Da li ste znali o islamu
-
vivace
#501 Re: Da li ste znali o islamu
jel moze neko da mi kaze zasto muslimani drze sake nagore prilikom molitve. prilikom meditacije jogini takodje drze sake prema gore.
-
klixo
#502 Re: Da li ste znali o islamu
https://www.youtube.com/watch?v=WbjuJd4NhgMvivace wrote:jel moze neko da mi kaze zasto muslimani drze sake nagore prilikom molitve. prilikom meditacije jogini takodje drze sake prema gore.
Ovdje su objasnjeni svi medicinski aspekti sedzde.Ima baš dio gdje se govori zasto se šake drze gore.
-
vivace
#503 Re: Da li ste znali o islamu
klixo wrote:https://www.youtube.com/watch?v=WbjuJd4NhgMvivace wrote:jel moze neko da mi kaze zasto muslimani drze sake nagore prilikom molitve. prilikom meditacije jogini takodje drze sake prema gore.
Ovdje su objasnjeni svi medicinski aspekti sedzde.Ima baš dio gdje se govori zasto se šake drze gore.
hvala. izgleda interesantno.
- Zatamnjena stakla
#504 Re: Da li ste znali o islamu
Može li mi neko napisati šta se treba učiti po noći, npr noćni namaz kada svi ljudi spavaju.
Čuo sam da je tada najljepše klanjati, doviti i ibadet činiti.
Pa ako može neko da mi napiše bilo bi lijepo.
-
sour cherry
#505 Re: Da li ste znali o islamu
Od Huzejfe bin Jemana, r.a., prenosi se da je rekao: "Klanjao sam jedne noći sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa je počeo da uči suru El-Bekare. Pomislio sam: ‘Učinit će ruku` poslije sto ajeta’, ali on je nastavio s učenjem te sam pomislio: ‘Na rekatu će učiti cijelu suru El-Bekare.’ Zatim je počeo učiti suru Ali Imran, te ju je proučio, te sam opet pomislio: ‘Ruku` će učiniti nakon nje.’ Zatim je počeo učiti suru En-Nisa, te ju je proučio, učio je mutersilen (svaki harf je jasno izgovarao) kada bi proučio ajet u kome se nalazi slavljenje Allaha, slavio bi Ga, a kada bi proučio ajet u kome se traži (nešto), tražio bi, ako bi proučio traženje zaštite od Allaha, tražio bi je, zatim je učinio ruku`u i učio: ‘Neka si slavljen, Gospodaru moj Veličanstveni’, zadržao se na ruku`u isto koliko se zadržao na kijamu, zatim bi rekao: ‘Čuo Allah onoga ko Ga hvali. Gospodaru naš, Tebi pripada hvala, mnoga, lijepa hvala u kojoj je blagoslov’, te bi stojao dugo, skoro koliko na ruku`u, a zatim bi učinio sedždu te bi rekao: ‘Neka si slavljen, moj najviši Gospodaru.’ Na sedždi se zadržao skoro koliko na kijamu. (Muslim)Sorel wrote:Može li mi neko napisati šta se treba učiti po noći, npr noćni namaz kada svi ljudi spavaju.
- Zatamnjena stakla
#506 Re: Da li ste znali o islamu
Hvala ti 
-
sour cherry
#507 Re: Da li ste znali o islamu
Nema na čemu.Hvala Allahu Uzvišenom.Svako dobro. 
- nasa
#508 Re: Da li ste znali o islamu
O ti, umotani! Probdij noć, osim malog dijela; polovinu njezinu ili malo manje od nje; ili malo više od nje, i izgovaraj Kur’an pažljivo, Mi ćemo ti doista teške riječi slati,Sorel wrote:Može li mi neko napisati šta se treba učiti po noći, npr noćni namaz kada svi ljudi spavaju.
tă ustajanje noću, zaista, jače djeluje i izgovara se jasnije,
a ti danju imaš, doista, mnogo posla. (El-Muzzemmil, 1.-8.).
"...I velicaj Ga i hvali Gospodara svoga kad ustaješ i nocu Ga velicaj, i kad se zvijezde gube" (Tur, 48.-49.).
"I velicaj Ga nocu i poslije obavljenih molitvi" (Kaf, 40.).
Rekao je Resulullah, s. a. v. s.: "Najbolji namaz nakon fard-namaza je namaz u tmini noci" (Muslim)
Prenosi se od Abdullaha ibn Mes'uda, radijallahu anhu, da je rekao:-"Klanjao sam sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, nocni namaz pa je toliko dugo ostao na kijamu da sam pomisljao da ucinim nesto sto ne valja."Upitali smo ga:"A sta si to pomisljao?-pa je rekao:"Pomisljao sam da sjednem, a da Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, ostavim (sama na kijamu)."(Prenosi ga El-Buhari)
Prenosi se od Abdullaha ibn Omera, radijallahu anhu, da je rekao:"Jedan covjek upitao je Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako se klanja nocni namaz pa mu je rekao:"Dva po dva (rekata), a ako se bojis da te ne zatekne sabah, onda klanjaj bar jedan (rekat)."(Prenose ga El-Buharija i Muslim)
Ovo sam c/p s Ajeti,hadisi....ali nisam podjonila moj je post
- Zatamnjena stakla
#509 Re: Da li ste znali o islamu
Sad kako se nijeti?
- nasa
#510 Re: Da li ste znali o islamu
Pa,ovako pise,NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TELA SALATEL-LEJLI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI ALLAHU EKBER.Sorel wrote:Sve je super ispalo.
Sad kako se nijeti?
Ali ja zanijetim na "nasem "jer su mi rekli da moze i tako ...
- Zatamnjena stakla
#511 Re: Da li ste znali o islamu
E hvala
Pa može i na našem to ne sporim
Pa može i na našem to ne sporim
- kritichar
#512 Re: Da li ste znali o islamu
ne postoji hadis koji govori da je Poslanik izgovarao neki određeni nijet za namaze
početni tekbir je jedan od uslova da namaz bude ispravan, a nijet može biti ispravan i ako je samo srcem
početni tekbir je jedan od uslova da namaz bude ispravan, a nijet može biti ispravan i ako je samo srcem
- fatamorgana
#513 Re: Da li ste znali o islamu
Samo da pitam, koliko se po Islamu vjeruje da je bilo poslanika prije Muhameda, pročitao sam to par puta ovdje na forumu ali se ne sjećam broja ....
-
theTruePath
#514 Re: Da li ste znali o islamu
Nepoznat broj,osim oni sto su spomenuti u Kuranu ,tu su i poslanici koji su dolazili svom narodu.Svaki narod je imao svog poslanikafatamorgana wrote:Samo da pitam, koliko se po Islamu vjeruje da je bilo poslanika prije Muhameda, pročitao sam to par puta ovdje na forumu ali se ne sjećam broja ....
- fatamorgana
#515 Re: Da li ste znali o islamu
Neko je navodio neki određen broj, 1000, 10.000 ili 100.000 ne sjećam se više, ima i negdje na ovom pdf-u ali ko će to sad tražiti, ako neko zna cifru neka napiše ....theTruePath wrote:Nepoznat broj,osim oni sto su spomenuti u Kuranu ,tu su i poslanici koji su dolazili svom narodu.Svaki narod je imao svog poslanikafatamorgana wrote:Samo da pitam, koliko se po Islamu vjeruje da je bilo poslanika prije Muhameda, pročitao sam to par puta ovdje na forumu ali se ne sjećam broja ....
- izgrebano
#516 Re: Da li ste znali o islamu
Oko 100 000.fatamorgana wrote:Neko je navodio neki određen broj, 1000, 10.000 ili 100.000 ne sjećam se više, ima i negdje na ovom pdf-u ali ko će to sad tražiti, ako neko zna cifru neka napiše ....theTruePath wrote:Nepoznat broj,osim oni sto su spomenuti u Kuranu ,tu su i poslanici koji su dolazili svom narodu.Svaki narod je imao svog poslanikafatamorgana wrote:Samo da pitam, koliko se po Islamu vjeruje da je bilo poslanika prije Muhameda, pročitao sam to par puta ovdje na forumu ali se ne sjećam broja ....
- fatamorgana
#517 Re: Da li ste znali o islamu
Ma čini mi se da je bilo riječ o ovoj cifri ali opet nisam bio siguran. Jeli ovaj podatak iz Kur'ana, iz hadisa ili iz drugih izvora?izgrebano wrote: Oko 100 000.
Ako može i NASA da odgovori, ona poznaje zvanične i provjerene informacije ....
- vatrogasac
#518 Re: Da li ste znali o islamu
Sultan Mehmed II el Fatih u svojoj ahdnami se zaklinje sa 124 000 Poslanika. "...I tako mi sablje koju pašem I tako mi 124 000 Poslanika..."fatamorgana wrote:Neko je navodio neki određen broj, 1000, 10.000 ili 100.000 ne sjećam se više, ima i negdje na ovom pdf-u ali ko će to sad tražiti, ako neko zna cifru neka napiše ....theTruePath wrote:Nepoznat broj,osim oni sto su spomenuti u Kuranu ,tu su i poslanici koji su dolazili svom narodu.Svaki narod je imao svog poslanikafatamorgana wrote:Samo da pitam, koliko se po Islamu vjeruje da je bilo poslanika prije Muhameda, pročitao sam to par puta ovdje na forumu ali se ne sjećam broja ....
- nasa
#519 Re: Da li ste znali o islamu
fatamorgana wrote:Ma čini mi se da je bilo riječ o ovoj cifri ali opet nisam bio siguran. Jeli ovaj podatak iz Kur'ana, iz hadisa ili iz drugih izvora?izgrebano wrote: Oko 100 000.
Ako može i NASA da odgovori, ona poznaje zvanične i provjerene informacije ....
Mislim da postoji hadis ali ne znam kakav je njegov status -da li je vjerodostajan,koji pominje da je Muhamed rekao 124 000 ali nisu svi bili u statusu resul- poslanik ,samo njih oko 300 dok su ostali u statusu "vjerovjesnika" -postoji arapska rijec za to al'ne znam.Uglavnom svaki narod je imao ljude koji su upucivali u vjeri ,a neki narodi i vise ...Ako je nekom poznat hadis neka zalijepi....
Palo mi je ovo na pamet kada smo raspravljali o religijskim ucenjima oko starosti zemlje odnosno pojave ljudi,124000 je veliki broj .....
Kur'an pominje 25 imenom od cega su 14 poslanici ....(citala ranije,nisam sada provjeravala precizan broj,pa odstupanja su moguca)i jos par za koje se moze naslutiti da su bili vjerovjesnici ali nije izricito receno...Takodjer u Kur'anu se oni ne ogranicavaju samo na ove koji su imenovani!
Razlika izmedju vjerovjesnik i poslanik je sto su prvi potvrdjivali vec donesenu Objavu i samo pozivali u nju dok su Poslanici donosili i izmjene!
U svakom slucaju prema islamu broj je veliiiik
- nasa
#520 Re: Da li ste znali o islamu
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... ms&cad=rjt
Nasla sam ,ima na wiki....
djaba potrosi vrijeme na pisanje gornjeg posta,a znala sam da negdje ima 
Nasla sam ,ima na wiki....
- fatamorgana
#521 Re: Da li ste znali o islamu
Hvala svima za odgovore, ovo me pitanje malo zaintrigiralo jer mi se broj od oko100.000 učinio povelik. Čitavši neki dan knjigu (A. Bertoli - Psiho-Bio-Genealogija) gdje piše da se računa da Homo Sapiens ima otprilike oko 100 do 120.000 godina od svoje pojave na Zemlji pa mi pade na pamet jednostavna računica.nasa wrote:http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... ms&cad=rjt
Nasla sam ,ima na wiki....djaba potrosi vrijeme na pisanje gornjeg posta,a znala sam da negdje ima
Ako je vijek modernog čovjeka produžen na sadašnji životni vijek od oko 70 - 80 godina i to ne tako davno a prosječni životni vijek u prošlosti je bio mnogo kraći time što se ide više u prošlost te ako se uzme taj prosječan životni vijek iz prošlosti od oko 35 - 40 godina račun onda ispada ovako:
1 osoba - 35 - 40 godina
10 osoba - 400 godina
100 osoba - 4000 godina
1000 osoba . 40.000 godina
10.000 osoba - 400.000 godina
100.000 osoba - 4.000.000 godina
Po ovome ispada da nije moglo biti toliko poslanika i vjerovjesnika sveukupno s obzirom na dato istorijsko vrijeme ... možda negdje griješim, ispravite me slobodno ako je tako,
- nasa
#522 Re: Da li ste znali o islamu
Jeste ali se previdio "narodu" nije jedan narod zivio sto znaci da je istovremeno naplaneti bilo vise vjerovjesnika istovremeno 
Edit: Vidis,meni je ovo padalo na pamet vezano za slicne religijske obicaje nekih naroda koje je tesko historijski i arheoloski objasniti pa znas da su postojale razne teorije o nekadasnjoj kopnenoj vezi medju nekim kontinentima i sl.Doduse nije to samo s religijom to je npr.slucaj i s keramikom(neolit)velike slicnosti do identicnosti sirom svijeta medju narodima koji nisu imali nikakvog doticaja....Vjerovatno su ljudi puno slicniji nego sto misle ,mada neke slicnosti ostaju fascinantne....
Edit: Vidis,meni je ovo padalo na pamet vezano za slicne religijske obicaje nekih naroda koje je tesko historijski i arheoloski objasniti pa znas da su postojale razne teorije o nekadasnjoj kopnenoj vezi medju nekim kontinentima i sl.Doduse nije to samo s religijom to je npr.slucaj i s keramikom(neolit)velike slicnosti do identicnosti sirom svijeta medju narodima koji nisu imali nikakvog doticaja....Vjerovatno su ljudi puno slicniji nego sto misle ,mada neke slicnosti ostaju fascinantne....
- fatamorgana
#523 Re: Da li ste znali o islamu
nasa wrote:Jeste ali se previdio "narodu" nije jedan narod zivio sto znaci da je istovremeno naplaneti bilo vise vjerovjesnika istovremeno
Znači treba sve pomnožiti sa brojem naroda od preistorije pa do danas .... ja odustajem, matematika mi nije jača strana,
- nasa
#524 Re: Da li ste znali o islamu
Ma i da racunas ne moze se doci do preciznog rezultata jer neki narodi su imali vecibroj poslanika,vjerovjesnika itd.fatamorgana wrote:
Znači treba sve pomnožiti sa brojem naroda od preistorije pa do danas .... ja odustajem, matematika mi nije jača strana,
Na kraju uvijek sve mozes protumaciti u skladu s licnim stavom,tako i ovo sto sam ti ja navela kao primjer mozes reci pa ljudi su slijedili razvoj koji odgovara i objasnjenjima evolucije dok ce vjernik reci slicnosti, pogotovo oko religija, su uzrokovane istim Izvorom itd.
- fatamorgana
#525 Re: Da li ste znali o islamu
Ma ja ...nasa wrote:Ma i da racunas ne moze se doci do preciznog rezultata jer neki narodi su imali vecibroj poslanika,vjerovjesnika itd.fatamorgana wrote:
Na kraju uvijek sve mozes protumaciti u skladu s licnim stavom,tako i ovo sto sam ti ja navela kao primjer mozes reci pa ljudi su slijedili razvoj koji odgovara i objasnjenjima evolucije dok ce vjernik reci slicnosti, pogotovo oko religija, su uzrokovane istim Izvorom itd.