-5 momaka s kojima sam išao u osnovnu školu, sad dilaju svi, svima su porodice ovdje već nekih stotinu godina. Jel to znači da po defaultu svi Sarajlije ne valjaju?
Nipošto, ne treba nikad sve stavljati u isti koš, međutim ako jedni rade jedno te isto već evo 20 godina, šta onda treba reći? Znaš njih 1000 valja, samo zato što ja znam 10 ljudi koji fakat valjaju.. Jbg šljam je u svim sredinama zastupljenim i manjinama ne da do riječi, bukvalno. A to što je Sarajevo u zadnjih nekoliko godina uhvatila groznica beogradskih 90-tih, to je već drugi par cipela :D
Muhamed Đakmić

#505 Re: Zašto se članak o udesu kod Narodnog ne može komentarisa

Post by Muhamed Đakmić »

E pa o tom ti govorim. Klinac bi oni radili ovo što rade, da postoji neko gore ko bi to lijepo sankcionisao. A samim tim, kad odvojiš žito od kukolja, i proces asimilacije bi skroz drugačije tekao.
Brat

#506 Re: Zašto se članak o udesu kod Narodnog ne može komentarisa

Post by Brat »

Sarajevo1946 wrote:E pa o tom ti govorim. Klinac bi oni radili ovo što rade, da postoji neko gore ko bi to lijepo sankcionisao. A samim tim, kad odvojiš žito od kukolja, i proces asimilacije bi skroz drugačije tekao.
To je suština ustvari, država nam je u kur.cu. Međutim opet se ne mogu odati dojmu, da ovo nikad ne bi uradio neko ko je odrastao na stvarima tipa new primitvsa, TLN, ZP, Azre, ex-yu scene u globalu, neko ko je ustvari pravi Sarajlija, a takvih je nažalost, izgleda ne mnogo..
Locked