tukija ti je ono kada vehabija se ponisi time sto je vehabija svojim izgledom a tvrdi da ne postoji vahabizam.Mislim da pojasnimo tukiju danasnjice.Towelie wrote:Nije tukija stub vere u kontekstu u kojem je recimo to namaz ili post, tukija je njima metoda misionarstva i uopste ponasanja prema sunijama. U svakom slucaju, u pitanju je perfidna igra.Kroksica wrote:Evo ja malo guglala i nigde ne nadjoh da je tukija jedan od Sijskih stubova vjere. Ili ije i to jedan oblik tukije? Ono kao paradoks sa dva sela, jedno uvijek laze drugo uvijek govori istinu.
Govor o tekfiru na rafidije
- Teea
#501 Re: Govor o tekfiru na rafidije
- basicm
#502 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Sto mi brisete postove?
- Towelie
#503 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ako postoji vehabizam, navedi mi primer nekog ko za sebe tvrdi da je vehabija. Ne da drugi tvrde za njega, nego da ta osoba licno posvedoci da se zove vehabijom. Videces da neces naci nikog.Teea wrote:tukija ti je ono kada vehabija se ponisi time sto je vehabija svojim izgledom a tvrdi da ne postoji vahabizam.Mislim da pojasnimo tukiju danasnjice.Towelie wrote:Nije tukija stub vere u kontekstu u kojem je recimo to namaz ili post, tukija je njima metoda misionarstva i uopste ponasanja prema sunijama. U svakom slucaju, u pitanju je perfidna igra.Kroksica wrote:Evo ja malo guglala i nigde ne nadjoh da je tukija jedan od Sijskih stubova vjere. Ili ije i to jedan oblik tukije? Ono kao paradoks sa dva sela, jedno uvijek laze drugo uvijek govori istinu.
- Towelie
#504 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Eto, toliko o mogucnosti pomirenja sa siijama.FETVA BR. 118101.
NIJE MOGUĆE IZMIRENJE IZMEĐU SUNIJJA I ŠIJJA!!!
PITANJE:
Kakav je stav, gledano na osnovu historije šijja (rafidijja), izmirenja između sunijja i njih?
ODGOVOR:
Hvala Allahu.
Izmirenje između šijja i sunijja nije moguće, jer se njihovo vjerovanje i ubjeđenje razlikuje. Sunijje, sljedbenici Poslanikove prakse i zajednice muslimana, vjeruju u Allahov tevhid (Allahovu jednoću) i u obožavanje samo Allaha Jedinog, te da se niko mimo Njega ne smije dozivati, niti melek blizak Njemu, niti Poslanik poslani, i da je Allah jedini poznavaoc gajba (ljudima nedokučivog i skrivenog). Sunijje također vjeruju da je obaveza ljubav i voljenje ashaba, Allah svima njim bio zadovoljan, bivanje zadovoljnim sa svima njima, te da su oni najbolja Allahova stvorenja nakon Poslanika, a da su među njima najbolji Ebu Bekr, zatim Omer, zatim Osman, zatim Alija, Allah svima njima bio zadovoljan. Šijje vjeruju suprotno spomenutom, zbog čega je nemoguće izmirenje među njima, baš kao što je nemoguće izmiriti jevreje, kršćane i pagane sa sunijjama. Stoga, nije moguće izmirenje između šijja i sunijja zbog različitog vjerovanja i ubjeđenja, baš kao što smo pojasnili.
Kraj citata.
Medžmu’ fetava Ibn Baz (27/325).
- zagortenej
#505 Re: Govor o tekfiru na rafidije
budi pošten pa reci da je to vehabijsko mišljenje i nije koncenzus uleme. znači jedinstvo ummeta nije bitno, već su bitni politički interesi KSA, zato se donose te fetve.Towelie wrote:Eto, toliko o mogucnosti pomirenja sa siijama.FETVA BR. 118101.
NIJE MOGUĆE IZMIRENJE IZMEĐU SUNIJJA I ŠIJJA!!!
PITANJE:
Kakav je stav, gledano na osnovu historije šijja (rafidijja), izmirenja između sunijja i njih?
ODGOVOR:
Hvala Allahu.
Izmirenje između šijja i sunijja nije moguće, jer se njihovo vjerovanje i ubjeđenje razlikuje. Sunijje, sljedbenici Poslanikove prakse i zajednice muslimana, vjeruju u Allahov tevhid (Allahovu jednoću) i u obožavanje samo Allaha Jedinog, te da se niko mimo Njega ne smije dozivati, niti melek blizak Njemu, niti Poslanik poslani, i da je Allah jedini poznavaoc gajba (ljudima nedokučivog i skrivenog). Sunijje također vjeruju da je obaveza ljubav i voljenje ashaba, Allah svima njim bio zadovoljan, bivanje zadovoljnim sa svima njima, te da su oni najbolja Allahova stvorenja nakon Poslanika, a da su među njima najbolji Ebu Bekr, zatim Omer, zatim Osman, zatim Alija, Allah svima njima bio zadovoljan. Šijje vjeruju suprotno spomenutom, zbog čega je nemoguće izmirenje među njima, baš kao što je nemoguće izmiriti jevreje, kršćane i pagane sa sunijjama. Stoga, nije moguće izmirenje između šijja i sunijja zbog različitog vjerovanja i ubjeđenja, baš kao što smo pojasnili.
Kraj citata.
Medžmu’ fetava Ibn Baz (27/325).
Last edited by zagortenej on 29/08/2013 21:54, edited 1 time in total.
- zagortenej
#506 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Pitanje: Uvaženi šejhu, neki ljudi nazivaju ulemu u Kraljevini Saudijskoj Arabiji vehabijama, da li odobravate ovaj naziv? Kakav je vaš odgovor onim koji vas tako nazivaju?Towelie wrote: Ako postoji vehabizam, navedi mi primer nekog ko za sebe tvrdi da je vehabija. Ne da drugi tvrde za njega, nego da ta osoba licno posvedoci da se zove vehabijom. Videces da neces naci nikog.
Odgovor: „Ovaj naziv je poznat za ulemu tevhida, ulemu Nedžda, kojim ih povezuju sa šejhom imamom Muhammedom bin Abdul-vehhabom, Allah mu se smilovao.“ „Njegove pristalice, oni koji su pozivali onome na što je on pozivao i koji su stasali u ovoj da'vi nazivaju se vehabijama.“ „ To je častan i veličanstven naziv koji upućuje na to da su oni koji se tako nazivaju pripadnici tevhida...“ (Ibn Baz, Fetava Nurun aled-derb, 16-17)
- zagortenej
#508 Re: Govor o tekfiru na rafidije
je li ovaj šejh (bin baz) ono donio i fetvu da je dozvoljeno da muslimani, pod vanrednim okolnostima, traže pomoć od nemuslimana, nakon čega je saudijski kralj ugostio američke trupe na tlu KSA, nakon invazije Iraka na Iran?
Last edited by zagortenej on 29/08/2013 22:07, edited 1 time in total.
- zagortenej
#509 Re: Govor o tekfiru na rafidije
ko se to vratio, sa "novim" doQazima?J3r1ch0 wrote:
-
J3r1ch0
#510 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Znam da taj šejh nije "vehabija" te da je uvažen od strane muslimanske braće.zagortenej wrote:je li ovaj šejh ono donio i fetvu da je dozvoljeno da muslimani, pod vanrednim okolnostima, traže pomoć od nemuslimana, nakon čega je saudijski kralj ugostio američke trupe na tlu KSA, nakon invazije Iraka na Iran?
- zagortenej
#511 Re: Govor o tekfiru na rafidije
bin BazJ3r1ch0 wrote:Znam da taj šejh nije "vehabija" te da je uvažen od strane muslimanske braće.zagortenej wrote:je li ovaj šejh ono donio i fetvu da je dozvoljeno da muslimani, pod vanrednim okolnostima, traže pomoć od nemuslimana, nakon čega je saudijski kralj ugostio američke trupe na tlu KSA, nakon invazije Iraka na Iran?
-
J3r1ch0
#512 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Editovao si post...zagortenej wrote:bin BazJ3r1ch0 wrote:Znam da taj šejh nije "vehabija" te da je uvažen od strane muslimanske braće.zagortenej wrote:je li ovaj šejh ono donio i fetvu da je dozvoljeno da muslimani, pod vanrednim okolnostima, traže pomoć od nemuslimana, nakon čega je saudijski kralj ugostio američke trupe na tlu KSA, nakon invazije Iraka na Iran?
- zagortenej
#513 Re: Govor o tekfiru na rafidije
jesam, halali, i ti žuriš da odgovorišJ3r1ch0 wrote:
Editovao si post...
- Warhead
#514 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Na snimku ispod možete vidjeti do čega konkretno dovodi priča koju vehabije u zadnje vrijeme iz petnih žila pokušavaju prodati i u BiH (NAPOMENA: nije za mlađe od 18 i ljude slabog želuca). Moje je mišljenje da su oni budući problem koji će u BiH dovesti do raslojavanja Bošnjaka na isti način na koji su podijelili Libiju, Siriju i Irak po nalogu njihovih gazdi iz KSA i USA.
Neka mi neko kaže da li postoji razlika između onoga što je VRS radila u BiH, i ovog što vehabosi rade na ovom snimku.
Neka mi neko kaže da li postoji razlika između onoga što je VRS radila u BiH, i ovog što vehabosi rade na ovom snimku.
-
tesanj
#515 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Vec odavno mnogi zlonamjernici pokusavaju iskrivit islam, lazuci Allaha, i njegova Poslanika. Svoje lazi su stavili na papir i rekli:"Evo, ovo je od Allaha i Poslanika njgova." Zbog toga danas imamamo brojne knjige koje su skoro izjednacili sa Kuranom. Ovaj snimak je ocit primjer laganja na Allaha i njegova Poslanika, jer kao mi imamo dozvolu sa vjerske strane da ih ubijemo."IMA LI NEPRAVEDNIJEG OD ONOGA KOJI O ALLAHU GOVORI LAZI I SMATRA DA JE LAZ ISTINA KAD MU ONA DOLAZI" 39/30
- Kroksica
#516 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ja guglala i kazu i Sijama je La ilahe ilallah stub vjere, ono glvno. Pa onda kazu da i oni namaz obavljaju, poste Ramazan idu na hadzdz, daju zekat haman sve isto ko u Sunija. Bi mi cudno onda sto jedni drugima oci vade kad ono...razlike u nekim trivijalnim tekstovima koji su lafo od Poslanika. Sad meni nije jasno, ja neutralna, kome da vjerujem. Svi tekstovi tvrde da su autenticni 99% i svi imaju dokaze za to.Towelie wrote:Nije tukija stub vere u kontekstu u kojem je recimo to namaz ili post, tukija je njima metoda misionarstva i uopste ponasanja prema sunijama. U svakom slucaju, u pitanju je perfidna igra.Kroksica wrote:Evo ja malo guglala i nigde ne nadjoh da je tukija jedan od Sijskih stubova vjere. Ili ije i to jedan oblik tukije? Ono kao paradoks sa dva sela, jedno uvijek laze drugo uvijek govori istinu.
- fatamorgana
#517 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Pa to je vehabijska tukija,Towelie wrote: Ako postoji vehabizam, navedi mi primer nekog ko za sebe tvrdi da je vehabija. Ne da drugi tvrde za njega, nego da ta osoba licno posvedoci da se zove vehabijom. Videces da neces naci nikog.
- Towelie
#518 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Uf, tesko je reci da su trivijalni tekstovi samo.Kroksica wrote:Ja guglala i kazu i Sijama je La ilahe ilallah stub vjere, ono glvno. Pa onda kazu da i oni namaz obavljaju, poste Ramazan idu na hadzdz, daju zekat haman sve isto ko u Sunija. Bi mi cudno onda sto jedni drugima oci vade kad ono...razlike u nekim trivijalnim tekstovima koji su lafo od Poslanika. Sad meni nije jasno, ja neutralna, kome da vjerujem. Svi tekstovi tvrde da su autenticni 99% i svi imaju dokaze za to.Towelie wrote:Nije tukija stub vere u kontekstu u kojem je recimo to namaz ili post, tukija je njima metoda misionarstva i uopste ponasanja prema sunijama. U svakom slucaju, u pitanju je perfidna igra.Kroksica wrote:Evo ja malo guglala i nigde ne nadjoh da je tukija jedan od Sijskih stubova vjere. Ili ije i to jedan oblik tukije? Ono kao paradoks sa dva sela, jedno uvijek laze drugo uvijek govori istinu.
Siiti tvrde da Kur'an nije potpun, da treba njihov Mehdi da donese novi Kur'an sa 17 000 ajeta, iznoseci laz na Allaha dz.s. koji je obecao da ce cuvati Kur'an nepromenjenim, potvaraju Poslanika s.a.w.s. da nije prenio ispravno poslanicu, proklinju najbolje ljude ovog ummeta, Ebu Bekra i Omera, tvrde da su imami nepogresivi (?!)(znamo ko je jedini Nepogresiv), ohalalili su ubijanje sunija (koje u tukji nazivaju svojom bracom, a ubijaju ih i to smatraju halalom), fakticki su legalizovali prostituciju preko mut'a braka i sta sve jos ne.
Ovo sigurno nisu trivijalnosti, i dobar deo ovih pitanja zalazi u elementarnu akidu ehli-sunneta.
EDIT: Evo i linkova:
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana- ... i-i-kur-an
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana- ... eivi-imami
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana- ... ija-i-sija
http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... Itemid=163
- Towelie
#519 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Posto ne mogu linkovi, kopiracu u zasebnim postovima tekst po tekst.
Šiiti i Kur’an
Štampa
El. pošta
Kategorija: Odbrana sunneta
Objavljeno: petak, 10 Maj 2013 14:09
Autor admin
Klikova: 242
Piše: mr. Safet Kuduzović
Uzvišeni Allah objavio je Kur’an da bude uputa čovječanstvu. Jedno od elementarnih ubjeđenja muslimanskog ummeta jeste potpunost Allahove vjere i njena aktuelnost do Kijametskog dana. Uzvišeni Allah prepustio je ljudima čuvanje prethodnih knjiga koje je objavio. Budući da su pronevjerili ovaj veliki emanet, Svemogući Stvoritelj obavezao se na čuvanje posljednje objave, časnog Kur’ana. Svemilosni Allah kaže: “Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo ga Mi čuvati.” (El-Hidžr, 9) Uprkos tome, šiitski učenjaci su ubijeđeni da Kur’an nije originalan te da je bio izložen izmjenama, iskrivljivanjima, dodavanjima u njega i izbacivanjima iz njega. Šiitska kapitalna djela prepuna su predanja koja potvrđuju ovu činjenicu.
Šiiti smatraju da je Kur’an iskrivljen i nepotpun
Muhammed en-Nuaman, poznat kao El-Mufid, u svom djelu Evailul-mekalat, str. 54, kaže: “Navode se brojne predaje od nepogrješivih imama iz porodice Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, o raznolikosti Kur’ana i to da su neki zulumćari (tj. ashabi) dodavali u Kur’an i izbacivali iz njega.”
El-Fejd el-Kašani u svojoj knjizi Tefsirus-safi, 1/44, kaže: “...iz ovih i drugih predanja koja se navode od ehlul-bejta zaključuje se da Kur’an koji se danas nalazi kod ljudi nije potpun i onakav kakav je objavljen Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. U njemu ima suprotnih stvari u odnosu na ono što je Allah objavio, ima promjena i iskrivljivanja. Mnoge stvari su izbačene iz Kur’ana, kao Alijino ime koje se spominje na brojnim mjestima.”
Ali b. Ibrahim el-Kumi u svom Tefsiru, 1/36-37, kaže: “Ono što je suprotno onome što je Allah objavio...”, potom je spomenuo kao primjer nekoliko ajeta koji su iskrivljeni, kao: En-Nisa’, 166, 168, El-Maide, 67, Eš-Šu‘ara, 227, i El-En‘am, 97.
Veliki šiitski imam, Allahov dokaz na Zemlji, Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu bez premca, El-Envarun-nuamanijje, 2/357, kaže: “Mutevatir predanja, oko čije ispravnosti su složni naši (tj. šiitski) učenjaci, jasno ukazuju da je Kur’an iskrivljen.”
Dok velikan šiitske vjere El-Medžlisi u Mir’atul-ukul, 12/525-526, prenosi od Ebu Abdullaha (nepogrješivog imama) da je rekao: “Kur'an koji je Džibril dostavljao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ima 17.000 ajeta.” Nakon što je spomenuo ovo predanje, El-Medžlisi kaže: “Ovo i brojna druga vjerodostojna predanja jasno ukazuje da u Kur’anu nedostaju određeni ajeti, kao što su neki drugi promijenjeni. Predanja koja govore o ovoj stvari, po mom mišljenju, su mutevatir.” Mutevatir predanje je predanje koje prenosi velika skupina u svakoj generaciji, pa je krajnje nelogično sumnjati u njegovu autentičnost. Također, onaj ko porekne mutevatir predanje, može lahko izaći iz okvira islama.
Imam Ebu Mensur et-Tabersi u djelu El-Ihtidžadž, 1/337-338, kaže: “Kada bih pojašnjavao sve što je izbačeno, iskrivljeno i promijenjeno u Kur’anu, oduljio bih s pojašnjavanjem.”
El-Hadždž Sultan el-Dženabezi u knjizi Bejanus-seadeh, str. 19-20, kaže: “Znaj, prenesene su brojne predaje od čestitih imama da se u njemu (tj. Kur’anu) desilo iskrivljivanje, dodavanje i oduzimanje.”
Ebul-Hasan el-Amili u Miratul-envar, str. 36 (štampa: El-Eftab, 1374. H., Teheran), kaže: “Puka istina koja se gradi na mutevatir predanjima jeste da je Kur’an koji imamo ispred sebe doživio, nakon Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, promjene i izbacivanja mnogih ajeta i riječi od strane onih koji su ga sakupljali.”
Veliki šiitski učenjak i Allahov dokaz na Zemlji, El-Bahrani u djelu Mešarikuš-šumus, str. 126, govoreći o iskrivljivanju Kur’ana, rekao je: “O tome se navode predaje koje je jako teško pobrojati, prelaze granicu mutevatir predanja.”
10. Imam Jusuf el-Bahrani u djelu Ed-Durerul-nedžefijje, str. 298 (štampa Muesesetu Alil-bejt), kaže: “Kada bismo imali pravo prigovoriti ovim predajama (o iskrivljenju Kur’ana), tada bismo mogli prigovoriti svim predajama u šerijatu.”
11. Veliki šiitski valorizator El-Hui u svom komentaru na Nehdžul-belaga, koji se zove Minhadžul-beraah, str. 214-220, nakon što je spominjao dokaze o iskrivljivanju Kur’ana, rekao je: “Imam Alija nije mogao popraviti Kur’an u vrijeme svoje vladavine, već je koristio tukiju, i da bude dokazom na Sudnjem danu protiv onih koji su ga iskrivili i izmijenili.”
12. Poznati šiitski učenjak En-Nuri et-Tabersi napisao je djelo koje je nazvao Faslul-hitab fi isbati tahrifi Kitabi Rabbil-erbab – Presudan govor u dokazivanju iskrivljenosti Knjige Gospodara svih gospodara. Cijela knjiga posvećena je dokazivanju iskrivljenosti i neoriginalnosti Allahove knjige Kur’ani-kerima. Između ostalog, na str. 211 kaže: “Stilistika Kur’ana na nekim je mjestima neuporediva, dostiže stepen mudžize (nadnaravnosti), dok na nekim mjestima dolazi do izražaja njegova (kur’anska) besmislenost i ništavnost.”
Pored toga, niko od šiitskih učenjaka nije osudio ovo djelo niti autora. U protivnom, voljeli bismo čuti njihove glasove i mišljenja u pogledu ovog famoznog djela i još famoznijeg autora. Ako se i ispostavi da neko osudi ovakva predanja i izjave, to je samo zamazivanje i bacanje prašine u oči sunnijama, budući da su najveći šiitski učenjaci složni da o iskrivljenju Kur’ana postoje mutevatir predanja. Pretpostavimo da veliki hadiski eksperti ehli-sunneta, kao imam Ahmed, Ibnul-Medini, Ebu Hatim, Ibn Mein, Buhari, Muslim, Tirmizi, Darekutni, Bejheki i drugi, tvrde da po određenom pitanju postoje mutevatir predaje. Nakon toga se pojavi jadnik iz redova ehli-sunneta i kaže: “Izmišljotina, to je potvora na ehli-sunnet, to nije stav naših učenjaka?!” Upravo ovako djeluju izjave pojedinih šiitskih šejhova u ovom vremenu koji žele tukijom (lažima i obmanjivanjima) negirati temeljna ubjeđenja šiitskih imama kroz generacije. Nije pouka u onome što će kazati anonimusi i amateri šiitske vjere, već u onome što su govorili njihovi imami i velikani koji kod njih slove kao najveći učenjaci i eksperti bez premca.
Kada bismo htjeli, mogli bismo navesti još mnogo i mnogo izjava šiitskih velikana koji jednoglasno zastupaju stav o iskrivljenju Kur’ana. Zamolit ćemo šiitske učenjake da nam svojim “nadahnutim tefsirom” protumače ajet: “Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo ga Mi čuvati.” (El-Hidžr, 9) Jeste, Gospodaru naš, Ti ga čuvaš, ali je volja ashaba pisara, ipak, bila jača od Tvoje, pa su ga mijenjali kako su željeli. Ti si Gospodar, činiš šta želiš osim ako neko drugi odluči suprotno tome!!!
Šiitski Mehdi (dvanaesti nepogrješivi imam) doći će s potpunim Kur’anom
Šiiti vjeruju u pojavu Mehdija koji se zove Muhammed b. El-Hasan. On je sin Hasana b. Alija el-Askerija (za koga se zna pouzdano da nije imao potomstvo). Dakle, šiitski Mehdi uopće nije ni rođen. Budući da je vjerovanje i kontinuitet imamâ temelj šiitske akide, to bi značilo gubitak vjere, što je najveća nedaća. Stoga su bili prinuđeni izmisliti imama koji je, navodno, nestao u trećem hidžretskom stoljeću i koji još negdje živi. Kada se pojavi, doći će s novim – potpunim Kur’anom.
Poslušajmo šta o tome kažu šiitski autoriteti:
Muhammed b. Sadik es-Sadr u svom djelu Tarihu ma badez-zuhur, str. 637, prenosi od Ebu Abdullaha (nepogrješivog imama) da je rekao: “Kao da gledam u njega (tj. Mehdija) kako mu ljudi daju prisegu između Rukna i Mekamu Ibrahima na novu knjigu koja će biti tegobna za Arape.”
U djelu Jevmul-halas, str. 373, od Kamila b. Sulejmana stoji da je Džafer es-Sadik rekao: “Kada se pojavi (Mehdi) alejhis-selam, doći će s Mushafom koji je napisao Alija, alejhis-selam.”
Veliki šiitski autoritet Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu El-Envarun-nuamanijje, 2/360, kaže: “Prenosi se da su naši (nepogrješivi) imami naredili našoj skupini (tj. šiitima) da uče ovaj dio Kur’ana koji je pri nama, u namazu i drugim prilikama i da rade shodno propisima koji se nalaze u njemu, sve dok se ne pojavi naš zaštitnik (tj. Mehdi) kada će ovaj Kur’an biti uzdignut na nebo, a on će doći sa Kur’anom koji je napisao Alija, alejhis-selam, koji će čitati i raditi po njegovim propisima.”
Ovdje se nužno nameće sljedeće pitanje: Ako se Alijin Mushaf ne razlikuje od našeg, postojećeg i općepoznatog Mushafa, kakav je smisao i korist da Mehdi dolazi s Alijinim Mushafom?!! Neka nam šiitski učenjaci odgovore na ovo pitanje, ali po mogućnosti bez standardnog umotavanja, upakivanja i obmanjivanja.
Allahu dragi, Tebe uzimamo za svjedoka da je Tvoja Knjiga potpuna, onakva kakvu si objavio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i da u njoj nije promijenjeno ni jedno jedino slovo i da se odričemo svakoga ko Kur’ani-kerimu pripisuje i najmanju manjkavost. Tako mi Uzvišenog Allaha, kada bi čovjek proveo na sedždi vrijeme od dana kada ga majka rodila do pozne starosti, bez ijednog grijeha, ili došao na Sudnji dan sa djelima kao djela svih poslanika i vjerovjesnika, a smatrao da je u Kur’anu bilo šta izmijenjeno, bio bi prisni prijatelj faraona, Karuna i Ebu Džehla u Džehennemu i njegova “pokornost” bila bi pretvorena u razasutu prašinu.
- Towelie
#520 Re: Govor o tekfiru na rafidije
O zbližavanju između sunija i šija
Štampa
El. pošta
Objavljeno: četvrtak, 11 April 2013 14:11
Autor admin
Klikova: 368
Odgovorio: mr. Safet Kuduzović
Pitanje: Nerijetko se na web-portalima mogu čitati članci koji govore o šiitima, uglavnom negativno. Ja sam prosječan musliman i volio bih da muslimani budu jedinstveni, naročito u ovom teškom vaktu za vjernike. Zar nije preče i bolje raditi na zbližavanju sa šiitima nego pisati protiv njih? Zahvalni čitatelj.
Odgovor: Nema sumnje da je zbližavanje sa šiitima i drugim islamskim sektama bolje od udaljavanja i razjedinjavanja. Ova činjenica nije predmet spora kod islamskih učenjaka. Međutim, mora se definirati put i način zbližavanja. Ako se pod zbližavanjem misli na vraćanje Kur’anu, sunnetu i praksi prvih generacija, tada je zbližavanje obavezno i primarni cilj šerijata. Ako se zbližavanjem, pak, misli na unapređenje pitanja oko kojih se slažemo, a izbjegavanje govora o krucijalnim pitanjima oko kojih se razilazimo, to je velika nepravda prema islamu.
Pojedinci iz redova ehli-sunneta, zbog nedovoljnog poznavanja šiitskih ubjeđenja, žele rafidije predstaviti kao ravnopravan mezheb (pravnu školu). Smatraju da su razlike između sunnija i šiita iste kao razlike između hanefija i šafija ili malikija i hanbelija. Ovo je potpuno pogrešno ubjeđenje, jer se sunnije razlikuju od šiita u temeljnim stvarima.
Razlikujemo se, između ostalog, od njih u pogledu:
Kur’ana (šiiti smatraju da je Kur’an iskrivljen i nepotpun),
sunneta (šiiti imaju zasebna djela hadisâ i ne prihvataju naše hadiske zbirke),
ashaba (šiiti smatraju ashabe odmetnicima, osim malog broja njih),
učenjaka (šiiti imaju nepogrešive imame koji su, prema njihovom mišljenju, bolji od poslanikâ),
Mehdija (šiiti imaju posebnog Mehdija koji će doći s potpunim Kur’anom) i mnogih drugih stvari o kojima je bilo i bit će govora.
Dakle, razilaženje nije puke fikhske prirode kao što je slučaj s našim pravnim školama, već mnogo, mnogo veće od toga.
Poslušajmo šta kaže šejhul-islam i Allahov dokaz na Zemlji kod šiita, imam Niametullahi el-Džezairi u svom kapitalnom djelu El-Envar en-Nuamanijje, 2/279, kada je govorio o imametu kao osnovnom razlogu razilaženja šiita sa muslimanima: “Mi se s njima ne slažemo oko istog Boga, niti oko istog poslanika, niti oko istog imama. Oni (tj. ehli-sunnet) govore da je njihov Gospodar Onaj koji je poslao Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a da je vladar poslije njega Ebu Bekr. Mi ne priznajemo tog Gospodara, niti tog Poslanika. Mi (tj. šiiti) kažemo: ‘Gospodar čijem Poslaniku je halifa Ebu Bekr, to nije naš Gospodar, niti je taj Poslanik, naš poslanik.’”
Poslušajmo velikog revolucionara imama Homeinija šta kaže u svom djelu Kešful-esrar, str. 123: “Mi ne obožavamo Boga koji uspostavi veliku građevinu (misli na hilafet) za ibadet, pravdu i pobožnost, potom je lično ruši, postavljajući Jezida i Muaviju i Osmana i druge diktatore da budu nadređeni ljudima. Zatim ne pojasni (misli na Allaha Svevišnjeg) ljudima pravac kojim trebaju ići nakon smrti Poslanika.”
Ove gnusne riječi ne izgovara ehli-sunnet, već najpriznatija šiitska ulema. Nama je jasno ko nam je Gospodar i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kao i halife nakon njega, pa neka nam šiiti kažu ko im je Gospodar i poslanik i šta im je vjera, budući da ne priznaju našeg Gospodara i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Jedina stvar koju tražimo od današnjih šiita jeste da se javno odreknu svojih knjiga u kojima se spominju raznorazni kufrijati i zablude, kao i njihovih zabludjelih autora, iako slove kao nekakvi “velikani”, jer određenim frazama koje su citirali bivaju samo prezreni Allahovi robovi koji, ako su preselili na spomenutim ubjeđenjima, nikada neće napustiti Džehennem.
Međutim, šiiti ne samo da šute već veličaju, uvažavaju i u zvijezde okivaju svoju ulemu koja nasrće na temelje islama. Pitamo šiite da li se odriču El-Džezairija i Homeinija zbog prethodnih izjava?! Ako ih se istinski odriču, to je lijep pokazatelj da žele istinu i da su ljubomorni na Allahovu vjeru. Nismo pesimisti, ali se bojimo da će odgovor na postavljeno pitanje glasiti: “Ne, ne odričemo se naših velikana, ni živih ni mrtvih, do Sudnjeg dana!”
Veliki šiitski šejh današnjice Jasir el-Habib napisao je djelo o Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, supruzi Aiši, kćerki Ebu Bekra, koje je naslovio: El-Fāhišetu el-vedžhul-āharu li Aišete (Nemoral, drugo lice Aiše).
Allahov ajet i veliki imam kod šiita Muhammed b. Džemil el-Amili u svom djelu Hijanetu Aišete bejnel-istihaleti vel-vakia (Aišina pronevjera između nemogućeg i stvarnog), str. 42, naslovio je: “Dokazi da su neke žene Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, počinile blud”, potom se, jadnik, slomio nekakvim “dokazivanjem” koje je puno, puno slabije od paukove mreže. Spomenuta djela kod šiita slove kao veliki “naučni opusi” i odbrana vjere, a ne rušitelji ličnosti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je, kako sebi umišljaju, dopustio da živi s “nemor.....” osobom!!! Allahu dragi, kakva je ovo vjera i kakva su ovo ubjeđenja!!!
Ako gotovo svakodnevno sunnije u Teheranu bivaju vješane (samo zato što su sunnije, a video klipovi o tim zločinima nad sunnijama su dostupni na You Tubeu), zar El-Habib i njemu slični nisu preči da vise na teheranskom trgu kao primjer svima koji se usude utjerivati Stvoritelja svjetova u laž, jer je očistio i opravdao našu majku od spomenute potvore u suri En-Nur koja će se učiti do Sudnjeg dana?
Nikako, to su ubjeđenja na kojima je izgrađeno cijelo šiitsko društvo, osim jedne skupine koja koristi svoj razum i ne pristaje osim kako nalaže Kur’an, sunnet i praksa prvih pokoljenja, daleko od bilo kakvih devijacija. Ovi ljudi, iako se nazivali šiitima, to su naša braća i molimo Allaha da nas sastavi s njima u Džennetu.
Što se tiče današnjeg pokušaja zbližavanja dviju skupina, ono je, ustvari, približavanje sunnija šiitima, a ne obratno. Savremena šiitska ulema nije se odrekla niti jednog djela i autora koji nasrće na primarne izvore šerijata. Bujrum, neka izvole naći u djelima ehli-sunneta nešto što liči izjavama njihovih učenjaka. Neka nam spomenu jednog priznatog sunnijskog učenjaka koji je porekao ijedno slovo iz Kur’ana (neće to naći iako pretraživali po knjigama do Sudnjeg dana) pa da vide kakav stav će sunnijska ulema zauzeti prema dotičnom “učenjaku”. Ehli-sunnet nikome ne laska kada su u pitanju primarni izvori islama. Svako ko nasrne na Kur’an je nevjernik, Iblisov vojnik, iako slovio kao šejhul-islam i velikan islamskog ummeta. Očekujemo od šiita da isto kažu u pogledu svoje zabludjele uleme i odreknu ih se na oba svijeta.
Šiitska ulema smatra da o iskrivljenju Kur’ana postoje mutevatir-predaje u koje se ne može niti smije sumnjati, o čemu će biti posebnog govora. Da li je moguće zbližavanje s “musli...” koji smatraju da je Kur’an iskrivljen i neoriginalan, da su ashabi, nakon smrti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, mijenjali Allahovu Objavu kako su željeli! Zbližavanje sa zločincima ovakve vrste je nepravda prema Kur’anu, sunnetu, ashabima, islamskim učenjacima kroz generacije kao i svim muslimanima. Svi oni koji smatraju Allahovu Knjigu nepotpunom, moraju prvo prihvatiti islam i potvrditi svojim srcima i jezicima originalnost njegovog osnovnog načela – Kur’ani-kerima, u protivnom Uzvišeni Allah ne prima djela otpadnika od islama.
Nakon što se dogovorimo oko originalnosti Kur’ana beziznimno, potom originalnosti sunneta u globalu (budući da se hadiski stručnjaci nerijetko razilaze oko autentičnosti određenog hadisa) i prihvatimo Buhariju i Muslima kao najispravnije hadiske zbirke, te prihvatimo sve ashabe, bez iznimke, kao povjerljive i odabrane muslimane, potom pobijemo sva nakaradna ubjeđenja koja su preplavila šiitske kapitalne izvore, možemo užurbano početi sa zbližavanjem između dvije skupine. Nakon toga dužnost nam je da jedni drugima oprostimo razlike koje su bile poznate kod naših prethodnika, jer je nemoguće da svi ljudi imaju ista mišljenja po jednom pitanju. U protivnom, sa šiitskom ulemom treba voditi mirne debate i pojasniti im zabludu u kojoj se nalaze i nastojati izbaviti ih iz nedaće u koju su upali. Dakle, zbližavanje dviju skupina može biti na samo prethodno pojašnjen način ili na način koji sadrži spomenuti smisao iako se metoda i pristup dotičnoj problematici razlikovali.
- Towelie
#521 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Šiiti i nepogrješivi imami
Štampa
El. pošta
Objavljeno: petak, 15 Mart 2013 17:56
Autor Super User
Klikova: 951
Pretjerivanje u pogledu dobrih ljudi i njihovo pretjerano hvaljenje te dizanje na stepene koji im ne pripadaju, bilo je razlog nastanka prvog širka na Zemlji. Šiiti smatraju da je vjerovanje u nepogrješive imame elementarni dio islama. Najveći šiitski autoritet El-Kulejni u djelu Usulul-kafi, 2/18, prenosi od Ebu Džafera da je rekao: “Islam se temelji na pet stvari: namaz, zekat, post, hadždž i vilajet (vjerovanje u nepogrješive imame).” Dakle, ovdje su šiiti u ruknove islama umjesto dva šehadeta ubrojali vjerovanje u nepogrješive imame. Muhammed el-Husejn Ali Kašifil-gita, jedan od najvećih šiitskih imama, u svojoj “slavnoj” knjizi Asluš-šiah ve usuluha, 58, kaže: “Šiiti su ruknovima islama dodali novi rukn – imamet.”
Šejh Hadi et-Teherani u djelu Vedajiun-nubuvveti, str. 155, kaže: “Najvrednija stvar s kojom je Allah poslao Svoga Poslanika jeste vjerovanje u imame.”
Budući da šiiti nemaju nikakvog dokaza o svojim imamskim maštama, bili su prinuđeni nasrtati čak i na ličnost Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i potvoriti ga da nije u potpunosti prenio poslanicu.
Allahov dokaz na Zemlji, šejhul-islam i svjetlo imana kod šiita imam Homeini u svome djelu Kešful-esrar, str. 55, kaže: “Da je Poslanik dostavio sve što se tiče imameta, ne bi nastala sva ova razilaženja i netrpeljivosti u islamskom svijetu.”
Zbog velike vrijednosti imameta kod šiita, oni svakoga ko porekne ovu njihovu osnovu smatraju nevjernikom. Ibn Babavejh u djelu El-Iatikâdat, str. 111, kaže: “Naše je vjerovanje da onaj ko porekne imamet vladara pravovjernih (Alije) i imamâ nakon njega je kao onaj ko porekne poslanstvo vjerovjesnika. Također vjerujemo da onaj ko prizna imamet svih njih osim jednog, isti je kao osoba koja vjeruje u sve poslanike osim poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.”
Imam Et-Tusi u djelu Telhisul-Kafi, 4/131, kaže: “Negiranje imameta je nevjerstvo, kao što je negiranje poslanstva nevjerstvo, jer je neznanje po ovim pitanjima isto.”
El-Mufid, poznati šiitski šejh, kaže: “Šiiti imamije su složni da svako ko porekne nekog od imama biva nevjernik, zabludjeo i zaslužuje vječni boravak u Vatri.” (Vidjeti: Biharul-envar, 8/366)
Nepogrješivi imami, kako smatraju šiiti, su:
Ali b. Ebu Talib
El-Hasan b. Ali
El-Husejn b. Ali
Ali b. El-Husejn Zejnul-abidin
Muhammed b. Ali el-Bakir
Džafer b. Muhammed es-Sadik
Musa b. Džafer el-Kazim
Ali b. Musa er-Rida
Muhammed b. Ali el-Dževad
Ali b. Muhammed el-Hadi
El-Hasan b. Ali el-Askeri
Muhammed b. El-Hasan el-Mehdi
Zamolili smo šiitske učenjake da nam predstave svoja ubjeđenja u pogledu tzv. “nepogrješivih imama”. Bili su iskreni i udovoljili našem zahtjevu. Hvala im na usluzi i iskrenosti. Poslušajmo iz šiitskih izvora kako izgleda vjerovanje u nepogrješive imame:
Nepogrješivost imamâ
Muhammed Rida el-Muzafer kaže: “Imam mora biti nepogrješiv, ne može zaboraviti niti pogriješiti.” Potom kaže: “…već smo ubijeđeni da je njihova naredba Allahova naredba, a njihova zabrana – Allahova zabrana. Pokornost njima je pokornost Allahu, a nepokornost njima je nepokornost Allahu.” (Vidjeti: Akaidul-imamijje, str. 91, Darus-safve, Bejrut)
Veliki šiitski alim Ez-Zendžani prenosi od imama šiitskih muhaddisa Es-Suduka da je rekao: “Ko porekne njihovu nepogrješivost u bilo čemu, on ih je degradirao, a ko ih degradira, on je nevjernik.” (Vidjeti: Akaidul-isna-ašerijje, 2/157, štampa El-Alemijj-Bejrut)
Imam Homeini, svjetlo islama i izvor nade kod šiita, kaže: “Ne možemo pojmiti da imami mogu zaboraviti ili biti u nemaru. Vjerujemo da poznaju sve u čemu je korist za muslimane.” (El-Hukumetul-islamijje, str. 91)
Muhammed el-Husejn Ali Kašifil-gita, jedan od najvećih šiitskih imama, u svojoj knjizi Asluš-šiah ve usuluha, 59, kaže: “Imam mora biti nepogrješiv kao poslanik, sačuvan od greške i griješenja.”
Imami su bolji od poslanikâ
El-Kazimi el-Kazvini u svom djelu Eš-Šiatu fi akaidihim ve ahkamihim, str. 73, kaže: “Imami iz ehlul-bejta, alejhimus-selam, bolji su od poslanika.”
Abdul-Husejn Destegib, jedan od najbližih pomoćnika Homeinija, kaže: “Dvanaest imama su bolji od svih poslanika, izuzev posljednjeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan od razloga ove odlike jeste to što su imami imali bolje i jače ubjeđenje.” (Vidjeti: El-Jekin, str. 46, štampa Darut-tearuf, 1989. god., Bejrut)
Imam i Allahov dokaz protiv čovječanstva kod šiita Homeini kaže: “Od temeljnih ubjeđenja u našem mezhebu jeste činjenica da imamima pripada mjesto koje ne može dostići bliski melek niti poslani vjerovjesnik.” (El-Hukumetul-islamijje, str. 52)
Niametullahi el-Džezairi u svom kapitalnom djelu El-Envar en-Nuamanijje, 1/20-21, kada je pojašnjavao ovo pitanje, rekao je: “Većina učenjaka iz potonjih generacija smatra da su imami bolji od ulul-azmi (Nuh, Ibrahim, Musa, Isa i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellam), što je ispravno mišljenje.”
Zejnuddin el-Bejadi u djelu Es-Siratul-mustekim, 1/20, kaže: “Većina naših učenjaka smatra ga (tj. Aliju, radijallahu anhu) boljim od ulul-azmi.”
El-Medžlisi u Miratul-ukul, 2/290, kaže: “Imami su bolji i odabraniji od svih poslanika, izuzev našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.”
Zejnuddin el-Bejadi u djelu Es-Siratul-mustekim, 1/105, kaže da se jedan čovjek raspravljao s Alijom, radijallahu anhu. Alija je poslije toga rekao: “On će umrijeti za pet dana.” Tako se i desilo, umro je za pet dana. Kada je ukopan, Alija je svojom nogom stao na njegov mezar koji se otvorio. Ukopani je ustao iz mezara i rekao: “Onaj ko se raspravlja s Alijom isti je kao onaj ko se raspravlja s Allahom i Njegovim Poslanikom.” Alija mu reče: “Vrati se nazad u mezar.” Kada se vratio, mezar se ponovo zatvorio.
Svojstva nepogrješivih imama
Po ovom pitanju postoje desetine izjava šiitskih učenjaka koje jasno i nedvosmisleno aludiraju na dizanje “nepogrešivih” imama na stepen koji im ne pripada. Ovom prilikom spomenut ćemo neke naslove u indeksima dviju najpoznatijih i najprihvatljivijih šiitskih knjiga:
U indeksu prvog toma djela Usulul-Kafi (Darut-tearuf, Bejrut), stoje sljedeća poglavlja:
- Imami, kada žele nešto znati, to znaju,
- Imami znaju kada će umrijeti i ne umiru osim kada oni žele,
- Imami znaju ono što je bilo i ono što će biti i ništa im nije skriveno,
- Uzvišeni Allah nije poučio Poslanika određenoj stvari a da mu nije naredio da tome pouči Aliju. Alija je znao sve što zna Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,
- Djela se predočavaju Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem i imamima,
- Imami su naslijedili znanje našeg Vjerovjesnika i svih drugih vjerovjesnika,
- Cijeli Kur’an nije sakupio niko osim imamâ i oni znaju sve što se tiče Kur’ana,
- Imami znaju sve što je poznato melekima, poslanicima i vjerovjesnicima.
U indeksu knjige Biharul-envar, tomovi: 23-27 (Daru ihjait-turasil-arebi, Bejrut) u poglavlju imameta stoje sljedeći naslovi:
- Imami znaju sve što znaju meleki i vjerovjesnici,
- Imami su učeniji od poslanika,
- Njihova tijela ne truhnu u zemlji, već ih Allah uzdiže na nebo,
- Njihova imena su ispisana na Aršu, Kursiji, Levhi Mahfuzu, na čelu svakog meleka i na džennetskim vratima,
- U stanju su oživljavati mrtve, liječiti gubave i imaju pri sebi mudžize svih poslanika,
- Dove poslanikâ su primljene zbog posredništva imamâ tim dovama,
- Imaju knjigu u kojoj su spomenuta imena džennetlija,
- Oni znaju šta se dešava na nebu, Zemlji, Džennetu i Džehennemu. Njima je predočeno carstvo nebesa i Zemlje, znaju šta je bilo i šta će biti do Sudnjeg dana.
Nakon ovih citata pitamo šiitske učenjaka: “Šta ste ostavili Gospodaru svjetova?! Čime se On Svemilosni odlikuje nad vašim imamima?!”
Odlika posjećivanja mezara Husejna b. Alija, radijallahu anhu
U indeksu knjige Kamiluz-zijjarat Ebul-Kasima Džafera b. Kavlevejh (izdavač: Darus-surur, 1997., Bejrut) stoje sljedeća poglavlja:
- Ko posjeti (mezar) Husejna kao da je posjetio Allaha iznad Arša,
- Posjetiti Husejna i imame isto je kao posjetiti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,
- Posjećivanje Husejna produžuje život i povećava opskrbu, a neposjećivanje ih umanjuje,
- Posjećivanje Husejna je kao ‘umra,
- Posjećivanje Husejna je kao hadždž,
- Zemlja s mezara Husejna je lijek i sigurnost,
- Šta se izgovara dok se jede zemlja s Husejnovog mezara,
- Posjetitelji Husejnova mezara ući će u Džennet prije ostalih ljudi.
U indeksu knjige Nurul ajni fil-meši ila zijareti kabri Husejn nalaze se sljedeća poglavlja:
- Ko posjeti mezar Husejna neće gorjeti u Vatri,
- Njegova posjeta je oprost grijeha za pedeset godina,
- Njegova posjeta vrijedi kao dvadeset dvije ‘umre,
- Allah se pokazuje posjetiteljima Husejnovog kabura i s njima direktno razgovara,
- Allah posjećuje Husejnov mezar svake sedmice uoči petka,
- Poslanici traže od Allaha dozvolu da posjećuju Husejnov mezar,
- Naš Poslanik i njegova čista porodica posjećuju Husejnov mezar,
- Ibrahim posjećuje njegov mezar,
- Musa moli Allah za dozvolu da posjeti Husejnov mezar,
- Meleki mole Allah za dozvolu da posjete njegov mezar,
- Džibril i Mikail svake večeri posjećuju Husejnov mezar,
- Posjetiti mezar Husejna vrijedi kao trideset mebrur hadždžova s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem,
- Ko posjeti Husejnov kabur kao da je posjetio Allaha iznad Arša,
- Ko očekuje da gleda u Allahovo lice (na Sudnjem danu), neka puno posjećuje Husejnov kabur.
Allahom Uzvišenim, Jednim Jedinim, kunemo se da ovakva i njima slična ubjeđenja nisu ni sjena vjere s kojom je došao poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Naprotiv, poslan je da iskorijeni sve paganske običaje, a jedan od njih svakako je i pretjerivanje u pogledu dobrih ljudi. Ako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za sebe rekao: “Nemojte me uzdizati kao što su kršćani uzdizali sina Merjemina. Ja sam samo Njegov rob, pa recite: ‘Allahov rob i Njegov poslanik’” (Buhari), s kojim pravom uzdizati dobre i bogobojazne ljude, budući da ne mogu biti ni blizu stepena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Nastavit će se, inšallah
- Towelie
#522 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Pogled šiita na muslimane ehlis-sunneta (2 dio) - Vrijeđanje imama četiri mezheba…
Štampa
El. pošta
Objavljeno: petak, 01 Mart 2013 01:00
Autor Super User
Klikova: 1146
Zamolili smo šiitske učenjake i velikane da nam predstave svoja ubjeđenja u pravom svjetlu, daleko od bilo kakvih “umotavanja” i obmanjivanja. Bili su iskreni i udovoljili našem zahtjevu. Hvala im na usluzi. Poslušajmo iz isključivo šiitskih izvora kako izgleda njihova akida i vjera: Ogovaranje sunnije:
Velikan šiitske vjere imam Homeini kaže: “Zabranjeno je ogovaranje vjernika (tj. šiita), a dozvoljeno je ogovaranje neistomišljenika (tj. sunnija), osim kada okolnosti iziskuju da se ne spominju.” (Homeini, El-Mekasibul-muharreme, 1/249, štampa Iran)
Abdul-Muhsin šehidul-mihrab, veliki Homeinijev mezimac, kaže: “Treba znati da je zabranjeno ogovarati isključivo pravovjerne, one koji imaju ispravna ubjeđenja, kao vjerovanje u dvanaest imama. Stoga ogovaranje neistomišljenika (sunnije) nije zabranjeno.” (Ez-Zunubul-kebire, 2/267, štampa: Ed-Darul-islamijje, Bejrut, 1988.)
Muhammed b. Hasan en-Nedžefi kaže: “U svakom slučaju, zabrana ogovaranja odnosi se izričito na vjernike koji priznaju dvanaest imama, čak i kad bi porekli jednog od imama, a ne na druge poput nevjernika i neistomišljenika.” (Dževahirul-kelam, 22/63)
Atak na čednost sunnija
Šiitski velikan i šejhul-islam El-Medžlisi, kao i imam El-Kulejni, bilježi od El-Bakira da je rekao: “Svi ljudi su kopilad osim nas šiita.” (Biharul-envar, 24/311, poglavlje 67, i Er-Revda, br. Predanja, 431 )
Veliki učenjak Abdullah b. Šibr spominje predanje u kojem stoji: “Na Sudnjem danu ljudi će biti prozivani po imenima majki, osim nas šiita: mi ćemo biti prozivani po imenima očeva zbog čistote našeg porijekla.” (Teslijetul-fuad, str. 162, Darul-ealemi, Bejrut) Dakle, sunnije, kao i ostali ljudi, bit će prozivani po imenima majki zbog nevaljalog porijekla, tj. nemorala, jer se kopile pripisuje majci, a ne ocu.
Veliki šiitski autoritet Redžeb el-Bersi kaže: “Aiša (Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga) sakupila je četrdeset zlatnika čineći nemoral, potom ih je poklonila onima koji su se borili protiv Alije.” (Mešarilul-envar, str. 86, Darul-ealemi, Bejrut)
Šejhul-islam šiitske vjere Niametullahi el-Džezairi spominje da je Omer b. El-Hattab imao takvu vrstu bolesti unutar analnog otvora da za nju nije bilo lijeka osim sperme muškaraca. (El-Envarun-nuamanijje, 1/63)
Zejnuddin en-Nebati, veliki šiitski učenjak, kaže da je Omer prljavog porijekla i da je njegova nena bila nemoralna. (Es-Siratul-mustekim, 3/28)
U istom djelu, 3/30, spominje da je pred Osmana dovedena žena nad kojom je trebalo izvršiti šerijatsku kaznu. Osman je prvo počinio blud s njom, a potom je naredio da se kamenuje.
Proglašavanje ashaba nevjernicima
Bilježi El-Kulejni u El-Kafi, 8/predanje br. 523, u kojem stoji da je Ebu Abdullah u komentaru ajeta: “Gospodaru naš, pokaži nam džinne i ljude, one koji su nas u zabludu odveli, da ih stavimo pod noge naše, neka budu najdonji”, rekao: “To su njih dvojica, a on je bio šejtan.” El-Medžlisi u svome komentaru na El-Kafi koji se zove Mir’atul-ukul, 26/488, kaže: “Njih dvojica”, tj. Ebu Bekr i Omer, a “on”, tj. Omer, bio je šejtan.
U tefsiru El-Ajašija, 1/212, u komentaru ajeta: “...i ne slijedite šejtanove stope”, stoji: “Šejtanove stope, tako mi Allaha, su vladavina toga i toga”, tj. Ebu Bekra i Omera.
U istom tefsiru, 1/307, u komentaru ajeta: “Oni koji vjeruju, potom uznevjeruju, potom vjeruju, potom uznevjeruju, potom svoje nevjerovanje povećaju”, kaže: “Ovaj ajet je objavljen povodom njih dvojice”, tj. Ebu Bekra i Omera.
Murteda en-Nedžefi u knjizi Es-Sebatu mines-selef, str. 7, kaže: “Poslanik je iskušan ashabima koji su se odmetnuli od islama nakon njega, osim malog broja njih.”
Šiitski imam i velikan Niametullahi el-Džezairi u svom kapitalnom djelu El-Envarun-nuamanijje, 1/53, kaže: “Ebu Bekr je klanjao iza Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a na njegovom vratu bio je okačen kip kome je, ustvari, činio sedždu.”
Šiitski imam Zejnuddin en-Nebati u svom djelu Es-Siratul-mustekim, 3/129, kaže: “Omer b. El-Hattab bio je nevjernik, skrivao je nevjerstvo, a pokazivao islam.”
Veliki šiitski učenjak Muhammed et-Tevsirkani, koji nosi nadimak “Temelj učenjaka”, u svome djelu Lealijul-ahbar, 4/92, kaže: “Najbolje vrijeme za proklinjanje je prilikom obavljanja fiziološke potrebe. Kada god nešto izađe (od izmeta) kaži: ‘Allahu moj, prokuni Omera, potom Ebu Bekra, potom Omera, potom Osmana, potom Omera, potom Muaviju, potom Omera, potom Jezida... Allahu, prokuni Aišu, Hafsu, Hind i Ummu el-Hakem, i prokuni sve one koji su zadovoljni njihovim djelima do Sudnjeg dana.’”
Vrijeđanje imama četiri mezheba
Najveći šiitski hadiski ekspert El-Kulejni u svom kapitalnom djelu El-Kafi, 1/58, prenosi predanje od sedmog nepogrješivog imama Ebul-Hasana, koji kaže: “Allahu, prokuni Ebu Hanifu jer je govorio: ‘Kaže Alija, a ja smatram (drugačije)’.” Ovo predanje spominje i veliki šiitski učenjak El-Hurrul-Amili u Vesailuš-šiah, 18/23.
Muhammed er-Ridavi kaže: “Allah ti lice unakazio, o Ebu Hanife, kako to da tvrdiš da namaz nije od islama.” (Kezebu alaš-šiah, str. 135)
U istom djelu autor, na str. 279, kaže: “Kada bi oni koji sebi umišljaju da su sljedbenici islama i sunneta (misle na sunnije) istinski voljeli ehlul-bejt, slijedili bi ih, a ne bi uzimali vjerske propise od onih koji su zalutali u pogledu njih (tj. ehlul-bejta), kao Ebu Hanife, Šafija, Malik i Ibn Hanbel.”
Niametullahi el-Džezairi kaže: “... ovo aludira na mnoge stvari, od njih je ništavnost ibadeta neistomišljenika (sunnija), jer oni, iako postili, klanjali, obavljali hadždž, davali zekat i činili druge ibadete, čak i više nego drugi, nisu Allahu pokorni na način koji od njih traži. Učinili su četiri mezheba vezom između njih i Gospodara, a oni su uzimali vjeru iz analogije i mišljenja i što je Uzvišeni Allah zabranio.” (El-Džezairi, Kasasul-enbija, str. 347)
Allahu dragi, Tebi se utječemo od šiitskih zabluda, od ubjeđenja koja su suprotna islamu, čistoj vjeri s kojom je došao Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem.
Nastavit će se...
- Towelie
#523 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Pogled šiija-imamija na muslimane ehli-sunneta (1 dio)
Štampa
El. pošta
Objavljeno: nedjelja, 03 Februar 2013 21:38
Autor Super User
Klikova: 1112
Kroz historiju islama sunnije (tj. hanefije, malikije, šafije, hanbelije, zahirije i svi koji su slijedili njihov put), jedina ispravna grupacija muslimana, imali su raznorazne neprijatelje. Povodi i motivi ispoljavanja ovog neprijateljstva kao i njegovi zagovornici bili su različiti. Skupina koja je veoma podlo i ekstremno izražavala svoje neprijateljstvo prema muslimanima bile su šiije-imamije. Budući da nas islam uči pravdi, ovom prilikom nećemo navoditi citate iz ehli-sunnetskih izvora, iako bi se tim postupkom u potpunosti zadovoljila pravda, već ćemo citirati izjave šiitskih učenjaka iz njihovih knjiga, da uklonimo i izbjegnemo eventualnu sumnju koja bi se mogla pojaviti kod čitatelja. Dakle, navest ćemo riječi i mišljenja šiija o svojoj “braći” muslimanima.
Nevjerstvo onih koji poriču dvanaest nepogrešivih imama
- Veliki šiitski ekspert hadisa Muhammed b. Ali b. Babevejh es-Suduk kaže: “Mi vjerujemo da onaj ko porekne imama Aliju b. Ebu Taliba i imame nakon njega, isti je kao onaj ko porekne sve poslanike, kao što smo ubijeđeni da onaj ko prizna imamet Alije, a porekne nekoga od imama nakon njega, na stepenu je osobe koja prizna poslanstvo svih vjerovjesnika, a porekne poslanstvo Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.” (Vidjeti: El-Iatikad, str. 103, štampa: Nešrul-kitab, 1370. h., Iran)
- Poznati šiitski učenjak i velikan Džemaluddin b. El-Husejn el-Halebi kaže da je poricanje nepogrešivih imama veći grijeh od poricanja poslanstva. (Vidjeti: Imametu emiril-muminin, str. 13, treće izdanje, štampa: Muesesetul-ealemijj, 1982. god., Bejrut)
- Šiitski imam i stručnjak hadisa Jusuf el-Bahrani kaže: “Zar postoji razlika između onoga koji ne vjeruje u Allaha i Njegovog Poslanika i onoga koji ne vjeruje u naše imame.” (Vidjeti: El-Hadaikun-nadireh, 18/153, štampa: Darul-adva, Bejrut, Liban)
- Šiitski imam bez premca i Allahov dokaz protiv čovječanstva El-Medžlisi u svom kapitalnom djelu Biharul-envar, 23/390, kaže: “Onaj ko ne vjeruje u imamet Alije i njegovih potomaka nakon njega i onaj ko bude smatrao nekoga boljim od njih, bit će vječni stanovnik u Vatri.”
- Allahov dokaz na Zemlji, veliki znalac i učenjak kod imamija Abdullah el-Mâmekami, kaže: “Svako ko nije sljedbenik dvanaest imama bit će tretiran kao nevjernik na Sudnjem danu.” (Vidjeti: Tenkihul-mekal, 1/208, štampa: Babul-fevaid, 1952., En-Nedžef)
- Kamil b. Sulejman, velikan šiizma, citira hadis u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, navodno, kaže: “Ko bude pokoran dvanaesterici imama, on je, istovremeno, pokoran i meni, a ko je njima nepokoran, nepokoran je i meni. Ko ih bude poricao, ili nekoga od njih, on je, istovremeno, porekao mene (tj. moje poslanstvo). Radi njih, Allah drži nebesa da ne padnu na Zemlju, osim Njegovom dozvolom, i radi njih je Zemlja mirna i ne potresa se.” (Vidjeti: Jevmul-ihlas, str. 45, sedmo izdanje, štampa: Darul-kitabil-lubnanijje, Bejrut)
- Velikan savremenog doba i najveći Allahov ajet kod šiita imam El-Homeini, kaže: “Allah neće primiti vjerovanje u Njega i Njegovog Poslanika, osim od osobe ka vjeruje u vilajet (tj. ko vjeruje u šiitske imame).” (Vidjeti: El-Erbeune hadisen, str. 511, štampa: Darut-tearuf, 1991., Bejrut)
- Veliki šiitski ekspert hadisa Muhammed b. Ali b. Babevejh es-Suduk kaže: “Kada bi se za nasibiju (sunniju) zagovarali svi poslanici i odabrani meleki, ne bi mu koristilo.” (Vidjeti: Akabul-eamal, str. 252, štampa, Bejrut)
Izraz nasibija (onaj koji gaji i izražava neprijateljstvo prema ehlul-bejtu) šiitski učenjaci koriste prvenstveno za sunnije. Veliki šiitski autoritet Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu El-Envarun-nuamanijje, 2/307, prenosi od šiitskih imama koji pojašnjavaju značenje riječi “nasibijj” te navode Ebu Hanifu kao primjer. Ali Muhsin u svome djelu Kešful-hakaik, str. 249, štampa: Darus-safveh, Bejrut, kaže: “Što se tiče nasibija od učenjaka ehli-sunneta, njih je mnogo, kao: Ibn Tejmijje, Ibn Kesir, Ibnul-Dževzi, Ez-Zehebi, Ibn Hazm i drugi.” Dok Muhsin el-Muallim u svome djelu En-Nasbu ven-nevasib, str. 259, spominje preko dvije stotine nasibija, između ostalih: Ebu Bekr, Omer, Osman, Aiša, Enes b. Malik, Talha, Sa‘d b. Ebu Vekkas, Ebu Musa el-Ešari, El-Evzai, imam Malik, El-Buhari, Ibn Hazm, Ibn Tejmijje, Ez-Zehebi i brojni drugi.
Ovo su samo neke izjave šiitskih učenjaka u pogledu onih muslimana koji ne vjeruju u dvanaest nepogrešivih imama. Takvi su kod njih nevjernici, o čemu neki šiitski imami navode konsenzus svojih učenjaka, kao što je Muhammed b. Hasan en-Nedžefi u svome kapitalnom djelu Dževahirul-kelam, 6/62, štampa Daru ihjait-turasil-arebi, Bejrut.
Mi, ehli-sunnet (sunnije) uzimamo Uzvišenog Allaha za svjedoka da ne vjerujemo ni u jednog jedinog nepogrešivog imama i da se odričemo svih nakaradnih šiitskih ubjeđenja na dunjaluku i ahiretu. Odjećom nepogrešivosti odjeven je samo Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, a svaka tvrdnja da postoji neko nepogrešiv i da ga treba slijepo slijediti jeste velika zabluda koja izaziva Allahovu srdžbu, a ne Njegovo zadovoljstvo.
Dozvola ubijanja muslimana – sunnija i otuđenje njihovog imetka
Budući da šiije-imamije smatraju sunnije nevjernicima, isti dozvoljavaju prolijevanje njihove krvi.
- Veliki šiitski ekspert hadisa Muhammed b. Ali b. Babevejh es-Suduk prenosi od Davuda b. Ferkada da je upitao Ebu Abdullaha (tj. Džafera b. Muhammeda es-Sadika, koga šiije smatraju šestim imamom): “Šta misliš o ubistvu nasibije (tj. sunnije)?” “Dozvoljeno ga je ubiti, ali se bojim za tebe, pa ako možeš na njega prevrnuti zid, ili ga utopiti u vodi da ne može posvjedočiti protiv tebe, učini tako.” (Vidjeti: Ileluš-šerajia, str. 601, štampa: En-Nedžef) Ovo predanje spominje i imam El-Hurr el-Amili u Vesailuš-šiah, 18/463:
- Veliki šiitski autoritet Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu El-Envarun-nuamanijje, 2/307, naslovio je poglavlje: “Dozvola njihovog ubistva (tj. sunnija) i otuđenje njihovog imetka”.
- Jusuf el-Bahrani u svom kapitalnom djelu El-Hadaikul-nadireh, 10/360, kaže: “Život i imetak (sunnije) dozvoljeno je otuđiti.”
Sunnije su nečist, po mišljenju imamija
- Veliki šiitski autoritet Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu El-Envarun-nuamanijje, 2/306, kaže: “Nasibija (sunnija) je nečist, gori je židova, kršćana, vatropoklonika, nasibija je nečist i kafir – nevjernik, po konsenzusu učenjaka imamija.”
- Muhammed b. Kazim et-Tabtabai kaže: “Nema sumnje da su haridžije i nasibije nečist.” (Vidjeti: El-Urvetul-vuska, 1/68, štampa: Teheran)
- Veliki savremeni šiitski učenjak Ebul-Kasim el-Musevi kada je spominjao vrste nečistoća, naveo je deseta vrsta kafira – nevjernika i među njima nasibije, tj. sunnije. (Vidjeti: Minhadžus-salihin, 1/116, štampa: En-Nedžef)
- El-Homeini, velikan šiizma, kaže: “Nasibije (tj. sunnije) i haridžije, Allah ih prokleo sve, nečist su bez ikakvog dvoumljenja.” (Vidjeti: Tahrirul-vesile, 1/118, štampa: Bejrut)
- Veliki šiitski ekspert hadisa Muhammed b. Ali b. Babevejh es-Suduk, prenoseći od Ebu Abdullaha (tj. Džafera b. Muhammeda es-Sadika, koga šiije smatraju šestim imamom), kaže: “Nuh, alejhis-selam, ukrcao je u svoju lađu psa i svinju, a nije htio ukrcati kopile i nasibiju (sunniju), a nasibija je gori od kopileta.” (Vidjeti: Akabul-eamal, str. 252, štampa, Bejrut)
- Veliki šiitski učenjak El-Hairi el-Ihkaki, kada je spominjao vrste nečistoća, spomenuo je nevjernike kao jednu vrstu, a kao podvrstu nevjernika, nasibije (sunnije). (Vidjeti: Ahkamuš-šiah, 1/137, štampa: Mektebetu Džafer es-Sadik, Kuvajt)
Nastavit će se…
- Kroksica
#524 Re: Govor o tekfiru na rafidije
To su vjerovanja i ucenja sekti unutar Siizma. I Sunije vjeruju u strasne stvari, ali ih uspjevaju opravdati spisima cije je porijeklo, i uprkos silnim proucavanjima, upitno.Towelie wrote: Uf, tesko je reci da su trivijalni tekstovi samo.
Siiti tvrde da Kur'an nije potpun, da treba njihov Mehdi da donese novi Kur'an sa 17 000 ajeta, iznoseci laz na Allaha dz.s. koji je obecao da ce cuvati Kur'an nepromenjenim, potvaraju Poslanika s.a.w.s. da nije prenio ispravno poslanicu, proklinju najbolje ljude ovog ummeta, Ebu Bekra i Omera, tvrde da su imami nepogresivi (?!)(znamo ko je jedini Nepogresiv), ohalalili su ubijanje sunija (koje u tukji nazivaju svojom bracom, a ubijaju ih i to smatraju halalom), fakticki su legalizovali prostituciju preko mut'a braka i sta sve jos ne.
Ovo sigurno nisu trivijalnosti, i dobar deo ovih pitanja zalazi u elementarnu akidu ehli-sunneta.
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana-sunneta-kategorija/16573-siiti-i-kur-an
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana-sunneta-kategorija/15271-iiti-i-nepogrjeivi-imami
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana-sunneta-kategorija/15458-o-zblizavanju-izmedu-sunija-i-sija
http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=com_content&view=article&id=15069:pogled-iita-na-muslimane-ehlis-sunneta-vrijeanje-imama-etiri-mezheba-2-dio&catid=235:odbrana-sunneta&Itemid=163
Kazes Sije vjeruju u nepotpunost Kur'ana i dovode u pitanje Allahov govor. Slazem se da je to van svake pameti ako sebe nazivas Muslimanom dok s druge strane Sunije vjeruju u derogaciju ajeta, tj. da odredjeni ajeti ne vaze jer je nakon njihove objave dosao hadis koji je pojasnio i naredio nesto sto uopste nije u Kur'anu. Zar to nije ista bukvalno ista stvar kao i sa Sijama i njihovim vejrovanjem u nepotpunost Kur'ana?
- sarajlija_ba
#525 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Gdje si ti pročitala da je hadisom derogiran ajet ?Kroksica wrote:To su vjerovanja i ucenja sekti unutar Siizma. I Sunije vjeruju u strasne stvari, ali ih uspjevaju opravdati spisima cije je porijeklo, i uprkos silnim proucavanjima, upitno.Towelie wrote: Uf, tesko je reci da su trivijalni tekstovi samo.
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana-sunneta-kategorija/16573-siiti-i-kur-an
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana-sunneta-kategorija/15271-iiti-i-nepogrjeivi-imami
http://www.--- NO LINKS ---/index.php/odbrana-sunneta-kategorija/15458-o-zblizavanju-izmedu-sunija-i-sija
http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=com_content&view=article&id=15069:pogled-iita-na-muslimane-ehlis-sunneta-vrijeanje-imama-etiri-mezheba-2-dio&catid=235:odbrana-sunneta&Itemid=163
Kazes Sije vjeruju u nepotpunost Kur'ana i dovode u pitanje Allahov govor. Slazem se da je to van svake pameti ako sebe nazivas Muslimanom dok s druge strane Sunije vjeruju u derogaciju ajeta, tj. da odredjeni ajeti ne vaze jer je nakon njihove objave dosao hadis koji je pojasnio i naredio nesto sto uopste nije u Kur'anu. Zar to nije ista bukvalno ista stvar kao i sa Sijama i njihovim vejrovanjem u nepotpunost Kur'ana?