Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
BISCANIN2

#501 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Medonjaa wrote:
BISCANIN2 wrote:

Kolega bez uvrede voziti auto od 130 hp i govoriti o preskakanju ..........mozda i preskocis ali fabiu 1.1 ili corsu 1.2 .kakvu sdi masinu .I ne bi bilo lose da pozajmis kakvog benzinca jaceg od 1.8 mislim da bi ti se svijet preokrenuo.
navođenjem samo kubikaže pokazuje da pojma nemaš
svakog benzinca u rasponu 130-150 KS ću preskočit na ubrzanju 60-100 km/h :oops:
Ford 2.0 pa ford2.0i rs ,pa subaru ,pa polo sdi ,peugeot xs ,mitcu, jeep ,jeep drugi to je moja licna ergela u zadnjih 17 godina ,i da sadasnje auto ima preko 160 kw i nesto manje od 350 nm momenta v6 masina .Tako da mi ti i tvoje misljenje nisu bas neka referenca za brzine i ubrzanja.Kad budes kupio pilu onda se javi a sa skodilakom bey uvrede pricaj o ekonomicnosti ,maloj potrosnji jeftinim djelovima na svakom kisoku i slicno.
Evo u petak pocinje krajiska zmija ,ja cu biti tamo pa dizelski pilaci ,brzineri BUJRUM

iskoristite vas moment i otpusite slabasne benzince .Dodjite i na djelu pokazite svu superiornost tdi masina .
preludezalude

#502 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
preludezalude wrote:
Medonjaa wrote: sad se tek vidi da ti pojma nemaš,
minimalno moraš imat 180 KS da bi mogao potegnut sa 2. do 100tke, jadan
tvoja benzinska raga vjerovatno može tek u 3. doći do 100tke

dakle ovdje mnogo puta spominjani clio sa 2.0 motorom i 182 KS u
1.brzini dostiže maximalno 62 km/h !!! i ti tu laprdaš o nekoj pokrivenosti obrtaja motora i ostslo što veze nema ni s čim
u 2. clio dostiže 102 km/h , dakle na 100 km/h on je na samoj granici blokade u 2.brzini

ibica TDI u
1. dostiže 50 km/h, u
2. 80 km/h i u
3. 115 km/h,
i samo zbog toga što vozač TDI-ja mora izgubit djeliće sekunde na šaltanju u iz 2. u 3. dok clio u drugoj može doći do 100tke, clio odnosi pobjedu na konačnom ubrzanju 0-100 km/h za tih nekih pola sekunde

na 100tki TDI je u 3. na nekih 2.-2.500 obrtaja, laganini blizu obrtaja na kojem je najveći Nm i stoga spreman da uvjek povuče i preskoči svakog benzinca 60-100 sličnih ili nešto jačih KS
Rekao sam ti ranije da je moja vektra 2,0 sa 115ks u drugoj dolazila do 125km/h i tek tada bi saltao u trecu.
nikakav dokaz, dakle spada u

za clio podaci sa stranice autom-magazina, koje ti ne možeš oboriti ničim, pa ni sovjim lovačkim pričama
Ova tvoja prica da trecom ides 100km/h pri 2000-2500 obrtaja je prava lovacka prica. A evo i zasto. To bi znacilo da drugom ides 100km/h pri 3000-3500 obrtaja. Znaci da bi ti maximalna brzina u drugoj brzini bila negdje oko 130km/h. E to je prava lovacka prica :lol: :lol: :lol:
530i

#503 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by 530i »

dosta si se istrolovao :lol:
preludezalude

#504 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Hajde mogu nekako shvatiti da se ne Medonja ne razumije u motore i principe rada. Ali on nezna ni njegovo auto kako radi i kako se ponasa. Pocinjem sumnjati da uopste ima auto.
Qler

#505 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Qler »

Ford Sierra 1983. godiste, 2.0 benzin, mislim da je imala 105KS, 2. 120km/h, nije imala obrtomjer :D na Drinskoj u Sarajevu. Mi mladi, tek polozili, a jaran dobio zvijer na poklon :D

Ti medonja moras prvo da stignes fiestu pa da onda pricas o medjuubrzanjima, hebo medjuubrzanje, pricamo ko je brzi, krenemo za Mostar, ti medjuubravaj, a ja cu da ubrzavam :D pa cemo vidjeti :)
hostapler

#506 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

Medonjaa wrote:
BISCANIN2 wrote:

Kolega bez uvrede voziti auto od 130 hp i govoriti o preskakanju ..........mozda i preskocis ali fabiu 1.1 ili corsu 1.2 .kakvu sdi masinu .I ne bi bilo lose da pozajmis kakvog benzinca jaceg od 1.8 mislim da bi ti se svijet preokrenuo.
navođenjem samo kubikaže pokazuje da pojma nemaš
svakog benzinca u rasponu 130-150 KS ću preskočit na ubrzanju 60-100 km/h :oops:
Valjda mislis na medzuubrzanju.
Vec smo dokazali da na ubrzanju nemas sansi ni sa 30 konja slabijim benzincem.
respo

#507 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by respo »

citajuci ovo mislio bi covjek rasprava nekih inzinjera od kojih zavisi auto industrija :-)
onaj zakljuci da je skoda fabija bolja od bmw-a
onaj da je dizel najbolje gorivo na svijetu itd

spustite se i ne gledajte yubito za razliku malo pogledajte ispod haube da vidite sta sve ima
Mr.Fundamental

#508 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Mr.Fundamental »

Evo našao sam jedan sjajan tekst na internetu, koji uistinu profesionalno objašnjava o tome šta predstavlja snaga, a šta obrtni moment, i kako se oni ispoljavaju u realnosti. Ovaj tekst daje odgovore na skoro sva pitanja koja su postavljena u ovoj temi, zato svim zainteresiranim preporočujem da obavezno tekst do kraja pročitaju:

http://www.vettenet.org/torquehp.html

Nakon 21 stranice, da odgovorimo na naslov teme: "Ko je glavni - obrtni momenat ili snaga ??" - glavna je snaga.

Budući da nisam ni ja znao odgovor, potražio sam dodatne odgovore od jednog izuzetno stručnog lica. Evo šta on kaže:

"Obrtni moment na tockovima mozete da podesavate mjenjačem (dakle nije toliko bitno koliko sam motor razvija Nm), maksimalnu snagu ne mozete da mjenjate i ona je takva kakva je. Zato se ne slazem kad neko prica "bitan je obrtni moment, a ne snaga", snaga je bitnija, ako vam fali snage tu nema pomoći, ako vam fali obrtnog, tu mjenjač može da pomogne."

"Cijela zabluda i zaludjenost obrtnim momentom i jeste potekla od turbo dizela. Zapravo, nije uopste poenta u njihovom visokom obrtnom momentu, vec krivi tog obrtnog momenta (i snage, jer su nerazdvojno povezani) koja je znatno ravnija od krive atmo benzinaca. Znaci turbo dizel ima mnogo bolju krivu snage od atmo benzinca i odatle potice ta razlika u voznji, a ne od broja koji oznacava maksimalni obrtni moment."
preludezalude

#509 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Ja svo vrijeme govorim da kad se govori o momentu,da je bitan obrtni momenat na tockovima
Ali ako nemas snage, dzaba je momenat. Moze ti samo posluziti da iscupas jabuku ili neku drugu vocku.
tag33

#510 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by tag33 »

ma svi ste ljubomorni jer ne vozate škodilac :lol:
Medonjaa

#511 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Medonjaa wrote:
Qler wrote:Ti ako pridjes Fiesti ST ili Cliu Sport, ja cu kupiti dizela, i priznati sve svoje greske i zablude. Ali sanse da je TDI 130KS jaci od 1.8 fieste sa 150KS :D su jednake sansama da emko kupi benzinca :D
na međuubzanjima će razvalit fiestu sa 150KS
http://www.zeperfs.com/en/duel1152-1293.htm
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa ti neznas ni procitati kako treba.
Fiesta 80-120 5,4s
Fabia 80-120 6,4s
šta u redovima ispod piše, jadan, ti si taj koji si nepismen
Medonjaa

#512 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Medonjaa wrote:
1.brzini dostiže maximalno 62 km/h !!! i ti tu laprdaš o nekoj pokrivenosti obrtaja motora i ostslo što veze nema ni s čim
u 2. clio dostiže 102 km/h , dakle na 100 km/h on je na samoj granici blokade u 2.brzini

ibica TDI u
1. dostiže 50 km/h, u
2. 80 km/h i u
3. 115 km/h,
i samo zbog toga što vozač TDI-ja mora izgubit djeliće sekunde na šaltanju u iz 2. u 3. dok clio u drugoj može doći do 100tke, clio odnosi pobjedu na konačnom ubrzanju 0-100 km/h za tih nekih pola sekunde

Ova tvoja prica da trecom ides 100km/h pri 2000-2500 obrtaja je prava lovacka prica. A evo i zasto. To bi znacilo da drugom ides 100km/h pri 3000-3500 obrtaja. Znaci da bi ti maximalna brzina u drugoj brzini bila negdje oko 130km/h. E to je prava lovacka prica :lol: :lol: :lol:
halo jadan, ne znam da li se s tobom uopšte vrijedi dalje natezat kad pojma nemaš
ajd gore pročitaj dijagram mjenjača TDI-ja u ibici sa 160 KS
alo jadan, dizel, osim onih najjačih, i ne može u drugoj doći do 100tke, jadan, u tome i jeste razlika u odnosu na benzinca što dizelima crveno polje obrtaja počinje od 4-5000 te ranije moraju šaltati u brzinu više
pa ti pojma nemaš o osnovnim stvarima., čuj u drugoj 100 km/h
Medonjaa

#513 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Qler wrote:

Ti medonja moras prvo da stignes fiestu pa da onda pricas o medjuubrzanjima, hebo medjuubrzanje, pricamo ko je brzi, krenemo za Mostar, ti medjuubravaj, a ja cu da ubrzavam :D pa cemo vidjeti :)
:lol: :-)
najgluplji post koji sam pročitao na internetu uopšte
Karabaja

#514 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Karabaja »

Samo javite koji će to dan biti da ne krenem slučajno za Mostar :D
Medonjaa

#515 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

zanimljiva studija sa mašinskog fakulteta Sarajevo, o uspredbi Clio benzinca i dizela
riječ stručnjaka
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... &start=500

najvažniji momenti

Image

dijagram mjenjača

Image
preludezalude

#516 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
preludezalude wrote:
Medonjaa wrote:

ibica TDI u
1. dostiže 50 km/h, u
2. 80 km/h i u
3. 115 km/h,

halo jadan, ne znam da li se s tobom uopšte vrijedi dalje natezat kad pojma nemaš
ajd gore pročitaj dijagram mjenjača TDI-ja u ibici sa 160 KS
alo jadan, dizel, osim onih najjačih, i ne može u drugoj doći do 100tke, jadan, u tome i jeste razlika u odnosu na benzinca što dizelima crveno polje obrtaja počinje od 4-5000 te ranije moraju šaltati u brzinu više
pa ti pojma nemaš o osnovnim stvarima., čuj u drugoj 100 km/h
Aaaa, tu si. Vidim nije te bilo 2 dana. Sigurno si isprobavao medjuubrzavanja i obrtaje. Zato i ne komentarises moje tvrdnje o tvojoj laganini voznji u trecoj pri 100km/h.

Ne interesuje me Ibica. Ja govorim za tvoju fabiju. Tvrdis jedno, pa presutis moj komentar. Pa onda tvrdis da auto treba imati minimalno 180ks da bi u drugoj moglo doci do 100km/h, pa opet presutis moj komentar. Pa jadan nebio, shvatas li da kad bi ti sad svoju fabiju cipovao bilo kako, opet bi imao istu brzinu na istim obrtajima kao i ranije. Opet bi u trecoj pri 2000 obrtaja imao istu brzinu kao i prije cipovanja. Snaga nema veze sa tim vec prenos u mjenjacu. Max brzina u prvoj, drugoj i trecoj brzini ovisi direktno od mjenjaca. Nema veze ni snaga ni momenat ni dizel ni benzin. Moj prvi auto je bila zastava 128 sa 55ks i drugom je mogla ici 105km/h, moje nedavno auto Honda sa133ks je drugom mogla ici maximalno 80km/h. Kako to komentarises????
Pa jadonja (od sad te zovem jadonja umjesto Medonja), ti tvrdis da vozis laganini u trecoj 100km/h pri 2000-2500 obrtaja. Znaci da komotno mozes presaltati u drugu i bit ces na 3000-3500 obrtaja i jos ces daleko biti od crvenog. Hajde presaltaj ako smijes i vozi. Ja tvrdim da u trecoj ako vozis 100km/h si jaaako blizu 4000 obrtaja.
Hajde prokomentarisi ovo.
Last edited by preludezalude on 01/07/2012 16:34, edited 2 times in total.
preludezalude

#517 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
preludezalude wrote:
Medonjaa wrote: na međuubzanjima će razvalit fiestu sa 150KS
http://www.zeperfs.com/en/duel1152-1293.htm
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa ti neznas ni procitati kako treba.
Fiesta 80-120 5,4s
Fabia 80-120 6,4s
šta u redovima ispod piše, jadan, ti si taj koji si nepismen
:lol: :lol: :lol: :lol:

Fiesta 80-120 5,4s
Fabia 80-120 6,4s
preludezalude

#518 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Pogledaj zadnji dijagram koji si TI SAM stavio.
Koliko obrtaja dizel ima pri brzini 100km/h u trecoj brzini?
respo

#519 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by respo »

medonja ti izgleda ne znas citati ni ono sto si ti postavio a kamoli drugi da postave

ajde ponovo uporedi tabele i vidi benzinca do 4000 obrtaja i uporedi sa dizelom 4000 obrtaja
silver testelone

#520 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by silver testelone »

Medonja, de malo pročitaj kakvih knjiga, završi još kakvu školu u životu osim autoškole pa pričaj nešto, evo par strana lupaš gluposti... misliće ko da voziš dizela samo zato što nemaš para za benzin, a ne što misliš da je stvarno bolji :lol:
kreso_atac

#521 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by kreso_atac »

Ne mogu da vjerujem da se ovdje još raspravlja.

@Meodnja: možeš li mi dati link cijele te studije, čisto me zanima da kompletno pročitam.

I ne znam odakle sad ovakva rasprava dizel i benzin. Sasvim je logično i poznato da su dizeli dosta pokretniji na manjim obrtajima i dosta agilniji nego benzinci, ali zato su na višim obrtajima praktično mrtvi, što je i razlog njihovog nekorištenja tamo gdje su potrebna utrkivanja i stalna vožnja "punim gasom". I dijagrami pokazuju linearnu zavisnost snage od broja okretaja kod benzinca što je jako bitno u takvim slučajevima, dok je kod dizela suprotno, rade linearno na malim okretajima, a onda počinje to da pada. Dizel motor ne bi ni izdržao dugotrajno voženje na visokim okretajima onoliko koliko to može izdržati benzinski na istim tim visokim okretajima. Ali zbog toga benzinski neće vući dobro dok ne dođe u "svoje" okretaje, gdje ima dovoljno snage. Nema takva rasprava uopšte smisla, dva drukčija koncepta.
drndalo

#522 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by drndalo »

preludezalude wrote:Obrazuj se malo, imas internet.
Vecinu ovih budalastina nam je Internet i podario, ama bas svako na web-u moze nesto procitati i misliti da je to univerzalna kosmicka istina...
respo

#523 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by respo »

kad razmislim upravu si

sam medonja je postavio dijagrame koje ni on sam ne zna procitati kako treba i onda dokazuje neke svoje teorije za koje misli da su tacne
hank

#524 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

2.0tdi se drugom brzinom mogao zavrtit do 75-80 km/h. nema sanse vise da je mogao. trecom je mogao ici oko 115-120 max. tako da nema sanse da je fabia s bilo kojim motorom koji se ugradjivao mogla trecom na stoji da se vrti oko 2000-2500 obrtaja.
pricamo o starom rsu.
Medonjaa

#525 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Fiesta 80-120 5,4s
Fabia 80-120 6,4s
u redovima ispod piše
80 to 120 in 4: fabia 7 s / fiesta 8,2 s
80 to 120 in 5: fabia 8,7 / fiesta 11,7 a
kreso_atac wrote:Ne mogu da vjerujem da se ovdje još raspravlja.

@Meodnja: možeš li mi dati link cijele te studije, čisto me zanima da kompletno pročitam.

.
postovi su mi brisani i prepravljani, bio je link
studija mašinssog fakulteta iz Sarajeva

i kaže onaj "stručnjak" nema veze ni da li je dizel, ni benzin, ni koliko ima snage, ni obrtnog momenta...pravi je, nema šta, čova u 2. išo sa stojadinom 120 km/h :lol:
trebo se obratit zastavi da ga ga postave za naučnik-inženjera, Tesla mu nije ravan
ferari sa 540 KS dostiže drugom 120
Image
Locked